Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιώργος Κατρούγκαλος: Τα μέτρα είναι υπέρ της κοινωνίας
  • [02] Συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τα μέλη της Ο.Κ.Ε στο Προεδρικό Μέγαρο
  • [03] Χρ. Σπίρτζης: Δεν άλλαξαν ούτε πρόκειται να αλλάξουν τα οράματά μας και οι πολιτικοί μας στόχοι
  • [04] Γ. Στουρνάρας: Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι αποφασιστικής σημασίας
  • [05] Οι μηχανικοί συνεχίζουν την απεργία μέχρι τις 29/1 για το ασφαλιστικό
  • [06] Ενεργοποιείται εκ νέου το πρόγραμμα «Erasmus+Youth»
  • [07] Κομισιόν: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα απο τη συνθήκη Σένγκεν
  • [08] «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν."
  • [09] Κοινή αποστολή της ΕΕ στην Τουρκία, για το προσφυγικό
  • [10] Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος 2016 - παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων
  • [11] Σ. Φάμελλος στο «Πρακτορείο FM»: Η διαπραγμάτευση με την κοινωνία θα είναι συνεχής
  • [12] Διυπουργική επιτροπή συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [13] Κλειστά λόγω ΕΦΚ σήμερα τα οινοποιεία

  • [01] Γιώργος Κατρούγκαλος: Τα μέτρα είναι υπέρ της κοινωνίας

    «Τα μέτρα είναι υπέρ της κοινωνίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων που έγινε το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους πιο αδύναμους, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για την οποία αναγνώρισε ότι θα είναι σκληρή, και επανέλαβε ότι ουδείς διανοείται στην κυβέρνηση να κάνει πίσω από την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    «Είμαστε σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και σε μια διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Ξέρουμε, όμως, ότι παρά τις αντιδράσεις που θα έχουμε από την κοινωνία, τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας, είναι μέτρα δίκαια, υπέρ της ισότητας, υπέρ της ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι με την υποστήριξη της κοινωνίας, θα έχουμε τελικά νίκη και στη διαπραγμάτευση», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων, σήμερα στο Μαξίμου, ο υπουργός είπε ότι κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό έγινε αποδεκτό από τους τρεις προέδρους των επιστημονικών φορέων ότι τα βάρη της μεταρρύθμισης πρέπει να μοιραστούν ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός και όχι να τραβήξουν το κάρο οι οικονομικά αδύναμοι. «Γι΄ αυτό, μου έκανε εντύπωση η χτυπητή ανακρίβεια ότι πλήττονται περισσότερο εκείνοι που βγάζουν ως 10.000 ευρώ», είπε ο υπουργός σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου του ΔΣΑ. «Κερδισμένοι της μεταρρύθμισης είναι όσοι παίρνουν κάτω από 10.000 ευρώ. Κάποιος που έχει εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ είναι καλύτερα από το μπλοκάκι, είναι καλύτερα από εκείνον που παίρνει 12.000 ευρώ. δεν είναι όμως προνομιούχος, ούτε εχθρός μας», προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος και ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς στο Μαξίμου συζητήθηκε να υπάρξει μέριμνα για τους πιο αδύναμους, τους νέους επιστήμονες, για εκείνους που φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό. « Γι΄ αυτούς, ο πρωθυπουργός πρότεινε, και προφανώς το δέχτηκαν οι συνομιλητές μας, να μην υπολογίζεται ως βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας, όπως σε όλους τους άλλους, ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 80% αυτού του ποσού, όπως γίνεται για τους αγρότες», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε επίσης ότι αυτοί θα πρέπει, τα δύο πρώτα χρόνια της πενταετίας, από την έναρξη του επαγγέλματος, να πληρώνουν εισφορές στο 14% και τα τρία τελευταία στο 17%.

