Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχής επικοινωνία Αλ. Τσίπρα - ΥΠΕΘΑ μετά την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού
  • [02] «Όταν το κράτος νομίζει ότι μπορεί να αποφασίσει τι χωρά στην αγορά, τότε έχεις αποχαιρετίσει τον δυτικό κόσμο»
  • [03] Το απόγευμα στη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [04] Πτώση 3,5% στο Χρηματιστήριο
  • [05] Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 15.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 50 ετών
  • [06] Συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά την κατάθεση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [07] Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας
  • [08] Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης γράφουν στο περιοδικό «Το Πρακτορείο» για το προσφυγικό
  • [09] Έξι μαθητές νεκροί από σύγκρουση σχολικού με φορτηγό στη Γαλλία
  • [10] Συρία: Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο στα βόρεια του Χαλεπίου
  • [11] «Καταραμένα και ευλογημένα χαρτιά», αλληλογραφία του Γ. Ρίτσου και της Μ. Αξιώτη
  • [12] Στο πλευρό των αγροτών η ΑΔΕΔΥ
  • [13] Πολύς καναπές στη μέση ηλικία, μικρότερος εγκέφαλος στην τρίτη ηλικία

  • [01] Συνεχής επικοινωνία Αλ. Τσίπρα - ΥΠΕΘΑ μετά την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού

    Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται, από πολύ νωρίς το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την υπόθεση σχετικά με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που αγνοείτο από τα ξημερώματα.

    Για την υπόθεση αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο 'Αμυνας.

    [02] «Όταν το κράτος νομίζει ότι μπορεί να αποφασίσει τι χωρά στην αγορά, τότε έχεις αποχαιρετίσει τον δυτικό κόσμο»

    «Όταν το κράτος νομίζει ότι μπορεί να αποφασίσει τι χωρά και τι δεν χωρά στην αγορά, τότε έχεις αποχαιρετίσει τον δυτικό κόσμο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε πως,«όπως η κυβέρνηση αποφασίζει πόσα ιδιωτικά κανάλια χωρούν στην αγορά, μπορεί να κάνει το ίδιο και με τα σούπερ-μάρκετ, ακόμα και τα περίπτερα...».

    Ανέφερε ότι το Σύνταγμα έχει δώσει τη δικαιοδοσία για τα ΜΜΕ στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και σημείωσε ότι η επιβολή του αριθμού των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας είναι ζήτημα δημοκρατίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μειώνει τον πλουραλισμό, με στόχο να εκβιάσει τα μέσα ενημέρωσης.

    «Ο Βαρουφάκης, ο Λαπαβίτσας, οι θεωρίες Καμμένου είχαν υπερπροβολή στα κανάλια... 'Ανθρωποι που σε κάθε άλλη σοβαρή χώρα θα ήταν σε τσίρκο, τώρα ειναι στο υπουργικό συμβούλιο» είπε δηκτικά ο κ. Γεωργιάδης.

    [03] Το απόγευμα στη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

    Κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας), ενώ η τιμή εκκίνησης της δημοπράτησης θα ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας και θα είναι για δέκα έτη.

    Η τροπολογία θα συζητηθεί το απόγευμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η οικονομική βιωσιμότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων για να μη δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά ή υπερδανεισμός με τις τακτικές του παρελθόντος.

    Σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, οι τεχνικές προδιαγραφές και οι τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας απαιτούν την καλύτερη ποιότητα περιορίζοντας τις δυνατότητες του φάσματος, απαντώντας εμμέσως στις φωνές που μιλούν για απεριόριστο φάσμα.

    Στόχος, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, όλοι οι υποψήφιοι, είτε υφιστάμενες επιχειρήσεις, είτε νέες, να ξεκινούν από μηδενική βάση προκειμένου να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να αδειοδοτηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, με εργαζόμενους οι οποίοι θα προστατεύονται καθώς ο νόμος 4339/2015 προβλέπει το εύνομο των εργασιακών σχέσεων που θα συνάπτονται.

    [04] Πτώση 3,5% στο Χρηματιστήριο

    Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στον απόηχο των δηλώσεων της επικεφαλής της FED που προειδοποίησε για τους κινδύνου που απειλούν την οικονομία και για ενδεχόμενη καθυστέρηση της περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

    Τα πυρά των πωλητών δέχονται οι τραπεζικές μετοχές. Η Eurobank υποχωρεί κατά 13,73% στα 0,289 ευρώ, η Πειραιώς κατά 11,11% στα 0,080 ευρώ, η Εθνικής σημειώνει πτώση 10,24% στα 0,114 ευρώ και η Alpha Bank υποχωρεί στα 1,07 ευρώ με πτώση 7,76%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 433,64 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,50%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,65 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,98%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,03%.

    Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Τεχνολογίας (+0,50%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-9,66%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,32%) και των Κατασκευών (-3,12%).

    Ανοδικά κινούνται 11 μετοχές, 37 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Unibios+13,24%, Παπουτσάνης +9,89%, Χατζηκρανιώτη +5,88% και Audiovisual +5,13%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Eurobank -13,73%, Πειραιώς -11,11%, Εθνική -10,24% και Δρομέας -9,59%.

    [05] Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 15.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 50 ετών

    Πρόγραμμα για 15.000 μακροχρόνια ανέργους (εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ περισσότερο από 12 μήνες), ηλικίας άνω των 50 ετών, ξεκινάει ο ΟΑΕΔ.

    Το πρόγραμμα είναι πλήρους απασχόλησης και οι 15.000 νέες θέσεις επιχορηγούμενης εργασίας απευθύνεται σε μία ηλικιακή κατηγορία μακροχρόνια ανέργων που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας και εκπλήρωσης των προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

    Η έγκριση του προγράμματος δόθηκε χθες από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και γενικά εργοδότες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δικαιούνται να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που κατά το δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους δεν είχαν προβεί σε μειώσεις προσωπικού.

    Οι ωφελούμενοι άνεργοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης, να διαθέτουν συμπληρωμένο Ατομικό Σχέδιο Δράσης και να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ομογενείς με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στην Ελλάδα ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία, τουλάχιστον, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα. Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με όσα αναμένεται να ορίσει η δημόσια πρόσκληση. Οι άνεργοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα απασχόλησης προσλαμβάνονται με σχέση πλήρους απασχόλησης και ασφαλιστική κάλυψη.

    [06] Συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά την κατάθεση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες

    Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Η ΕΣΗΕΑ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, σημειώνει ότι η εσπευσμένη επιδίωξη της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκαλεί τις εύλογες ανησυχίες του δημοσιογραφικού κλάδου.

    Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, επίσης, αναφέρει ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης ΜΜΕ, επιμένοντας στη θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας και διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

    Αντιδράσεις για την επίμαχη τροπολογία εξέφρασε και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Στην ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή, η οποία επιχειρείται από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με αυταρχικό τρόπο, σημειώνει κλείνοντας η ανακοίνωση, παίρνει τον ρόλο από την ανεξάρτητη Αρχή (σ.σ. το ΕΣΡ) για να κάνει «παιχνίδια εξουσίας» με όρους αδιαφάνειας. Τους προβληματισμούς τους πάντως θα αναπτύξουν σήμερα εκπρόσωποι της ΕΙΤΗΣΕΕ οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

    [07] Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας

    Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, με αποκλεισμούς εθνικών οδών και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πύργο, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας. Ταυτόχρονα, οι αγρότες προετοιμάζονται για τη μετάβασή τους αύριο το πρωί στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

    Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία, παραμένει κλειστή από χθες το μεσημέρι η εθνική οδός Αντιρρίου- Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

    Επίσης, αγρότες από τη Ναυπακτία και τη Δωρίδα, αναμένεται να κλείσουν από12:00-15:00, την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιτέας, στον κόμβο της Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναυπάκτου.

    Ακόμη, από τις 11 σήμερα το πρωί, μέχρι τις 5 το απόγευμα, αγρότες από την περιοχή της Βόνιτσας και του Ακτίου, θα κλείσουν την εθνική οδό Αμφιλοχίας- Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου.

    [08] Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης γράφουν στο περιοδικό «Το Πρακτορείο» για το προσφυγικό

    Με άρθρα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, κυκλοφορεί αύριο το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο», που είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στους αληθινούς ήρωες του προσφυγικού προβλήματος, τους νησιώτες, τους κατοίκους της Μυτιλήνης.

    Ο πρωθυπουργός γράφει για τους ακρίτες μας ότι «καταβάλλουν μία υπεράνθρωπη προσπάθεια στο όνομα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ανθρώπινων αξιών: Υπερασπίζονται τη ζωή, το άσυλο, την αξιοπρέπεια των προσφύγων. Αυτή έχει κερδίσει ήδη την παγκόσμια αναγνώριση της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης, ενώ διεκδικεί ακόμη και ανώτατες τιμητικές διακρίσεις».

    Επίσης, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «η οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί συλλογική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας», για να υπογραμμίσει ότι «η Ευρώπη έχει εκπονήσει σχέδιο και η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Είναι η ώρα της ευθύνης και για τους υπόλοιπους εταίρους».

