Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο
  • [02] Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα πρέπει να διασφαλιστούν, λέει o Αυστριακός ΥΠΕΞ
  • [03] Γεύματα αγάπης ανήμερα των Χριστουγέννων από τους Δήμους και την Εκκλησία
  • [04] Κυρ. Μητσοτάκης: Μπορούμε να κάνουμε ξανά τη ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη
  • [05] Χριστουγεννιάτικα μηνύματα από Βαρθολομαίο-Ιερώνυμο
  • [06] Ένα Χριστουγεννιάτικο δένδρο, φόρος τιμής στους πρόσφυγες
  • [07] Χριστούγεννα στον κόσμο
  • [08] Ν. Παππάς για τα σενάρια της οικουμενικής: Ευσεβείς πόθοι των εθισμένων στις καρέκλες της εξουσίας
  • [09] Σ. Σάραντον: Η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος απ' όσο της αναλογεί
  • [10] Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο

    Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει τη χώρα ενεργειακό κέντρο της περιοχής, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι «αυτό θα αναβαθμίσει τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές δυνατότητές μας», «θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε ενέργεια σε ανταγωνιστικό κόστος και τιμές», και «θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή».

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Η Αυγή", στην οποία αναφέρεται στην έντονη και πολυσχιδή διπλωματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται με έμφαση στη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο, ο κ. Κοτζιάς, προσθέτει επίσης, ότι η Αθήνα προσβλέπει «σε τροφοδοσία των σταθμών και των αγωγών από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιράκ και τις κουρδικές περιοχές, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ» και τονίζει: «Η ενεργητική εξωτερική πολυδιάστατη πολιτική μας εκφράζεται και στο πεδίο της ενεργειακής διπλωματίας».

    Η Ελλάδα γνωρίζει καλά τη Μέση Ανατολή, «είναι χώρα που "μυρίζει" έγκαιρα τις εξελίξεις και διακρίνει τις προοπτικές στην περιοχή», λέει σε άλλο σημείο ο υπουργός Εξωτερικών και επισημαίνει τις καλές σχέσεις με όλες τις χώρες τις περιοχής και ότι «αυτές αποδέχονται το ρόλο μας ως κράτους που διαμεσολαβεί και προωθεί μακριά από τη δημοσιότητα διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μέρη με αντιθέσεις».

    [02] Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα πρέπει να διασφαλιστούν, λέει o Αυστριακός ΥΠΕΞ

    Από μόνες τους δεν θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές και γι αυτό πρέπει αφενός να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα "σωστά" και αφετέρου να ενισχύσουμε την προσφυγική βοήθεια επί τόπου, διατείνεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Έστεραϊχ".

    Κατά την άποψή του, πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να έρχονται λιγότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη, ενώ είναι τελείως σαφές ότι η Γερμανία, η Σουηδία και η Αυστρία δεν μπορούν να δεχθούν το 2016 και πάλι τόσο πολλούς ανθρώπους, αλλά το 2016 χρειάζεται να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή λύση, διαφορετικά ολοένα και περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ θα καταφεύγουν σε μεμονωμένες λύσεις, και αυτό δεν θα ήταν καλό.

    Ο ίδιος εκτιμά ότι η βάση για ένα "Χώρο του Σένγκεν" που θα συνεχίσει να λειτουργεί, θα ήταν η ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάτι που η Ευρώπη έχει παραμελήσει επί μακρόν και δεν μπορεί να συνεχίσει να το δέχεται περαιτέρω το 2016.

    Ο Σεμπάστιαν Κουρτς (του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) σε δηλώσεις του πριν το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών είχε ταχθεί υπέρ της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εθνική κυριαρχία για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική απέναντι στην Ελλάδα.

    [03] Γεύματα αγάπης ανήμερα των Χριστουγέννων από τους Δήμους και την Εκκλησία

    Γεύματα αγάπης και αλληλεγγύης προσέφερε, για άλλη μια χρονιά, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) ανήμερα των Χριστουγέννων. Τα καθιερωμένα εορταστικά γεύματα δόθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρουφ το μεσημέρι.

