Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
  • [02] Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [03] Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα
  • [04] Τι συμβαίνει με τους αγρότες στην Γερμανία και την Ιταλία
  • [05] Με αφιέρωμα στον αγροτικό κόσμο κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [06] Τζιάνι Πιτέλα: Όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που σώζει χιλιάδες πρόσφυγες
  • [07] Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο σκηνοθέτης Ζακ Ριβέτ
  • [08] Δηλώσεις Αρ. Μπαλτά για το κατέβασμα της παράστασης «Ισορροπία του Nash»
  • [09] Αποκλειστική προδημοσίευση από το βιβλίο του Ντάριο Φο «Υπάρχει ένας τρελός βασιλιάς στη Δανιμαρκία»
  • [10] Ο Στ. Κούλογλου στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Πολιτικό παιχνίδι οι πιέσεις στην Ελλάδα για το προσφυγικό
  • [11] Αποχώρησαν οι αγρότες από το νέο λιμάνι της Πάτρας
  • [12] Οι αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων δεν θα «μπλοκάρουν» τους επισκέπτες της AGROTICA
  • [13] Ανάκληση παρτίδας του συμπληρώματος διατροφής LIPO 6 X
  • [14] Παράταση στη διάθεση δωρεάν αντιικών φαρμάκων
  • [15] Μπαχ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αφήσουν κληρονομιά στο Ρίο»
  • [16] Πασχαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όπως κάθε Έλληνας πρέπει να γνωρίζει να κολυμπάει έτσι πρέπει και να μπορεί ν' αρμενίζει με πανί»
  • [17] Με όρους και προϋποθέσεις από την Περιφέρεια Αττικής η Ψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια

  • [01] Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσω της αύξησης της ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο νέος επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Νίκολας Τζάνετ, ο οποίος ανέπτυξε τους βασικούς άξονες δράσης της ομάδας του, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

    [02] Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες

    Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η ΝΔ, επί της τροπολογίας του υπουργού Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απέρριψαν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί καταστρατήγησης του συντάγματος, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

    «Δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας. Επί 20 χρόνια υπήρχε με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και την κυβερνήσεων, ένα άνομο τηλεοπτικό τοπίο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ενώ απευθυνόμενος κυρίως στη ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά: « Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιναν παρατάσεις αδειών με άθλιες τροπολογίες κάθε 31/12. Δίνατε νεράκι και στέγη στο θερμοκήπιο της διαπλοκής και σήμερα που γίνεται σοβαρή προσπάθεια να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση με διαφανή δημόσιο τρόπο και οικονομικά σωστό, μπαίνει βέτο από την αξιωματική αντιπολίτευση».

    Ο πρόεδρος της Βουλής, κάλεσε όλα τα κόμματα που αντιδρούν, να απαντήσουν και να μην κρύβονται, όπως είπε, στο πραγματικό ζήτημα που τίθεται και είναι αν μπορούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να είναι βιώσιμοι .

    «Υπήρχε η διάθεση να αναλάβει η Βουλή την ευθύνη για τον αριθμό των αδειών για να αποσυμπιεστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από οικονομικά συμφέροντα και διάφορες πιέσεις που τους ασκούνται, για να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση και να καταλήξουμε για τη σύνθεση του ΕΣΡ», σημείωσε ο κ. Βούτσης ενώ έφερε ως παράδειγμα τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο παρελθόν για το βασικό μέτοχο. «Υπάρχει παρελθόν όνειδος. Μιας βαθύτατης υπονόμευσης που έγινε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή από λομπίστες συμφερόντων που συνωθούνταν στις Βρυξέλλες για να καταπέσει ο νόμος περί βασικού νόμου. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι ο υπουργός Επικρατείας προκαλεί «κλαυσίγελο» με την τροπολογία που κατέθεσε.

    «Αυτό που κατατέθηκε είναι για γέλια και για κλάματα. Για γέλια γιατί με το νόμο που ψήφισε πριν τρείς μήνες η κυβέρνηση «η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση δινόταν στον αρμόδιο Υπουργό μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΕΣΡ και μετά από δημόσια διαβούλευση...» Τι αλλάζει με την τροπολογία που φέρνει σήμερα ο κ. Υπουργός; Ό,τι «ο αριθμός των αδειών σε κάθε πάροχο ανά κατηγορία θα γίνεται βάση νόμου. Δηλαδή ότι η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να νομοθετεί τον αριθμό των αδειών. Φέρτε μας λοιπόν τον αριθμό των αδειών. Γιατί δεν μας τον φέρατε σήμερα, για να νομοθετήσει η Βουλή:» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδοςκατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εχθρός της δημοκρατίας και επιτέθηκε στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά λέγοντας ότι δεν είναι υπουργός της Βόρειας Κορέας.

    Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

    «Η κυβέρνηση περιγράφει με μελανά χρώματα το πρόβλημα ωστόσο δεν δίνει λύση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης που υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

    Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καρράς.

    Το ΚΚΕ δια του εκπροσώπου του Νίκου Καραθανασόπουλου, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από την συζήτηση κάνοντας λόγο για προσχηματική αντιπαράθεση και κοκορομαχίες, καθώς -όπως είπε- κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν στην ουσία ότι κουμάντο στην τηλεόραση κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

    Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

    [03] Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα

    «Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα», υπήρξε η κοινή διαπίστωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και επιχειρηματιών που επενδύουν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε νωρίτερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Παρόντες στην συνάντηση ήταν οι κ.κ. Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson & Co), Stephen Johnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research & Management Company), Ben Watsa ( Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder's Investment Management), Daniel Pozen (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Από πλευράς κυβέρνησης, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος.

    Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τα οικονομικά δεδομένα που στοιχειοθετούν εικόνα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, με κύριους συντελεστές, την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την υπέρβαση των προϋπολογισμένων εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 και την σταθεροποίηση της οικονομίας, με βραχυπρόθεσμη προοπτική επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης.

    Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα, αναφέρει για τη συνάντηση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

    [04] Τι συμβαίνει με τους αγρότες στην Γερμανία και την Ιταλία

    Στην Ιταλία, με μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντατικά εκμεταλλεύσιμες αγροτικές παραγωγές, η φορολογία και το συνταξιοδοτικό των καλλιεργητών, παραγωγών, κτηνοτρόφων, αλλά και των ιδιοκτητών μικρών αγροτοπαραγωγικών μονάδων, αποτελεί από χρόνια το πεδίο μεγάλου προβληματισμού κι εντάσεων. Οι διαφορές ανάμεσα στην πρωτογενή παραγωγή και την τελική διάθεση του προϊόντος, σε συνδυασμό με την παραδοσιακά υψηλή φορολογία ?έμμεση κι άμεση?αντανακλούν άμεσα στην κατάσταση των ενεργών αγροτών, αλλά και στο συνταξιοδοτικό τους.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο πρόεδρος των τοπικών ενώσεων αγροτών της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Αγροτών (INAC-CIA) Κορράντο Φράντσι, «τα προβλήματα των παραγωγών και κτηνοτρόφων είναι πολλά και σχετίζονται με τον κυκεώνα των διατάξεων και των υποκατηγοριών έμμεσης κι άμεσης φορολόγησής τους, αλλά και στην ανυπαρξία κρατικής πρόνοιας για τη διόρθωση του ύψους των συντάξεων, που σήμερα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (500-1000 ευρώ), με πρόβλεψη να πιεσθούν τα επίπεδά τους ακόμη πιο καθοδικά (400-700 ευρώ)».

    Φορολογικά, οι αγρότες «αντιμετωπίζονται ως φυσικά πρόσωπα, με την διαφορά ότι ο φόρος τους δεν υπολογίζεται με βάση το εισόδημα, αλλά περισσότερο με τον υπολογισμό της δυνατότητας παραγωγής και του μεγέθους της καλλιεργήσιμης ιδιοκτησίας τους. Επίσης υπολογίζεται το γεγονός εάν ο αγρότης είναι ιδιοκτήτης καλλιεργητής, εάν δεν ασχολείται πρωτογενώς και υπενοικιάζει τα κτήματά του, ή είναι ενοικιαστής εκτάσεων, ή παραγωγικών μονάδων», μας εξηγεί Κορράντο Φράντσι. Επίσης υπολογίζεται και ο χρόνος που παραμένει ανενεργός μία δραστηριότητα, ή καλλιέργεια. Έως τον περασμένο Δεκέμβριο στην εφ? άπαξ τούτη φορολόγηση, ιδιαίτερο βάρος πρόσθετε η επιβολή από την προηγούμενη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας (Imu, σαν τον δικό μας ΕΝΦΙΑ), που αντιμετώπιζε τα κτήματα ως οικόπεδα και της φορολογίας που εφαρμόζουν οι Περιφέρειες (Ιrap). Λίγο πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι αποφάσισε την κατάργησή τους, όπως επίσης και διορθώσεις στο ποσοστό επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών, προσθέτει ο Φράντσι.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Γιώργη Δάβο, ο πρόεδρος των γραφείων ενώσεων, «οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ιταλία υπόκεινται σε φορολόγηση ΦΠΑ σε ύψος φόρου ανάλογου με το προϊόν της παραγωγής τους, από το οποίο αφαιρείται η επιστροφή του ΦΠΑ από το κράτος. Δηλαδή ο παραγωγός υποχρεούται να καταβάλει τη διαφορά ανάμεσα στην εκτιμώμενη τιμή του ΦΠΑ μείον την επιστροφή. Ωστόσο, για ορισμένα προϊόντα όπως το λάδι, τα σιτηρά και τα φρούτα-λαχανικά, η επιδότηση/επιστροφή ΦΠΑ είναι τέτοια, ώστε η τελική καταβολή να είναι μηδενική».

