Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντική διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Ιράν
  • [02] Δήμαρχος Περάματος για hot spot στο Σχιστό: Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν
  • [03] Έκκληση του δημάρχου Κω στον πρωθυπουργό, για εκτόνωση της κατάστασης στο νησί
  • [04] Πρώτο βραβείο για δημοτικά σχολεία της Φλώρινας, σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό νανοτεχνολογίας
  • [05] Προβλήματα από τους αγροτικούς αποκλεισμούς εθνικών οδών σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία
  • [06] Συνομιλίες για ανάπτυξη αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην κορεατική χερσόνησο
  • [07] Ταϊβάν: Ανέσυραν ζωντανό 20χρονο, από τα συντρίμμια πολυώροφης πολυκατοικίας
  • [08] Ρωσία: Πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, η εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα
  • [09] Συναυλία της Χ. Αλεξίου στο Μ. Μουσικής της Σμύρνης
  • [10] Συλλήψεις και προσαγωγές για την επίθεση εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, στα Εξάρχεια
  • [11] Κρίσιμη σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια
  • [12] H Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

  • [01] Σημαντική διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Ιράν

    Αν για τον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα,Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη σήμερα και αύριο 8Φεβρουαρίου θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ελληνική κυβέρνηση , αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που θα θέσει τον θεμέλιο λίθο για την διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας με το Ιράν και θα τονίσει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

    O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα έχει σήμερα και αύριο στηνΤεχεράνη, σημαντικές συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικόπρόγραμμα του Ιράν.

    Το μεγάλο ενδιαφέρον και των δύο χωρών να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις επιβεβαιώνει το κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης που καλλιεργούν η Ελλάδα και το Ιράν εδώ και πολλά χρόνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό υπογραμμίζεται με την εκπεφρασμένη βούληση και της Αθήνας και της Τεχεράνης, όπως τονίζεται σε δηλώσεις και συνεντεύξεις αξιωματούχων, να δώσουν μια ισχυρή ώθηση στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να αποτελέσουν τους παράγοντες σταθερότητας σε μια κρίσιμη περιοχή του κόσμου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μετά από την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, που επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση».

    Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αντιπροσωπίας, εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης. Προσθέτουν ότι «η αναθέρμανση αυτή έρχεται να τερματίσει μια μακρά περίοδο αδράνειας στις ελληνο-ιρανικές σχέσεις και συνδέεται με τον κρίσιμο ρόλο των δύο χωρών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, βρίσκεται και σε πλήρη αντιστοίχηση την πορεία βελτίωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Διεθνή Κοινότητα και την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί»

    Το ενδιαφέρον των διμερών επαφών θα επικεντρωθεί στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κατασκευαστικό τομέα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τον τουρισμό με στόχο την προσέλκυση Ιρανών τουριστών στην Ελλάδα, τον πολιτισμό ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών, το χρηματοπιστωτικό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τη φαρμακοβιομηχανία.

    Πέραν της οικονομικής συνεργασίας, οι επαφές θα επικεντρωθούν και στη συνεργασία για τη σταθεροποίηση και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, και το διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις.

    Την ελληνική αντιπροσωπίααπαρτίζουν εκτός του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, και ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

    [02] Δήμαρχος Περάματος για hot spot στο Σχιστό: Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν

    «Με αίσθημα ευθύνης είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας αλλά και το ανθρωπιστικό μας καθήκον» τονίζει σε γραπτή δήλωσή του, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, με αφορμή τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στην περιοχή Σχιστού.

    «Απέναντι στη ρητορική του μίσους και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό στέλνουμε μήνυμα Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Περάματος σε γραπτή δήλωσή του, ενώ αναφερόμενος στη δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου, τονίζει ότι στο χώρο αυτό πρόκειται να φιλοξενηθούν ταυτοποιημένες οικογένειες προσφύγων, περίπου 500 άνθρωποι κάθε φορά, για 48 έως 72 ώρες το πολύ, οι οποίοι στη συνέχεια θα μετακινούνται προς στα σύνορα.