    Ο πρωθυπουργός πρότεινε ταυτόχρονα στους επιστημονικούς φορείς, και εκείνοι συμφώνησαν, να υπάρξει συζήτηση εμπειρογνωμόνων για την προοδευτικότητα της επιβάρυνσης, να υπάρξει, δηλαδή, μια μεταβατική περίοδος, αντί της απόλυτης εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

    Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμη ότι «υπήρξε από τον πρωθυπουργό και μια μέριμνα για τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες, και τη βοήθεια που ήδη προβλέπουν νομοθετικές διατάξεις, και όσοι από αυτούς είναι σε αναστολή άσκησης του επαγγέλματος, μπορούν να μην πληρώνουν τις εισφορές τους, να μην έχουν δηλαδή, επιβάρυνση αυτοί που δεν βγάζουν τίποτα».

    «¶ρα, πάμε μπροστά με βάση τις αρχές της μεταρρύθμισης, για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ίδιοι κανόνες για όλους, να μην υπάρχουν Έλληνες πιο ίσοι από τους άλλους, αλλά και ειδική μέριμνα για τους αδύναμους, όχι μόνο για μισθωτούς αλλά και για δικηγόρους, για γιατρούς, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες», είπε ο υπουργός Εργασίας.

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς πλήρη ποσοτικοποίηση των δεδομένων μέχρι το 2019, και υπάρχει και καταρτισθείσα αναλογιστική μελέτη με προβολή ως το 2060. «Τα στοιχεία μας είναι απολύτως κοστολογημένα- προφανώς είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και αυτά, διότι ορισμένες από τις παραμέτρους της αναλογιστικής μελέτης αφορούν ποια θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ ή ποιο θα είναι το μέλλον της ανεργίας», είπε ο υπουργός Εργασίας.

    «Είμαστε σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και σε μια διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Ξέρουμε όμως ότι παρά τις αντιδράσεις που θα έχουμε από την κοινωνία, τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας, είναι μέτρα δίκαια, υπέρ της ισότητας, ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι με την υποστήριξη της κοινωνίας, θα έχουμε τελικά νίκη και στη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «σε μια κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός, κανείς δεν διανοείται να κάνει πίσω απ? αυτή». «Ο κ. Βρούτσης είχε πει πως όποιος και να ήταν στη θέση του θα έκανε μειώσεις στις συντάξεις, αλλά εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε μειώσεις», είπε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στις βασικές αρχές του συστήματος, στο θέμα δηλαδή, της ισονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, στο να επωμιστούν τα περισσότερα βάρη εκείνοι που μπορούν και τα λιγότερα βάρη οι πιο αδύναμοι.

    Ως προς το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει η κατάθεση του νομοσχεδίου να γίνει το συντομότερο δυνατό διότι από αυτό εξαρτάται η αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων είπε πως «φαίνεται ότι την Τετάρτη το βράδυ έρχονται οι θεσμοί» και πως την ίδια ημέρα εκείνος πηγαίνει στο ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να συζητήσει με την Επιτροπή το περιεχόμενο της πρότασης που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση. «Μέχρι τώρα τα μηνύματα είναι θετικά», είπε ο υπουργός επικαλούμενος τις επαφές του υπουργού Οικονομικών και του ιδίου με τους Ευρωπαίους εταίρους .

    Δηλώσεις των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

    Τη διαπίστωση ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, όσον αφορά τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τονίζουν στις δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των γιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου.

    «Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, του ζητήσαμε να ξαναδεί το νομοσχέδιο, διότι αυτό επιβαρύνει σημαντικά όλους τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τους επιβάλλει μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν μετά στη διαβίωσή τους, αλλά ζητήσαμε παράλληλα να φέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο να δίνει προοπτική στον τόπο, στον νέο επιστήμονα να μείνει στον τόπο του, να έχει δουλειά για να μπορεί να στηρίξει στη βάση της αλληλεγγύης τις επόμενες γενεές, και να έχει ανταποδοτικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους, Μιχάλης Βλασταράκος.

    Είπε, επίσης, ότι τα τεχνικά κλιμάκια «θα μελετήσουν όλες τις προτάσεις που καταθέσαμε προκειμένου να βελτιωθούν, προσθέτοντας πως «είπαμε στον πρωθυπουργό ότι εμείς ως γιατροί έχουμε σε ποσοστό 30% αδυναμία να πληρώσουμε τις εισφορές, άρα αν τις αυξήσουμε υπερβολικά, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και δεν θα έχει εισπραξιμότητα. Για πολύ μεγάλα εισοδήματα μπορεί να έχει μια προσαύξηση».