    Συνέντευξη με τον βουλευτή Σταύρο Αραχωβίτη για το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα των αγροτών στη Γερμανία.

    Γενικό αφορολόγητο εισόδημα 8.000 ευρώ έχουν οι Γερμανοί αγρότες, συμπεριλαμβανομένων όμως και τυχόν επιδοτήσεων, ενώ οι συντελεστές φορολόγησης κυμαίνονται από 14 έως 45% αναλόγως εισοδήματος, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βόρεια Ρηνανία Βεσταφαλία και ενημερώθηκε σχετικά από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών του κρατιδίου.

    Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη, λέει επίσης ότι οι Γερμανοί αγρότες που καλλιεργούν έως 200 στρέμματα έχουν τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου φορολόγησής τους είτε βάσει του εισοδήματος, είτε με σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του. Επισημαίνει δε, ότι για να αναγνωρισθεί η οικογενειακή εργασία πρέπει να υπάρχει σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στο Υπουργείο Εργασίας.

    Επίσης, οι Γερμανοί αγρότες συνταξιοδοτούνται στα 67 και η μηνιαία εισφορά τους είναι σταθερή, αλλά ειδικά οι ανατολικογερμανοί καταβάλλουν μικρότερο ποσό. Οι εισφορές για την υγεία βαίνουν όμως αυξανόμενες αναλόγως εισοδήματος.

    [05] Με αφιέρωμα στον αγροτικό κόσμο κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Με ένα αφιέρωμα στον αγροτικό κόσμο κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Πρακτορείου». Σε συνέντευξή του στη Μαρία Σιδέρη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δηλώνει ότι θα στηριχθούν οι μικροί αγρότες και θα εξυγιανθεί το συνεταιριστικό κίνημα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, μιλάει για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών.

    Ακόμη, σε άρθρο του, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθηγητής γενετικής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και πρώην υπουργός, τονίζει ότι οι κλάδοι του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού, και της υγείας πρέπει να αναπτύξουν συνεργασίες για να αναδείξουν τα εξαιρετικά προϊόντα μας. Στο ίδιο τεύχος η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών παρουσιάζει τις προτάσεις της για μια νέα εθνική αγροτική πολιτική. Επίσης, παρουσιάζονται τρία αγροτικά προϊόντα: η μαστίχα, η λεβάντα και η αλόη. Τέλος, ο Κώστας Μπλιάτκας μας θυμίζει τον ρόλο της αγροτικής παραγωγής στα πρώτα βήματα της ΔΕΘ.

    [06] Τζιάνι Πιτέλα: Όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που σώζει χιλιάδες πρόσφυγες

    ?Θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που συνεχίζει να σώζει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της?, δήλωσε ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο Euractiv.

    ?Όταν η Ελλάδα και η Ιταλία διέσωζαν ανθρώπους στη Μεσόγειο 3-4 χρόνια πριν και τα άλλα κράτη μέλη αδιαφορούσαν δεν έγινε τίποτα, για αυτό σήμερα αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση του χώρου Σένγκεν?, είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να καλύψει τα κενά στη διαδικασία εγγραφής. ?Η εγωιστική εθνική ρητορική σημαίνει ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να κοιτάμε το δάχτυλο αντί το φεγγάρι. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα?.

