Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όποιος και αν εκλεγεί οι άλλοι θα τον υπηρετήσουν λέει ο Α. Γεωργιάδης
  • [02] Επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Αμφισβήτησε δημοσιεύματα για στήριξη του Καραμανλή στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη ο Κ. Μητσοτάκης
  • [04] «Η Εθνική Τράπεζα θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας»
  • [05] Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα
  • [06] Πάνω από τις 580 μονάδες με άνοδο 0,45% ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο
  • [07] Στα Βραχνέικα της Πάτρας, το τυχερό δελτίο του τζόκερ που κέρδισε 15,5 εκατ. ευρώ
  • [08] Πυροβόλησαν στο πόδι 58χρονο και του πήραν τη μηχανή
  • [09] Τηλεμαραθώνιος για τα προσφυγόπουλα, στην ΕΡΤ
  • [10] Ο γαλλικός Τύπος για τις περιφερειακές εκλογές: «Ανακουφισμένοι, αλλά...»
  • [11] Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στη Γάζα
  • [12] Η έλευση του τυφώνα Μελόρ απειλεί τις κεντρικές Φιλιππίνες
  • [13] Προκαταρκτική συμφωνία Σουηδίας - Ισημερινού για ανάκριση του Τζ. Ασάνζ
  • [14] Αύξηση της καταθλιπτικής διάθεσης των Ελλήνων
  • [15] Δαιδαλώδεις και κατακερματισμένες, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα
  • [16] Συμβουλές για γιορτές χωρίς παιδικά ατυχήματα
  • [17] Τεστ αίματος κάνει διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως 16 χρόνια προτού εμφανισθεί η νόσος
  • [18] Επίθεση αγνώστων με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
  • [19] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν συγκυβερνούμε με τους δανειστές τη χώρα
  • [20] Το Top 10 του 2015 στη Φυσική - Σημαντικότερη ανακάλυψη φέτος η διπλή κβαντική τηλεμεταφορά
  • [21] Ποιες αποστολές σχεδιάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος για το 2016

  • [01] Όποιος και αν εκλεγεί οι άλλοι θα τον υπηρετήσουν λέει ο Α. Γεωργιάδης

    "Η ΝΔ ασφαλώς χρειάζεται χρόνο, αν στις 10 Ιανουαρίου έχουμε αρχηγό, δεν μπορεί να πει κανείς ότι στις 11 Ιανουαρίου το κόμμα θα είναι έτοιμο" δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9" ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμώντας, πάντως, ότι η ενότητα του κόμματος την επομένη των εσωκομματικών εκλογών δεν κινδυνεύει καθώς "μετά από μία τέτοια διαδικασία, που θα πάμε να επιλέξει αρχηγό ο κόσμος, ποιος έχει το πολιτικό ανάστημα να κάνει κάτι τέτοιο..."

    "Το φιάσκο δημιούργησε μία στενοχώρια και έλλειψη ενθουσιασμού, όμως πάμε μπροστά" είπε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση", με τον Κώστα Μπλιάτκα.

    Επισήμανε δε ότι "όποιος και αν εκλεγεί, οι άλλοι θα τον υπηρετήσουν, γιατί έτσι συμβαίνει σε μια εσωκομματική διαδικασία", αν και, όπως πρόσθεσε, "δεν μπορώ να πω ότι δεν παίζουν και τα πρόσωπα κανένα ρόλο".

    Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη ΝΔ θα κριθεί από σειρά παραγόντων, όπως "ποιοι θα ψηφίσουν, τι μηχανισμοί θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν πόσο κόσμο", αλλά και από το γεγονός ότι την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, ημέρα των εκλογών, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και άρα "ένα κομμάτι του κόσμου που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, δε θα μπορέσει να πάει να ψηφίσει".

    [02] Επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, στη Θεσσαλονίκη

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Στις 12.15' θα επισκεφθεί το Κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες του Δήμου Νεάπολης Συκεών, αμέσως μετά το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και στις 2 μ.μ. θα έχει συνάντηση με νέους στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου.

