Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Να δημιουργήσουμε ισχυρό προοδευτικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Οι κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας μπορούν να στηρίξουν την εξωτερική πολιτική
  • [03] H καλύτερη προετοιμασια της κυβέρνησης, ενόψει της αξιολόγησης, συζητηθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ
  • [04] Απολογισμός έργου και προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής
  • [05] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ
  • [06] ΣτΕ: Το γήπεδο στη Λ. Αλεξάνδρας θα κατεδαφιστεί μετά την οικοδόμηση του νέου στο Βοτανικό
  • [07] Τουλάχιστον 21 νεκροί από επίθεση σε πανεπιστήμιο στο Πακιστάν
  • [08] Άμεση δράση για το προσφυγικό, για να μην πεθάνει η Σένγκεν και ανάπτυξη, ζητούν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων από την ολλανδική
  • [09] H επίλυση της προσφυγικής κρίσης βασική προτεραιότητα λέει ο Ολλανδός Πρωθυπουργός
  • [10] Γ. Κατρούγκαλος: Μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων το προσχέδιο για το ασφαλιστικό
  • [11] Τζο Μπάιντεν: Η Ελλάδα «άγκυρα» σταθερότητας στην Ευρώπη
  • [12] Πολιτική σκευωρία της κυβέρνησης σε βάρος του καταγγέλλει ο Στ. Παπασταύρου
  • [13] Σε «θέση μάχης» τα τρακτέρ στα Τέμπη - Κανονικά η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό
  • [14] Η Renault αναδείχτηκε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα στην Ευρώπη
  • [15] Ξαφνικό «διαζύγιο» με τον Παπαδόπουλο
  • [16] Αναβλήθηκε ξανά το Λεβαδειακός-Ατρόμητος

  • [01] Φ. Γεννηματά: Να δημιουργήσουμε ισχυρό προοδευτικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας

    Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και προσωπικά στον πρωθυπουργό για το αδιέξοδο στη χώρα, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στους βουλευτές και ηγετικά στελέχη, εξήγησε ότι η πρόταση που κατέθεσε για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πολιτικού φορέα, με προγραμματική συνδιάσκεψη την άνοιξη και την εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση τον Μάιο, θα πρέπει να είναι η απάντηση στην απόπειρα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιβάλλουν το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ.

    «Εδώ και τώρα να δημιουργήσουμε το νέο, μεγάλο δυναμικό προοδευτικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε η κ. Γεννηματά και υποστήριξε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιχειρούν και πάλι να πολώσουν και να διχάσουν τους Έλληνες, να διαμορφώσουν το νέο δικομματισμό και να "εξουθενώσουν" τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο».

    «Και οι δύο όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, αδυνατούν να δώσουν θετικές απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις, να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την κρίση και να δημιουργήσουν καλύτερες ημέρες για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Παράταξη που προτείνει περιλαμβάνει την Κεντροαριστερά της ευθύνης, το ριζοσπαστικό Κέντρο, τη Σοσιαλδημοκρατία, τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, την Ανανεωτική Αριστερά, τις δυνάμεις της Οικολογίας.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Οι κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας μπορούν να στηρίξουν την εξωτερική πολιτική

    Στη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την στήριξη της εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε μιλώντας στη Βουλή, κατά την συνεδρίαση των μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

    «Οι επιτροπές που έχετε δημιουργήσει για τις διεθνείς επαφές μπορούν να δημιουργήσουν δίκτυα φιλίας και διασύνδεσης σε μία εποχή που η διπλωματία χαρακτηρίζεται από την εντατικοποίηση των επαφών, ενώ υπάρχουν περισσότεροι παίκτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες μπορούν, επίσης, να διαδραματίσουν διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στα αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών και το υπουργείο Εξωτερικών που αντιλαμβάνεται με αυστηρό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα.

    [03] H καλύτερη προετοιμασια της κυβέρνησης, ενόψει της αξιολόγησης, συζητηθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, σε πλήρη σύνθεση, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ)υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη.

    Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός και η βέλτιστη προετοιμασία της κυβέρνησης στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    [04] Απολογισμός έργου και προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής

    Τις προτεραιότητες της διοίκησης της περιφέρειας Αττικής για το 2016, σκιαγραφεί σε άρθρο-παρέμβασή της στην ιστοσελίδα epoli.gr και το περιοδικό «Πόλη+Πολιτική», η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

    Η περιφερειάρχης αναφέρεται σε προτεραιότητες όπως: «η προώθηση προτάσεων για ριζική μεταρρύθμιση του καλλικρατικού πλαισίου, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στον Β'βαθμό αυτοδιοίκησης να παίξει έναν αναβαθμισμένο ρόλο ως πραγματική εναλλακτική δομή εξουσίας», «η προώθηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης, με ίδιους και ευρωπαϊκούς πόρους, με έμφαση στη δημιουργία απασχόλησης, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, του τουρισμού», η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων υποδομών, όπως είναι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) αλλά και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

    Στο άρθρο της η κ. Δούρου αναφέρεται στην πρώτη χρονιά της θητείας της σημερινής Περιφερειακής Διοίκησης: «Οι δεκαπέντε μήνες που πέρασαν από την ανάληψη των καθηκόντων, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014, ήσαν μήνες γόνιμων προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα. Προκλήσεων, στις οποίες ανταποκριθήκαμε με όρους εφαρμογής των κανόνων της χρηστής διοίκησης και διαφάνειας, με στόχο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανταπόκριση στις πιεστικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών των 66 Δήμων της Περιφέρειας».

    [05] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ

    Σαρανταοκτάωρη απεργιακή κινητοποίηση, με προοπτική κλιμάκωσης, πραγματοποιούν από σήμερα οι ναυτικοί, ζητώντας την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.Η απεργία των ναυτικών ξεκίνησεστις6το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις6το πρωί της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου.

    Αύριο στις11το πρωί η ΠΝΟ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση εντός του λιμανιού, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου αντιπροσωπεία της ΠΝΟ θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Θοδωρή Δρίτσα.

    Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ αλλά και οι υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας οι οποίοι πραγματοποιούν και αυτοί απεργιακές κινητοποιήσεις ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που εντάσσει το ΝΑΤ στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

    Οι υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν προγραμματίσει για αύριο στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

    Χθες ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς προειδοποίησε ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να φθάσει μέχρι το τέρμα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία είδους υποχώρηση.

    [06] ΣτΕ: Το γήπεδο στη Λ. Αλεξάνδρας θα κατεδαφιστεί μετά την οικοδόμηση του νέου στο Βοτανικό

    Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ερμηνεύοντας το νομοθετικό πλαίσιο της διπλής ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, αποφάνθηκε ότι η κατεδάφιση του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» του Παναθηναϊκού δεν συντελείται πριν την ολοκλήρωση των εργασιών οικοδόμησης του γηπέδου στο Βοτανικό στην περιοχή Ελαιώνας του Δήμου Αθηναίων.

    Παράλληλα, το εν λόγω Τμήμα του ΣτΕ με την υπ'αριθ. 205/2015 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του ΠΑΟ, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διπλής ανάπλασης.

    Στην πράξη, ο Παναθηναϊκός ζητούσε να κατεδαφιστεί το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας μετά την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του νέου γηπέδου στον Ελαιώνα.

    Στην προσφυγή του ο Παναθηναϊκός, υποστήριζε ότι από τις αλλαγές που έχουν γίνει διαδοχικά στο νομοθετικό πλαίσιο για τη διπλή ανάπλαση και την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2011, έχει δημιουργηθεί παρερμηνεία αναφορικά με το χρόνο κατεδάφισης του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του νέου γηπέδου στο Βοτανικό.

    [07] Τουλάχιστον 21 νεκροί από επίθεση σε πανεπιστήμιο στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην επίθεση εναντίον ενός πανεπιστημίου στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε πολύ σύντομα μια παράταξη των Ταλιμπάν, προκαλώντας σοκ στη χώρα, έναν χρόνο μετά το μακελειό σε ένα σχολείο στην ίδια περιοχή όπου 134 μαθητές έχασαν την ζωή τους.

