Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρειάζεται «μια δίκαιη κοινωνικά μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού, λέει ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Ρήγας: Θα διαπραγματευτούμε σκληρά με τους δανειστές για το ασφαλιστικό
  • [03] Ο Γιούνκερ κάλεσε τους Ολλανδούς να μην αντιταχθούν στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ - Ουκρανίας
  • [04] Εκτεταμένες έρευνες, για τον εντοπισμό του 33χρονου συζυγοκτόνου
  • [05] Άρνηση εισόδου στην Τουρκία για την Ελβετοαιγύπτια, κατά δήλωσή της τζιχαντίστρια
  • [06] Συρία: Έτοιμη να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, η κυβέρνηση Άσαντ
  • [07] Ένοπλοι σκότωσαν διοικητή της Τροχαίας και τον οδηγό του, στην Αίγυπτο
  • [08] Η Γαλλία τίμησε την αστυνομικό και τους τέσσερις Εβραίους που εκτελέστηκαν από τζιχαντιστή, το 2015
  • [09] Γαλλία: Πεντάχρονος έφυγε μέσα στη νύχτα, υπό καταρρακτώδη βροχή, για να σώσει τον πατέρα του
  • [10] Αντίστροφη μέτρηση για τις Χρυσές Σφαίρες
  • [11] Τι θα δούμε στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας τους πρώτους μήνες του 2016
  • [12] Η Κνωσσός άκμασε και μετά την κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού
  • [13] Ο στρατός της Ν. Κορέας θεωρεί κατασκευασμένο το βίντεο της πυραυλικής δοκιμής στη Β. Κορέα
  • [14] H διευθέτηση του Κυπριακού είναι σήμερα «πιο κοντά από ποτέ», εκτιμά ο γγ του ΟΗΕ

  • [01] Χρειάζεται «μια δίκαιη κοινωνικά μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού, λέει ο Ευ. Βενιζέλος

    «Η χώρα δεν χρειάζεται οποιαδήποτε παρέμβαση στο ασφαλιστικό αλλά μια δίκαιη κοινωνικά, διορατική αναπτυξιακά και αποτελεσματική δημοσιονομικά μεταρρύθμιση» τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του για το ασφαλιστικό.

    «Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, το πλαίσιο μέσα στο οποίο τίθεται το ασφαλιστικό είναι δυστυχώς πολύ δυσμενέστερο», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο του με τίτλο "Το ασφαλιστικό ζήτημα ως επιτομή του ελληνικού ζητήματος" στην ιστοσελίδα "e-κύκλος".

    Όπως σημειώνει, η χώρα «αντί να βρίσκεται σε καθεστώς προληπτικής πιστωτικής γραμμής και προστατευμένης επανόδου στις αγορές, βρίσκεται βαθιά μέσα στο τρίτο μνημόνιο, καθώς ζήτησε και έλαβε με αυστηρούς όρους νέο μεγάλο δάνειο από τους Ευρωπαίους εταίρους της για να καλύψει τις επιπτώσεις του πρώτου 7μηνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υποχώρησε ξανά σε κατάσταση ύφεσης και τώρα προσδοκά να επανέλθει τον Δεκέμβριο του 2018 στη θέση που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014».

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό «πάσχει από τεράστια προβλήματα», καθώς μεταξύ άλλων, δεν ανοίγει τη συζήτηση για τον τρίτο πυλώνα, αυτόν των επαγγελματικών ταμείων ως πρόσθετο μηχανισμό ασφάλισης και συμπλήρωσης της σύνταξης, δεν προβλέπει τίποτα για τη σύνδεση ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, δεν λαμβάνει υπόψη τα πορίσματα της νομολογίας του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συμβουλίου της τελευταίας πενταετίας, παραβιάζει την αρχή της αναλογικής ισότητας, δεν προβλέπεται η λύση των επαγγελματικών ταμείων, ενώ πριμοδοτεί την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

