Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκος Παππάς: Σύντομα η συγκρότηση του ΕΣΡ
  • [02] Βασίλης Λεβέντης: Η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο
  • [03] Η αντιπολίτευση δεν έχει καμία συνέπεια στο ασφαλιστικό, λέει ο Σ. Φάμελλος στο Πρακτορείο 104, 9 FM
  • [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση του Πρ.Παυλόπουλου με το Δ. Κουτσούμπα
  • [05] Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθεί στην Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
  • [06] Αναστολή συναλλαγών στα χρηματιστήρια της Κίνας
  • [07] Σε ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών της ευρωζώνης
  • [08] Η ρητορική ...επέστρεψε στο σπίτι της!
  • [09] Διπλωματικός πόλεμος Μπαχρέιν-Ιράν-Σουδάν
  • [10] Τουλάχιστον εννέα οι νεκροί από τον σεισμό στη Νότια Ασία
  • [11] Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη: "Αν έχετε αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή, μπορείτε να μειώσετε τη φορολογία των μισθωτών".
  • [12] Δεν μπορεί κάθε έξι μήνες να κάνουμε εκλογές, είπε στο Πρακτορείο 104,9 FM, ο Γ. Κύρτσος
  • [13] Τις προτάσεις για το ασφαλιστικό θέτει στους πολιτικούς αρχηγούς ο Γ. Κατρούγκαλος

  • [01] Νίκος Παππάς: Σύντομα η συγκρότηση του ΕΣΡ

    «Οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε θετική τροχιά, και πολύ σύντομα θα έχουμε την διαδικασία της αδειοδότησης, η οποία μετά από 25 χρόνια θα βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιό του και τον νόμο για τα ΜΜΕ, δήλωσε ότι «από την απραξία και τη σιωπηρή συναίνεση στην ασυδωσία, περνάμε σε μία φάση που μπαίνουνε καθαροί κανόνες. Με το που αναλάβαμε καταλογίσαμε τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, εφαρμόσαμε το νόμο για την φορολογία στην διαφήμιση και τώρα ψηφίσαμε και το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες». Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «όποιος εκπέμπει πρέπει να έχει νόμιμη άδεια».

    [02] Βασίλης Λεβέντης: Η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο

    Η κυβέρνηση φοβάμαι ότι με το ασφαλιστικό προσπαθεί "να τετραγωνίσει τον κύκλο", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργααίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος του ενεχείρισε το σχετικό σχέδιο νόμου. "Διαφωνώ αλλά επιφυλάσσομαι να το μελετήσω πριν απαντήσω", πρόσθεσε.

    "Ο υπουργός λέει ότι δεν θα κόψει ούτε κύριες ούτε επικουρικές συντάξεις" είπε ο κ. Λεβέντης αναρωτώμενος: "θέλουν να αφήσουν ανέγγιχτο το ασφαλιστικό όταν οι ίδιοι δηλώνουν ότι σε ένα χρόνο δεν θα παίρνει κανείς σύνταξη;".

    Ως βασική διαφωνία ανέφερε την προτεινόμενη στο νομοσχέδιο οροφή συντάξεων, η οποία θα είναι 3.000 για τις πολλαπλές συντάξεις και 2.200 για τη μοναδική. "Οταν υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι, όταν υπάρχουν αγρότες με 300 ευρώ, όταν κόβουμε το ΕΚΑΣ θα υπάρχουν συνταξιούχοι με 3.000 το μήνα; αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα", τόνισε ο κ. Λεβέντης προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση δεν θέλει να αγγίξει τους βολεμένους που υπάρχουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη ΝΔ και παίρνουν διπλές και τριπλές συντάξεις".

    "Με τον τρόπο που βαδίζουν θα καταρρεύσουν, τώρα επιβεβαιώνομαι περισσότερο σ' αυτό που ζητάω για οικουμενική γιατί βλέπω ότι αυτοσχεδιάζουν τρώνε χρόνο και αντί να διορθώνουν τα πράγματα, μεγαλώνουν τις μαύρες τρύπες", σημείωσε ο κ.Λεβέντης.

    Ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος του γραφείου του κ. Λεβέντη περιορίστηκε να πει ότι το ασφαλιστικό "είναι εθνικό θέμα και προσβλέπω στην υποστήριξή σας", ενώ όπως είπε ο κ. Λεβέντης στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός του εξέφρασε τους φόβους του ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν δεκτές τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης.

