Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Μερικές φορές αισθάνομαι ότι το κόμμα είναι σε κώμα
  • [02] Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Ρόιτερς: Το ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό είναι αποδεκτό
  • [03] Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων φοροδιαφυγής
  • [04] Το συγκλονιστικό οδοιπορικό μιας γυναίκας από την Αίγυπτο «προς τον Αλλάχ» ...μέσω Έβρου
  • [05] Ο κόσμος το 2016, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείο»
  • [06] «Μαθήματα σεβασμού των γυναικών» σε πρόσφυγες και μετανάστες, στο Βέλγιο
  • [07] H διευθέτηση του Κυπριακού είναι σήμερα «πιο κοντά από ποτέ», εκτιμά ο γγ του ΟΗΕ
  • [08] Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ
  • [09] Η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Ευρώπης συμφώνησαν Τσακαλώτος και Πάντοαν
  • [10] Βρετανίδα αεροπόρος ολοκλήρωσε ένα επικό ταξίδι
  • [11] Το Πεκίνο κλείνει 2.500 μικρές επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Μερικές φορές αισθάνομαι ότι το κόμμα είναι σε κώμα

    Δεν υπήρχε ποτέ θέμα διάσπασης στη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί στο Mega. Το ζήτημα δεν είναι η ενότητα, αλλά ποιος μπορεί ανανεώσει τη ΝΔ, να την ξανακάνει μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι ο νικητής στον αυριανό β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών, καθώς «το ρεύμα είναι με τη δική μου υποψηφιότητα» και δεσμεύτηκε να αλλάξει οργανωτικά τη ΝΔ, με αξιοποίηση των στελεχών του κόμματος με βάση τον προσανατολισμό της νέας ηγεσίας. «Δεν έχω την υποχρέωση να συνεργαστώ με όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αν καταφέρω να εκλεγώ θα έχω ισχυρή εντολή να ανανεώσω τη ΝΔ» και «το δίλημμα είναι στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση», τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο είπε πως μερικές φορές αισθάνεται ότι «το κόμμα είναι σε κώμα»

    Απαντώντας σε σχόλια ότι αν εκλεγεί θα το εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι η ΝΔ γίνεται ένα κόμμα πιο νεοφιλελεύθερο, είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανησυχεί πολύ αν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ». «Μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές κρίνονται στον μεσαίο χώρο» και «ο δικός μου πολιτικός λόγος είναι μετριοπαθής και μπορεί να φέρει στη ΝΔ πολίτες οι οποίοι δεν την ψηφίζουν και τοποθετούνται πολιτικά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που νικήσω» σημείωσε.

    Επίσης, απαντώντας στα περί «οικογενειοκρατίας» αναφέρθηκε στην προσωπική του διαδρομή, «είμαι στη ΝΔ από 15 ετών, έχω δώσει τις δικές μου μάχες», τόνισε και είπε πως θεωρεί συγκριτικό πλεονέκτημα το ότι έχει εργαστεί 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.

    [02] Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Ρόιτερς: Το ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό είναι αποδεκτό

    Aξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν πως το ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι αποδεκτό, ενώ οι Ευρωπαίοι πιστωτές, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, έθεσαν την 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, ανοίγοντας το δρόμο για τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους.

    «Η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει σε δοκιμαστική βάση την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου. Πρακτικά, ενδεχομένως να καθυστερήσει λίγο», υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στον Ιανουάριο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν πως το ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό είναι αποδεκτό, αλλά παραμένει ασαφές εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

    «Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη δομή της μεταρρύθμισης. Αλλά βγαίνουν τα νούμερα; Χρειάζεται να έχουμε περισσότερα αριθμητικά και τεχνικά δεδομένα από τις ελληνικές αρχές, ώστε να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε», τόνισε άλλος αξιωματούχος.

    Όπως πρόσθεσε, ενώ ουσιαστικά δεν είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων του δανείων και για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση χρέους η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μειώνεται.

    [03] Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων φοροδιαφυγής

    Αποφασισμένη να προχωρήσει στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων φοροδιαφυγής, χωρίς συμβιβασμούς και εξαιρέσεις και με θεσμική ασπίδα την τροπολογία Παπαγγελόπουλου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, είναι η κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, ότι «οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές διότι πλέον υπάρχει μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση».

