Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ του Νταβός
  • [02] Το μεσημέρι η κηδεία της αδελφής του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη
  • [03] Ο. Γεροβασίλη: Κάποιος να υπενθυμίσει στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μάχη ανθρωπισμού
  • [04] Λ. Κατσέλη: Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία
  • [05] Κακοκαιρία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
  • [06] Αποκαταστάθηκε η μηχανική βλάβη στο πλοίο «Νήσος Ρόδος»
  • [07] Ένας άμαχος νεκρός από επίθεση των Ταλιμπάν κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
  • [08] Αρχαιολογικά ευρήματα που σημάδεψαν το 2015, στην Ελλάδα
  • [09] Δέκα βιβλία για το ... τέλος
  • [10] Πέθανε ο γνωστός Αμερικανός ζωγράφος και γλύπτης Έλσγουορθ Κέλι
  • [11] Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία
  • [12] Ο διατλαντικός πόλεμος μεταφοράς δεδομένων: Ευρώπη εναντίον NSA

  • [01] Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ του Νταβός

    Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Oικονομικό Φόρουμ του Νταβός, μεταξύ 21-24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Η συμμετοχή του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί από τις υποχρεώσεις που θα έχει εντός της χώρας το διάστημα εκείνο, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες,ωστόσο η συμμετοχή του κ. Τσίπρα εξετάζεται σοβαρά. Υπό αυτό το πρίσμα το ενδεχόμενο συμμετοχής του πρωθυπουργού στο Φόρουμ του Νταβός δεν έχει οριστικοποιηθεί, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

    [02] Το μεσημέρι η κηδεία της αδελφής του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη

    Στις 11:00 στο νεκροταφείο Ζωγράφου θα γίνει η κηδεία της αδελφής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Βάσω Μεϊμαράκη που πέθανε προχθες μετά από μάχη με τον καρκίνο.Δύσκολες ώρες περνά ο αδελφός της Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς τα δυο αδέλφια είχαν ιδιαίτερα στενή σχέση και η Βάσω Μεϊμαράκη υπήρξε από τους στενότερους συνεργάτες του υποψήφιου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    Τα θερμά του συλλυπητήρια εκ μέρους και του κόμματος, εξέφρασε ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δήλωσή του για την απώλεια της Βάσως Μεϊμαράκη, ανέφερε: «Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και συγκίνηση για το θάνατο της Βάσως Μεϊμαράκη, αδελφής του καλού φίλου και συναγωνιστή Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή προσωπικότητα, που διακρίθηκε ως οικογενειάρχης, αλλά και για το ήθος, την ευγένεια και την κοινωνική της προσφορά. Θερμά συλλυπητήρια στα τρία παιδιά της και τους οικείους της».

    Τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον χαμό της αδελφής του εξέφρασαν μέσω Twitter ο συνυποψήφιος του κ. Μεϊμαράκη, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πρώην υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης.

    [03] Ο. Γεροβασίλη: Κάποιος να υπενθυμίσει στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μάχη ανθρωπισμού

    Αξίζει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από 5 χρόνια συνεχούς λιτότητας, αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με αναφορές του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε στην Ελλάδα.

    «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το αναγνωρίζει. Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη.

    Διαβάστε επίσης: Κριτική στην Ελλάδα από τον Β. Σόιμπλε

    [04] Λ. Κατσέλη: Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία

    «Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία. Το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.

    Υπογράμμισε πως καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds, αλλά σημείωσε πως αυτό που έχουν συζητήσει ορισμένες τράπεζες είναι η διαχείριση δανείων από τέτοιες εταιρείες. Πάντως, υπογράμμισε πως οι τράπεζες του 2016 δεν είναι ίδιες με τις τράπεζες του 2010 και πως όσοι δανειολήπτες σπεύσουν να συζητήσουν με τις τράπεζες για δάνειά τους, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα βρουν λύση, καθώς υπάρχουν ειδικά τμήματα πλέον που διαχειρίζονται τέτοια θέματα. Είπε πως οι τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες που καθυστερούν για να ανταποκριθούν και να κάνουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχουν πλέον περιορισμοί για την ένταξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, σημειώνοντας πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τέθηκαν έπειτα από επιμονή των δανειστών αν και "κατά τη γνώμη της δεν ήταν αναγκαία". Αποσαφήνισε για μια ακόμη φορά ότι ο νόμος Κατσέλη αφορά όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.

