Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εικόνες» από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σε Χίο και Λέρο
  • [02] Τα βασικά σημεία του νέου αναπτυξιακού νόμου παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης
  • [03] Προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για χρέη προς το δημόσιο θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών
  • [04] Δημοσιεύθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
  • [05] Ναυάγιο με πρόσφυγες στη Λέσβο - Δύο νεκροί και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων

  • [01] «Εικόνες» από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σε Χίο και Λέρο

    Τον χώρο του ψυχιατρείου όπου κατασκευάζεται το hotspot, τον σημερινό καταυλισμό προσφύγων και τον χώρο του παλιού ΠΙΚΠΑ όπου ανακαινίζεται το κτίριο για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες, επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του στη Λέρο.

    Όπως μετέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του νησιού αλλά και τους πρόσφυγες, με τον δήμαρχο του νησιού να τονίζει στον κ. Τσίπρα ότι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέπτεται το νησί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δήμαρχος και η τοπική κοινωνία διαμήνυσαν στον πρωθυπουργό πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ του επισήμαναν ότι το νησί έχει φιλοξενήσει κατά περιόδους πολιτικούς εξόριστους, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, και σήμερα πρόσφυγες. Η αλληλεγγύη της Ευρώπης χτίζεται σ' αυτά τα νησιά της Ελλάδας, παρατηρούσαν.

    Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στη Χίο, ο πρωθυπουργός πήγε στον καταυλισμό που βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΙΑΛ και είδε τις εγκαταστάσεις για το hotspot της Χίου. Το εργοστάσιο ανακαινίζεται, ενώ έχουν τοποθετηθεί και οικίσκοι. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές (Δήμαρχος, Μητροπολίτης κλπ.) καθώς και ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ, Ν. Μυταράκης, ενώ στα δύο νησιά ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (πλην του Δ. Γάκη που είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Αθήνα) καθώς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσουν με τον πρόεδρο. Όπως αναφέρουν επιπλέον, κατά την επίσκεψη δεν απουσίασαν και οι φωτογραφίες «selfie» από κατοίκους, εργαζόμενους στα hotspot αλλά και άνδρες του Μηχανικού που βοηθούν στην δημιουργία των hotspots.

    Ακόμη, όπως ανέφεραν, ο δήμαρχος Λέρου προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα τοπικά προϊόντα και βιβλία με την ιστορία του νησιού, ενώ του έδωσε και ένα φάκελο που κίνησε την περιέργεια όλων των παρευρισκόμενων. Ο φάκελος -όπως μεταφέρουν- περιείχε τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού - γνωστά και ως αντισταθμιστικά οφέλη, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει χιουμοριστικά, λέγοντας: "τι είναι αυτό; η ?λυπητερή';", για να του απαντήσει ο δήμαρχος, προκειμένου να μην παρεξηγηθεί, ότι είναι τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού.

    [02] Τα βασικά σημεία του νέου αναπτυξιακού νόμου παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης

    Τα βασικά σημεία του νέου αναπτυξιακού νόμου παρουσιάστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου για τον τομέα της Ανάπτυξης από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και το γενικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη.

    Ξεκινώντας ο υπουργός ανέφερε ως κεντρική ιδέα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών «να κινητοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, ώστε να υπάρξει, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη, κυρίως εξωστρεφής, επενδυτική δραστηριότητα». Στην κατεύθυνση αυτή, τα σημαντικότερα εργαλεία που υπάρχουν είναι το ΕΣΠΑ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς και μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, που είτε προϋπήρχαν είτε προέκυψαν τώρα, (όπως το Σχέδιο Γιούνκερ). Για τα τελευταία επεσήμανε τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει ένας αναπτυξιακός φορέας, που θα βοηθά να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τους δύο σημαντικούς σταθμούς της προσεχούς περιόδου: Την ίδρυση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, που θα δρα συντονιστικά και συμβουλευτικά σε συνεργασία με άλλους φορείς και την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου στις αρχές της άνοιξης. Θα πρέπει, παράλληλα, να προχωρήσουν θεσμικές αλλαγές, σε συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, με κεντρικό στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την κατάργηση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για την υγιή επιχειρηματικότητα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο θα αποτελέσει μια ουσιαστική τομή, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά.