    Φοιτητές και συνάδελφοι απέτισαν φόρο τιμής σε έναν νεαρό εκπαιδευτικό, έναν «πραγματικό τζέντλεμαν» που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει τους σπουδαστές από τις σφαίρες των τρομοκρατών.

    Ο Σίεντ Χάμιντ Χουσάιν, αναπληρωτής καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο Μπάτσα Χαν, ηλικίας 32 ετών άρχισε να πυροβολεί με ένα όπλο τους τρομοκράτες με στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές να διαφύγουν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

    Ένας φοιτητής γεωλογίας, ο Ζάχουρ Άχμεντ, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Χουσάιν τον προστάτευσε.

    «Βγήκαμε έξω, ωστόσο ο καθηγητής μας της Χημείας μας εμπόδισε (να φύγουμε) και μας συμβούλευσε να γυρίσουμε πίσω, στο εσωτερικό του κτιρίου».

    «Κρατούσε ένα πιστόλι στο χέρι, είδα μια σφαίρα να τον χτυπά, δύο τρομοκράτες πυροβολούσαν προς κάθε κατεύθυνση» είπε.

    «Τον πυροβολούσαν ενώ βρίσκονταν από πάνω του εξ επαφής» περιέγραψε ένας άλλος φοιτητής, ο Μουχάμαντ Νταούντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σίεντ Χάμιντ Χουσάιν, πατέρας 2 μικρών παιδιών, ήταν ένας «πραγματικός τζέντλεμαν και ένας αξιοσέβαστος καθηγητής».

    Ο πρόεδρος Μαμνούν Χουσάιν επιβεβαίωσε τον θάνατο του καθηγητή εκφράζοντας την οδύνη του και αποστέλλοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

    Και άλλοι φοιτητές και καθηγητές πυροβόλησαν εναντίον των δραστών την Τετάρτη, διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου των υπηρεσιών διάσωσης, ο Μπιλάλ Φάιζι.

    Οι εκπαιδευτικοί στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν έχουν την άδεια των αρχών να οπλοφορούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος μετά το μακελειό πριν από ένα χρόνο σε ένα σχολείο στην Πεσάβαρ που διέπραξε μια ομάδα Ταλιμπάν.

    [08] Άμεση δράση για το προσφυγικό, για να μην πεθάνει η Σένγκεν και ανάπτυξη, ζητούν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων από την ολλανδική Προεδρία

    Με την ευκαιρία παρουσίασης των προτεραιοτήτων της ολλανδικής Προεδρίας από τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρθηκε, με παρέμβασή του, στις προκλήσεις που υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ανάμεσα στις οποίες «η ανάγκη αποτελεσμάτων στην Ευρώπη, αξιοπιστίας και υλοποίησης της κάθε συμφωνίας». Ο κ. Βέμπερ έφερε σαν παράδειγμα τη συμφωνία που έχει κάνει η ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό και η οποία καθυστερεί στην υλοποίησή της.

    «Έχουμε υποσχεθεί 3 δισ. ευρώ, τα χρήματα όμως δεν έρχονται γιατί οι χώρες δεν τα δίνουν», τόνισε και απευθυνόμενος στον Μαρκ Ρούτε προσέθεσε: «Εκείνο επομένως που είναι βασικό σήμερα είναι να αποκατασταθεί ξανά η αξιοπιστία, όσα αποφασίζετε να τα κάνετε».

    Ζήτησε από τον κ. Ρούτε να μη μιλάει μόνο για τις νέες νομοθετικές πτυχές, όπως την ενεργειακή εσωτερική αγορά ή το ψηφιακό, αλλά να ασχοληθεί και με την εφαρμογή της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα ζήτησε να μην ξεχαστεί η κοινωνική πολιτική της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. «Η ομάδα μας θέλει να σας βοηθήσει στον δρόμο της ανάκαμψης. Για να στηρίξουμε, όμως, την οικονομική ανάκαμψη δεν αρκεί να ενισχυθεί μόνο η κοινή αγορά, αλλά θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην κοινωνική πολιτική», τόνισε.