    Στις 5 το απόγευμα, η κ. Γεννηματά θα μιλήσει σε εκδήλωση με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τη Μακεδονία και τη Θράκη σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

    [03] Αμφισβήτησε δημοσιεύματα για στήριξη του Καραμανλή στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη ο Κ. Μητσοτάκης

    Βέβαιος ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο και ότι θα είναι ο νικητής στις εσωκομματικές εκλογές, δήλωσε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" o υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Αμφισβήτησε πληροφορίες και δημοσιεύματα για στήριξη του Κώστα Καραμανλή στην υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, λέγοντας: «Ποιος τα λέει αυτά τα πράγματα; Ποιοι είναι αυτοί οι περιβόητοι κύκλοι; Να βγουν επιτέλους να μιλήσουν ανοιχτά. Έχω κουραστεί να ακούω διαρροές από διαφόρους περιφερόμενους, οι οποίοι φέρονται ότι συνομιλούν με κάποιους. Όποιος έχει κάτι να πει να βγει να το πει ανοιχτά. Αν ο κ. Καραμανλής θέλει να βγει να στηρίξει κάποιον υποψήφιο να το πει ανοιχτά. Δεν τον έχω ακούσει να λέει κάτι τέτοιο. Εγώ προσωπικά το αμφισβητώ».

    Σχολιάζοντας μάλιστα τις πληροφορίες ότι «ο κ. Καραμανλής εκτιμά πως η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη είναι εκείνη που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης την επόμενη ημέρα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτήθηκε: «Δεν καταλαβαίνω. Γιατί εγώ δηλαδή δεν εξασφαλίζω την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας;».

    [04] «Η Εθνική Τράπεζα θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας»

    "Αφετηρία μιας νέας πορείας σηματοδοτεί το 2016 για την Εθνική Τράπεζα, η οποία συμπληρώνει το επόμενο έτος 175 χρόνιας ιστορίας", τόνισε η πρόεδρος του Δ.Σ,. της τράπεζας κα. Λ.Κατσέλη, πριν από λίγο, στην διάρκεια εκδήλωσης για την εισαγωγή των νέων μετοχών της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο.

    Η κα.Κατσέλη επεσήμανε ότι η ΕΤΕ, με ποιοτικό χαρτοφυλάκιο θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά. Χαρακτήρισε ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα το υψηλό ενδιαφέρον συμμετοχής των επενδυτών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ενώ τόνισε ότι η ΕΤΕ ήταν η μόνη τράπεζα που απευθύνθηκε σε έλληνες επενδυτές.

    Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ.Σ.Λαζαρίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η δύναμη της ΕΤΕ θα δώσει ώθηση στη χρηματιστηριακή αγορά επ' ωφελεία της ελληνικής οικονομίας.

    [05] Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

    Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις 7 από τις 13 μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της Ευρωζώνης, για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, από το πρόγραμμα χρηματοδότησης και αναμένεται να νομοθετήσει τις υπόλοιπες την Τρίτη, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    «Επτά από τις 13 έχουν ολοκληρωθεί τώρα», δήλωσε ο αξιωματούχος, που γνωρίζει τις συζητήσεις που είχαν την Παρασκευή οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group), προσθέτοντας: «Όλες οι υπόλοιπες και οτιδήποτε άλλο σχετικό, αναμένεται να εγκριθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο την Τρίτη. Η έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, που εκπροσωπούν τους πιστωτές, πρόκειται να ακολουθήσει την Τετάρτη».

    Μετά την έκθεση, οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι αποτελούν επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αναμένεται να έχουν τηλεφωνική διάσκεψη στο τέλος της εβδομάδας για να δώσουν το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

    [06] Πάνω από τις 580 μονάδες με άνοδο 0,45% ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο

    Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

    Μεγάλες πιέσεις δέχονται οι μετοχές της Εθνικής (-29,44% στα 0,254 ευρώ, αντιθέτως ανοδικά κινούνται η Alpha Bank(+2,30% στα 2,22 ευρώ), η Πειραιώς (+1,32% στα 0,23 ευρώ) και της Eurobank (+0,22% στα 0,930 ευρώ). Από σήμερα διαπραγματεύονται οι νέες μετοχές της Εθνικής που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:15 διαμορφώνεται στις 580,88 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,45%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 27,75 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,46%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,33%.

