Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ. Κατσέλη: Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία
  • [02] Το υπουργείο Υγείας ανανεώνει τις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
  • [03] Υπό τον έλεγχο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ο ορολογικός έλεγχος του αίματος
  • [04] Ν. Φίλης: Έργο πνοής η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

  • [01] Λ. Κατσέλη: Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία

    «Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία. Το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι να κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο» δήλωσε, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

    Υπογράμμισε πως καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds, αλλά σημείωσε πως αυτό που έχουν συζητήσει ορισμένες τράπεζες είναι η διαχείριση δανείων από τέτοιες εταιρείες. Πάντως, υπογράμμισε πως οι τράπεζες του 2016 δεν είναι ίδιες με τις τράπεζες του 2010 και πως όσοι δανειολήπτες σπεύσουν να συζητήσουν με τις τράπεζες για δάνειά τους, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα βρουν λύση, καθώς υπάρχουν ειδικά τμήματα πλέον που διαχειρίζονται τέτοια θέματα. Είπε πως οι τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες που καθυστερούν για να ανταποκριθούν και να κάνουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχουν πλέον περιορισμοί για την ένταξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, σημειώνοντας πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τέθηκαν έπειτα από επιμονή των δανειστών αν και "κατά τη γνώμη της δεν ήταν αναγκαία". Αποσαφήνισε για μια ακόμη φορά ότι ο νόμος Κατσέλη αφορά όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.

    Όσοι έχουν πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να κάνουν ρυθμίσεις, τόνισε η κ. Κατσέλη σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα εργαλεία που υπάρχουν είναι το κούρεμα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η αλλαγή επιτοκίου, κλπ.Εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν ολοκληρωτικά τα capital controls έως το πρώτο εξάμηνο του 2016. Είπε, ακόμη, πως σταδιακά αρχίζουν να επιστρέφουν καταθέσεις στις τράπεζες.

    [02] Το υπουργείο Υγείας ανανεώνει τις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

    Ανανεώνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, μετά τη δέσμευση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ότι πριν το τέλος του 2015 θα έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους με τον Οργανισμό.

    Ο κ. Ξανθός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπως ανακοίνωσε ο ΠΙΣ.

    Οι γιατροί έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την ανανέωση των συμβάσεων των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έληξαν στις 30/6/2015.

    Η πίεση εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς χωρίς σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι γιατροί δεν μπορούν να πληρωθούν για υπηρεσίες που έχουν, ήδη, προσφέρει και συνεχίζουν να παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

    [03] Υπό τον έλεγχο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ο ορολογικός έλεγχος του αίματος

    Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ορίζεται ως φορέας διενέργειας για την υλοποίηση ηλεκτρονικού διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού όσον αφορά τον ορολογικό έλεγχο των μονάδων αίματος για τα μεταδιδόμενα μέσω μετάγγισης νοσήματα των τεσσάρων κέντρων ορολογικού ελέγχου. Η απόφαση, η οποία ελήφθη «μετά από σκληρή προσπάθεια και παρά την έντονη γραφειοκρατία, αλλά και την αντίσταση των γνωστών μηχανισμών, που εξαρθρώνουμε σιγά-σιγά», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναρτήθηκε τη Δευτέρα στη Διαύγεια.

    [04] Ν. Φίλης: Έργο πνοής η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου και παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου.

    «Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε άλλον έναν κατάλογο αιτημάτων, αλλά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, που θα είναι έργο πνοής», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Φίλης και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει διάλογος με κοινωνική και πολιτική συνεννόηση και συναίνεση, καθώς «η εκπαίδευση είναι μια προτεραιότητα προκειμένου να βγούμε από την κρίση».

    Νωρίτερα, στην εισαγωγική του εισήγηση στην Επιτροπή, ο υπουργός τόνισε ότι ο διάλογος έχει μόνο ένα προαπαιτούμενο, «η μεταρρύθμιση να ξαναποκτήσει την ιστορικά προσδιορισμένη έννοιά της, δηλαδή την ικανοποίηση της δημοκρατικής αξίωσης για ισότητα μέσω και του σχολείου» και προσέθεσε: «Επιδίωξη του Διαλόγου που ξεκινούμε, είναι, αξιοποιώντας όσα θετικά έχουν υπάρξει, καταργώντας τα αρνητικά και υπερβαίνοντας τις παθογένειες, να σχεδιάσουμε ένα νέο παράδειγμα σχολείου, ώστε από το σχολειό της κρίσης, να περάσουμε στο σχολειό της πολιτισμικής-δημοκρατικής ανάτασης και της γενικότερης ανάπτυξης».

    Ο κ. Φίλης, επίσης, ανακοίνωσε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, την αναμόρφωση της ειδικής αγωγής, μέσω του συστήματος της συνεκπαίδευσης, την καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου παντού, την αλλαγή της δομής του λυκείου και της συνακόλουθης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και στο περιεχόμενο σπουδών του γενικού και του επαγγελματικού λυκείου, ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης, τον τολμηρό ανασχεδιασμό πανεπιστημίων, σχολών και τμημάτων, τη δημοκρατική ρύθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών και άλλα ζητήματα.

    «Έχουμε συνείδηση ότι μιας τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο, πόρους και σχεδιασμό», σχολίασε ο υπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 December 2015 - 23:32:28 UTC