Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση του προέδρου της ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο για το Ασφαλιστικό
  • [02] Ουσιώδης η συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • [03] Ο. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση περιμένει υπομονετικά τις προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Οι θεσμοί παρέλαβαν το προσχέδιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού
  • [05] ΔΝΤ: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία το 2016
  • [06] Έθιμα και εκδηλώσεις για την εορτή των Φώτων
  • [07] Ο πρόεδρος Ομπάμα τονίζει την ανάγκη να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα κατά της οπλοκατοχής
  • [08] Τουλάχιστον 34 πρόσφυγες πνίγηκαν μετά τη βύθιση σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο
  • [09] Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford θέλει να συνδέσει τα αυτοκίνητά της με τα σπίτια, αλλά και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη
  • [10] Στην πλήρη διερεύνηση του θανάτου του 4χρονου κοριτσιού από την Κρήτη, προχωρά το υπ. Υγείας

  • [01] Απάντηση του προέδρου της ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο για το Ασφαλιστικό

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας για το Ασφαλιστικό - και απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη - κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψάχνει συνένοχους στο έγκλημα.

    «Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η κυρία Γεροβασίλη και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα βρίσκονται σε πολιτικό βέρτιγκο», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε ότι «αντί να απολογούνται γιατί με την άφρονα πολιτική τους φόρτωσαν στον ελληνικό λαό επιπλέον χρέος 80 δισ. ευρώ και τον υποχρεώνουν σήμερα να πληρώσει τα σπασμένα του 3ου μνημονίου που τους επέβαλαν οι τροϊκανοί, έχουν το θράσος να ασκούν κριτική στη ΝΔ».

    Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που έχει δικαιωθεί ιστορικά για τις επιλογές της και που το 2012 σε μια δύσκολη συγκυρία, ανέλαβε τη χώρα και την έσωσε από την καταστροφή.

    «Θεωρούν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς που μόλις τους προσφέρουν καθρεφτάκια θα τρέξουν όλοι ξοπίσω τους για να τους επευφημήσουν. Δυστυχώς όμως για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του η πραγματικότητα είναι σκληρή και αδυσώπητη», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας πως δεν είναι τυχαίο που η κυρία Γεροβασίλη δεν απαντά στα ερωτήματα που της έθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό και δεν τις τήρησε.

    Ο κ. Πλακιωτάκης είπε επίσης ότι η αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα είναι ότι η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τις απαιτήσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό τις οποίες συμφώνησε και υπέγραψε στο 3ο μνημόνιο.

    [02] Ουσιώδης η συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

    Ως εποικοδομητική και ουσιώδη χαρακτήρισε τη συνάντησή που είχε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Μια συνάντηση η οποία διήρκεσε δύο ώρες και είχε επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Άιντε, εξερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Κυπριακό σε αρκετά θέματα, αναφέροντας όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και ορισμένα από αυτά έχουν διεθνείς διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, και το πώς μπορούν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να ζήσουν μαζί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ασφάλεια του ενός να μη δημιουργεί την ανασφάλεια της άλλης πλευράς.

    Διαπιστώνω, επισήμανε, ότι υπάρχει πραγματική βούληση για εξεύρεση λειτουργικής λύσης και από τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και ιδέες εκτός πλαισίου ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό διζωνικό και δικοινοτικό κράτος σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και πρακτικές για την ευημερία και την πρόοδο όλων στην Κύπρο. «Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει στην Κύπρο μια ειρηνευτική δύναμη για περισσότερο από μισό αιώνα. Και έχουμε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραμένει διαιρεμένη. Αυτό είναι μια ανωμαλία που θα θέλαμε να ξεπεραστεί», προσέθεσε.

