Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή
  • [02] Ν.Παππάς: Μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία ευρύτερη της κυβερνητικής για το ασφαλιστικό
  • [03] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει «παράνομο» το βελγικό σύστημα φορολόγησης που ευνοούσε πολυεθνικές εταιρείες
  • [04] Αξιολογείται το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού στην Ελλάδα
  • [05] «Delivery» ανθρωπιάς από εθελοντές στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Στ. Ζάιμπερτ: Η Ευρώπη πρέπει να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για το προσφυγικό
  • [07] Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, το Σάββατο στην Ομόνοια, για το ασφαλιστικό
  • [08] Αλεξάντερ Στουμπ: Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά μένει ακόμα δουλειά

  • [01] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή

    Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με συνεργάτες του και μέλη της κυβέρνησης.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου αλλά και οι συντονισμένες κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, για το ασφαλιστικό και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

    [02] Ν.Παππάς: Μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία ευρύτερη της κυβερνητικής για το ασφαλιστικό

    «Μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία ευρύτερη της κυβερνητικής για το ασφαλιστικό» δηλώνει στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας ότι με την κυβερνητική πρόταση «σταματάει η καταστροφή», καθώς αποφεύγονται οι περικοπές με την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων. Ο Νίκος Παππάς επικρίνει τη Νέα Δημοκρατία ότι «δεν έχει καταθέσει νέες προτάσεις» και «συνεχίζει να υποστηρίζει τις προτάσεις που διατυπώνονταν με σαφήνεια στο κείμενο των θεσμών που μπήκαν στο δημοψήφισμα και απορρίφθηκαν».

    Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει μήνες και ερωτηθείς κατά πόσο αυτή η δήλωση αποτελεί προάγγελο πιέσεων για νέα πρόσθετα μέτρα, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει: «ίσως κάποιοι έχουν στο μυαλό τους εκ νέου ένα παιχνίδι καθυστερήσεων. Όμως η συμφωνία εφαρμόζεται, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι θετικά, συνεπώς η φαρέτρα όσω θέλουν να υπονομεύσουν αδειάζει».

    Με αφορμή την άποψη του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, κ.Πιτσιόρλα, ότι η αριστερά πρέπει να απεγκλωβίσει την κοινωνία από τον κρατισμό, ο Νίκος Παππάς δηλώνει ότι «μια τέτοια ανάγνωση του παρελθόντος είναι απολύτως άστοχη» προσθέτοντας πως «η κακοδαιμονία ήταν ο "κρατικοδιαιτισμός", όσων είχαν πιάσει το κράτος πελάτη, με υπερτιμολογήσεις, απευθείας αναθέσεις και θαλασσοδάνεια». «Η εποχή της αποθέωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της συνολικής απόσυρσης του κράτους από τις δημόσιες υποδομές έχει παρέλθει» τονίζει ο υπουργός Επικρατείας.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, ο κ. Παππάς απαντά: «η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας πάντα είναι μέσα στους ορίζοντές μας. Η ρυμούλκηση όμορων χώρων μακριά από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι ευκταία». Ζητά όμως να ερωτηθούν όσοι «δεν είχαν πρόβλημα να συνεργάζονται με τη ΝΔ του Σαμαρά, γιατί έχουν πρόβλημα να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ».

    Για την κριτική του κ. Κ. Σημίτη στην κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας απαντά ότι «θα περίμενε κανείς μια αυτοκριτική από τον κ. Σημίτη».

    [03] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει «παράνομο» το βελγικό σύστημα φορολόγησης που ευνοούσε πολυεθνικές εταιρείες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί το Βέλγιο για την προώθηση ενός παράνομου φορολογικού καθεστώτος που ευνοεί τις πολυεθνικές εταιρείες και ζητά από 35 πολυεθνικές να καταβάλουν στο βελγικό κράτος απλήρωτους φόρους, ύψους 700 εκατομμύρια ευρώ.

    «Το Βέλγιο παρέχει σε ένα αριθμό πολυεθνικών εταιρειών σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματα που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό, καθώς συνεπάγονται άνιση μεταχείριση μικρότερων ανταγωνιστών, οι οποίοι δεν υπάγονται σε ομίλους πολυεθνικών εταιρειών», δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ.

    Σύμφωνα με διεξοδική έρευνα της Επιτροπής που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2015, το Βέλγιο παρείχε από το 2005 σε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα, που τους έδιναν τη δυνατότητα να αποφεύγουν την καταβολή φόρων για το μεγαλύτερο μέρος των πραγματικών κερδών τους. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγεί το Βέλγιο είναι παράνομα, βάσει τον κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και ότι από το σύστημα έχουν επωφεληθεί τουλάχιστον 35 πολυεθνικές εταιρείες.

    [04] Αξιολογείται το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού στην Ελλάδα

    Υπό αξιολόγηση βρίσκεται η πρόταση των ελληνικών Αρχών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που παρέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

    «H αξιολόγηση της πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι θεσμοί θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα κατά τη διάρκεια της αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών που θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα», ανέφερε ο κ. Σχοινάς. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της, προσθέτοντας ότι κάθε αναφορά ως προς τη θέση της Επιτροπής σε αυτό το θέμα συνιστά αβάσιμη εικασία.

