Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αζερμπαϊτζάν: Η Ελλάδα ανοίγει, μέσω του αγωγού ΤΑΡ, την πύλη της διψασμένης για ενέργεια Ευρώπης
  • [02] Π. Ρήγας: Υγιείς και απαραίτητες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων
  • [03] Ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες, θα ζητήσει ο Αλ Τσίπρας στο Λονδίνο
  • [04] Κομισιόν: «Ανθεκτική» η ελληνική οικονομία στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου
  • [05] Απόφαση Π. Σκουρλέτη για το τέλος διατήρησης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
  • [06] Με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας 20ετίας αυξήθηκαν το 2015 οι μισθοί στη Γερμανία
  • [07] Π. Καμμένος: Στις 15 Φεβρουαρίου όλα τα hotspots της χώρας θα είναι έτοιμα
  • [08] Άγνωστοι επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο που κάλυπτε τις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα
  • [09] Επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα και στην οδό Πανεπιστημίου
  • [10] Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες
  • [11] Δ. Αβραμόπουλος: Η Συνθήκη Σένγκεν διαθέτει κανόνες που θα την προστατέψουν
  • [12] Η τρόικα έριξε την Ελλάδα σε κοινωνικοπολιτικό κώμα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Γερμανικών Συνδικάτων
  • [13] «Με τον κ. Τσίπρα δεν συζητήσαμε το ενδεχόμενο συμμετοχής μου στην κυβέρνηση»
  • [14] Μόνη παραγωγική συζήτηση πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές
  • [15] Νέα συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, το μεσημέρι
  • [16] Η βρετανική κυβέρνηση λέει πως ο Ασάνζ αποφεύγει τη σύλληψη

  • [01] Αζερμπαϊτζάν: Η Ελλάδα ανοίγει, μέσω του αγωγού ΤΑΡ, την πύλη της διψασμένης για ενέργεια Ευρώπης

    Με καλούς οιωνούς για την στρατηγική ενεργειακή συμμαχία Ελλάδας-Ατζερμπαϊτζάν, αναχωρεί από το Μπακού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την διήμερη επίσημη επίσκεψή του. Επίσκεψη ιδιαίτερα εποικοδομητική, για τις σχέσεις των δύο χωρών, κατά κοινή ομολογία, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Αζέρου υπουργού Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιάροφ. Το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, σε όλες τις συναντήσεις που χαρακτηρίστηκε και από τον υπερδιπλάσιο χρόνο σε σχέση με τις συνήθεις διπλωματικές επαφές, και ιδιαίτερα η εγκαρδιότητα του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος διανύει την τρίτη 5ετή θητεία του, έδωσαν το στίγμα μίας διεύρυνσης των διμερών σχέσεων.

    Το ενδιαφέρον των Αζέρων για τον αγωγό ΤΑΡ είναι γνωστό αλλά, σήμερα, φαίνεται να προσλαμβάνει μία προστιθέμενη αξία μέσα από την οικονομική κρίση που επέφερε η μειωση της τιμής του πετρελαίου, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση να υποτιμήσει δύο φορές μέσα στο 2015 το εθνικό νόμισμα, το μανάτ, την πρώτη στις αρχές του χρόνου κατά 30% και τη δεύτερη τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά 50%.

    Το Αζερμπαϊτζάν έχει επενδύσει πολλά στον αγωγό ΤΑΡ τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πρεστίζ στην Ευρώπη με την οποία προσδοκά να αποκτήσει μία στρατηγικής σημασίας σχέση. Με γέφυρα και την ελληνική υποστήριξη για την οποία διαβεβαίωσε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας «αληθινός φίλος» και υποστηριχτής.

    Κοινός παρονομαστής λοιπόν στο ενδιαφέρον των δύο πλευρών είναι, όπως επισημάνθηκε, να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η υλοποίηση του έργου που σε ορίζοντα διετίας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με αζέρικο αέριο.

