Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο Π. Κουρουμπλής
  • [02] Μήνυμα στήριξης των ελληνικών τραπεζών από το ΔΝΤ - Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια
  • [03] Στάση εργασίας στα κανάλια με αφορμή την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [04] Στο λιμάνι του Πειραιά αποβιβάστηκαν 677 πρόσφυγες και μετανάστες από Χίο και Μυτιλήνη
  • [05] Εξέγερση σε φυλακή στο Μεξικό - Τουλάχιστον 52 νεκροί και 12 τραυματίες
  • [06] Ανακαλύφθηκαν τα βαρυτικά κύματα
  • [07] Συλλυπητήρια του Ν. Βούτση για τους πεσόντες αξιωματικούς του ΠΝ
  • [08] Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο

  • [01] «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο Π. Κουρουμπλής

    «Θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και κυρίως στην αναχαίτιση όλου αυτού του μελαγχολικού κλίματος των τελευταίων 6 ετών που έχει καταπλακώσει πραγματικά τις ψυχές των Ελλήνων. Αρχίζουν να υπάρχουν χαραμάδες και εξαρτάται και από μας σε μεγάλο βαθμό να αξιοποιήσουμε τη σημερινή συνάντηση ώστε να φέρουμε περισσότερο αναπτυξιακό φως στην πατρίδα μας».

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά την παρθενική συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου για τη Διαπεριφερειακή Συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

    Πρόκειται για θεσμικό όργανο συνεργασίας των Περιφερειών των δύο χωρών που συστάθηκε με αφορμή το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας 20169, όμως, στόχος είναι η συνεργασία των φορέων σε βάθος χρόνου σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι επενδύσεις και το εμπόριο.

    Εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών, στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Πουλάκης και ο Συντονιστής για το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016, πρέσβης επί τιμή Ηλίας Κλης.

    [02] Μήνυμα στήριξης των ελληνικών τραπεζών από το ΔΝΤ - Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια

    Τα θεμελιώδη δεδομένα των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν μετά την πρόσφατη ανακεφαλοποίησή τους και τούτο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κληθείς να σχολιάσει την κατακόρυφη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών.

    Όπως ανέφερε, υπάρχει διεθνώς μία αναταραχή στις αγορές, η οποία ενισχύεται από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, ο ίδιος προσέθεσε ότι είναι απαραίτητο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Αναφερόμενος στο πρόσφατο μήνυμα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό και ισορροπημένο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει αφενός γενναίες μεταρρυθμίσεις αφετέρου μία σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως είπε, δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Λαγκάρντ απευθύνει το μήνυμα αυτό τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στην ελληνική κυβέρνηση. Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν τάσσεται υπέρ μίας πιο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Αντιθέτως, όπως υποστήριξε, είναι απαραίτητο να προχωρήσει με μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, προκειμένου οι Έλληνες να πληρώνουν ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες και το βάρος να μην μετακυλύεται μόνο στις ασθενέστερες ομάδες. Για αντίστοιχους λόγους θα πρέπει, υποστήριξε, να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, συμπληρώνοντας ότι «μία περιορισμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους», γεγονός που είχε υποστηρίξει πριν από μία εβδομάδα περίπου και η ίδια η κ. Λαγκάρντ.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στη Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών. Επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα. Όπως ανέφερε, η διαπραγμάτευση πλέον γίνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και από την πρόοδο που θα υπάρξει θα εξαρτηθεί και η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα.

    [03] Στάση εργασίας στα κανάλια με αφορμή την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

    Επτάωρη στάση εργασίας κήρυξαν η ΕΣΗΕΑ και η ΕΠΗΕΑ από τις 18:00 σήμερα έως τη 01:00 της Παρασκευής, όλων των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα καθώς και στα ενημερωτικά sites των τηλεοπτικών σταθμών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και συζητείται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών, οι εργαζόμενοι στον Τύπο ζητούν: θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην ΕΡΤ, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους, διασφάλιση των πόρων των Ταμείων με απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου και τέλος, να σταματήσει η κάθε απόπειρα συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης.

    [04] Στο λιμάνι του Πειραιά αποβιβάστηκαν 677 πρόσφυγες και μετανάστες από Χίο και Μυτιλήνη

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 5:50 το απόγευμα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" αποβιβάζοντας από Χίο και Μυτιλήνη 677 πρόσφυγες και μετανάστες.

    Το λιμενικό σώμα είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των μεταναστών και των προσφύγων.

    Τις επόμενες ώρες αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" μεταφέροντας 40 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 60 από τη Χίο.

    [05] Εξέγερση σε φυλακή στο Μεξικό - Τουλάχιστον 52 νεκροί και 12 τραυματίες

    Τουλάχιστον 52 νεκροί και 12 τραυματίες εξέγερση σε φυλακή στο Μεξικό

    Τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν σήμερα στην εξέγερση που σημειώθηκε σε μια φυλακή του Μοντερέι, στο βορειοανατολικό Μεξικό, τις παραμονές της προγραμματισμένης επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου στη χώρα.

