Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Αποστόλου: Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους αγρότες
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Οι θεσμοί δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων
  • [03] Πιστώσεις ύψους 9,3 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν από το ΥΠΟΙΚ για τα hotspots στα νησιά
  • [04] Κλειστά τα Τέμπη από το πρωί - Διαμαρτυρία αγροτών στον Λευκό Πύργο
  • [05] Υπάρχει η βούληση να τους δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης γιατί έχουν συγκινήσει τη διεθνή κοινότητα
  • [06] Ευνοϊκό ψήφισμα του ΕΚ για τα ευάλωτα νησιά
  • [07] Εικαστική περιήγηση στην Θεσσαλονίκη μέσα από κάρτες και χάρτες. Έκθεση καρτών και χαρτών στο Μουσείο Ύδρευσης
  • [08] «Μεταπολίτευση, η Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο αιώνων», μελέτες από την ιδεολογική... «μέθη» στην κρίση
  • [09] Ευ. Τσακαλώτος: Συμφωνούμε στη βασική αρχιτεκτονική για το ασφαλιστικό και τον φόρο εισοδήματος
  • [10] Βάλσαμο για τα ελληνικά πεντάλ η δικαστική δικαίωση της ΕΟΠ για το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ
  • [11] Αγωνιστικό υπερθέαμα για τους λάτρεις της Formula στην Πλατεία Αριστοτέλους
  • [12] Πεντάπορτο αυτοκίνητο με 350 ίππους
  • [13] Νοκ άουτ Βάργκας και Κορδέρο

  • [01] Β. Αποστόλου: Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους αγρότες

    Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να στέλνει, από την Ολομέλεια, μήνυμα προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση μαζί τους, αλλά με τα προβλήματά τους, και να τους καλεί να κατανοήσουν ότι η «μάχη» που δίνεται θα επιφέρει οφέλη για κείνους, και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να επιτίθεται στην κυβέρνηση για «αντιαγροτική πολιτική» που οδηγεί στον μαρασμό την αγροτιά, συνεχίζεται η συζήτηση της επερώτησης του ΚΚΕ για το Αγροτικό.

    «Η μάχη που δίνουμε με τους εταίρους είναι από την φύση της αμυντική, θα υπάρξουν κι άλλες μάχες, τόσο κατά της διαπλοκής, που λυμαίνεται τον χώρο, όσο και υπέρ της ανάπτυξης, που έχει ανάγκη η χώρα», διεμήνυσε ο υπουργός, όμως -απέναντι στο αίτημα των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση και να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό- εξήγησε πως αυτά τα θέματα αφορούν τη γενικότερη πολιτική που τα διαπραγματεύονται και άλλοι υπουργοί με τους δανειστές.

    Προσέθεσε, εξάλλου, ότι ο ίδιος έχει προσέλθει σε εξαντλητικό διάλογο μαζί τους για πολλά θέματα και πάντα προς την κατεύθυνση της στήριξής τους, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα για διάλογο, όμως οι αγρότες το αποφεύγουν.

    Προανήγγειλε δε ξεχωριστή συνάντηση με τον ομόλογό του Γερμανό, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, και θα επιδιωχθεί και συνάντηση με τον Γάλλο για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

    «Μία είναι η ομόφωνη κραυγή του λαού μας απ? άκρη σ? άκρη: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα εδώ και τώρα», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, και αναφερόμενος στις χθεσινές κινητοποιήσεις και ειδικώς για το Αγροτικό απευθύνθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό για να ρωτήσει: «Τι λέτε κύριοι της κυβέρνησης στους χιλιάδες αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα της αγροτιάς σε όλη την Ελλάδα;». «Τους λέτε ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε. Αλλά θα σας σφάξουμε», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Οι θεσμοί δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων

    Τη διαβεβαίωση ότι το κουαρτέτο δεν ζήτησε μείωση κύριων συντάξεων, ούτε καμίας σύνταξης, σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. «Δεν ξέρω τι θα γίνει σε άλλη φάση. Το κλίμα ήταν ηπιότερο του αναμενόμενου», σημείωσε ο υπουργός.

    Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι όλα τα θέματα που είχαν θέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών στο παρελθόν, είναι ανοιχτά. «Η τακτική τους είναι να κρατούν ανοιχτά τα ζητήματα αυτά. Οι θεσμοί μάς λένε, δεν μας αρέσει αυτό που κάνετε, γιατί το αναδιανεμητικό σας σύστημα βοηθάει τους αδύναμους, και εμείς θέλουμε ένα σύστημα απόλυτα αναλογικό, όπως οι ιδιωτικές ασφαλίσεις. Αυτά που δίνεις αυτά να παίρνεις. Εμείς τους λέμε ότι το να βοηθάμε τους φτωχούς είναι δική μας δουλειά, γι' αυτό μας έβγαλε ο ελληνικός λαός και αυτό θα κάνουμε» ανέφερε, ενώ διευκρίνισε: «Δεν μας έβγαλαν κόκκινη κάρτα για τις εισφορές, μας είπαν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να επηρεάσει την αγορά εργασίας και εμείς τους είπαμε ότι το σοκ από τη μείωση των συντάξεων η κοινωνία δεν θα το άντεχε».

    Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι «κόκκινη γραμμή» να μην τεθούν τα εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη, όπως, επίσης και να μην μειωθεί καμία κύρια σύνταξη.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ωφελούνται και από το ασφαλιστικό και από το φορολογικό. Όπως είπε, «μέχρι τώρα, αυτοί που τράβαγαν το κάρο ήταν οι μισθωτοί, το 63% του ελληνικού λαού που πληρώνει πάνω από το 80% των φορολογικών βαρών- και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας, όπως οι δικηγόροι οι ιατροί, οι μηχανικοί, οι αγρότες, οι πιο αδύναμοι. Επιδιώκουμε, γενικά, να ελαφρύνουμε την κατάσταση των φτωχότερων ανθρώπων, να πληρώσουν λίγο περισσότερο τα μεσαία στρώματα και περισσότερο οι πλούσιοι, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

    [03] Πιστώσεις ύψους 9,3 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν από το ΥΠΟΙΚ για τα hotspots στα νησιά

    Στην έγκριση πιστώσεων ύψους 9,3 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας για έργα που αφορούν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση αφορά σε κέντρα υποδοχής και καταγραφής μεταναστών σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

    Η έγκριση της χρηματοδότησης γίνεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση και έγκαιρη αποπεράτωση των έργων που αφορούν στη δημιουργία πλήρως λειτουργικών hot spots, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

    [04] Κλειστά τα Τέμπη από το πρωί - Διαμαρτυρία αγροτών στον Λευκό Πύργο

    Με προβλήματα διεξαγόταν για περισσότερες από τέσσερις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι, η κίνηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν συμμετέχοντες σε πέντε μπλόκα του Νομού, οι οποίοι απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους όλους τους δρόμους γύρω από τον Λευκό Πύργο. Τα τρακτέρ, που χρησιμοποιήθηκαν στη σημερινή κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης είχαν έλθει από τα μπλόκα στα πράσινα φανάρια, στην αερογέφυρα Θέρμης, στο Δερβένι, στη Χαλκηδόνα και στα Γιαννιτσά, ενώ τη συμπαράστασή τους έδειξαν με αντιπροσωπείες τους τα μπλόκα των Μαλγάρων και του Νησελίου Αλεξάνδρειας.

    Κλειστά τα Τέμπη από το πρωί

    Κλειστά είναι σήμερα τις 10 το πρωί τα Τέμπη και θα παραμείνουν έως τις 10 το βράδυ σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου.

    Στις προθέσεις των αγροτών είναι να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, γι'αυτό και προσανατολίζονται ακόμη και σε κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ από το Σάββατο.