    Ο δήμαρχος Περάματος τονίζει ότι πρόκειται για ένα στρατόπεδο ανοιχτού τύπου που θα φυλάσσεται από την ελληνική αστυνομία, ενώ στο χώρο θα εξασφαλίζεται η πλήρης σίτιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, που σε συνδυασμό με την παρουσία κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και παιδιάτρων, θα μεριμνεί για τη φροντίδα όλων και ιδιαιτέρως των παιδιών.

    Επίσης συμπληρώνει, ότι στο συγκεκριμένο κέντρο, θα δημιουργηθούν υποδομές που θα εξασφαλίζουν την ύδρευση, την αποχέτευση καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

    Την ίδια ώρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού ΒΙ.ΠΑ.Σ. Α.Ε., με ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονή αντίθεσή του στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων,σημειώνοντας παράλληλα την έκπληξή του για το γεγονός ότι χωρίς καμία μελέτη ούτε καν ενημέρωση, το Υπουργείο 'Αμυνας παραχώρησε στη διάθεση του συγκεκριμένου χώρου των 7.750 τ.μ.

    Στο μεταξύ αύριο Δευτέρα στις 11 το πρωί στη λεωφόρο Σχιστού και Γρηγορίου Λαμπράκη, η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΡΦΑ)πραγματοποιεί αντιφασιστική συγκέντρωση.

    «Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στην πόλη του Κερατσινίου» τονίζει σε ανακοίνωσή του η ΚΕΕΡΦΑ και προσθέτει ότι «Χρυσαυγίτες, φορώντας την προβιά Επιτροπής Κατοίκων Πειραιά, καλούν σε ρατσιστική σύναξη μίσους στο Σχιστό Κερατσινίου κατά του στρατοπέδου μεταναστών»

    Στις 12.30 το μεσημέρι επιτροπή που υπογράφει ως κάτοικοι Α και Β Πειραιά πραγματοποιεί επίσης συγκέντρωση στη Λεωφόρο Γρηγόρη Λαμπράκη και Σχιστού ενάντια στη δημιουργία κέντρου μεταναστών.

    «Η κυβέρνηση αποφάσισε εντελώς παράνομα και χωρίς να ρωτήσει κανέναν κάτοικο της περιοχής μας να εγκαταστήσει κέντρο λαθρομεταναστών ανοιχτού τύπου στο Σχιστό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συγκεκριμένη επιτροπή.

    [03] Έκκληση του δημάρχου Κω στον πρωθυπουργό, για εκτόνωση της κατάστασης στο νησί

    Πρωτοβουλία εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί της Κω ανέλαβε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Κυρίτσης με επιστολή που απηύθυνε σήμερα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Ο δήμαρχος Κω απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την Κω, ώστε να μην υπάρξει ένταση και κλιμάκωση των επεισοδίων.

    Ταυτόχρονα ζητά να ανακληθεί η απόφαση για τη δημιουργία hot spot στο νησί και η κυβέρνηση να δεχθεί να συζητήσει την πρόταση που έχει καταθέσει ο δήμος της Κω για να δημιουργηθεί μόνο ένας χώρος καταγραφής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί και οι καταγραφέντες να αναχωρούν εντός 24ώρου.Ο δήμος Κω είχε καταθέσει σχετική πρόταση προς την κυβέρνηση προτείνοντας μάλιστα 10 δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ακίνητα 4-7 στρεμμάτων, στα οποία μπορούσε να εγκατασταθεί η υπηρεσία καταγραφής της ΕΛ.ΑΣ και να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια.

    Σε δήλωση του ο δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης αναφέρει: «Κάνω έκκληση στον κ.πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Κω για να αποκλιμακωθεί η ένταση.Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.Ζητώ να αποδεχθεί η κυβέρνηση την μόνη ρεαλιστική και κοινωνικά αποδεκτή πρόταση που κατέθεσε ο δήμος».