    «Κάποιοι ανησυχούν με τις εξελίξεις και το εκδηλώνουν»

    «Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη συγκέντρωση στοιχείων για κεφάλαια που έχουν κατευθυνθεί στο εξωτερικό, έχει κάνει αρκετούς να χάσουν τον ύπνο τους», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Φαίνεται ότι πολλοί ανησυχούν με τις εξελίξεις, αλλά κάποιοι το εκδηλώνουν κιόλας», είναι το αιχμηρό σχόλιο κυβερνητικών κύκλων, που επισημαίνουν ότι «επώνυμα στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά -και μάλιστα πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό- δυσκολεύονται να κρύψουν την αγωνία τους στα κοινωνικά μέσα» για την ελεγκτική διαδικασία, καθώς μιλούν για «λίστες με προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών», τα οποία η κυβέρνηση «αγόρασε» από έναν «καταδικασμένο», παραβιάζοντας το «συνταγματικά κατοχυρωμένο ελεύθερο των συναλλαγών». «Είναι τα σχόλια των ίδιων προσώπων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τα οποία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφθασαν να κάνουν λόγο και για «πολίτες που διαθέτουν κεφάλαια στο εξωτερικό» και οι οποίοι πρόκειται να «ριχτούν βορά στις ορέξεις της κυβέρνησης».

    «Θα εφαρμοστούν οι νόμοι»

    «Να, λοιπόν, γιατί επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα στικάκια με τις λίστες χάνονταν στα συρτάρια. Δυστυχώς, αυτό, πλέον, τελειώνει: η φοροδιαφυγή και η διακίνηση μαύρου χρήματος δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, και όποιος έχει βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό, θα πρέπει να μπορεί να εξηγήσει και που τα βρήκε», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι «αυτή τη φορά οι νόμοι θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, όπως εφαρμόζονται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

    Η τροπολογία Παπαγγελόπουλου

    Με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα για τη διερεύνηση των στοιχείων αυτών», διότι προβλέπει τη «δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων, η χρήση των οποίων, με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα μπορούσε να εμποδιστεί με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό διερεύνησης και τιμωρίας πράξεων μεγάλης απαξίας όπως κακουργημάτων φοροδιαφυγής».

    «Αίρεται έτσι ένα νομικό εμπόδιο που καθιστούσε αδύνατη την διερεύνηση τέτοιων αποδεικτικών μέσων (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Φαλτσιανί κ.λπ.), και ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο της προέλευσης των κεφαλαίων που έχουν διοχετευτεί στο εξωτερικό», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

    Σε ό,τι αφορά δε την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων, με την οποία διατύπωσαν επιφυλάξεις στην τροπολογία Παπαγγελόπουλου, κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματικότητα», «ειδική δικονομική μεταχείριση για συγκεκριμένες κατηγορίες» και για μια διάταξη που «φωτογραφίζει συγκεκριμένη υπό διερεύνηση υπόθεση», η απάντηση που δίνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι η ανακοίνωση αυτή -που προφανώς θεωρεί ήσσονος σημασίας την αναγκαιότητα να εντοπιστούν οι διαδρομές της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, όπως έγινε σε άλλες χώρες- προκάλεσε:

    - Την παραίτηση πέντε εκ των εννέα μελών του ΔΣ της «Ένωσης Εισαγγελέων», αποδεικνύοντας, έτσι, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήταν πρωτοβουλία της μειοψηφίας,

    - Την ανακοίνωση 12 εκ των 15 μελών του ΔΣ της «Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων», με την οποία τάσσονται υπέρ της τροπολογίας Παπαγγελόπουλου,

    - Την προσωπική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία ανέφερε: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι ορθώς ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία επιτρέπεται η αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο».

    Όπως σπεύδουν να υπογραμμίσουν κυβερνητικές πηγές, την κυβερνητική αποφασιστικότητα να φτάσει μέχρι τέλους η διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων, όπως απαιτεί άλλωστε και το κοινό αίσθημα, συνοψίζει η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος».

    [04] Το συγκλονιστικό οδοιπορικό μιας γυναίκας από την Αίγυπτο «προς τον Αλλάχ» ...μέσω Έβρου

    "Θέλω να πάω στη Συρία γιατί εκεί υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια. Εκεί είναι ο χώρος ο σωστός, όπου θα διεκδικήσω τον παράδεισο... Το παιδί μου είναι γραμμένο να πάει εκεί".

