Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η πρότασή μας δεν περιλαμβάνει νέες περικοπές συντάξεων
  • [02] «Ελληνικαί Παροικίαι. Ρωσσίας και Ρωμουνίας»: Συναρπαστικό οδοιπορικό στα παράλια του Ευξείνου Πόντου το 1900
  • [03] Οι αποφάσεις της πανελλαδικής αγροτικής σύσκεψης στη Νίκαια
  • [04] Βίντεο ΕΚ: Η Δανία υποστηρίζει την κατάσχεση τιμαλφών από τους πρόσφυγες
  • [05] Οι παράτυπες είσοδοι στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2015
  • [06] Π. Ρήγας: Οι αγρότες οφείλουν να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση
  • [07] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε στη Σίνδο και τη Νίκαια
  • [08] Βέροια: Νέος προπονητής ο Ελευθερόπουλος
  • [09] Στρόμπερι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μας βοήθησε η ενέργεια του κόσμου»
  • [10] Ο Μπερμπάτοφ πήρε συνέντευξη από τον... εαυτό του και ξεκαθάρισε το τοπίο

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η πρότασή μας δεν περιλαμβάνει νέες περικοπές συντάξεων

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, για το Ασφαλιστικό, είπε ότι η σημερινή συζήτηση διεξάγεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος.

    Τόνισε ότι στο ερώτημα «αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό».

    Είπε ότι το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο «και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει».

    Την μη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού την απέδωσε στην «λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις «πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%».

    [02] «Ελληνικαί Παροικίαι. Ρωσσίας και Ρωμουνίας»: Συναρπαστικό οδοιπορικό στα παράλια του Ευξείνου Πόντου το 1900

    Το 1900 ο Διονύσιος Μεταξάς-Λασκαράτος, ένας καταξιωμένος Έλληνας δημοσιογράφος της Ρουμανίας, συγκέντρωσε σε βιβλίο «Ελληνικαί Παροικίαι. Ρωσσίας και Ρωμουνίας», του Διονυσίου Μεταξά-Λασκαράτου, Βραζιλία, Τυπογραφείο Universala Κων. Π. Νικολάου, 1900, 128 σ. (Συμπεριλαμβάνει εικόνες πόλεων, τοπικών ενδυμασιών και προσώπων.) τη σειρά από άρθρα που είχε δημοσιεύσει σε επιφυλλίδα στον Ελεύθερο Λόγο, την εβδομαδιαία, πολιτική και σατυρική εφημερίδα που εξέδιδε από το 1895 μέχρι το 1901 στη Βράιλα. Ο σκοπός του ήταν να φέρει στο φως τη ζωή και τις δραστηριότητες της ελληνικής ομογένειας στις παραδουνάβιες περιοχές, στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, της ευρωπαϊκής και της ασιατικής Ρωσίας και της Αζοφικής θάλασσας. Επίσης, να προσφέρει στους αναγνώστες τις πληροφορίες που είχε συλλέξει ως αποτέλεσμα των συνεχών επισκέψεών του στις διάσπαρτες ελληνικές κοινότητες που, κυρίως κατά το δεύτερο ήμισυ του ιθ' αιώνα, συνέβαλαν με τη δράση και το πνεύμα τους στην ανάπτυξη περιοχών που κάποτε υπήρξαν οικίες για τον ελληνισμό.

    Με αυτό το συμπυκνωμένο αλλά πλούσιο σε πληροφορίες οδοιπορικό ο Μεταξάς-Λασκαράτος αποδεικνύεται οξυδερκής παρατηρητής και δίνει δείγμα γραφής για ποιο λόγο θεωρήθηκε ένας από τους πιο αξιόλογους Έλληνες δημοσιογράφους της Ρουμανίας. Με λίγες πινελιές αποτυπώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο του ού της διασποράς γύρω από τον Εύξεινο Πόντο: «Κυριωτέρα επασχόλισις των ομογενών είναι τοτοπικόν εμπόριον τόσον χονδρικώς καθώς καιέν μεταπωλήσει, κατάσυνέπειαν δέούκ ολίγα παντοπωλεία Ελληνικά υπάρχουσι», γράφει για την Σεβαστούπολη.

    [03] Οι αποφάσεις της πανελλαδικής αγροτικής σύσκεψης στη Νίκαια

    Σε ανακοίνωση σχετική με τις αποφάσεις που λήφθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην πανελλαδική αγροτική σύσκεψη της Νίκαιας προέβησαν οι συμμετέχοντες σε αυτή.

    Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης επισημαίνονται τα ακόλουθα:

    «Η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Γενάρη στη Νίκαια της Λάρισας, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 37 μπλόκα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, χαιρετίζει τον πανελλαδικό αγωνιστικό ξεσηκωμό των μικρομεσαίων αγροτών. Όλους τους εργαζόμενους που αντιδρούν στην καταιγίδα του ασφαλιστικού, του φορολογικού κ.ά. Τους δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα έχουν στήσει μπλόκα σ' όλη τη χώρα. Καλούμε όσους συναδέλφους δεν έχουν βγει ακόμα στον αγώνα να συστρατευτούν μαζί μας για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρά τα μπλόκα.

    Βγήκαμε στους δρόμους ν' αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Να αντιπαλέψουμε την πολιτική που θέλει να μας ξεπαστρέψει, να μας πετάξει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, της ΕΕ. Για να μην περάσουν τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα του τρίτου μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ και ψήφισε μαζί με άλλα κόμματα. Αυτά τα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

    Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά μας επιτίθεται, εξακοντίζοντας εναντίον μας όχι μόνο συκοφαντίες, βρισιές και χυδαιότητες περί φοροδιαφυγής, αλλά και χημικά. Κι ύστερα μας καλεί σε συναντήσεις και σε «διάλογο».

    Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα ενός «διαλόγου» που δεν θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που αποφασίσαμε. Καμιά συνάντηση αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό, αν δεν καταργηθεί η φορολογία από το πρώτο ευρώ και των τεκμήρια διαβίωσης.

    [04] Βίντεο ΕΚ: Η Δανία υποστηρίζει την κατάσχεση τιμαλφών από τους πρόσφυγες

    Δανοί υπουργοί στηρίζουν ενώπιον της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με τον οποίο οι πρόσφυγες θα πρέπει να πληρώνουν για τη διαμονή τους στη χώρα.

    [05] Οι παράτυπες είσοδοι στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2015

    Μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης, κοινή ευρωπαϊκή λίστα ασφαλών χωρών προέλευσης καιαποτελεσματική πολιτική επιστροφών, ήταν τα μέτρα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο και συζήτησε η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του ΕΚ.

    [06] Π. Ρήγας: Οι αγρότες οφείλουν να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση

    Οι αγρότες οφείλουν να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, ανέφερε μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.

    «Είναι πάγια η αντίληψη μας πως πρέπει να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, η πρωτογενής παραγωγή της χώρας. Οι αγρότες οφείλουν να προσέλθουν σε μια ειλικρινή κουβέντα με την κυβέρνηση», ανέφερε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως υπάρχει διαφορά στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων δηλαδή αδήλωτων συναλλαγών. «Το να δηλώνεται η παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων θα φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία από τον διαφεύγοντα ΦΠΑ χωρίς να οδηγεί σε επιβάρυνση του αγρότη. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα από τα βιβλία που θα υπάρχουν θα καταγράφονται όλα τους τα έξοδα, θα λαμβάνεται υπ' όψη η οικογενειακή εργασία και τελικά θα φαίνεται το πραγματικό τους εισόδημα. Ο αγρότης θα συμψηφίζει και θα κερδίζει τον αυξημένο ΦΠΑ 23% που πληρώνει για τα καλλιεργητικά εφόδια και τον οποίο χάνει τελείως σήμερα», είπε ο κ. Ρήγας σημειώνοντας πως «η στάση της ΠΑΣΕΓΕΣ που είχε αποδεχθεί την προηγούμενη, πολύ χειρότερη συμφωνία που είχε δρομολογηθεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τίθεται στην κρίση του κόσμου».

    [07] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε στη Σίνδο και τη Νίκαια

    Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι αγρότες κατά τις συσκέψεις που έλαβαν χώρα αφ'ενός στη Σίνδο με τη συμμετοχή 66 μπλόκων και αφετέρου στη Νίκαια με τη συμμετοχή 37 μπλόκων.

    Όπως επισήμαναν οι αγρότες ο αγώνας είναι μονόδρομος και αφορά στην επιβίωση τους, ενώ σχετικά με τη προοπτική διαλόγου με τον Πρωθυπουργό υπογραμμίζουν ότι για να υπάρξει θα πρέπει προηγουμένως να αποσυρθούν οι προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

    Στις προθέσεις των αγροτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας είναι να αυξηθεί το διάστημα των αποκλεισμών της Εθνικής Οδού σε εξάωρα ημερησίως, σε διαστήματα που θα αποφασίζουν τα κατά τόπους μπλόκα. Η πρόθεσή τους είναι οι αποκλεισμοί να γίνονται συντονισμένα και κατά τις ίδιες ώρες.