    [02] Ρήγας: Θα διαπραγματευτούμε σκληρά με τους δανειστές για το ασφαλιστικό

    Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό «θα προκαλέσει αντιδράσεις και ενστάσεις στους δανειστές» εκτιμά ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά». Τονίζοντας ότι «θα διαπραγματευτούμε σκληρά», σημειώνει πως «η εμμονή κάποιων εκ των δανειστών με τις μειώσεις, φανερώνει πως στρατηγικός τους στόχος είναι η αποδιάρθρωση της κοινωνικής συνοχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και αυτή τη μάχη, που είναι μάχη υπεράσπισης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Η ανάκαμψη της οικονομίας, η κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να γίνουν με την κοινωνία όρθια» συμπληρώνει.

    Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η μεταρρύθμιση γίνεται με κοινωνικό πρόσημο, με τη δημοσιονομική διόρθωση ως αποτέλεσμα εφαρμογής ενιαίων κανόνων, όχι οριζόντιων μειώσεων», ότι «η προστασία των κύριων συντάξεων αποτελεί πάγια δέσμευσή μας» και «οι σημερινές συντάξεις προστατεύονται πλήρως και για πάντα», και πως «η εθνική σύνταξη θα ακολουθεί την άνοδο του ΑΕΠ, άρα οι συντάξεις θα βελτιωθούν μόλις ανακάμψει η οικονομία». Επισημαίνει επίσης ότι ανασφάλιστη εργασία ζημιώνει το ασφαλιστικό σύστημα περί τα 4 δισ. ευρώ, και πως άμεσα θα ενισχυθεί το ΣΕΠΕ με στόχο την εισροή εισφορών περίπου 1,5 δισ. μέσω της μείωσης της ανασφάλιστης εργασίας, που σήμερα κυμαίνεται στο 20-25%.

    Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ "...κλείνει το μάτι" στην Ένωση Κεντρώων και στο Ποτάμι ή σε βουλευτές τους, απαντά ότι «υπάρχει σταθερή πλειοψηφία», ότι «η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη» και ότι «δεν έχει λόγο να κλείσει το μάτι σε κανέναν». «Εκείνοι που ευθύνονται για τη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας λειτουργούν ως εγχώριες συνιστώσες των πιο νεοφιλελεύθρων κύκλων της Ευρώπης», προσθέτει και τονίζει: «Οι "λαγοί" των οικουμενικών κυβερνήσεων εξυπηρετούν τους γνωστούς εγχώριους και ευρωπαϊκούς κύκλους που θέλουν να ξεμπερδεύουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ματαιοπονούν».

    Τέλος, δηλώνει βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, «φέρνοντας την ανάκαμψη της οικονομίας και βάζοντας τις βάσεις για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

    [03] Ο Γιούνκερ κάλεσε τους Ολλανδούς να μην αντιταχθούν στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ - Ουκρανίας

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε σήμερα τους Ολλανδούς να μην αντιταχθούν στη συμφωνία σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο, εκτιμώντας ότι μια νίκη του «Όχι» θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στην Ευρώπη.

    Τρεις ευρωσκεπτικιστικές, ολλανδικές οργανώσεις κατάφεραν να προκαλέσουν το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 300.000 υπογραφές.

    Ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα της 6ς Απριλίου «θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρωπαϊκή κρίση» εκτιμά ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα NRC.

    [04] Εκτεταμένες έρευνες, για τον εντοπισμό του 33χρονου συζυγοκτόνου

    Περισσότεροι από 50 αστυνομικοί στον νομό Χαλκιδικής, και με τη συνδρομή συναδέλφων τους από όμορους νομούς, συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 33χρονου Αλβανού, που φέρεται ότι το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου, σε σπίτι στην Ορμύλια Χαλκιδικής, σκότωσε την 41 ετών εν διαστάσει σύζυγό του, άρπαξε το ένα από τα δύο ανήλικα παιδιά τους και εξαφανίστηκε.

