Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σειρά συναντήσεων του Ν. Παππά με επενδυτικά σχήματα στο Λονδίνο
  • [02] Η Κριστίν Λαγκάρντ συνδέει το χρέος με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα
  • [03] Νικαράγουα: Οι αρχές κάνουν λόγο για τρία κρούσματα του Ζίκα σε εγκυμονούσες, ο ΠΟΥ καλεί να απαγορευθεί η αιμοληψία από φορείς του ιού

  • [01] Σειρά συναντήσεων του Ν. Παππά με επενδυτικά σχήματα στο Λονδίνο

    Σειρά συναντήσεων με επενδυτικά σχήματα είχε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στο περιθώριο της συμμετοχής του πρωθυπουργού στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο.

    Κατά τις συναντήσεις ο υπουργός Επικρατείας εξέθεσε τα δεδομένα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις συνθήκες που διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο κ. Παππάς συνάντησε εκπροσώπους της BlackRock, του Credit Suisse Group, της Wellington Management Company και της OceanWood Capital και τους ενημέρωσε για τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία:

    ? Την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στις αναταράξεις του 2015 με το ΑΕΠ να κλείνει το 2015 με ύφεση σημαντικά μικρότερη (-0,7%) από αυτή που υπολογιζόταν

    ? Την υπερκάλυψη του στόχου των δημοσίων εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ περίπου και αντίστοιχα του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο διαμορφώνεται στο 0,4% του ΑΕΠ, υψηλότερο από το στόχο του 0,25% του ΑΕΠ

    ? Τη μείωση της ανεργίας από το 26% στο 24,4% με τη δημιουργία 87.000 θέσεων εργασίας

    ? Την μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη άνοδο του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,3%, την αύξηση της αξίας των εξαγωγών (χωρίς πετρελαϊκά προϊόντα) κατά 16,6 δισ. ευρώ, στο ανώτατο επίπεδο από της είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ με την οποία το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίζεται δραστικά στο 0,47% του ΑΕΠ το 2015 (2,12% το 2014, 12,37% το 2009)

    Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε σχετικά με το δυναμικό επενδυτικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα με:

    ? Την αύξηση του ΠΔΕ κατά 5,5% στα 6,75 δισ. ευρώ και το άλμα της χώρας μας από την 6η στην 1η θέση ως προς την απορρόφηση ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων, με απορρόφηση του 97% των διαθέσιμων πόρων του 207-2013 και 5 δισ. ευρώ μόνο τους τελευταίους 4 μήνες. Επιπλέον, είναι έτοιμο το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 2014-2020 και η ροή πληρωμών έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα, το πρώτο κράτος-μέλος που το επιτυγχάνει.

    ? Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poor's και τη δρομολόγηση της επιστροφής σε κανονικό δανεισμό από την ΕΚΤ.

    ? Την ανάσχεση του αποπληθωρισμού μετά από 34 μήνες και την αναζωογόνηση της εσωτερικής ζήτησης.

    ? Την άνοδο του δείκτη PMI στον μεταποιητικό τομέα πάνω από το όριο των 50 μονάδων, δηλ. την είσοδο του τομέα σε φάση επέκτασης.

    ? Τη διευκόλυνση ΣΔΙΤ, νέα σχήματα χρηματοδότησης που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα κατά 1,25 δισ. ευρώ, και το νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή και θα ενισχύει τη νέα επιχειρηματικότητα, τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, θα δημιουργεί ελκυστικό πλαίσιο για ξένες άμεσες επενδύσεις, σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 7 έτη, και θα παρέχει επενδυτικά κίνητρα.

    ? Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους

    ? Τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και διαχείρισης ενέργειας

    ? Την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων και την απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών με ενίσχυση του ανταγωνισμού

    [02] Η Κριστίν Λαγκάρντ συνδέει το χρέος με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα

    Σε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην περίπτωση που η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν προχωρήσει στο αναγκαίο βάθος.

    Αυτό επεσήμανε η γενική διευθύντρια στου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε.

    «Πρέπει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση», ανέφερε επισημαίνοντας ότι αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι όσο βαθιά απαιτείται, τότε η άλλη πλευρά (σ.σ. Ευρωζώνη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Σε ερώτηση κατά πόσο το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτό να στηρίζεται σε δύο πυλώνες , πιο συγκεκριμένα στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους.

    «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος», είπε η Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%. Συνεπώς , όπως ανέφερε, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

    [03] Νικαράγουα: Οι αρχές κάνουν λόγο για τρία κρούσματα του Ζίκα σε εγκυμονούσες, ο ΠΟΥ καλεί να απαγορευθεί η αιμοληψία από φορείς του ιού

    Οι αρχές της Νικαράγουας ανακοίνωσαν σήμερα ότι επαληθεύτηκαν τα τρία πρώτα κρούσματα του ιού Ζίκα σε τρεις έγκυες γυναίκες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, γεγονός που αυξάνει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στο κεντροαμερικανικό κράτος σε 29.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος - και πρώτη κυρία της Νικαράγουας - Ροσάριο Μουρίγιο δήλωσε ότι η κύηση των τριών γυναικών κυμαίνεται από τους τρεις ως τους τέσσερις μήνες και πρόσθεσε πως οι αρχές θα συνεχίσουν την εκστρατεία απολύμανσης με ψεκασμούς.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε «απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως» τον ιό Ζίκα αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενος τις «έντονες υποψίες» περί σχέσης αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στις μολύνσεις εγκύων γυναικών και τη μικροκεφαλία.

    Το Ελ Σαλβαδόρ πασχίζει να αντιμετωπίσει χιλιάδες κρούσματα και τον περασμένο μήνα κάλεσε τις γυναίκες να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη μέχρι το 2018 ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο τα παιδιά τους να γεννηθούν με διάφορες παθήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 February 2016 - 23:32:23 UTC