    [02] Π. Ρήγας: Υγιείς και απαραίτητες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

    «Υγιείς και απαραίτητες» χαρακτήρισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ασκούν έντονη πίεση στους θεσμούς και είναι απόλυτα υγιείς και απαραίτητες. «Τη θέλουμε την πίεση αυτή, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και γιατί ενώ υπάρχει συμφωνία οι θεσμοί επιμένουν σε συγκεκριμένα ζητήματα» είπε ο κ. Ρήγας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, έδωσε μία σκληρή μάχη με τους θεσμούς και διαπραγματεύτηκε όπως δεν είχε διαπραγματευτεί καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και τώρα, στη δεύτερη περίοδο, υλοποιεί τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε, το ίδιο καθήκον, όμως, έχουν και οι θεσμοί» σημείωσε.

    «Όλες οι κοινωνικές ομάδες ας λάβουν υπόψη τους πως το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση, άρα υπάρχει δυνατότητα διαλόγου. Είναι πρωτοφανές να ζητά διάλογο ο πρωθυπουργός της χώρας ώστε να γίνουν αλλαγές και τροποποιήσεις και να μην υπάρχει ανταπόκριση» τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ο κ. Ρήγας υποστήριξε ότι υπάρχει, αφενός εκτεταμένη παραπληροφόρηση και αφετέρου κάποιοι προσποιούνται πως δεν γνώριζαν το «έγκλημα» που οι ίδιοι είχαν διαπράξει. «Ας μην ξεχνάμε πως η καταστροφή του ασφαλιστικού συντελείται από τη δεκαετία του '70 και να μην μιλάμε τώρα για καταστροφή. Το τεράστιο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να λυθεί» υπουγράμμισε και επεσήμανε πως η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση έχει στόχο να καλύψει το δημοσιονομικό κενό και θα το πετύχει με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως υπήρξε διάλογος με τους εργοδότες και «τους τιμά το γεγονός πως αποδέχτηκαν την αύξηση αυτή».

    [03] Ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες, θα ζητήσει ο Αλ Τσίπρας στο Λονδίνο

    Την ανάγκη να υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αναμένεται να διατυπώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτηση του στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών "Supporting Syria and the Region".

    Μια απάντηση, όπως αναμένεται να σημειώσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα τονίσει ότι "πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες" και ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία-, μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να θέσει το ερώτημα "τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη, ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: ?'Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα".

    Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι παρότι η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, "σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό". Κατά τις ίδιες πηγές, θα επισημάνει σε αυτό το πλαίσιο ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο έχει αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι και πως το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

    "Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου", θα υπογραμμίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    [04] Κομισιόν: «Ανθεκτική» η ελληνική οικονομία στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου

    «Ανθεκτική» εμφανίζεται η ελληνική οικονομία στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, τονίζει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η ελληνική οικονομία οδηγείται από μηδενική ανάπτυξη το 2015, σε ύφεση (-0,7% του ΑΕΠ) το 2016 και το 2017 αναμένεται να εισέλθει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ.

    Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φτάσει το 1,6% του κοινοτικού ΑΕΠ το 2015 και θα ενισχυθεί στο 1,7% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,9% του ΑΕΠ το 2017. Για την ΕΕ οι εκτιμήσεις είναι σταθερή ανάπτυξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2015 και το 2016 και στο 2% του ΑΕΠ το 2017.

    Παράλληλα, στην Ελλάδα ανακόπτεται η πτωτική τάση της ανεργίας, καθώς από 25,1% το 2015 θα διαμορφωθει στο 24% το 2016 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 22,8% το 2017. Στην Ευρωζώνη οι εκτιμήσεις για την ανεργία είναι 11%, 10,5% και 10,2% και στην ΕΕ 9,5%, 9% και 8,7% για το 2015, 2016 και 2017, αντίστοιχα.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το -7,6% του ΑΕΠ το 2015 και να μειωθεί και πάλι στο -3,4% του ΑΕΠ το 2016 και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2017. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 179% του ΑΕΠ το 2015, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2016 στο 185% του ΑΕΠ και να ξεκινήσει πτωτική του τάση από το 2017 και μετά (181,8%) και μετά.

    Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το -1,1% το 2015 θα εξελιχθεί σε πληθωρισμό το 2016 στο 0,5% και στο 0,8% το 2017. Τέλος, οι επενδύσεις αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω το 2015 (-8,4%), και το 2016 (-3,7%) για να αυξηθούν κατά 12,8% το 2017.