    Ο Ιταλός σοσιαλιστής πρόσθεσε επίσης ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το σύστημα αναδιανομής δεν λειτουργεί, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος και πού πληρώνει για την επιστροφή όσων δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου, ο κανονισμός Δουβλίνο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες και η Frontex δεν έχει αρχίσει ακόμη να βοηθά τα κράτη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων

    [07] Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο σκηνοθέτης Ζακ Ριβέτ

    Ο σκηνοθέτης Ζακ Ριβέτ, μέλος του γαλλικού κινηματογραφικού κινήματος της Νουβέλ Βαγκ, πέθανε σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 87 ετών, έγινε γνωστό από τη βιογράφο του, την Ελέν Φραπά.

    Γεννημένος στη Ρουέν (βορειοδυτική Γαλλία) την 1η Μαρτίου 1928, ο Ζακ Ριβέτ είχε φθάσει στη σκηνοθεσία μέσω της κριτικής, όπως και οι άλλοι μελλοντικοί στυλοβάτες της La Nouvelle Vague Φρανσουά Τριφό, Ζαν-Λικ Γκοντάρ και Ερίκ Ρομέρ. Σκηνοθέτησε γύρω στις 20 ταινίες, μεταξύ των οποίων οι «Το Παρίσι μάς ανήκει», «Τρελός έρωτας» ή «Η ωραία καβγατζού» .

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε «έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές», του οποίου «το έργο τού χάρισε διεθνή αναγνώριση», ενώ η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν δήλωσε πως πρόκειται για «έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές της οικειότητας και της ερωτικής ανυπομονησίας».

    [08] Δηλώσεις Αρ. Μπαλτά για το κατέβασμα της παράστασης «Ισορροπία του Nash»

    «Θλιβερό και ανησυχητικό για την πολιτιστική ζωή της χώρας» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Πολιτισμού το γεγονός ότι το Εθνικό Θέατρο «στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».

    Με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού τοποθετείται στο φαινόμενο που οδήγησε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου ,στις 28/1, να κατεβάσει την παράσταση «Ισορροπία του Nash» σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου (στην Πειραματική Σκηνη- επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Κυριακή 31/1) εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε η επιλογή του Θεάτρου να παρουσιάσει έργο βασισμένο και στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού «Η μέρα εκείνη...»

    «Η κοινωνική ευαισθησία σχετικά με το ζήτημα της βίαιης και δολοφονικής δράσης ένοπλων ομάδων είναι δικαίως μεγάλη. Συμμεριζόμαστε αυτή την ευαισθησία και συμπαραστεκόμαστε πλήρως στους οικείους των θυμάτων» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργού πολιτισμού Αρ.Μπαλτά:

    «Η ίδια αυτή η κοινωνική ευαισθησία όσο και η μνήμη των θυμάτων προσβάλλονται από τις τυφλές αντιδράσεις απέναντι σε μια θεατρική παράσταση. Αυτές οι αντιδράσεις, που δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο περιεχόμενο ή τους σκοπούς μιας παράστασης, καθιστούν αδύνατη κάθε νηφάλια αποτίμηση του καλλιτεχνικού έργου και κάθε ουσιαστική δημόσια συζήτηση τόσο για τη μνήμη των θυμάτων όσο και για το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης βίας».

    Και καταλήγει: «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε την πρόθεση να παρεμβαίνει στο ρεπερτόριο των δημόσιων θεατρικών σκηνών. Όμως, δεν μπορεί παρά να σημειώσει ότι, για την πολιτιστική ζωή της χώρας, είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός πως το Εθνικό Θέατρο, στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».

    [09] Αποκλειστική προδημοσίευση από το βιβλίο του Ντάριο Φο «Υπάρχει ένας τρελός βασιλιάς στη Δανιμαρκία»

    Με το βιβλίο «Ντάριο Φο - υπάρχει ένα τρελός βασιλιάς στη Δανιμαρκία» ο 90χρονος Ιταλός θεατρικός συγγραφέας δίνει με εφηβικό πάθος ακτιβιστή το νέο του έργο στο ελληνικό κοινό μέσω των εκδόσεων "Κλειδάριθμος", που κυκλοφορούν σε λίγες μέρες το ιδιαίτερο αυτό πεζογράφημα. Πρόκειται για αδημοσίευτα ντοκουμέντα και μυστικά ημερολόγια του νεαρού βασιλιά της Δανίας Χριστιανού, του 7ου, που βασίλευσε τον 18ο αιώνα «χαμένος στην τρέλα του».

