Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π.Σκουρλέτης:Η κυβέρνηση θα αγωνιστεί σκληρά για το ασφαλιστικό
  • [02] Λ.Κρέτσος:Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ
  • [03] Μητσοτάκης:Η αντιπολίτευση μας θα είναι σκληρή και σε καμιά περίπτωση συναινετική
  • [04] Ο. Γεροβασίλη: Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αδιαμφισβήτητη
  • [05] Στο 95% έκλεισε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ για το Δήμο Θεσσαλονίκης
  • [06] Με θετικό πρόσημο βλέπει το 2016 ο Γ. Σταθάκης
  • [07] Έως την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας
  • [08] Απειλή για τη Ρωσία οι ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, που υπογράφει ο Πούτιν
  • [09] Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης της επίθεσης στο Τελ Αβίβ
  • [10] Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις στην Ιταλία
  • [11] Ο Μ. Ομπάμα σχεδιάζει μονομερείς ενέργειες για τον έλεγχο της οπλοκατοχής
  • [12] «Η χώρα των Ρινόκερων», στο μουσείο απολιθωμένων θηλαστικών στην Κερασιά της Εύβοιας
  • [13] «Που είναι η μάνα σου μωρή», μια παράσταση - φάρμακο ενάντια στη λήθη

  • [01] Π.Σκουρλέτης:Η κυβέρνηση θα αγωνιστεί σκληρά για το ασφαλιστικό

    Η κυβέρνηση θα αγωνιστεί σκληρά για το ασφαλιστικό και «το παράλληλο πρόγραμμα θα γίνει πράξη», επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών », τονίζοντας ότι στην παρούσα κατάσταση αναγκαία είναι «η συναίνεση της κοινωνίας», και σε καμία περίπτωση η διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας .

    Ο υπουργός αναφερόμενος στα σενάρια περί οικουμενικής τα χαρακτηρίζει «δημιούργημα εκείνων των κύκλων που θα θέλανε να διαμορφώσουν συνθήκες ομηρίας για την κυβέρνηση», ενώ θεωρεί πολιτικά επιζήμια την επιμονή της Ένωσης Κεντρώων επί του θέματος.

    Για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την πιθανότητα κάποιας «ψυχρότητας» λόγω της καταψήφισης του συμφώνου συμβίωσης και τις εισηγούμενες από τον Πάνο Καμμένο αλλαγές στο Στρατό, ο κ Σκουρλέτης δηλώνει ότι «η σχέση έχει δοκιμαστεί» και πάντα «επιτυγχάνεται η αναγκαία συνεννόηση».

    Για το ασφαλιστικό ανακοινώνει την επιδίωξη της κυβέρνησης «να μην παραδώσει τα όπλα» αλλά να διαμορφώσει συμμαχίες στο Εξωτερικό που «θα αποτρέψουν τη μείωση των κύριων συντάξεων».

    Ο υπουργός ερωτηθείς για την αναβολή του παράλληλου προγράμματος και την συνακόλουθη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση απαντά ότι η δυσπιστία θα προκύψει με την εγκατάλειψη του προγράμματος, το οποίο όμως θα γίνει πράξη και θα αποτελέσει ένα διαφορετικό δείγμα γραφής.

    [02] Λ.Κρέτσος:Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ

    «Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα έχει την επίβλεψη στα υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ως προς την εφαρμογή των επικοινωνιακών τους προγραμμάτων και δράσεων», αναφέρει Στο ΧΩΝΙ ο ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευθέρης Κρέτσος και συμπληρώνει πως «η αξιοκρατική κατανομή της κρατικής διαφήμισης είναι σημαντική, γιατί θα δώσει ένα τέλος σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ».

    Υπογραμμίζει ακόμη πως «συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν θα μπορούν να κατευθύνουν τους πόρους της κρατικής διαφήμισης που είναι χρήματα του ελληνικού λαού», ενώ αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος και το φιλτράρισμα της κρατικής διαφήμισης.

    [03] Μητσοτάκης:Η αντιπολίτευση μας θα είναι σκληρή και σε καμιά περίπτωση συναινετική

    Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει ο κ Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», διευκρινίζοντας ότι υπό την ηγεσία του η Ν.Δ. θα συνεχίσει να «αναδεικνύει ότι προτεραιότητα είναι η ταχεία και αποφασιστική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

    Για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τον κ. Τσίπρα ακατάλληλο να υλοποιήσει όσες επιβάλλονται στο πρώτο εξάμηνο του 2016, καθώς όπως υποστηρίζει, «έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ιδεολογία του, την πολιτική του ατζέντα και τις δεσμεύσεις του».