    Ωστόσο οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα το βράδυ στην νέα γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών

    [05] Υπάρχει η βούληση να τους δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης γιατί έχουν συγκινήσει τη διεθνή κοινότητα

    Για το αγκάλιασμα από τη διεθνή κοινότητα της πρότασης Νόμπελ Ειρήνης προς τους κατοίκους της Λέσβου, την προοπτική της ζώνης Σένγκεν, που δεν πρέπει να είναι α λα καρτ και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει η Τουρκία έναντι των 3 δις που θα πάρει από την ΕΕ για τους πρόσφυγες, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνες ευρωβουλευτές στο περιθώριο της ολομέλειας 1-4 Φεβρουαρίου του ΕΚ στο Στρασβούργο, στην οποία κυριάρχησαν το προσφυγικό και η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου

    Στ. Κούλογλου (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

    «Δεν υπήρξε ένα επεισόδιο από τους νησιώτες εναντίον των προσφύγων, όταν στις πλούσιες χώρες βλέπουμε βίαιες επιθέσεις»

    Κάποιοι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα ως αποδιοπομπαίο τράγο και να προετοιμάσουν το έδαφος για να γίνει η Ελλάδα μια τεράστια αποθήκη προσφύγων. Ωστόσο, στο ΕΚ, αν εξαιρέσει κανείς του Χριστιανοδημοκράτες, Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι ακόμη και οι Κεντρώοι, θεωρούν τις κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό απαράδεκτες, γιατί μπορεί η ελληνική δημόσια διοίκηση, να έχει τα προβλήματά της, αλλά οι Ελληνες κάνουν τρομερή δουλειά και υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές ιδέες στη Λέσβο και στα άλλα νησιά.

    Η Λέσβος δέχθηκε 10 φορές τον πληθυσμό της και μάλιστα με αποδυναμωμένο μηχανισμό λόγω της οικονομικής κρίσης λόγω των μέτρων λιτότητας και παρόλα αυτά δεν υπήρξε ένα επεισόδιο από τους νησιώτες εναντίον των προσφύγων.

    Στη Γερμανία το 2015 υπήρχαν 300 επιθέσεις εναντίον κέντρων προσφύγων. Στη Σουηδία κάνανε επίθεση μασκοφόροι εναντίον μεταναστών μόλις τον περασμένο Σαββατοκύριακο. Στην Ελβετία και τη Δανία, από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, τους κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή. Ε δεν πρέπει να πάει το Νόμπελ Ειρήνης σ αυτούς τους ανθρώπους;

    Ε. Βόζενμπεργκ (ευρωβουλευτής ΝΔ)

    «Οι κάτοικοι της Λέσβου απέδειξαν στην πράξη τι θα πει ανθρωπισμός»

    Η ανθρωπιστική δράση, η αυτοθυσία και οι προσπάθειες που έχουν κάνει οι νησιώτες μας σε συνεργασία με το Λιμενικό έχουν εντυπωσιάσει τη διεθνή κοινότητα.

    Το Νόμπελ είναι μια δικαίωση για τους ανθρώπους αυτούς που με αυτοθυσία και χωρίς όφελος έχουν σώσει πρόσφυγες και μικρά παιδιά.

    Υπάρχει μια συνολική βούληση να δοθεί γιατί έχει συγκινήσει, ακόμη και δύσκολους ανθρώπους στο ΕΚ, γιατί έχει αποδείξει τί θα πει στην πράξη ανθρωπισμός.

    «Η Ευ. Επιτροπή να σκεφτεί εκτός από την Τουρκία και την Ιορδανία και τον Λίβανο»

    Η Επιτροπή έχει εγκρίνει τα 3 δις ευρώ για την Τουρκία. Ναι, πρέπει να τα πάρει, αλλά υπό την προύπόθεση ότι θα τηρήσει τη συμφωνία επανεισδοχής, θα ελέγξει αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών, που είναι το μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα διεθνώς σήμερα και θα δεχθεί τις επιστροφές στα εδάφη της.

    Από την αλλη πλευρά, η Επιτροπή δεν μπορεί να δέχεται ότι η άμεση εκταμίευση των 3 δις είναι αναγκαία για την Τουρκία και να μην υπάρχει ανάλογη συμπεριφορά προς τον Λίβανο και την Ιορδανία που έχουν δεχθεί πολύ μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό προσφύγων.

    Να αποδειχθεί η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη, να δεχθούν όλα τα κράτη την εφαρμογή της απόφασης για μετεγκατάσταση και να σταματήσουν την α λα καρτ επαναφορά συνοριακών ελέγχων.