    Ο συγγραφέας, βασισμένος σε πρωτογενή χειρόγραφα, αναδημιουργεί την ιστορία του «πειραγμένου» μονάρχη, ο οποίος μαζί με τη δεκαπεντάχρονη σύζυγό του και τον γιατρό, διαφωτιστή-επαναστάτη εραστή της, επιφέρουν στη χώρα πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η κατάργηση των βασανιστηρίων, η μείωση των προνομίων στους ευγενείς, η προώθηση του πολιτισμού και η κατοχύρωση της μόρφωσης.

    [10] Ο Στ. Κούλογλου στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Πολιτικό παιχνίδι οι πιέσεις στην Ελλάδα για το προσφυγικό

    «Ένα πολιτικό παιχνίδι είναι, όπως εξάλλου και το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων για την οικονομική κρίση το καλοκαίρι, βασικά, δεν ήταν ένα οικονομικό παιχνίδι, ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι», δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις πιέσεις, που δέχεται η Ελλάδα από εταίρους της για τον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

    «Το πρόβλημα δεν είναι τα 1 ή 2 δισ. ευρώ, τα 300 εκατ. ευρώ, που λείπουν από τις συντάξεις για την αξιολόγηση, είναι και ένα πολιτικό παιχνίδι, που παίχτηκε. Το ίδιο παίζεται και τώρα στο προσφυγικό, θέλουν να απεμπολήσουν τις δικές τους ευθύνες, να τις μεταφέρουν αλλού», είπε ο κ.Κούλογλου, σημειώνοντας ότι «δεν είναι η Ελλάδα, που δημιούργησε πολέμους στη Μέση Ανατολή, δεν είναι η Ελλάδα που βομβαρδίζει, δεν είναι η Ελλάδα που τους κάλεσε για δείπνο στο Βερολίνο», αλλά «υπάρχει διάθεση η ελληνική κυβέρνηση να στριμωχθεί ακόμη περισσότερο, είναι παιχνίδια κοινής γνώμης».

    [11] Αποχώρησαν οι αγρότες από το νέο λιμάνι της Πάτρας

    Αποχώρησαν οι αγρότες από την χερσαία ζώνη του νέου λιμανιού της Πάτρας, στην οποία είχαν εισέλθει περίπου στην 1:00 μετά το μεσημέρι μαζί με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για το ασφαλιστικό.

    Οι αγρότες αναμένεται να επιστρέψουν στον κόμβο του Σταυροδρομίου, επί της εθνικής οδού Πατρών - Τρίπολης, όπου εδώ και ημέρες έχουν παρατάξει τρακτέρ.

    [12] Οι αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων δεν θα «μπλοκάρουν» τους επισκέπτες της AGROTICA

    «Ελευθέρας» για τη διέλευση από το μπλόκο των αγροτών στα Μάλγαρα θα έχουν όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν την 26η διεθνή έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων AGROTICA της ΔΕΘ-Helexpo AE, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του εκεί μπλόκου, Δημήτρης Παπαδάκης. 'Οταν το μπλόκο είναι κλειστό, τα λεωφορεία και τα ΙΧ εκτρέπονται ούτως ή άλλως από την τροχαία προς εναλλακτικές οδούς, αλλά όπως σημείωσε ο κ.Παπαδάκης, σε περίπτωση που κάποιο όχημα -ιδίως πούλμαν- με επιβαίνοντας αγρότες βρεθεί μπροστά στο μπλόκο καθ' οδόν προς την AGROTICA, η πρόθεση των αγροτών είναι να του επιτρέψουν τη διέλευση.