    [03] Ο. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση περιμένει υπομονετικά τις προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

    Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια όπως πάντα, αποφάσισαν ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξεχάσουν με ποιον τρόπο οι κυβερνήσεις τους κράτησαν «ζωντανό» το ασφαλιστικό σύστημα, θυσιάζοντας τους συνταξιούχους. Θεωρούν, προσθέτει, «ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους επικαλούμενοι το περίφημο "mail Χαρδούβελη", το οποίο ούτε ως βάση συζήτησης δεν έγινε αποδεκτό, ενώ ταυτόχρονα πίεζαν με όλους τους τρόπους να δεχτούμε το καταστροφικό "πακέτο Γιούνκερ" του καλοκαιριού». «Να τους θυμίσουμε εμείς λοιπόν» , τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, τις περικοπές που επέβαλαν την προηγούμενη πενταετία μία προς μία:

    -Το 2010 κόπηκαν τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντικαταστάθηκαν από «βοηθήματα» των 200-400 ευρώ.

    -Έγιναν μειώσεις 3 ως 10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.

    -Το 2011 επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και μειώθηκαν εκ νέου 3 ως 14% οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η Ειδική Εισφορά επεκτάθηκε στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3 ως 10%.

    -Αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να το χάσουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.

    -Την ίδια χρονιά επιβλήθηκαν νέες μειώσεις 6 ως 14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

    -Έγινε επιπλέον παρακράτηση 6 ως 10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ετών με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.

    -Κουρεύτηκε το 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Επιβλήθηκε νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.

    -Το 2012 μειώθηκαν κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ. Περικόπηκαν ξανά κατά 10 ως 20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.

    -Μειώθηκε 5 ως 20% το άθροισμα κύριων, επικουρικών συντάξεων και μερίσματος.

    -Μετά το 2012 μειώθηκαν ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές συντάξεις.

    [04] Οι θεσμοί παρέλαβαν το προσχέδιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού

    Οι θεσμοί παρέλαβαν το προσχέδιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική πρόταση θα αξιολογηθεί από τους θεσμούς και οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει «αργότερα αυτόν τον μήνα».

    «Η πρώτη αξιολόγηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον περασμένο μήνα, να εκταμιεύσει την υποδόση ύψους 1 δισ.», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Εξάλλου, καλά πληροφορημένες πηγές επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει στο συγκεκριμένο ζήτημα πολιτική συναίνεση, ανάλογη με αυτή που υπήρχε το 2015 στη Βουλή των Ελλήνων σε σημαντικά θέματα.

    [05] ΔΝΤ: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία το 2016

    Η εξέλιξη των πολιτικών και γεωπολιτικών εντάσεων, η πορεία της κινεζικής οικονομίας, η προσφυγική κρίση, τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και η διαδικασία απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου θα είναι οι βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας το 2016, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Μορίς Όμπστφελντ σε συνέντευξή του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

    «Σε ορισμένες χώρες», σημείωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ, «υπάρχει μία επικάλυψη πολιτικής ή γεωπολιτικής έντασης που μεγεθύνει τα αμιγώς οικονομικά προβλήματα. Το πώς θα εξελιχθούν οι εντάσεις αυτές το 2016 θα είναι ένας βασικός προσδιοριστικός παράγοντας των περιφερειακών και παγκόσμιων μακροοικονομικών αποτελεσμάτων». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Με παρηγορεί η σκέψη, ωστόσο, ότι στο τέλος του 2015 είχαμε ένα πολύ καλό νέο για το διεθνές νομισματικό σύστημα: Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τελικά τη μεταρρύθμιση των ποσοστών συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ που είχαν συμφωνηθεί το 2010. Μεταξύ άλλων, η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει την ικανότητα του ΔΝΤ να αντιμετωπίζει μελλοντικές προκλήσεις, οποιεσδήποτε και αν είναι αυτές».

    [06] Έθιμα και εκδηλώσεις για την εορτή των Φώτων

    Θεοφάνεια, Επιφάνεια ή Φώτα, τρεις διαφορετικές ονομασίες για μία μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τονΆγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή.Η ονομασία της προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού.Από τότε και το Βάπτισμα των χριστιανών, δεν είναι «εν ύδατι», όπως το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω».

    Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνεια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

    Τα Επιφάνειαδεν είναι γνωστό με βεβαιότηταπότε καθιερώθηκε να εορτάζονται.Ωστόσο, σίγουρα αποτελούν μία από τις αρχαιότερες εορτές της Εκκλησίας μας.Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς κάνει λόγο για κάποιους αιρετικούς Γνωστικούς που από τις αρχές του 2ουαι. γιόρταζαν τη Βάπτιση του Ιησού. ΟΙωάννης ο Χρυσόστομοςπαραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον 4οαι. τα Θεοφάνεια γιορτάζονται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας διά του Αγίου Βαπτίσματος, εξ ου και η ονομασία «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων». Είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου που ξεκινά με ταΧριστούγεννακαι εορτάζονταικάθε χρόνο στις6 Ιανουαρίου.

    ΟΜέγας Αγιασμός που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό είναι οι δύο κυριότερες τελετές των Θεοφανείων: οΣταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο λιμανιών, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Στην πρωτεύουσα, η επίσημη κατάδυση ορίστηκε να γίνεται από το 1900 στον Πειραιά, ενώ παρόμοιες τελετές γίνονται σε όλους τους νομούς της χώρας.

    Η Ελλάδα είναι πλούσια σε έθιμα καιεκδηλώσεις για την εορτήτων Φώτων: αρχής γενομένης από την παραμονή της, τα κάλαντα των Φώτωνψάλλονται από τα παιδιά σε πολλές παραλλαγές. Οι περισσότερες αρχίζουν με τους στίχους «Σήμερα είν' τα Φώτα και ο φωτισμός / και χαρά μεγάλη και αγιασμός?». Επιπλέον, ο Αγιασμός των οικιώναπό τους ιερείς, ο οποίος στην Ελλάδα γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανείων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλονί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Επιπρόσθετα, έθιμο αποτελεί και το «πιάσιμο του Σταυρού» από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες, κατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Γίνεται από νεαρά, κυρίως, άτομα που βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν πρώτα τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους.

    Αλλά και τα ρουγκατσάρια, οι αράπηδες, οι καμήλες, οι μπαμπόγεροι, οι μωμόγεροι, οι φωταράδες είναι κάποια από τα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και τις διονυσιακές γιορτές αλλά και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και αναβιώνουν κάθε χρόνο τις ημέρες των Θεοφανείων:

    -Στη Θεσσαλία, ανήμερα της εορτής αναβιώνουνταρουγκάτσια(ρουγκατσάρια). Αποτελούνταν από ομάδες (10-15 μεταμφιεσμένων ατόμων) οι οποίες περιφέρονταν από σπίτι σε σπίτι παίρνοντας την ανάλογη αμοιβή. Μερικά από τα απαραίτητα μέλη του κάθε ομίλου ήταν ο γαμπρός, η νύφη (νέος μεταμφιεσμένος), ο παπάς, ο παππούς, ο γιατρός και οι «αρκουδιάρηδες», ενώ εντυπωσιάζει ο αριθμός των τραγουδιών με τα οποία οι ρουγκατσάρηδες συνόδευαν το πέρασμά τους.

    - Στην Καστοριά, αναβιώνουν τα «ραγκουτσάρια». Οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και με μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική, αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Μάλιστα, ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή διώχνουν τα κακά πνεύματα.

    - Το ίδιο έθιμο ζει και σε χωριά της Δράμας με την ονομασία ροκατζάρια. Οι κάτοικοι με τρομακτικές μάσκες και εκκωφαντικούς θορύβους από τα κουδούνια που φέρουν περιφέρονται στους δρόμους.