    Ο κ. Πιτέλα μίλησε για κοινωνική Ευρώπη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και είπε ότι θα είναι «όνειδος» η τυχόν ύπαρξη «κοινωνικού ντάμπινγκ» στη δέσμη μέτρων που θα ετοιμάσει η ολλανδική Προεδρία, πράγμα που θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για την ομάδα των Σοσιαλιστών.

    Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη του τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την ολλανδική Προεδρία: Το προσφυγικό, η εσωτερική αγορά και το Brexit.

    Για το μεταναστευτικό ζήτησε να παρουσιασθεί επειγόντως η πρόταση για την Ακτοφυλακή και τη Συνοριοφυλακή που όλοι περιμένουν και καθυστερεί. Τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει για την επιβίωση της ζώνης Σένγκεν, εκτός εάν «ίσως έχει ήδη πέθανε!».

    [09] H επίλυση της προσφυγικής κρίσης βασική προτεραιότητα λέει ο Ολλανδός Πρωθυπουργός

    Πρέπει να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα και να βεβαιωθούμε ότι αυτά είναι ορατά προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον αυξανόμενο σκεπτικισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. (..) Η τήρηση των υποσχέσεων και των συμφωνιών θα πρέπει να είναι η νέα νόρμα στην Ευρώπη. Μία συμφωνία είναι μία συμφωνία", δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε στη σημερινή συζήτηση για την έναρξη της νέας εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου.

    Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

    Ο κ. Ρούτε δήλωσε ότι οι συμφωνίες με την Τουρκία πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Υπογράμμισε την ανάγκη να καταστούν ασφαλείς οι συνθήκες υποδοχής των προσφύγων, να τεθούν υπό έλεγχο τα εξωτερικά σύνορα, ειδικά στην Ελλάδα, να λειτουργήσουν τα σημεία υποδοχής "hotspots" και να επιλυθεί το ζήτημα της ορθής καταγραφής των προσφύγων. "Οι τρέχοντες αριθμοί δείχνουν ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Μας τελειώνει ο χρόνος. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη μείωση των προσφυγικών ροών μέσα στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες", συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

    Μεταξύ των άλλων προτεραιοτήτων της προεδρίας είναι και η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρωζώνη, η πλήρης εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της ενιαίας αγοράς, καθώς και η απλοποίηση "του υπερβολικού αριθμού ρυθμίσεων που περιορίζουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις".

    [10] Γ. Κατρούγκαλος: Μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων το προσχέδιο για το ασφαλιστικό

    Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή» ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υπεραμύνεται του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα δίκαιο, κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων, που ανακατανέμει τα βάρη από τους φτωχούς στους πλουσιότερους, ενώ υπογράμμισε τη σκέψη που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο όσων αφορά τους νέους επιστήμονες για την εφαρμογή ενός «κόφτη» στηνασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ούτως ώστε να συνεχίζει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος, χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα.

    Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού το χαρακτήρισε ως ένα θέμα δύσκολο, τόνισε ότι μέχρι σήμερα η ασφαλιστική μεταχείριση του κλάδου λόγω της μεγάλης ταξικής διαστρωμάτωσης που έχει και των εντελώς ανόμοιων κατηγοριών, ήταν ισοπεδωτική. «Το παλαιό σύστημα εισφορών δεν εξέταζε το πραγματικό εισόδημα, αλλά κατέτασσε ισοπεδωτικά σε ασφαλιστικές κλάσεις με μοναδικό κριτήριο το χρόνο στο επάγγελμα», γράφει.