    Μια καινοτομία που πρότεινα και ελπίζουμε να τη δεχθεί η ΕΕ, είναι πέραν των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα για ολοκλήρωση των hotspot να υπάρξει η πρόβλεψη να γίνουν hotspot και εκτός ΕΕ και αυτό έχει καταγραφεί σε πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Είμαι αισιόδοξη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει θετικές κινήσεις για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουμε κάνει βήματα που θα βελτιώσουν την επόμενη έκθεση. Ο Πρόεδρος Γιουνκερ είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να αδικήσουμε την Ελλάδα και δεν τίθεται θέμα Σένγκεν.

    Μ.Σπυράκη(ευρωβουλευτής ΝΔ)

    «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μεταφερθεί ο έλεγχος των συνόρων από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, στην Ειδομένη»

    Οι παραλείψεις που περιγράφονται στην έκθεση των ελεγκτών της Επιτροπής για την αξιολόγηση, σε ένα μεγάλο βαθμό θα καλυφθούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης ως τις 18 Φεβρουαρίου. Η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων για την κάλυψη αυτών των κενών αλλάζει τελείως την εικόνα και αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούμε εδώ στην ΕΕ και στο ΕΚ. Πρέπει όμως να ζητήσουμε όλο το βαθμό συνδρομής που μπορούμε να πάρουμε. Είτε είναι οικονομική είτε μέσω της Frontex, ή άλλων θεσμών.

    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μεταφερθεί ο έλεγχος των συνόρων από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, στην Ειδομένη.

    «Να επιβάλει η Τουρκία βίζα στους μετανάστες από την Αφρική»

    Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα με συγκεκριμένες κινήσεις. Πρόταση: Να ζητήσουμε ως ΕΕ από την Τουρκία να θεσπίσει μηχανισμούς ελέγχου για τους πολίτες που κινούνται κυρίως από τις χώρες της Αφρικής. Η Τουρκία αποτελεί πόλο έλξης από πολίτες του Μαγκρέμπ που θέλουν να μεταναστεύσουν παράτυπα στην ΕΕ και επειδή δεν έχει σύστημα βίζας, μεταναστεύουν χιλιάδες με προορισμό την Ευρώπη. Τον Ιανουάριο από το Αιγαίο μετακινήθηκαν 42000 εξ αυτών λιγότεροι από 60% ήταν πρόσφυγες. Εκεί η Τουρκία πρέπει να βάλει ένα φρένο. Να δούμε τι δεσμεύσεις θα αναλάβει η Τουρκία έναντι των 3 δις ευρώ που θα λάβει από την ΕΕ.

    Το ζητώ από το ΕΚ και θα κάνω και γραπτή παρέμβαση γι? αυτό στο ΕΚ

    [06] Ευνοϊκό ψήφισμα του ΕΚ για τα ευάλωτα νησιά

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Πέμπτη, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των μόνιμων μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά νησιά. Το κείμενο επισημαίνει επίσης τις μοναδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών οι νότιες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης και ζητά συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τα νησιά, "ιδίως των κρατών που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής".

    Οι ευρωβουλευτές απαριθμούν στο ψήφισμά τους τις ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβεί η Επιτροπή για να αντιμετωπίσει τη μοναδική και ευάλωτη κατάσταση των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα, καλεί την Επιτροπή:

    να δημιουργήσει, με βάση το άρθρο 174 της ΣΛΕΕ, το οποίο αναγνωρίζει τα μόνιμα μειονεκτήματα των νησιωτικών περιφερειών, μια ομοιογενή ομάδα αποτελούμενη από όλες τις νησιωτικές περιοχές

    να λάβει υπόψη, εκτός από το ΑΕΠ, και άλλους στατιστικούς δείκτες που να αντικατοπτρίζουν την οικονομική και κοινωνική τρωτότητα ως αποτέλεσμα των φυσικών μόνιμων μειονεκτημάτων

    να εκπονήσει μία εις βάθος μελέτη/ανάλυση σχετικά με τα επιπλέον έξοδα που συνεπάγεται η ζωή σε νησιωτικές περιοχές, σε ό, τι αφορά το σύστημα μεταφορών, τον ενεργειακό εφοδιασμό και την πρόσβαση σε αγορές