    Χθες η αστυνομία, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκιδικής και προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες με τη συνδρομή των πολιτών, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 33χρονου, ο οποίος αναζητείται ως δράστης της ανθρωποκτονίας. Οι πολίτες μπορούν να καλούν στους τηλεφωνικούς αριθμούς 23710-21621, 23710-21642, 23710-21668 του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας, ενώ διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπήρξε κάποια σημαντική αξιοποιήσιμη πληροφορία από τις κλήσεις των πολιτών.

    Εξάλλου, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία και συνεργασία με τις αλβανικές, για το ενδεχόμενο ο φερόμενος ως δράστης να διέφυγε ή να προσπαθήσει να διαφύγει στην Αλβανία.

    [05] Άρνηση εισόδου στην Τουρκία για την Ελβετοαιγύπτια, κατά δήλωσή της τζιχαντίστρια

    Αναχώρησε από τον Έβρο, αργά χθες το βράδυ, η Ελβετοαιγύπτια, μετά από την άρνηση εισόδου της στην Τουρκία, από τις αρμόδιες αστυνομικές και τελωνειακές αρχές της γείτονος χώρας.

    Η κατά δήλωσή της φανατική τζιχαντίστρια, αφού βρέθηκε αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της συνέχισης του ταξιδιού της προς τη Συρία, μέσω της Τουρκίας, επιβιβάστηκε σε λεωφορείο της γραμμής που εκτελεί το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη.

    Χωρίς τη συντροφιά του τετράχρονου γιου της, ο οποίος επέστρεψε στην Αίγυπτο με τον πατέρα του, συνεχίζει τις προσπάθειες μετάβασης στη χώρα που -όπως δήλωσε- «υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια και θα βρει τον παράδεισό της», χαράσσοντας νέες διαδρομές, μετά την αποτυχία του αρχικού σχεδιασμού της.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιλέξει την έξοδό της από τη χώρα προς την Ελβετία όπου διαμένουν οι γονείς της, παρά το γεγονός ότι φέρει ευρωπαϊκό διαβατήριο και σημαντικό χρηματικό ποσό στις αποσκευές της.

    [06] Συρία: Έτοιμη να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, η κυβέρνηση Άσαντ

    Η συριακή κυβέρνηση διεμήνυσε στον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών σήμερα ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου στη Γενεύη, επισημαίνοντας όμως ότι θέλει να δει τα ονόματα των εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης που θα μετέχουν επίσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα στη Δαμασκό, τόνισε επίσης ότι η συριακή κυβέρνηση είναι αναγκαίο να λάβει τον κατάλογο των οργανώσεων που θα χαρακτηριστούν τρομοκρατικές.

    Το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πενταετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία προβλέπει τη σύνταξη ενός καταλόγου με τις οργανώσεις εναντίον των οποίων μπορούν να γίνονται επιχειρήσεις παρά την εκεχειρία, εφόσον επιτευχθεί. Το θέμα αυτό είναι ένα από τα δυσκολότερα που αντιμετωπίζουν οι διπλωμάτες όλων των πλευρών στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

    [07] Ένοπλοι σκότωσαν διοικητή της Τροχαίας και τον οδηγό του, στην Αίγυπτο

    Ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση που δέχτηκαν ενώ κατευθύνονταν με αυτοκίνητο στη δουλειά τους, στα δυτικά του Καΐρου, ανακοίονωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.Ο συνταγματάρχης, που ήταν διοικητής της Τροχαίας, και ο αστυνομικός που οδηγούσε το όχημα, μπήκαν στο στόχαστρο αγνώστων που πυροβόλησαν εναντίον τους και τους σκότωσαν μέσα στο αυτοκίνητο.

    Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για πολλές παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη χερσόνησο του Σινά όπου εδρεύει η οργάνωση αυτή. Το ΙΚ έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για τη συντριβή, στα τέλη Οκτωβρίου, ενός αεροσκάφους που μετέφερε Ρώσους τουρίστες από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι.