    Ανέφερε, ακόμη, ότι οι γιατροί έχουν κινητοποιήσεις 28 και 29 του μηνός, κατά τη διάρκεια των οποίων, θα κλείσουν τα γραφεία των Ιατρικών Συλλόγων, δεν θα εκδίδονται πιστοποιητικά και γνωμοδοτήσεις, εκτός των ΑμεΑ.

    Τέλος, ερωτηθείς ποιά είναι η πρόταση της κυβέρνησης είπε «θα μελετήσουν τις προτάσεις και μετά θα απαντήσουν».

    «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, ενώ κεντρική μας θέση είναι ότι πρέπει να βοηθηθούν οι νέοι επαγγελματίες να παραμείνουν στο επάγγελμα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

    «Είπαμε συγκεκριμένα να μην υπάρχουν μεγάλες εισφορές, να μπει ένα πλαφόν στις εισφορές και στη συνέχεια οι υπόλοιποι επαγγελματίες να μην επιβαρυνθούν με το ποσό που επιβαρύνονται μέχρι σήμερα. Σε λογικά πλαίσια θα υπάρχει συνεργασία», σημείωσε και προσέθεσε:

    «Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό θα το δουν τα κλιμάκια με βάση τις αρχές τις οποίες φέρνει, ότι πρέπει να είναι πιο δίκαιο το σύστημα και να πληρώνουν περισσότερα αυτοί που βγάζουν περισσότερα, εισοδηματικό κριτήριο δηλαδή».

    Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι δεν πήραν συγκεκριμένη δέσμευση γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί. «Εμείς δείξαμε τη διάθεσή μας να συνεισφέρουμε και στα τεχνικά κλιμάκια και στον διάλογο».

    Ο πρόεδρος ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Αλεξανδρής, ανέφερε πως «είχαμε θεσμική υποχρέωση ως δικηγορικό σώμα να επισκεφθούμε τον πρωθυπουργό, να εξηγήσουμε με πίνακες και συγκεκριμένα παραδείγματα ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο διαμόρφωσης Ασφαλιστικού συστήματος είναι πλήρως αναξιόπιστο και συνεπώς δεν είναι βιώσιμο».

    «Δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί στα αδύνατα. Όταν λοιπόν και νέοι δικηγόροι, αλλά όχι μόνο νέοι δικηγόροι, υποχρεούνται να καταβάλλουν και φορολογία και εισφοροδοτικές υποχρεώσεις που καλύπτουν το 67%, το 82% έως και το 90% του εισοδήματός τους, ένα τέτοιο σύστημα είναι αδύνατον να επιβιώσει και οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο», εξήγησε ο κ. Αλεξανδρής προσθέτοντας ότι επειδή οι πίνακες ήταν παραστατικοί, ουσιαστικοί και «ήταν αριθμοί», ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να τους κατανοήσει και να «οδηγηθεί στην ριζική αναθεώρηση των αρχών του συγκεκριμένου προσχεδίου Ασφαλιστικού συστήματος».

    Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «δήλωσε πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις που υποβάλλαμε, που δεν είναι παρατηρήσεις θεωρητικού χαρακτήρα, αλλά παρατηρήσεις που αφορούν υπολογισμούς, αριθμούς και δυνατότητα επιβίωσης του συστήματος» και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε την απάντηση».

    Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του πρωθυπουργού στην ομιλία του χθες ότι «θα προστατεύσουμε τους νέους επιστήμονες και όχι τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες στους δρόμους», ο κ. Αλεξανδρής είπε: «Θεωρώ πως μια τέτοια παρέμβαση έχει αισθητικό χαρακτήρα, το "κίνημα της γραβάτας" δεν είναι "κίνημα αγχόνης", είναι κίνημα ζωής. ¶ρα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όχι τι φορούν οι δικηγόροι, που η γραβάτα είναι το επαγγελματικό τους ένδυμα, αλλά αν το αίτημά τους είναι ουσιαστικά, νομικά και οικονομικά ορθό. Σε αυτό πρέπει να υπάρξει ουσιαστική απάντηση, και τα υπόλοιπα νομίζω πως συνιστούν λογοπαίγνια συγγνωστά στο πλαίσιο μιας δημόσιας εμφάνισης του πρωθυπουργού της χώρας».