    Εκτιμά ότι ακόμη και εάν έρθει σε συμφωνία με του εταίρους για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια, θα αποτύχει στα ζητήματα της Παιδείας και της Δικαιοσύνης. Αναφορικά με το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που κυριάρχησε πριν τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, ο κ Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «η αντιπολίτευση μας θα είναι σκληρή και σε καμιά περίπτωση συναινετική». Πρόσθεσε δε, ότι το προβάδισμα της ΝΔ θα καταγραφεί δημοκοπικά με την ανάδειξη του νέου προέδρου και ότι θα νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν.

    Στην περίπτωση που κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές ο κ,. Μητσοτάκης ο οποίος προσδιορίζεται ως κεντροδεξιός φιλελεύθερος, σημειώνει ότι θα κάνει άνοιγμα στο Κέντρο χωρίς όμως και να τον απασχολεί το ενδεχόμενο αποχωρήσεων από τα δεξιά.

    [04] Ο. Γεροβασίλη: Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αδιαμφισβήτητη

    «Η κυβέρνηση δεν φείδεται πρωτοβουλιών όταν πρόκειται να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού έναντι των δανειστών», δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αγορά».

    Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό, διευκρινίζει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προσβλέπει στην αύξηση των εσόδων και όχι στην περικοπή των κύριων συντάξεων. «Για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν αλλά για την κυβέρνηση της Αριστεράς υπάρχουν απαράβατες πολιτικές δεσμεύσεις και θα παραμείνουμε σε αυτές», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείσα για τα προσεχή «δύσκολα» νομοσχέδια ( ασφαλιστικό, πρώτη κατοικία φορολογία αγροτών), η κ Γεροβασίλη με παράδειγμα την επιτευχθείσα προστασία του 65% των δανειοληπτών α΄κατοικίας, σημείωσε ότι με την ίδια επιμονή θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και στα άλλα ζητήματα.

    «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αδιαμφισβήτητη, αδιάρρηκτη και χαράζει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από τα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», σημειώνει εμφατικά. Και προσθέτει : Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας καταστήσουν πολιτική ανάμνηση ή κυβερνητική παρένθεση, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ενδυναμώνουν.

    Για ενδεχόμενη ενδοκυβερνητική διάσταση λόγο «διαφοροποίησης» των ΑΝΕΛ σε νομοσχέδια όπως π.χ. η στρατιωτική θητεία γυναικών, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι δε συνιστά πρόβλημα η ύπαρξη διαφορετικών θέσεων τέτοιου επίπεδου. Αντίθετα θεωρεί άκρως επιζήμια την διαφοροποίηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε κομβικά για το έθνος ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και το χρέος.

    [05] Στο 95% έκλεισε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ για το Δήμο Θεσσαλονίκης

    Με 95% απορροφητικότητα έκλεισε το ΕΣΠΑ για το Δήμο Θεσσαλονίκης, με τα περισσότερα έργα να ολοκληρώνονται, όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Οικονομικών του κεντρικού Δήμου, Γιούλη Ρανέλλα, στο ?Πρακτορείο fm? και στην εκπομπή ?ΠΑΡΑδημοτικά στους 104,9? με την Αναστασία Καρυπίδου.

    Η κ.Ρανέλλα υποστήριξε πως τα έργα θα αρχίσουν άμεσα να παραδίδονται σε χρήση. Πρόκειται για τρία σχολεία, το Κοινωνικό Ιατρείο Τριανδρίας, το νέο στόλο απορριμματοφόρων, την ανάπλαση της περιοχής Χρηματιστηρίου, την ενεργειακή αναβάθμιση στα κτίρια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Αρχιτεκτονικού, καθώς και μικρές παρεμβάσεις στη Νέα Παραλία.

    ?Πρόκειται για έργα που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη. Έμειναν κάποια κομμάτια με μικρό κόστος και θα τα αναλάβει πλήρως ο Δήμος Θεσσαλονίκης?, υποστήριξε η κ. Ρανέλλα, προσθέτοντας πως προτεραιότητες για το 2016 είναι το νέο ΕΣΠΑ, οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του Δήμου καθώς και η δημιουργία αποτεφρωτηρίου.