    [08] Η Γαλλία τίμησε την αστυνομικό και τους τέσσερις Εβραίους που εκτελέστηκαν από τζιχαντιστή, το 2015

    Η Γαλλία τίμησε σήμερα τα θύματα της αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσε πέρσι ο τζιχαντιστής Αμεντί Κουλιμπαλί εναντίον ενός εβραϊκού παντοπωλείου, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, μία ημέρα μετά την εν ψυχρώ δολοφονία μιας δημοτικής αστυνομικού στο Παρίσι.Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε το μεσημέρι στο Μονρούζ τα αποκαλυπτήρια μιας πλάκας στη μνήμη της Κλαρισά Ζαν-Φιλίπ, της 26χρονης αστυνομικού που σκοτώθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2015 πέφτοντας «θύμα τρομοκρατίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της».Μια παιδική χορωδία έψαλλε τον εθνικό ύμνο και κατόπιν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, σε μια σύντομη τελετή όπου δεν εκφωνήθηκαν ομιλίες.

    Στις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015, στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Cacher σκοτώθηκαν συνολικά 17 άνθρωποι. Την Τρίτη έγιναν τα αποκαλυπτήρια παρόμοιων αναμνηστικών πλακών στη μνήμη των θυμάτων στην εφημερίδα, του αστυνομικού Αχμέντ Μεραμπέτ και των τεσσάρων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στο παντοπωλείο.

    [09] Γαλλία: Πεντάχρονος έφυγε μέσα στη νύχτα, υπό καταρρακτώδη βροχή, για να σώσει τον πατέρα του

    Για να σώσει τον πατέρα του που υπέστη καρδιακό επεισόδιο, ένας 5χρονος έφυγε με το ποδήλατό του, στη μέση της νύχτας και ενώ έξω έβρεχε καταρρακτωδώς, για να φέρει βοήθεια. Το παιδί κάλυψε περισσότερα από 3 χιλιόμετρα σε έναν δρόμο της Μαγιέν, στη δυτική Γαλλία, μέχρι που το εντόπισε ένας οδηγός αυτοκινήτου και ειδοποίησε τις αρχές.

    «Κάτω από το πανωφόρι του φορούσε σαγιονάρες και πιτζάμες. Ήταν μούσκεμα, έτρεμε ολόκληρος. Είχε παλιόκαιρο» αφηγήθηκε ο αγρότης Ζαν-Φρανσουά Πινό περιγράφοντας την απρόσμενη συνάντησή του, το βράδυ της Τετάρτης, με τον μικρό Κεβίν-Τζενέ στην άκρη ενός δρόμου στην έξοδο του χωριού Σεν-Πιερ-Λα-Κουρ.

    Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Ouest-France, ο 5χρονος έφυγε από το σπίτι όταν είδε τον πατέρα του να καταρρέει. Άφησε τη μικρότερη αδελφή του, ηλικίας μόλις 2 ετών, δίπλα στον αναίσθητο πατέρα και πήρε το ποδήλατό του με σκοπό να αναζητήσει τη μητέρα του που είχε νυχτερινή βάρδια στη δουλειά της, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το σπίτι της οικογένειας.

    Γύρω στις 21.15, ο Πινό, που όπως λέει επέστρεφε από τα μαθήματα ζωγραφικής που παρακολουθεί, αντιλήφθηκε το παιδί στην άκρη του δρόμου χάρη στα σήματα που του έκαναν με τα φώτα τους άλλοι οδηγοί, στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

    «Μου είπε: "Ο μπαμπάς μου πέθανε". Τον έβαλα στο αυτοκίνητό μου για να ζεσταθεί και ένας άλλος οδηγός κάλεσε τις αρχές», συνέχισε. Ο μικρός δεν ήταν σε θέση όμως να του πει το επώνυμό του, ούτε τη διεύθυνση του σπιτιού του. «Έκλαιγε, αλλά κάποιες στιγμές ηρεμούσε. Είχε καθαρό μυαλό, όμως το μυαλό ενός παιδιού πέντε χρονών», είπε ο Πινό εξηγώντας ότι κάποια στιγμή ο Κεβίν-Τζενέ ανησύχησε ότι, με όλα αυτά, «θα είναι κουρασμένος αύριο στο σχολείο».