    Ερωτηθείς αν οι δικηγόροι δέχονται το εισοδηματικό κριτήριο, είπε ότι «δεχόμαστε ότι είναι ουσιαστικό, αναλογικό, προοδευτικό και ότι μπορεί να προσαρμόζεται», προσθέτοντας: «Εδώ έχουμε, υπό το σημερινό καθεστώς, δικηγόρο που εισπράττει 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα και επιβαρύνεται με φόρο και ασφαλιστικές εισφορές 9.300 ευρώ. Αυτό αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να επιβιώσει, ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, ούτε οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν»

    «Αναμένουμε, λοιπόν, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή να παραμείνει το ίδιο καθεστώς αντίστασης των δικηγόρων» είπε ο κ. Αλεξανδρής, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης και γραμμής πλεύσης».

    Ανέφερε ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, «ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει χρόνος για να εξακολουθήσει μια διαβούλευση, να ακούσει πληρέστερα τις απόψεις μας και να αναπροσαρμόσει τη θέση του και την πρόταση που θα κάνει στο Κοινοβούλιο».

    Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων είπε ότι αυτό αποφασίζεται από τα συλλογικά όργανα των δικηγόρων. «Αναμένω να ακούσω τις προτάσεις των συναδέλφων, όταν τους μεταφέρω την εικόνα που έχω μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το πραγματικό κλίμα, αυτό το οποίο διαπίστωσα», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.

    [02] Συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τα μέλη της Ο.Κ.Ε στο Προεδρικό Μέγαρο

    Τη σημασία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε) στη στήριξη του Κοινωνικού Κράτους στη χώρα μας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Γιώργο Βερνίκο και τα μέλη της Ο.Κ.Ε στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η «φωνή» της Επιτροπής είναι πολύτιμη για τον Τόπο και την ελληνική κοινωνία, και ιδίως για όλους τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο, για τους άνεργους, που είναι η μεγαλύτερη μάστιγα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Αναφερόμενος στις διαρκείς επαφές των μελών της Επιτροπής εκτός Ελλάδος, αλλά και με την ευρωπαϊκή Ο.Κ.Ε., στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μπορούν να εκθέσουν με πολύ μεγαλύτερο κύρος από άλλους φορείς, την ιδιαιτερότητα της Ελλάδος, τις τεράστιες επιπτώσεις τις οποίες έχει αντιμετωπίσει η χώρα τα τελευταία χρόνια, ιδίως κατά την διάρκεια της μνημονιακής περιόδου.

    [03] Χρ. Σπίρτζης: Δεν άλλαξαν ούτε πρόκειται να αλλάξουν τα οράματά μας και οι πολιτικοί μας στόχοι

    «Τα οράματα της Αριστεράς και οι πολιτικοί μας στόχοι ούτε άλλαξαν ούτε πρόκειται να αλλάξουν. Είναι τα αιτήματα μιας κοινωνίας για δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και αναδιανομή του πλούτου στους πολλούς», αναφέρει σε άρθρο του σε στην ιστοσελίδα news247.gr ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

    «Δυστυχώς η χώρα μας δεν διανύει μια περίοδο κανονικότητας, που να επιτρέπει στην κυβέρνηση τις πολιτικές και διαχειριστικές πρωτοβουλίες που πιστεύει», προσθέτει ο κ. Σπίρτζης και τονίζει: «Με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού η χώρα μας όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποχρεωθεί σε πολιτικές που δήθεν προωθούν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Υποχρέωσαν τον λαό μας και τους λαούς των ασθενέστερων οικονομικά χωρών σε αυτό που λένε μείωση του εργασιακού κόστους, του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων δαπανών, δηλαδή της ζωής μας και στην αποδόμηση του παραγωγικού μας ιστού. Για να αλλάξει η πολιτική των νεοφιλελεύθερων δογματισμών απαιτείται σκληρή δουλειά και αλλαγή των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι τότε η προσπάθεια μας κινείται σε όσο το δυνατόν δικαιότερες κοινωνικές πολιτικές, στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην έξοδο της χώρας από τις συνεχείς δεσμεύσεις των δανειακών συμβάσεων, με σκληρές διαπραγματεύσεις και έχοντας να αντιμετωπίσουμε το νεοφιλελευθερισμό και τα συμφέροντα και στο εσωτερικό της χώρας μας και στα ευρωπαϊκά όργανα».

