Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση περιμένει υπομονετικά τις προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Απάντηση του προέδρου της ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο για το Ασφαλιστικό
  • [03] Στον αγιασμό των υδάτων στη Δεξαμενή Αθηνών ο Αλ. Τσίπρας
  • [04] Β. Ρέντγκρεϊβ: Η Ελλάδα έχει δώσει το πιο σημαντικό μάθημα ανθρωπιάς
  • [05] Τα έθιμα των Θεοφανείων
  • [06] Βρετανός ΥΠΕΞ: Mια δοκιμή βόμβας υδρογόνου θα συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του ΟΗΕ
  • [07] Δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Β. Κορέα

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση περιμένει υπομονετικά τις προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

    Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια όπως πάντα, αποφάσισαν ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξεχάσουν με ποιον τρόπο οι κυβερνήσεις τους κράτησαν «ζωντανό» το ασφαλιστικό σύστημα, θυσιάζοντας τους συνταξιούχους. Θεωρούν, προσθέτει, «ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους επικαλούμενοι το περίφημο "mail Χαρδούβελη", το οποίο ούτε ως βάση συζήτησης δεν έγινε αποδεκτό, ενώ ταυτόχρονα πίεζαν με όλους τους τρόπους να δεχτούμε το καταστροφικό "πακέτο Γιούνκερ" του καλοκαιριού». «Να τους θυμίσουμε εμείς λοιπόν» , τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, τις περικοπές που επέβαλαν την προηγούμενη πενταετία μία προς μία:

    -Το 2010 κόπηκαν τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντικαταστάθηκαν από «βοηθήματα» των 200-400 ευρώ.

    -Έγιναν μειώσεις 3 ως 10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.

    -Το 2011 επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και μειώθηκαν εκ νέου 3 ως 14% οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η Ειδική Εισφορά επεκτάθηκε στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3 ως 10%.

    -Αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να το χάσουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.

    -Την ίδια χρονιά επιβλήθηκαν νέες μειώσεις 6 ως 14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

    -Έγινε επιπλέον παρακράτηση 6 ως 10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ετών με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.

    -Κουρεύτηκε το 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Επιβλήθηκε νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.

    -Το 2012 μειώθηκαν κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ. Περικόπηκαν ξανά κατά 10 ως 20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.

    -Μειώθηκε 5 ως 20% το άθροισμα κύριων, επικουρικών συντάξεων και μερίσματος.

    -Μετά το 2012 μειώθηκαν ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές συντάξεις.

    [02] Απάντηση του προέδρου της ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο για το Ασφαλιστικό

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας για το Ασφαλιστικό - και απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη - κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψάχνει συνένοχους στο έγκλημα.

    «Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η κυρία Γεροβασίλη και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα βρίσκονται σε πολιτικό βέρτιγκο», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε ότι «αντί να απολογούνται γιατί με την άφρονα πολιτική τους φόρτωσαν στον ελληνικό λαό επιπλέον χρέος 80 δισ. ευρώ και τον υποχρεώνουν σήμερα να πληρώσει τα σπασμένα του 3ου μνημονίου που τους επέβαλαν οι τροϊκανοί, έχουν το θράσος να ασκούν κριτική στη ΝΔ».

    Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που έχει δικαιωθεί ιστορικά για τις επιλογές της και που το 2012 σε μια δύσκολη συγκυρία, ανέλαβε τη χώρα και την έσωσε από την καταστροφή.

    «Θεωρούν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς που μόλις τους προσφέρουν καθρεφτάκια θα τρέξουν όλοι ξοπίσω τους για να τους επευφημήσουν. Δυστυχώς όμως για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του η πραγματικότητα είναι σκληρή και αδυσώπητη», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας πως δεν είναι τυχαίο που η κυρία Γεροβασίλη δεν απαντά στα ερωτήματα που της έθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό και δεν τις τήρησε.

    Ο κ. Πλακιωτάκης είπε επίσης ότι η αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα είναι ότι η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τις απαιτήσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό τις οποίες συμφώνησε και υπέγραψε στο 3ο μνημόνιο.

    [03] Στον αγιασμό των υδάτων στη Δεξαμενή Αθηνών ο Αλ. Τσίπρας

    O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στις 10:45, στον αγιασμό των υδάτων στη Δεξαμενή Αθηνών.

    [04] Β. Ρέντγκρεϊβ: Η Ελλάδα έχει δώσει το πιο σημαντικό μάθημα ανθρωπιάς

    Ανεκτίμητο είναι το μάθημα ανθρωπιάς που δείχνει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο με τη στάση της προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τόνισε, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός, πολιτικός, αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF Βανέσα Ρέντγκρεϊβ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη οι υπόλοιπες κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το προσφυγικό.

    Η διάσημη ηθοποιός μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τους ανθρώπους των νησιών και τους εθελοντές από όλο τον κόσμο που βοηθούν τους συνανθρώπους τους, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ο καθένας στη χώρα του να πιέσει την κυβέρνησή του για πιο θετική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

    Την κ. Ρέντγκρεϊβ συνόδεψαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η ηθοποιός Μιμή Ντενίση και ο θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Μάρτιν Σέρμαν, οι οποίοι συζήτησαν με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα, για τις προοπτικές που υπάρχουν, για τους ανθρώπους που δεν γίνονται δεκτοί ως πρόσφυγες και εγκλωβίζονται στην Ελλάδα και άλλα θέματα.

