Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση τιμωρεί την εργασία
  • [02] Ο τούρκος πρέσβης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ελλάδα και Τουρκία είμαστε και οι δύο θύματα της προσφυγικής κρίσης
  • [03] Συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με τον Καναδό πρέσβη
  • [04] Έως την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου αναμένεται η βελτιωμένη προσφορά των Κινέζων για τον ΟΛΠ
  • [05] Γ. Σταθάκης: Πρόθεση μας η απαγόρευση υψηλών χρεώσεων στις διατραπεζικές συναλλαγές
  • [06] Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο - Υπερκαλύπτονται οι στόχοι του προγράμματος
  • [07] Τρία παιδιά νεκρά στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου
  • [08] Σκάφος του λιμενικού προσάραξε κοντά στις τουρκικές ακτές
  • [09] «Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει, αλλά αναλαμβάνει και την ευθύνη γι' αυτό που κάνει»
  • [10] Ο Ν. Γκρούεφσκι υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ
  • [11] Στ. Κούλογλου: Παλιοί υπουργοί με «ολίγη ακροδεξιά» το επιτελείο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη
  • [12] Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα
  • [13] Το πρώτο «επιβατικό» drone στον κόσμο
  • [14] Πάβλοβιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Να παραμείνει στην ενεργό δράση ο Διαμαντίδης, γιατί ο Παναθηναϊκός και το μπάσκετ τον έχουν ανάγκη»
  • [15] Η χαρά της οδήγησης ενός ανοικτού αυτοκίνητου

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση τιμωρεί την εργασία

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Αλεξανδρής ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για το σχέδιο νόμου του υπουργού Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τσακίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους νέους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. «Τιμωρεί δηλαδή την εργασία που τόση ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία για να πάρει και πάλι μπρος. Κάθε μέρα όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    [02] Ο τούρκος πρέσβης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ελλάδα και Τουρκία είμαστε και οι δύο θύματα της προσφυγικής κρίσης

    «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο θύματα» της προσφυγικής κρίσης, δηλώνει ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δέχεται ότι η συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, δεν λειτουργεί, ωστόσο επικαλείται «πρακτικά προβλήματα» και τονίζει ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για πιο αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος».

    Εκφράζει αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα λειτουργούσε σαν "φάρος ελπίδας" για την ευρύτερη περιοχή, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, λέει ότι πρέπει να στηριχθούν στο «μοίρασμα του βάρους και της ευθύνης» για το προσφυγικό και θεωρεί ότι «η απελευθέρωση της βίζας και το άνοιγμα κεφαλαίων» θα ήταν θετικά «προς την κατεύθυνση της πλήρους ένταξης».

    [03] Συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με τον Καναδό πρέσβη

    Η Ελλάδα καλωσορίζει τις καναδικές επενδύσεις στη χώρα, πάντα υπό την προϋπόθεση τής από πλευράς τους αυστηρής τήρησης τής νομιμότητας, είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτή κατέστη σαφής, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με τον πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα Κιθ Μόριλ (Keith Morrill).

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίστηκαν παράλληλα οι ραγδαία αναπτυσσόμενες διμερείς σχέσεις στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού, καθώς και ο διαχρονικός ρόλος της ελληνικής ομογένειας του Καναδά ως γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών. Τονίστηκε επίσης η σημασία που αποδίδουν τόσο η νέα καναδική όσο και η ελληνική κυβέρνηση στην υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης και όχι λιτότητας, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    [04] Έως την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου αναμένεται η βελτιωμένη προσφορά των Κινέζων για τον ΟΛΠ

    Έως την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, αναμένεται να έχει κατατεθεί από την Cosco Group (Hong Kong) Limited η νέα βελτιωμένη προσφορά, για την αγορά του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που έχει ήδη ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι δεν αποκλείεται η κινεζική εταιρεία να ζητήσει παράταση δύο τριών ημερών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της, εμφανίζονται προβληματισμένα με αφορμή τη χθεσινή κίνηση της πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ, που ζητούν αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης και τονίζουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού δημοσίου, δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

    Πηγές πάντως από το υπουργείο Ναυτιλίας, ανέφεραν ότι η σύμβαση παραχώρησης σε επίπεδο κυβέρνησης έχει ολοκληρωθεί, τόνισαν ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, αλλά θα είναι τέτοια που δεν πρόκειται να επηρεάσουν την οικονομική προσφορά.

