Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόσκληση Αδ. Γεωργιάδη στο Ποτάμι για συνεργασία με τη ΝΔ
  • [02] Δύο συγκεντρώσεις, με αφορμή τη δημιουργία hot spot στην περιοχή του Σχιστού
  • [03] Αγρότες απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου της ΤτΕ, στα Χανιά
  • [04] ΠΓΔΜ: Παράλληλος συρμάτινος φράχτης στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής
  • [05] Η επιστροφή του Ιράν στη διεθνή σκηνή και οι ελληνο-ιρανικές σχέσεις
  • [06] Η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς στις μεταγγίσεις αίματος, λόγω του ιού Ζίκα
  • [07] Υπό δοκιμή το πρώτο φάρμακο ταχείας δράσης κατά των τάσεων αυτοκτονίας
  • [08] ΚΕΕΛΠΝΟ: Να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα για τη γρίπη όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • [09] Κάθε παραπάνω ώρα καθιστικής ζωής αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη
  • [10] Πέθανε ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, συλλυπητήρια από τον ΠτΔ
  • [11] Αν. Ρωμανού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα Εθνικό Πρόγραμμα Έρευνας

  • [01] Πρόσκληση Αδ. Γεωργιάδη στο Ποτάμι για συνεργασία με τη ΝΔ

    Δημόσια πρόσκληση στα στελέχη του Ποταμιού να συμπράξουν με τη ΝΔ, απευθύνει ο Άδωνις Γεωργιάδης με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

    Επικαλούμενος τη δική του εμπειρία στο ΛΑΟΣ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπονοεί ότι λόγω της πόλωσης στο εξής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα μικρά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θα συντριβούν και καλεί τον Σταύρο Θεοδωράκη να σκεφθεί ενόψει του συνεδρίου του ότι την επόμενη εκλογική μάχη «πρέπει να την δώσουμε όλες μαζί οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις έναντι του λαϊκισμού των κ. Τσίπρα και Καμμένου».

    Ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη και θεωρεί προτιμότερο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Διευκρινίζει, πάντως, ότι η ΝΔ δεν ζητεί προσφυγή στις κάλπες αλλά προσθέτει ότι «δεν θα δώσουμε άλλοθι σε καταστροφικές επιλογές».

    [02] Δύο συγκεντρώσεις, με αφορμή τη δημιουργία hot spot στην περιοχή του Σχιστού

    Δύο συγκεντρώσεις, με αφορμή τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στην περιοχή του Σχιστού, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στο Κερατσίνι. Στις 11 το πρωί στη λεωφόρο Σχιστού και Γρηγορίου Λαμπράκη, η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΡΦΑ)πραγματοποιεί αντιφασιστική συγκέντρωση.

    Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ήδη ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας από το πρωί ενώ έχει αρχίσει η προσυγκέντρωση. Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΡΦΑ αναφέρει ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στην πόλη του Κερατσινίου» και προσθέτει ότι «Χρυσαυγίτες, φορώντας την προβιά Επιτροπής Κατοίκων Πειραιά, καλούν σε ρατσιστική σύναξη μίσους στο Σχιστό Κερατσινίου κατά του στρατοπέδου μεταναστών».

    Σημειώνεται ότι στις 12:30 το μεσημέρι, η επιτροπή που υπογράφει ως κάτοικοι Α και Β Πειραιά έχει προγραμματίσει ανάλογη συγκέντρωση ενάντια στη δημιουργία κέντρου μεταναστών. «Η κυβέρνηση αποφάσισε εντελώς παράνομα και χωρίς να ρωτήσει κανέναν κάτοικο της περιοχής μας, να εγκαταστήσει κέντρο λαθρομεταναστών ανοιχτού τύπου στο Σχιστό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συγκεκριμένη επιτροπή.

    Στο μεταξύ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες στους επιβατικούς σταθμούς Ε7 και Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες παραμένουν στο λιμάνι καθώς δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους με πούλμαν προς τα σύνορα και την Ειδομένη, λόγω των μπλόκων των αγροτών.

    Η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλμψη των ανθρώπων αυτών, που φιλοξενούνται προσωρινά στις εγκαταστάσεις του λιμανιού ,γίνεται από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, την επιτροπή αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές.Σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα του Κέντρου Μετεγκατάστασης στο Σχιστό και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του η τοπική αυτοδιοίκηση.