    [07] Στα Βραχνέικα της Πάτρας, το τυχερό δελτίο του τζόκερ που κέρδισε 15,5 εκατ. ευρώ

    Τον μεγάλο τυχερό της χθεσινής κλήρωσης του τζόκερ που κέρδισε 15,5 εκατομμύρια ευρώ αναζητούν από χθες το βράδυ στα Βραχνέικα της Πάτρας.

    Όμως, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιδιοκτήτρια του πρακτορείου του ΟΠΑΠ Όλγα Κορδά, δεν αποκλείεται ο τυχερός να μην είναι από τα Βραχνέικα, αλλά κάποιος περαστικός.«Έξω από το πρακτορείο μου, που βρίσκεται στην οδό Πατρών - Πύργου, αλλά μέσα στα Βραχνέικα, υπάρχει μεγάλος χώρος όπου συχνά σταματούν περαστικοί, παίζουν κάποιο δελτίο τυχερού παιχνιδιού και στην συνέχεια φεύγουν» λέει.

    Αναφερόμενη στην πιθανότητα ο υπερτυχερός να είναι κάτοικος Βραχνείκων σημειώνει πως «το βέβαιο είναι πως από σήμερα όλοι θα παρατηρούν στα Βραχνέικα, ποιος μπορεί να είναι πολύ χαρούμενος ή δαπανά περισσότερα χρήματα, ώστε να βρουν τον μεγάλο νικητή».

    Επίσης, η Όλγα Κορδά θεωρεί πιθανό ο μεγάλος τυχερός να μην είναι κάποιος που παίζει συστηματικά τζόκερ, βασιζόμενη στο γεγονός, ότι το τυχερό δελτίο συμπληρώθηκε μέσω της τυχαίας επιλογής αριθμών.

    Απαντώντας στη ερώτηση για το πότε μπορεί να παίχθηκε το τυχερό δελτίο, αξίας μόλις 2,5 ευρώ, είπε πως δεν μπορεί να το γνωρίζει, διότι το σύστημα δεν παρέχει αυτή την δυνατότητα.

    [08] Πυροβόλησαν στο πόδι 58χρονο και του πήραν τη μηχανή

    Αγνωστοι πυροβόλησαν στο πόδι 58χρονο άνδρα, νωρίς το πρωί, στην περιοχή Ρέντη, προκειμένου να του κλέψουν τη μηχανή του.Ο άτυχος άνδρας, ενώ βρισκόταν στην οδό Αθηνάς, τον προσέγγισαν δύο άγνωστοι και προσπάθησαν να του πάρουν τη μηχανή του. Μόλις εκείνος αντέδρασε, τον πυροβόλησαν στο πόδι και κατάφεραν τελικά να του κλέψουν τη μηχανή.

    Ο 58χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Τζάνειο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [09] Τηλεμαραθώνιος για τα προσφυγόπουλα, στην ΕΡΤ

    Τηλεμαραθώνιο με θεματικό τίτλο «Βοηθήστε τα προσφυγόπουλα», διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef, σήμερα 14 Δεκεμβρίου.

    O τηλεμαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί από την ΕΡΤ και θα ξεκινήσει στις 18:00 από τη συχνότητα της ΕΡΤ2, με σκοπό να εξασφαλίσει χρήματα για την παροχή ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης και προστασίας των παιδιών και των μητέρων.

    Μηνύματα συμπαράστασης θα στείλουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων.

    Στο στούντιο της ΕΡΤ θα βρεθούν καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, αθλητές και συγγραφείς. Σημαντική βοήθεια θα προσφέρουν πολλοί δήμοι της Αττικής και της περιφέρειας με κουμπαράδες και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ενώ πολλά σχολεία - δημόσια και ιδιωτικά - θα δραστηριοποιηθούν και φέτος για το μεγάλο σκοπό.

    Το μήνυμα του τηλεμαραθωνίου θα μεταφέρει σε όλη τη χώρα η Ελληνική Ραδιοφωνία από τους σταθμούς της ΕΡΤ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, καθώς και στους απανταχού Έλληνες από τη «Φωνή της Ελλάδας».

    [10] Ο γαλλικός Τύπος για τις περιφερειακές εκλογές: «Ανακουφισμένοι, αλλά...»