    - Τα μπαμπούγερα, πάλι, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εθιμικές παραδόσεις στην Καλή Βρύση της Δράμας. Από το πρωί της παραμονής, οι γυναίκες σκορπίζουν με το δεξί χέρι στάχτη γύρω από το σπίτι προφέροντας ξορκιστικές λέξεις για να φύγουν τα καλακάντζουρα και να μην έχει φίδια το καλοκαίρι. Μετά το τέλος της τελετής του αγιασμού των υδάτων τα μπαμπούγερα συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία. Η αμφίεσή τους είναι ζωόμορφη και ομάδες - ομάδες ή χωριστά γυρίζουν τους δρόμους του χωριού κυνηγώντας όσους συναντούν και ζητώντας συμβολικά κάποιο φιλοδώρημα.

    - Οι μωμόγεροι είναι ποντιακό έθιμο από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις ημέρες μας. Είναι σατιρικό και αναβιώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, αλλά μερικές φορές και έως τα μέσα του Φεβρουαρίου. Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης των Ποντίων, το έθιμο ήταν μια μορφή αναγνώρισης της ελληνικής προέλευσής τους και ένας τρόπος να ξεχαστούν από την τουρκική δουλεία και τις βίαιες εξισλαμίσεις.

    [07] Ο πρόεδρος Ομπάμα τονίζει την ανάγκη να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα κατά της οπλοκατοχής

    O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάποια στιγμή δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι οι Αμερικανοί πολίτες «να αισθανθούν την επιτακτική ανάγκη» να αναληφθεί δράση για το θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, όπου τα περιστατικά με πυροβολισμούς αποτελούν πλέον καθημερινότητα.

    «Πρέπει να αισθανθούμε την απόλυτα επιτακτική ανάγκη τώρα, διότι πολίτες πεθαίνουν. Και οι διαρκείς δικαιολογίες για την αδράνεια δεν πείθουν πλέον... Δεν επαρκούν» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στον Λευκό Οίκο.

    Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στα 20 παιδιά που έχασαν την ζωή τους ?όπως και 6 ενήλικες? στην επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ τον Δεκέμβριο το 2012, δάκρυσε. «Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτά τα παιδιά, εξοργίζομαι» επισήμανε ο Ομπάμα, ο οποίος μίλησε περιστοιχισμένος από συγγενείς ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σε επιθέσεις με όπλα. Έπειτα σκούπισε με το χέρι του τα δάκρυά του. «Αυτό με άλλαξε, εκείνη την ημέρα» δήλωσε. «Η ελπίδα μου ειλικρινά ήταν ότι αυτό θα άλλαζε την χώρα».

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης τύπου μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στον αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής, σημείωσε επιπλέον ότι το λόμπι της βιομηχανίας των όπλων δε μπορεί να «κράτα όμηρο» την Αμερική.

    «Δεν θα το ανεχθούμε αυτό» προσέθεσε και διατύπωσε την εκτίμηση ότι το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι και αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με το θέμα αυτό, είναι όμηρος αυτού του λόμπι.

    [08] Τουλάχιστον 34 πρόσφυγες πνίγηκαν μετά τη βύθιση σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο

    Τα πτώματα 34 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρία παιδιά, εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές σε δύο παραλίες, μετά τη βύθιση των σκαφών με τα οποία επιχειρούσαν να φτάσουν στη Λέσβο.

    Οι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν τα σκάφη αναποδογύρισαν, πιθανότατα λόγω της θαλασσοταραχής. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσα ακριβώς ήταν τα πλοιάρια που βυθίστηκαν, ούτε και πόσοι άνθρωποι επέβαιναν σε αυτά.

    Τα 24 πτώματα εντοπίστηκαν σε μια παραλία του Αϊβαλί, όπως ανέφερε η τουρκική ακτοφυλακή. Άλλα 10 βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι, δήλωσε ένας αξιωματικός της τοπικής χωροφυλακής στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Τηλεοπτικά πλάνα που πρόβαλε το πρακτορείο δείχνουν ένα πτώμα με πορτοκαλί σωσίβιο στην παραλία του Αϊβαλί να βρέχεται από τα κύματα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων.

