Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αϊ Γουέι Γουέι για την Ελλάδα: «Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που μια χώρα υπερασπίζεται τις πανανθρώπινες αξίες»
  • [02] Πρωτοχρονιάτικο γεύμα αλληλεγγύης από τον Δήμο Αθηναίων
  • [03] Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα από τα χιόνια
  • [04] Τραγωδία με μία 75χρονη στα Εξάρχεια
  • [05] Δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στους σταθμούς τρένων στη Μόσχα που εκκενώθηκαν
  • [06] Ερευνητές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα αίτια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε πολυτελές ξενοδοχείο του
  • [07] Απεβίωσε η Νάταλι Κόουλ
  • [08] Γαλλία: Ένας άνδρας προσπάθησε να πέσει με το αυτοκίνητό του πάνω σ' έναν στρατιωτικό

  • [01] Αϊ Γουέι Γουέι για την Ελλάδα: «Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που μια χώρα υπερασπίζεται τις πανανθρώπινες αξίες»

    Τραγική, μια ανθρωπιστική κρίση που ξεπερνά τις μέχρι σήμερα εμπειρίες του, που δεν είναι λίγες στο πεδίο της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δοκιμασίας του ανθρώπινης αξιοπρέπειας, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μυτιλήνη ο διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης της Σύγχρονης Τέχνης και ανθρωπιστής Αϊ Γουέι Γουέι.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, όχι τυχαία αλλά από επιλογή για το συμβολισμό της ημέρας, μίλησε με συγκίνηση για την Ελλάδα που «άνοιξε την αγκαλιά της για να τους (σ.σ. τους πρόσφυγες) δεχθεί. Όχι να τους αρνηθεί. Αλλά να σώσει τις ζωές τους. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος γι αυτό. Διότι μια χώρα υπερασπίζεται τις πανανθρώπινες αξίες».

    «Η προσφυγιά δεν σταματά ποτέ» είπε ο Κινέζος καλλιτέχνης και ανθρωπιστής. «Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις. Η έντασή της είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Όμως στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτές τις καταστάσεις» πρόσθεσε. «Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, να βοηθήσουν την Ελλάδα και το πιο σημαντικό, να σώσουν την Ελλάδα». Την ίδια στιγμή «πρέπει όλοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον».

    «Γι αυτό βρίσκομαι εδώ. Διότι είχα την εμπειρία μιας τέτοιας δραματικής κατάστασης» τόνισε ο Αϊ Γουέι Γουέι, του οποίου το ταξίδι στη Μυτιλήνη ήταν προϊόν προσεκτικής προετοιμασίας και οι εμπειρίες που αποκόμισε τον οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσει μόνιμο στούντιο στο νησί, όπου φέτος αναμένεται να συναντηθούν φοιτητές του από την Κίνα και τη Γερμανία και να συμπράξουν καλλιτεχνικά.

    Ο Αϊ Γουέι Γουέι επαίνεσε τη δράση των εθελοντών και των οργανώσεων που έχουν συρρεύσει στο νησί από όλον τον κόσμο. Αλλά επισήμανε την έλλειψη καλής οργάνωσης και των περιορισμένων πόρων που έχει το ελληνικό κράτος προκειμένου να διαχειρισθεί στην κατάσταση. Μίλησε, λοιπόν, για την ανάγκη να υπάρξει πολύ καλύτερη και πιο λεπτομερής οργάνωση των μέσων υποδοχής προσφύγων και διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη» την άποψη -που διατυπώνεται από πολλά χείλη στην Ελλάδα και την Ευρώπη- ότι θα έπρεπε να αποτραπεί η έλευση των προσφύγων. «Είναι κοντόφθαλμο να προσπαθεί κάποιος να σταματήσει τους πρόσφυγες. Αντίθετα θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει τους πρόσφυγες, αλλά μόνο να τους βοηθήσει» είπε και πρόσθεσε: «Συμφωνώ με αυτό που κάνει η Ελλάδα. Αλλά χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης». Το πρόβλημα είναι καταρχήν παγκόσμιο και κατά δεύτερον ευρωπαϊκό, είπε ο Αϊ Γουέι Γουέι και επέκρινε τους πολιτικούς που, «ενώ κατανοούν το πρόβλημα, χρησιμοποιούν γλώσσα με την οποία εκφράζουν πολύ αρνητικά συναισθήματα. Κι αυτό δεν είναι δικαιολογία σε αυτή την τραγική κατάσταση. Η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να λυθεί».

    Στη συνέντευξη του Αϊ Γουέι Γουέι παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

    [02] Πρωτοχρονιάτικο γεύμα αλληλεγγύης από τον Δήμο Αθηναίων

    Γεύμα αλληλεγγύης παρέθεσε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς σε εκατοντάδες άπορους και άστεγους στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Ρουφ, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

    Στο γεύμα το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «όσο συνεχίζεται η κρίση θα είμαστε εδώ» και ότι «πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», που είναι η ανάπτυξη και να ανοίξουν δουλειές για όλους.

