Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram
  • [02] Βέβαιος ότι η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου στη ΝΔ θα ολοκληρωθεί ομαλά, δήλωσε ο Γ. Πλακιωτάκης
  • [03] Για ρεσιτάλ υποκρισίας του πρωθυπουργού κάνει λόγο το ΚΚΕ
  • [04] Υπερκαλύφθηκε με μετρητά και δεσμευτικές προσφορές το βασικό σενάριο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank
  • [05] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα για την 72η επέτειο του ολοκαυτώματος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [06] Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα - Κινητοποιήσεις εργαζομένων
  • [07] Ο Μπ. Ομπάμα χαιρετίζει τη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, «την καλύτερη ευκαιρία μας να σώσουμε τον μοναδικό πλανήτη που έχουμε»
  • [08] Σαουδική Αραβία: Μια γυναίκα εξελέγη στη Μέκκα, στις πρώτες εκλογές στις οποίες μπορούσαν να συμμετάσχουν οι γυναίκες
  • [09] Την πολιτική της για υποδοχή προσφύγων χωρίς περιορισμό ανώτατου ορίου υπερασπίστηκε η καγκελάριος Μέρκελ
  • [10] Γαλλία-COP21: Υπεγράφη η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

  • [01] Συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram

    Σημαντικές τόσο για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης όσο και επειδή οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή απαιτούν τακτικό συντονισμό και συνεργασία, χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής που έγινε στην Αθήνα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, στο κύριο θέμα της στην πρώτη σελίδα.

    Τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος είναι: «Ελλάδα και Αίγυπτος: Συνεργασία για την αντιμετώπιση των απειλών - Η ενέργεια αποτελεί πεδίο συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης - Συμφωνήσαμε με τον Σίσι την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας - Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον τρίτου - Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την Αίγυπτο»

    Η συνέντευξη δόθηκε στην Αθήνα, μετά το τέλος της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνάντησης των ηγετών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν την Τριμερή Συνάντηση, όπως η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η ίδρυση του Παλαιστινιακού Κράτους, αλλά και οι πρωτοβουλίες για ειρήνη, συμφιλίωση και δημοκρατία στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη και για αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς και για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης και ανθρώπινης προσέγγισης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ειδική αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός στις οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις, καθώς και στην επιτάχυνση της διαδικασίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

    [02] Βέβαιος ότι η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου στη ΝΔ θα ολοκληρωθεί ομαλά, δήλωσε ο Γ. Πλακιωτάκης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης συναντήθηκε με τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για την καθιερωμένη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες προκειμένου να τους ευχαριστήσει για τον αγώνα τους για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

    Αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές, ανέφερε πως ένα ατυχές γεγονός δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν στις 22 Νοέμβριου και αυτό έπληξε την εικόνα και το κύρος της παράταξης και πλήγωσε τους φίλους της ΝΔ. Προσέθεσε ότι ανέλαβε σε μια δύσκολη συγκυρία, με στόχο να συντονίσει τις εσωκομματικές διαδικασίες και ταυτόχρονα όμως να εκπληρώσει άρτια τον θεσμικό του ρόλο.

    Τόνισε ότι πρωταρχικό του μέλημα είναι η διατήρηση της ενότητας και η προσπάθεια του να λειτουργήσει συνθετικά ώστε να διασφαλίσει την εσωκομματική ηρεμία.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) και όλα τα κομματικά στελέχη, και πιστεύει ότι έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου.

    [03] Για ρεσιτάλ υποκρισίας του πρωθυπουργού κάνει λόγο το ΚΚΕ

    "Την ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου, προωθώντας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα ακόμη πακέτο αντιλαϊκών μέτρων (περαιτέρω απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, επιδείνωση των δανειοληπτών κόκκινων δανείων κ.α.), ο πρωθυπουργός σε ένα ακόμη ρεσιτάλ υποκρισίας μιλάει για κοινωνική ευαισθησία και προστασία των αδυνάμων" αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την ομιλία του Α. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. "Τέρμα πια στην κοροϊδία, ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, κλιμακώνοντας τον αγώνα του, ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που τον οδηγούν στη χρεοκοπία για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου" αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [04] Υπερκαλύφθηκε με μετρητά και δεσμευτικές προσφορές το βασικό σενάριο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank

    Υπερκαλύφθηκε με μετρητά και δεσμευτικές προσφορές το βασικό σενάριο των 584 εκατ. ευρώ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, για το υπόλοιπο δε ποσό μέχρι την κάλυψη και του δυσμενούς σεναρίου των 748 εκατ. ευρώ συνολικώς έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα σημαντικές επιπλέον προσφορές.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, για τον λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ανέβαλε για την 18η Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους την καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Έτσι η Attica Bank, αναφέρει η ανακοίνωση "με την στήριξη των μετόχων της, φιλοδοξεί να παραμείνει η μόνη εισηγμένη Ελληνική Τράπεζα που θα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια από το εσωτερικό και το εξωτερικό, ώστε απερίσπαστη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας".