    [04] Γ. Στουρνάρας: Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι αποφασιστικής σημασίας

    Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των συζητήσεων με τους εταίρους για την ανάληψη δράσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, αποτελεί το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων. Αυτό δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου.

    Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιβάλλεται να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι στη διεθνή οικονομία. Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο των αυξημένων κινδύνων και αβεβαιοτήτων για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, καθώς θα οδηγήσει σε υποχώρηση της εμπιστοσύνης, επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τελικά σε όξυνση της ύφεσης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να επανέλθει σε ανοδική τροχιά το 2016, παρά την αύξηση των διεθνών κινδύνων και αβεβαιοτήτων και, παρά τη μεταφερόμενη (carry-over) αρνητική επίπτωση του 2015. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, αλλά και από την άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

    [05] Οι μηχανικοί συνεχίζουν την απεργία μέχρι τις 29/1 για το ασφαλιστικό

    Οι διπλωματούχοι μηχανικοί συνεχίζουν την απεργία - αποχή από την συμμετοχή τους σε τεχνικά συμβούλια έργων και μελετών καθώς και από το σύνολο των επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο, σήμερα έως 29/1/2016. «Οι Έλληνες μηχανικοί συνεχίζουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο του ασφαλιστικού που παρουσίασε το υπουργείο εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, χαρακτηρίζοντάς τον «αγώνα για την επιβίωση».

    Μάλιστα, απέστειλε επιστολή, εκ μέρους όλων των επιστημονικών φορέων, προς τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ζητήσουν την αναλυτική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις θέσεις και τις προτάσεις των επιστημόνων. Σε αυτή την επιστολή ανταποκρίθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον επικεφαλής του κόμματος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Σταύρο Θεοδωράκη και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες ημέρες.

    Όπως έγινε γνωστό, οι μηχανικοί, το ΤΕΕ και όλοι οι τεχνικοί φορείς συντονίζονται με όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας αλλά πλέον το μέτωπο ενάντια στο ασφαλιστικό διευρύνεται, καθώς αντιδρούν συντονισμένα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ και δεκάδες άλλες επαγγελματικές ομάδες.

    [06] Ενεργοποιείται εκ νέου το πρόγραμμα «Erasmus+Youth»

    Tην ενεργοποίηση εκ νέου του προγράμματος Erasmus+Youth και την εξασφάλιση της διάθεσης των οικονομικών πόρων που απαιτούνται, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με σκοπό «τη μέγιστη δυνατή θετική επίδραση στους νέους της χώρας, για τα επόμενα πέντε χρόνια».

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνεται η διαδικασία βελτιστοποίησης και ενίσχυσης των διαδικασιών και δομών «που μπορούν να εγγυηθούν μια δυναμική και ισχυρή πολιτική υποστήριξης της Νεολαίας, των ιδεών, των πρωτοβουλιών και των δράσεων των νέων ανθρώπων».

    Η προετοιμασία των φορέων για την υποβολή προτάσεων, αφορά και τις τρεις βασικές δράσεις του Erasmus+ Nεολαία (κινητικότητα των ατόμων στον τομέα της νεολαίας, στρατηγικές συμπράξεις και συνεδρίαση μεταξύ των νέων και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της νεολαίας), ενώ οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής προτάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

    [07] Κομισιόν: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα απο τη συνθήκη Σένγκεν

    «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν. Δεν υφίστανται τέτοιοι κανόνες». Αυτό δήλωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό.

    Αυτό που υπάρχει, επανέλαβε η Ν. Μπερτό, είναι η ενεργοποίηση των άρθρων 19 και 26, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία θα βασίζεται, όπως ορίζουν οι διαδικασίες, η πρόταση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση των δύο άρθρων θα είναι έτοιμη σε δύο εβδομάδες, καθώς όπως προβλέπεται πρέπει να δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις». Σημειώνεται ότι τον Μάιο ολοκληρώνεται το μέγιστο διάστημα διατήρησης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και τη Γερμανία.

