Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ένωση Κεντρώων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [02] Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ευάλωτα νησιά
  • [03] Υπάρχει η βούληση να δοθεί στους κατοίκους της Λέσβου το Νόμπελ Ειρήνης γιατί έχουν συγκινήσει τη διεθνή κοινότητα
  • [04] Ευρωβουλευτές της Αριστεράς με τη συμμετοχή του Κ. Χρυσόγονου σε Αθήνα και Λέσβο
  • [05] Βιντεο ΕΚ: Να σταματήσει η βία κατά των γυναικών

  • [01] Η Ένωση Κεντρώων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

    Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση καλεί τους αγρότες η Ένωση Κεντρώων, τονίζοντας πως τα δίκαια αιτήματα τους χρειάζεται να συζητηθούν άμεσα από την κυβέρνηση.

    «Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να εξετάσει σοβαρά τα αιτήματα των αγροτών και να δεχτεί την πρόταση μας για αφορολόγητο στα 20.000 ευρώ μεικτά όσον αφορά τους αποκλειστικώς αγρότες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της και υπογραμμίζει πως «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα του 21ου αιώνα να είναι κομμένη στα δύο και χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται».

    [02] Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ευάλωτα νησιά

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Πέμπτη, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των μόνιμων μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά νησιά. Το κείμενο επισημαίνει επίσης τις μοναδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών οι νότιες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης και ζητά συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τα νησιά, "ιδίως των κρατών που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής".

    Οι ευρωβουλευτές απαριθμούν στο ψήφισμά τους τις ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβεί η Επιτροπή για να αντιμετωπίσει τη μοναδική και ευάλωτη κατάσταση των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα, καλεί την Επιτροπή:

    να δημιουργήσει, με βάση το άρθρο 174 της ΣΛΕΕ, το οποίο αναγνωρίζει τα μόνιμα μειονεκτήματα των νησιωτικών περιφερειών, μια ομοιογενή ομάδα αποτελούμενη από όλες τις νησιωτικές περιοχές

    να λάβει υπόψη, εκτός από το ΑΕΠ, και άλλους στατιστικούς δείκτες που να αντικατοπτρίζουν την οικονομική και κοινωνική τρωτότητα ως αποτέλεσμα των φυσικών μόνιμων μειονεκτημάτων

    να εκπονήσει μία εις βάθος μελέτη/ανάλυση σχετικά με τα επιπλέον έξοδα που συνεπάγεται η ζωή σε νησιωτικές περιοχές, σε ό, τι αφορά το σύστημα μεταφορών, τον ενεργειακό εφοδιασμό και την πρόσβαση σε αγορές

    να καταρτίσει ένα "στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τα νησιά" με προοπτική τη διασύνδεση των μέσων και εργαλείων που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό εδαφικό αντίκτυπο

    να υποβάλει ανακοίνωση σχετικά με την "Ατζέντα για Νησιά της ΕΕ" και στη συνέχεια μια Λευκή Βίβλο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των νησιών

    Συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων

    Το ΕΚ τονίζει τη σημασία που έχουν οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες (σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 2006/112/ΕΚ, έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά-γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα), και ζητεί "οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής".

    Νησιά εκτεθειμένα σε μεταναστευτικές ροές

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι τα νησιά της ΕΕ αποτελούν επίσης περιφερειακές περιοχές που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα. Οι νότιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση "που θα πρέπει να περιλαμβάνει αφενός στήριξη από την ίδια την ΕΕ και αφετέρου μια κοινή προσπάθεια από όλα τα κράτη μέλη".

    [03] Υπάρχει η βούληση να δοθεί στους κατοίκους της Λέσβου το Νόμπελ Ειρήνης γιατί έχουν συγκινήσει τη διεθνή κοινότητα

    Για το αγκάλιασμα από τη διεθνή κοινότητα της πρότασης Νόμπελ Ειρήνης προς τους κατοίκους της Λέσβου, την προοπτική της ζώνης Σένγκεν, που δεν πρέπει να είναι α λα καρτ και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει η Τουρκία έναντι των 3 δις που θα πάρει από την ΕΕ για τους πρόσφυγες, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνες ευρωβουλευτές στο περιθώριο της ολομέλειας 1-4 Φεβρουαρίου του ΕΚ στο Στρασβούργο, στην οποία κυριάρχησαν το προσφυγικό και η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου

    Στ. Κούλογλου (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

    «Δεν υπήρξε ένα επεισόδιο από τους νησιώτες εναντίον των προσφύγων, όταν στις πλούσιες χώρες βλέπουμε βίαιες επιθέσεις»