    Με αυτές τις φράσεις επιχείρησε να αιτιολογήσει την αρπαγή του τετράχρονου γιου της από την Αίγυπτο όπου διέμενε, η Ελβετοαιγύπτια που εντοπίσθηκε την Πρωτοχρονιά από τις τελωνειακές αρχές των Κήπων στην προσπάθειά της να εισέλθει από τη χώρα μας στην Τουρκία και από εκεί να φτάσει στη Συρία, μαζί με το ανήλικο τέκνο της.

    Η διαδρομή της 29χρονης γυναίκας, υπηκόου Ελβετίας, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και γνώστριας τεσσάρων γλωσσών, προς τον "παράδεισο του ISIS" ξεδιπλώθηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης, όπου οδηγήθηκε πριν από δύο μέρες, μετά την καταγγελία του Αιγύπτιου συζύγου της, ότι απήγαγε το τετράχρονο παιδί τους για να το πάρει μαζί της στη Συρία.

    Το εν διαστάσει ανδρόγυνο βρέθηκε ενώπιος ενωπίω στο ακροατήριο, διεκδικώντας το παιδί και μέσα από τις καταθέσεις τους αποκαλύφθηκε το γιατί και πώς η γυναίκα με το αγγελικό ο πρόσωπο , όχι μόνο "απόταξε τον σατανά" και φόρεσε την μπούργκα, αλλά δεν δίστασε να βάλει σε περιπέτειες και το ανυποψίαστο βλαστάρι τους.

    Πανέμορφη χριστιανή από τις χιονισμένες Άλπεις εκείνη, γοητευτικός, κοσμοπολίτης και πλούσιος επιχειρηματίας από την Αίγυπτο εκείνος, ένωσαν τις ζωές τους πριν από πέντε χρόνια και εγκαταστάθηκαν στη χώρα των Φαραώ.

    Η ζωή κυλούσε ωραία και έγινε ακόμα πιο όμορφη με την έλευση στη ζωή του παιδιού τους, το οποίο όσοι αντίκρισαν στο δικαστικό μέγαρο της Αλεξανδρούπολης έλεγαν ότι έφερε τη λευκή επιδερμίδα και τα καταπράσινα μάτια της μητέρας και τα κατάμαυρα μακριά μαλλιά του πατέρα. Σύντομα, μάλιστα, η γυναίκα ασπάστηκε και το Ισλάμ.

    Πολύ νωρίς, μετά το γάμο, ωστόσο, όπως ανάφερε, ο επιχειρηματίας συνειδητοποίησε ότι η σύζυγός του δεν είχε απλά ασπαστεί το Ισλάμ, αλλά εμφάνιζε ακραία φανατική θρησκευτική συμπεριφορά , ενώ πολύ γρήγορα υιοθέτησε ενδυματολογικά και την μπούργκα.

    Τα Χριστούγεννα, η Ελβετοαιγύπτια, αποφάσισε να υλοποιήσει το σχέδιο που στριφογύριζε στο μυαλό της επί πολύ καιρό, να πάει δηλαδή να συναντήσει μαζί με το παιδί της, στη Συρία, τον κόσμο του ISIS.Μια μέρα που ο σύζυγος πήγε στο σπίτι, το βρήκε άδειο. Διαπίστωσε ότι η εν διαστάσει γυναίκα του είχε πουλήσει τα πάντα και είχε εξαφανιστεί.

    Μέσω των κλήσεων του κινητού της τηλεφώνου, που ήταν εταιρικό της επιχείρησής του, ακολούθησε τα ίχνη της και κατάφερε να εντοπίσει έναν δουλέμπορο και τον συνεργάτη του στην Αθήνα για να διαπιστώσει ότι επιβιβάστηκε μαζί με το παιδί τους σε ένα δουλεμπορικό και έφτασε στην Κρήτη.Από εκεί και διασχίζοντας τη χώρα κατέληξε την Πρωτοχρονιά στο τελωνείο των Κήπων απ΄ όπου επιχείρησε να περάσει στην Τουρκία.