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέλνει σαφές μήνυμα, σημειώνοντας ότι «θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο, αλλά και την ασφάλειά μας». Τονίζει δε ότι «η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο του ρόλου της, αναλαμβάνει κάθε δυνατή πρωτοβουλία και δράση για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η ? εθνική διαστάσεων ? πρόκληση» και συμπληρώνει ότι «η πρώτη και κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Εμείς, όπως πάντα, θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον».

    Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ασκεί κριτική, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και σημειώνει ότι «τα νερά του Αιγαίου δεν θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ούτε και προσβολή για τον πολιτισμό μας που έχει στο κέντρο του το σεβασμό στον άνθρωπο».

    Αύριο, με «Το Πρακτορείο», εκτός από τα άρθρα του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, θα γνωρίσουμε τους ήρωες του Αιγαίου, τους υποψήφιους για τα Νόμπελ Ειρήνης, τις απόψεις του δημάρχου του νησιού και όλα όσα έχουν φέρει τη Μυτιλήνη στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

    [09] Έξι μαθητές νεκροί από σύγκρουση σχολικού με φορτηγό στη Γαλλία

    Έξι μαθητές σκοτώθηκαν σε τροχαίο, όταν μικρό σχολικό και φορτηγό συγκρούστηκαν μετωπικά σήμερα το πρωί στην περιοχή Ροσφόρ της δυτικής Γαλλίας, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.

    Δύο μαθητές και ο οδηγός του σχολικού τραυματίστηκαν ελαφρά και άλλοι οκτώ έφηβοι βγήκαν σώοι από το σχολικό.

    Το σχολικό μετέφερε "17 ή 18 άτομα", σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.

    Η σύγκρουση σημειώθηκε στις 07.15 τοπική ώρα (08.15 ώρα Ελλάδας), την επομένη ενός επίσης τροχαίου με σχολικό στην ανατολική Γαλλία στο οποίο σκοτώθηκαν δύο μαθητές και επτά τραυματίστηκαν ελαφρά.

    [10] Συρία: Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο στα βόρεια του Χαλεπίου

    Κούρδοι μαχητές με την ουσιαστική υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας κατέλαβαν στη διάρκεια της νύχτας ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Σύροι αντάρτες. Το αεροδρόμιο αυτό, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι Κούρδοι μαχητές προελαύνουν καθώς ο συριακός στρατός διευρύνει ταχύτατα τον έλεγχό του στην περιοχή, επισημαίνουν παρατηρητές, αλλά και αντάρτες.

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τις αναφορές που είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα για το αεροδρόμιο Μέναγ, πεδίο σφοδρών μαχών μεταξύ των Κούρδων μαχητών και ανταρτών, επισημαίνοντας ότι η ρωσική αεροπορία πραγματοποίσε τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά των ανταρτών, οι οποίοι είχαν οχυρωθεί μέσα στο αεροδρόμιο.

    Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) προωθούνται στις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο Σύρων ανταρτών στο πλαίσιο μεγάλης επίθεσης στο συριακό έδαφος που άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα στα βόρεια του Χαλεπίου. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο αντιμεικενικός σκοπός της επίθεσης αυτής, είναι η κατάληψη κεντρικής συνοριακής διάβασης, στα σύνορα με την Τουρκία.

    [11] «Καταραμένα και ευλογημένα χαρτιά», αλληλογραφία του Γ. Ρίτσου και της Μ. Αξιώτη

    «Καταραμένα και ευλογημένα χαρτιά» είναι ο τίτλος της αλληλογραφίας του Γιάννη Ρίτσου και της Μέλπως Αξιώτη, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις 'Αγρα και παρουσιάζεται απόψε στις 8.30 στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24).

    Το άγνωστο αυτό υλικό καλύπτει το διάστημα 1960-1966 και η μερίδα του λέοντος ανήκει στον Ρίτσο: 65 δικά του γράμματα και 18 της Αξιώτη. Κάτω από ποιες, όμως, συνθήκες γράφουν ο ένας στον άλλον και τι ακριβώς αντιπροσωπεύει η επικοινωνία τους; «Όντας εξόριστη στο Ανατολικό Βερολίνο, η Αξιώτη ζητάει από τον Ρίτσο να γίνει ο φύλακας άγγελος για την έκδοση των βιβλίων της στην Ελλάδα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, που επιμελήθηκε την αλληλογραφία και έχει γράψει την εισαγωγή: «Παρακολουθούμε εδώ τον Ρίτσο σε μιαν από τις δημιουργικές του φάσεις, με την έννοια ότι ζει ελεύθερος στην Αθήνα την ώρα που η Αξιώτη έχει φύγει από την Ελλάδα τον Μάρτιο του 1947 και δεν θα επιστρέψει στην πατρίδα πριν από τον Δεκέμβριο του 1964.