    Όσοι έχουν πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να κάνουν ρυθμίσεις, τόνισε η κ. Κατσέλη σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα εργαλεία που υπάρχουν είναι το κούρεμα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η αλλαγή επιτοκίου, κλπ.Εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν ολοκληρωτικά τα capital controls έως το πρώτο εξάμηνο του 2016. Είπε, ακόμη, πως σταδιακά αρχίζουν να επιστρέφουν καταθέσεις στις τράπεζες.

    [05] Κακοκαιρία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

    Σταδιακή επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από τη Δευτέρα, 28/12. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από τη Δευτέρα η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στη διάρκεια της ημέρας, λόγω της ηλιοφάνειας, θα συνοδεύεται από παγετό κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

    Συγκεκριμένα, για τις 28 Δεκεμβρίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με νεφώσεις στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα πελάγη 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά θα παρουσιασθεί παγετός.

    Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου με τοπικές νεφώσεις στο Ιόνιο και από το βράδυ στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ στα πελάγη και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά θα υπάρξει παγετός.

    Τοπικές νεφώσεις θα παρουσιάσει ο καιρός την Τετάρτη στο ανατολικό Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα θα παρατηρηθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Χιόνια θα υπάρξουν αρχικά στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και πιθανώς της κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά θα φθάσουν τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, με παγετό κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

    Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιονόνερο κατά τόπους. Θα χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα βελτιωθεί το βράδυ στα βόρεια και τη νύχτα στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια πελάγη τοπικά 8 Μποφόρ και το βράδυ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. Θα σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

    Την Πρωτοχρονιά η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω μικρή μείωση. Παροδικές νεφώσεις θα παρουσιασθούν στα δυτικά, ενώ στα βόρεια και κυρίως στη Μακεδονία θα παρουσιασθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν νεφώσεις με χιονόνερο κατά τόπους, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς σε πεδινές περιοχές της κεντρικής χώρας, ενώ από το βράδυ στα ηπειρωτικά θα υπάρξει εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 Μποφόρ. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα υπάρξει κατά τόπους παγετός.

    [06] Αποκαταστάθηκε η μηχανική βλάβη στο πλοίο «Νήσος Ρόδος»

    Στις 03:52 τα ξημερώματα, απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» που, λόγω μηχανικής βλάβης, αναγκάστηκε μία ώρα μετά την αναχώρησή του στις 10 χθες το βράδυ, να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά.

    Στο πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 314 επιβάτες 76 μέλη πλήρωμα και 44 ΙΧ, αποκαταστάθηκε η βλάβη και αναχώρησε κανονικά για τον προορισμό του.Το «Νήσος Ρόδος» πραγματοποιεί το δρομολόγιο από Πειραιά για Βαθύ Σάμου, Χίο, Μυτιλήνη.

    [07] Ένας άμαχος νεκρός από επίθεση των Ταλιμπάν κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

    Τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν με παγιδευμένο αυτοκίνητο σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (Αφγανιστάν), στόχος της οποίας ήταν κατά πάσα πιθανότητα, στρατιώτες του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.

    «Ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι 13 τραυματίστηκαν, μεταξύ τους τρεις γυναίκες, από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου» κοντά στο αεροδρόμιο, δήλωσε ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, στο Twitter. Στόχος της επίθεσης ήταν «αυτοκινητοπομπή των ξένων στρατευμάτων», δήλωσε ο Νατζίμπ Ντανίς, του ίδιου υπουργείου.

    Οι αντάρτες Ταλιμπάν, δια του εκπροσώπου τους Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη για την επίθεση μέσω Twitter.

    [08] Αρχαιολογικά ευρήματα που σημάδεψαν το 2015, στην Ελλάδα

    Μια πλούσια από αρχαιολογική άποψη χρονιά ήταν το 2015, γεμάτη από εξαιρετικής σημασίας ευρήματα (όπως η ταφή πολεμιστή στην Πύλο), αποφάσεις που άλλαξαν τα δεδομένα (όπως η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης), καθώς και από προγράμματα ανάδειξης μνημείων ανά την επικράτεια (το τέλος του έτους σηματοδοτεί την παράδοση των έργων ΕΣΠΑ που υλοποιήθηκαν μέσω κονδυλίων από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο).

    Το ΑΠΕ - ΜΠΕ έκανε μια μικρή αναδρομή στις σημαντικότερες αρχαιολογικές ειδήσεις χρονιάς που πέρασε, εστιάζοντας σε πέντε ευρήματα που είχαν και τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, χωρίς να παραγνωρίζει ότι κάθε αρχαιολογική ανακάλυψη, ακόμα και η πιο ταπεινή, έχει τη σημασία της για την επιστήμη της αρχαιολογίας.