    [04] Πρώτο βραβείο για δημοτικά σχολεία της Φλώρινας, σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό νανοτεχνολογίας

    Τον νανόκοσμο, τον μαγικό κόσμο του απειροελάχιστου, εξερευνούν και «κατακτούν» μαθητές δημοτικών σχολείων στη Φλώρινα με συνοδοιπόρους τους ερευνητές της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, τους δασκάλους τους αλλά και σχολικούς συμβούλους της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στα πρώτα σκαλοπάτια της εκπαιδευτικής πυραμίδας, διδάσκονται μέσω πειραμάτων, απλές έννοιες της νανοτεχνολογίας - το μέγιστο που προσφέρει στη ζωή μας το ελάχιστο - και μάλιστα, διακρίνονται...

    «Η νανοντεχνολογία είναι η νέα βιομηχανική επανάσταση του 21ου αιώνα. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ που θα πρέπει να καλυφθούν είτε από επιστήμονες , είτε από απλό εργατικό δυναμικό. Θα χρειαστούν κυρίως εγγράμματοι πολίτες στον τομέα της νανοτεχνολογίας , γι'αυτό τα επιστημονικά άρθρα μιλούν για νανογραμματισμό» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άννα Σπύρτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

    Για τον λόγο αυτό, όπως εξηγεί «χρειάζεται να καλλιεργήσουμε τον νανογραμματισμό στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες επικεντρώνονταν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όμως, εμείς στη Φλώρινα, στην Παιδαγωγική Σχολή αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Απλοποιούμε το περιεχόμενο των φυσικών επιστημών και δημιουργούμε εκπαιδευτικό υλικό νανοτεχνολογίας για την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό, και όχι μόνο για την Ελλάδα».

    [05] Προβλήματα από τους αγροτικούς αποκλεισμούς εθνικών οδών σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία

    Μόνο δύο ώρες, από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 2:00 μετά το μεσημέρι, θα μείνει ανοικτή σήμερα η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, αφού οι αγρότες αποφάσισαν νέο πολύωρο αποκλεισμό του δρόμου, από τις 2:00 το μεσημέρι, μέχρι τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας.Εκτός,όμως,από τον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, θα συνεχιστούν και σήμερα οι πολύωροι αποκλεισμοί εθνικών οδών σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία.

    Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αμφιλοχίας - Λευκάδας, από τις 11:00 σήμερα το πρωί, έως τις 5:00 το απόγευμα, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου.Επίσης, αγρότες της Ναυπακτίας, θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιτέας, από τις 12:00 σήμερα το μεσημέρι, έως τις 3:00 μετά το μεσημέρι, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναυπάκτου.

    Ακόμη, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, από τις 5:00 σήμερα το απόγευμα, έως και τις 8:00 το βράδυ, στην γέφυρα του ποταμού Ευήνου.Στην Αχαΐα, αγρότες θα αποκλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από τις 4:00 το απόγευμα, έως τις 10:00 το βράδυ, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

    Επίσης, αγρότες της Αιγιάλειας, αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, από τις 7:00 σήμερα το βράδυ έως και τις 10:00 το βράδυ, στο ύψος του Αιγίου.Στην Ηλεία, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από τις 12:00 το μεσημέρι, έως τις 8:00 το βράδυ, στους κόμβους του Κουρτεσίου και της Μαραθιάς. Τέλος, αγρότες από την περιοχή του Πύργου, αναμένεται να κλείσουν τις απογευματινές ώρες, τον κόμβο Αγίου Γεωργίου.

    [06] Συνομιλίες για ανάπτυξη αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην κορεατική χερσόνησο

    Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ για την Άμυνα αποφάσισαν να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για την ανάπτυξη στην κορεατική χερσόνησο ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος -ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται έντονα η Κίνα- για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από τα οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ.

    Η δήλωση αυτή γίνεται μετά την ανακοίνωση από την Πιονγκγιάνγκ της εκτόξευσης ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

    «Αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε επισήμως συνομιλίες για την πιθανότητα να αναπτυχθεί το σύστημα (THAAD, Terminal High Altitude Area Defense) στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ενισχυθεί η αντιπυραυλική άμυνα της συμμαχίας της Νότιας Κορέας/ΗΠΑ», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Σεούλ Ράι Τζε-Σέουνγκ.

