Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Δραγασάκης στον ρ/σ «Αθήνα 9.84»: Ούτε ατραπό φυγής αναζητούμε, ούτε ηρωική διέξοδο
  • [02] Β. Κικίλιας στη RealNews: Η κυβέρνηση γκρέμισε την αξιοπιστία της χώρας
  • [03] Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε διοικητική έρευνα για τις ενέργειες αστυνομικών στην Κω
  • [04] Παράσταση διαμαρτυρίας για το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στη Σίνδο
  • [05] H Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς
  • [06] Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η Γερμανία καταδικάζουν την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα
  • [07] Κουτσούμπας: Πάρτε πίσω το κυβερνητικό σχέδιο - λαιμητόμο για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης
  • [08] Σημαντική διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Ιράν
  • [09] Πολύωροι αποκλεισμοί από τα μπλόκα των αγροτών σε Ασπρόχωμα και Καλό Νερό
  • [10] Μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών Ελλάδος και Τουρκίας

  • [01] Ι. Δραγασάκης στον ρ/σ «Αθήνα 9.84»: Ούτε ατραπό φυγής αναζητούμε, ούτε ηρωική διέξοδο

    «Ούτε ατραπό φυγής αναζητούμε ούτε ηρωική διέξοδο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84»και τον Βασίλη Πάικο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, τη νωπή λαϊκή εντολή και μια πολιτική που κινείται εντός αυτής και πως η κυβέρνηση είναι στη γραμμή της υλοποίησης αυτών που συμφώνησε και με τους θεσμούς και με τον ελληνικό λαό.

    «Μια κυβέρνηση που έχει τη νωπή λαϊκη εντολή και έχει τη δεδηλωμένη στη Βουλή πώς να πάει σε εκλογές; Έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, έχουμε μια πολιτική που κινείται εντός της λαϊκής εντολής που πήραμε. Η κυβέρνηση είναι στη γραμμή να υλοποιήσουμε αυτά που συμφωνήσαμε και με τους θεσμούς και με τον ελληνικό λαό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης. «Αυτό θα κάνουμε, ούτε ατραπό φυγής αναζητούμε ούτε ηρωική διέξοδο, αναζητούμε τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτά που έχουμε πει», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σενάρια για νέα πλειοψηφία στη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, όχι για οικουμενική, σε περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι ως χώρα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου μετά από έναν χρόνο με εξαιρετικές δυσκολίες η χρονιά έκλεισε με μηδέν ύφεση, με μια μικρή ανάκαμψη της απασχόλησης, μια σειρά θετικά σημάδια «πάνω στα οποία μπορούμε να πατήσουμε»και εξήγησε ότι ακόμα και το φορολογικό και το ασφαλιστικό μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα αν η οικονομία είναι σε τροχιά ανάκαμψης. «Εμείς αυτό δεν θέλουμε να το χαλάσουμε, δεν θέλουμε με δική μας ευθύνη αυτό το σενάριο να ανατραπεί ή να αλλοιωθεί, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτό το σενάριο να συνεχιστεί»είπε.

    [02] Β. Κικίλιας στη RealNews: Η κυβέρνηση γκρέμισε την αξιοπιστία της χώρας

    Οι οικονομικές, οι εμπορικές, οι τουριστικές επιπτώσεις αλλά και εκείνες που έχουν σχέση με την ασφάλεια της χώρας θα είναι δυσβάσταχτες σε περίπτωση εξόδου από τη συνθήκη Σένγκεν, προειδοποιεί ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στην RealNews.

    Ο συντονιστής Μετανάστευσης της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι γκρέμισε την αξιοπιστία της χώρας και δηλώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει εμπράκτως την Ελλάδα για να παραμείνει στη Σένγκεν.

    «Φτάνει με τις πολιτικές του αριστερού ιδεαλισμού και της δήθεν υψηλής ανάλυσης χωρίς δράση, σχέδιο και στρατηγική. Η κυβέρνηση ανέλαβε υποχρεώσεις και δεσμεύτηκε να τις υλοποιήσει, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι την Ευρώπη δε την πιστεύουν ενδόμυχα» αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ επισημαίνει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και διεθνές και «σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να το μετατρέψει σε ελληνικό και να μας κουνάει το δάχτυλο».

    «Οι όποιες οικονομικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, κυρίως την Τουρκία αλλά όχι μόνο, θα πρέπει να μπαίνουν πλέον υπό το πρίσμα της ανταποδοτικότητας στο προσφυγικό και αυτό να είναι μετρήσιμο», υπογραμμίζει.

    Απαντώντας,επίσης,σε ερώτηση αν η Ελλάδα είναι πιθανός στόχος τζιχαντιστών ο κ. Κικίλιας λέει ότι δεν είμαστε και ούτε θα ήθελε να γίνουμε.

