Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταδιακά φθάνουν στην Αθήνα από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών
  • [02] Φονική έκρηξη με δύο νεκρούς στα τουρκοσυριακά σύνορα
  • [03] Η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε την παραίτηση Γκρούεφσκι - Εκλογές στις 24 Απριλίου
  • [04] Διμερείς επαφές του Ν. Κοτζιά στο περιθώριο του συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ
  • [05] Ροτόντα, το πολυπολιτισμικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης
  • [06] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και στο προσφυγικό και στο πρόγραμμα προσαρμογής
  • [07] Euronews: Πρώτη φορά διαγωνισμός για τις άδειες στην Ελλάδα

  • [01] Σταδιακά φθάνουν στην Αθήνα από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

    Σταδιακά αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνατα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ενώ άγνωστη είναι ακόμη η ακριβής ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής.

    Τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν θα συλλέγουν τα πρόσθετα στοιχεία και τις διευκρινίσεις που ζητούν οι θεσμοί, κυρίως όσον αφορά στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό κενό τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για την τριετία 2016- 2018. Εν προκειμένω, είναι χαρακτηριστική η δήλωση, την περασμένη Παρασκευή, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης».

    Εκτός από το ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών, στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας αναμένεται να συμπεριληφθούν, οι αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, η πρόσθετη περικοπή- βάσει της συμφωνίας του Αυγούστου- των αμυντικών δαπανών, οι παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, οι επόμενες παρεμβάσεις στα «κόκκινα» δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, καθώς και η υλοποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ.

    [02] Φονική έκρηξη με δύο νεκρούς στα τουρκοσυριακά σύνορα

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε ιατρικό κέντρο, κοντά σε σχολείο στη μεθοριακή επαρχία Κίλις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι δύο άνθρωποι είναι νεκροί.

    Οι αρχές ερευνούν αν η έκρηξη προκλήθηκε από βλήματα όλμου που ερρίφθη από τη Συρία, δήλωσε αξιωματούχος.

    Η τουρκική εφημερίδα Haberturk αναφέρει ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από οβίδα που ερρίφθη από τη Συρία και έπεσε σε περίβολο του σχολείου.

    [03] Η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε την παραίτηση Γκρούεφσκι - Εκλογές στις 24 Απριλίου

    Η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσετην παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από το πρωθυπουργικό αξίωμα της χώρας, μετά από δικό του αίτημα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον σχηματισμό μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές στις 24 Απριλίου.

    Επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE, Έμιλ Ντιμτρίεφ, ο οποίος έλαβε πριν από λίγο από τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    Ακολούθως, η Βουλή της χώρας, στην οποία τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία, αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Έμιλ Ντιμιτρίεφ.

    Νωρίτερα, ο Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι θα προχωρήσει τελικά στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, ώστε η χώρα να εξέλθει από την πολιτική κρίση και να προχωρήσει μπροστά.

    [04] Διμερείς επαφές του Ν. Κοτζιά στο περιθώριο του συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ

    Την έναρξη μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τη συνάντηση των τεσσάρων βαλκανικών χωρών.

    «Χθες είχαμε για πρώτη φορά μια συνάντηση οι τέσσερις βαλκανικές χώρες που είναι κράτη-μέλη της ΕΕ -δηλαδή η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα- για να ξεκινήσουμε μια πιο στενή συνεργασία πάνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα, τον ευρωπαϊκό δρόμο των Βαλκανίων. Για να διαμορφώσουμε κοινά αιτήματα για μεγάλα επενδυτικά σχέδια, για δίκτυα σιδηροδρόμων, ενέργειας, αυτοκινητόδρομων. Για κοινές προσπάθειες για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται οργανωμένα αυτή η συνεργασία ανάμεσα στα τέσσερα κράτη, ενώ όπως είπε, αναμένεται να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση στις 5 και 6 του Φλεβάρη στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Άμστερνταμ.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι σήμερα ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια: η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, η οποία θα συνεχίσει με μια συνάντηση των Γενικών Γραμματέων στην Κύπρο σε μια εβδομάδα για να προετοιμάσει μια κανονική πολιτική συνάντηση και μετά μια συνάντηση Κορυφής. Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει αίτημα και από τη μεριά της Παλαιστινιακής Αρχής για τη διαμόρφωση μιας ανάλογης τριμερούς και η ελληνική πλευρά έχει ήδη συμφωνήσει, ενώ υπάρχει και αίτημα από το Λίβανο που δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα.

    [05] Ροτόντα, το πολυπολιτισμικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης

    Οι Έλληνες αρχαιολόγοι εκφράζουν, σε ανακοίνωσή τους, την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι «η Ροτόντα, το παγκόσμιας ακτινοβολίας αυτό μνημείο, αποδίδεται στο κοινό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για κάθε χρήση που συνάδει με τον μουσειακό του χαρακτήρα» και διαφωνούν «με οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να επισκιάσει τη διαχρονική αξία του μνημείου».

    Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) τονίζεται ότι η Ροτόντα «ήταν, είναι και θα παραμείνει επισκέψιμο μνημείο-μουσείο, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν απρόσκοπτα αυτό το ύψιστο πολιτισμικό παλίμψηστο της Θεσσαλονίκης, όπως επικυρώθηκε, άλλωστε, και με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ το 1999. Πέρα από τη θεσμοθετημένη από το 1999 τέλεση της θείας λειτουργίας εντός του μνημείου μία φορά τον μήνα, ο ΣΕΑ θεωρεί ότι τώρα ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου θα μπορέσει να αναδειχθεί με όλες τις προβλεπόμενες μουσειακές και εκπαιδευτικές δράσεις που καθιστούν ένα μνημείο ζωντανό και προσιτό σε όλους τους πολίτες».