    [13] Ανάκληση παρτίδας του συμπληρώματος διατροφής LIPO 6 X

    Την ανάκληση της παρτίδας 1409040 του προϊόντος LIPO 6 X, λόγω παρουσίας της μη εγκεκριμένης ουσίας β-Phenylethylamine (διεγερτική ουσία με ψυχοτρόπο δράση), αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία NUTREX RESEARCH Inc., στις ΗΠΑ ΚΑΙ διακινείται σαν συμπλήρωμα διατροφής από την SFD Spolka Akcyjna, Πολωνίας. Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και καλεί τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διακίνηση του προϊόντος στην Ελλάδα να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά

    [14] Παράταση στη διάθεση δωρεάν αντιικών φαρμάκων

    Παράταση στη διάθεση δωρεάν αντιικών φαρμάκων (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη), από τα ιδιωτικά φαρμακεία, προβλέπεται με εγκύκλιοπου εξέδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

    Συγκεκριμένα, παρατείνεταιέως την 30ή Ιουνίου 2016 η ισχύς της εγκυκλίου πουαφορά τηδιάθεση της οσελταμιβίρης και έως την 1η Οκτωβρίου η ισχύς της εγκυκλίου πουαφορά τηδιάθεση της ζαναμιβίρης. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τα αντιικά χορηγούνται με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και όπως διευκρινίζεται και κατά τη φετινή ενδημική περίοδο της γρίπης ισχύει η διαδικασία και οι προϋποθέσεις δωρεάν διάθεσης αντιικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

    [15] Μπαχ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αφήσουν κληρονομιά στο Ρίο»

    Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα, παρακολουθώντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο την εφαρμογή του προγράμματος «Αγαπώ τον αθλητισμό-Kids' Athletics» που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων και στη συνέχεια στο ΟΑΚΑ το Παγκόσμιο Κύπελλο Σπάθης Γυναικών. Λίγο πριν αναχωρήσει μίλησε αποκλειστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο τόνισε:

    «Είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν σπουδαίοι αγώνες. Η Βραζιλία υποφέρει από οικονομική κρίση, αλλά οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πηγαίνουν πολύ καλά. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Βραζιλιάνοι, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αποτελούν μέρος της λύσης και όχι μέρος του οικονομικού προβλήματος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αφήσουν σημαντική κληρονομιά στο Ρίο. Θα αποκτήσουν ένα καλύτερο σύστημα μετακινήσεων, καλύτερες υποδομές και φυσικά μία τεράστια ευκαιρία για επενδύσεις».

    [16] Πασχαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όπως κάθε Έλληνας πρέπει να γνωρίζει να κολυμπάει έτσι πρέπει και να μπορεί ν' αρμενίζει με πανί»

    Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που δεν τυγχάνει ιδιαίτερης προβολής στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες πρωταθλητές έχουν σημαντικές επιτυχίες. Πρωταθλητές όπως ο Ιορδάνης Πασχαλίδης, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Τριγκώνη αποτελούν το κορυφαίο δίδυμο της κατηγορίας «tornado» από το 2011. Ωστόσο, αυτή η επιτυχία τους δεν είναι γνωστή στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού φίλαθλου κοινού. Σε ποιο άλλο άθλημα μπορεί να υπερηφανευτεί η Ελλάδα πως διαθέτει πέντε φορές (και μάλιστα συνεχόμενες) Παγκόσμιο Πρωταθλητή; O Iορδάνης Πασχαλίδης παραχώρησε συνέντευξη εφ? όλης της ύλης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ? Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ), επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το... αυτονόητο που όμως τείνουμε να ξεχάσουμε και που πηγάζει από την ελληνική ναυτική παράδοση: «Είναι απαραίτητη γνώση για κάθε Έλληνα να ξέρει πώς να κουμαντάρει ένα σκάφος με πανί».

    [17] Με όρους και προϋποθέσεις από την Περιφέρεια Αττικής η Ψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια

    «Το ζητούμενο είναι λύσεις προς όφελος όλων», αναφορικά με το γήπεδο της ΑΕΚ στην Φιλαδέλφεια, υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής». « Επομένως», συνέχισε, «καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς μαζί με τους επισπεύδοντες επενδυτές, να συνεχίσουν το διάλογο για τη συγκεκριμένη επένδυση, προς όφελος όλων: των φιλάθλων και της ανάπτυξης του αθλητισμού, της πόλης και του δημόσιου συμφέροντος ευρύτερα. Αυτός είναι ο δικός μας θετικός και δημιουργικός ρόλος ως Περιφερειακή Αρχή».

    Η πρόταση με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα το οποίο ψήφισε και σειράς επιπλέον όρων, που παρουσίασε στο ΠΕ.ΣΥ ο Περιφερειακός Σύμβουλος, εντεταλμένος σε ζητήματα Περιβάλλοντος, Νάσος Αναγνωστόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 January 2016 - 15:32:30 UTC