    Η σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να εγκριθεί από τους μετόχους του ΟΛΠ αλλά και τη βουλή.

    Σύμφωνα πάντως με κύκλους της κινεζικής πλευράς, η Cosco φαίνεται διατεθειμένη να βελτιώσει την προσφορά της και να δώσει τίμημα πολύ καλύτερο από την αξία της εισηγμένης.

    Η χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ανέρχεται σήμερα στα 364 εκατ. ευρώ.

    [05] Γ. Σταθάκης: Πρόθεση μας η απαγόρευση υψηλών χρεώσεων στις διατραπεζικές συναλλαγές

    Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν συμμορφωθούν με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου και βάζει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν για τη χρήση πιστωτικών καρτών, αλλά και στις διατραπεζικές συναλλαγές.

    Διευκρίνισε πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει πρώτη να προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η όποια παρέμβαση, αν χρειαστεί να γίνει από πλευράς κυβέρνησης, «θα είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια και στα πλαίσια των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού».

    Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή του υπουργού Οικονομίας ήταν επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, που υποστήριξε ότι οι καταναλωτές δεν έχουν καμία προστασία από το υπερβολικό κόστος χρήσης που τους επιβάλλουν οι τράπεζες, ιδιαίτερα για τις πιστωτικές κάρτες, αλλά και τις υπέρογκες χρεώσεις στις διατραπεζικές τους συναλλαγές. «Ακόμα και για απλά εμβάσματα οι καταναλωτές πληρώνουν από 2-10 ευρώ. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η υπερβολική χρέωση», σημείωσε.

    [06] Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο - Υπερκαλύπτονται οι στόχοι του προγράμματος

    Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι το 2015 είναι πολύ πιθανό να κλείσει ακόμα και με πρωτογενές πλεόνασμα.

    Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάρχει υπερεκτέλεση εσόδων κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια Ευρώ σε ταμειακή βάση και ως εκ τούτου η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει το 2105 ακόμα και με πρωτογενές πλεόνασμα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι βέβαιο ότι ο στόχος του προγράμματος για έλλειμμα -0,25% έχει υπερκαλυφθεί.

    Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις προϋπολογισμού του 2015 προβλέπονται ταμειακά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που υπερβαίνουν κατά 1,956 εκατομμύρια Ευρώ τον αρχικό στόχο.

    Σε δεδουλευμένη βάση τα έσοδα αυτά θα μειωθούν, αλλά και πάλι είναι βέβαιο ότι υπερκαλύπτεται ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου.

    Με βάση αυτά τα στοιχεία η κυβέρνηση ξεκινά από πολύ θετική βάση τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος.

    [07] Τρία παιδιά νεκρά στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου

    Τις σορούς τριών ανήλικων περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου, σκάφος μη κυβερνητικής οργάνωσης.

    Από την περιοχή διασώθηκαν 20 μετανάστες και πρόσφυγες,

    Νωρίτερα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή, είχε καλέσει σε βοήθεια, καθώς η λέμβος που μετέφερε του μετανάστες και τα τρία άτυχα παιδιά είχε ανατραπεί.

    [08] Σκάφος του λιμενικού προσάραξε κοντά στις τουρκικές ακτές

    Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που είχε προβεί σε καταδίωξη σκάφους διακινητή που διέφευγε προς τις τουρκικές ακτές, προσάραξε τις βραδινές ώρες, λόγω τεχνικού προβλήματος, σε αβαθή κοντά στις τουρκικές ακτές έναντι του Αγαθονησίου.

    Από την προσάραξη, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μεταξύ των μελών του πληρώματος.

    Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του λιμενικού προέβη σε άμεση ενημέρωση του ομόλογου κέντρου της Τουρκικής Ακτοφυλακής στην Άγκυρα, προκειμένου να επιτευχθεί ταχεία αποκόλληση του σκάφους του λιμενικού και απομάκρυνση του από την περιοχή.

    Σημειώνεται ότι ο διακινητής είχε αποβιβάσει νωρίτερα με το ταχύπλοο σκάφος ομάδα είκοσι αλλοδαπών στις ακτές της περιοχής Ψιλής Άμμος της Σάμου.

    [09] «Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει, αλλά αναλαμβάνει και την ευθύνη γι' αυτό που κάνει»

    «Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει, αλλά αναλαμβάνει και την ευθύνη γι' αυτό που κάνει», τόνισε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σχετικά με το θέμα καύσης των νεκρών. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας τρόπος ζωής και δεν μπορεί ο καθένας όποτε έρχεται να προσθέτει ή να αφαιρεί. «Αλλά η ζωή είναι αυτή που τρέχει», υπογράμμισε.

    Ωστόσο, επισήμανε ότι «αν ένας άνθρωπος ζητήσει, αλλά όχι να του το φορτώσουν, να ζητήσει μόνος του να καεί το σώμα του, είναι δική του η επιλογή και δική του η ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως, να ζητήσει να είναι και λίγο ορθόδοξος, να θέλει και Ακολουθία ή να ζητήσει να γίνει το αποτεφρωτήριο μέσα στο κοιμητήριό μας».

    Τέλος, σημείωσε πως «Όσοι, λοιπόν, θέλουν είτε ως πρόσωπα είτε ως φορείς, δήμοι ή άλλοι φορείς, θα αγοράσουν ένα κτήμα, θα βρουν μια έκταση, θα κάνουν ένα αποτεφρωτήριο και από εκεί και πέρα ο καθένας θα αποφασίζει για τον εαυτό του και θα αναλαμβάνει και την ευθύνη του. Ο δήμαρχος τη δουλειά του και εγώ τη δουλειά μου».

    [10] Ο Ν. Γκρούεφσκι υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ

    Ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπέβαλε, πριν από λίγο, στον πρόεδρο της Βουλής της χώρας την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, από τον περασμένο Ιούλιο, σχετικά με την επίλυση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα.

    Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι έλαβε σήμερα την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από την πρωθυπουργία και ότι, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, θα ενεργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, οι νόμοι και ο κανονισμός του κοινοβουλίου, παρακολουθώντας παράλληλα την έκβαση των σημερινών συνομιλιών των ηγετών των πολιτικών κομμάτων της χώρας,με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Γιοχάνες Χαν.

    Όπως ορίζει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ και όπως ανέφερε χθες ο Νίκολα Γκρούεφσκι, η παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού θα ενεργοποιηθεί 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Εάν οι εκλογές "κλειδώσουν" για τις 24 Απριλίου, όπως έχει συμφωνηθεί, τότε η παραίτησή του θα τεθεί σήμερα σε ισχύ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Βουλή της χώρας θα αναδείξει μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Απριλίου. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι. ΤοVMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε ότι θα προτείνει για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Εμιλ Ντιμιτρίεφ.

    [11] Στ. Κούλογλου: Παλιοί υπουργοί με «ολίγη ακροδεξιά» το επιτελείο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη

    "Μια από τα ίδια το επιτελείο που έφτιαξε ο κ. Μητσοτάκης. Είναι οι παλιοί υπουργοί τη ΝΔ με ολίγη ακροδεξιά. Ειδικά αν δώσει θέση αντιπροέδρου στον κ. Γεωργιάδη" είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογου, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή "Καθημερινά", με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη.

    Στο ενδεχόμενο ο νέος αρχηγός της ΝΔ να ανεβάσει περισσότερο τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και να υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό απάντησε αρνητικά με δεδομένο -όπως είπε- ότι η πολιτική των περικοπών επιβάλλεται από τους δανειστές.

