Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ρήγας: Ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει αν προκρίνει την περικοπή των κύριων συντάξεων
  • [02] Απορρίπτει το ΥΠΟΙΚ τους χαρακτηρισμούς περί «Greek Statistics»
  • [03] Μπόργιανς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ο Tσίπρας θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή
  • [04] Νεκρός ανασύρθηκε ένας άντρας από το όχημα που έπεσε σε ρέμα στο Σιδηρόκαστρο
  • [05] «Θα μπει Σταυρός στη Ροτόντα και αν θέλουν να ρωτήσουμε τον κόσμο να κάνουμε δημοψήφισμα»
  • [06] Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού στον Κρουσοβίτη στο Σιδηρόκαστρο

  • [01] Π. Ρήγας: Ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει αν προκρίνει την περικοπή των κύριων συντάξεων

    Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας κάλεσε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Free Sunday, τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη «να ξεκαθαρίσει αν προκρίνει και πάλι -το έχει ήδη κάνει με τη ψήφο του στο παρελθόν- περικοπή των κύριων συντάξεων. Αν όχι, προσθέτει, «οφείλει να φέρει άμεσα στο δημόσιο διάλογο απτές και βιώσιμες προτάσεις».

    Σε ερώτηση για τον θετικό αντίκτυπο στα διεθνή ΜΜΕ που είχε η εκλογή Μητσοτάκη, ο κ. Ρήγας κάνει λόγο για δύο μόνο θετικά άρθρα , τα οποία, όπως αναφέρει , «εκπορεύονται μάλιστα από ΜΜΕ που το πεντάμηνο της σκληρής διαπραγμάτευση έδειξε πως απηχούν θέσεις και απόψεις των πιο σκληρών συντηρητικών κύκλων του εξωτερικού. Δεν είμαι σίγουρος πως δημοσιεύματα εκφραστών τέτοιων απόψεων περιποιούν τιμή για τον κ. Μητσοτάκη, σε κάθε περίπτωση δεν είναι κάτι που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνει ο κ. Ρήγας.

    [02] Απορρίπτει το ΥΠΟΙΚ τους χαρακτηρισμούς περί «Greek Statistics»

    Το ποσοστό απορρόφησης της κονοτικής συνδομής για τα έργα του ΕΣΠΑ θα υπερβεί το 100% σε όλα τα προγράμματα, υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομίας απαντώντας με στοιχεία στον χαρακτηρισμό "Greek Statistics" που χρησιμοποιήθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και από δημοσίευμα εφημερίδας.

    Αναλυτικά, το υπουργείο απαντά τα εξής:

    «O χαρακτηρισμός Greek Statistics επιστρέφεται στην Καθημερινή και στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Η απαράδεκτη τοποθέτηση του κ.Κωνσταντινόπουλου στην τελευταία συζήτηση σχετικής επερώτησης στη Βουλή, όπου εξέθεσε τον εαυτό του (πολύ περισσότερο αφού έχει διατελέσει υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ) συγκρίνοντας ανόμοια μεγέθη, προσθέτονταςμήλα με αχλάδια κλπ, υιοθετήθηκε άκριτα από την εφημερίδα Καθημερινή που με τη σειρά της εκτέθηκε αντιστοίχως.

    Επειδή κατά τα φαινόμενα δεν έχουν «καταλάβει» ή αδυνατούν να χωνέψουν τι κατάφερε και πως η κυβέρνηση στον τομέα των Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, εξηγούμε λοιπόν στον πρώην υφυπουργό, στην εφημερίδα, στον κ. Αυγενάκη και σε όποιον άλλο «δύσπιστο», με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, τα εξής:

    1)Το συνολικό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2015 (υπερσύνολο του ΕΣΠΑ) υλοποιήθηκε στο ακέραιο με βάση την σχετική πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Δηλαδή διατέθηκαν στην οικονομία 6,406 δισ. ευρώ (πρόβλεψη 6,4 δισ. ευρώ) εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν το τελευταίο τετράμηνο του 2015 ξεπερνώντας το στόχο που είχε τεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (4,5 δισ. ευρώ)

