Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί, θα αποφασίσει η βάση
  • [02] Μπομπ Ντάντλι: Στηρίζουμε τις επενδύσεις προς την Ελλάδα
  • [03] Δεν ζητήθηκε περικοπή συντάξεων στην τηλεδιάσκεψη των θεσμών με στελέχη του υπουργείου Εργασίας
  • [04] Πρόσφυγες και εθελοντές στην Ειδομένη μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [05] «Ένα από τα πιο ισχυρά το μπλόκο της Νίκαιας», υποστηρίζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές
  • [06] Νέα 48ωρη απεργία για τις 27-28 Ιανουαρίου, αποφάσισε η ΠΝΟ
  • [07] Εγκωμιαστικά σχόλια στον διεθνή τύπο για την παρουσία του Αλ.Τσίπρα στο Νταβός
  • [08] Με εποπτικό ρόλο προστίθεται στο «κουαρτέτο» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • [01] Φ. Γεννηματά: Δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί, θα αποφασίσει η βάση

    «Έχει έρθει η στιγμή ο χώρος αυτός, της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας να ενωθεί και πάλι. Είναι κατακερματισμένος, είναι διάσπαρτος, εγώ λοιπόν προτείνω να βρεθούμε σε μια μεγάλη προγραμματική Συνδιάσκεψη όπου όλοι εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο, μια νέα διακήρυξη γι' αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα». Αυτό τόνισε η Φώφη Γεννηματά σε μια εφ'όλης της ύλης ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Βήμα FΜ για την πρωτοβουλία-πρόσκληση που ανέλαβε προκειμένου να συγκροτηθεί ενιαίος πόλος των προοδευτικών δυνάμεων.

    Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανάδειξης νέου αρχηγού, εφ'όσον προχωρήσουν τα πράγματα, τονίζοντας ότι θα εκλεγεί επικεφαλής αυτής της παράταξης από τη βάση, από τους Έλληνες πολίτες που θεωρούν ότι εκφράζονται από αυτό το χώρο, ενώ τα κόμματα αρχικά θα κρατήσουν την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την οντότητά τους σε όλη αυτή την πορεία που θα ξεκινήσει με αυτοοργάνωση ώστε να δημιουργηθούν πυρήνες σε όλη την Ελλάδα που θα στηρίξουν αυτό το εγχείρημα.

    [02] Μπομπ Ντάντλι: Στηρίζουμε τις επενδύσεις προς την Ελλάδα

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΒΡ και διευθυντής ΒΡ Μπομπ Ντάντλι, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Νταβός, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τόνισε την σημασία του αγωγού ΤΑΠ, περιγράφοντάς το ως το μεγαλύτερο έργο υποδομών αγωγού στον κόσμο που γνωρίζει ή ΒΡ.

    "Είμαι στο Νταβός, σε συνάντηση με το Υπουργό Παππά και συζητάμε τη πρόοδο του ΤΑΠ.... Η κυβέρνηση μας έχει βοηθήσει να θέσουμε σε εφαρμογή την συμφωνία εγκατάστασης.

    Θα αρχίσουμε να τοποθετούμε τους σωλήνες για αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έργο νοτίου διαδρόμου, αυτο το χρόνο, και το έργο θα είναι σε λειτουργία σε ενα-δυο χρόνια αλλά έχουμε υπογράψει συμφωνίες με Ελληνικές εταιρίες για την κατασκευή και αγορά των σωλήνων. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την βοήθεια και την αμοιβαία αναγνώριση της σημασίας του έργου αυτού στην Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη και της πάρα πολύ σημαντικής επένδυσης.

    Αυτός ο αγωγός είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής αγωγού στον κόσμο, απ' όσο γνωρίζουμε. Η παραγωγή αερίου στο Αζερμπαϊτζάν, μέσω Γεωργίας στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα και ύστερα διασχίζοντας την Αλβανία στην Ιταλία. Θα ήθελα, νομίζω, να προσθέσω ότι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα της επιχειρηματικά-προσανατολισμένης στήριξης των επενδύσεων που κατευθύνονται προς τη χώρα και η ΒΡ είναι πολύ ευτυχής που αποτελεί μέρος αυτού του έργου και νοιώθω πολύ άνετα με την δρομολόγηση αυτού του πολύ σημαντικού Ευρωπαϊκού έργου.

    [03] Δεν ζητήθηκε περικοπή συντάξεων στην τηλεδιάσκεψη των θεσμών με στελέχη του υπουργείου Εργασίας

    Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η τηλεδιάσκεψη που είχαν στελέχη του υπουργείου με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ήταν διερευνητικού χαρακτήρα και σε καμμία περίπτωση οι εκπρόσωποι των θεσμών, δεν ζήτησαν δραστική περικοπή των συντάξεων.

    [04] Πρόσφυγες και εθελοντές στην Ειδομένη μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «According to his statement, final destinationGermany or Austria» («Σύμφωνα με δήλωσή του, τελικός προορισμός Γερμανία ή Αυστρία). Μ'αυτή τη χειρόγραφη δήλωση στο υπηρεσιακό τους σημείωμα, μπορούν πλέον οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ στη γειτονική χώρα.

    Αστυνομικοί σε ένα αυτοσχέδιο φυλάκιο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, επιφορτίστηκαν από το πρωί της Πέμπτηςμε αυτή την οδηγία. Οι πρόσφυγες που καταφτάνουν με λεωφορεία στον καταυλισμό, μπαίνουν σε ουρά με το υπηρεσιακό τους σημείωμα ανά χείρας και με τη βοήθεια μεταφραστή, δηλώνουν στους αστυνομικούς πού θέλουν να πάνε. Στη συνέχεια, η αστυνομία γράφει πάνω στα χαρτιά τη χώρα προορισμού- Γερμανία ή Αυστρία όπως τους ζητείται- και κατευθύνονται προς το σημείο διέλευσης.