    Ο δήμαρχος του Σεν-Πιερ-Λα-Κουρ, ο Κλοντ Λε Φεβρ, ειδοποιήθηκε για το περιστατικό από την πυροσβεστική και την αστυνομία και ήρθε σε επαφή με μια άλλη οικογένεια της κοινότητας, όπως είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.Την ώρα που ο μικρός στέγνωνε στο αυτοκίνητο του αγρότη, οι διασώστες κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν το σπίτι του, να μπουν μέσα και να μεταφέρουν τον αναίσθητο πατέρα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί του έσωσαν τη ζωή.

    [10] Αντίστροφη μέτρηση για τις Χρυσές Σφαίρες

    Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για την 73η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή (10/1) στο ξενοδοχείο Χίλτον του Μπέβερλι Χιλς, σημαίνοντας την έναρξη των κινηματογραφικών εκδηλώσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που θα κορυφωθούν με την απονομή των βραβείων Όσκαρ τον Φεβρουάριο.

    Η φετινή λαμπερή βραδιά, όμως, είναι ιδιαίτερη, καθώς έχει και ελληνικό αέρα.

    Η Αμερικανίδα ηθοποιός Λίλυ Τόμλιν είναι υποψήφια για τη «Χρυσή Σφαίρα» καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ, για τη συμμετοχή της στην ταινία «Grandma» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πολ Βέιτζ, η οποία βγήκε στις αίθουσες το περασμένο καλοκαίρι. Και είναι αυτή η ταινία που θα φέρει το ελληνικό άρωμα στην τελετή, αφού οι παραγωγοί της είναι το ελληνικό δίδυμο του Χόλιγουντ, Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης και Τέρι Ντούγκας, ιδιοκτήτες της «1821 Media». Βεβαίως, ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι έντονος, καθώς στην ίδια κατηγορία διαγωνίζονται η Τζένιφερ Λόρενς με το «Joy», η Μελίσα Μακάρθι με το «Spy», η Έιμι Σούμερ με το «Trainwreck» και η Μάγκι Σμιθ με το «The lady in the van».

    [11] Τι θα δούμε στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας τους πρώτους μήνες του 2016

    Μπορεί το 2015 να μας άφησε με περισσότερες από 200 παραστάσεις να παίζονται στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας, όμως και τη νέα χρονιά νέες, ενδιαφέρουσες και ανατρεπτικές προτάσεις με εμβληματικά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου φιλοδοξούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων.

    Με αφορμή μια θρυλική ταινία του βωβού κινηματογράφου, μια νέα σκηνοθέτης και ένας θίασος πρωταγωνιστών παρουσιάζουν από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ένα βωβό μουσικοθεατρικό έπος γύρω από το δίπολο «αδιαλλαξία vs αλληλεγγύη». Σταθερή στη στήριξή της στους νέους δημιουργούς, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, δίνει βήμα στην Ιώ Βουλγαράκη, η οποία καταθέτει τη δική της πρόταση, ορμώμενη από τη «Μισαλλοδοξία» («Intolerance»), τη μνημειώδη σπονδυλωτή, βωβή ταινία του Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ. Ένας δεκαμελής θίασος (Γιώργος Γάλλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αργύρης Ξάφης, Εύη Σαουλίδου, Ναταλία Τσαλίκη, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά.) και ένα κουαρτέτο, σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, συμπράττουν μαζί της σε αυτό το θέαμα πολιτικής, κοινωνικής και υπαρξιακής αυτογνωσίας που θέτει το ερώτημα: «"Εμείς" ή οι "άλλοι" πάντα. Μα γιατί "πάντα";».