    Ο γαλλικός Τύπος διστάζει σήμερα ανάμεσα σε τίτλους όπως «Ήττα για όλους» ή «Εκλογές χωρίς νικητή» την επομένη των περιφερειακών εκλογών από τις οποίες το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο βγήκε με ένα νέο ποσοστό ρεκόρ, αλλά χωρίς κέρδη.

    Εδώ και μία εβδομάδα, η Liberation είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πλησιάζει», μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών όπου το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο σε έξι περιφέρειες της Γαλλίας. «Ανακουφισμένοι, αλλά...», είναι ο σημερινός τίτλος της εφημερίδας. «Η ρεπουμπλικανική άμυνα απέτρεψε τα χειρότερα, ήρθε η ώρα να περάσουμε στην επίθεση» γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα.

    «Η ανακούφιση είναι μεγάλη μεταξύ των μετριοπαθών ψηφοφόρων. Ωστόσο, δεν πρέπει, για να χρησιμοποιήσουμε την διάσημη έκφραση, να είναι "lache soulagement"», γράφει η La Croix, χρησιμοποιώντας την ιστορική δήλωση του σοσιαλιστή ηγέτη Λεόν Μπλουμ, την επομένη των συμφωνιών του Μονάχου. «Με άλλα λόγια απετράπη ο άμεσος κίνδυνος. Αλλά, εάν δεν θέσουμε σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον, δεν θα έχουμε κερδίσει παρά μία αναβολή», προειδοποιεί η εφημερίδα η οποία τιτλοφορεί την πρώτη της σελίδα με την αυστηρή φράση «Ήττα για όλους».

    «Είναι μία ψηφοφορία χωρίς νικητή», είναι ο τίτλος της μεγάλης τοπικής εφημερίδας «La Voix du Nord». Το Εθνικό Μέτωπο κερδίζει στον πρώτο γύρο και χάνει στο δεύτερο, η δεξιά δεν επωφελείται από την παραδοσιακή τιμωρητική ψήφο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάνει την τοπική υπεροχή του".

    Έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε πέντε και επτά περιφέρειες αντίστοιχα, «η αριστερά και η δεξιά δεν πρέπει να κάνουν το λάθος να επιστρέψουν στις δουλίτσες του, σαν να μην έγινε τίποτε», προειδοποιεί η Le Figaro. «Το Εθνικό Μέτωπο δεν εξαφανίσθηκε, το αντίθετο. Για τους αντιπάλους του, η υποχρέωση να αρθούν στο ύψος της εμπιστοσύνης που ανανεώθηκε απέναντί τους είναι ακόμη μεγαλύτερη».

    «Χθες, οι Γάλλοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους: ψήφισαν, μαζικά. Περιμένουμε από τους αιρετούς να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να συμφιλιωθούν με τον λαό», γράφει η εφημερίδα Le Parisien/Aujourd'hui en France.

    «Οι βεβαιότητες πρέπει να ανατραπούν, οι ρουτίνες πρέπει να εγκαταλειφθούν, πρέπει να δοκιμασθούν πολιτικές...αλλά δεν θα είναι δυνατόν να παραμείνουμε με το όπλο παρά πόδα», γράφει η L'Umanite η οποία χαιρετίζει την «έγερση των πολιτών» στον δεύτερο γύρο.

    Για την εφημερίδα Les Echos, «η ισχυρή κινητοποίηση έφερε την ήττα του Εθνικού Μετώπου». «Η απώθηση που εμπνέει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν παραμένει πλειοψηφική τάση και ωθεί τους ψηφοφόρους στην κινητοποίηση όταν εμφανίζεται ο κίνδυνος», γράφει η οικονομική εφημερίδα.

    [11] Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στη Γάζα

    Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε «στρατιωτικές θέσεις» της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μετά την ρίψη μιας παλαιστινιακής ρουκέτας εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός. Από την ρουκέτα και τους βομβαρδισμούς δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και παλαιστινιακές πηγές. «Χθες το βράδυ (...) μια ρουκέτα ερρίφθη από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός, στην οποία διευκρινίζει: «Δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός».