    Με αφορμή κριτική από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρο Καλαφάτη, για ?χύμα διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη?, η αντιδήμαρχος Οικονομικών σχολίασε: ?Χυμώδεις θα μπορούσες να μας πεις, χειμαρρώδεις ίσως, χύμα όμως ποτέ. Εκτός κι αν μπερδεύει κάποιες έννοιες ο κ.Καλαφάτης, όπως τη σοβαρότητα με τη σοβαροφάνεια, την επιτήδευση με την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό που μας διακρίνει στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις θέσεις μας και τις ευθύνες μας. Δεν μπορείς να πεις χύμα μια διοίκηση που πήρε έναν Δήμο καταρημαγμένο και τον έφερε σε μια θέση οικονομικά πλεονασματική?.

    [06] Με θετικό πρόσημο βλέπει το 2016 ο Γ. Σταθάκης

    Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκτιμά ότι το 2016 θα αφήσει πίσω της την ύφεση και θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο.

    Ο κ. Σταθάκης παρακολούθησε στο μητροπολιτικό ναό της πόλης την επίσημη δοξολογία με αφορμή την πρώτη ημέρα του έτους. Μετά το τέλος της δοξολογίας ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά έναν οδικό χάρτη που αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους. Ο πρώτος μεγάλος κύκλος αυτής της συμφωνίας κλείνει με τη διαπραγμάτευση που επίκειται και ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος».

    Παράλληλα επισήμανε ότι «το 2016 μετά τα δεδομένα που έχουμε για το 2015, δηλαδή την οριακή έως πολύ μικρή ύφεση, υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα είναι η χρονιά που θα γυρίσει η οικονομία προς θετικό πρόσημο, διατηρώντας τον ισχυρό κανόνα που έχουμε σε όλη την πολιτική μας, αυτού της κοινωνικής συνοχής».

    [07] Έως την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας

    Μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 παρατείνεται η προθεσμία αγοράς τελών κυκλοφορίας.

    Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι "ανταποκρινόμενο στα αιτήματα πολιτών και κοινωνικών φορέων, παρατείνει την προθεσμία αγοράς τελών κυκλοφορίας για το 2016, μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016".

    Επισημαίνει, επίσης, ότι:

    1. Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας. Η παράταση δίνεται για να αντιμετωπιστούν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μισθοδοσία κλπ.

    2. Η παράταση αφορά στα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων.

    3. Η πληρωμή τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει (στις τράπεζες) και μέσω διαδικτύου, χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη.

    [08] Απειλή για τη Ρωσία οι ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, που υπογράφει ο Πούτιν

    Οι ΗΠΑ κατονομάζονται για πρώτη φορά μεταξύ των απειλών κατά της εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, όπως αποκαλύπτει ένα νέο επίσημο έγγραφο, μια ένδειξη του βαθμού που οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

    Το έγγραφο αυτό, με τίτλο «Σχετικά με την Στρατηγική της Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αντικαθιστά την εκδοχή του 2009, που είχε υπογράψει εκείνη την εποχή ο τότε πρόεδρος και νυν πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπου δεν γινόταν καμία αναφορά ούτε στις ΗΠΑ ούτε στο ΝΑΤΟ.

    Στην αξιολόγηση αυτή επισημαίνεται ότι η Ρωσία κατάφερε να ενισχύσει τον ρόλο της στη διευθέτηση των προβλημάτων της διεθνούς κοινότητας και στην επίλυση των παγκόσμιων συρράξεων. Ακριβώς αυτή η ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας, όπως υπογραμμίζεται, προκάλεσε την αντίδραση των χωρών της Δύσης. «Η ισχυροποίηση της Ρωσίας είναι πραγματικότητα μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο νέων απειλών κατά της εθνικής ασφαλείας, οι οποίες είναι πολυσύνθετης και συσχετισμένης φύσης» σημειώνεται στο έγγραφο.

    Το να εφαρμόζει η Μόσχα μια ανεξάρτητη πολιτική, «τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και εντός της χώρας» έχει προκαλέσει την «αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων της, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στις διεθνείς σχέσεις». Αυτό ακριβώς ενδέχεται να οδηγήσει σε «πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και σε επίπεδο πληροφοριών πίεση» σε βάρος της Ρωσίας, επισημαίνεται στο έγγραφο.

    Βάσει του εγγράφου οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξαν ένα «αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία», που είχε ως αποτέλεσμα να διχαστεί η ουκρανική κοινωνία και να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύρραξη. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και τονίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν διευρύνει το δίκτυο στρατιωτικών- βιολογικών εργαστηρίων σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία. Το έγγραφο, που χρησιμοποιείται ως βάση για το σχεδιασμό της στρατηγικής που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, δεν αναφέρεται στη Συρία.