    "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αντιπαράθεση στο ασφαλιστικό γιατί ο κ. Μητσοτάκης, αν θέλει να διατηρήσει επαφές με την ευρωπαϊκή δεξιά θα πρέπει να τους δώσει εξηγήσεις, αν ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική πολιτική απ' αυτή που επιβάλλουν και προωθούν οι δανειστές, με επικεφαλής το Βερολίνο" είπε ο κ. Κούλογλου.

    Στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει ο κ. Κούλογλου, στις 7 το απόγευμα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με θέμα τη νεανική επιχειρηματικότητα, παραδέχτηκε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της προπληρωμή φόρου κατά 100% από τις επιχειρήσεις.

    [12] Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα

    Αποκλείει, για την ώρα, το ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο γ΄ πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην Sueddeutsche Zeitung, καθώς, όπως επισημαίνει, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις, της βιωσιμότητας του χρέους και της ολοκλήρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Η κυρία Λαγκάρντ, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Η ίδια, πάντως, δηλώνει ότι θεωρεί μεγαλύτερη πρόκληση την προσφυγική κρίση.

    Η κ. Λαγκάρντ προς το παρόν αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο γ΄ πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και στην ερώτηση αν το ΔΝΤ, όπως επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, θα διαθέσει περαιτέρω κεφάλαια, παραπέμπει σε σαφείς προϋποθέσεις. «Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», δηλώνει. Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα «πρέπει να είναι πραγματικά φιλόδοξα», τονίζει και προσθέτει ότι η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι «πρέπει να είναι βιώσιμο το συνολικό χρέος της Ελλάδας».

    Το χρέος, συνεχίζει, πρέπει «να οργανωθεί εκ νέου και να αναδιαρθρωθεί. Πρέπει να είναι βιώσιμο και δεν επιτρέπεται να επιβαρύνει την οικονομία». Μέχρι τώρα, αναφέρει, δεν εκπληρώνεται καμία από τις δύο προϋποθέσεις. «Ναι, η Ελλάδα άρχισε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος. Κοιτάζουμε, παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας» δηλώνει. Το ΔΝΤ «βλέπει μια πολιτική διαδικασία στην Αθήνα, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016» συνεχίζει η κ. Λαγκάρντ.

    [13] Το πρώτο «επιβατικό» drone στον κόσμο

    Ένα drone που θα μπορούσε στο μέλλον να μεταφέρει ανθρώπους; Κι όμως κάτι τέτοιο είναι ίσως εφικτό νωρίτερα από ότι πιστεύουμε. Ο λόγος για το Ehang 184, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο παρουσιάστηκε στη φετινή έκθεση τεχνολογίας Consumer Electronics Show και έκλεψε τις εντυπώσεις. Το Ehang 184 δεν είναι σαν τα τυπικά drones που κυκλοφορούν στην αγορά, αφού το μέγεθός του καθιστά εφικτή τη μεταφορά ενός ανθρώπου. Με λίγα λόγια αποτελεί το πρώτο PFV (Personal Flying Vehicle) στον κόσμο.

    Το Ehang 184 είναι εξοπλισμένο με συνολικά 8 έλικες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ανά δύο στις 4 γωνίες του αεροσκάφους και δίνουν ισχύ 142 ίππους. Το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε ύψος έως τα 11.000 πόδια, ενώ μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 62 μιλίων ανά ώρα.

    Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία αναφέρει ότι το αεροσκάφος μπορεί να συνεχίσει την πτήση του ακόμα κι αν ένας από τους έλικές παρουσιάσει βλάβη και να προσγειωθεί στην πλησιέστερη ασφαλή περιοχή.

    Όπως αποκάλυψε στην ιστοσελίδα τεχνολογίας TechTimes ο διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής εταιρείας Ehang, Χουαζί Χου, ο ίδιος ξεκίνησε να σχεδιάζει το επιβατικό drone μετά το θάνατο δύο φίλων του πιλότων σε αεροπορικά δυστυχήματα. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς ανθρώπων σε χαμηλό υψόμετρο, ακόμα κι αν τα άτομα που μεταφέρονται δεν έχουν άδεια πιλότου.