    Οι αγρότες που έλαβαν μέρος στη συνάντηση στη Σίνδο αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων σήμερα από τις έξι το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και αύριο από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις έξι έως τις 9 το βράδυ. Από την εν λόγω σύσκεψη αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι σε συνεδρίαση της συντονιστικής τους επιτροπής απόψε στις 7 το απόγευμα θα ενημερώσουν του αγρότες για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη. Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, αποχώρησαν από την εν λόγω συνάντηση οι εκπρόσωποι όλων των μπλόκων στα οποία μετέχουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αυτό γιατί στην Σίνδο βρέθηκαν και να συμμετέχουν στην διαδικασία και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, ενώ οι ίδιοι θέλουν μία «καθαρή διαδικασία». Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν σκοπό να επαναλάβουν την συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων, διαφυλάσσοντας αυτή τη φορά την καθαρή διαδικασία-σε χρόνο που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι αποφάσεις της πανελλαδικής αγροτικής σύσκεψης της Νίκαιας

    [08] Βέροια: Νέος προπονητής ο Ελευθερόπουλος

    Προπονητής της Βέροιας είναι και επίσημα ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος. Η «βασίλισσα του βορρά» γνωστοποίησε την πρόσληψη του 39χρονου τεχνικού, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον Πανθρακικό.

    [09] Στρόμπερι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μας βοήθησε η ενέργεια του κόσμου»

    Στην ενέργεια που είχαν τόσο αυτός όσο και οι συμπαίκτες του στη μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού στάθηκε ο Ντι Τζέι Στρόμπερι, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ? Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ ? ΜΠΕ) μετά το ντέρμπι «αιωνίων» του ΣΕΦ, που βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό.

    «Ήθελα να βγάλω ενέργεια στο παρκέ και να καταφέρω, τόσο εγώ όσο και οι συμπαίκτες μου, να κάνουμε το παιχνίδι μας. Έπρεπε να αντιδράσουμε στις δύο ήττες αυτή τη σεζόν από τον Παναθηναϊκό, αλλά και στις δύο σερί ήττες στη Euroleague. Ήταν ένα παιχνίδι που ξεκάθαρα έπρεπε να νικήσουμε», είπε ο Στρόμπερι και πρόσθεσε: «Ο κόσμος ήταν απίστευτος. Είχε τόση ενέργεια και εμείς καταφέραμε και πήραμε αυτήν την ενέργειά του και τη χρησιμοποιήσαμε, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Ήταν τεράστια βοήθεια για εμάς».

    [10] Ο Μπερμπάτοφ πήρε συνέντευξη από τον... εαυτό του και ξεκαθάρισε το τοπίο

    Για την αγωνιστική παρουσία και την αποβολή του στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, την οποία χαρακτήρισε δίκαιη, αλλά και τις σκέψεις του, σε ό,τι αφορά το μέλλον του στο «Δικέφαλο του Βορρά», με βάσει όσα διατυπώνονται εσχάτως από διάφορες πλευρές, περί δυσαρέσκειάς του από τη συνεργασία του με την ομάδα, εξέφρασε ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, επιλέγοντας να δώσει συνέντευξη στον... εαυτό του. Ο Βούλγαρος επιθετικός εκφράστηκε ανοιχτά, μέσω σελίδας του στο διαδίκτυο, χαρακτηρίζοντας ως ανοησίες τα όσα λέγονται περί αποχώρησής του.

    «Γι' αυτό δίνω την συνέντευξη σε σένα και όχι σε άτομα που κατασκευάζουν αυτές τις ηλίθιες ειδήσεις. Αυτά είναι ανοησίες που έχουν ως στόχο να βλάψουν την ομάδα. Οι άνθρωποι λένε:

    ?Κοίτα τον. Δε θέλει να παίζει άλλο και πήρε κόκκινη κάρτα?. Το οποίο, φυσικά, δεν είναι αλήθεια. Και η αλήθεια είναι απλή. Ακόμα απολαμβάνω το παιχνίδι! Όταν δεν παίζω, είμαι απογοητευμένος και είμαι θυμωμένος. Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα μου τώρα και μάχομαι για την ομάδα μου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα πάρω κόκκινη κάρτα κάποια στιγμή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 January 2016 - 17:32:36 UTC