    Διακόσιες μερίδες φαγητό και χριστουγεννιάτικα γλυκά διένειμε στους άστεγους που βρίσκονται στο λιμάνι καθώς και στους άπορους που διαμένουν στον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων του δήμου Πειραιά, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά.

    Γεύματα αγάπης διατέθηκαν και από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω των ενοριών και του οργανισμού Αποστολή ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες ανέλαβαν και πολλοί Δήμοι .

    Εξάλλου, αλληλέγγυοι πολίτες μαγείρεψαν στο κέντρο του Πεδίου του Άρεως και παρείχαν δωρεάν φαγητό σε αστέγους και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Η δράση τους, θα συνεχιστεί μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου.

    [04] Κυρ. Μητσοτάκης: Μπορούμε να κάνουμε ξανά τη ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη

    «Την 1η Μαΐου η ΝΔ θα είναι ένα άλλο κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα RealNews ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει πως παρότι μένει πολύ λίγος χρόνος μέχρι την 10η Ιανουαρίου, οπότε και θα διεξαχθεί ο β' γύρος των εσωκομματικών εκλογών, θα κάνει προσπάθεια να πείσει το εκλογικό σώμα ότι μπορεί να υλοποιήσει την εντολή για αλλαγή σελίδας και ανανέωσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Να τους πείσω ότι μαζί με τον Άδωνι αλλά και τους πολίτες που επέλεξαν τον Απόστολο και τον Βαγγέλη μπορούμε να κάνουμε ξανά τη ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και σύντομα κυβέρνηση», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα ενότητας για την επόμενη ημέρα αλλά και προοπτική νίκης.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της εσωκομματικής διαίρεσης Καραμανλικών-Μητσοτακικών, λέει ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε το 2016 με όρους 1990», ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συναινέσει για οικουμενική κυβέρνηση, αλλά με -όπως τονίζει- «αξιόπιστο πρωθυπουργό», ενώ ξεκαθαρίζει ότι με τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα συναινέσει ποτέ.

    Επίσης με δήλωσή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλει, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής της Βουλής «η οποία θα διερευνήσει την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

    [05] Χριστουγεννιάτικα μηνύματα από Βαρθολομαίο-Ιερώνυμο

    Στο προσφυγικό ζήτημα εστιάζει το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχηεδώ.

    «Η ελπίδα ριζώνει στη μοναδική κλήση του ανθρώπου, την αγάπη», τονίζει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

    Μπορείτε να διαβάσετε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος εδώ.

    Διαβάστε επίσης:Στο Κάιρο ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων

    [06] Ένα Χριστουγεννιάτικο δένδρο, φόρος τιμής στους πρόσφυγες

    Σχεδόν 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στους χώρους του Κέντρου Καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου και περισσότεροι από 1500 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

    Οι ροές συνεχίζονται ολοένα αυξανόμενες στις ανατολικές και βόρειες ακτές του νησιού ενώ σήμερα αποβιβάστηκαν πρόσφυγες ακόμα και στη νότια πλευρά του νησιού στην είσοδο του Κόλπου της Γέρας. Ας σημειωθεί εδώ ότι από αύριο το πρωί ξεκινά η λειτουργία του μεγάλου κέντρου υποδοχής που δημιούργησε η οργάνωση IRC στην περιοχή της Εφταλούς μεταξύ Μολύβου και Σκάλας Συκαμνιάς. Το Κέντρο θα μπορεί να υποδέχεται μέχρι και 3.000 άτομα ενώ έχει τη δυνατότητα προσωρινής διαμονής 2.000 ατόμων.

    Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν σήμερα παρά τις δυσκολίες η μέρα στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια. Οι άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούν 24 ώρες το 24ωρο στο Κέντρο προσέφεραν σήμερα το πρωί κρουασάν και γλυκά στα προσφυγόπουλα. Ενώ στην ακτή της Νεάπολης νότια της πόλης της Μυτιλήνης οι διασώστες που επιχειρούν εκεί, έστησαν ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δένδρο από το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης προσφυγιάς, τα πορτοκαλί σωσίβια που φορούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στις ακτές της Λέσβου με τις πλαστικές βάρκες.