    [03] Αγρότες απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου της ΤτΕ, στα Χανιά

    Σε κλείσιμο της εισόδου του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, στο κέντρο των Χανίων, προχώρησαν από νωρίς το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο του Κλαδισού, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Οι συγκεντρωμένοι έχουν παρατάξει έξω από το κτίριο της Τράπεζας αγροτικά οχήματα, ενώ στην πρόσοψη του κτιρίου όπου βρίσκεται και η κεντρική είσοδος της Τράπεζας, έχουν υψώσει δύο πανό.

    [04] ΠΓΔΜ: Παράλληλος συρμάτινος φράχτης στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής

    Στην ενίσχυση του συρμάτινου φράχτη, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής προχωρά η ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των αναγγελιών για αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με τη διέλευση προσφύγων.

    Σκαπτικά μηχανήματα του στρατού της ΠΓΔΜ ξεκίνησαν από χθες τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου και ήδη στρατιώτες της χώρας έχουν αναγείρει έναν παράλληλο φράχτη, σε σημείο της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης-Γευγελής, από το οποίο γίνεται η διέλευση προσφύγων.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, η ΠΓΔΜ προχώρησε στην τοποθέτηση ενός συρμάτινου φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα βασικό σημείο, από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων.

    Ο φράχτης αυτός έχει επεκταθεί και σε άλλα σημεία της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και σύμφωνα με πληροφορίες, το μήκος του επεκτείνεται στα περίπου 35 χλμ.

    Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, η ΠΓΔΜ έχει προμηθευτεί το σύρμα του φράχτη από την Ουγγαρία.

    [05] Η επιστροφή του Ιράν στη διεθνή σκηνή και οι ελληνο-ιρανικές σχέσεις

    H αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ιράν, είναι ο στόχος των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Τεχεράνη, στις 7-8 Φεβρουαρίου.

    Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ιρανική πρωτεύουσα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνει ειδικό αφιέρωμα στο Ιράν και τις ελληνο-ιρανικές σχέσεις. Στο πλαίσιο του αφιερώματος φιλοξενεί συνεντεύξεις με τον τον πρεσβευτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, τον γενικό γραμματέα Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Τσίπρα, και τον πρόεδρο του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, Στάθη Τσοτσορό.

    Επίσης, παραθέτει χρονολόγιο επισκέψεων Ελλήνων αξιωματούχων στο Ιράν από το 1992, μέσα από το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς και μια σειρά άρθρων από το τμήμα διεθνούς ρεπορτάζ για την επιστροφή του Ιράν στην διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένα γεωπολιτικό και ένα οικονομικό στοίχημα, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων

    Επισκέψεις Ελλήνων επισήμων στο Ιράν από το 1992, από το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στ. Τσοτσορός: Αμοιβαία επωφελής η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την ιρανική πετρελαϊκή εταιρεία NIOC

    Ο πρέσβης του Ιράν: Ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Τσίπρα

    Γ. Τσίπρας: Το Ιράν θέλει την Ελλάδα πύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση

    Γιατί είναι σημαντική η οικονομία του Ιράν

    Η επιστροφή του Ιράν: τι σημαίνει για τις παγκόσμιες αγορές και το εμπόριο

    Η κούρσα των πολυεθνικών

    Ταξίδι για ψώνια στην Ευρώπη

    Κούρσα των πολυεθνικών για την αγορά του Ιράν (Γράφημα)

    [06] Η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς στις μεταγγίσεις αίματος, λόγω του ιού Ζίκα

    Ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές στις οποίες έχει εκδηλωθεί ο ιός Ζίκα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 28 ημέρες πριν δώσουν αίμα ώστε να αποφεύγεται οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης, δήλωσε την Κυριακή η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν.

    Ο Ζίκα, ο οποίος διαδίδεται με ταχύτητα στη βόρεια και τη νότια Αμερική, μεταδίδεται κυρίως με τσιμπήματα κουνουπιών.Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η Βραζιλία ανακοίνωσε δύο κρούσματα μετάδοσης μέσω μεταγγίσεων αίματος από μολυσμένους δότες.