    «Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη, μετά το άνοιγμα και του καταυλισμού που παρέμενε «παροπλισμένος»για πάνω από έναν μήνα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του καταυλισμού όπου μπορούν οι πρόσφυγες να περιμένουν σε θερμαινόμενες χώρους και να δέχονται πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα.

    [05] «Ένα από τα πιο ισχυρά το μπλόκο της Νίκαιας», υποστηρίζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές

    Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση τρακτέρ στο κόμβο Νίκαιας -η οποία διήρκεσε ώρες- με τους διοργανωτές να εκτιμούν ότι ο αριθμός των τρακτέρ έχει ξεπεράσει τα 1500.

    Αριθμός, που καθιστά το μπλόκο της Νίκαιας ένα από τα πιο ισχυρά μπλόκα που έχουν στηθεί. Μάλιστα, όπως σχολιάζανε αγροτοσυνδικαλιστές των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, που διοργάνωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα την κινητοποίηση των αγροτών, η τόση μεγάλη προσέλευση στο μπλόκο της Νίκαιας καταδεικνύει την «λαϊκή εξέγερση της μικρομεσαίας αγροτιάς».

    Τα τρακτέρ, προερχόμενα κυρίως από την Καρδίτσα και την Λάρισα, αλλά και από τα Τρίκαλα, έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος και οι αγρότες του μπλόκου οργανώνονται για τις παραπέρα κινήσεις τους.

    [06] Νέα 48ωρη απεργία για τις 27-28 Ιανουαρίου, αποφάσισε η ΠΝΟ

    Νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, για την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, αποφάσισεσε συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

    Τα 14 ναυτεργατικά σωματεία αποφάσισαν επίσης συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου, με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους κατά τη διάρκεια κατάθεσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

    [07] Εγκωμιαστικά σχόλια στον διεθνή τύπο για την παρουσία του Αλ.Τσίπρα στο Νταβός

    Με εγκωμιαστικά σχόλια υποδέχεται ο διεθνείς τύπος τις επαφές και τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός με εξαίρεση τις γερμανικές εφημερίδες Bild και Dιe Welt που ανήκουν στο συγκρότημα Axel Springer.

    Μεγάλη δημοσιότητα δίνεται στην συνάντηση του κ. Τσίπρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στις παρεμβάσεις του στην συζήτηση για «το Μέλλον της Ευρώπης» στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Τσίπρα οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    «ΤΟ ΔΝΤ επαναλαμβάνει τη θέση του για "σημαντική" ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αναφέρει το Reuters και υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ, με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «δηλώνει έτοιμο να υποστηρίξει την Ελλάδα μόνον όμως εφόσον γίνει "σημαντική" ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επίτευξη ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα ακολουθήσει βιώσιμη και καθοδική πορεία", αναφέρεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το Reuters

    Ήταν μια «καλή συνάντηση», σύμφωνα με κάποια πηγή που έχει εσωτερική πληροφόρηση, γράφει η Guardian για την συνάντηση Τσίπρα ?Λαγκάρντ. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ειλικρινείς», γράφει η εφημερίδα και παραθέτει τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.

    «ΟΤσίπρας και οΣόιμπλε κάνουν λόγο για ?ντροπή? στα σύνορα της Ευρώπης», γράφει το Spiegel και υπογραμμίζει πως ενώ ο Β. Σόιμπλε και η ελληνική κυβέρνηση σπανίως συμφωνούσαν τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια συζήτησης για το«Μέλλον της Ευρώπης»στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Τσίπρας, υπήρξε συμφωνία τουλάχιστον σε ένα σημείο: ότι στα σύνορα της Ευρώπης μέχρι σήμερα πνίγονται πρόσφυγες, αποτελεί«ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.Η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπιστεί μόνον από κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως η Ελλάδα ή χώρες υποδοχής, όπως η Γερμανία, γράφει το περιοδικό και επισημαίνει πως σε άλλα θέματα η αρμονία ήταν λιγότερο εμφανής.

    [08] Με εποπτικό ρόλο προστίθεται στο «κουαρτέτο» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προστίθεται στο «κουαρτέτο», με εποπτικό ρόλο για την εφαρμογή του προγράμματος «μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα».

    Την απόφαση πήρε σήμερα στο Στρασβούργο, η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.

    Το θέμα τέθηκε στη Διάσκεψη, ύστερα από πρόταση του Γκι Φερχόφστατ, αρχηγού των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ADLE).

    Σύμφωνα με την απόφαση, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, θα έχει ένα ρόλο δημοκρατικού ελέγχου. Θα επικουρείται από ομάδα εργασίας 30 ευρωβουλευτών «Financial Assistance working-Group» (FAWG).

    Η ομάδα εργασίας θα πραγματοποιεί τακτικές συνεδριάσεις με τα τέσσερα θεσμικά όργανα, ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και EMS ).

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, σύμφωνα με δελτίο τύπου της ομάδας του δήλωσε :

    «Χαίρομαι που σήμερα έχουμε φτάσει σε συμφωνία σχετικά με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Αυτό θα ενισχύσει τον έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Αποτελεί επίσης ένα στοιχείο του δημοκρατικού ελέγχου ιδιαίτερα επιθυμητού, σε μια διαδικασία που συχνά θεωρείται ως αδιαφανής.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εκλεγμένα μέλη, μπορούν τώρα να παίξουν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί, για να συμβάλουν σε εποικοδομητικές αλλαγές στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Φερχόφστατ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 January 2016 - 23:32:29 UTC