    Ο κ. Λεβέντης είπε ακόμη ότι "σκοπός της επίσκεψης ήταν να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αλλά εμείς δεν έχουμε πεισθεί" και στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι "άρα συνεχίζεται το φλερτ", απάντησε "αν βλέπετε φλερτ... είναι μονόπλευρο".

    Καταλήγοντας ό Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων υπογράμμισε ότι "εγώ σε όλες τις περιπτώσεις ζητώ οικουμενική με συμμετοχή και της ΝΔ, είναι στάνταρ αυτό και δεν το λέω για να ρίξω τον Τσίπρα, αλλά γιατί θεωρώ ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ο λόγος που δεν έχει έρθει ακόμη ούτε μία επένδυση. Και πώς να έρθει, όταν έχει 153 βουλευτές και μπορεί να αύριο να του φύγουν και ο ξένος Τύπος γράφει για Grexit. Η μεγάλη οικουμενική θα πείσει. Οταν μια κυβέρνηση τη στηρίζουν 250 δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν έξω".

    [03] Η αντιπολίτευση δεν έχει καμία συνέπεια στο ασφαλιστικό, λέει ο Σ. Φάμελλος στο Πρακτορείο 104, 9 FM

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ψηφίζουν τίποτα παρότι τα έχουν ψηφίσει τον Αύγουστο, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος κάνει λόγο για «τακτικισμό» και «εσωκομματική» σκοπιμότητα στο ζήτημα του ασφαλιστικού από την αντιπολίτευση.

    Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή «Καθημερινά», με τον Χρήστο Μάτη, σε ερώτηση αν θα υπάρξει συναίνεση στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, είπε πως η λογική θα έλεγε ότι υπήρχε και σήμερα μια ισχυρή πλειοψηφία, αν έβλεπε κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Αυγούστου στη Βουλή, για μείωση κατά 1% του ΑΕΠ από τη χρηματοδότηση για το ασφαλιστικό.

    «Υπήρξε μια πολύ ισχυρή πλειοψηφία, άνω των 200, άρα θα περίμενε να εκφραστεί και σήμερα. Όμως δυστυχώς βλέπω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καμία συνέπεια με αυτό που ψήφισαν τον Αύγουστο» είπε ο κ. Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή του Αυγούστου υπήρξε ένας «πολύ δύσκολος συμβιβασμός», έξω και από τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση του Πρ.Παυλόπουλου με το Δ. Κουτσούμπα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλου με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα. Στη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο κ.Κουτσούμπας έθεσε το θέμα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα ενόψει και της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι μονογονεϊκές , αλλά και οι πολύτεκνες οικογένειες με αφορμή και την επίσκεψη, χθες, του κ.Παυλόπουλου σε μονογονεϊκή οικογένεια στο Περιστέρι. Ο κ.Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για την εύφλεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής , αλλά και για την τραγωδία των προσφύγων.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την ειλικρίνια και τη συνέπεια με την οποία το ΚΚΕ υπερασπίζεται τις θέσεις του και υπογράμμισε ότι είναι χρέος του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα να ακούει τις απόψεις και τις θέσεις όλων των κομμάτων.

    [05] Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθεί στην Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνει 3-4 βασικές αρχές, θα είναι απλοποιημένος σε σχέση μέχρι σήμερα γραφειοκρατία και κυρίως θα βάλει τέλος στο λάθος των προηγούμενων καθεστώτων, όπου δεν διασφαλίζονταν οι πόροι και έτσι τελικά συσσωρεύονταν χρέη του Δημοσίου προς επενδυτές, σύμφωνα με το πλαίσιο που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Κόκκινο":

    Είπε ακόμη ο υπουργός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    -θα είναι απλός, με επαρκείς πόρους

    -θα δίνει έμφαση σε κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, όπως οι ειδικές κατηγορίες τουρισμού, η υψηλή τεχνολογία κτλ.

    -θα παρέχει όλα τα κίνητρα - πέραν της «κλασικής» χρηματοδότης μέσω επιδοτήσεων- με δυνατότητα δανειοδότησης από χρηματοδοτικά εργαλεία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

    -θα εστιάζει στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    -θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις από το εξωτερικό, με δημιουργία σταθερού (όχι μειωμένου) φορολογικού καθεστώτος για επτά χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της απόσβεσης

    Ο κ.Σταθάκης προσδιόρισε ως το τέλος Ιανουαρίου την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς τώρα το νομοσχέδιο είναι στην φάση της νομικής παρασκευής.