    [07] Χριστούγεννα στον κόσμο

    Στη βόρεια Γαλλία δέκα μουσουλμάνοι πήγαν συμβολικά να προστατεύσουν μια εκκλησία στην πόλη Λανς της περιφέρειας Πα-ντε-Καλαί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων, μια "δυνατή χειρονομία".

    Στη Βρετανία, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι στο χριστουγεννιάτικο κήρυγμά του δήλωσε ότι η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι ο "Ηρώδης της σημερινής εποχής" και "απειλεί να εξαλείψει τους χριστιανούς" στη Μέση Ανατολή.

    Λυπημένα Χριστούγεννα στις Φιλιππίνες

    Οι κάτοικοι του μικρού χωριού Σαν Χοσέ των Φιλιππίνων έχουν πληγεί σοβαρά από τον τυφώνα Μελόρ και δεν έχουν πολλά να γιορτάσουν τις ημέρες αυτές. Δεκάδες περιοχές που βρίσκονται στους ορυζώνες στο κέντρο του Λουζόν, του μεγαλύτερου νησιού στις Φιλιππίνες, είναι ακόμα κάτω από το νερό, 10 ημέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα. Η καταιγίδα άφησε πίσω της 45 νεκρούς, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς τροφή, νερό ή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

    Επικίνδυνη αιθαλομίχλη στο Πεκίνο

    Το Πεκίνο δεν ξύπνησε σήμερα, ανήμερα Χριστούγεννα, κάτω από το κατάλευκο χιόνι, αλλά βυθισμένο σε ένα παχύ στρώμα αιθαλομίχλης, η βλαπτικότητα της οποίας είναι 25 φορές υψηλότερη από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια.

    Ένα λευκό συμπαγές στρώμα κάλυπτε σήμερα τους δρόμους και τα κτίρια της πρωτεύουσας.

    Με φονικές καταιγίδες και ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας τα Χριστούγεννα στις ΗΠΑ

    Οι νότιες ΗΠΑ προσπαθούσαν να συνέλθουν από τους φονικούς ανεμοστρόβιλους που ενισχύονταν από τις ιδιαίτερα ήπιες θερμοκρασίες, οι οποίες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον την παραμονή των Χριστουγέννων.

    Τουλάχιστον δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μια σειρά από καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Τετάρτη νότιες ΗΠΑ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης.

    Στη Νέα Υόρκη, η θερμοκρασία έφθασε μέχρι 22,2 βαθμούς Κελσίου, κάτι πρωτοφανές για την πόλη για 24 Δεκεμβρίου... μετά το 1871. Οι τουρίστες στο Μανχάταν περπατούσαν φορώντας κοντομάνικο μπλουζάκι παρά τον συννεφιασμένο ουρανό.

    Ο υδράργυρος ήταν ελάχιστα πιο χαμηλά από τις 4 Ιουλίου, όπου η θερμοκρασία έφθασε τους 23,8Β° Κελσίου.

    Στην Ουάσινγκτον, η θερμοκρασία έφθασε 21,5 βαθμούς Κελσίου.

    Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα εξήραν σήμερα το έργο των αμερικανών στρατιωτών, με την ευκαιρία του ευχετήριου μηνύματός τους για τα Χριστούγεννα το οποίο απηύθυναν έχοντας δίπλα τους τα δύο σκυλιά τους, από τη Χαβάη στον Ειρηνικό, όπου περνούν τις διακοπές τους αυτές τις τελευταίες ημέρες του χρόνου.Το προεδρικό ζεύγος κάλεσε τους Αμερικανούς να «είναι ενωμένοι, σαν να είναι μια μεγάλη αμερικανική οικογένεια» και να επιδεικνύουν συμπόνια.