    "Είμαστε αντιμέτωποι με μια τραγωδία", δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Νουέβο Λεόν, ο Χάιμε Ροντρίγκες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Οι ταραχές, που αποδίδονται σε μια σύγκρουση μεταξύ αντιπάλων συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών, ήταν από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις υπερπλήρεις φυλακές του Μεξικού.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα σε δύο πτέρυγες της φυλακής Τόπο Τσίκο, μεταξύ μιας ομάδας του καρτέλ των Σέτας και μιας άλλης συμμορίας, είπε ο Ροντρίγκες. "Κατά τη διάρκεια των ταραχών, πολλοί κρατούμενοι πυρπόλησαν την αποθήκη τροφίμων και τα κελιά τους", συνέχισε ο κυβερνήτης.

    [06] Ανακαλύφθηκαν τα βαρυτικά κύματα

    Επιστήμονες του Παρατηρητηρίου LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν βαρυτικά κύματα -«ρυτιδώσεις» στον ιστό του χωροχρόνου- επιβεβαιώνοντας έτσι τη σχετική φημολογία των τελευταίων εβδομάδων. Το «σήμα» θεωρείται καθαρό και αξιόπιστο, οπότε η ανακοίνωση -αν και προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλo επιστημονικό πείραμα- θεωρείται βαρύνουσα και αληθινή.

    Την προηγούμενη φορά, το 2014, που είχε γίνει μία ανάλογη ανακοίνωση από άλλη ερευνητική κοινοπραξία, είχε αργότερα διαψευσθεί. Τώρα όμως, όπως τονίστηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, η ανίχνευση είναι αξιόπιστη.

    Η πηγή των βαρυτικών κυμάτων είναι μία σύγκρουση και συγχώνευση δύο τεράστιων μαύρων τρυπών, με μάζες περίπου 30 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, σε απόσταση 1,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Το συμβάν αυτό απελευθερώνει τεράστια μάζα-ενέργεια με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων, τα οποία έγιναν αντιληπτά από τους ανιχνευτές του LIGO.

    Όπως είπε ο David Reitze, διευθυντής του Εργαστηρίου LIGO του Caltech, μέσω των βαρυτικών κυμάτων παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μια συγχώνευση δύο μαύρων οπών, μια απόδειξη ότι οι μαύρες τρύπες όντως υπάρχουν.

    Τα βαρυτικά κύματα είχαν προβλεφθεί από τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν πριν από ένα αιώνα, αλλά ποτέ δεν είχαν παρατηρηθεί άμεσα μέχρι σήμερα, παρότι αναζητούνται εδώ και δεκαετίες. Μέχρι σήμερα, ψευδή σήματα και ανεπαρκή όργανα εμπόδιζαν την ανίχνευσή τους, καθώς τα μακρινά βαρυτικά κύματα φθάνουν στη Γη σχετικά εξασθενημένα.

    Στη διεθνή επιστημονική κοινοπραξία LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) που έκανε τη βαρυσήμαντη ανακοίνωση για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, συμμετέχει εδώ και 15 χρόνια ως βασική ερευνήτρια μία κορυφαία Ελληνίδα επιστήμων της διασποράς, η Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο.

    Μάλιστα θεωρείται η κορυφαία αστροφυσικός μεταξύ όλων των ερευνητών-μελών του πειράματος LIGO. Η κοινοπραξία (LIGO Scientific Collaboration), που συστάθηκε το 1997, περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 1.000 φυσικούς και αστροφυσικούς από 83 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα 15 χωρών.

    Η Ελλάδα δεν συμμετέχει, όμως στην κοινοπραξία των βαρυτικών κυμάτων συμμετέχουν και άλλοι ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, όπως ο αναπληρωτής καθηγητής Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης (ΜΙΤ), ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Αντώνης Κοντός (ΜΙΤ), η καθηγήτρια Μαίρη Σακελλαριάδου (King's College Λονδίνου), o διδακτορικός ερευνητής Μιχάλης Αγάθος (Εθνικό Ινστιτούτο Υποατομικής Φυσικής Ολλανδίας-πείραμα Virgo) κ.ά.

    [07] Συλλυπητήρια του Ν. Βούτση για τους πεσόντες αξιωματικούς του ΠΝ

    Την βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια των Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι επέβαιναν στο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε σήμερα στο Αιγαίο, εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης.

    Στην δήλωσή του, μιλά για τραγική απώλεια των νέων μας, αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα και τονίζει ότι η Βουλή κλείνει το γόνυ μπροστά στον ηρωισμό και την αυτοθυσία των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπερασπίζονται την ακεραιότητα, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας μας.

    «Είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των πεσόντων, συμμεριζόμενοι το βαρύ πένθος τους», καταλήγει ο Πρόεδρος της Βουλής στην συλλυπητήρια δήλωσή του.

    [08] Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο

    Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο

    Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στην Κίναρο. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ ανήκουν στον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου. Παραμένει αγνοούμενος ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 February 2016 - 17:32:31 UTC