    Δίνοντας κάποια παραδείγματα, τόνισε ότι η ασφαλιστική επιβάρυνση ως ποσοστό επιβάρυνσης του δηλωθέντος εισοδήματος ήταν αντίστροφα προοδευτική, πολύ μεγαλύτερη για τα μικρά εισοδήματα, έως 10.000 ευρώ το χρόνο και ελάχιστη για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. «Για την πρώτη κατηγορία η επιβάρυνση φτάνει σήμερα στο 30,21% του εισοδήματος, ενώ για όσους κερδίζουν πάνω από 60.000 ευρώ τον χρόνο είναι μόλις 5,22% και για όσους κερδίζουν πάνω από 100.000 ευρώ ακόμη μικρότερη, 1,84%», σημειώνει.

    Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι με το προσχέδιο της κυβέρνησης αυτές οι αδικίες εξαλείφονται ενώ δεν αυξάνει τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά υπολογίζει τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος.

    [11] Τζο Μπάιντεν: Η Ελλάδα «άγκυρα» σταθερότητας στην Ευρώπη

    Στο ελληνικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επικεντρώθηκε η συζήτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται στο Νταβός.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.

    Αναφορικά με το προσφυγικό, χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

    Σχετικά με τα ενεργειακά, χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Για το Κυπριακό, επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

    Τέλος, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στη συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επισήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

    Γράφημα σχετικό με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τις συναντήσεις που προγραμματίζεται να έχει στο περιθώριο της διοργάνωσης

    [12] Πολιτική σκευωρία της κυβέρνησης σε βάρος του καταγγέλλει ο Στ. Παπασταύρου

    «Εγώ τέτοιο ποσό δεν απέκτησα ούτε και διαθέτω», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση του ελβετικού λογαριασμού των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων της λίστας Λαγκάρντ, ο δικηγόρος και πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, μετά το πρόστιμο των περίπου 3,5 εκ. ευρώ που του καταλόγισε σχετικά το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

    Μετά την δημοσιοποίηση της διαβίβασης της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, είτε για την εξόφληση του καταλογιζόμενου ποσού, είτε για ποινικό χειρισμό, ο κ. Παπασταύρου εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει πως στον ίδιο δεν έχει κοινοποιηθεί οριστικός καταλογισμός προστίμου, ενώ επαναλαμβάνει πως η υπόθεση αφορά «απόπειρα ηθικής και επαγγελματικής εξόντωσης» του. Αναφέρει επίσης πως «η προαναγγελία του καταλογισμού σε βάρος μου, έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό το προηγούμενο Σάββατο, πριν ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος» και επαναλαμβάνει πως πρόκειται περί μίας σκευωρίας που έχει στηθεί εις βάρος του με μία «δίωξη πολιτική και προμελετημένη».

    [13] Σε «θέση μάχης» τα τρακτέρ στα Τέμπη - Κανονικά η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό

    Σε «θέση μάχης» βρίσκονται εκατοντάδες τρακτέρ -οι οργανωτές κάνουν λόγο για 700- στα Τέμπη, εκατέρωθεν του οδοστρώματος, ενώ μόλις λίγα λεπτά πριν ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

    Το μπλόκο των Τεμπών είναι γεγονός, και οι αγρότες καλούν για το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην κοιλάδα, εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων που έχουν στηθεί ή θα στηθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους. Μέχρι τότε τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά όπως δηλώνουν με έμφαση οι αγρότες αναμένουν πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από Δευτέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα σταθμίσουν και τη στάση τους. Ζητούν δε διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

    Στο μεταξύ μικρή ένταση σημειώθηκε γύρω στις 3.30 μμ, μεταξύ αγροτών που είχαν ήδη φθάσει στα Τέμπη και της Αστυνομίας, επειδή αργούσε η προέλευση του κυρίως όγκου των τρακτέρ που από παράδρομο στο ύψος του Ευαγγελισμού περίμεναν να ανεβούν στον κόμβο Γυρτώνης, προκειμένου να οδεύσουν προς τα Τέμπη. Διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση, αγρότες ανέβηκαν στο οδόστρωμα, κλείνοντας και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια όμως αποχώρησαν και ακολούθησε η άφιξη των τρακτέρ σε φάλαγγα και η διευθέτηση τους στον χώρο.