    [08] Ν. Παππάς για τα σενάρια της οικουμενικής: Ευσεβείς πόθοι των εθισμένων στις καρέκλες της εξουσίας

    «Τα σενάρια της οικουμενικής τα διατηρούν στο τραπέζι προφανώς μόνον όσοι έχουν ευσεβείς πόθους να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας -στις οποίες είναι εθισμένοι- με "παρά φύσιν" μεθόδους, ενώ ο λαός τους έδειξε την πόρτα της εξόδου», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ισχυρή κι έτσι θα παραμείνει» τονίζει.

    «Ο τόπος έχει κυβέρνηση που κατάφερε να μηδενίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στην ανάπτυξη η επιβολή της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας», «η χώρα στραθεροποιείται, η ύφεση εκμηδενίζεται, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, η δόση έρχεται κανονικά και οι ρυθμίσεις ψηφίζονται τις πρώτες βδομάδες του Ιανουαρίου», επισημαίνει ο κ. Παππάς.

    Σημειώνει ότι η κυβέρνηση κρίνεται καθημερινά από τον κόσμο για τα μέτρα που έχει πάρει και θα συνεχίσει να παίρνει, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, την προστασία της πρώτης κατοικίας για το 60% των δανειοληπτών, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    «Κρίνεται από όλα αυτά που για κάποιους άλλους ήταν δήθεν "μονομερείς ενέργειες", κρίνεται και από τη συμφωνία που έφερε και από τις τελικές ρυθμίσεις της συμφωνίας» συμπληρώνει, τονίζοντας πως «όσοι καταστροφολογούν θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ραγδαία μείωση της αξιοπιστίας τους».

    Κάνει λόγο «τρομοκρατικά και ανύπαρκτα ρεπορτάζ», που μιλούν για απαίτηση των δανειστών για νέα δημοσιονομικά μέτρα, και τάσσεται κατά της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας πως «η Ευρώπη έχει κάθε δυνατότητα να χειριστεί τα του οίκου της», ενώ επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο το ΔΝΤ υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους. «Είναι κοινός τόπος ότι οι σκληρές και άκαμπτες απαιτήσεις του Ταμείου όχι μόνο δεν φέρνουν λύση σε κανένα πρόβλημα, αλλά εξωθούν τα πράγματα σε εκρηκτικά κοινωνικά, αλλά και οικονομικά αδιέξοδα», συμπληρώνει.

    Ειδικότερα για τη συμφωνία για το χρέος σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να «αναγνωρίζεται διεθνώς η απόλυτη ανάγκη να κινηθούμε προς ελάφρυνση των βαρών της Ελλάδας. «Δεν αναγνωρίζεται μόνο από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ευρώπη, τις Βρυξέλες και την ίδια τη Γερμανία», αναφέρει και επισημαίνει ότι η ίδια η Άγγελα Μέρκελ «έχει μιλήσει για μια νέα μακρά περίοδο χάριτος, με χαμηλά επιτόκια που ισοδυναμεί με απομείωση τους χρέους, με ελάφρυνση των βαρών που είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ο ελληνικός λαός και -τελικά- με λιγότερα μέτρα και περισσότερες παρεμβάσεις ανακούφισης των αδυνάμων». Στο ερώτημα δε "αν μπορεί η ελάφρυνση να γίνεται με ...δόσεις, αναλόγως της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων", απαντά πως «θεωρώ ότι οι θετικές επιδόσεις της οικονομίας και η πανθομολογούμενη ανάγκη για οριστική επίλυση δεν θα οδηγήσουν εκεί».

    Τέλος, για το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών λέει ότι αποτελεί ήττα των δυνάμεων της λιτότητας και ξεκάθαρη επιτυχία των Podemos, αλλά και γενικότερα των δυνάμεων που υπερασπίζονται την κοινωνία και τονίζει:«Η Ευρώπη αλλάζει. Και όσο ισχυρότερες είναι οι δυνάμεις της αλλαγής, σε όσο περισσότερες χώρες επικρατούν, τόσο δυνατότερα θα ακούγεται η φωνή όλων μας, για μια Ευρώπη των λαών και όχι των ισχυρών».