    [03] Προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για χρέη προς το δημόσιο θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών

    Νομοθετική ρύθμιση θα καταθέσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών που θα προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για χρέη προς το δημόσιο. Με τη ρύθμιση αυτή θα τίθεται σε ισχύ, όπως διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο, το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τις οφειλές προς τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

    Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την έναρξη διαδικασιών κατάσχεσης (λόγω των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που από 1.11.2015 έχουν τεθεί ξανά σε εφαρμογή), τονίζει ότι:"Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη νομοθεσία που αφορά τα "κόκκινα δάνεια" προς τις τράπεζες και ψηφίστηκε την Τρίτη 15.12.2015, από την ελληνική Βουλή στο νομοσχέδιο με τίτλο "Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων''. Πολιτική μας είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, με σαφή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

    [04] Δημοσιεύθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

    Δημοσιεύθηκε σήμερα η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που υποχρεώνει την κυβέρνηση να εκδώσει υπουργική απόφαση για την πανελλαδική από την 21η Μαΐου 2015 αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

    Η υπ΄ αριθμ. 4446/2015 απόφαση του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό της Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη, είναι σχεδόν ομόφωνη, καθώς μειοψήφησαν μόνο οι σύμβουλοι Κων. Κουσούλης και Γ. Ποταμιάς.

    Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε παράνομη την παράλειψη της κυβέρνησης να εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας, αφού προηγούμενα απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης η νέα απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να εκδοθεί έως το τέλος του 2016.

    Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας στην επίμαχη απόφασή τους αφού εκτίμησαν τις παρούσες συνθήκες και σταθμίζοντας τα συμφέροντα τόσο των φορολογουμένων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ όσο και του Ελληνικού Δημοσίου, «ιδίως δε την ύπαρξη έντονου δημόσιου συμφέροντος, συνισταμένου στην κατά το δυνατόν αποφυγή αιφνίδιας διακύμανσης των φορολογικών εσόδων, συνισταμένου στην, κατά το δυνατόν, αποφυγή αιφνίδιας διακύμανσης των φορολογικών εσόδων του κράτους, υπό τις παρούσες δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες», έκριναν ότι η ακύρωση της κυβερνητικής παράλειψης να εκδώσει απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας πρέπει να ανατρέξει όχι «στο χρόνο συντέλεσης της παράλειψης», αλλά στην ημερομηνία λήξης της προθεσμίας (21.3.2015) εντός της οποίας η κυβέρνηση όφειλε να εκδώσει την απόφασή της.

    Ακόμη, σημειώνουν ότι η απόφαση που υποχρεούνται να εκδώσει η κυβέρνηση πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από 21.5.2015, δηλαδή τότε που έληξε η προθεσμία που είχε λάβει για να εκδώσει νέα απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών.

    [05] Ναυάγιο με πρόσφυγες στη Λέσβο - Δύο νεκροί και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων

    Ένα μικρό κοριτσάκι κι ένας άνδρας ελπίζεται πως είναι οι μόνοι νεκροί του νέου ναυαγίου με μετανάστες και πρόσφυγες που συνέβη σήμερα το μεσημέρι ανοικτά της Μήθυμνας, 1,3 ναυτικά μίλια βόρεια της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο.

    Οι Τούρκοι διακινητές και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που από το πρωί σήμερα επικρατούν στην περιοχή με ανέμους βόρειους βορειανατολικούς έντασης έξι μποφώρ έδιωξαν από την περιοχή του Μπεχράμ Καλέ ξύλινη λέμβο με άγνωστο ακόμα αριθμό επιβαινόντων. Περίπου στις 2 το μεσημέρι πλωτό σκάφος της δύναμης FRONTEX εντόπισε ξύλινο ημιβυθισμένο σκάφος.

    Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ακολούθησε με τη συμμετοχή περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού, ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, πλωτού σκάφους της δύναμης FRONTEX και ιδιωτικών σκαφών, είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση 83 ανθρώπων που στο σύνολο τους μεταφέρθηκα στο λιμάνι του Μολύβου και από εκεί σε καταυλισμούς.

    Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος ενώ στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν οι προαναφερθείσες δυνάμεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 December 2015 - 19:32:26 UTC