    [09] Δέκα βιβλία για το ... τέλος

    Με 10 βιβλιο-προτάσεις ολοκληρώνουμε την παρουσίαση των νέων εκδόσεων του 2015. Μια χρονιά που, παρά τις μειωμένες πωλήσεις λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, είχε να επιδείξει πλούσια παραγωγή βιβλίων μυθοπλασίας αλλά και δοκιμίων.

    Από την πλειάδα των πρόσφατων εκδόσεων επιλέξαμε ενδεικτικά τα παρακάτω βιβλία που αντιπροσωπεύουν ένα όσο το δυνατόν ευρύ φάσμα που να καλύπτει ποικίλα ενδιαφέροντα, δηλαδή την ιστορική έρευνα, τη μυθιστορία, το μελέτημα, το σύγχρονο πολιτικό ανάγνωσμα, το θεατρικό μονόλογο, το ξένη αστυνομική λογοτεχνία και την εκλαϊκευμένη επιστήμη.

    [10] Πέθανε ο γνωστός Αμερικανός ζωγράφος και γλύπτης Έλσγουορθ Κέλι

    Ο σημαντικός Αμερικανός ζωγράφος και γλύπτης αφηρημένης τέχνης Έλσγουορθ Κέλι απεβίωσε χθες στα 92 του χρόνια, είπε ένας ιδιοκτήτης γκαλερί της πόλης της Νέας Υόρκης.Ο Μάθιου Μαρκς, της ομώνυμης γκαλερί, είπε ότι ο Κέλι πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στο Σπένσερταουν της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    «Θεωρώ πως γεφύρωσε τον ευρωπαϊκό με τον αμερικανικό μοντερνισμό» είπε ο Μαρκς, προσθέτοντας πως «ήταν γέννημα-θρέμα της Αμερικής, ένας πρωτότυπος καλλιτέχνης».Αναδρομικές εκθέσεις για το έργο του έχουν γίνει στα μουσεία Γκούγκενχαϊμ της Ν. Υόρκης και της Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, μεταξύ άλλων.

    [11] Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία

    Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποιείσήμερα Δευτέρα, η επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, στο κτίριο του υπουργείου, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη.

    Σημειώνεται, ότι η εν λόγω επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν 36 εκπρόσωποι των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, είναι η δεύτερη, μετά την επιτροπή διαλόγου της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, που αρχίζει τις διαδικασίες διαλόγου.

    Οι άλλοι δύο φορείς που θα λειτουργήσουν παράλληλα στο διάλογο, είναι το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσεις για τη λειτουργία τους στην όλη διαδικασία του εθνικού διαλόγου.

    [12] Ο διατλαντικός πόλεμος μεταφοράς δεδομένων: Ευρώπη εναντίον NSA

    Φέτος τον Οκτώβριο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με μια απρόσμενα τολμηρή απόφασή του, επέφερε καίριο πλήγμα στη διατλαντική συμφωνία Safe Harbor (Ασφαλές Λιμάνι), που εδώ και 15 χρόνια επέτρεπε στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα των ευρωπαίων χρηστών - π.χ. το ιστορικό των διαδικτυακών αναζητήσεών τους- εκτός της ΕΕ.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η θολή σχέση ανάμεσα στη συλλογή δεδομένων από τις ιδιωτικές εταιρείες και στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, παραβιάζει τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικότητας των ευρωπαίων πολιτών, των οποίων τα στοιχεία μεταφέρονται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η απόφαση αφήνει τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες με διεθνείς δραστηριότητες να κινούνται πλέον σε ασταθές νομικό έδαφος.

    Οι περισσότεροι Αμερικανοί αιφνιδιάσθηκαν από την απόφαση. Το Υπουργείο Εμπορίου και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ ανησυχούν ότι αυτή θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στις αμερικανικές εταιρείες. Φοβούνται επίσης ότι, αν δεν υπάρξει μια νέα διατλαντική συμφωνία, τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων θα παραμείνουν σε «καραντίνα» στην Ευρώπη, δημιουργώντας αυτό που ο δευθύνων σύμβουλος της Alphabet (πρώην Google) Έρικ Σμιτ αποκάλεσε «διαδίκτυα ανά χώρα», καταστρέφοντας, όπως είπε, «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 December 2015 - 7:32:27 UTC