    «Σε απάντηση σε αυτήν την επίθεση, αεροπλάνα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έβαλαν στόχο δύο στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», προσθέτει ο ισραηλινός στρατός.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για την 21η ρουκέτα που εκτοξεύεται από την Γάζα από την αρχή του έτους. Η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

    [12] Η έλευση του τυφώνα Μελόρ απειλεί τις κεντρικές Φιλιππίνες

    Περισσότεροι από 750.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στις κεντρικές Φιλιππίνες ενόψει της έλευσης του τυφώνα Μελόρ, που μπορεί να προκαλέσει γιγάντια κύματα, κατολισθήσεις και πλημμύρες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

    Ο Μελόρ έφθασε σήμερα το πρωί στο βόρειο Σαμάρ, αγροτικό νησί στο κέντρο του αρχιπελάγους όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι, συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 185 χλμ. την ώρα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.Δεν υπάρχουν επί του παρόντος πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    [13] Προκαταρκτική συμφωνία Σουηδίας - Ισημερινού για ανάκριση του Τζ. Ασάνζ

    Η Σουηδία κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με τον Ισημερινό που θα επιτρέψει σε Σουηδούς εισαγγελείς να ανακρίνουν τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου έχει καταφύγει, σε σχέση με τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού σε βάρος δύο γυναικών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Η νομική συμφωνία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα του Ισημερινού έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Κίτο.

    Ο 44χρονος Αυστραλός αρνείται να εγκαταλείψει την πρεσβεία φοβούμενος μήπως εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα διωχθεί ποινικά για τη δημοσίευση το 2010 από το WikiLeaks 500.000 απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για το Ιράκ και Αφγανιστάν και 250.000 διπλωματικών εγγράφων, σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία.

    [14] Αύξηση της καταθλιπτικής διάθεσης των Ελλήνων

    Αρνητικά συναισθήματα όπως ανασφάλεια - αγωνία - φόβο, θυμό - αγανάκτηση, απογοήτευση - πίκρα - θλίψη, άγχος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης εκφράζει πάνω από το 44% των Ελλήνων, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εμφανίζεται σε άτομα με χαμηλό εισόδημα και παράλληλα παρατηρείται αύξηση της καταθλιπτικής διάθεσης. Επιπλέον, η υγεία των Ελλήνων καταγραφει πτωτική τάση, ενώ ένα 25% αδυνατεί να λάβει τη θεραπεία του για λόγους κόστους.

    Σύμφωνα με έρευνα της GPO, για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για την υγεία και την περίθαλψη του ελληνικού πληθυσμού υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης, η υγεία του ελληνικού πληθυσμού καταγράφεται ως σταθερά πτωτική, διαπιστώνεται, ευθεία συσχέτιση του αυτοαναφερόμενου επιπέδου υγείας με το εισόδημα, που κατά μέσον όρο βαθμολογείται 74% με το 100 να αντιστοιχεί σε άριστη υγεία, συσχέτιση των χρόνιων προβλημάτων υγείας με την ηλικία, την παχυσαρκία αλλά και το μορφωτικό επίπεδο. Όσον αφορά την κοινωνική διάσταση της έρευνας, καταγράφηκε ότι περίπου 1/3 των Ελλήνων τον περισσότερο καιρό δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στους λογαριασμούς, και ότι στην ομάδα του πληθυσμού που το σύνολο των εισοδημάτων κατευθύνεται σε λογαριασμούς και χρέη, η αυτοεκτίμηση υγείας είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο. Για λόγους κόστους, ένα 25% του πληθυσμού δεν έλαβε τη θεραπεία του ή δεν έκανε ενδεδειγμένες εξετάσεις.

    [15] Δαιδαλώδεις και κατακερματισμένες, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα

    Δαιδαλώδεις και κατακερματισμένες παραμένουν οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα, με τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης και, πάνω απ' όλα, τη λογική της διαχείρισης κυρίως της αρρώστιας και όχι της υγείας.

    Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού παρόλο που έχει θεσπιστεί από το 1983, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ, η «εστίαση στον ασθενή», είναι σημείο στο οποίο πάσχει το σύστημα υγείας, με την πρωτοβάθμια φροντίδα στη χώρα μας να έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη στην Ευρώπη, ωστόσο και στο εξωτερικό, το ιδανικό σύστημα πρωτοβάθμια φροντίδα ακόμη αναζητείται. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα από τη συζήτηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στο πλαίσιο του 11ου συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

    Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ΠΦΥ ανέφερε η Σοφία Δημοπούλου, MSc, Συντονίστρια, διευθύντρια, Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας Χαλκιδικής, διευκρινίζοντας ότι από τους τρεις βασικούς πυλώνες που απαρτίζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα , δηλαδή, α) αγωγή-προαγωγή και άρα πρόληψη και προάσπιση της υγείας, β) διάγνωση, περίθαλψη και θεραπεία και γ) παρακολούθηση, αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη ή τελική φροντίδα, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Π.Φ.Υ.) στην Ελλάδα περιλαμβάνει μόνο τον δεύτερο.

    [16] Συμβουλές για γιορτές χωρίς παιδικά ατυχήματα

    Συμβουλές για γιορτές με ασφάλεια, δίνει στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου στο "Πρακτορείο FM" η Έφη Κουτσάκου, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος. Η κ. Κουτσάκου διευκρινίζει ότι όλα όσα αναφέρει, είναι η ενημέρωση που λαμβάνει το Σωματείο από παιδιατρικά νοσοκομεία, στα οποία παρατηρείται αύξηση παιδικών τραυματισμών τις γιορτινές ημέρες.

    Σχετικά με τον στολισμό του δέντρου η κ Κουτσάκου επισημαίνει: «Αυτές οι φανταχτερές πολύ όμορφες μπάλες του δέντρου, πολύ εύκολα γίνονται αιτία τραυματισμού για τα παιδιά, για αυτό καλό είναι να τις τοποθετούμε ψηλά στο δέντρο. Τα φωτάκια του δέντρου πανέμορφα και αυτά, καταλήγουν όμως σε κάποια πρίζα. Προσοχή στις πρίζες και στα ηλεκτρικά καλώδια, γιατί πάντοτε υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και σε πολλά παιδάκια αρέσει να τα ανάβουν και να τα σβήνουν και να ασχολούνται και με την πρίζα. Πρέπει οι γονείς να είναι πάρα πολύ προσεχτικοί, γιατί το παιδί δεν ξέρει τον κίνδυνο».

    Μεγάλη προσοχή θέλουν αυτές οι πολύχρωμες μεγάλες και φανταχτερές πλαστικές σακούλες, λέει η κ Κουτσάκου. «Θέλει προσοχή να μην αφήνουν οι γονείς τα παιδιά να παίζουν με τις σακούλες, γιατί βάζουν καμιά φορά μέσα το κεφαλάκι τους και υπάρχει φόβος ασφυξίας»

    Τα παιχνίδια ενώ προσφέρουν μεγάλη χαρά στα παιδιά, μπορούν να γίνουν αιτία πολύ σοβαρών ατυχημάτων αναφέρει η κ. Κουτσάκου. «Πρέπει να πηγαίνουμε σε εξειδικευμένα μαγαζιά, στα οποία υπάρχουν πωλητές για να μας καθοδηγήσουν, για την επιλογή ενός δώρου σε σχέση με την ηλικία του παιδιού. Επίσης πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα του παιχνιδιού πριν το αγοράσουμε, αν είναι σωστά συναρμολογημένο, αν δεν σπάει εύκολα, αν είναι βαμμένο με τοξικά χρώματα. Όταν αγοράζουμε μπογιές, μαρκαδόρους, πλαστελίνες, πρέπει να ελέγχουμε αν στη συσκευασία αναγράφεται ότι δεν είναι τοξικές. Επίσης, πρέπει να ελέγχουμε αν τα παιχνίδια περιέχουν εύφλεκτα υλικά».

    [17] Τεστ αίματος κάνει διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως 16 χρόνια προτού εμφανισθεί η νόσος

    Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος, που μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως 16 χρόνια, προτού η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της. Το τεστ βασίζεται στη διάγνωση αντισωμάτων για μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη, την τενασίνη-C (cTNC), η οποία υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα των ασθενών.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρευματολογίας Κένεντι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κιμ Μίντγουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για ρευματικές παθήσεις «Annals of the Rheumatic Diseases», ανακοίνωσαν ότι, σε δοκιμές με πάνω από 2.000 ασθενείς, το τεστ κάνει διάγνωση της νόσου αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωσή της με ακρίβεια γύρω στο 50%. Επίσης έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (98%) στο να αποκλείει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

    Η νόσος προκαλεί χρόνια φλεγμονή και επώδυνο πρήξιμο των αρθρώσεων.