    Κάποιοι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα ως αποδιοπομπαίο τράγο και να προετοιμάσουν το έδαφος για να γίνει η Ελλάδα μια τεράστια αποθήκη προσφύγων. Ωστόσο, στο ΕΚ, αν εξαιρέσει κανείς του Χριστιανοδημοκράτες, Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι ακόμη και οι Κεντρώοι, θεωρούν τις κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό απαράδεκτες, γιατί μπορεί η ελληνική δημόσια διοίκηση, να έχει τα προβλήματά της, αλλά οι Ελληνες κάνουν τρομερή δουλειά και υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές ιδέες στη Λέσβο και στα άλλα νησιά.

    Η Λέσβος δέχθηκε 10 φορές τον πληθυσμό της και μάλιστα με αποδυναμωμένο μηχανισμό λόγω της οικονομικής κρίσης λόγω των μέτρων λιτότητας και παρόλα αυτά δεν υπήρξε ένα επεισόδιο από τους νησιώτες εναντίον των προσφύγων.

    Στη Γερμανία το 2015 υπήρχαν 300 επιθέσεις εναντίον κέντρων προσφύγων. Στη Σουηδία κάνανε επίθεση μασκοφόροι εναντίον μεταναστών μόλις τον περασμένο Σαββατοκύριακο. Στην Ελβετία και τη Δανία, από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, τους κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή. Ε δεν πρέπει να πάει το Νόμπελ Ειρήνης σ αυτούς τους ανθρώπους;

    Ε. Βόζενμπεργκ (ευρωβουλευτής ΝΔ)

    «Οι κάτοικοι της Λέσβου απέδειξαν στην πράξη τι θα πει ανθρωπισμός»

    Η ανθρωπιστική δράση, η αυτοθυσία και οι προσπάθειες που έχουν κάνει οι νησιώτες μας σε συνεργασία με το Λιμενικό έχουν εντυπωσιάσει τη διεθνή κοινότητα.

    Το Νόμπελ είναι μια δικαίωση για τους ανθρώπους αυτούς που με αυτοθυσία και χωρίς όφελος έχουν σώσει πρόσφυγες και μικρά παιδιά.

    Υπάρχει μια συνολική βούληση να δοθεί γιατί έχει συγκινήσει, ακόμη και δύσκολους ανθρώπους στο ΕΚ, γιατί έχει αποδείξει τί θα πει στην πράξη ανθρωπισμός.

    «Η Ευ. Επιτροπή να σκεφτεί εκτός από την Τουρκία και την Ιορδανία και τον Λίβανο»

    Η Επιτροπή έχει εγκρίνει τα 3 δις ευρώ για την Τουρκία. Ναι, πρέπει να τα πάρει, αλλά υπό την προύπόθεση ότι θα τηρήσει τη συμφωνία επανεισδοχής, θα ελέγξει αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών, που είναι το μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα διεθνώς σήμερα και θα δεχθεί τις επιστροφές στα εδάφη της.

    Από την αλλη πλευρά, η Επιτροπή δεν μπορεί να δέχεται ότι η άμεση εκταμίευση των 3 δις είναι αναγκαία για την Τουρκία και να μην υπάρχει ανάλογη συμπεριφορά προς τον Λίβανο και την Ιορδανία που έχουν δεχθεί πολύ μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό προσφύγων.

    Να αποδειχθεί η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη, να δεχθούν όλα τα κράτη την εφαρμογή της απόφασης για μετεγκατάσταση και να σταματήσουν την α λα καρτ επαναφορά συνοριακών ελέγχων.

    Μια καινοτομία που πρότεινα και ελπίζουμε να τη δεχθεί η ΕΕ, είναι πέραν των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα για ολοκλήρωση των hotspot να υπάρξει η πρόβλεψη να γίνουν hotspot και εκτός ΕΕ και αυτό έχει καταγραφεί σε πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Είμαι αισιόδοξη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει θετικές κινήσεις για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουμε κάνει βήματα που θα βελτιώσουν την επόμενη έκθεση. Ο Πρόεδρος Γιουνκερ είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να αδικήσουμε την Ελλάδα και δεν τίθεται θέμα Σένγκεν.