    [06] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και στο προσφυγικό και στο πρόγραμμα προσαρμογής

    Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, τόσο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής, όσο και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την συνάντηση που είχεμε την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ σε ό,τι αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αναγνώρισε την ανάγκη συνεργασίας με τους εταίρους και την Frontex, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής.

    «Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Μετά την αξιολόγηση, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος - όχι για κούρεμα, καθώς δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά για άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση, κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας. Επίσης, να υπάρξουν αν χρειαστεί κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, διορθώσεις σε σημεία, στα οποία αποδεδειγμένα - και αφού συμφωνήσουμε από κοινού - είναι εσφαλμένο», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για "ζήτημα υπόστασης" της Ευρώπης και επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε ότι το κέντρο βάρους της ΕΕ δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. «Η σημερινή κατάσταση αφυπνίζει την Ευρώπη και επιτέλους την οδηγεί να επιστρέψει στις ρίζες της, που είναι ο άνθρωπος, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως «όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες» και βεβαίως θα πρέπει να εργαστούν για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, που είναι, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ρίζα του κακού.

    Η Τουρκία, η οποία «ορθώς έχει εμπλακεί στο ζήτημα, πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν τον έλεγχο των ροών και κυρίως ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία, πολλές φορές με την συνεργασία των τουρκικών αρχών», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να επανενεργοποιηθουν οι συμφωνίες επανεισδοχής.

    Σε ό,τι αφορά την απειλή της τρομοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους τρομοκράτες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως ανοχή» και κάλεσε όλους να διακρίνουν τους τρομοκράτες από τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα πάντως, επανέλαβε, όχι απλώς θα κάνει το χρέος της, αλλά θα πρωταγωνιστήσει εκπληρώνοντας τις δικές της υποχρεώσεις στο ακέραιο. «Όταν στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει ο έλεγχος, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ίδια η Ελλάδα επιζητεί την συνεργασία με την FRONTEX, διευκρινίζοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνει στην εξής βάση: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ, αλλά καθορίζονται κυρίαρχα από την Ελλάδα και η Ελλάδα προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα υπάρχει η συνεργασία με την FRONTEX. Κοινές περιπολίες αποκλείονται. Η FRONTEX βεβαίως ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αποτελεί σημαντική δύναμη για την περιφρούρηση των συνόρων».

    Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για κορυφαίο ρόλο της Άγγελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση και κατέληξε: "Δεν μπορεί οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στον πολιτισμό ούτε στην δημοκρατία μας. Είναι κοινή υπόθεση όλων μας, αλλά με όρους δημοκρατίας και πολιτισμού, όπως ταιριάζει στην Ευρώπη».

    [07] Euronews: Πρώτη φορά διαγωνισμός για τις άδειες στην Ελλάδα

    Αναλυτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα» φιλοξενεί το ευρωπαϊκό ενημερωτικό δίκτυοEuronews, τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική του έκδοση.

    «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν έχει ποτέ υλοποιήσει επίσημη διαδικασία (σ.σ. σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών), αλλά διατηρεί ένα καθεστώς προσωρινών αδειών», τονίζει η συντάκτρια τουEuronews, Έφη Κουτσοκώστα και προσθέτει ότι «Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια διαδικασία υλοποιείται στην Ελλάδα, από την έναρξη εκπομπής της ιδιωτικής τηλεόρασης».

    ΤοEuronewsτονίζει ότι, σε επικοινωνία του με Ευρωπαίο αξιωματούχο, έλαβε την απάντηση ότι«σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε να σχολιάσουμε τίποτα που αφορά μεμονωμένες πολιτικές» και συμπλήρωσε ότι «εργαζόμαστε σε αυτό το θέμα βάσει των όρων που προβλέπει το μνημόνιο». Το δίκτυο σημειώνει, δε, ότι αυτό που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο το οποίο υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι είναι η ανακοίνωση ενός διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και δικαιωμάτων χρήσης των συχνοτήτων. Αναφέρεται, μάλιστα, σε δήλωση κυβερνητικής πηγής, που διαμήνυσε στοEuronewsότι «είναι κομμάτι της συμφωνίας και σημαντική μεταρρύθμιση που συμβάλλει στη διαφάνεια. Απαράδεκτο και σκοτεινό το καθεστώς μέχρι τώρα». (Σ.σ. Η αδειοδότηση των ελεύθερης λήψης επίγειων ψηφιακών σταθμών μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού που θα υλοποιήσει το ΕΣΡ, περιλαμβάνεται συγκεκριμένα στα «βασικά παραδοτέα» της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα τουESM?παράγραφος 2.1.e- που κυρώθηκε με το ν. 4339/2015).

    Τέλος, τοEuronewsσημειώνει ότι το καθεστώς αδειοδότησης εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο και, μάλιστα, οι προϋποθέσεις για τη διαδικασία αδειοδότησης υπερψηφίστηκαν όχι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από τρία κόμματα της Αντιπολίτευσης: το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 January 2016 - 23:32:27 UTC