    να καταρτίσει ένα "στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τα νησιά" με προοπτική τη διασύνδεση των μέσων και εργαλείων που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό εδαφικό αντίκτυπο

    να υποβάλει ανακοίνωση σχετικά με την "Ατζέντα για Νησιά της ΕΕ" και στη συνέχεια μια Λευκή Βίβλο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των νησιών

    Συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων

    Το ΕΚ τονίζει τη σημασία που έχουν οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες (σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 2006/112/ΕΚ, έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά-γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα), και ζητεί "οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής".

    Νησιά εκτεθειμένα σε μεταναστευτικές ροές

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι τα νησιά της ΕΕ αποτελούν επίσης περιφερειακές περιοχές που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα. Οι νότιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση "που θα πρέπει να περιλαμβάνει αφενός στήριξη από την ίδια την ΕΕ και αφετέρου μια κοινή προσπάθεια από όλα τα κράτη μέλη".

    [07] Εικαστική περιήγηση στην Θεσσαλονίκη μέσα από κάρτες και χάρτες. Έκθεση καρτών και χαρτών στο Μουσείο Ύδρευσης

    Μαζική φωτογραφική απεικόνιση ενός τόπου αλλά και η πλέον διαδεδομένη μορφή σύντομης επικοινωνίας, με εικόνα μάλιστα, του προηγούμενου και των τελών του προ-προηγούμενου αιώνα, οι κάρτες (τα γνωστά ως καρτ-ποστάλ) αποτελούν σήμερα το πλέον αγαπημένο και νοσταλγικό αντικείμενο συλλεκτών και συλλογών, αλλά και γοητευτικό υλικό για τη μελέτη της ιστορίας των πόλεων και των κοινωνικών συνηθειών της εποχής.

    Πόλη πολυ-φωτογραφημένη, πολύμορφη, πολυ-καταγραμμένη, αλλά και ιδιαίτερη ως πολυεθνική, πολυπολιτισμική (οθωμανική ως το 1912 και στη συνέχεια ελληνική, αλλά και καταστραμμένη οικιστικά και πολεοδομικά μετά το 1917 και τη μεγάλη πυρκαγιά που εξαφάνισε σχεδόν την «παλιά» πόλη) η Θεσσαλονίκη υπήρξε ένα από τα κέντρα παραγωγής, αλλά και διακίνησης καρτών (ειδικά την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της εγκατάστασης σ' αυτή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών της Αντάτ, που είχαν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους δικούς στη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία κ.ά.) και με εικόνες από την «εξωτική» Ανατολή.

    Περί τις 300 σπάνιες κάρτες -ειδικά της εποχής προ του Α' Παγκοσμίου Πολέμου- από την οθωμανική Θεσσαλονίκη του 1885 και ως το 1910 - αλλά και χάρτες της εποχής εκτίθενται, από σήμερα, στο Μουσείο Ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, στην έκθεση με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη του 1900 μέσα από κάρτες και χάρτες».

    [08] «Μεταπολίτευση, η Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο αιώνων», μελέτες από την ιδεολογική... «μέθη» στην κρίση

    Μεταπολίτευση, ένοχη ή αθώα για την έλευση των μνημονίων; Ούτε το ένα, ούτε το άλλο απαντούν 26 μελετητές στον τόμο με τίτλο «Μεταπολίτευση, η Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο αιώνων» που επιμελήθηκαν ο Μάνος Αυγερίδης, η Έφη Γαζή και ο Κωστής Κορνέτης και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Θεμέλιο.

    Στην εισαγωγή της έκδοσης που αριθμεί 446 σελίδες τονίζεται ότι καθώς πέρασαν περισσότερα από σαράντα χρόνια μετά την κατάρρευση της χούντας και τη μετάβαση στη δημοκρατία, είναι αρκετός καιρός για να υπάρξει μια θεωρητική προσέγγιση αυτού του μεγάλου ορόσημου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τα κείμενα αποτελούν επεξεργασμένες εισηγήσεις του διεπιστημονικού συνεδρίου με τη συνδρομή του Ιδρύματος Friedrich Ebert που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2012.