    [05] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα για την 72η επέτειο του ολοκαυτώματος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

    Κορυφώνονται σήμερα στα Καλάβρυτα οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 72 χρόνων από το ολοκαύτωμα.Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων, σύμφωνα με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της μαρτυρικής πόλης.

    Ειδικότερα, το πρωί θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό των Καλαβρύτων πάνδημο μνημόσυνο για τους Καλαβρυτινούς που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Χασάπη.

    Στις 11.00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο τόπο θυσίας και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

    Στην συνέχεια, σε ειδική τελετή που θα γίνει το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων και ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς θα του επιδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και θα παραδώσει τα έπαθλα στους νικητές - δρομείς του δρόμου θυσίας, που διοργανώνεται, φέτος, για πρώτη φορά, σε συνεργασία του δήμου με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.

    [06] Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα - Κινητοποιήσεις εργαζομένων

    Ανοιχτά είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις καθημερινές μέχρι τις 9.30 το βράδυ, ενώ ανοιχτά θα είναι και τις τρεις Κυριακές έως το τέλος του έτους.

    Η πρώτη μέρα του νέου χρόνου είναι αργία, ενώ και τοΣάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας τους, ενώ σε πολλά γίνεται απογραφή.

    Απεργία για σήμερα έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

    Εικοσιτετράωρη απεργία στον κλάδο του εμπορίου προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος για την Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2015. Η συγκέντρωση της ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της οδού Ερμού στις 11 το πρωί.Η συγκεκριμένη Κυριακή είναι μία από τις οκτώ Κυριακές, κατά τις οποίες επιτρέπεται η ελεύθερη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

    Οι εμποροϋπάλληλοι διαμαρτύρονται διότι όπως υποστηρίζουν, "το νομοθετικό πλαίσιο θα εξοντώσει τους εμποροϋπαλλήλους, αφού τους αναγκάζει να εργαστούν συνεχόμενα, χωρίς καμιά ανάπαυση, για πάνω από ένα μήνα και μάλιστα στην πλειοψηφία τους απλήρωτοι για την Κυριακάτικη εργασία".

    Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, "που σαν τελικό στόχο έχουν τη μονοπώληση του εμπορίου από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά, οδηγώντας σε λουκέτο εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους".

    [07] Ο Μπ. Ομπάμα χαιρετίζει τη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, «την καλύτερη ευκαιρία μας να σώσουμε τον μοναδικό πλανήτη που έχουμε»

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την υιοθέτηση μιας «ισχυρής» και «φιλόδοξης» συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι, κρίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

    «Το πρόβλημα δεν λύθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού, αλλά αυτή δημιουργεί το σταθερό πλαίσιο που έχει ανάγκη ο κόσμος για να επιλύσει την κρίση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

    «Δημιουργεί τον μηχανισμό και την αρχιτεκτονική για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση με αποτελεσματικό τρόπο», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας πως ο κόσμος συσπειρώθηκε γύρω από αυτή την «ισχυρή συμφωνία» και κρίνοντας πως «ανήλθαμε στο ύψος των περιστάσεων».

    «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η στιγμή μπορεί να σηματοδοτήσει μια καμπή για τον κόσμο», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι εύκολος.

    [08] Σαουδική Αραβία: Μια γυναίκα εξελέγη στη Μέκκα, στις πρώτες εκλογές στις οποίες μπορούσαν να συμμετάσχουν οι γυναίκες

    Μια γυναίκα εξελέγη στην περιφέρεια της Μέκκας (δυτική Σαουδική Αραβία) στις πρώτες εκλογές στο υπερσυντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στις οποίες οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική Εκλογική Επιτροπή.