    [03] Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα από τα χιόνια

    Αποκαταστάθηκε στις 11.30 το πρωί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος και τα αυτοκίνητα κινούνται κανονικά, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Νωρίτερα ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία που είχε διακοπεί χθες, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του Γερμανικού Νεκροταφείου προς Νέα Μάκρη, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην Αγία Τριάδα Αχαρνών. Την ίδια ώρα σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, μόνο σε ορεινά σημεία των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Συγκεκριμένα, στην Ημαθία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

    -στην Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 85ο χλμ. έως το 98ο χλμ,

    -στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας - Σελίου, από 9ο χλμ. (διασταύρωση Ξηρολιβαδίου) μέχρι το 26ο χλμ. (Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου),

    -στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας - Δασκίου, από το 20ο χλμ. μέχρι το 43ο χλμ,

    -στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας - 3-5 Πηγάδια, από το 2ο χλμ. έως το 16ο χλμ. (Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια),

    -στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας - Σελίου, από το 1ο χλμ. έως το Σέλι,

    -στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας - Ροδοχωρίου, από το 2ο χλμ. έως το 14ο χλμ,

    -στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας - Aρκοχωρίου.

    Στο νομό Κιλκίς αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Καστανερής-Λειβαδίων, όπως και στο νομό Πέλλας, στην τοπική κοινότητα Κερασιάς προς το χιονοδρομικό κέντρο ΒΟΡΑΣ.

    Σαν να μην πέρασε ποτέ χιονιάς είναι η σημερινή μέρα στη Λαμία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, με εξαίρεση τη θερμοκρασία που βρίσκεται μεταξύ 5 και 10 βαθμών. Τα τελευταία προβλήματα, κυρίως από τον παγετό, σε ορεινά χωριά αντιμετωπίστηκαν το πρωί, καθώς τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και των δήμων έριξαν αλάτι εξασφαλίζοντας προσβασιμότητα στους δρόμους.Έπειτα από την πολύωρη ταλαιπωρία με τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία, μετά τις 10 χθες το βράδυ η διέλευση στα οδικά δίκτυα συνεχίζεται κανονικά και χωρίς αλυσίδες.

    «Λευκή» Πρωτοχρονιά θα περάσουν σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ορεινών περιοχών στα Χανιά, καθώς το χιόνι έχει σκεπάσει πολλά σημεία. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη, το οδικό δίκτυο, τόσο από Λάκκους για Ομαλό όσο και στα ορεινά των Σφακίων και του δήμου Καντάνου-Σελίνου, είναι ανοικτό. Ωστόσο, οι οδηγοί που θα επιχειρήσουν την πρωτοχρονιάτικη εξόρμηση στο χιόνι, θα πρέπει να είναι να εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από τα ξημερώματα,τα καιρικά φαινόμενα παρουσιάζουν ύφεση, ωστόσο ο μηχανισμός της Περιφέρειας, αλλά και των δήμων, παραμένει σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καταστάσεων.

    [04] Τραγωδία με μία 75χρονη στα Εξάρχεια

    Θύμα εγκληματικής ενέργειας έπεσε χθες βράδυ μία 75χρονη στα Εξάρχεια. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα, όπου διέμενε με τον 80χρονο αδελφό της, ο οποίος πάσχει από «Αλτσχάιμερ».

    Γύρω στις 20.00 χθες το βράδυ, οι γείτονες άκουσαν φασαρία στο διαμέρισμα, επί της οδού Εμμ. Μπενάκη 63-65 και ειδοποίησαν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο βρήκαν τη γυναίκα νεκρή, προφανώς από χτύπημα στο κεφάλι, ενώ έφερε και αμυχές στο πρόσωπο.

    Από την Ασφάλεια Αττικής έχει αποκλειστεί η εκδοχή της ληστείας, ενώ εξετάζεται ο 80χρονος αδελφός του θύματος, ο οποίος όμως δεν είναι σε θέση να πει τι ακριβώς συνέβη, καθώς δεν θυμάται τίποτα, λόγω του προβλήματος της υγείας του. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής.

    [05] Δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στους σταθμούς τρένων στη Μόσχα που εκκενώθηκαν

    Οι υπηρεσίες ασφαλείας ολοκλήρωσαν τους ελέγχους σε δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας και δεν εντόπισαν βόμβες έπειτα από πληροφορία που είχαν λάβει για τοποθέτηση εκρηκτικών στους σταθμούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

    Σύμφωνα με το RIA, περίπου 500 άνθρωποι εκκενώθηκαν από τον σταθμό Παβελέτσκι και άλλοι τόσοι από τον σταθμό Κούρσκι.

    Η αστυνομία στη Μόσχα δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει το συμβάν.

    [06] Ερευνητές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα αίτια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ντουμπάι

    Οι ερευνητές επιχειρούν σήμερα να εξακριβώσουν τις αιτίες της θεαματικής πυρκαγιάς που σημειώθηκε λίγο πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την αλλαγή του χρόνου σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ντουμπάι το οποίο βρίσκεται σ' έναν ουρανοξύστη 63 ορόφων.

