Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τη διοίκηση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος συναντήθηκε ο Ν. Παππάς
  • [02] Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τη γρίπη
  • [03] Βρετανία: Δόθηκε η άδεια σε επιστήμονες για να χειριστούν ανθρώπινα έμβρυα
  • [04] Ι. Βαρθαλίτης: Το «ρεκόρ περικοπών» στις δαπάνες υγείας συνιστά κίνδυνο για τους καρκινοπαθείς
  • [05] Με διάθεση για συνεργασία προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
  • [06] Παρατείνεται μέχρι 8 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία για τακτοποίηση αυθαιρέτων
  • [07] Στην Μπασάκσεχιρ ο Ναπολεόνι
  • [08] Παραιτήθηκε ο Αγγελίδης, στη θέση του ο Μίχελ
  • [09] Υπέγραψε στην Στουρμ Γκρατς ο Αυλωνίτης

  • [01] Με τη διοίκηση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος συναντήθηκε ο Ν. Παππάς

    Με τη διοίκηση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Επικρατείας ανέλυσε το πλαίσιο εντός του οποίου σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ώστε, έπειτα από 25 χρόνια, να λειτουργήσουν με επίσημη άδεια.

    Κατά τις ίδιες πηγές, από την πλευρά του ΣΔΕ τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, ότι:

    - Η διαφημιστική αγορά έχει, πλέον, περιοριστεί στα περίπου 180-200 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα περίπου 600 εκατ. ευρώ προ κρίσης. Τα όποια μεγαλύτερα μεγέθη δημοσιοποιούνται, είναι πλασματικά.

    - Ο ΣΔΕ θεωρεί ότι η τηλεοπτική αγορά πρέπει να λειτουργεί με όρους αγοράς σε συνθήκες ανταγωνισμού.

    [02] Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τη γρίπη

    Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές της γρίπης και οι αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια ΜΕΘ που είναι πλέον δυσεύρετα, απασχόλησαν τη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Μέχρι σήμερα 34 άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους σε ηλικία κάτω των 60 ετών, έχουν πεθάνει από επιπλοκές κυρίως του ιού Η1Ν1, ενώ τουλάχιστον 80 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ο φόβος των επιστημόνων για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας, η οποία συμβάλλει στην πιο γρήγορη μετάδοση του ιού αλλά και τη μη προστασία των ευπαθών οπαδών στις επιπλοκές της γρίπης.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα. Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%. Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

    Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.

    Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου. Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον κο Ξανθό.

    Από την πλευρά του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., εκτιμά ότι αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, και υπενθυμίζει τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης:

    Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

    Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

    - Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

    - Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

    - Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

    - Μεταμόσχευση οργάνων

    - Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

    - Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

    - Χρόνια νεφροπάθεια

    40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

    [03] Βρετανία: Δόθηκε η άδεια σε επιστήμονες για να χειριστούν ανθρώπινα έμβρυα

    Επιστήμονες πήραν την άδεια για να χειριστούν ανθρώπινα έμβρυα για ερευνητικούς σκοπούς, για πρώτη φορά στη Βρετανία, ανακοίνωσε η βρετανική αρχή ανθρώπινης γονιμοποίησης και εμβρυολογίας (HFEA).

    Η άδεια αυτή αφορά τη χρησιμοποίηση της μεθόδου Crispr-Cas9 που επιτρέπει στους επιστήμονες να στοχοθετούν τα ελαττωματικά γονίδια μέσα στο DNA ώστε να τα εξουδετερώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Πρόκειται για μία από τις πρώτες άδειες που χορηγούνται για το χειρισμό ανθρώπινων εμβρύων, έπειτα από μια πρώτη κινεζική απόπειρα στις αρχές του 2015.

    Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από το ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο και έχει στόχο τη βαθύτερη κατανόηση των πρώτων στιγμών της ανθρώπινης ζωής.

    Τα πειράματα θα πραγματοποιηθούν στις πρώτες επτά ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.

    [04] Ι. Βαρθαλίτης: Το «ρεκόρ περικοπών» στις δαπάνες υγείας συνιστά κίνδυνο για τους καρκινοπαθείς

    Απογοητευτικές επιδόσεις για την Ελλάδα, διαπιστώνονται σε ότι αφορά τα δικαιώματα των ασθενών, την πρόληψη, αλλά και την επιβίωση από καρκίνο, με «ρεκόρ περικοπών» στις δαπάνες υγείας, ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ιωάννης Βαρθαλίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

    Σύμφωνα με τον κ. Βαρθαλίτη, οι δομές και το προσωπικό των ογκολογικών υπηρεσιών αντανακλούν τις ανάγκες της προηγούμενης εικοσαετίας, ενώ οι περικοπές στις δαπάνες υγείας, στατιστικά έχει αποδειχθεί σε ανάλογες περιπτώσεις, ότι συνοδεύεται από επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού.