    Ο κ. Σχοινάς κατέληξε λέγοντας ότι η αξιολόγηση θα γίνει μέσα από διεξοδική συζήτηση με τις ελληνικές Αρχές και τους άλλους θεσμούς.

    [05] «Delivery» ανθρωπιάς από εθελοντές στη Θεσσαλονίκη

    «Delivery»...ανθρωπιάς με τα ποδήλατά τους κάνουν εθελοντές μιας συλλογικότητας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μοιράζουν φαγητό σε άστεγους της πόλης.

    Τις νύχτες, μέλη της συλλογικότητας Room 39, του Κοινωνικού Κέντρου/Στέγη Μεταναστών, τριγυρνούν με τα ποδήλατά τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μοιράζουν μερίδες φαγητού σε άστεγους που εντοπίζουν.

    «Προμηθευόμαστε μαγειρεμένο φαγητό και αρτοσκευάσματα από διάφορα εστιατόρια και φούρνους που στηρίζουν την προσπάθειά μας και τα διανέμουμε σε ανθρώπους που έχουμε εντοπίσει ότι βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο σε διάφορα σημεία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Γεωργιάδης, εθελοντής της συλλογικότητας, προσθέτοντας ότι μοιράζουν καθημερινά περίπου 30 μερίδες φαγητού.

    Βέβαια, όπως διαπιστώνει, οι περισσότερο άστεγοι προμηθεύονται με κάποιο γεύμα είτε από την εκκλησία είτε από διάφορες άλλες συλλογικότητες ή απλούς πολίτες. «Η ανάγκη για φαγητό δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η στέγαση αφού οι υπάρχουσες δομές στη Θεσσαλονίκη είναι πλήρεις και δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες».

    Παράλληλα, στην έδρα του Κοινωνικού Κέντρου/Στέγη Μεταναστών (Ερμού 23) κάθε Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι διοργανώνεται κουζίνα αλληλεγγύης όπου προσφέρεται δωρεάν γεύμα σε αναξιοπαθούντες. Επιπλέον, οι εθελοντές του Room 39 δραστηριοποιούνται και στην Ειδομένη με τη συλλογή και διανομή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και ρούχων σε πρόσφυγες

    [06] Στ. Ζάιμπερτ: Η Ευρώπη πρέπει να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για το προσφυγικό

    «Η Ευρώπη πρέπει να τοποθετηθεί ώστε να μπορέσουμε να περιμένουμε από την Τουρκία αυτά που περιμένουμε από αυτήν στο πλαίσιο της συμφωνίας μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην οικονομική στήριξη ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει συμφωνηθεί να προσφέρει η ΕΕ στην Άγκυρα, προκειμένου να συγκρατήσει το προσφυγικό κύμα.

    «Υπάρχει η γενική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Τουρκία, η οποία είναι χώρα-κλειδί από πολλές απόψεις, θα στηριχθεί στην κοινή προσπάθεια σχετικά με την προσφυγική κρίση με αυτά τα τρία δισεκατομμύρια. Αυτή (η απόφαση) πρέπει πλέον μόνο να μετατραπεί μέσω της καθιερωμένης ευρωπαϊκής οδού σε συγκεκριμένη πράξη», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και προσέθεσε ότι πρέπει ακόμη να προσδιοριστεί από ποια κονδύλια και σε ποιες χρονικές περιόδους θα εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα.

    [07] Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, το Σάββατο στην Ομόνοια, για το ασφαλιστικό

    Συλλαλητήριο διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, για το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στην Ομόνοια, στις 12.00 το μεσημέρι, ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Η απόφαση ελήφθη από κοινού στη σύσκεψη με συνδικαλιστικές, κοινωνικές, επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις και οργανώσεις συνταξιούχων, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ με στόχο τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

    Στη σύσκεψη, που έγινε στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ της ΕΣΕΕ, της ΕΣΗΕΑ, του ΤΕΕ, του Δικτύου Συνταξιούχων, αποφασίστηκε, εκτός από το συλλαλητήριο του Σαββάτου, η εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΓΣΕΕ δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς συμφώνησαν γι' αυτό ερήμην των εργαζομένων.

    [08] Αλεξάντερ Στουμπ: Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά μένει ακόμα δουλειά

    Μένει ακόμα να γίνει δουλειά με την Ελλάδα, αλλά βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Έλληνα ομόλογό του στο Ελσίνκι, σύμφωνα με ανάρτηση συμβούλου του στο twitter.

    Όπως αναφέρει το tweet του Πάσι Ραχάλα, ειδικού συμβούλου του Στουμπ, ο Φινλανδός υπουργός μίλησε και για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δηλώνοντας ότι η «Φινλανδία επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

    Σε δική του ανάρτηση στο twitter, ο Στουμπ χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο καλή.

    «Καλή η συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Εξαιρετικός συνάδελφος. Καλή συνεργασία και εμπιστοσύνη. Τα λέμε στο Eurogroup την Πέμπτη», αναφέρει το μήνυμα του Στουμπ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 January 2016 - 13:32:34 UTC