    Δεν ακολούθησε τυχαία τη διαδρομή μέσω της Ελλάδας. Η ίδια ήταν εφοδιασμένη με ελβετικό διαβατήριο και άρα μπορούσε να μετακινηθεί ελεύθερα. Τα διαβατήρια του μικρού, ελβετικό και αιγυπτιακό, όμως , τα κρατούσε ο πατέρας, φοβούμενος την αρπαγή του από τη μητέρα του, που είχε εξελιχθεί σε φανατική ισλαμίστρια. Ο τετράχρονος διέθετε, ωστόσο, ελβετική ταυτότητα , η οποία βάσει μιας ειδικής σύμβασης των ευρωπαϊκών χωρών τού έδινε το δικαίωμα εισόδου.

    Από την πρώτη στιγμή που ο Αιγύπτιος διαπίστωσε την απουσία της συζύγου και του παιδιού του, ενημέρωσε τους γονείς της στην Ελβετία, με τους οποίους φέρεται να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

    Οι γονείς, οι οποίοι σύμφωνα με τον επιχειρηματία είναι και οι ίδιοι συντετριμμένοι, γνώριζαν τις προθέσεις της κόρης τους, προσπάθησαν επανειλημμένα να τη μεταπείσουν, αλλά χωρίς επιτυχία.

    Όταν η γυναίκα εντοπίστηκε στον Έβρο ο Αιγύπτιος, που ειδοποιήθηκε δια της διπλωματικής οδού, ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη, όπου τη συνάντησε και προσπάθησε να την πείσει να του παραδώσει το παιδί.

    Καθώς οι προσπάθειες δεν απέδωσαν δήλωσε ότι επιθυμεί την ποινική της δίωξη, σε χρόνο όμως που δεν άφηνε περιθώριο να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και η σύλληψή της.

    Ο πατέρας, ωστόσο, ήταν αποφασισμένος να κόψει στο παιδί του τον δρόμο προς τον τζιχάντ, αλλά δεν ήταν νομικά εύκολο, καθώς το γεγονός ότι δεν υπήρχε διαζύγιο και η επιμέλεια ήταν και στους δύο, χωρίς δικαστική απόφαση, δυσκόλευε την απομάκρυνση του μικρού από τη μητέρα. Έτσι, με αστραπιαίες κινήσεις στην Αίγυπτο, ο εισαγγελέας του Καΐρου αποφάσισε να δοθεί η επιμέλεια του παιδιού στους παππούδες και συγκεκριμένα στη μητέρα του επιχειρηματία , η οποία στη συνέχεια βάσει της δυνατότητας που της παρέχει η αιγυπτιακή νομοθεσία, έδωσε με εξουσιοδότηση τον ανήλικο στον πατέρα και γιο της για να το πάει στην Αίγυπτο.

    Αμέσως μετά ο πατέρας κατέθεσε στην Αλεξανδρούπολη ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να πάρει το παιδί, λόγω του κινδύνου που διέτρεχε, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται να φύγει και ότι έχει ταλαιπωρηθεί τόσο καιρό, άρα είναι επικίνδυνο να βρίσκεται στα χέρια της μητέρας, η οποία με αυτόν τον παράνομο τρόπο επιχείρησε να τον μεταφέρει στη Συρία

    Στο δικαστήριο, παρουσία της μητέρας, ο σύζυγος εξιστόρησε τη συμβίωσή τους και επικεντρώθηκε στον φανατισμό της, ενώ είπε ότι η σύζυγός του αποχωρίστηκε την μπούργκα, όταν έφτασε στην Ελλάδα για να μην προκαλέσει υποψίες και γίνει στόχος στη διαδρομή.

    Η γυναίκα, πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου, είπε ότι η Συρία είναι ο χώρος που η ίδια θα διεκδικήσει τον παράδεισο, ενώ είναι γραμμένο ο γιος της, τον οποίο είπε πως αγαπάει, να πάει εκεί, αποφεύγοντας, για προφανείς λόγους, να επαναλάβει τα όσα είχε πει στους αστυνομικούς ότι σχεδιάζει να ενταχθεί στις γραμμές του ISIS.

    Σε ερώτηση της προέδρου γιατί δεν επέλεξε ως προορισμό την Ελβετία, που για πολλούς θεωρείται πρότυπο χώρας, απάντησε: "Ντρέπομαι που είμαι Ελβετίδα".

    Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να της αφαιρέσει προσωρινά το παιδί, εκτυλίχθηκαν ανθρώπινες σκηνές. Η μητέρα αποχαιρέτησε συγκινημένη τον τετράχρονο γιο της και πήρε τον δρόμο για του Κήπους, με σκοπό να συνεχίσει το ταξίδι για την Συρία, ενώ πατέρας και γιος επέστρεψαν στην Αίγυπτο. Μέχρι και σήμερα το βράδυ, πάντως, δεν είχε καταφέρει να περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων και να εισέλθει στην Τουρκία.

    [05] Ο κόσμος το 2016, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείο»

    Τι περιμένει τον κόσμο το 2016, το έτος του Κόκκινου Πιθήκου σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο; Σε αυτό επιχειρεί να δώσει απάντηση το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο», που κυκλοφορεί σήμερα. Έγκριτοι δημοσιογράφοι, ανταποκριτές του εξωτερικού και ειδικοί επί των διεθνών θεμάτων, από τις σημαντικότερες πρωτεύουσες του κόσμου (Ουάσινγκτον, Μόσχα, Βερολίνο, Βρυξέλλες κα) δίνουν τη δική τους άποψη και τις προβλέψεις των ισχυρών για ένα έτος, το 2016, που αναμένεται ανατρεπτικό και με εκπλήξεις.

    H χρονιά του Κόκκινου Πιθήκου

    Του Μιχάλη Ψύλου

    Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι είχε πει κάποτε ότι «εκείνοι που κοιτούν μόνο το παρελθόν ή το παρόν είναι σίγουρο ότι θα χάσουν το μέλλον». Και οι εκτιμήσεις, ή καλύτερα οι προβλέψεις, για τη χρονιά που ανατέλλει ... το έτος του Κόκκινου Πιθήκου σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο... αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για να μη χάσουμε το μέλλον.

    Θα είναι το 2016 μια καλύτερη χρονιά για την ανθρωπότητα απ' ό,τι το 2015;

    Περιηγηθείτε στο νέο τεύχος του περιοδικού μέσα από την ιστοσελίδαhttp://www.amna.gr/to-praktoreio-mag/

    [06] «Μαθήματα σεβασμού των γυναικών» σε πρόσφυγες και μετανάστες, στο Βέλγιο

    To Βέλγιο αναμένεται να γενικεύσει τα μαθήματα που θα παραδίδει στους αιτούντες άσυλο με τα οποία θα τους εξηγεί πώς να συμπεριφέρονται με σεβασμό στις γυναίκες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης της χώρας, μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών στη Γερμανία.«Θα αντιγράψουμε το νορβηγικό μοντέλο και θα εισαγάγουμε μαθήματα εντός των επόμενων εβδομάδων σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας» δήλωσε στον βελγικό Τύπο ο Τέο Φράνκεν διευκρινίζοντας ότι τέτοιου είδους μαθήματα παραδίδονται ήδη σε πολλά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων.

    «Το περιεχόμενο θα μπορούσε να είναι ευρύτερο από το θέμα του σεβασμού των γυναικών. Πρόκειται καταρχάς για κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί, ευρωπαϊκές αξίες, τη συμπεριφορά που αναμένουμε από κάποιον?» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Φράνκεν, Ντάτριεν Γιάνσεν, όπως έγραψε χθες η εφημερίδα Le Soir.

    [07] H διευθέτηση του Κυπριακού είναι σήμερα «πιο κοντά από ποτέ», εκτιμά ο γγ του ΟΗΕ

    Την πεποίθηση ότι, ενώ δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, παρουσιάζεται μια «πραγματικά μοναδική ευκαιρία» για να επιτύχει τελικά η διαδικασία, εκφράζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο γγ του ΟΗΕ στην έκθεση του αναφέρει ότι αποτελεί πεποίθησή του πως η διευθέτηση είναι σήμερα «πιο κοντά από ποτέ» και καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να διατηρήσουν την υπάρχουσα δυναμική, καθώς «οι συνομιλίες βρίσκονται σε ουσιαστική φάση και εξετάζονται βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια».

    Ο Μπαν Κι Μουν επισημαίνει ότι οι προσεχείς μήνες παραμένουν ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στους «σκληρούς συμβιβασμούς», που είναι αναγκαίοι για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης το συντομότερο.

