Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό
  • [02] Ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, για την πρώτη αξιολόγηση
  • [03] Κλειστό επ' αόριστον το τελωνείο των Κήπων
  • [04] Τουρίστες δηλώνουν οι δύο συλληφθέντες για οπλοκατοχή, στην Αλεξανδρούπολη
  • [05] Επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις στην Αίγυπτο
  • [07] Ο Ολάντ απένειμε χάρη σε γυναίκα που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του συζύγου της
  • [08] Τη δημιουργία 1 εκατ. θέσεων εργασίας για τους Σύρους πρόσφυγες ζητεί ο επικεφαλής της ΔΕΔ
  • [09] Τουλάχιστον 45 νεκροί, σε τριπλή βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό
  • [10] Εγκαινιάσθηκε το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, παρουσία του Π. Κουρουμπλή
  • [11] Η γιαγιά από τη Συκαμνιά, ο ψαράς Στ. Βαλιαμός και η Σ. Σάραντον, προτείνονται για Νόμπελ Ειρήνης
  • [12] Τ. Βίζερ: Φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

  • [01] Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό

    Στην επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά [Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο] καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα, προχωρά η Κυβέρνηση η οποία αποφάσισε την ενεργότερη συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι αντίστοιχο αίσθημα ευθύνης θα πρέπει επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.

    Το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο διυπουργικής σύσκεψης που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής 'Αμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκος.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά [Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο] καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.

    Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας αναλαμβάνει:

    - να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά

    - να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

    - τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.

    - να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

    Την ίδια ώρα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

    Κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    «Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

    [02] Ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, για την πρώτη αξιολόγηση

    Στις 17:00ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Με επικεφαλής της ελληνικής πλευράς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη σημερινήπρώτη συνάντηση θα γίνει μια εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

    Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μερικές μέρες έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης που υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου ως το τέλος της εβδομάδος. Θα επιστρέψουν στη συνέχεια στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

    [03] Κλειστό επ' αόριστον το τελωνείο των Κήπων

    Στον αποκλεισμό επ'αόριστον του τελωνείου των Κήπων προχωρούν από τις 11:00 το πρωί οι αγρότες του νοτίου Έβρου. Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις έναρξης διαλόγου με την κυβέρνηση καθώς δεν έχει ικανοποιηθεί το κύριο αίτημα του αγροτικού κόσμου για απόσυρση των επίμαχων νομοσχεδίων, ασφαλιστικού και φορολογικού. Μάλιστα διαβεβαίωσε πως οι αγρότες έχουν φροντίσει να καλύψουν τις ανάγκες σε τροφή και νερό των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στο τελωνείο.

    «Αυτό που συμβαίνει είναι παραλογισμός. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτή η βελτίωση του ασφαλιστικού. Να πληρώσουμε, αλλά να μπορούμε να επιβιώσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε ισάξια ανταγωνιστικοί με τους Ευρωπαίους όταν εκεί η φορολογία είναι της τάξης του 3-5 ή 7% και εδώ συζητάμε για διψήφια μεγέθη».

    [04] Τουρίστες δηλώνουν οι δύο συλληφθέντες για οπλοκατοχή, στην Αλεξανδρούπολη

    Δύο ύποπτοι για εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες συνελήφθηκαν την Πέμπτη για οπλοκατοχή, όπως γνωστοποίησεη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

    Σε δελτίο τύπου της, η Αστυνομική Διεύθυνση είπε, «Συνελήφθησαν, την 28-01-2016 το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, ένας 29χρονος υπήκοος Σουηδίας και ένας 20χρονος υπήκοος Υεμένης, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Ειδικότερα, μετά από σχετικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στους παραπάνω, βρέθηκαν στη κατοχή τους και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο (2) μαχαίρια, με μήκος λάμας 32 και 23 εκατοστών, αορτήρας πολεμικού όπλου, κινητά τηλέφωνα και διάφορα χρηματικά ποσά.»

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι συλληφθέντες, οι οποίοι την Τρίτη θα οδηγηθούν στον ανακριτή προκειμένου να αντικρούσουν τις κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, εμμένουν στην αρχική τους δήλωση ότι προορισμός του ταξιδιού τους ήταν το χωριό Πέπλος το οποίο θα επισκέπτονταν ως τουρίστες.

    [05] Επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Πενήντα άτομα, περίπου, έριξαν δέκα βόμβες μολότοφ στην είσοδο των γραφείων, προκαλώντας υλικές ζημιές. Η αστυνομία αναζητά τους δράστες.

    Διαβάστε επίσης:

    «Ενέργειες πολιτικού χουλιγκανισμού δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές»

    [06] Τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις στην Αίγυπτο

    Δύο Αιγύπτιοι αστυνομικοί και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στην χερσόνησο του Σινά, όπου τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτίθενται συχνά σε δυνάμεις ασφαλείας.Στην πρώτη επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής, μια βόμβα που πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο χτύπησε ένα περιπολικό καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έρευνα στην περιοχή Ραφά, στα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς, είπαν αξιωματούχοι.Ένας αξιωματικός του στρατού και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν επίσης σε παρόμοια επίθεση στο βόρειο Σινά, πρόσθεσαν.

    Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, αλλά η περιοχή είναι κέντρο δράσης του ΙΚ, το οποίο επιτίθεται συχνά σε δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή από την εκδίωξη του ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013 από τον στρατό.