    Μ.Σπυράκη(ευρωβουλευτής ΝΔ)

    «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μεταφερθεί ο έλεγχος των συνόρων από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, στην Ειδομένη»

    Οι παραλείψεις που περιγράφονται στην έκθεση των ελεγκτών της Επιτροπής για την αξιολόγηση, σε ένα μεγάλο βαθμό θα καλυφθούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης ως τις 18 Φεβρουαρίου. Η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων για την κάλυψη αυτών των κενών αλλάζει τελείως την εικόνα και αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούμε εδώ στην ΕΕ και στο ΕΚ. Πρέπει όμως να ζητήσουμε όλο το βαθμό συνδρομής που μπορούμε να πάρουμε. Είτε είναι οικονομική είτε μέσω της Frontex, ή άλλων θεσμών.

    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μεταφερθεί ο έλεγχος των συνόρων από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, στην Ειδομένη.

    «Να επιβάλει η Τουρκία βίζα στους μετανάστες από την Αφρική»

    Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα με συγκεκριμένες κινήσεις. Πρόταση: Να ζητήσουμε ως ΕΕ από την Τουρκία να θεσπίσει μηχανισμούς ελέγχου για τους πολίτες που κινούνται κυρίως από τις χώρες της Αφρικής. Η Τουρκία αποτελεί πόλο έλξης από πολίτες του Μαγκρέμπ που θέλουν να μεταναστεύσουν παράτυπα στην ΕΕ και επειδή δεν έχει σύστημα βίζας, μεταναστεύουν χιλιάδες με προορισμό την Ευρώπη. Τον Ιανουάριο από το Αιγαίο μετακινήθηκαν 42000 εξ αυτών λιγότεροι από 60% ήταν πρόσφυγες. Εκεί η Τουρκία πρέπει να βάλει ένα φρένο. Να δούμε τι δεσμεύσεις θα αναλάβει η Τουρκία έναντι των 3 δις ευρώ που θα λάβει από την ΕΕ.

    Το ζητώ από το ΕΚ και θα κάνω και γραπτή παρέμβαση γι? αυτό στο ΕΚ

    [04] Ευρωβουλευτές της Αριστεράς με τη συμμετοχή του Κ. Χρυσόγονου σε Αθήνα και Λέσβο

    Από την Πέμπτη 4.2.16 μέχρι τη Δευτέρα 8.2.16, αντιπροσωπεία επτά ευρωβουλευτών της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL θα επισκεφτεί την Αθήνα και τη Λέσβο για να αξιολογήσει την κατάσταση των hotspots και των προσφύγων. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος

    Την Παρασκευή στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στο Ελληνικό και τον Ελαιώνα και θα συναντηθεί με εκπροσώπους ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Ελληνικού Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της Ένωσης των Σύριων.

    Το Σάββατο και την Κυριακή στη Λέσβο, η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί τη Σκάλα Συκαμιάς, το χωριό στο οποίο καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες, και τα κέντρα υποδοχής στη Μόρια και το Καρά Τεπέ. Στις συναντήσεις θα συμμετάσχει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Δήμαρχος Λέσβου, εκπρόσωποι από το λιμενικό σώμα και το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Επίσης έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τη Frontex, την Frontex, το Γραφείο Υποστήριξης Ευρωπαϊκού Ασύλου, τη Europol, όπως επίσης και με ΜΚΟ και διεθνή ακτιβιστικά κινήματα που δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις διάσωσης και την υποδοχή των προσφύγων.

    Σκοπός της αντιπροσωπείας GUE/NGL είναι:

    ? Η αξιολόγηση της κατάστασης των προσφύγων και των κέντρων υποδοχής προσφύγων σε Λέσβο και Αθήνα,

    ? Η αξιολόγηση των hotspots σε Λέσβο και του προγράμματος μετεγκατάστασης και επαναπατρισμού προσφύγων,

    ? Η αξιολόγηση της κατάστασης των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στον λεγόμενο "βαλκανικό δρόμο" (πρόσφυγες που δεν είναι Σύριοι, Αφγανοί ή Ιρακινοί και δεν μπορούν να διέλθουν των συνόρων με την ΠΓΔΜ),

    ? Η βαθύτερη κατανόηση του προσφυγικού και των ευρύτερων προβλημάτων γύρω από το ζήτημα μέσα από τις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, την κυβέρνηση, ΜΚΟ, και εθελοντές.

    Οι Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην αποστολή είναι οι:

    ? Cornelia Ernst (Die Linke, Germany)

    ? Marina Albiol Guzm?n (Izquierda Unida, Spain)

    ? Barbara Spinelli (Independent, Italy)

    ? Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)

    ? Stefan Eck (Independent, Germany)

    ? Josu Juaristi Abaunz (EH Bildu, Basque country)

    ? Jo?o Pimenta Lopes (PCP, Portugal)

    [05] Βιντεο ΕΚ: Να σταματήσει η βία κατά των γυναικών


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 February 2016 - 23:32:28 UTC