    [09] Ευ. Τσακαλώτος: Συμφωνούμε στη βασική αρχιτεκτονική για το ασφαλιστικό και τον φόρο εισοδήματος

    Με σημεία σύγκλισης, και άλλα στα οποία χρειάζεται περισσότερο πρόοδος, ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φάση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από τους επικεφαλής των θεσμών. Μάλιστα, τόσο στον φόρο εισοδήματος, όσο στο ασφαλιστικό, υπήρξε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική τους όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο. «Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, ενώ θα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν. «Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Προσέθεσε ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου».

    «Το καλό είναι ότι και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό έχουμε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική. Στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις», σημείωσε.

    Αν με ρωτούσατε - είπε- «είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα». Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιονομικά είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

    [10] Βάλσαμο για τα ελληνικά πεντάλ η δικαστική δικαίωση της ΕΟΠ για το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ

    Η δικαστική δικαίωση της ΕΟ Ποδηλασίας επί του ΟΑΚΑ μπορεί να έγραψε «ιστορία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από την Ομοσπονδία, όμως οι αθλητές είναι σίγουρα αυτοί που έχουν έναν παραπάνω λόγο να χαίρονται για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Εδώ και καιρό, το ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων είναι παρατημένο στην τύχη του, με αποτέλεσμα τα μικροατυχήματα να είναι μέρος της καθημερινότητας των αθλητών και αθλητριών που προσπαθούν να προπονηθούν. Τα βαθουλώματα, αλλά και οι ακκίδες στον αγωνιστικό χώρο πάνω στα οποία χτυπάνε οι αθλητές με τα ποδήλατά τους, έχουν ως αποτέλεσμα σκασμένα λάστιχα και τραυματισμούς. Εκτός των άλλων, οι προπονήσεις γίνονται σε συνθήκες ψύχους (έλλειψη θέρμανσης), ενώ τις ημέρες που βρέχει, τα νερά στάζουν στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παγίδες ικανές για σοβαρούς τραυματισμούς. Και όλα αυτά σε ένα ποδηλατοδρόμιο που λειτουργεί μόλις 12 χρόνια και το οποίο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού αθλητισμού, αφού ως γνωστόν ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

    [11] Αγωνιστικό υπερθέαμα για τους λάτρεις της Formula στην Πλατεία Αριστοτέλους

    Στον συναρπαστικό κόσμο της αγωνιστικής οδήγησης με μονοθέσιο θα «ξεναγήσει» μικρούς και μεγάλους η ομάδα Aristotle Racing Team (ART) του ΑΠΘ, η οποία διοργανώνει την Κυριακή (11π.μ.-8μ.μ.) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην Πλατεία Αριστοτέλους, ζωντανή επίδειξη Formula, σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα.

    Πρόκειται για το «2o Thessaloniki Formula Show», όπου θα παρουσιαστεί το ανανεωμένο μονοθέσιο ART-14, με το οποίο η ομάδα του ΑΠΘ απέσπασε βραβεία και σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

    «Πέρυσι η εκδήλωση είχε γίνει με σκοπό να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης το μονοθέσιό μας. Φέτος, εκτός από τον σκοπό αυτό, θελήσαμε να δημιουργήσουμε και ένα αγωνιστικό υπερθέαμα για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού και γι' αυτό προσθέσαμε περισσότερες δράσεις και ζωντανές επιδείξεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φοιτήτρια και μέλος της ομάδας Aristotle Racing Team, Αμαλία Χάβαρη.

    [12] Πεντάπορτο αυτοκίνητο με 350 ίππους

    Το νέο Ford Focus RS, είναι ένα ακόμη μοντέλο υψηλών επιδόσεων που απευθύνεται σε οδηγούς που επιθυμούν και μπορούν να φτάσουν στα όρια τους. Το μικρομεσαίο γερμανικό αυτοκίνητο προσφέρει 350 ίππους στον χειριστή του. Ο κινητήρας 2.300 κ.εκ. EcoBoost είναι ειδικά σχεδιασμένος για την έκδοση RS και έχει ιδιαιτέρα υψηλή απόδοση που αγγίζει τους 350 ίππους.