    Η Σάλμα μπεν Χιζάμπ αλ-Οτέιμπι εξελέγη χθες, Σάββατο, στο δημοτικό συμβούλιο της Μάντρακαχ, μιας τοποθεσίας στην περιφέρεια της Μέκκας, του πιο ιερού τόπου του ισλάμ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της τοπικής Εκλογικής Επιτροπής Οσάμα αλ-Μπαρ, ανακοινώνοντας τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

    Όλοι οι υποψήφιοι διεκδικούσαν μια έδρα στα 284 δημοτικά συμβούλια, τις συνελεύσεις με περιορισμένες εξουσίες που είναι οι μόνες στο βασίλειο που αποτελούνται από αιρετούς αντιπροσώπους.

    Στην περιφέρειά της, η Σάλμα μπεντ Χιζάμπ αλ-Οτέιμπι είχε αντιπάλους επτά άνδρες και δύο γυναίκες, σύμφωνα με τον Οσάμα αλ-Μπαρ.

    [09] Την πολιτική της για υποδοχή προσφύγων χωρίς περιορισμό ανώτατου ορίου υπερασπίστηκε η καγκελάριος Μέρκελ

    Την πολιτική της για υποδοχή προσφύγων χωρίς περιορισμό ανώτατου ορίου υπερασπίστηκε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

    "Δεν μπορούμε να λύσουμε το προσφυγικό στα γερμανοαυστριακά σύνορα", δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Augsburger Allgemeine" και έκανε λόγο για ζήτημα αξιοπιστίας και συνέπειας λόγων και έργων.

    "Αν εγώ σήμερα ως καγκελάριος θέσω ένα όριο και αυτό το όριο δεν τηρηθεί, επειδή ήρθαν περισσότεροι άνθρωποι, τότε δεν θα έχω κρατήσει την υπόσχεσή μου και θα έχω επιδεινώσει το πρόβλημα", δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι εργάζεται προκειμένου να μειωθούν οι αριθμοί, στην κατεύθυνση της κατανομής μεταξύ των κρατών-μελών και της συνεργασίας με την Τουρκία.

    [10] Γαλλία-COP21: Υπεγράφη η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

    Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή υιοθέτησαν το Σάββατο το βράδυ μια ιστορική συμφωνία που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    «Κοιτάζω την αίθουσα, βλέπω ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς, ενώ η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέβηκε στο βήμα και μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών σήκωσαν ψηλά τα χέρια τους κρατώντας ο ένας τον άλλο, ενώ η γενική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή Κριστιάνα Φιγκέρες και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Γαλλίας Λοράνς Τουμπιανά αγκαλιάστηκαν.

    Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως τα κύματα καύσωνα, η ξηρασία, οι πλημμύρες και η τήξη των πάγων, η συμφωνία θέτει τον πολύ φιλόδοξο στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης «αρκετά πιο κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου».

    Προτρέπει επιπλέον τα κράτη που την υπέγραψαν να «συνεχίσουν τις προσπάθειες για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς κελσίου» σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, ένα πάγιο αίτημα των πλέον ευάλωτων χωρών. Έως σήμερα στόχος ήταν οι 2 βαθμοί κελσίου.

    Η χορήγηση βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, που αναμένεται να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο το 2020, αναμένεται να είναι «ένα κατώτατο όριο», και απευθύνεται έκκληση να αναθεωρηθεί επί τα βελτίω. Αυτό αποτελούσε επίσης μια αξίωση των χωρών του Νότου.

    Στην ολομέλεια της Συνόδου, ενθουσιώδεις ομιλίες εκφωνήθηκαν σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας, ενώ μονάχα η Νικαράγουα εξέφρασε επιφυλάξεις

    Χαιρετίζουν τη συμφωνία για το κλίμα οι ΜΚΟ

    Το σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα, που παρουσιάστηκε σήμερα στη διάσκεψη του ΟΗΕ, αποτελεί μια «στροφή», δήλωσαν σήμερα ΜΚΟ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στο ότι παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση προς τα πάνω των εθνικών σχεδίων μείωσης των εκπομπών ρύπων.

    Το σύμφωνο στέλνει στην «άσχημη πλευρά της Ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, που είναι εν πολλοίς η αιτία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, εκτιμησε η Greenpeace.

    «Ο τροχός της δράσης γυρίζει αργά, όμως στο Παρίσι γύρισε. Το κείμενο τοποθετεί τη βιομηχανία των ενεργειών από ορυκτά καύσιμα στην άσχημη πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε ο διευθυντής της Greenpeace, Κούμι ΝαΊντου.

    Διαβάστε επίσης:

    Μ. Βάλς: Ιστορική η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 December 2015 - 7:32:23 UTC