    [09] Σ. Σάραντον: Η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος απ' όσο της αναλογεί

    «Μου είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος απ' όσο της αναλογεί και δε νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο. Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει πιο αποτελεσματική συνεργασία».

    Αυτό δήλωσε η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, βγαίνοντας από το γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού, όπου έχουν εγκατασταθεί προσωρινά 450 πρόσφυγες.

    «Δεν είμαι εδώ για να λύσω το θέμα», τόνισε η ηθοποιός και πρόσθεσε: «Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι ελληνικές οργανώσεις και οι άνθρωποι που έρχονται να βοηθήσουν --και από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο-- κατάφεραν, κάνοντας μεγάλη προσπάθεια, να σώσουν αυτούς τους ανθρώπους. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και πιστεύω ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν».

    Με την επιστροφή της, αύριο, στις ΗΠΑ, η ηθοποιός, υπογράμμισε ότι, ως Αμερικανίδα πολίτης, θα προσπαθήσει να καταστήσει σαφές ότι «πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση και όχι πολιτικό ζήτημα». «Οι Αμερικανοί πολίτες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό και ότι είναι και εκείνοι άνθρωποι», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί και την Τουρκία, για να δει από κοντά και τα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων εκεί.

    Η κ. Σάραντον, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί και τη Λέσβο για να δει από κοντά τις συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, έφτασε σήμερα αργά το μεσημέρι στο Ελληνικό μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Η Αμερικανίδα ηθοποιός παρέμεινε στο χώρο περίπου μία ώρα, κατά την οποία μίλησε με τους πρόσφυγες, είδε την κουζίνα, τα συσσίτια και τα ιατρεία. «Κάναμε μια πολύ βαθιά και φιλική κουβέντα, στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει σε μια ώρα, αλλά ήταν συνέχεια της κουβέντας που είχαμε στη Μυτιλήνη», είπε από τη μεριά του ο κ. Μουζάλας.

    [10] Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα εξήραν σήμερα το έργο των αμερικανών στρατιωτών, με την ευκαιρία του ευχετήριου μηνύματός τους για τα Χριστούγεννα το οποίο απηύθυναν έχοντας δίπλα τους τα δύο σκυλιά τους, από τη Χαβάη στον Ειρηνικό, όπου περνούν τις διακοπές τους αυτές τις τελευταίες ημέρες του χρόνου.Το προεδρικό ζεύγος κάλεσε τους Αμερικανούς να «είναι ενωμένοι, σαν να είναι μια μεγάλη αμερικανική οικογένεια» και να επιδεικνύουν συμπόνια.

    «Αυτή την εποχή, τιμάμε όλους εκείνους που υπερασπίζονται τις αξίες αυτές φορώντας τη στολή της χώρας μας. Κάθε μέρα, αυτοί οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεών μας κάνουν το καθήκον τους για να μας προστατεύουν», δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα.Σε ένα πιο ελαφρύ τόνο, ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι αυτή είναι «μια από τις αγαπημένες μας εποχές του έτους, καθώς βρισκόμαστε μαζί με την οικογένεια και με φίλους, σε μια ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα».

    Οι Ομπάμα και οι δύο κόρες τους, Μάλια και Σάσα, νοίκιασαν μια παραθαλάσσια έπαυλη με θέα στον ωκεανό, στην Καϊλούα, περίπου μισή ώρα δρόμος από την πρωτεύουσα Χονολουλού, γενέτειρα του Μπαράκ Ομπάμα.«Το ίδιο ισχύει και όταν περνάω όλη τη νύχτα για να απομακρύνω τους Μπο και Σάνι από τα μπισκότα που ετοιμάζουμε για τον Αη- Βασίλη», πρόσθεσε ο Ομπάμα μιλώντας για τα δύο σκυλιά του προεδρικού ζεύγους.«Και είναι το αγαπημένο μου εβδομαδιαίο μήνυμα της χρονιάς, γιατί το κάνω μαζί με μια ξεχωριστή καλεσμένη, την Κυρία Ομπάμα», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 December 2015 - 17:32:29 UTC