    [08] «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν."

    «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν. Δεν υφίστανται τέτοιοι κανόνες». Αυτό δήλωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό.

    Αυτό που υπάρχει, επανέλαβε η Ν. Μπερτό, είναι η ενεργοποίηση των άρθρων 19 και 26, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία θα βασίζεται, όπως ορίζουν οι διαδικασίες, η πρόταση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση των δύο άρθρων θα είναι έτοιμη σε δύο εβδομάδες, καθώς όπως προβλέπεται πρέπει να δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις». Σημειώνεται ότι τον Μάιο ολοκληρώνεται το μέγιστο διάστημα διατήρησης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και τη Γερμανία.

    Η Νατάσα Μπερτό υπογράμμισε επίσης πως τυχόν ενεργοποίηση των εν λόγω άρθρων θα γίνει για να σωθεί η Σένγκεν, ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Θα σώσουμε τη Σένγκεν, εφαρμόζοντάς την».

    Σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η ίδια εκπρόσωπος είπε ότι την περασμένη εβδομάδα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex πραγματοποίησαν αποστολή επί τόπου έτσι ώστε να εκτιμήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν, τόσο για οικονομική βοήθεια όσο και για υλικοτεχνική υποστήριξη. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τους τρέχοντες κανόνες, δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί επιχείρηση της Frontex σε χώρα εκτός ΕΕ. Ωστόσο, η Ν. Μπερτό υπογράμμισε ότι αυτό που αναμένεται από την Ελλάδα είναι να καταγράφει και ταυτοποιεί τους ανθρώπους που μπαίνουν στο έδαφός της, να ακολουθούνται οι κανονικές διαδικασίες ασύλου και όσοι δεν επιθυμούν να ζητήσουν διεθνή προστασία από την Ελλάδα να τους αρνείται η είσοδος στη χώρα. «Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, και αυτό θα πρέπει να ισχύει», είπε χαρακτηριστικά η Ν. Μπερτό, ενώ τόνισε ότι ήδη από τον Οκτώβριο, οι 12 αρχηγοί των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων δεσμεύτηκαν ότι η πρακτική της προώθησης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο προς άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να σταματήσει. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των αρχών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, όπως φάνηκε και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των λεγόμενων «σημειών επαφής» των 12 αυτών κρατών που έγινε την περασμένη Παρασκευή.

    Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι σήμερα το πρωί, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στο ¶μστερνταμ, έλαβε χώρα μια ακόμα συνάντηση μεταξύ κάποιων από αυτές τις χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Ελλάδα) με τη συμμετοχή, επίσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ολλανδικής Προεδρίας.

    [09] Κοινή αποστολή της ΕΕ στην Τουρκία, για το προσφυγικό

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι που βρίσκεται στην ¶γκυρα δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές και ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να συμπεριληφθούν "τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η συριακή κουρδική YPG" (η πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού), στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία είναι πολύ επικίνδυνες και μπορεί να υπονομεύσουν τη διαδικασία.

    Όσον αφορά την ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δισεκ. ευρώ προς την Τουρκία, η Μογκερίνι δήλωσε ότι το ποσό αυτό που υποσχέθηκαν οι Βρυξέλλες ότι θα χορηγήσουν στην ¶γκυρα, ώστε αυτή να κρατά στο έδαφός της τους πρόσφυγες, κυρίως του σύρους πρόσφυγες, θα διατεθεί σε "εύλογο χρονικό διάστημα".

    "Οι συνομιλίες συνεχίζονται, είμαι πεπεισμένη ότι τα χρήματα θα διατεθούν εδώ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα χρήματα αυτά δεν είναι χαρτζιλίκι, δεν θα πάνε στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης, είναι χρήματα που προορίζονται για προγράμματα για τους πρόσφυγες", διευκρίνισε η Μογκερίνι.