    Αναφερόμενος στο μέτωπο των δημοσιονομικών και της επιστροφής στην ανάπτυξη, ο υπουργός εκτίμησε ότι οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις, όπως δείχνουν και τα αυξημένα έσοδα του Νοεμβρίου, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να περιορίσει για το 2015 την ύφεση πολύ κάτω του 1%, έναντι του 2,5% που είναι η πρόβλεψη στη συμφωνία με τους δανειστές.

    Ταυτόχρονα, θα ανοίξει το δρόμο για ταχύτερη επιστροφή σε θετικό πρόσημο ακόμη και εντός του τρέχοντος, πρώτου εξαμήνου του 2016.

    [06] Αναστολή συναλλαγών στα χρηματιστήρια της Κίνας

    Τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και της Σενζέν ανέστειλαν σήμερα τις συναλλαγές έπειτα από πτώση κατά 7% του βασικού δείκτη αναφοράς στην πρώτη συνεδρίαση του 2016.Η κατάρρευση του δείκτη CSI300, που αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις 300 μεγάλων επιχειρήσεων στα δύο κινεζικά χρηματιστήρια, προκάλεσε για πρώτη φορά μια αναστολή των συναλλαγών για το υπόλοιπο της ημέρας.

    Οι συναλλαγές είχαν ήδη διακοπεί αρχικά για 15 λεπτά χωρίς να καταφέρουν να ανακόψουν την πτώση των τιμών των μετοχών.

    [07] Σε ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών της ευρωζώνης

    Την έγκαιρη έναρξη της ισχύος του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism, SRM) των τραπεζών της ευρωζώνης, καλωσόρισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Στο πλαίσιο της λεγόμενης Τραπεζικής Ένωσης, από την 1η Ιανουαρίου 2016 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή μελλοντικών κρίσεων μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής εξυγίανσης των διασυνοριακών και εγχώριων τραπεζών. ?Tώρα έχουμε ένα σύστημα για την εξυγίανση των τραπεζών έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να προστατεύονται από την υποχρέωση να διασώζουν τις τράπεζες, όταν αυτές χρεοκοπούν. Τα λάθη των τραπεζών δε θα βαραίνουν πλέον τους ώμους των πολλών?, δήλωσε σχετικά ο επίτροπος για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ.

    [08] Η ρητορική ...επέστρεψε στο σπίτι της!

    «Η ρητορική επιστρέφει στο σπίτι της» ήταν το κεντρικό σύνθημα του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Debate (World Universities Debating Championship- WUDC), που ολοκληρώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη και μάλλον αποδείχθηκε προφητικό, καθώς οι δεκαεννιάχρονοι debaters Μαρία Ρούση και Θοδωρής Ντουνιάς, εκπροσωπώντας την ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ήταν οι μεγάλοι νικητές στην κατηγορία EFL (English as Foreign Language- αγγλικά ως ξένη γλώσσα), στον τελικό της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για σημαντική διάκριση στο αγώνισμα του debate για την Ελλάδα, η οποία είχε παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με πέντε ομάδες (ΑΣΟΕΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Ε.Μ.Π., Deree College). Μετά από 9 προκριματικούς γύρους, που διεξήχθησαν από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα Πανεπιστήμια που προκρίθηκαν στον τελικό της κατηγορίας EFL ήταν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από την Ελλάδα, το FSU Jena από τη Γερμανία, το Brawijaya A από την Ινδονησία και το UKIM Skopje από την Π.Γ.Δ.Μ.

    Στον τελικό, οι Έλληνες ρήτορες, όπως και οι εκπρόσωποι της ομάδας της Π.Γ.Δ.Μ., κλήθηκαν να υπερασπιστούν τη χρήση φωτογραφικού υλικού, που αποτυπώνει τις δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες βιώνουν οι πρόσφυγες, σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης, ενώ εναντίον της πρακτικής αυτής κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν οι άλλες δύο πανεπιστημιακές ομάδες.

    [09] Διπλωματικός πόλεμος Μπαχρέιν-Ιράν-Σουδάν

    Το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν, μετά τις εισβολές διαδηλωτών στις διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και τη Μασχάντ. Το Μπαχρέιν κάλεσε τους ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την επικράτειά του εντός 48 ωρών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν.

