Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Βούτσης: Να ενδυναμωθούν οι αγώνες και οι προσπάθειες για ειρήνη, αλληλεγγύη και ταχεία υπέρβαση της κρίσης με κοινωνική δικαιοσύνη
  • [02] Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα απειληθούν από την πείνα το 2016, προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις
  • [03] Ο κόσμος υποδέχεται το 2016 με πυροτεχνήματα, αλλά και μέτρα ασφαλείας
  • [04] Αλ. Τσίπρας: «Το 2016 θα είναι το έτος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης»
  • [05] «Χρέος μας να αφήσουμε πίσω την εφιαλτική περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης»

  • [01] Ν. Βούτσης: Να ενδυναμωθούν οι αγώνες και οι προσπάθειες για ειρήνη, αλληλεγγύη και ταχεία υπέρβαση της κρίσης με κοινωνική δικαιοσύνη

    Την ανάγκη αλλά και το καθήκον να ενδυναμωθούν οι αγώνες και οι προσπάθειες για ειρήνη, αλληλεγγύη και ταχεία υπέρβαση της κρίσης με κοινωνική δικαιοσύνη, τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης. Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στο κρίσιμο ζήτημα της ανεργίας των νέων, στην προστασία των απόμαχων της δουλειάς, στην αντιμετώπιση των αιτίων του προσφυγικού προβλήματος, καθώς και στην προοπτική διαμόρφωσης νέων κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της δημοκρατίας και της ανάπτυξης κοινωνικών συγκλίσεων.

    Ακολουθεί ολόκληρο το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου της Βουλής Νικολάου Βούτση:

    «Θεωρώ ότι εκφράζω τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων της Βουλής, ευχόμενος τον καινούργιο χρόνο να δυναμώσει στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ο αγώνας για την ειρήνη.

    Τη χρονιά που πέρασε, ο λαός μας τρεις φορές κλήθηκε κι έδωσε τις κατευθύνσεις με βάση τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι στη Βουλή, όπως επίσης και η Κυβέρνηση και όλοι μας, να πορευθούμε μέσα στον καινούργιο χρόνο έτσι ώστε να υπάρξει μια ταχεία υπέρβαση της κρίσης, με κοινωνική δικαιοσύνη, με το να ανοίξουν δουλειές, που είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα, να μη φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό και να μείνουν όρθιοι οι συνταξιούχοι.

    Όπως, επίσης, την καινούργια χρονιά θα δυναμώσει σε όλη την Ευρώπη ο αγώνας και του λαού μας και άλλων λαών, για να ηττηθούν οι πολιτικές της λιτότητας, να υπάρξει μια επανεκκίνηση για μια αλληλέγγυα, δημοκρατική και με κοινωνικές συγκλίσεις Ευρωπαϊκή Ένωση, μακριά και διαφορετικά από αυτό που είναι σήμερα.

    Ταυτόχρονα θα πρέπει να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας για τους πρόσφυγες, να αναδειχθεί το προσφυγικό ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις και κυρίως να αναδειχθεί το βάθος του.

    Ο αγώνας σήμερα για την ειρήνη και την αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο περνάει μέσα από την ήττα όσων υποδαυλίζουν και όσων συμμετέχουν σε πολέμους, σε εμφύλιες διαμάχες, σε θρησκευτικές φονταμενταλιστικές εκρήξεις βίας, γενικώς σε όσους υπηρετούν τη βία.

    Θα πρέπει, λοιπόν, με σαφήνεια να διαμορφωθούν αυτοί οι όροι, κοινωνικοί, πολιτικοί, μαζί με τη χαρά αυτών των ημερών, έτσι ώστε με ελπίδα και βλέποντας μπροστά να πορευτούμε όλοι μαζί το 2016, επαναλαμβάνω και στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, με αλληλεγγύη, ειρήνη και αγάπη. Σας ευχαριστώ.»

    [02] Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα απειληθούν από την πείνα το 2016, προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις

    Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της έλλειψης τροφίμων και νερού στις αρχές του 2016, καθώς η ξηρασία και οι πλημμύρες καταστρέφουν σοδειές και θέτουν σε δοκιμασία τις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε διεθνές επίπεδο που ήδη προειδοποιούν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

    Τα ακραία φαινόμενα που προκάλεσε φέτος το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, τα οποία τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν ως τα χειρότερα των τελευταίων δύο δεκαετιών, σημειώθηκαν την ώρα που οι ένοπλες συρράξεις και οι διωγμοί ανάγκασαν 60 εκατομμύρια ανθρώπους ?αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο? να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Οργανώσεις αρωγής όπως η Όξφαμ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών και η Care International επισημαίνουν ότι το διπλό αυτό χτύπημα, ο συνδυασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πολέμων, αυξάνουν τις ανάγκες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και τη χρηματοδότηση και προσθέτουν ότι είναι κρίσιμο η βοήθεια να φθάσει σε ευάλωτες κοινότητες προκειμένου η κατάσταση να μη χειροτερέψει.