    «Μια πλειάδα προβλημάτων, όπως οικονομικά και γεωγραφικά εμπόδια στη θεραπεία, μαζί με τις πραγματικά σοβαρές ελλείψεις ειδικευμένων ογκολόγων στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν ως συνέπεια τον ανεπαρκή διαγνωστικό-θεραπευτικό έλεγχο και την ελλιπή μακροπρόθεσμη παρακολούθηση μετά τη θεραπεία, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας-θνησιμότητας των ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα, μαζί με την παράλληλη αύξηση του κόστους που σχετίζεται με τον καρκίνο» ανέφερε ο κ. Βαρθαλίτης.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας, όπου θα έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον 70 και δυστυχώς στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο 27, εκ των οποίων πάνω από το 50% έχουν περάσει την 12ετία. Παραδείγματα τέτοια, σε συνδυασμό με το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης εξηγούν και τις μεγάλες και σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνες αναμονές μηνών, σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γιώργος Πισσάκας. «Με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση», αντιμετωπίζεται από το ελληνικό Δημόσιο η ακτινοθεραπεία, ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του καρκίνου, αφού έχει συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από τη νόσο, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών θα την χρειασθούν σε κάποια φάση της θεραπείας τους, είπε ο κ. Πισσάκας.

    [05] Με διάθεση για συνεργασία προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

    Ξεκίνησε, λίγα λεπτά μετά τις 5 μ.μ., η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη.Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

    Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη συνεννόηση και τη συνεργασία και προσέρχεται με εποικοδομητική διάθεση και στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφεραν νωρίτερα αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

    Αναφορικά με το ασφαλιστικό και την κυβερνητική πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στην εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια, για την αποτροπή μειώσεων, σενάρια τα οποία και θα παρουσιάσει αν χρειαστεί.

    Ως προς τη χρονικό εύρος των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στο χρονικό περίγραμμα στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    [06] Παρατείνεται μέχρι 8 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία για τακτοποίηση αυθαιρέτων

    Παρατείνεται μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4178/2013 «Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», ύστερα από Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ για το 2015 στο στάδιο της οριστικής υπαγωγής βρέθηκαν 262.988 αυθαίρετα σε σύνολο 959.260 δηλωμένων αυθαιρέτων, ενώ μέχρι τις 26/1/2016 ο αριθμός έφτασε τα 265.190, σε σύνολο 980.693.

    Μέχρι στιγμής τα συνολικά έσοδα από τη ρύθμιση εκτιμώνται στα 1,55 δισ., ενώ σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ, αναμένεται να εισπραχθούν επιπλέον 1,8 δισ. με βάση τις συνολικές δηλώσεις υπαγωγής στο νόμο. Η σχετική με την παράταση ΚΥΑ πρόκειται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    [07] Στην Μπασάκσεχιρ ο Ναπολεόνι

    Παίκτης της Μπασάκσεχιρ είναι και τυπικά ο Στέφανο Ναπολεόνι. Ο Ιταλός επιθετικός αποδέχτηκε την πρόταση του τουρκικού συλλόγου και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2.5 ετών.

    Ο μέχρι πρότινος παίκτης του Ατρόμητου αναμένεται στην Αθήνα για να μαζέψει τα πράγματά του και να επιστρέψει για μόνιμη εγκατάσταση στη γειτονική χώρα.

    [08] Παραιτήθηκε ο Αγγελίδης, στη θέση του ο Μίχελ

    Την παραίτησή του από την προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπέβαλλε ο Ιάκωβος Αγγελίδης. «Με ειλικρινά μεγάλη λύπη ανακοινώνω σήμερα την απόφασή μου να παραιτηθώ από τη θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για προσωπικούς λόγους. Ασφαλώς ως Πρόεδρος έχω την ευθύνη για την πορεία της ομάδας και ελπίζω ότι με κάποιον τρόπο η απόφασή μου θα βοηθήσει το Σύλλογο να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή πορεία», αναφέρει μεταξύ άλλων η δήλωσή του.

    Όπως έγινε γνωστό, αντικαταστάτης θα αναλάβει ο Σλοβάκος παλαίμαχος διεθνής διαιτητής και Υπεύθυνος Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων του συλλόγου Λούμπος Μίχελ.

    [09] Υπέγραψε στην Στουρμ Γκρατς ο Αυλωνίτης

    Στην Αυστρία θα συνεχίσει την καριέρα του, τουλάχιστον για το προσεχές εξάμηνο, ο Τάσος Αυλωνίτης. Ο κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού παραχωρήθηκε με την μορφή δανεισμού στην Στουρμ Γκρατς μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, χωρίς να γίνουν γνωστές οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    «Έπρεπε να αντικαταστήσουμε άμεσα και επάξια τον Μίκαελ Μαντλ. Ο Τάσος θα μας βοηθήσει στην αμυντική λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι», δήλωσε λίγο μετά την υπογραφή των συμβολαίων ο γενικός διευθυντής του αυστριακού συλλόγου Γκέρχαρντ Γκόλντμπριχ, ενώ από την πλευρά του, ο 26χρονος άσος τόνισε: «Ανυπομονώ να παίξω με την Στουρμ Γκρατς. Στόχος μου είναι να συμμετάσχω σε όσον το δυνατόν περισσότερους αγώνες. Θέλω να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 February 2016 - 17:32:34 UTC