    Κρούει ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη αναφέροντας πως η Ευρώπη είναι στόχος.«Και η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Οφείλουμε να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας και να διαφυλάξουμε το δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης», εξηγεί.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζει ότι δεν μπορούμε κάθε εξάμηνο να προσφεύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία.«Το θέμα δεν είναι να γίνονται εκλογές κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να φέρει εις πέρας το πρόγραμμά του. Το θέμα είναι να πειστεί η κυβέρνηση αυτή να κυβερνήσει», τονίζει,ενώ ξεκαθαρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα βάλει πλάτη «σε μια οικουμενική κυβέρνηση-όχημα του κ. Τσίπρα για την πολιτική του επιβίωση, την ώρα που η χώρα γονατίζει».

    [03] Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε διοικητική έρευνα για τις ενέργειες αστυνομικών στην Κω

    Διοικητική έρευνα διαταχθηκε απο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών των ΜΑΤ, στην Κω, οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας μέσω βίντεο, που προβλήθηκαν χτες σε ιστοσελίδες και ενημερωτικές εκπομπές.

    Σημειώνετασι οτι οι επίμαχες σκηνές που προκάλεσαν την αντίδραση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, είναι οι βιαιοπραγίες σε βάρος πολίτη, οι φθορές σε δίκυκλα αλλά και υβριστικές εκφράσεις αστυνομικών των ΜΑΤ, κατα την διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν κατα τις εκδηλώσεις των κατοίκων του νησιού, που αντιδρούν στην κατασκευή hot spot.

    Η ΕΔΕ ανατέθηκε σε ανώτατο αξιωματικό, με την εντολή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στους υπευθύνους.

    [04] Παράσταση διαμαρτυρίας για το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στη Σίνδο

    Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν από τις 11 το πρωί για περίπου δυόμιση ώρες περισσότερα από 600 άτομα στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στη Σίνδο όπου διεξάγονται εργασίες για να ολοκληρωθεί το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων, σύμφωνα με την Αστυνομία. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης και κάτοικοι της περιοχής.

    Κατηγορηματικός ήταν ο δήμαρχος Δελτα για το θέμα του κέντρου τονίζοντας: «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε να γίνει εδώ το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων. Ο κόσμος έδωσε το μήνυμα».

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ.Φωτόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εργασίες στο στρατόπεδο σταμάτησαν μέχρι αύριο το μεσημέρι, προκειμένου να γίνει συνάντηση των δημάρχων και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.

    Αναφερόμενος στην ένταση που προκλήθηκε λίγο νωρίτερα ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι σε γενικές γραμμές επικράτησε ψυχραιμία αλλά λόγω του κόσμου έπεσε ένα μικρό κομμάτι από το φράχτη, που είναι φτιαγμένος από συρματόπλεγμα.

    «Εμείς δεν θέλουμε μια ακόμη αποθηκή ψυχών, ένα στρατόπεδο ανοιχτού τύπου που δεν διασφαλίζει ούτε την υγιεινή αλλά ούτε και την ασφάλεια των προσφύγων», δήλωσε ο δήμαρχος Δελτα και πρόσθεσε: «επιπλέον, το κέντρο αυτό θα υποβαθμίσει κι άλλο μια περιοχή με πολλά προβλήματα και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

    Ο κ. Φωτόπουλος πρότεινε,επίσης,να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο λιμάνι Λιτοχώρου, όπου τα πλοία μπορούν να μεταφέρουν του πρόσφυγες κατευθείαν από τα νησιά, να παραμένουν στο Λιτόχωρο μέχρι 72 ώρες όπως προβλεπεται και στη συνέχεια να μεταφέρονται στα σύνορα στην Ειδομένη.

    [05] H Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

    Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσεότι η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία».

    Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ακόμη μια παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.

    Διαβάστε επίσης:Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η Γερμανία καταδικάζουν την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

    Ο γγ του ΟΗΕ καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

    Ρωσία: Πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, η εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

    Συνομιλίες για ανάπτυξη αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην κορεατική χερσόνησο

    [06] Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η Γερμανία καταδικάζουν την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

    Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κατήγγειλε σήμερα τη χρησιμοποίηση "βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας" από τη Βόρεια Κορέα στην εκτόξευση ενός πυραύλου της, κάτι που χαρακτήρισε "νέα σοβαρή παραβίαση" των διεθνών υποχρεώσεων της χώρα αυτής, και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ σε διάλογο.