    [07] Υπό δοκιμή το πρώτο φάρμακο ταχείας δράσης κατά των τάσεων αυτοκτονίας

    Ερευνητές στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ δοκιμάζουν ένα οπιοειδές αναλγητικό κατά των τάσεων αυτοκτονίας, ελπίζοντας ότι θα αναπτύξουν το πρώτο χάπι που θα είναι άμεσα αποτελεσματικό. Πρόκειται για τη βουπρενορφίνη, ένα ημισυνθετικό οπιοειδές, που χρησιμοποιείται επίσης, όπως η μεθαδόνη, για την απεξάρτηση από την ηρωίνη.Η προκαταρκτική κλινική δοκιμή δείχνει ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει δραστικά τις αυτοκτονικές σκέψεις μετά από από μία μόνο εβδομάδα χορήγησης. Αν αυτό επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, τότε ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο αντι-αυτοκτονικό φάρμακο ταχείας δράσης.

    Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και του Πανεπιστημίου της Χάϊφα, με επικεφαλής τον Τζάακ Πάνκσεπ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής "The American Journal of Psychiatry", σύμφωνα με το "New Scientist", χορήγησαν επί ένα μήνα σε χαμηλή δοσολογία το φάρμακο σε 40 ανθρώπους με σοβαρές τάσεις αυτοκτονίας (τα δύο τρία είχαν ήδη κάνει απόπειρα). Μια δεύτερη ομάδα ατόμων επίσης με αυτοκτονικές τάσεις έλαβε απλώς ένα εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

    [08] ΚΕΕΛΠΝΟ: Να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα για τη γρίπη όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

    «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και εμπίπτουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έστω και τώρα να εμβολιαστούν διότι γρίπη και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο θα έχουμε και η κάμψη θα εμφανιστεί από τα μέσα Απριλίου». Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θανάσης Γιαννόπουλος.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», με τον Κώστα Μπλιάτκα, ο κ. Γιαννόπουλος έκανε γνωστό ότι εμβόλια υπάρχουν και αποζημιώνονται πλήρως μέσω των ταμείων, ενώ -σύμφωνα με στοιχεία- ανακοίνωσε μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές που οφείλονται στη γρίπη, τύπου Η1Ν1, 44 άνθρωποι.

    «Έχουμε χάσει 44 περιστατικά και φέτος είναι περισσότερα τα κρούσματα απ' ό,τι πέρυσι τηνίδια περίοδο, δηλαδή την 5η εβδομάδα του αντιστοίχου έτους, του 2015» είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει έξαρση, αλλά ξεκαθάρισε ότι αν δεν ολοκληρωθεί η περίοδος της γρίπης δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από τον ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε επίσης γνωστό ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει η ανάρτηση της προκήρυξης για τη στελέχωση των ΜΕΘ με την πρόσληψη 500 ατόμων, 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών - τριών όλων των κατηγοριών, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν κλίνες.

    [09] Κάθε παραπάνω ώρα καθιστικής ζωής αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη

    Κάθε πρόσθετη ώρα που κάποιος μέσα στη μέρα περνά καθισμένος, π.χ. μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, σχετίζεται με μια αύξηση κατά 22% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τη Τζούλιαν βαν ντερ Μπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Diabetologia»της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, μελέτησαν περίπου 2.500 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών.

    [10] Πέθανε ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, συλλυπητήρια από τον ΠτΔ

    Πέθανε σε ηλικία 103 ετών ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές και διανοητές της φιλοσοφίας, μια μεγάλη προσωπικότητα του νεότερου ελληνισμού. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Ο Κ. Δεσποτόπουλος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913 και με την καταστροφή της εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πρώτο Γυμνάσιο Αθηνών με βαθμό ακέραιο άριστα, ενώ ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του εργαζόμενος. H διδακτορική διατριβή του εγκρίθηκε με βαθμό άριστα παμψηφεί. Δίδαξε Φιλοσοφία του Δικαίου και Φιλοσοφία γενικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Νανσί (Nancy) της Γαλλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν ξένος εταίρος της Pουμανικής Aκαδημίας και της Aκαδημίας της Mασσαλίας. Διετέλεσε δύο φορές Yπουργός Παιδείας, το 1989 στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Zολώτα. Έχει τιμηθεί με ανώτερες διακρίσεις από τους Προέδρους της Δημοκρατίας Eλλάδος, Γαλλίας και Iταλίας. Έγινε πρόεδρος της Aκαδημίας Αθηνών το 1993.