    Στην επτασέλιδη έκθεση, που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γγ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι, προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε περαιτέρω συγκλίσεις στα εκκρεμή ζητήματα για όλα τα κεφάλαια, ιδιαίτερα το περιουσιακό. Δηλώνει πεπεισμένος ότι η πρόοδος στο περιουσιακό θα οδηγήσει σε αυξημένη ετοιμότητα και τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Επίσης, σημειώνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, διότι απομένει ακόμα να γίνει ουσιαστική εργασία στις διαπραγματεύσεις.

    [08] Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ

    Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος στη ΝΔ καθώς αύριο στις 7:00 το πρωί ανοίγουν οι εσωκομματικές κάλπες για να αναδείξουν πρόεδρο έναν εκ των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη.Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7:00 το βράδυ εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής.

    Στη διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «... Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».

    Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Πάντως δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί. Όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, πάντως, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.

    Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%.

    [09] Η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Ευρώπης συμφώνησαν Τσακαλώτος και Πάντοαν

    Πάνω από μια ώρα διήρκεσε, σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, στην ιταλική πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη, ενώ ο κύριος Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο όλο σκεπτικό της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, με κύριο στόχο να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να στηριχθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

    Οι δυο υπουργοί, τέλος, συμφώνησαν στο ότι πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προώθησης η ατζέντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και με κύριο βάρος στο μεταναστευτικό, το οποίο αφορά άμεσα και καθημερινά, τόσο την Ελλάδα όσο και Ιταλία.

    [10] Βρετανίδα αεροπόρος ολοκλήρωσε ένα επικό ταξίδι

    H Βρετανίδα αεροπόρος Τρέισι Κέρτις Τέιλορ πέταξε με το ανοιχτό διπλάνο αεροσκάφος της κατά μήκος του λιμανιού του Σίδνεϊ και προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης σήμερα, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι διάρκειας τριών μηνών από τη Βρετανία, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή με εκείνη μιας πρωτοπόρου αεροπόρου.

    Η 53χρονη πιλότος ξεκίνησε από το Φάρνμπορο την 1η Οκτωβρίου για να ακολουθήσει τη διαδρομή που έκανε η θρυλική αεροπόρος Έιμι Τζόνσον, η οποία το 1930 έγινε η πρώτη γυναίκα που έκανε με το αεροπλάνο της, μόνη της, τη διαδρομή Βρετανία- Αυστραλία.«Χρειάζομαι ένα ποτό» δήλωσε η Κέρτις Τέιλορ στους δημοσιογράφους που την περίμεναν ενώ αποβιβαζόταν από το Boeing Stearman του 1942 και στην οποία προσέφεραν ένα ποτήρι σαμπάνιας.

    «Το γεγονός ότι αντίκρισα όλα αυτά τα εμβληματικά τοπία, τα διαφορετικά εδάφη, τη βλάστηση, απλά η καλύτερη θέα στον κόσμο» επισήμανε η ίδια.«Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να πετάξουν όπως ακριβώς έκανα εγώ» σημείωσε.

    Η Τέιλορ διέσχισε μια απόσταση 14.000 μιλίων (22.000 χιλιόμετρα) και πέρασε από 23 χώρες χρησιμοποιώντας 8000 λίτρα καυσίμων.

    [11] Το Πεκίνο κλείνει 2.500 μικρές επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση

    Το Πεκίνο σχεδιάζει να κλείσει 2.500 μικρές ρυπογόνες επιχειρήσεις φέτος στο πλαίσιο των προσπαθειών να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα σήμερα. Τέσσερις συνοικίες στην πρωτεύουσα, όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έσπασαν κάθε ρεκόρ αυτόν τον χειμώνα, θα πρέπει να προχωρήσουν στο κλείσιμο 2.500 επιχειρήσεων έως το τέλος του 2016, ενώ περισσότερες αναμένεται να κλείσουν τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Επικαλούμενο έναν αξιωματούχο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, το πρακτορείο επισημαίνει ότι τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης που προκαλούν μικρές ρυπογόνες πηγές όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και χώροι στάθμευσης αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο της μεγάλης πτώσης που έχει καταγραφθεί στα επίπεδα ρύπανσης που προκαλούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες και οι εταιρείες με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας στην πόλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 January 2016 - 9:32:31 UTC