    ¶γκυρα και Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου "σχέδιο δράσης" που προβλέπει ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δισεκ. ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορά τους και να καταπολεμούν τους διακινητές μεταναστών και προσφύγων. Ωστόσο η συμφωνία αυτή καθυστερεί να φέρει αποτελέσματα, με χιλιάδες μετανάστες να συνεχίζουν καθημερινά τον επικίνδυνο διάπλου ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα ελληνικά νησιά, που αποτελούν είσοδο προς την ΕΕ, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες του χειμώνα.

    Η Federica Mogherini, o Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Johannes Hahn και ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρίστος Στυλιανίδης πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

    Ο Επίτροπος Στυλιανίδης έφτασε στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο και θα επισκεφθεί έργα ανθρωπιστικής βοήθειας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τα οποία βοηθούν κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος Mogherini και ο Επίτροπος Hahn θα παραστούν στη Συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου με τους Τούρκους ομολόγους τους στην ¶γκυρα. Η συνάντηση θα αποτελέσει ευκαιρία για να συζητήσουν τα δύο μέρη ως βασικοί εταίροι και στρατηγικοί σύμμαχοι στην περιοχή τις κοινές προκλήσεις. Εκτός από το διάλογο με τις αρχές, η κ. Mogherini και οι κκ. Hahn και Στυλιανίδης θα συναντηθούν με εκπροσώπους των τεσσάρων κύριων πολιτικών κομμάτων και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

    Στη συνέχεια, η κ. Mogherini και ο κ. Στυλιανίδης θα μεταβούν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας για να συναντηθούν με εκπροσώπους από τις πολλές θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες που ζουν μαζί στην περιοχή. Βίντεο και φωτογραφίες από την επίσκεψη αυτή θα είναι διαθέσιμα από EBS

    [10] Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος 2016 - παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων

    Η διαδικασία επιλογής για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία, διεξάγεται φέτος για ένατη συνεχή χρονιά. Το βραβείο απονέμεται σε νέους που έχουν σχεδιάσει έργα, με σκοπό να προαγάγουν την κατανόηση μεταξύ ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Η νέα προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2016.

    Η διαδικασία επιλογής για το Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του ¶αχεν. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο για έργα, τα οποία αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν νέοι ηλικίας μεταξύ 16 και 30 ετών.

    Τα βραβευθέντα έργα θα πρέπει να λειτουργούν ως πρότυπα για νέους που ζουν στην Ευρώπη και να παράσχουν πρακτικά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μια κοινότητα.

    Στο παρελθόν έχουν απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, βραβεία για προγράμματα ανταλλαγής νέων, καθώς και καλλιτεχνικά και διαδικτυακά έργα με ευρωπαϊκή διάσταση.

    Χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ

    Τα τρία βραβευθέντα έργα (τα οποία θα επιλεχθούν από 28 έργα που έχουν οριστεί από εθνικές κριτικές επιτροπές στα επιμέρους κράτη μέλη της ΕΕ) θα βραβευτούν με 5.000, 3.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα. Οι εκπρόσωποί τους θα προσκληθούν να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, το φθινόπωρο του 2016.

    Οι εκπρόσωποι των 28 βραβευθέντων εθνικών έργων θα προσκληθούν στην τελετή απονομής του Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία στο πλαίσιο ενός τετραήμερου ταξιδιού στο ¶αχεν, τον Μάιο του 2016.

    Οι βραβευθέντες του 2015

    Το πρώτο βραβείο απενεμήθη στις 12 Μαΐου 2015 στο έργο «@RealTime WW1», ένα έργο από το Λουξεμβούργο που χρησιμοποιεί το Twitter, στην τελετή απονομής του Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία για το έτος 2015 στο Πανεπιστήμιο του ¶αχεν. Το δεύτερο βραβείο απενεμήθη στο έργο «Fronterras-European (border) line» από τη Γαλλία, και το τρίτο βραβείο από κοινού στα έργα «Social Soccer Cup» (Αυστρία), «Entrepreneurship, the Solution against Unemployment» (Κύπρος) και «Infoactualidad» (Ισπανία).