    [18] Επίθεση αγνώστων με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    Διπλή επίθεση από αγνώστους, που έριξαν μολότοφ, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

    Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 22:30, οπότε οι άγνωστοι έριξαν επτά μολότοφ. Λίγη ώρα, όμως, πριν από τα μεσάνυχτα, οι άγνωστοι επανήλθαν και έριξαν έξι μολότοφ τη δεύτερη φορά, προκαλώντας υλικές ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    Για τις δύο αυτές επιθέσεις δεν έγινε κάποια προσαγωγή.

    [19] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν συγκυβερνούμε με τους δανειστές τη χώρα

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αποτραπεί η μείωση των κύριων συντάξεων, αφήνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

    "Δεν συγκυβερνούμε με τους δανειστές τη χώρα", τονίζει και εξηγεί πως "όποια και αν είναι η αρνητική επίδραση τυχόν αύξησης των εισφορών, δεν συγκρίνεται με το υφεσιακό αποτέλεσμα που θα έχει η δωδέκατη μείωση συντάξεων". Δηλώνει πως "δεν είναι συνταγματικά ανεκτό να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια η εθνική σύνταξη", ενώ στην απαίτηση των δανειστών για κατάργηση της δεκαπενταετίας απαντά πως "το συνταξιοδοτικο δικαίωμα θα συνεχίσει να θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 15, τουλάχιστον, ετών ασφάλισης και του ορίου συνταξιοδότησης.

    Για το ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι θα καταρτιστεί μελέτη επιπτώσεων της σταδιακής κατάργησής του, ώστε να υπάρξει βεβαιότητα για την ομαλή μετάβαση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

    [20] Το Top 10 του 2015 στη Φυσική - Σημαντικότερη ανακάλυψη φέτος η διπλή κβαντική τηλεμεταφορά

    Η ταυτόχρονη κβαντική τηλεμεταφορά δύο ιδιοτήτων ενός θεμελιώδους σωματιδίου, του φωτονίου, ανακηρύχθηκε «ανακάλυψη της χρονιάς» από το περιοδικό «Physics World» (Κόσμος της Φυσικής) του Ινστιτούτου Φυσικής με έδρα το Λονδίνο.Το 1993 είχε για πρώτη φορά δειχθεί θεωρητικά ότι είναι δυνατή η τηλεμεταφορά μιας κβαντικής κατάστασης. Έκτοτε, όλο και περισσότερες ερευνητικές ομάδες ανακοινώνουν νέες επιτυχίες κβαντικής τηλεμεταφοράς σε ολοένα μεγαλύτερες αποστάσεις.

    Όμως οι Γιαν-Γουέι Παν και Τσαογιάνγκ Λου του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, ήσαν οι πρώτοι που κατάφεραν να πετύχουν διπλή τηλεμεταφορά, τόσο της πόλωσης, όσο και της τροχιακής στροφορμής ενός φωτονίου σε ένα άλλο μακρινό φωτόνιο. Το επόμενο βήμα θα είναι η τριπλή -ή και η πολλαπλή-κβαντική τηλεμεταφορά. Ίσως κάποτε η ολική τηλεμεταφορά ενός ανθρώπου ή αντικειμένου αλά «Σταρ Τρεκ» περάσει απο την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα.

    [21] Ποιες αποστολές σχεδιάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος για το 2016

    H Ευρώπη θα «πατήσει» στον 'Αρη μέσα στο 2016, μία αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η οποία θα αποτελέσει το αποκορύφωμα του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος κατά το νέο έτος.

    Η πρώτη αποστολή ExoMars θα ανοίξει ένα νέο φιλόδοξο κεφάλαιο στη διαστημική ιστορία της Ευρώπης, η οποία πλέον θα περάσει από την εξ ουρανού (δορυφορική) παρατήρηση του «κόκκινου» πλανήτη στην επιτόπια. Η εκτόξευση, πάνω σε ένα πύραυλο «Proton» της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2016 και η άφιξη στον 'Αρη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 December 2015 - 9:32:28 UTC