    [07] Ο Ολάντ απένειμε χάρη σε γυναίκα που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του συζύγου της

    O Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε υπέρ της απονομής χάριτος στην Ζακλίν Σοβάζ, η οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για την δολοφονία του συζύγου της που την κακοποιούσε, μια απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την αποφυλάκισή της, ενδεχομένως στα μέσα Απριλίου.Βάσει της απόφασης αυτής η ποινή της 68χρονης γυναίκας θα μειωθεί κατά «2 έτη και 4 μήνες», γεγονός που θα της «επιτρέψει να υποβάλει αμέσως ένα αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους».Αυτό σημαίνει ότι η Ζακλίν Σοβάζ θα μπορέσει να αποφυλακιστεί υπό όρους «από τα μέσα Απριλίου» δήλωσαν με ικανοποίηση οι δικηγόροι της, Ζανίν Μπονατζουντά και Ναταλί Τομαζινί.

    Η Ζακλίν Σοβάζ, 68 ετών, σκότωσε τον σύζυγό της τον Σεπτέμβριο του 2012, την επομένη της αυτοκτονίας του γιου τους, με τρεις πυροβολισμούς στην πλάτη, αφού η ίδια και τα τέσσερα παιδιά της υφίσταντο επί 47 χρόνια σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση.

    [08] Τη δημιουργία 1 εκατ. θέσεων εργασίας για τους Σύρους πρόσφυγες ζητεί ο επικεφαλής της ΔΕΔ

    'Ενα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χρειάζονται για πρόσφυγες από τη Συρία για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των σε γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης από την έναρξη του πολέμου εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια, είπε ο επικεφαλής μιας μεγάλης οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (ΔΕΔ), με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν πια χρήματα, παλεύουν για να πάρουν βοήθεια και αδυνατούν όλο και περισσότερο να στηρίξουν τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Πολλές οικογένειες καταλήγουν να στέλνουν τα παιδιά τους στη μαύρη αγορά για δουλειά ενώ οι οικονομικές δυσκολίες έχουν εκθέσει γυναίκες και κορίτσια ιδιαίτερα στον κίνδυνο να εξαναγκαστούν σε γάμο σε νεαρή ηλικία ή πορνεία για να επιζήσουν, είπε.

    [09] Τουλάχιστον 45 νεκροί, σε τριπλή βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

    Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 110 τραυματίστηκαν σήμερα σε τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στη μεγαλύτερη σιιτική συνοικία της Δαμασκού, κοντά στο τέμενος Σαγίντα Ζεϊνάμπ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

    Το SANA είχε αρχικά μεταδώσει ότι 30 ήταν οι νεκροί από τις εκρήξεις αυτές, για τις οποίες διευκρινίζει ότι ήταν τρεις και σημειώθηκαν η μια με παγιδευμένο αυτοκίνητο και οι άλλες από δύο καμικάζι κοντά στο σιιτικό τζαμί Σαγίντα Ζεϊνάμπ, νοτίως της συριακής πρωτεύουσας.

    [10] Εγκαινιάσθηκε το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, παρουσία του Π. Κουρουμπλή

    Εγκαινιάσθηκε την Κυριακή, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου στη θέση Σελί Αμιρών, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και των τοπικών αρχών.

    Το μουσείο που θεωρείται σύμβολο και ανάδειξη της θυσίας, αποτελεί ακόμη ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στους 461 νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας.

    Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε, μεταξύ άλλων, «ότι οφείλουν να θυμούνται οι Δυτικές Δημοκρατίες τι έκανε αυτός ο λαός το 1940. Γιατί είχε και το ξαναλέω και το λέω και δημόσια στην Ευρώπη, είχε και άλλη επιλογή αυτό που έκαναν οι κύριοι που δεν μάτωσαν αλλά παραδόθηκαν και σήμερα μας κουνάνε και το δάχτυλο».

    [11] Η γιαγιά από τη Συκαμνιά, ο ψαράς Στ. Βαλιαμός και η Σ. Σάραντον, προτείνονται για Νόμπελ Ειρήνης

    Τρεις εμβληματικές μορφές του εθελοντικού κινήματος των πολιτών που λειτούργησαν στο Αιγαίο υπερασπίζοντας το δικαίωμα των προσφύγων στη ζωή, προτείνουν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας.

    Συγκεκριμένα τις υποψηφιότητες προτείνουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Γεώργιος Πετράκος Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο καθηγητής και Κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλουρίδης και τέλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

    Με επιστολή τους που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αποσταλεί τις επόμενες ώρες στην Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ προτείνονται δυο Έλληνες εθελοντές που με τις πράξεις τους που έγιναν γνωστές σημάδεψαν την παγκόσμια κοινότητα για το δράμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Η 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός. Στο πρόσωπο τους ζητείται να τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου.

    Μαζί τους και μια ξένη εθελόντρια και ακτιβίστρια, η γνωστή ηθοποιός Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο ανακουφίζοντας με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών. Στο πρόσωπο της τιμώνται όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

    Όπως έγινε γνωστό, το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το μεγάλο βραβείο θα δοθεί για την ενίσχυση δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου ενώ το σύνολο των αναμνηστικών διπλωμάτων που θα το συνοδεύουν θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    [12] Τ. Βίζερ: Φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

    Ως «φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός», χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ο επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΙ και παράλληλα, σε σχέση με την αξιολόγηση, τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ακόμα το ακριβές χρονοδιάγραμμά της.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Βίζερ ανέφερε ότι η πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος από τις ελληνικές αρχές είναι «ένα μεγάλο και φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός. Οι θεσμοί έχουν αρχίσει την αξιολόγησή του και θα αρχίσουν να το συζητούν με τις ελληνικές αρχές σύντομα. Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αποφευχθούν αντικίνητρα για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της πρώτης αξιολόγησης».

    Εξάλλου, για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τονίζει ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος του ΕΜΣ, «το συντομότερο δυνατό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 February 2016 - 5:32:29 UTC