    [14] Πάβλοβιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Να παραμείνει στην ενεργό δράση ο Διαμαντίδης, γιατί ο Παναθηναϊκός και το μπάσκετ τον έχουν ανάγκη»

    Οι τελευταίες εμφανίσεις του Παναθηναϊκού, με αποκορύφωμα τη νίκη στο... νήμα επί της Ουνικάχα Μάλαγα (σ.σ. 2η αγωνιστική της φάσης των «16» στη Euroleague), είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο «πράσινο στρατόπεδο», εκεί όπου στην πρώτη εντός έδρας ήττα στο Top-16 από τον Ερυθρό Αστέρα αποδείχθηκε ότι άπαντες είχαν ερμητικά κλειστά τα αφτιά τους... Ένας -ασύνδετος σε άμυνα και επίθεση- Παναθηναϊκός είδε το «κάστρο» του να «αλώνεται» από τους Σέρβους, οι οποίοι υποχρέωσαν το «τριφύλλι» στη δεύτερη απώλειά του στον 5ο όμιλο και πιο συγκεκριμένα σε μία «οδυνηρή» ήττα, όπως τη χαρακτήρισε ο Σάσα Πάβλοβιτς, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το τέλος του αγώνα.

    Ωστόσο, ο Μαυροβούνιος σμολ φόργουρντ παραμένει αισιόδοξος για τη συνέχεια του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη, επισημαίνοντας με νόημα ότι οι «πράσινοι» μπορούν να κερδίσουν τον οποιοδήποτε, αν... «παίξουμε όσο το δυνατόν πιο σκληρά γίνεται στην άμυνα και αν έχουμε συνοχή στην επίθεση».

    Τέλος, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για το νέο επίτευγμα του σπουδαίου, όπως τον αποκάλεσε, Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος εχθές συμπλήρωσε 1.000 αγώνες στην επαγγελματική καριέρα του, ευχήθηκε «... να παραμείνει στην ενεργό δράση, γιατί το μπάσκετ και ο Παναθηναϊκός τον έχουν ανάγκη».

    [15] Η χαρά της οδήγησης ενός ανοικτού αυτοκίνητου

    Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες, όπου η οδήγηση ενός ανοικτού αυτοκινήτου αποτελεί μια απόλαυση. Οι καλές καιρικές συνθήκες, η μεγάλη ηλιοφάνεια, οι διαδρομές δίπλα στη θάλασσα και στα βουνά, καθώς και τα μοναδικά τοπία συνθέτουν ένα σκηνικό, το οποίο ταιριάζει απόλυτα στην οδήγηση ενός αυτοκινήτου χωρίς σταθερή οροφή.

    Η BMW, στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει τα χαρακτηριστικά της Σειράς 2 Cabrio, πρόσθεσε το νέο πακέτο Open Air. Από την άνοιξη του 2016, η λίστα επιλογών για τη νέα BMW Σειρά 2 Cabrio θα περιλαμβάνει μία ακόμα πρόταση που απευθύνεται στους οδηγούς των ανοικτών αυτοκινήτων. Το πακέτο Open Air θα αυξήσει την απόλαυση του ταξιδιού με ανοιχτή οροφή προσφέροντας μελετημένα στοιχεία εξοπλισμού.

    Μεταξύ αυτών είναι διζωνικός, αυτόματος έλεγχος κλιματισμού, θερμαινόμενο τιμόνι, σύστημα ηχείων HiFi και ένας νέος, εξαιρετικά συμπαγής εκτροπέας αέρα. Ένα ακόμα στοιχείο του πακέτου Open Air είναι το σύστημα φόρτωσης καμπίνας. Με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωμένες, αποσκευές όπως τσάντες του γκολφ ή snowboards μπορούν να αποθηκεύονται στο εσωτερικό άνετα χάρη σε ένα άνοιγμα μεταξύ χώρου αποσκευών και πίσω χώρου επιβατών που είναι 150 χιλ. φαρδύτερο και 28 χιλ. ψηλότερο από του προηγούμενου μοντέλου.

    Ανάλογα πακέτα αναβάθμισης προσφέρουν και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που παράγουν ανοικτά αυτοκίνητα.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 January 2016 - 13:32:28 UTC