    Έχει συγγράψει 32 βιβλία φιλοσοφίας, φιλολογίας, ιστορίας και πολιτικής, με κορυφαίο τη Φιλοσοφία του Δικαίου, όπου αναπτύσσεται ο κλάδος της φιλοσοφίας πραξιολογία και με βάθρο αυτή θεμελιώνεται και αναδιαρθρώνεται το σύστημα του δικαίου. Eξαίρετα είναι και τα έργα του για τον Πλάτωνα και τον Aριστοτέλη, καθώς και όσα πραγματεύονται σύγχρονα μείζονα προβλήματα, σχετικά με τους κινδύνους για την επιβίωση του ελληνικού έθνους ή και της ανθρωπότητας, όπως τα Eλληνικά (1998), Eπίμαχοι θεσμοί και άλλα θέματα (1987).

    Άλλα αυτοτελή έργα του είναι τα Φιλοσοφίας Eγκώμιον (1999), Περί προσώπων και θεσμών (2000), Φήμη απόντων (1995), Φιλοσοφία και Θεωρία του Πολιτισμού (2001), όπως και τα ξενόγλωσσα Grece 1821-1971 (1973), Etudes sur la liberte (1974), Aristote sur la famille et la justice (1983), Philosophy of History in Ancient Greece (1991), La philosophie politique de Platon (1997).

    «Η μνήμη του και το έργο του συνιστούν πραγματική εθνική μας κληρονομιά», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος

    «Η μνήμη του και το έργο του συνιστούν πραγματική εθνική μας κληρονομιά», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, επισημαίνοντας ότι υπήρξε κορυφαίος πνευματικός ταγός της εποχής μας, με διεθνή και, κυρίως, ευρωπαϊκή ακτινοβολία.

    «Γνήσιος εκπρόσωπος και εκφραστής του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος υπηρέτησε, με απαράμιλλη συνέπεια και με παράδειγμα τον ίδιο τον βίο του, τις βασικές του σύγχρονες παρακαταθήκες, ήτοι τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος.

    «Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας έγινε φτωχότερος», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας έγινε φτωχότερος».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο Κ.Ι. Δεσποτόπουλος, λαμπρός καθηγητής φιλοσοφίας και ακαδημαϊκός, τίμησε με τη στάση του και την ιδιότητα του μάχιμου πολίτη. Επισημαίνει ότι υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, με έντονη αντιστασιακή δράση, το 1947 απολύθηκε από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και εκτοπίστηκε, έως το 1950, στη Μακρόνησο. Επίσης, προτάθηκε, το 1990, από τον Ενιαίο Συνασπισμό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και Υπουργός Παιδείας. «Το επιστημονικό του έργο αποτελεί παρακαταθήκη για τις νέες γενιές», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [11] Αν. Ρωμανού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα Εθνικό Πρόγραμμα Έρευνας

    Η Ελλάδα χρειάζεται ένα Εθνικό Πρόγραμμα Έρευνας, που θα στηρίζει την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, ενώ θα δημιουργεί διεθνώς πρωταγωνιστικές ερευνητικές ομάδες, μέσα από τη στενή συνεργασία των εγχώριων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων σε τομείς αιχμής.

    Αυτό ανέφερε η Αναστασία (Νατάσα) Ρωμανού, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ (Goddard Institute of Space Studies-GISS) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, σε συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι ένα από τα μέλη της εκπαιδευτικής και επιστημονικής-ερευνητικής κοινότητας της Ελλάδας και της διασποράς, που το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα επιστήμων θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών και διαχειριστικών υπηρεσιών των ελληνικών ΑΕΙ, ενώ προτείνει να συμμετέχουν χορηγοί, υπό δημόσιο έλεγχο και πλήρη διαφάνεια, ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατική πρόσβαση και αξιοποίηση της έρευνας. Εισηγείται την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, τη βελτίωση της εμπειρίας των φοιτητών στους πανεπιστημιακούς χώρους, την προσέλκυση καθηγητών και φοιτητών από άλλες χώρες και την ενίσχυση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Επίσης, θεωρεί αναγκαίο να δημιουργηθούν συνθήκες, ώστε να γυρίσουν στην Ελλάδα πολλοί από τους επιστήμονες που συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 February 2016 - 7:32:30 UTC