    Χρονοδιάγραμμα:

    ? Έναρξη του διαγωνισμού και διαδικτυακές αιτήσεις: 15 Οκτωβρίου 2015

    ? Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 25 Ιανουαρίου 2016

    ? Επιλογή των 28 έργων από τις εθνικές κριτικές επιτροπές: 11 Μαρτίου 2016

    ? Επιλογή των τριών έργων που θα βραβευτούν από την Ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή: 7 Απριλίου 2016

    ? Τελετή απονομής στο ¶αχεν: 3 Μαΐου 2016

    Στοιχεία επικοινωνίας για ερωτήσεις προς την υπηρεσία Τύπου:

    Constanze Beckerhoff - constanze.beckerhoff@europarl.europa.eu ? 32 2-2844302 ? 0032 498-983550

    Στοιχεία επικοινωνίας για γενικές ερωτήσεις: ECYP2016@europarl.europa.eu

    Twitter: @EUYouthPrize #ECYP2016

    [11] Σ. Φάμελλος στο «Πρακτορείο FM»: Η διαπραγμάτευση με την κοινωνία θα είναι συνεχής

    «Η διαπραγμάτευση με την κοινωνία θα είναι συνεχής και θα βελτιώνουμε συνεχώς τα πράγματα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο "Πρακτορείο 104fm" και στην εκπομπή "Δύο στις Δώδεκα", με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη.

    «Δε θα γυρίσουμε, όμως, πίσω στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Αυτό δε θα το δεχτούμε. Έχουμε πάρει μια εντολή να καθαρίσουμε τη χώρα μας, να την κρατήσουμε όρθια, τίμια», προσέθεσε ο κ. Φάμελλος.

    Μιλώντας για τη συμπλήρωση ενός χρόνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις «μεγάλες αλλαγές που έγιναν αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα», παρά την «ασφυξία» που επιβλήθηκε στη χώρα και τον «πόλεμο μέσα και έξω από τη χώρα» και τόνισε ότι η «εντολή» που δόθηκε από την κοινωνία για πάταξη της διαφθοράς, ήδη υλοποιείται και «κάποια από αυτά (τα σκάνδαλα) ήδη πηγαίνουν στα δικαστήρια, μεγάλα σκάνδαλα, μεγάλα προβλήματα διαφθοράς».

    [12] Διυπουργική επιτροπή συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής στο Μέγαρο Μαξίμου

    Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε η τρίτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, υπό τον συντονιστή Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

    Σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία απόκτησης και διάθεσης γης (απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές έρευνες), που παρατηρούνται στα έργα των πέντε αυτοκινητοδρόμων και το Μετρό Θεσσαλονίκης, η Διυπουργική Επιτροπή έκανε δεκτές τις προτάσεις της Τεχνικής Επιτροπής που αφορούν διοικητικές και νομοθετικές πράξεις, οι οποίες θα εγγυηθούν την τήρηση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης των έργων.

    Έγινε εκτενής ενημέρωση για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης σχετικά με το έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη να ικανοποιηθούν οι τέσσερις όροι που έχει θέσει στους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση.

    Σχετικά με τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπατών-Αρτέμιδας παρουσιάστηκε ο Οδικός Χάρτης των απαραίτητων ενεργειών για την υλοποίηση των έργων στη θέση «Πλατύ Χωράφι».

    [13] Κλειστά λόγω ΕΦΚ σήμερα τα οινοποιεία

    Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας προχώρησε η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα κρασιά, ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι οινοποιοί, οι οποίοι σήμερα κράτησαν τα οινοποιεία τους κλειστά σε όλη τη χώρα -για πρώτη αφορά σε συνθήκες ειρήνης στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας- και ανάρτησαν στις εισόδους τους μαύρες σημαίες. 'Οπως υποστήριξανοι μεγαλύτεροι οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, η επιβολή του ΕΦΚ δυναμιτίζει το ελληνικό κρασί και τις εξαγωγές του, σε μια περίοδο που αυτό βγήκε από την αφάνεια, αφού οι προσπάθειες προβολής τριών δεκαετιών άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και οι πωλήσεις στο εξωτερικό ν' αυξάνονται σημαντικά. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η επιβολή του ΕΦΚ θα οδηγήσει πολλά οινοποιεία, ιδίως μικρά, στο «λουκέτο», ενώ τελικά θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία πολύ λιγότερα από τα προσδοκώμενα, αφού θα αυξήσει κατακόρυφα τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία στον κλάδο.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 January 2016 - 15:32:29 UTC