Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Το μείζον πρόβλημα της EE δεν είναι η οικονομία αλλά το προσφυγικό
  • [02] Φ. Γεννηματά: Να αποσυρθεί το σχέδιο για το Ασφαλιστικό και να ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς
  • [03] «Ο πρωθυπουργός σας περιμένει», προσκάλεσε τους αγρότες ο Β. Αποστόλου
  • [04] Με απειλή προσφυγής στη Δικαιοσύνη απαντά η ΝΔ σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με ρεπορτάζ περί συνεργασίας του Στ. Παπασταύρου με τη
  • [05] Γ. Κατρούγκαλος: Οι θεσμοί δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων
  • [06] Προς παράταση για τους δανειολήπτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη»
  • [07] Κλείνουν το Σάββατο τα Τέμπη από τις 12 το μεσημέρι και για 24 ώρες
  • [08] Κανονικά από το Σάββατο τα δρομολόγια των πλοίων
  • [09] Ερντογάν: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τους 400.000 ανθρώπους που έχει σκοτώσει στη Συρία, από κοινού με το καθεστώς του Άσαντ
  • [10] Ο πρόεδρος Ομπάμα χαιρετίζει τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 5%, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια
  • [11] Μαξίμου: Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού
  • [12] Ευ. Τσακαλώτος: Συμφωνούμε στη βασική αρχιτεκτονική για ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος
  • [13] «Ξεπερνούν τα 34 εκατ. ευρώ οι οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών από φόρους και πρόστιμα»
  • [14] Ανακοινώθηκε η απόκτηση του Λέτο

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Το μείζον πρόβλημα της EE δεν είναι η οικονομία αλλά το προσφυγικό

    Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Οικονομία αλλά το Προσφυγικό, γιατί η επίλυσή του με όρους ευρωπαϊκής δημοκρατίας και ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι κυριολεκτικώς υπαρξιακό για την Ευρώπη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τηνσυνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέ στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου 'Ανγκελας Μέρκελ στο θέμα του Προσφυγικού, υπογραμμίζοντας το πολιτικό κόστος για εκείνη και επισήμανε, ότι οι πραγματικοί ηγέτες διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία, και όπως είπε, η κα Μέρκελ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

    Συνεχίζοντας, διαβεβαίωσε τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών ότι η Ελλάδα σε ό, τι αφορά στο Προσφυγικό θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, πάρα πολύ σύντομα. «Ό,τι έχουμε αναλάβει θα το εκπληρώσουμε χωρίς καθυστέρηση και χωρίς εκπτώσεις».

    Από εκεί και πέρα, σημείωσε, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα αλλά και το χρέος απέναντι στον λαό της-που πολλά έχει υποστεί- να ζητάει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του προβλήματος αυτού. Μια αλληλεγγύη, που πρέπει να φανεί κυρίως από το γεγονός ότι συμμεριζόμαστε κοινές αρχές και αξίες. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν εταίροι-ευτυχώς λίγοι- που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα υπό όρους φοβικούς, που δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

    Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η μεγάλη πλειοψηφία των αρμόδιων Υπουργών γνωρίζουν ότι ούτε τίθεται, ούτε μπορεί να τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν και αυτό όχι μόνο για λόγους πολιτικούς αλλά και για λόγους θεσμικούς, σημείωσε ο Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, τόνισε ότι κάνουν λάθος εκείνοι που θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει υποχρεώσεις σχετικά με την φύλαξη των συνόρων της. Αντιθέτως η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο αυτή την υποχρέωσή της και μάλιστα με όρους που αφορούν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

    Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να καταπολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας αλλά θα φυλάξει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με όρους ανθρωπισμού απέναντι στους πρόσφυγες.

    Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέ υπογράμμισε την ανάγκη για μείωση του αριθμού των προσφύγων, γιατί όπως είπε, αν παραμείνουν στο περυσινό επίπεδο, θα τεθεί σε κίνδυνο και η Σένγκεν και η Ευρώπη και χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα «έχει μια πραγματολογική προσέγγιση στο θέμα», μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στο Λονδίνο σχετικά με τους Δωρητές. Παράλληλα, ανέφερε ότι ήρθε με τον Γάλλο ομόλογό του για να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα Hot Spots και την καταγραφή. Συμφώνησε, επίσης, με τον Πρόεδρο στην ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και σημείωσε «ότι πρέπει κάπως να συμφιλιώσουμε εθνικά συμφέροντα και την ευρωπαϊκή εντολή σχετικά με την Ακτοφυλακή», και κατέληξε λέγοντας «Όσο είναι δυνατόν, εμείς θα προσπαθήσουμε για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος».

    [02] Φ. Γεννηματά: Να αποσυρθεί το σχέδιο για το Ασφαλιστικό και να ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς

    «Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από όλες τις ηλικίες γύρισαν χθες οριστικά την πλάτη στο λαϊκισμό, τα ψέματα και την ανικανότητα της κυβέρνησης».

    Αυτό τόνισε μετά την συνάντησή της με τα προεδρεία της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι το απαράδεκτο σχέδιο για το Ασφαλιστικό πρέπει άμεσα να αποσυρθεί και να ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς.

    «Με δεδομένη την αντίθεσή μας στις άδικες και παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και κόντρα στις απόψεις του κ. Σόιμπλε, το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς;» διερωτάται η Φώφη Γεννηματά.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατυπώνει τον φόβο της «ότι θα ξαναζήσουμε το ψυχόδραμα του καλοκαιριού του 2015, εξαιτίας αυτής της αδύναμης κυβέρνησης, που απομονώνεται κοινωνικά και πολιτικά» ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και δεν πρόκειται να συγκαλυφθούν...».

    [03] «Ο πρωθυπουργός σας περιμένει», προσκάλεσε τους αγρότες ο Β. Αποστόλου

    Με τη φράση «ο πρωθυπουργός τους περιμένει», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, απηύθυνε από την Βουλή πρόσκληση στους αγρότες να προσέλθουν σε συνάντηση με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα «όποτε εκείνοι κρίνουν». Ταυτοχρόνως, τους κάλεσε να ορίσουν εκπροσώπους τους και να προσέλθουν στη Βουλή και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, σε διακομματικό διάλογο, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, με την κυβέρνηση παρούσα να τους ακούσει.

    Κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση επερώτησης του ΚΚΕ για το Αγροτικό, ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» να αρνούνται οι αγρότες τον διάλογο με τον πρωθυπουργό, ενώ κάλεσε και τα κόμματα να δώσουν όλοι μαζί την μάχη «να πάμε μαζί διεκδικώντας και στηρίζοντας τον αγροτικό χώρο».

    «Εμείς θέλουμε να ανοίξουν οι δρόμοι του διαλόγου. Η βούληση υπάρχει. Η Βουλή έχει θεσμικές επιτροπές όπου μπορεί να γίνει ακόμη και διακομματικός διάλογος, όπως οι ίδιοι οι αγρότες ζητούν. Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μπορεί να συνεδριάσει και ν' ακούσει τους αγρότες», είπε ο κ. Αποστόλου, την ίδια ώρα που η Βουλή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους εκπρόσωπους των αγροτών, υλοποιώντας την πρόταση του προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, χθες, προς τους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων για διάλογο.

    Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε πως υπάρχουν δύο γκρίζες ζώνες, η μαύρη εργασία και το ζήτημα της μη αποτύπωσης της αξίας της παραγωγής, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν «γιατί κερδισμένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες». «Αλλιώς θα είναι θύματα αυτών που λυμαίνονται τον χώρο και στη μία πλευρά και στην άλλη», διευκρίνισε περαιτέρω.