    2) Από το σύνολο των 6,4 δισ. ευρώ που διατέθηκαν το 2015 για δημόσιες επενδύσεις, ποσό 2,3 δισ. ευρώ προήλθε από κοινοτική συνδρομή έργων ΕΣΠΑ 2007-13. Το ποσό αυτό είναι κατά 250 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση του κου. Κωσταντινόπουλου στον προϋπολογισμό του 2015.

    3)Τα παραπάνω έφεραν τη χώρα μας πρώτη στην απορρόφηση μεταξύ των 28 κρατών-μελών σε όλα τα διαρθρωτικά ταμεία σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έστειλε στις υπηρεσίες μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4-1-2016. (ποσοστό απορρόφησης 98% έναντι 88% ευρωπαϊκού μέσου όρου). Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση η αντίστοιχη θέση στις 4-1-2015 κυμαινόταν από έκτη έως δωδέκατη στα 28 κράτη (ανάλογα με το διαρθρωτικό ταμείο). "Greek Statistcs και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κύριε Κωνσταντινόπουλε και αγαπητή εφημερίδα; " όπως σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομίας.

    4) Το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 6,4 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε εθνική συμμετοχή έργων ΕΣΠΑ 2007-13, σε έργα ΕΣΠΑ 2014-20 και σε αμιγώς εθνικά έργα.

    5) Η κοινοτική συνδρομή που αντιστοιχεί στη χώρα μας για το ΕΣΠΑ 2007-13 είναι 20,21 δισ. ευρώ. Μέχρι τις 4-1-2016 είχαν εισρεύσει συνολικά 19,972 δισ. ευρώ. Απομένουν 387 εκατ. ευρώ, για τα οποία θα υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα πληρωμής προς την ΕΕ το προσεχές διάστημα καθώς οι σχετικές δαπάνες πραγματοποιήθηκαν εμπρόθεσμα μέχρι 31-12-2015. Εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας είναι ότι το ποσοστό απορρόφησης θα υπερβεί το 100% σε όλα τα προγράμματα προσφέροντας και ένα μαξιλάρι ασφαλείας κατά το διοικητικό κλείσιμο των έργων. Αυτό αφορά ακόμα και άκρως προβληματικά προγράμματα όπως το «Ψηφιακή Σύγκλιση» το οποίο η κυβέρνηση του κ. Κωνσταντινόπουλου παρέδωσε αρχές του 2015 με απορρόφηση μόλις 60%.

    6) Και για να κάνουμε μια πρόχειρη σύγκριση μεταξύ του κλεισίματος του Γ' ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-13, να θυμίσουμε ότι η απώλεια κοινοτικών πόρων στο κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ ενώ ακόμα και σήμερα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα του Γ' ΚΠΣ.

    Σχετικά στοιχεία θα σταλούν στην Καθημερινή, στον κ. Κωνσταντινόπουλο και σε όποιον άλλο ενδιαφερόμενο».

    [03] Μπόργιανς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ο Tσίπρας θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή

    «Είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά εννοεί σοβαρά» ότι θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς στη συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη και προσθέτει «δεν συνομιλήσαμε απλώς, αλλά έγινε και κάτι. Είναι μια καλή βάση και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της».

    Στο ερώτημα αν αποκόμισε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, ο κ. Μπόργιανς απαντά καταφατικά: «ναι μπορεί κανείς ασφαλώς να έχει αυτήν την εντύπωση, αν δει τι έχει γίνει μέχρι τώρα για την επεξεργασία των δεδομένων, το γεγονός ότι έδρασε αμέσως, το ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία συνεργασίας, την οποία υπογράψαμε».