    [05] Απόφαση Π. Σκουρλέτη για το τέλος διατήρησης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

    Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (http://www.ypen.gr) η απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία προσδιορίζεται το ύψος του τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2015 για τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

    Η απόφαση αφορά 832 επενδύσεις και θα οριστικοποιηθεί σε 15 ημέρες, διάστημα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις για διόρθωση σφαλμάτων.

    Όπως επισημαίνεται, η υποχρέωση καταβολής ετήσιου τέλους διατήρησης Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εξασφαλίζει τη δυνατότητα υλοποίησης ώριμων έργων, ενώ αποθαρρύνει τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για έργα που κατέχουν άδειες, αλλά δεν υλοποιούνται εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί.

    [06] Με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας 20ετίας αυξήθηκαν το 2015 οι μισθοί στη Γερμανία

    Οι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν το 2015 με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών λόγω του ιστορικά χαμηλού πληθωρισμού και των μεγάλων μισθολογικών αυξήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση που έχει γίνει ο βασικός κινητήριος μοχλός της οικονομίας.

    Η ομοσπονδιακή στατιστική αρχή ανακοίνωσε ότι οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση το 2015. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό από το 1992, σύμφωνα με εκπρόσωπο της στατιστικής αρχής.

    Ο βασικός λόγος της αύξησης ήταν ο μέτριος πληθωρισμός, με τις τιμές καταναλωτή να ενισχύονται μόλις κατά 0,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε μη εναρμονισμένη βάση, και η ασυνήθιστα υψηλή αύξηση των ονομαστικών μισθών της τάξης του 2,8%, ανακοίνωσε η στατιστική αρχή.

    Η κυβέρνηση της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ εισήγαγε εθνικό κατώτατο μισθό στα 8,50 ευρώ ανά ώρα στις αρχές του 2015, αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Επιπρόσθετα, οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες έχουν δώσει την δυνατότητα σε εταιρίες και συνδικάτα να συμφωνήσουν γενναίες μισθολογικές αυξήσεις. Ωστόσο, κάποιοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι περαιτέρω μισθολογικές αυξήσεις θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εταιριών.

    [07] Π. Καμμένος: Στις 15 Φεβρουαρίου όλα τα hotspots της χώρας θα είναι έτοιμα

    Τη διαβεβαίωση ότι «στις 15 Φεβρουαρίου όλα τα hotspots της χώρας θα είναι έτοιμα» έδωσε από τη Μυτιλήνη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

    «Στις ένοπλες δυνάμεις δεν έχουμε ευχές. Έχουμε εντολές που εκτελούνται. Και αυτήν τη στιγμή αποδεικνύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι το έργο που αναλαμβάνουν το βγάζουν σε πέρας. Από εμένα μέχρι και τον στρατιώτη τον τελευταίο θα δουλέψουμε σκληρά και αυτό που είπαμε να το κάνουμε θα το κάνουμε. Όλα τα hotspots θα είναι έτοιμα. Ό,τι πιάνουμε στα χέρια μας εμείς το τελειώνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε: «Θα τα παραδώσουμε όπως πρέπει να είναι την 15η Φεβρουαρίου, γιατί έτσι έχει υποσχεθεί η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις ό,τι αναλαμβάνουν το εκτελούν. Να είστε βέβαιοι γι? αυτό. Και μάλιστα θα είναι καλύτερα από ότι πιστεύουν κάποιοι ότι θα είναι».

    [08] Άγνωστοι επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο που κάλυπτε τις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα

    Άγνωστα άτομα επιτέθηκαν, πριν από λίγη ώρα, σε δημοσιογράφο ραδιοφωνικού σταθμού, που κάλυπτε τις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο δημοσιογράφος, που δέχθηκε χτυπήματα σε όλο του το σώμα, διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο

    [09] Επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα και στην οδό Πανεπιστημίου

    Επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου, με ομάδες αντιεξουσιαστών να πετούν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

    Παράλληλα, επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν, πριν από λίγη ώρα, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε βόμβες μολότοφ προς την πλευρά των ΜΑΤ.

    [10] Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες

    Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί δρόμων στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία από αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι παράλληλα προχώρησαν και σε συγκεντρώσεις έξω από πολυκαταστήματα που λειτουργούν σήμερα παρά την 24ωρη γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί.

    Στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας στον κόμβο του Νισελίου, που βρίσκεται σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό από την 1η Φεβρουαρίου, έφτασαν πριν λίγο περισσότερα από 25 νταλίκες και φορτηγά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προωθούμενα μέτρα για το ασφαλιστικό.

    Τον κόμβο των Μουδανιών αποκλείουν έως τις 7 το απόγευμα οι αγρότες, ενώ αποκλεισμένη παραμένει έως τις 3 μετά το μεσημέρι η πόλη της Έδεσσας από τρακτέρ που έχουν παραταχθεί στην είσοδο της πόλης.

    Κλειστό παραμένει το τελωνείο της Εξοχής στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, όπου αγρότες μοίρασαν φαγητό στους περισσότερους από 400 οδηγούς νταλίκας που έχουν αποκλειστεί και στις δύο πλευρές, ζητώντας την κατανόησή τους, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας. Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών στην περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου από το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.

    [11] Δ. Αβραμόπουλος: Η Συνθήκη Σένγκεν διαθέτει κανόνες που θα την προστατέψουν

    «Η Συνθήκη του Σένγκεν διαθέτει κανόνες που λειτουργούν προληπτικά σε καταστάσεις κρίσης και μπορούν να την προστατέψουν» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο ραδιόφωνο της Rai.

    «Κάποιες χώρες μέλη υιοθέτησαν και πάλι ελέγχους στα σύνορά τους, κάτι που επιτρέπεται μόνον ως προσωρινή λύση, υπό πραγματικά εξαιρετικές συνθήκες» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας: «Η ταυτοποίηση, καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων, όσο και τα τεστ ασφάλειας είναι, πάντως, ιδιαίτερα σημαντικά».

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος κατέστησε σαφές ότι «η μεταναστευτική κρίση αποτελεί, περισσότερο από κάθε τι άλλο, ένα τεστ για τις ευρωπαϊκές αξίες» και επεσήμανε ότι «Ιταλία και Ελλάδα υπόκεινται σε μεγάλη πίεση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το έχουν κατανοήσει». «Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να τύχουν υποστήριξης από τη στιγμή που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τους επόμενους μήνες η μεταναστευτική πίεση αναμένεται να αυξηθεί» συμπλήρωσε.

    [12] Η τρόικα έριξε την Ελλάδα σε κοινωνικοπολιτικό κώμα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Γερμανικών Συνδικάτων

    «Εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής της τρόϊκας, η Ελλάδα έπεσε σε κοινωνικοπολιτικό κώμα», ενώ οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης «είναι ένας μηχανισμός ο οποίος πρέπει να διορθωθεί, ούτως ώστε να μην χορηγείται λάθος φάρμακο», λέει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη ο Ράινερ Χόφμαν, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) του μεγαλύτερου και ισχυρότερου συνδικάτου στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

    Θεωρεί ότι «η Ελλάδα ήταν το πεδίο δοκιμών για την νεοφιλελεύθερη πολιτική » και χαρακτηρίζει «σκανδαλώδες το ότι αμερικανικοί οίκοι, οι οποίοι μας έριξαν στη διεθνή οικονομική κρίση, συνεχίζουν να συναποφασίζουν την οικονομική πολιτική της Ευρώπης».

    Η Ευρώπη κατά τον συνδικαλιστή Χόφμαν «μπορεί να σωθεί μόνον αν ενισχυθεί η κοινωνική της διάσταση». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί «και με ένα ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό», ο οποίος «δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από το 60% του μέσου όρου του εθνικού εισοδήματος» όπως διευκρινίζει .

    Ειδικά για τις χώρες του νότου, ο πρόεδρος του DGB λέει πως πρέπει να ενισχυθεί η «αυτονομία των συλλογικών συμβάσεων, η οποία επλήγη υπέρμετρα». Διαφωνεί δε «σοβαρά με την καγκελάριο», επειδή ενώ «υποστηρίζει αυτήν την πολιτική στη Γερμανία την απορρίπτει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

    Για την Ελλάδα πιστεύει ότι «θα μπορέσει να ανακάμψει εάν καταφέρει να αναθερμάνει την οικονομική ανάπτυξη μέσω επενδύσεων. Περαιτέρω περικοπές στον κοινωνικό τομέα θα συρρικνώσουν εξαιρετικά την εσωτερική ζήτηση». Βέβαια «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως στον πυρήνα τους να μην σημαίνουν την περαιτέρω κοινωνική κατεδάφιση».