    Η αυξημένη ισχύς παράγεται από ένα νέο, χαμηλής αδράνειας υπερσυμπιεστή twin-scroll, ο οποίος αυξάνει αισθητά τη ροή του αέρα, μαζί με ένα πολύ μεγαλύτερο εναλλάκτη θερμότητας (intercooler) για μεγιστοποίηση της πυκνότητας του αέρα εισαγωγής. Η «αναπνοή» του κινητήρα έχει βελτιωθεί μέσω μιας πιο ελεύθερης εισαγωγής και ενός συστήματος εξαγωγής μεγαλύτερης διατομής, που διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενη πεταλούδα στην απόληξη, βελτιστοποιώντας την ισορροπία μεταξύ της πίεσης επιστροφής των καυσαερίων (back pressure) και παραγωγής θορύβου.

    Η κυλινδροκεφαλή κατασκευάζεται από βελτιωμένο κράμα αλουμινίου που μπορεί να αντέχει υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ το μπλοκ των κυλίνδρων χρησιμοποιεί ανθεκτικότερα χιτώνια από χυτοσίδηρο. Μεγαλύτερη προτεραιότητα δόθηκε στην ψύξη του κινητήρα, με τους μηχανικούς να δημιουργούν πρόσθετο χώρο στο εμπρός τμήμα του οχήματος για την τοποθέτηση ενός πολύ μεγαλύτερου ψυγείου ? του μεγαλύτερου που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε Focus. Αυτό παρέχει το απαιτούμενο επίπεδο ψύξης για την απαιτητική οδήγηση σε πίστα.

    Η μέγιστη ροπή των 44,6 χλγμ. παράγεται μεταξύ 2.000 και 4.500 σ.α.λ., ενώ μπορεί να φτάσει τα 47,4 χλγμ. Nm για 15 ?? μέσω υπερπλήρωσης (overboost) σε φάση μέγιστης επιτάχυνσης. Η επιτάχυνση εν κινήσει είναι καλύτερη από του προηγούμενου Focus RS, με το 50-100 χλμ./ώρα και τέταρτη σχέση να επιτυγχάνεται σε 5??.

    Οι μηχανικοί έχουν ρυθμίσει το σύστημα εξαγωγής του RS ώστε να παράγει έναν μπάσο ήχο κατά τη διάρκεια της σπορ οδήγησης. Με στάνταρ λειτουργία Auto-Start-Stop, οι εκπομπές CO2 περιορίσθηκαν στα 175 γραμ./χλμ., μείωση κατά 22% σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Την μετάδοση της ισχύος στους τροχούς έχει αναλάβει ένα βελτιωμένο κιβώτιο έξι σχέσεων και ένα αναβαθμισμένο σύστημα τετρακίνησης.

    Σπύρος Ρέκκας

    [13] Νοκ άουτ Βάργκας και Κορδέρο

    Διαδοχικές ατυχίες πλήττουν την ΑΕΚ στην προσπάθεια που κάνει να επεκτείνει το νικηφόρο σερί της. Στην προπόνηση ο Ρόναλντ Βάργκας υπέστη διάστρεμμα στον αριστερό αστράγαλο και ο Μιγκέλ Κορδέρο αποχώρησε με ενοχλήσεις στον δεξιό δικέφαλο. Αυτομάτως πρέπει να αποκλειστεί η συμμετοχή τους στο ματς της Κυριακής με τον Ατρόμητο, για την 21η αγωνιστική της Super League, εκτός κι αν η κατάσταση του Βάργκας βελτιωθεί θεαματικά κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών.

    Εκτός έχουν τεθεί επίσης οι τραυματίες Μπαρμπόσα και Σοϊλέδης που σήμερα ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα. Ολα αυτά είναι προβλήματα της τελευταίας στιγμής, καθώς είναι βέβαιο ότι αν είχαν προκύψει νωρίτερα, ο Γκουστάβο Πογέτ δεν θα επέλεγε την αναμέτρηση με τον Ατρόμητο για να εκτίσει ποινή μίας αγωνιστικής ο Αντρέ Σιμόες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 February 2016 - 15:32:40 UTC