    [14] Η Renault αναδείχτηκε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα στην Ευρώπη

    Η διεθνής οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην οικονομία, δεν στάθηκαν εμπόδιο στην πορεία της Renault. H γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία και το 2015 συνέχισε την αναπτυξιακή πορεία της και αναδείχτηκε η αυτοκινητοβιομηχανία με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη.

    Επίσης, ο όμιλος Renault για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σημείωσε αξιοσημείωτες επιδόσεις στον τομέα των πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πωλήσεις του ομίλου σε παγκόσμια κλίμακα παρουσίασαν αύξηση 3,3%. Πούλησε 2.800.242 οχήματα διαφόρων τύπων, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Τα αποτελέσματα αυτά διατηρούν την Renault στη πρώτη θέση ανάμεσα στις γαλλικές εταιρείες, ενώ από την πλευρά της και η Dacia πραγματοποίησε ρεκόρ πωλήσεων.

    Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα αποτελέσματα του ομίλου ήταν επίσης θετικά. Αύξηση των πωλήσεων κατά 10,2%, ενώ η Renault κατέκτησε τον τίτλο της εταιρείας με την μεγαλύτερη ανάπτυξη (+12,3%). Σε αυτή την επίδοση ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η παρουσία των Twingo, Clio και Captur που διατήρησαν τη μάρκα στην πρώτη θέση των αυτοκινήτων πόλης (κατηγορίες Α+Β). Στην πρώτη θέση για 18η χρονιά διατηρήθηκε η μάρκα και στην κατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,9%. Επίσης, επιτυχία σημείωσε και στα ηλεκτρικά οχήματα, όπου η αύξηση των πωλήσεων έφτασε το 49%. Η Dacia συνέχισε τη σταθερά ανοδική της πορεία με αύξηση των ταξινομήσεων κατά 3,6% και συνολικές πωλήσεις 374.458 μονάδων.

    Ο όμιλος Renault στοχεύει να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά και το 2016. Η έλευση νέων μοντέλων αναμένεται να ενισχύει την θέση της διεθνή αγορά, ενώ σημαντική θεωρείται και η περαιτέρω ενίσχυση της γεωγραφικής επέκτασης των δραστηριοτήτων του ομίλου, στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές (Κίνα και Ινδία).

    Η πλήρης εμπλοκή της Renault στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, με εξολοκλήρου δική της ομάδα, της δίνει την δυνατότητα να προβληθεί σε όλο τον κόσμο και να αντλήσει τεχνογνωσία, η οποία θα συμβάλει στην αναβάθμιση των μοντέλων παραγωγής. Η παρουσίαση της νέας ομάδας θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στις 3 Φεβρουαρίου.

    Σπύρος Ρέκκας

    [15] Ξαφνικό «διαζύγιο» με τον Παπαδόπουλο

    Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη το προηγούμενο διάστημα, ο Αστέρας Τρίπολης ανακοίνωσε σήμερα τη λύση της συνεργασίας του με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο! Ο έμπειρος επιθετικός αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τους Αρκάδες, αλλά η θητεία του στον πελοποννησιακό σύλλογο διήρκησε μόλις 6 μήνες.

    «Τον ευχαριστούμε θερμά για το ήθος του και τον επαγγελματισμό του και του ευχόμαστε από καρδιάς καλή συνέχεια στην καριέρα του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

    [16] Αναβλήθηκε ξανά το Λεβαδειακός-Ατρόμητος

    Για δεύτερη φορά και για τον ίδιο ακριβώς λόγο (κακές καιρικές συνθήκες) δεν θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι της 16ης αγωνιστικής της Super League, ανάμεσα στον Λεβαδειακό και στον Ατρόμητο, καθώς ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου είναι καλυμμένος από χιόνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 3 Ιανουαρίου, αλλά ο δυνατός αέρας και η καταρρακτώδης βροχή δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή του.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 January 2016 - 17:32:29 UTC