    Για τη συνεργασία του με τους κ.κ. Αλεξιάδη και Παπαγγελόπουλο λέει χαρακτηριστικά «συνεπέστερη δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να φανταστεί τη συνεργασία μας».

    Με τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, ο Γερμανός υπουργός διευκρινίζει ότι δεν είχε μιλήσει μαζί του πριν τρία χρόνια, την προσφορά συνεργασίας την είχε κάνει όμως στον Ελληνα πρέσβυ στη Γερμανία και τον Ελληνα πρόξενο, «αλλά μετά την ενημέρωση της Αθήνας δεν επανήλθαν» και «δεν υπήρξε καμιά θετική απάντηση».

    H λίστα την οποία παρέδωσε ο κ. Μπόργιανς στην Αθήνα πιστεύει ότι θα έχει καλύτερη τύχη από τη Λίστα Λαγκάρντ. «Εχω την εντύπωση μετά από όσα βλέπω ότι θα πετύχει».

    [04] Νεκρός ανασύρθηκε ένας άντρας από το όχημα που έπεσε σε ρέμα στο Σιδηρόκαστρο

    Νεκρό ανέσυραν δύτες της ΕΜΑΚ έναν άντρα από το όχημα που έπεσε στο ρέμα Κρουσοβίτη στο Σιδηρόκαστρο στις Σέρρες, ενώ οι εξονυχιστικές έρευνες στην παράκτια περιοχή δεν οδήγησαν στην ανεύρεση άλλου ανθρώπου. Το όχημα έχει ανασυρθεί με γερανό της αστυνομίας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης του νεκρού που ανέσυραν οι δύτες.

    Tα ορμητικά νερά χειμάρρου, μετά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, παρέσυραν το αυτοκίνητο, ενώ τονίζεται ότι στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, (5 πυροσβέστες με δύο οχήματα) και τέσσερις δύτες της ΕΜΑΚ.

    [05] «Θα μπει Σταυρός στη Ροτόντα και αν θέλουν να ρωτήσουμε τον κόσμο να κάνουμε δημοψήφισμα»

    «Θα μπει Σταυρός στη Ροτόντα και αν θέλουν να ρωτήσουμε τον κόσμο να κάνουμε δημοψήφισμα», είπε σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

    Ο κ. Ανθιμος είπε σύμφωνα με το agioritikovima.gr: «Έρχονται και λένε, τώρα, να μη βάλουμε Σταυρό στη Ροτόντα. Κύριε ελέησον...Εμένα, ο δήμαρχος, που δεν έχει απόλυτη αρμοδιότητα αλλά είναι τοπικός άρχοντας, μου είπε να μπει ο Σταυρός. Έχει γίνει συμφωνία και αυτό θα ισχύσει. Γιατί να μαλώνουμε; Ο Σταυρός θα μπει και αν θέλουν να ρωτήσουμε τον κόσμο, να κάνουμε δημοψήφισμα. Ήρθε χθες στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε τη Ροτόντα ο υπουργός Παιδείας. Και όμως δεν κάλεσαν τη Μητρόπολη. Γιατί; Μάλλον δεν ήθελαν το ράσο".

    [06] Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού στον Κρουσοβίτη στο Σιδηρόκαστρο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών που επέβαιναν σε όχημα που έπεσε σε χείμαρρο στο νομό Σερρών. Συγκεκριμένα, τρία οχήματα της πυροσβεστικής Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται στο σημείο και η επιχείρηση γίνεται στο ρέμα Κρουσοβίτη, στο Σιδηρόκαστρο.

    Όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πυροσβέστες έχουν εντοπίσει ένα άτομο στη θέση του συνοδηγού, ενώ δεν αποκλείουν να υπάρχουν κι άλλοι εγκλωβισμένοι στο όχημα. Οι αρχές εκφράζουν φόβους και για τη ζωή τυχόν άλλων επιβατών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 January 2016 - 15:32:24 UTC