    "Η εκτόξευση με χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας, που πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα (Κυριακή) από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, αποτελεί μια νέα σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών της", αναφέρει η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτή τη νέα κίνηση της Πιονγκγιάνγκ έναν μήνα έπειτα από μια "εξαιρετικά σοβαρή και παράνομη πυρηνική δοκιμή", η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καλεί τη Βόρεια Κορέα "να δεσμευτεί σ' έναν συγκεκριμένο και με νόημα διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών" (με τη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ).

    Η ΕΕ από την πλευρά της θα εργασθεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, διευκρίνισε η Μογκερίνι.

    Εξάλλου το NATO καταδίκασε επίσης την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας πως πρόκειται για άμεση παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Καταδικάζω κατηγορηματικά την εκτόξευση σήμερα από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου που χρησιμοποιεί βαλλιστική πυραυλικη τεχνολογία, η οποία ακολούθησε τη βορειοκορεατική δοκιμή πυρηνικών όπλων που έγινε στις 6 Ιανουαρίου", αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

    "Η εκτόξευση αυτή παραβιάζει άμεσα πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει καλέσει επανειλημμένα τη Βόρεια Κορέα να αναστείλει όλες τις δραστηριότηες που σχετίζονται με το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμά της, να επανέλθει στην προϋπάρχουσα δέσμευσή της σ' ένα μορατόριο αναφορικά με την εκτόξευση πυραύλων και να μην πραγματοποιήσει καμιά περαιτέρω πυρηνική δοκιμή και καμιά εκτόξευση με χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας", τονίζει ο Στόλτενμπεργκ.

    Ο ίδιος καλεί τη Βόρεια Κορέα να μην απειλεί να πραγματοποιήσει ούτε να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις με χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας και να απέχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.

    Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε πως η εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ είναι μια "ανεύθυνη πρόκληση".

    "Καταδικάζω κατηγορηματικά τη σημερινή εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Η χώρα για μια ακόμη φορά αγνόησε προειδοποιήσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας", αναφέρει ο Στάινμαϊερ στη δήλωσή του.

    "Η εκτόξευση του πυραύλου είναι μια ανεύθυνη πρόκληση, η οποία περιφρονεί διεθνώς δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θέτει σε κίνδυνο για μια ακόμη φορά την περιφερειακή ασφάλεια", πρόσθεσε.

    Ο Στάινμαϊερ αναφέρει επίσης πως η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ένα σημαντικό σινιάλο και κάλεσε ολους τους εταίρους να υποστηρίξουν τη λήψη αυστηρών μέτρων.

    [07] Κουτσούμπας: Πάρτε πίσω το κυβερνητικό σχέδιο - λαιμητόμο για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης

    «Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 4 του Φλεβάρη, οι μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις σε 76 πόλεις σε όλη την Ελλάδα έστειλαν δυνατό, καθαρό, βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο: Πάρτε πίσω το κυβερνητικό σχέδιο - λαιμητόμο για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης»τόνισε ο γγτης ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας χθες βράδυ στην Καλαμάτα.

    Επισήμανε,ταυτόχρονα, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «δεν έχει λυμένα τα χέρια της για να βάλει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση και να συνεχίσει και σ' αυτό τον τομέα τη βρώμικη δουλειά που δεν ολοκλήρωσαν οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ούτε έχει λυμένα τα χέρια της να συνεχίσει με νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, όπως προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν όλα μαζί τα κόμματα της αστικής διαχείρισης».

    «Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 4 του Φλεβάρη, δείχνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, που λέει κάτι πρέπει να γίνει, δεν πάει άλλο»πρόσθεσε.

    [08] Σημαντική διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Ιράν

    Αν για τον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα,Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη σήμερα και αύριο 8Φεβρουαρίου θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ελληνική κυβέρνηση , αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που θα θέσει τον θεμέλιο λίθο για την διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας με το Ιράν και θα τονίσει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

    O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα έχει σήμερα και αύριο στηνΤεχεράνη, σημαντικές συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικόπρόγραμμα του Ιράν.

    Το μεγάλο ενδιαφέρον και των δύο χωρών να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις επιβεβαιώνει το κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης που καλλιεργούν η Ελλάδα και το Ιράν εδώ και πολλά χρόνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό υπογραμμίζεται με την εκπεφρασμένη βούληση και της Αθήνας και της Τεχεράνης, όπως τονίζεται σε δηλώσεις και συνεντεύξεις αξιωματούχων, να δώσουν μια ισχυρή ώθηση στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να αποτελέσουν τους παράγοντες σταθερότητας σε μια κρίσιμη περιοχή του κόσμου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μετά από την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, που επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση».

    Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αντιπροσωπίας, εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης. Προσθέτουν ότι «η αναθέρμανση αυτή έρχεται να τερματίσει μια μακρά περίοδο αδράνειας στις ελληνο-ιρανικές σχέσεις και συνδέεται με τον κρίσιμο ρόλο των δύο χωρών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, βρίσκεται και σε πλήρη αντιστοίχηση την πορεία βελτίωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Διεθνή Κοινότητα και την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί»

    Το ενδιαφέρον των διμερών επαφών θα επικεντρωθεί στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κατασκευαστικό τομέα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τον τουρισμό με στόχο την προσέλκυση Ιρανών τουριστών στην Ελλάδα, τον πολιτισμό ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών, το χρηματοπιστωτικό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τη φαρμακοβιομηχανία.

    Πέραν της οικονομικής συνεργασίας, οι επαφές θα επικεντρωθούν και στη συνεργασία για τη σταθεροποίηση και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, και το διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις.

    Την ελληνική αντιπροσωπίααπαρτίζουν εκτός του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, και ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

    [09] Πολύωροι αποκλεισμοί από τα μπλόκα των αγροτών σε Ασπρόχωμα και Καλό Νερό

    Μετ' εμποδίων διεξάγεται και σήμερα η κυκλοφορία των οχημάτων στους δύο κεντρικούς οδικούς κόμβους της Μεσσηνίας (Ασπροχώματος και Καλού Νερού).

    Στον κόμβο του Ασπροχώματος οι αγρότες έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι το δρόμο, ο οποίος θα παραμείνει κλειστός έως τις 12 το βράδυ, ενώ ανοιχτός παραμένει ο κόμβος του αεροδρομίου (στη Μεσσήνη), απ' όπου γίνεται η κυκλοφορία των τροχοφόρων από και προς Καλαμάτα, μέσω της Ε.Ο. Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας.

    Στον κόμβο του Καλού Νερού οι αγρότες από την Τριφυλία θα κλείσουν το δρόμο από τις 3 μετά το μεσημέρι έως και τις 7 το βράδυ, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων από Πύργο προς Κυπαρισσία και από Κυπαρισσία προς Πύργο. Στο σημείο δεν υπάρχει παράδρομος και οι αγρότες του μπλόκου διευκολύνουν πρωτίστως τ' ασθενοφόρα, τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές και τα φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα.

    [10] Μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών Ελλάδος και Τουρκίας

    Μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών Ελλάδος και Τουρκίας απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με σημερινή δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σμύρνη, όπου χθες τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Βουκόλου, πρώτου επισκόπου της ιστορικής πόλης και αγαπημένου μαθητή του Αποστόλου Παύλου.

    Ο κ.Βαρθολομαίος ανέφερε ότι «θυμηθήκαμε παλαίες ένδοξες ημέρες της Σμύρνης και της Ιωνίας ευρύτερα αλλά και παλαιές τραγικές για το Γένος μας ημέρες. Εμνημονεύσαμε τα θύματα της τραγωδίας της δεκαετίας του '20 και προσευχηθήκαμε για τους πρόσφυγες οι οποίοι διαπλέοντας με τόσους κινδύνους το Αιγαίο προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον».

    Η πλήρης δήλωση του Παναγιωτάτου είναι η ακόλουθη:

    «Αυτές τις μέρες θυμηθήκαμε παλαίες ένδοξες ημέρες της Σμύρνης και της Ιωνίας ευρύτερα αλλά και παλαιές τραγικές για το Γένος μας ημέρες. Εμνημονεύσαμε τα θύματα της τραγωδίας της δεκαετίας του '20, προσευχηθήκαμε για την ειρήνη εδώ στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο, προσευχηθήκαμε για τους πρόσφυγας οι οποίοι διαπλέοντας με τόσους κινδύνους το Αιγαίο προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και για τα παιδιά τους.

    Και ιδιαιτέρως θελήσαμε με το προσκύνημά μας αυτό και με τα όσα είπαμε να συμβάλομε περαιτέρω στη σύσφιξη των σχέσων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δύο γειτονικών και συμμάχων λαών. Και χαιρόμεθα πληροφορούμενοι ότι και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εμφορείται από τις ίδιες πεποιθήσεις και τους ίδιους στόχους και επιθυμεί να συμβάλει και αυτό προς την ίδια κατεύθυνση της φιλίας και της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ευχόμεθα λοιπόν κάθε επιτυχία στις σχετικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του ΑΠΕ και στέλνουμε με την ευκαιρία αυτή απο τη Σμύρνη τις καλύτερες ευχές και την πατριαρχική μας ευλογία προς όλους τους αναγνώστας και όλους τους ακροατάς. 'Ετη πολλά».

    Ο Πατριάρχης μιλώντας στον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο έδωσε την ευλογία του για την έναρξη λειτουργίας του νέου site του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην τουρκική γλώσσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 February 2016 - 13:32:31 UTC