    Την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα την χαρακτηρίζει αναποτελεσματική και συνυπεύθυνη «με το τρίο ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν της Ε.Ε,. στον καθορισμό της λανθασμένης θεραπείας της κρίσης»

    [13] «Με τον κ. Τσίπρα δεν συζητήσαμε το ενδεχόμενο συμμετοχής μου στην κυβέρνηση»

    «Δεν συζητήσαμε απολύτως τίποτε» ξεκαθάρισε ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, απαντώντας στο ερώτημα αν στην προχθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συζήτησαν και το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δύο στις 12», με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, είπε ότι αυτό που συζητήθηκε είναι ότι στη χώρα διαμορφώνεται ένας διπολισμός και ότι οι δυνάμεις που διατηρούν την αυτοτέλειά τους θα πρέπει να συσπειρωθούν για την άσκηση μιας προοδευτικής πολιτικής.

    «Διαμορφώνεται πια ένας διπολισμός, όχι δικομματισμός στη χώρα, όπου από τη μια μεριά θα συνυπάρχουν στην κοίτη της ίδιας πολιτικής, στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, διανθισμένο με κάποιον ασαφή και θολό μεταρρυθμισμό, κάποιες δυνάμεις και κάποιες άλλες, οι οποίες κρατούν την αυτοτέλειά τους, θα πρέπει να συσπειρωθούν στην άσκηση μια προοδευτικής πολιτικής» επισήμανε, ξεκαθαρίζοντας ότι η συνάντηση δεν ήταν ξαφνική, αλλά είχε συμφωνηθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από έναν μήνα περίπου.

    Είπε ακόμα, ότι η ατζέντα συζήτησης περιελάμβανε τα τρέχοντα σημαντικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό, το φορολογικό, το αγροτικό και το κοινωνικοασφαλιστικό, ενώ σημείωσε ότι για το κοινωνικοασφαλιστικό είπε τις απόψεις του για τους «εξορθολογισμούς και τις διορθωτικές παρεμβάσεις» που πρέπει να γίνουν. Πρόσθεσε, ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να διακρίνουν τους ασφαλισμένους ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση, γιατί -όπως είπε- οι ασφαλιστικές εισφορές με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση στην αγορά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με έναν οριζόντιο τρόπο. «Και βεβαίως διατύπωσα την άποψη ότι θα πρέπει να αποκρουστεί η οποιαδήποτε επιταγή, -διότι περί αυτού πρόκειται- εκ μέρους των θεσμών, αναφορικά με περικοπές στις βασικές συντάξεις» υπογράμμισε.

    [14] Μόνη παραγωγική συζήτηση πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές

    «Η μόνη παραγωγική συζήτηση, αυτή τη στιγμή, είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη», είναι το σχόλιο κυβερνητικών πηγών για τις αναφορές σε παλαιότερα σενάρια περί Grexit και υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση».

    [15] Νέα συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, το μεσημέρι

    Για τις 14:00 έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Η χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση ακυρώθηκε, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το ασφαλιστικό.

    [16] Η βρετανική κυβέρνηση λέει πως ο Ασάνζ αποφεύγει τη σύλληψη

    Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ απέφυγε τη σύλληψη διαφεύγοντας στην πρεσβεία του Ισημερινού και ότι οι βρετανικές αρχές έχουν την υποχρέωση να τον εκδώσουν στη Σουηδία σχετικά με κατηγορία σε βάρος του για βιασμό, η οποία εκκρεμεί.

    Τα 3,5 χρόνια που παραμένει ο Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ισοδυναμούν με «παράνομη κράτηση», θα αποφανθεί αύριο μια επιτροπή του ΟΗΕ που εξετάζει προσφυγή του ιδρυτή του Wikileaks, μετέδωσε το BBC.

    «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Ασάνζ ουδέποτε κρατήθηκε αυθαιρέτως από το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποφεύγει εσκεμμένα τη νόμιμη σύλληψή του επιλέγοντας να παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    «Μια κατηγορία για βιασμό εξακολουθεί να εκκρεμεί και έχει εκδοθεί ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει τη νομική υποχρέωση να εκδώσει τον κ. Ασάνζ στη Σουηδία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 February 2016 - 13:32:37 UTC