    [12] Η Κνωσσός άκμασε και μετά την κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού

    Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η Κνωσσός, κατά τη διάρκεια της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (μεταξύ 1100 και 600 π.Χ.), είχε ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις και ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις παλαιότερων ανασκαφών. Με άλλα λόγια, το περίφημο κέντρο της Εποχής του Χαλκού και της ακμής του Μινωικού Πολιτισμού (3500-1100 π.Χ.), όχι μόνο επανέκαμψε μετά την κατάρρευση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος γύρω στα 1200 π.Χ., αλλά αναπτύχθηκε γρήγορα και άκμασε ως ένα κοσμοπολιτικό κέντρο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

    Τα παραπάνω γνωστοποιεί το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στην ιστοσελίδα του (http://www.uc.edu/news/NR.aspx?id=22648), πληροφορώντας, επίσης, ότι ο Αντώνης Κοτσώνας, επίκουρος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, θα μιλήσει για τις έρευνες πεδίου που διενεργούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αστικού Τοπίου της Κνωσσού (Knossos Urban Landscape Project) κατά την 117ή ετήσια συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής και του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών, που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο αυτές τις ημέρες (7-10 Ιανουαρίου 2016).

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ερευνητές μελετούν τα κατάλοιπα της Κνωσσού για περισσότερο από 100 χρόνια, αλλά οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην αστική ανάπτυξη της πόλης μετά την είσοδό της στην Εποχή του Σιδήρου (γύρω στον 11ο αι. π.Χ.), η οποία ακολούθησε την κατάρρευση των αιγαιακών ανακτόρων της Εποχής του Χαλκού. Μέσω του ερευνητικού προγράμματος Knossos Urban Landscape Project, την τελευταία δεκαετία έχει περισυλλεγεί μεγάλος αριθμός κεραμικής και αντικειμένων που χρονολογούνται στην Εποχή του Σιδήρου, ενώ τα αρχαία κατάλοιπα καλύπτουν μία εκτεταμένη περιοχή που μέχρι πρόσφατα ήταν ανεξερεύνητη.

    [13] Ο στρατός της Ν. Κορέας θεωρεί κατασκευασμένο το βίντεο της πυραυλικής δοκιμής στη Β. Κορέα

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας πιστεύουν ότι το νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Πιονγκγιάνγκ και υποτίθεται ότι δείχνει μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου υποβρύχιας εκτόξευσης (ΒΠΥΕ) είναι κατασκευασμένο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Την Παρασκευή η Κεντρική Τηλεόραση της Βόρειας Κορέας πρόβαλε το βίντεο της δοκιμής αυτής που φέρεται ότι έγινε τον Δεκέμβριο.«Θεωρούμε κατασκευασμένο το βίντεο του ΒΠΥΕ που μεταδόθηκε από τη Βόρεια Κορέα» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap.

    [14] H διευθέτηση του Κυπριακού είναι σήμερα «πιο κοντά από ποτέ», εκτιμά ο γγ του ΟΗΕ

    Την πεποίθηση ότι, ενώ δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, παρουσιάζεται μια «πραγματικά μοναδική ευκαιρία» για να επιτύχει τελικά η διαδικασία, εκφράζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο γγ του ΟΗΕ στην έκθεση του αναφέρει ότι αποτελεί πεποίθησή του πως η διευθέτηση είναι σήμερα «πιο κοντά από ποτέ» και καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να διατηρήσουν την υπάρχουσα δυναμική, καθώς «οι συνομιλίες βρίσκονται σε ουσιαστική φάση και εξετάζονται βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια».

    Ο Μπαν Κι Μουν επισημαίνει ότι οι προσεχείς μήνες παραμένουν ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στους «σκληρούς συμβιβασμούς», που είναι αναγκαίοι για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης το συντομότερο.

    Στην επτασέλιδη έκθεση, που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γγ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι, προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε περαιτέρω συγκλίσεις στα εκκρεμή ζητήματα για όλα τα κεφάλαια, ιδιαίτερα το περιουσιακό. Δηλώνει πεπεισμένος ότι η πρόοδος στο περιουσιακό θα οδηγήσει σε αυξημένη ετοιμότητα και τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Επίσης, σημειώνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, διότι απομένει ακόμα να γίνει ουσιαστική εργασία στις διαπραγματεύσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 January 2016 - 13:32:35 UTC