    Διεμήνυσε, ωστόσο, ότι «θα εξαντλήσουμε τη δυνατότητα στήριξης των αγροτών, αλλά πακέτο Αποστόλου στη λογική του πακέτου Χατζηγάκη, Μωραίτη, Κοντού, δεν θα υπάρχει, αρκετά έχουν χρεωθεί οι επόμενες γενιές», και προσέθεσε πως η κυβέρνηση αυτή «πληρώνει τον λογαριασμό που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Επιτέθηκε, εξάλλου, σε εκείνους «που χρόνια χτυπούσαν τα μπλόκα και τους αγρότες και σήμερα παριστάνουν δήθεν τους συμπαραστάτες», και αναφερόμενος στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα «που ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση τη Συμφωνία», διερωτήθηκε «δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, δεν ήξεραν ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία;».

    Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του κόμματός του, πήρε τη σκυτάλη της δριμύτατης επίθεσης απέναντι στην κυβέρνηση για την συνολική πολιτική της και ιδίως απέναντι στους αγρότες, λέγοντας πως αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους, τους συκοφαντεί και τους βρίζει «μιλά για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος πολιτικής αναταραχής και αποσταθεροποίησης». «Όμως αυτά τα ?παν κι άλλοι, οι προηγούμενοι. Όλα αυτά τα κόλπα με τους εκβιασμούς, τις απειλές, τον εκφοβισμό, τα χρησιμοποιούσε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, κατηγορώντας ταυτοχρόνως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι εφάρμοσε την αποφασισμένη από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φορολόγηση των αγροτών από το «πρώτο ευρώ». Τώρα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό, «τους λέτε "ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε". Αλλά θα σας σφάξουμε. Γιατί δεν τους απαντάτε αλλά κάνετε το κορόιδο;».

    Την Τρίτη 9 του μηνός ορίστηκε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, για τα τρέχοντα ζητήματα του αγροτικού χώρου, στην οποία καλούνται να παραστούν εκπρόσωποι αγροτικών φορέων.

    [04] Με απειλή προσφυγής στη Δικαιοσύνη απαντά η ΝΔ σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με ρεπορτάζ περί συνεργασίας του Στ. Παπασταύρου με τη σύζυγο του Κυρ. Μητσοτάκη

    «Μπροστά στα ολέθρια αδιέξοδα στα οποία οδηγούν τους Έλληνες, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας και το «παρασύστημά» τους, εξελίσσονται από συνώνυμο της εξαπάτησης και του ψέματος σε συνώνυμο της λασπολογίας και της χυδαιότητας», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα».

    Το περιοδικό, στο δημοσίευμά του, αναφέρεται σε συνεργασία του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, με τη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    «Απάντηση στην αθλιότητα και τη συκοφαντία των δημοσιευμάτων, που χωρίς ντροπή υιοθετεί και αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει η ελληνική δικαιοσύνη», τονίζει επίσης στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [05] Γ. Κατρούγκαλος: Οι θεσμοί δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων

    Τη διαβεβαίωση ότι το κουαρτέτο δεν ζήτησε μείωση κύριων συντάξεων, ούτε καμίας σύνταξης, σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. «Δεν ξέρω τι θα γίνει σε άλλη φάση. Το κλίμα ήταν ηπιότερο του αναμενόμενου», σημείωσε ο υπουργός.

    Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι όλα τα θέματα που είχαν θέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών στο παρελθόν, είναι ανοιχτά. «Η τακτική τους είναι να κρατούν ανοιχτά τα ζητήματα αυτά. Οι θεσμοί μάς λένε, δεν μας αρέσει αυτό που κάνετε, γιατί το αναδιανεμητικό σας σύστημα βοηθάει τους αδύναμους, και εμείς θέλουμε ένα σύστημα απόλυτα αναλογικό, όπως οι ιδιωτικές ασφαλίσεις. Αυτά που δίνεις αυτά να παίρνεις. Εμείς τους λέμε ότι το να βοηθάμε τους φτωχούς είναι δική μας δουλειά, γι' αυτό μας έβγαλε ο ελληνικός λαός και αυτό θα κάνουμε» ανέφερε, ενώ διευκρίνισε: «Δεν μας έβγαλαν κόκκινη κάρτα για τις εισφορές, μας είπαν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να επηρεάσει την αγορά εργασίας και εμείς τους είπαμε ότι το σοκ από τη μείωση των συντάξεων η κοινωνία δεν θα το άντεχε».

    Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι «κόκκινη γραμμή» να μην τεθούν τα εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη, όπως, επίσης και να μην μειωθεί καμία κύρια σύνταξη.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ωφελούνται και από το ασφαλιστικό και από το φορολογικό. Όπως είπε, «μέχρι τώρα, αυτοί που τράβαγαν το κάρο ήταν οι μισθωτοί, το 63% του ελληνικού λαού που πληρώνει πάνω από το 80% των φορολογικών βαρών- και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας, όπως οι δικηγόροι οι ιατροί, οι μηχανικοί, οι αγρότες, οι πιο αδύναμοι. Επιδιώκουμε, γενικά, να ελαφρύνουμε την κατάσταση των φτωχότερων ανθρώπων, να πληρώσουν λίγο περισσότερο τα μεσαία στρώματα και περισσότερο οι πλούσιοι, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

    [06] Προς παράταση για τους δανειολήπτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη»

    Παράταση σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομίας στους δανειολήπτες που δεν έχουν προλάβει να επικαιροποιήσουν και να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για υπαγωγή στον «νόμο Κατσέλη»λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών, από τις τράπεζες.Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους θεσμούς (την Πέμπτη)κατά την οποία συζητήθηκαν «θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων».

    Υπενθυμίζεται, σχετικά με την παράταση που θα δοθεί για να προλάβουν οι δανειολήπτες να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους, ότι το υπουργείο Οικονομίας έκανε προ ημερών και ειδική σύσταση για το θέμα στις τράπεζες, απειλώντας μάλιστα με πρόστιμα, καθώς στα μέσα Φεβρουαρίου 2016 λήγει η σχετική προθεσμία.

    Το θέμα, αναμένεται να ρυθμιστεί τις προσεχείς ημέρες με υπουργική απόφαση.

    [07] Κλείνουν το Σάββατο τα Τέμπη από τις 12 το μεσημέρι και για 24 ώρες

    Σε 24ωρο μπλακ-άουτ προχωρούν το Σάββατοοι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι σκληραίνουν την στάση τους έναντι της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν οι αγρότες, σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου, η κοιλάδα θα παραμείνει κλειστή από τις 12 το μεσημέρι το Σαββάτου μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

    Παράλληλα, οι αγρότες επεξεργάζονται και σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν, για την διαμόρφωση των οποίων έχουν ζητήσει την γνώμη εργατολόγων και φοροτεχνικών τις οποίες δεν αποκλείεται να δημοσιοποιήσουν αύριο.

    Θεσσαλονίκη

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής στο μπλόκο «πράσινα φανάρια», αγρότης Βασίλης Μαυροσκάς, επισήμανε «το στοιχείο του αιφνιδιασμού θα πρέπει πλέον να είναι παραπάνω από αναμενόμενο στο εξής».

    Μεταξύ άλλων είπε, «αύριο θα κλείσουμε και πάλι στις 12 το μεσημέρι, με πρόθεση να κρατήσουμε την κινητοποίηση για ένα δωδεκάωρο». Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει «εάν παρατηρηθεί μεγάλη κυκλοφοριακή ταλαιπωρία για τον αστικό πληθυσμό, δεν αποκλείεται να ανοίξουμε νωρίτερα, αφού πρόθεσή μας δεν είναι να βρεθούμε απέναντι με την κοινωνία. Απλώς, θέλουμε να καταστούν σαφείς οι διεκδικήσεις μας».

    Ηράκλειο Κρήτης

    Με ένα ενισχυμένο μπλόκο στην εθνική οδό και παρά την βροχή, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στο Ηράκλειο διαμαρτυρόμενοι για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

    Πρόκειται για το μπλόκο στην περιοχή του Καρτερού που ξεκίνησε από χθες και ενισχύθηκε σήμερα αργά το απόγευμα από τους αγρότες που βρίσκονταν στο μπλόκο των Λινοπεραμάτων, απ? το οποίο μετατοπίσθηκαν και κατευθύνθηκαν με τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματα στο μπλόκο του ΚΤΕΟ στην εθνική οδό.

    Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν οι αγρότες, καθώς σ? αυτήν συνέτειναν οι κακές καιρικές συνθήκες, ενώ εκτιμήθηκε ότι στην περιοχή του Καρτερού θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το αγροτικό μπλόκο .

    Οι αγρότες με παραταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα καθώς και με ομπρέλες και τέντες - λόγω καιρού - παραμένουν στο σημείο όπου ανοίγουν κατά τακτά διαστήματα το δρόμο για τη διέλευση των οχημάτων στην εθνική οδό.

    [08] Κανονικά από το Σάββατο τα δρομολόγια των πλοίων

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατοκαι μετά τις 6:00 τα δρομολόγια των πλοίων, καθώς, σε σημερινή συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων και επανάληψή τους τις επόμενες ημέρες, σε συγκεκριμένο χρόνο που θα αποφασίσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας των ναυτικών.

    Η ΠΝΟ ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εκτιμά ότι έως σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα αιτήματά τους και προειδοποιεί ότι ο αγώνας των ναυτικών θα συνεχιστεί.

    Σημειώνεται, ότι τα 14 ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

    [09] Ερντογάν: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τους 400.000 ανθρώπους που έχει σκοτώσει στη Συρία, από κοινού με το καθεστώς του Άσαντ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσεότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τους ανθρώπους που έχει σκοτώσει στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα και η Δαμασκός είναι από κοινού υπεύθυνες για 400.000 θανάτους, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

    Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σενεγαλέζο ομόλογό του, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι επιχειρεί να φτιάξει ένα "μίνι κράτος" στη Συρία για λογαριασμό του συμμάχου της, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    "Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τους ανθρώπους που έχει σκοτώσει εντός των συνόρων της Συρίας. Σε συνεργασία με το καθεστώς, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτώσει έφτασε τις 400.000", συνέχισε, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο.

    [10] Ο πρόεδρος Ομπάμα χαιρετίζει τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 5%, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε σήμερα τη νέα μείωση της ανεργίας που τον Ιανουάριο έπεσε στο 4,9% -το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία 8 χρόνια- παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι η γενική κατεύθυνση της αμερικανικής οικονομίας προκαλεί ακόμη "ανησυχίες".

    "Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό ανεργία πέφτει κάτω από το 5% εδώ και σχεδόν 8 χρόνια", είπε ο Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ότι το 2009 το ποσοστό ανεργίας ήταν διπλάσιο, φτάνοντας το 10%.

    "Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο που πετύχαμε, ανακάμπτουμε από τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930", πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για στοιχεία που ενοχλούν τους υποψήφιους για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου οι οποίοι κάνουν προεκλογική εκστρατεία βασιζόμενοι στην "απόγνωση".

    "Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η πρόοδος αυτή αρχίζει επιτέλους να μεταφράζεται σε αύξηση των μισθών", συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο εξάμηνο οι μισθοί αυξάνονται "με τον γρηγορότερο ρυθμό" από την εποχή της κρίσης.

    [11] Μαξίμου: Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού

    Την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ για το προσφυγικό, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε εθνικό επίπεδο από πολλά κράτη που δεν τηρούν την πολιτική της Ευρώπης, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, που παράλληλα σημειώνουν τις προόδους της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την τάση ορισμένων χωρών τής Κεντρικής Ευρώπης να έχουν εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την επίσημη πολιτική της ΕΕ, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι παρά το βάρος μιας μακρόχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού. Οι δεσμεύσεις αυτές είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει η Ευρώπη για το προσφυγικό.

    Ωστόσο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτυχής άσκηση της πολιτικής αυτής, απαιτεί αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα άλλα μέρη. Σήμερα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.