    Από την πλευρά του το Σουδάν ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και σε σαουδαραβικά προξενεία αλλού στο Ιράν.

    «Ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Μασχάντ ... η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει πως διακόπτει άμεσα τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», αναφέρεται σε δήλωση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η Σαουδική Αραβία διέκοψε χθες τις σχέσεις με το Ιράν αφού ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει έναν επιφανή σιίτη ιερωμένο. Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της έντασης μεταξύ σιιτικών και σουνιτικών χωρών.

    [10] Τουλάχιστον εννέα οι νεκροί από τον σεισμό στη Νότια Ασία

    Ισχυρός σεισμός έπληξε σήμερα πριν από την αυγή τη Νότια Ασία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν σχεδόν 200, με τις προσπάθειες διάσωσης όσων έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια να δυσχεραίνονται λόγω των διακοπών ρεύματος και τηλεπικοινωνιών.Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ο σεισμός, έντασης 6,8 βαθμών, είχε εστιακό βάθος 57 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του ήταν 29 χλμ. δυτικά του Ίμφαλ, πρωτεύουσας της ινδικής βορειοανατολικής επαρχίας Μανιπούρ που γειτνιάζει με τη Μιανμάρ.

    Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να εντοπίσουν εργαζόμενους για τους οποίους υπάρχουν φόβοι ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου υπό κατασκευή. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων δεν είναι σαφής.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter πως είναι σε επαφή με τις αρχές στα βορειοανατολικά. Συνεργεία διάσωσης από την Γκουβαχάτι, στη γειτονική Άσαμ, προσπαθούν να φθάσουν στην 'Ιμφαλ.Κάτοικοι του Μπανγκλαντές και του Νεπάλ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Ρανγκούν της Μιανμάρ, περίπου 1.176 χλμ. νότια, δήλωσαν κάτοικοι.Μέσα ενημέρωσης στο Μπανγκλαντές ανέφεραν πως τρεις άνθρωποι πέθαναν από καρδιακή προσβολή, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 90 τραυματίστηκαν.

    [11] Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη: "Αν έχετε αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή, μπορείτε να μειώσετε τη φορολογία των μισθωτών".

    Ο Αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με απάντησή του σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού βάρους για τους εργαζόμενους, στην περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση πετύχει απτά αποτελέσματα στον τομέα της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

    Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει πως "η μεταρρύθμιση των φορολογικών συστημάτων αποτελεί εθνική ευθύνη", ενώ συνεχίζει τονίζοντας πως "τα περιθώρια για τη μείωση των φόρων επί του εισοδήματος από την εργασία θα αυξηθούν, καθώς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα αρχίσουν να παράγουν απτά αποτελέσματα".

    Τέλος η Κομισιόν, διαμέσου του Επιτρόπου της, "εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δίκαιη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης".

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε θέσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν το ζήτημα της μείωσης της φορολογίας των μισθωτών, καθώς και την ανάγκη για ένα "δίκαιο, αποτελεσματικό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα που θα επιβαρύνει περισσότερο τα μεγαλύτερα εισοδήματα, τον συσσωρευμένο πλούτο και τα παραγόμενα κέρδη, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή".

    Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε ρωτήσει την Κομισιόν αν, μεταξύ άλλων, "σκοπεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων", ενώ παράλληλα ζήτησε πληροφορίες για τις "προτάσεις της αναφορικά με τις απαραίτητες αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, με στόχο τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών".

    Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

    Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-006726/2015 προς την Επιτροπή

    Άρθρο 130 του Κανονισμού

    Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

    Θέμα: Μελέτη ΟΟΣΑ για τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας

    Σε πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για τη συνολική φορολογική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας, η Ελλάδα καταλαμβάνει τις υψηλότερες θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά καθαρού φορολογικού βάρους για τους εργαζόμενους, με το ατομικό καθαρό εισόδημα να επιβαρύνεται κατά 24.9%, ενώ το οικογενειακό εισόδημα με 2 τέκνα, κατά 28,7%. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο δείκτης της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών, ο οποίος περιλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εργοδότες, αφαιρώντας ενδεχόμενες κοινωνικές παροχές από το Κράτος.