    Την αλληλογραφία εγκαινιάζει η Αξιώτη τον Απρίλιο του 1960 και ο Ρίτσος συζητάει μαζί της ό,τι δουλεύει ή ξαναδουλεύει εκείνο τον καιρό: το "Κοντραμπάντο", τα "Θαλασσινά", τη μετάφραση της "Κυρίας με το σκυλάκι" του Τσέχωφ, τις "Δύσκολες νύχτες", των οποίων ετοιμάζεται η δεύτερη έκδοση, όπως και την "Καινή Διαθήκη", που θα λάβει αργότερα τον οριστικό τίτλο "Το σπίτι μου". Ο Ρίτσος καταθέτει παράλληλα τις απόψεις του για την αναγκαιότητα της τέχνης σε δύσκολους καιρούς ή για τη θαυματουργική ικανότητα της ποίησης να προσφέρει νηπενθή φάρμακα. Ταυτοχρόνως ο ποιητής δεν θα αποδειχθεί στις επιστολές μόνο ο "πρακτικός άνθρωπος", όπως τον χαρακτηρίζει η Αξιώτη, που θα τη βοηθήσει με τα βιβλία της. Θα γίνει και ο πρώτος κριτής τους, εκφράζοντας πάντοτε την αγωνία και τη λαχτάρα του για την επιστροφή της στην Ελλάδα».

    [12] Στο πλευρό των αγροτών η ΑΔΕΔΥ

    Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους αγρότες, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ εξαγγέλοντας τη συμμετοχή της στο αγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 5 το απόγευμα και συγκέντρωση μαζί με τους αγρότες στο Σύνταγμα, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπης της ΑΔΕΔΥ «οι αγρότες είναι από τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται βάναυσα από το 3ο μνημόνιο και γενικότερα από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωτογενής τομέας που θα έπρεπε να είναι ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας μας κινδυνεύει με εξαφάνιση. Εάν εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου δεν θα μπορέσει να επιβιώσει κανείς νέος αγρότης ή κτηνοτρόφος. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζομένους, ανέργους, αγρότες, κτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους ο κοινός τους αγώνας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών».

    Η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, να δώσουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις των αγροτών: «Είμαστε πιο δυνατοί, αρκεί να ενωθούμε σε ένα μεγάλο πανεργατικό - παλλαϊκό μέτωπο για την απαλλαγή της χώρας μας από τα μνημόνια, για τη διαγραφή του χρέους και για τη σύγκρουση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ».

    [13] Πολύς καναπές στη μέση ηλικία, μικρότερος εγκέφαλος στην τρίτη ηλικία

    Οι άνθρωποι που διάγουν καθιστική ζωή στη μέση ηλικία και δεν ασκούνται, έχουν αυξημένη πιθανότητα να διαθέτουν μικρότερο εγκέφαλο μετά από 20 χρόνια, στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη συσχετίζει την κακή σωματική «φόρμα» ενός μεσήλικα με τον μειωμένο όγκο του εγκεφάλου του ως ηλικιωμένου, άρα με την πρόωρη εγκεφαλική-νοητική γήρανσή του.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Νικόλ Σπαρτάνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν στοιχεία για 1.583 ανθρώπους με μέση ηλικία 40 ετών, που δεν είχαν άνοια ή καρδιοπάθεια.

    Οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ κόπωσης και αντοχής σε «διάδρομο», καθώς και έλεγχο του εγκεφάλου τους με την μέθοδο της μαγνητικής νευροαπεικόνισης. Όσο χειρότερη ήταν η επίδοση των ατόμων στο «διάδρομο», τόσο μικρότερος ήταν ο όγκος του εγκεφάλου τους μετά από δύο δεκαετίες.

    Οι άνθρωποι που ανέβαζαν πιο γρήγορα καρδιακούς παλμούς και αρτηριακή πίεση κατά την άσκηση, ήταν πιθανότερο να έχουν μικρότερο εγκέφαλο ως ηλικιωμένοι. Όσοι δεν ασκούνται σωματικά στη μέση ηλικία, είναι αυτοί που συνήθως εμφανίζουν γρήγορη υπέρταση και ταχυπαλμία, ακόμη και με σχετικά ήπια άσκηση.

    Η Σπαρτάνο επεσήμανε πάντως πως η μελέτη διαπίστωσε μεν μια σαφή συσχέτιση ανάμεσα στη «φόρμα» κάποιου ως μεσήλικα και στο μέγεθος του εγκεφάλου του μετά από χρόνια, χωρίς όμως να αποδεικνύει πως υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσά τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 February 2016 - 9:32:31 UTC