    Θέση της Ελλάδας είναι ότι στη φάση αυτή, η Ευρώπη μόνο ενωμένη σε μια κοινή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα. Υπογραμμίζεται ότι το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών (blame game) δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές. Η θέση αυτή, έχει την υποστήριξη της πλειονότητας των κρατών-μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

    Στο σημείο αυτό, η Αθήνα σημειώνει ότι «παρά την κοινή δέσμευση της ΕΕ στο προσφυγικό, μια σειρά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία), προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η πολιτική αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Την προσπάθεια να κλείσουν τα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

  • Την άσκηση απαράδεκτων πιέσεων προς την Ελλάδα να αποστεί από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.

  • Την άσκηση πίεσης προς την ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.

  • Την κατάθεση "ιδεών" άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.

    Οι προτάσεις αυτές:

    - Ενσωματώνουν μια απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.

    - Αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

    - Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα».

    Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι «μια πιο αποφασιστική απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία, προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο που έχει αποφασίσει». Κατά συνέπεια, «ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος»

    Η χώρα μας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρωτοστατεί στον αγώνα να υλοποιηθεί μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης και να αποτραπεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού χώρου και η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία για το προσφυγικό αλλά πρέπει όλοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

    [12] Ευ. Τσακαλώτος: Συμφωνούμε στη βασική αρχιτεκτονική για ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος

    Με σημεία σύγκλισης, και άλλα στα οποία χρειάζεται περισσότερο πρόοδος, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από τους επικεφαλής των θεσμών.Μάλιστα, τόσο στον φόρο εισοδήματος, όσο στο ασφαλιστικό, υπήρξε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική τους όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο. «Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, ενώ θα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν. «Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Προσέθεσε ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου».

    «Το καλό είναι ότι και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό έχουμε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική. Στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις», σημείωσε.

    Αν με ρωτούσατε - είπε- «είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα». Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιονομικά είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

    [13] «Ξεπερνούν τα 34 εκατ. ευρώ οι οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών από φόρους και πρόστιμα»

    Ξεπερνούν τα 34 εκατ. ευρώ, οι συνολικές οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών από φόρους τηλεοπτικών διαφημίσεων και απλήρωτων προστίμων που έχουν καταλογιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), Δημήτρη Καμμένου.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κατά το 2015 καταλογίστηκαν 39.300.659 ευρώ φόροι τηλεοπτικών διαφημίσεων ενώ από το 2010 έως σήμερα επιβλήθηκαν από το ΕΣΡ, πρόστιμα 23.332.729 ευρώ. Από τα 62.633.338 ευρώ των συνολικών οφειλών, έχουν εισπραχθεί μόλις 34.052.928 ευρώ.

    Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το 2013, επιβλήθηκαν από το ΕΣΡ 175 πρόστιμα, βεβαιώθηκαν 8.133.080 ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 1.870.140 ευρώ.

    Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξιάδης, έκανε λόγο για «σκανδαλώδες νούμερο», και πρόσθεσε, ότι πρέπει να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες καναλιών, «όταν ξεκινούν», όπως είπε, «τα δακρύβρεχτα δελτία των 8.00 που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα χρέη του κόσμου, να περνάει μια ταινία από κάτω στην οθόνη στην οποία να αναγράφεται το χρέος του καναλιού, για να ενημερώνονται οι τηλεθεατές».

    [14] Ανακοινώθηκε η απόκτηση του Λέτο

    Και επίσημα παίκτης του Παναθηναϊκού για δεύτερη φορά στην καριέρα του είναι από σήμερα ο Σεμπαστιάν Λέτο, καθώς η «πράσινη» ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι ο Αργεντινός επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 18 μηνών.

    Η ανακοίνωση του «τριφυλλιού» για τον 29χρονο άσο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Σεμπάστιαν Λέτο είναι ξανά στην οικογένεια του Παναθηναϊκού! Ο Αργεντινός άσος υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους στη δεύτερη παρουσία του στο «Τριφύλλι». Ο Λέτο θα φοράει τη φανέλα με τον αριθμό «5»».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 February 2016 - 21:32:29 UTC