    Στον συγκεκριμένο δείκτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις χώρες του ΟΟΣΑ (43,4%), με την επίδραση των κοινωνικών παροχών να είναι ουσιαστικά μηδενική. Με δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχει ανάγκη από ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα, που θα επιβαρύνει περισσότερο τα μεγαλύτερα εισοδήματα, τον συσσωρευμένο πλούτο και τα παραγόμενα κέρδη, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή, ερωτάται η Επιτροπή:

    1. Σκοπεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση;

    2. Ποιες είναι οι προτάσεις της, αναφορικά με τις απαραίτητες αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, με στόχο τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών;

    EL

    E-006726/2015

    Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής

    (22.12.2015)

    Τα κράτη μέλη θεωρείται ότι έχουν περιθώριο να ελαφρύνουν τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας, αν η φορολογική επιβάρυνση είναι σχετικά χαμηλή σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους τρεις τομείς: στους φόρους κατανάλωσης, στους περιοδικούς φόρους επί των ακίνητων ή στους περιβαλλοντικούς φόρους. Η Επιτροπή δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο του 2015 μια έκθεση, στην οποία ανέλυε τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, ένα κράτος-μέλος χρειάζεται ενδεχομένως να μειώσει τη συνολική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας αν ο τεκμαρτός φορολογικός συντελεστής της εργασίας είναι σχετικά υψηλός σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ ή αν το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας για τον μέσο μισθό είναι σχετικά υψηλό σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Ο πίνακας 2.2 της έκθεσης δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ με βάση και τους δύο αυτούς ορισμούς και το ζήτημα αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί δυνητική πρόκληση.

    Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας έχει υποστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τα τελευταία έτη στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο λόγος των φόρων προς το ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία έτη αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 28 και μεταξύ των χαμηλότερων της ζώνης του ευρώ. Η σημερινή δομή των εσόδων παρουσιάζει ελαφρώς μεγαλύτερη εξάρτηση από έμμεσους φόρους σε σύγκριση με τους άμεσους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές.

    Η μεταρρύθμιση των φορολογικών συστημάτων αποτελεί εθνική ευθύνη. Ωστόσο, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δίκαιη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015. Τα περιθώρια για τη μείωση των φόρων επί του εισοδήματος από την εργασία θα αυξηθούν, καθώς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα αρχίσουν να παράγουν απτά αποτελέσματα.

    [12] Δεν μπορεί κάθε έξι μήνες να κάνουμε εκλογές, είπε στο Πρακτορείο 104,9 FM, ο Γ. Κύρτσος

    «Αυτοσυγκράτηση» συνιστά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος σχολιάζοντας την πρόσφατη υπόσχεση του υποψηφίου για την προεδρία της ΝΔ, ότι αν αναλάβει την προεδρία θα γίνουν εκλογές το Μάιο, υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί κάθε έξι μήνες να γίνονται εκλογές στη χώρα.

    Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», με τον Κώστα Μπλιάτκα, ο κ. Κύρτσος παραδέχεται ότι η κυβέρνηση κατάφερε να σταθεροποιήσει τα φορολογικά, όπως λέει,βαδίζει με επιτυχία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και επισημαίνει ότι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν μόνο στην περίπτωση που ξεσπάσει διαμάχη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, ή σημειωθεί ρήξη με τους εταίρους.

    [13] Τις προτάσεις για το ασφαλιστικό θέτει στους πολιτικούς αρχηγούς ο Γ. Κατρούγκαλος

    Με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου 35 λεπτά, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον κ. Πλακιωτάκης σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως. «Οι θέσεις της ΝΔ ειναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε.

    Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε από τον κ. Κατρούγκαλο προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις και διευκρίνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε καμία επίσημη παρουσίαση πρότασης. «Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μία συναίνεση στο λάθος. Η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου», πρόσθεσε.

    Βασίλης Λεβέντης: Διαφωνούμε με το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

    Την διαφωνία του στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ.

    «Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

    Δημήτρης Κουτσούμπας για ασφαλιστικό: Μεγαλύτερες οι ανησυχίες μας μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης

    Την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.

    «Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλο τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει για την διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

    Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «χρησιμοποιεί τα ίδια απαράδεκτα επιχειρήματα των προκατόχων της», και κάλεσε σε αγώνες όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι πρέπει να βροντοφωνάξουν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 January 2016 - 13:32:28 UTC