    Στην Αιθιοπία, η κυβέρνηση εκτιμά πως 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι, επί του συνολικού πληθυσμού των 94 εκατομμυρίων, θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2016, εξαιτίας της ξηρασίας που επιτάθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Η κυβέρνηση της Παπούας Νέας Γουινέας υπολογίζει ότι τρεις στους επτά πολίτες της θα πληγούν από την ξηρασία.

    «Εκατομμύρια άνθρωποι σε μέρη όπως η Αιθιοπία, η Αϊτή και η Παπούα Νέα Γουινέα ήδη βιώνουν τις συνέπειες της ξηρασίας και της καταστροφής σοδειών», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Τζέιν Κόκινγκ, διευθύντρια του βρετανικού παραρτήματος της διεθνούς οργάνωσης αρωγής Όξφαμ, και τονίζει πως οι οργανώσεις έχουν φθάσει ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους, καθώς πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις κρίσεις στην Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε έκτακτες ανάγκες μεγάλης κλίμακας σε άλλες περιοχές του κόσμου.

    Το ΠΕΠ εκτίμησε ότι το 2015 περίπου 795 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονταν από τον λιμό, το 98% από τους οποίους ζει σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες.

    Η Κόκινγκ ανέφερε πως η Νότια Αφρική έχει ήδη κηρύξει αρκετές επαρχίες της σε κατάσταση καταστροφής εξαιτίας της ξηρασίας και το Μαλάουι εκτιμά πως 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια πριν από τον Μάρτιο.

    Ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών είχε προειδοποιήσει τον Μάρτιο ότι η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο θα είναι σφοδρή και εμφανίζεται να είναι το πιο έντονο των τελευταίων 18 ετών. Η κορύφωση του αναμένεται να σημειωθεί στις αρχές του 2016, λίγο πριν από την εποχή της συγκομιδής στη Νότια Αφρική. Υπάρχει κίνδυνος η συγκομιδή στις αρχές του 2016 να είναι ανεπαρκής.

    Στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι ήδη χρειάζονται βοήθεια σε τρόφιμα, λόγω της ξηρασίας και τις απροσδόκητες σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ περισσότερες πλημμύρες αναμένονται τον Ιανουάριο, τόνισε η Κόκινγκ.

    Το ΠΕΠ εκφράζει επίσης ανησυχίες για την κατάσταση στην Υεμένη, όπου οι οικογένειες στην εμπόλεμη πόλη Τάιζ, υποφέρουν από πείνα επί εβδομάδες. Σε όλη την χώρα εκτιμάται ότι 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι από τον συνολικό πληθυσμό των 24 εκατομμυρίων υποφέρουν από πείνα.

    [03] Ο κόσμος υποδέχεται το 2016 με πυροτεχνήματα, αλλά και μέτρα ασφαλείας

    Με τη γιορτή των πυροτεχνημάτων στον Κόλπο του Σίδνεϊ υποδέχθηκαν στην Αυστραλία το νέο έτος, ενώ θα ακολουθήσει - σε όλον τον κόσμο - σειρά εορταστικών εκδηλώσεων στη σκιά της παγκόσμιας τρομοκρατικής απειλής.

    Στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ευρώπη και, εν τέλει, στην Αμερική, πλήθη θα κατεβούν στους δρόμους για να γιορτάσουν τα μεσάνυκτα με πυροτεχνήματα και συναυλίες την έλευση του 2016.

    Το θέαμα επάνω από την Όπερα και τη Γέφυρα του Λιμανιού του Σίδνεϊ είναι το πρώτο μεγάλο θέαμα κάθε Πρωτοχρονιάς. Φέτος, υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν επτά τόνοι πυροτεχνημάτων στη μεγαλούπολη της Αυστραλίας.

    Αν το Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο και η Σιγκαπούρη προσπαθούν να συναγωνισθούν το Σίδνεϊ, η βραδιά θα είναι είναι σκοτεινή στο Μπρουνέι, στο μικρό σουλανάτο του Βόρνεο, όπου με την αυστηρή τήρηση του ισλαμικού νόμου έχουν απαγορευθεί οι εορτασμοί για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο

    Τα μέτρα ασφαλείας θα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο στην Τζακάρτα, όπου οι αρχές ματαίωσαν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τους εορτασμούς του Νέου Έτους.

    Αναμφίβολα, η πιο βαριά σκιά της τζιχαντιστικής απειλής πέφτει στην Ευρώπη.