    [09] Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης της επίθεσης στο Τελ Αβίβ

    H ισραηλινή αστυνομία συνεχίζει σήμερα το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του άνδρα, που σκότωσε χθες δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 7 στο Τελ Αβίβ, για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους.

    «Η αστυνομία συνεχίζει να αναζητά το πρόσωπο που θεωρείται ύποπτο για τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στο κέντρο του Τελ Αβίβ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μίκυ Ρόζενφελντ, εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας.«Έχουμε στήσει οδοφράγματα σε πολλές περιοχές» προσέθεσε ο ίδιος. Ο Ρόζενφελντ επισήμανε ότι είναι «πολύ πιθανό να πρόκειται για μία τρομοκρατική επίθεση» όμως «δεν αποκλείουμε τα εγκληματικά κίνητρα».

    Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι ο δράστης της επίθεσης είναι ένας Άραβας Ισραηλινός, τον οποίο αναγνώρισε ο πατέρας του από τα βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας των καταστημάτων. Βάσει των όσων μεταδίδονται από τα ισραηλινά μμε, ο άνδρας ήταν 29 ετών και είχε πρόσφατα φυλακιστεί καθώς είχε επιτεθεί εναντίον ενός στρατιώτη.

    [10] Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις στην Ιταλία

    Ξεκίνησαν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις σε τέσσερις περιφέρειες της Ιταλίας: Σικελία, Μπαζιλικάτα (κοντά στην Καλαβρία ), Καμπανία -με πρωτεύουσα την Νάπολη- και Βάλλε Ντ΄Αόστα, περιοχή η οποία συνορεύει με την Γαλλία. Σε όλη την υπόλοιπη Ιταλία η έναρξη των εκπτώσεων έχει προγραμματισθεί για τις 5 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εμπορικής ένωσης Confcommercio, κάθε ιταλική οικογένεια πρόκειται να ξοδέψει, κατά μέσο όρο, 346 ευρώ. Συνολικά, αναμένεται να ξοδευθούν, κυρίως για αγορά ενδυμάτων, υποδημάτων και διαφόρων αξεσουάρ, 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με αύξηση του 3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015.

    Η Confcommercio προσθέτει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις, φέτος θα «επωφεληθεί» των εκπτώσεων το 55% των ιταλών, ενώ πέρυσι το ανάλογο ποσοστό δεν ξεπέρασε το 51%. Οι προβλέψεις, τέλος, της ένωσης καταναλωτών Codacons χαρακτηρίζονται, σαφώς, από λιγότερη αισιοδοξία, αφού οι ειδικοί της υπολογίζουν ότι κατά μέσο όρο, κάθε οικογένεια, δεν πρόκειται να ξοδέψει πάνω από 184 ευρώ για αγορές και κυνήγι των διάφορων «ευκαιριών».

    [11] Ο Μ. Ομπάμα σχεδιάζει μονομερείς ενέργειες για τον έλεγχο της οπλοκατοχής

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, απογοητευμένος από την αδράνεια του Κογκρέσου στο θέμα του ελέγχου της οπλοκατοχής, θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς για να συζητήσουν τρόπους για να μειώσουν την ένοπλη βία μονομερώς, μέσω μέτρων που δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.

    Ο Ομπάμα τόνισε σήμερα, στην εβδομαδιαία ηχογραφημένη ομιλία του, ότι έχει λάβει "υπερβολικά πολλές επιστολές από γονείς και δασκάλους και παιδιά για να καθίσω και να μην κάνω τίποτε".

    Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Κογκρέσο να καταστήσει αυστηρότερους τους νόμους περί οπλοκατοχής. Οι εκκλήσεις του έγιναν εντονότερες μετά τη σφαγή του 2012 σε Δημοτικό σχολείο του Νιούταουν, στο Κονέτικατ, καθώς και μετά τα φονικά στο Κολοράντο Σπρινγκς (Κολοράντο) και το Σαν Μπερναρντίνο (Καλιφόρνια) τους τελευταίους μήνες.

    "Πριν από λίγους μήνες, ζήτησα από την ομάδα μου στον Λευκό Οίκο να εξετάσει οποιεσδήποτε νέες δράσεις που μπορώ να αναλάβω για να βοηθήσω να μειωθεί η βία με όπλα", ανέφερε ο Ομπάμα στην ομιλία του. "Και τη Δευτέρα θα συναντηθώ με την υπουργό Δικαιοσύνης μας, την Λορέτα Λιντς, για να συζητήσουμε τις επιλογές μας".