    [07] Ταϊβάν: Ανέσυραν ζωντανό 20χρονο, από τα συντρίμμια πολυώροφης πολυκατοικίας

    Σωστικά συνεργεία έβγαλαν ζωντανό έναν 20χρονο άνδρα από τα συντρίμμια μιας πολυώροφης πολυκατοικίας στην πόλη Ταϊνάν, πάνω από 24 ώρες αφότου το κτίριο κατέρρευσε εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη νήσο, μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν.Ο Χουάνγκ Κουάνγκ-ουέι ανασύρθηκε ζωντανός από μέλη των σωστικών συνεργείων κατόπιν μιας επιχείρησης η κατάληξη της οποίας αναμεταδόθηκε απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.Νωρίτερα, ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στα συντρίμμια του 17ώροφου κτιρίου βρίσκονται παγιδευμένοι τουλάχιστον 132 άνθρωποι ακόμη.

    Ο σεισμός των 6,4 βαθμών που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου είχε αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πολλά κτίρια, περιλαμβανομένης της πολυκατοικίας αυτής στην Ταϊνάν.

    [08] Ρωσία: Πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, η εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

    Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, την οποία έκρινε ως πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια της ίδιας της Πιονγκγιάνγκ.

    «Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτού του είδους οδηγούν σε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στην βορειοανατολική Ασία στο σύνολό της»και ότι «είναι πολύ επιζήμιες για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα και πρωτίστως της ίδιας της Βόρειας Κορέας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.Η Πιονγκγιάνγκ αγνόησε τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία, υπογραμμίζει επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

    [09] Συναυλία της Χ. Αλεξίου στο Μ. Μουσικής της Σμύρνης

    Με ήχους από σμυρναίικα παραδοσιακά τραγούδια και τη μελωδική φωνής της Χαρούλας Αλεξίου πλημύρισετο Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνης,το Σάββατο.

    Σε μια κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Ελληνίδα ερμηνεύτρια μάγεψε το κοινό της Σμύρνης στη συναυλία που δόθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών στη μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου επισκόπου της ιστορικής πόλης της Μικράς Ασίας και αγαπημένου μαθητή του Αποστόλου Παύλου.

    Διαβάστε επίσης:Βαρθολομαίος: Η Σμύρνη ουδέποτε έπαυσε να ζει στις καρδίες μας

    Η Χ. Αλεξίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σμύρνη: Είναι σαν να ζω αυτό που έζησαν οι πρόγονοί μου

    [10] Συλλήψεις και προσαγωγές για την επίθεση εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, στα Εξάρχεια

    Σε 6 συλλήψεις και 16 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία, για την επίθεση με βόμβες μολότοφ που σημειώθηκε εναντίον δύο διμοιριών των ΜΑΤ, αργά χθες το βράδυ, στην οδό Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια.

    Οι συλληφθέντες, εκ των οποίων οι 4 είναι Ελληνες και οι 2 αλλοδαποί, πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.

    [11] Κρίσιμη σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια

    Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της Νίκαιας (12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας), όπου και θα βρεθούν εκπρόσωποι από τα 135 μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα, βρίσκονται οι αγρότες οι οποίοι από τις 18 Ιανουαρίου έχουν «σταθμεύσει» με τα τρακτέρ τους σε διάφορα κομβικά σημεία της χώρας, προβαίνοντας σε συμβολικούς, 24ωρους, αλλά και επ' αόριστον αποκλεισμούς.

    Κοινή συνισταμένη όλων, παρά τις εσωτερικές τους διαφορές, αποτελεί η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και η εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση με τη δική τους συμμετοχή.

    Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη συνάντηση της Νίκαιας πρόκειται να «κλειδώσει» ο συντονισμός των μπλόκων της χώρας, να καθοριστεί το τελικό πλαίσιο διεκδικήσεων, που θα αποτελέσει και τη βάση για ενδεχόμενο διάλογο, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και πάλι η σκέψη που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, για κάθοδο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην Αθήνα.

    Όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό, δεν αποκλείεται να το πράξουν τις επόμενες ώρες, αφού όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μπορεί στις 12 το μεσημέρι σήμερα να λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός που ξεκίνησαν πολλοί χθες, αλλά δεν αποκλείεται τελικά να τον «μετατρέψουν» σε 48ωρο ή και πολυήμερο.

    Πάντως, δεν λείπουν και αυτοί, που μετά τον 24ωρο αποκλεισμό θα δώσουν «ρεπό» στους συμμετέχοντες στα μπλόκα για λίγες ώρες και θα συγκεντρωθούν εκ νέου νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης να καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

    Στο μεταξύ, κλείστα παραμένουν τα Τέμπη, ενώσκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου. Από τις 18.00 χθες έκλεισαν επ' αόριστον τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης.Η κυκλοφορία από Τρίπολη προς Κόρινθο διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Άργους, από τον Αχλαδόκαμπο, μια παράκαμψη περί τα 80 χιλιόμετρα.

    Σημειώνεται πως παραμένει το μπλόκο των αγροτών στην περιοχή Καρτερού στην Κρήτη,στο ύψος του ΚΤΕΟ στην εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου, παρά το τσουχτερό κρύο, τον ισχυρό άνεμο και τη βροχή. Σήμερααναμένεται να συνεδριάσει το Παγκρήτιο συντονιστικό των αγροτών προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω διαμαρτυρίες τους καθώς και τη μορφή τους .

    Επίσης, οιαγρότες απέκλεισαν χθες την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας σε 4 σημεία, μέχρι σήμερατο μεσημέρι.

    Σκληραίνουν τη στάση τους, στο τελωνείο του Προμαχώνα

    Κλειστό παραμένει για έβδομη ημέρα σήμερα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει πλέον τα 30 χλμ, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος στη συντονιστική.

    Στο μεταξύ, το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, θα δώσει «ελευθέρας» στις 12 το μεσημέρι, οπότε και λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός, αλλά στις 15.00 το μεσημέρι θα κλείσει και πάλι το τελωνείο.

    Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων.

    Στον νομό Κιλκίς έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός 12.00-15.00 και 19.00-22.00, ενώ στο δεύτερο που ακολούθησε τον 24ωρο αποκλεισμό, στις 12.00 θα ανοίξει το τελωνείο και θα κλείσει και πάλι στο διάστημα 19.00-22.00, οπότε και θα συνεδριάσουν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Γιώργος Τερζής.

    Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε χθες στις 12.00 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί «μέχρι και τη Δευτέρα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, επικεφαλής του συντονιστικού.

    Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έκτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

    Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16.00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

    Στον νομόΠέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00 το πρωί και 19.00-21.00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17.30-20.30 το βράδυ.

    Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12.00-18.00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (12.00-16.00 κλειστά). Τα άλλα δύο μπλόκα, όπως μας ανέφερε ο αγρότης, μέλος της συντονιστικής στα πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς, θα κλείνουν σε συνεννόηση και εναλλάξ, έτσι ώστε να «μην δημιουργείται ταλαιπωρία στον αστικό πληθυσμό».

    Στις 12 το μεσημέρι λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός στο μπλόκο στην Χαλκηδόνα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κουφαλίων, Μαυρουδής Μιντσιούδης, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ. «Δεν αποκλείεται να παραμείνουμε κλειστά άλλο ένα 12ωρο», μας υπογράμμισε.

    Στον νομόΧαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, με περίπου 600 συνολικά τρακτέρ ,ενώ συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως είπε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, σήμερα θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου από τις 10.00 το πρωί και δέκα ώρες και θα διανέμονται τοπικά προϊόντα στους αυτοκινητιστές που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις παράπλευρες οδούς.

    Διαβάστε επίσης:Προβλήματα από τους αγροτικούς αποκλεισμούς εθνικών οδών σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία

    [12] H Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

    Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσεότι η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία».

    Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ακόμη μια παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.

    Διαβάστε επίσης:Ο γγ του ΟΗΕ καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

    Ρωσία: Πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, η εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 February 2016 - 9:32:30 UTC