    Σύμφωνα με τις αρχές, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον 20ο όροφο του ξενοδοχείου The Address Downtown γύρω στις 21:30 (τοπική ώρα), ενώ χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί τουρίστες, είχαν συγκεντρωθεί σ' αυτή τη συνοικία του κέντρου του Ντουμπάι για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου.

    Η πυρκαγιά δεν προκάλεσε σοβαρούς τραυματισμούς.

    Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας διευκρίνισε πως η διαδικασία της "ψύξης" της εστίας συνεχιζόταν σήμερα το απόγευμα. Πολλοί όροφοι του ξενοδοχείου έχουν μαυρίσει τελείως από τις φλόγες.

    "Οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν για να εξακριβωθούν οι αιτίες και οι συνθήκες της πυρκαγιάς", διευκρίνισε με ανακοίνωσή της η κυβερνητική υπηρεσία ενημέρωσης του Ντουμπάι.

    Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, ο στρατηγός Ντάχι Χαλφάν, δημοσιοποίησε στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει μια μικρή φωτιά κάτω από ένα περβάζι στο κάτω τμήμα του ουρανοξύστη. "Εδώ αρχίζουν οι έρευνες", σημειώνει.

    Το ξενοδοχείο The Address Downtown, το οποίο άνοιξε το 2008 και είναι ιδιοκτησία της γιγάντιας εταιρείας ακινήτων Emaar, είναι ο 18ος υψηλότερος ουρανοξύστης του Ντουμπάι και ο 93ος του κόσμου.

    Βρίσκεται κοντά στον Μπουρζ Χαλίφα, τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, γύρω από τον οποίο πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα στη διάρκεια της νύκτας οι εορτασμοί για την αλλαγή της χρονιάς. Τα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό του Ντουμπάι.

    Ο επίσημος απολογισμός είναι 16 τραυματίες, οι 14 από τους οποίους ελαφρά, ένας σοβαρότερα, ενώ ένας άλλος υπέστη καρδιακή προσβολή κατά την εκκένωση του ουρανοξύστη.

    Πολλοί χαιρέτισαν στο Twitter την ταχύτητα των υπηρεσιών διάσωσης και των πυροσβεστών.

    [07] Απεβίωσε η Νάταλι Κόουλ

    Η τραγουδίστρια Νάταλι Κόουλ, η κόρη του Νατ Κινγκ Κόουλ, απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

    Ο ιστότοπος TMZ, που ασχολείται με ειδήσεις σχετικά με διασημότητες, ανέφερε πως η Κόουλ πέθανε εξαιτίας καρδιακής ανεπάρκειας ως επακόλουθο επιπλοκών από μεταμόσχευση νεφρού και ηπατίτιδα C, η οποία είχε διαγνωσθεί το 2008.

    Η Κόουλ είχε κάνει μεγάλη επιτυχία το 1991 με το τραγουδι "Unforgettable" - ένα εικονικό ντουέτο με τον πατέρα της, ο οποίος πέθανε πριν η κόρη του αρχίσει τη σόλο καριέρα της.

    [08] Γαλλία: Ένας άνδρας προσπάθησε να πέσει με το αυτοκίνητό του πάνω σ' έναν στρατιωτικό

    Ένας στρατιωτικός που εκτελούσε υπηρεσία μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της Βαλάνς, στη νοτιοανατολική Γαλλία, άνοιξε σήμερα το απόγευμα πυρ εναντίον ενός άνδρα ο οποίος προσπάθησε να πέσει πάνω του με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Ο στρατιωτικός τραυμάτισε στο μπράτσο και στο πόδι τον οδηγό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μια σφαίρα τραυμάτισε επίσης έναν περαστικό στη γάμπα, διευκρινίσθηκε από τη νομαρχία του Ντρομ.

    Ο στρατιωτικός χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο και τραυματίσθηκε στο γόνατο και στην κνήμη, ενώ η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Ο οδηγός, ο οποίος κατηύθυνε εσκεμμένα το αυτοκίνητό του προς τον στρατιωτικό για λόγους που παραμένουν άγνωστοι μέχρι στιγμής, ενήργησε μόνος του, σύμφωνα με τη νομαρχία.

    Ο δήμαρχος της Βαλάνς Νικολά Νταραγκόν δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο iTELE πως ο περαστικός που τραυματίσθηκε είναι ένας 72χρονος μουσουλμάνος.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ταυτότητα, τα κίνητρα και η ψυχολογική κατάσταση του δράστη δεν είναι ακόμη γνωστά.

    "Τέσσερις στρατιώτες βρίσκονταν μπροστά από το τζαμί, ένα μετριοπαθές, ήσυχο τζαμί, ανάμεσα σε δύο προσευχές, σε μια στιγμή που έφθαναν πολλοί πιστοί", δήλωσε ο Νταραγκόν. "Ένα αυτοκίνητο κατευθύνθηκε καταπάνω τους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 January 2016 - 19:32:28 UTC