    Η Washington Post, επικαλούμενη αρκετά πρόσωπα ενημερωμένα για το θέμα, αναφέρει πως ο Ομπάμα και η Λιντς θα οριστικοποιήσουν δράσεις της κυβέρνησης που δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

    [12] «Η χώρα των Ρινόκερων», στο μουσείο απολιθωμένων θηλαστικών στην Κερασιά της Εύβοιας

    Μοναδικό φυσικό μνημείο, από τα πλουσιότερα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αποτελεί το απολιθωμένο δάσος στην Κερασιά, το πανέμορφο ορεινό χωριό, στη βόρεια Εύβοια, στο δρόμο που συνδέει την Αγία Άννα με την Ιστιαία.

    Τόσο το απολιθωμένο δάσος, όσο και η απολιθωμένη πανίδα της περιοχής αποτελούν μοναδικής αξίας ευρήματα με τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Τέτοιοι θησαυροί υπάρχουν διάσπαρτοι στο υπέδαφος της Ελλάδας και θα ήταν παντελώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό αν δεν υπήρχαν επιστήμονες που με μοναδικό κίνητρο το μεράκι τους δουλεύουν για αποκαλύψουν τη ζωή πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια.Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Γιώργος Θεοδώρου ξεκίνησε τις ανασκαφές στην περιοχή το 1992, και το 2006 οργάνωσε την πρώτη έκθεση με τα ευρήματα των ανασκαφών του στο μουσείο παλαιοντολογικών ευρημάτων που φτιάχτηκε στην Κερασιά.

    «Στην Κερασιά ξεκίνησα ανασκαφές το 1992 με χρήματα του Πανεπιστημίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες διακόπηκαν το 2001, για να ξαναρχίσουν το 2006 στο πλαίσιο πραγματοποίησης της πρώτης έκθεσης. Τότε ξεκίνησε και μια προσπάθεια να γίνει ένα μουσείο στην Κερασιά με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γιώργος Θεοδώρου και συμπλήρωσε:

    «Πρότεινα να γίνει μια έκθεση ως ένα έμβρυο του νέου μουσείου και να κρατήσει ζωντανό το θέμα της ανάδειξης αυτού του θησαυρού που υπάρχει στην Κερασιά. Είναι μια πικερμική πανίδα που έζησε πριν από περισσότερα από 7 εκατομμύρια χρόνια. Πήρε το όνομά της από την περιοχή του Πικερμίου όπου κάνουμε ανάλογες προσπάθειες. Αν μεταφερθούμε νοερά στην Αφρική τα ζώα που θα δούμε είναι προβοσκιδωτά, ρινόκεροι καμηλοπαρδάλεις, αιλουροειδή, χελώνες πίθηκοι, ύαινες και γαζέλες.

    [13] «Που είναι η μάνα σου μωρή», μια παράσταση - φάρμακο ενάντια στη λήθη

    Ένα δύσκολο εγχείρημα, το πιο δύσκολο τής μέχρι τώρα καλλιτεχνικής της πορείας θεωρεί η Βέρα Κρούσκα τον ρόλο της στο έργο «Πούναι η μάνα σου μωρή», που κάνει πρεμιέρα απόψε, στη σκηνή LAB του θεάτρου «Σημείο», στην Καλλιθέα.Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Δήμητρας Πέτρουλα, σε διασκευή Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

    Λίγες ώρες πριν ανέβει στη σκηνή για να μας μεταφέρει στη Μάνη του εμφυλίου πολέμου, η Βέρα Κρούσκα δείχνει αισιόδοξη για την τέχνη της και την τέχνη γενικότερα, παρά την κρίση στην οποία έχουμε βρεθεί. Έχει την πεποίθηση ότι «γίνονται πολλά καλά πράγματα στο θέατρο» και πως «μέσα στην κρίση δείχνει να έχει ανθίσει η τέχνη» όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικά για τον ελληνικό κινηματογράφο, η λαμπερή σταρ της μεγάλης και μικρής ελληνικής οθόνης του 70 και 80 -«δεν αποποιούμαι τίποτα από όλα όσα έχω κάνει» σπεύδει να ξεκαθαρίσει - φέρνει το παράδειγμα της καινούριας ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ενας άλλος κόσμος» για να υπογραμμίσει: «Δεν ανήκω στις φαν του Παπακαλιάτη αλλά χαίρομαι πολύ όταν μου ανατρέπεται η εικόνα. Και αυτή η ταινία ήταν μια ανατροπή της εικόνας που είχα και πραγματικά το χάρηκα πολύ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 January 2016 - 13:32:31 UTC