    Αύριο, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, η κ. Ρέντγκρεϊβ και ο κ. Σέρμαν θα παρακολουθήσουν την παράσταση της κ. Ντενίση «Σμύρνη μου, αγαπημένη», που αναφέρεται στους πρόσφυγες που ήρθαν από τη Σμύρνη.

    [05] Τα έθιμα των Θεοφανείων

    Τα Θεοφάνια γιορτάζεται η βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο αγιασμός των Υδάτων γίνεται ανήμερα τα Θεοφάνια, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας.Οι πιο τολμηροί θα βουτήξουν στα παγωμένα νερά και θα συναγωνιστούν ποιος θα πιάσει το σταυρό. Αυτός που θα τον ανεβάσει στην επιφάνεια θεωρείται ότι θα έχει καλή τύχη και υγεία όλο το χρόνο.

    Έθιμα που έχουν τις «ρίζες» τους βαθιά κρυμμένες στο χρόνο αναβιώνουν στη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή τα Θεοφάνια. Ξεχωρίζουν τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά, οι Φωταράδες στη Χαλκιδική και τα Τζαμαλάρια στην Πέλλα.

    Στην Καστοριά, τα Ραγκουτσάρια είναι ένα τριήμερο εκδηλώσεων καρναβαλιού, που ολοκληρώνονται στις 8 Ιανουαρίου, ημέρα της Αγίας Δομινίκης. Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις μεταμφιέζονται σε ζώα ή αλλάζουν φύλλο (οι άνδρες μεταμφιέζονταν σε γυναίκες και οι γυναίκες σε άνδρες). Αμέσως μετά τον αγιασμό των υδάτων, τα Ραγκουτσάρια θα ξεχυθούν κατά μπουλούκια στις γειτονιές της Καστοριάς, τραγουδώντας και χορεύοντας, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μεγάλη παρέλαση στην πόλη.

    Το έθιμο των Φωταράδων, που ξεκινά την παραμονή των Φώτων, διατηρείται στο Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής. Μία ομάδα καλαντιστών εκλέγει τον «βασιλιά» της και όλοι μαζί πηγαίνουν στην εκκλησία του χωριού. Στη συνέχεια, η ομάδα περιφέρεται τραγουδώντας τα τοπικά κάλαντα, τα οποία καταλήγουν σε ευχές ξεχωριστές για το κάθε μέλος της οικογένειας. Ανήμερα των Φώτων, ο «βασιλιάς», ντυμένος με τσομπάνικη κάπα, και οι «Φωταράδες», ντυμένοι με την τοπική ενδυμασία και κρατώντας μεγάλα ξύλινα σπαθιά, χορεύουν στην πλατεία του χωριού.

    Στην Κεφαλονιά, η τρίτη μεγάλη γιορτή του δωδεκαημέρου είναι τα Θεοφάνεια ή τα Φώτα, που μαζί με την ημέρα του Αγιασμού και του ¶η-Γιάννη δημιουργούν ένα τριήμερο γιορτής των νερών.

    Η επόμενη ημέρα από την ημέρα του Αγιασμού είναι των Φώτων. Οι Κεφαλονίτες εκτιμούν ιδιαίτερα αυτήν τη γιορτή και τη θεωρούν ισάξια της Λαμπρής.

    Στη Λευκάδα, την ημέρα των Θεοφανείων, τη στιγμή που ο μητροπολίτης ρίχνει τον σταυρό στα κρύα νερά της θάλασσας, δεκάδες Λευκαδίτες, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, βουτούν στη θάλασσα πορτοκάλια, τα οποία στη συνέχεια παίρνουν και κρατούν στο σπίτι τους για ολόκληρο τον χρόνο, χωρίς αυτά να σαπίζουν!

    [06] Βρετανός ΥΠΕΞ: Mια δοκιμή βόμβας υδρογόνου θα συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του ΟΗΕ

    Μια δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα θα συνιστούσε μια «πρόκληση που καταδικάζω ανεπιφύλακτα» και μια «σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

    «Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για μια βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το οποίο ανήρτησε σήμερα κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

    [07] Δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Β. Κορέα

    Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο πυρηνικό της πρόγραμμα.Η βόμβα αυτή ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος, διευκρίνισε η ίδια πηγή.«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

    Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από τον εντοπισμό νωρίτερα σήμερα ενός σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας αυτής, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

    Στο μεταξύ, τοΣυμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σήμερα σύνοδο για να συζητήσει σχετικά με την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής, δήλωσαν διπλωμάτες του Συμβουλίου.Σε δηλώσεις που έκαναν στο Ρόιτερς, οι διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, σημείωσαν ότι η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει μάλλον στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

    Ένας διπλωμάτης διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει πιθανώς κεκλεισμένων των θυρών.Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε τι είδους ενέργειες, αν προχωρήσει σε κάποιες, σχεδιάζει να προβεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου κατασκευασμένης σε μικρό μέγεθος, αλλά σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

    «Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

    «Η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών. «Συνιστά επίσης μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:Βρετανός ΥΠΕΞ: Mια δοκιμή βόμβας υδρογόνου θα συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του ΟΗΕ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 January 2016 - 7:32:26 UTC