    [09] Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford θέλει να συνδέσει τα αυτοκίνητά της με τα σπίτια, αλλά και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

    Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford σχεδιάζει ένα σύστημα με το οποίο τα οχήματά της θα επικοινωνούν με τα σπίτια που είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, χάρη σε μια συνεργασία με την Amazon, τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και ένα ακόμη, με το οποίο τα αυτοκίνητά της θα επικοινωνούν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

    "Οι ερευνητές της Ford αναπτύσσουν μέσα για να συνδέσουν τα σπίτια με τα αυτοκίνητα" ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της εταιρείας, Μαρκ Φιλντς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λας Βέγκας όπου αύριο εγκαινιάζεται για το κοινό το σαλόνι ηλεκτρονικών CES (Consumer Electronics Show). "Σήμερα, ανακοινώνουμε ότι συνεργαζόμαστε με την Amazon για να συνδέσουμε τα αυτοκίνητά μας με την Alexa (φωνητική βοήθεια) και τον κόμβο Echo για τα συνδεδεμένα σπίτια ".

    Το Echo είναι μια ηλεκτρονική συσκευή, ένας μαύρος κύλινδρος που διαθέτει ένα ηχείο και μια "εικονική προσωπική βοηθό", την Alexa, η οποία μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις για τον καιρό ή για τις τελευταίες ειδήσεις και ταυτόχρονα μπορεί να ελέγχει συνδεδεμένες οικιακές συσκευές.

    Η Amazon λάνσαρε το σύστημα αυτό τον Νοέμβριο του 2014, αρχικά σε περιορισμένο αριθμό επιλεγμένων πελατών της κατόπιν πρόκλησης. Αν και δεν αποκαλύφθηκαν στοιχεία των αρχικών πωλήσεων, η υποδοχή του φαίνεται ότι ήταν αρκετά θετική, ώστε η εταιρεία να το διαθέσει και στο ευρύτερο κοινό από τον Ιούνιο του 2015.

    Ο Μαρκ Φιλντς και ο αντιπρόεδρος της Amazon Γκρεγκ Χαρτ εξήγησαν σήμερα ότι η συνεργασία των δύο εταιρειών θα επιτρέψει τη χρήση του Echo και της Alexa για να επικοινωνεί κανείς με το αυτοκίνητό του από το σπίτι του, για παράδειγμα για να θέτει τη μηχανή σε λειτουργία, να το ξεκλειδώνει από απόσταση, να ελέγχει την ποσότητα του καυσίμου στο ντεπόζιτο, ή την κατάσταση της μπαταρίας. Η επικοινωνία θα είναι και αντίστροφη: από το αυτοκίνητο θα μπορεί κανείς να σβήνει τα φώτα του σπιτιού ή να ανοίγει την πόρτα του γκαράζ του.

    Αυτή η λειτουργική δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη "αργότερα φέτος" για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που είναι εξοπλισμένα με το σύστημα Sync. Σήμερα κυκλοφορούν 15 εκατομμύρια τέτοια αυτοκίνητα και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στα 43 εκατομμύρια μέχρι το 2020, σημείωσε ο Φιλντς.

    [10] Στην πλήρη διερεύνηση του θανάτου του 4χρονου κοριτσιού από την Κρήτη, προχωρά το υπ. Υγείας

    Σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού που αφορά το θάνατο του τετράχρονου κοριτσιού από την Κρήτη, προχώρησε το υπουργείο Υγείας για να δοθούν πειστικές απαντήσεις και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες προκύψουν.

    Το παιδί χειρουργήθηκε στις 28/12 στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Κρήτης, και όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, την επόμενη μέρα από τον θάνατο της 4χρονης (29.12.2015) ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ- Γ.Ν. «Βενιζέλειο» ο οποίος εκτελεί χρέη διοικητή, έδωσε εντολή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης. Παράλληλα, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος και σε συνεννόηση με το υπουργείο, ζήτησε όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τη διοίκηση του «Βενιζέλειου» προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ενδεδειγμένη ελεγκτική παρέμβαση του Σώματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 January 2016 - 21:32:30 UTC