    Η δημοτική αρχή των Βρυξελλών αποφάσισε να ματαιώσει τις δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις , ενώ σε πολλές χώρες οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, όπως στην Τουρκία, όπου συνελήφθησαν δύο άτομα, που θεωρούνται μέλη του Ισλαμικού Κράτους και σχεδίαζαν διπλή επίθεση στην Αγκυρα.

    Στο Παρίσι, υπό τη σκιά των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, η καθιερωμένη υποδοχή του Νέου Ετους θα γίνει στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, χωρίς πυροτεχνήματα και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. "Δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε τίποτε. Και έπειτα από αυτά που έζησε η πόλη μας, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο: 'Το Παρίσι είναι όρθιο' ", δήλωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

    Στη Μόσχα, η εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, παραδοσιακός τόπος υποδοχής του Νέου Έτους, θα είναι είναι κλειστή στο κοινό την ώρα του ρεβεγιόν, εξαιτίας του φόβου των επιθέσεων.

    Στη Μαδρίτη, η αστυνομία θα περιορίσει στις 25.000 το πλήθος που θα συγκεντρωθεί στην Πουέρτα ντελ Σολ.

    Στο Κάιρο, όπου ο στόχος είναι η επιστροφή των τουριστών, μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες μπροστά από τις Πυραμίδες.

    Στη Λωρίδα της Γάζας, η οργάνωση Χαμάς απαγόρευσε τις γιορτές για το Νέο Έτος, επικαλούμενη προσβολή "των θρησκευτικών αξιών και παραδόσεων".

    Το Φριτάουν, η πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, μίας από τις χώρες της Αφρικής που επλήγησαν από την επιδημία του Έμπολα, θα κάνει τα πάντα για να ξαναβρεί τη θέση της ανάμεσα στις πόλεις τις περιοχής που γιορτάζουν ξέφρενα την έλευση του Νέου Έτους. Πέρυσι, η πόλη ήταν τελείως έρημη εξαιτίας της επιδημίας.

    Στη Νέα Υόρκη, ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, αναμένεται να βρεθούν στην Times Square, όπου θα εμφανισθούν οι Demi Lovato και Jessie J.

    [04] Αλ. Τσίπρας: «Το 2016 θα είναι το έτος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης»

    «Το 2016 που έρχεται θα είναι το έτος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και προσθέτει ότι είναι «η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και, μαζί, το τέλος της επιτροπείας και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».

    Για το 2015 ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι ήταν η χρονιά «που ο ελληνικός λαός σήκωσε το κεφάλι ψηλά και διεκδίκησε με παρρησία το δίκιο του και το μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας που έστειλε στα πέρατα του κόσμου, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη».

    Το 2015 ήταν η χρονιά , πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας που θα μείνει στην ιστορία ως το έτος του αγώνα και της αλληλεγγύης και θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.

    Σήμερα, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός το μήνυμά του που αλλάζει ο χρόνος, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο, καθώς αφήνουμε πίσω μας μια πολυετή σκληρή περίοδο κρίσης και μπαίνουμε στην επόμενη πενταετία της αναγέννησης της πατρίδας μας. Μια πενταετία ανασυγκρότησης αλλά και μεγάλων τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Ώστε σε πέντε χρόνια από σήμερα, που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα, όπως αξίζει στην ιστορία της και στο λαό της. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με βαθιά ριζωμένη την ισονομία, την αξιοκρατία, και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Νησίδα ασφάλειας, σταθερότητας και κοινωνικής προκοπής, μέσα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Αλλά και διαρκές λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη στο μήνυμά του ότι μπροστά μας έχουμε σίγουρα να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις. Αλλά ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε. Να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση. Να ξαναδώσουμε ελπίδα και φωνή σε εκείνους που δεν έχουν φωνή. Στους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους νέους. Σε εκείνους και εκείνες που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από την κρίση».

    Για την προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε όμως και την προσφυγική κρίση που χτυπά τη πόρτα μας. Να την αντιμετωπίσουμε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Γιατί είναι ηθικό καθήκον και επιταγή να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους εξαιτίας του πολέμου και της καταστροφής.

    Και αυτό που πρέπει όλοι και όλες μας να θυμόμαστε, είναι ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, την κρίση και τα καθημερινά μας προβλήματα, οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς ανήκουμε στους τυχερούς αυτού του κόσμου.

    Και γι αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε ώστε η Ευρώπη, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η πατρίδα μας, να παίξει το ρόλο που της αρμόζει.

    Τόσο στον επιβεβλημένο αγώνα για την υποδοχή των προσφύγων όσο και για την ειρήνευση στις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Για να αντιμετωπιστούν οι ίδιες οι αιτίες του ξεριζωμού. Για να ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο φόβος.

    Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πάντοτε, ετούτες τις ώρες, λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, όλες και όλοι μας αναλογιζόμαστε το παρελθόν και σχεδιάζουμε το μέλλον. Σε αυτό το σχεδιασμό, τον συλλογικό και τον ατομικό, ας αφιερώσουμε, φέτος και λίγο χρόνο για να σκεφτούμε όσες και όσους έχουν περισσότερο ανάγκη. Όσες και όσους αντιμετωπίζουν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες. Ίσως έτσι κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο αλλά και τη ζωή μας πιο ουσιαστική. Σας εύχομαι ξανά μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά. Ας είναι ο νέος χρόνος ένα βήμα προσωπικής και συλλογικής ολοκλήρωσης. Ένα ουσιαστικό βήμα προς έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αδελφοσύνης».

    [05] «Χρέος μας να αφήσουμε πίσω την εφιαλτική περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης»

    Την ανάγκη το συντομότερο δυνατό θα αφήσουμε πίσω την εφιαλτική περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και να βρούμε ξανά τον δρόμο της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης και της προόδου, πάντα εντός της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό.

    Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεικνύει τους βασικούς στόχους για το νέο έτος και μετά την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό σημειώνοντας ότι η χώρα μας «δίχως δική της ευθύνη, βρίσκεται, στη δίνη της σύγχρονης προσφυγικής τραγωδίας». Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι «Η Ελλάδα, παρά τα δικά της τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αντιμετωπίζει την προσφυγική τραγωδία όπως ταιριάζει στον Πολιτισμό της και την Ιστορία της. Ήτοι με πλήρη σεβασμό της αξίας του Ανθρώπου, τηρώντας επίσης στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο». Υπογραμμίζει ότι «τα αρμόδια Ελληνικά Σώματα φυλάσσουν αποτελεσματικώς τα σύνορά μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσθέτει ότι υπό τα δεδομένα αυτά έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να επιζητούμε αφενός την αλληλεγγύη των Εταίρων μας, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον αγώνα αντιμετώπισης της προσφυγικής τραγωδίας και αφετέρου τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία και επιπλέον, έχουμε επίσης το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διεκδικούμε από τους Εταίρους μας κοινή στάση ως προς τις υποχρεώσεις της γειτονικής Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει παράλληλα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως Λαός και ως Έθνος, δεν υποστέλλουμε, ούτε κατά κεραία, την σημαία υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων. Συγκεκριμενοποιεί δε απευθυνόμενος προς την Τουρκία, ότι επιθυμούμε και στηρίζουμε ειλικρινώς την ευρωπαϊκή της προοπτική υπό τον απαράβατο και αυτονόητο όμως όρο ότι κι εκείνη θα σέβεται, με συνέπεια και στο ακέραιο, πάντα με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού κι εθιμικού, τα κάθε είδους κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αναφέρεται στο Κυπριακό λέγοντας ότι πρέπει να διαμηνυθεί στην Τουρκία -από κοινού με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιτρέπεται ν? ανέχονται στρατό κατοχής σε κράτος-μέλος της- ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως Ευρωπαϊκό αλλά και, γενικότερα, διεθνές ζήτημα και ότι η λύση του είναι νοητή μόνο με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου σχετικά με την βιωσιμότητα, την δομή και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Απευθύνεται όμως και προς την ΠΓΔΜ υπογραμμίζοντας ότι -πέραν του ότι επιθυμούμε την πλήρη εξομάλυνση των κάθε είδους σχέσεών μας-, εφόσον επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, είναι αδιανόητο να διεκδικεί όνομα το οποίο, πέραν της χονδροειδούς παραχάραξης της ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό αφήνοντας ανοικτά π.χ. ζητήματα αλλαγής συνόρων κι επινόησης -εντελώς ανυπόστατων άλλωστε- εθνικών μειονοτήτων.

    Το μήνυμα καταλήγει με έκκληση για εθνική ομοψυχία: «Για την επίτευξη των συνακόλουθων μεγάλων εθνικών μας στόχων είναι απαραίτητη κι επιβεβλημένη η αρραγής ενότητα και ομοψυχία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, βεβαίως με πλήρη σεβασμό των επιμέρους πολιτικών χαρακτηριστικών κι αντίστοιχων επιλογών καθεμιάς. Πολλώ μάλλον διότι, όπως η Ιστορία μας έχει αποδείξει, τα μεγάλα και σημαντικά τα επιτύχαμε ενωμένοι. Ενώ ο διχασμός, και δη σε κρίσιμες περιόδους, μόνον ανεπανόρθωτα δεινά κυοφόρησε για τον Τόπο και τον Λαό μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 December 2015 - 23:32:33 UTC