Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 20 Δεκεμβρίου η ΝΔ αλλάζει σελίδα, λέει ο Απ. Τζιτζικώστας
  • [02] Μ.Σπυράκη: Η κυβέρνηση να απαντήσει αν μετέφερε στην περίοδο 2014-2020 τα έργα του ΕΣΠΑ που δεν ολοκληρώθηκαν
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα η αύξηση φόρου στα καπνικά προϊόντα
  • [04] WSJ: Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά 52,5% προβλέπει έγγραφο του ESM
  • [05] Τι ζητούν οι δανειστές για την κατώτατη σύνταξη
  • [06] «Ανάπηρος» προσπάθησε να ληστέψει τράπεζα αλλά όταν απέτυχε έφυγε... τρέχοντας
  • [07] Στο δημαρχείο της Αθήνας θέλει να υπογραφεί ο Γ. Καμίνης το πρώτο Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού
  • [08] Ζ. Γκάμπριελ: Η λιτότητα της Μέρκελ «ανέβασε» τη Λεπέν
  • [09] Ο Άσαντ δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση
  • [10] Ταξίδι στο χρόνο και τη λογοτεχνία από το ΑΠΘ
  • [11] Δ. Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν εργάζεται για την εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης για τις συνεχείς ροές προσφύγων
  • [12] «Η διαδικασία για την απομείωση του χρέους έχει ξεκινήσει ήδη να οργανώνεται»
  • [13] Νέος γύρος επαφών κυβέρνησης - θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια

  • [01] Στις 20 Δεκεμβρίου η ΝΔ αλλάζει σελίδα, λέει ο Απ. Τζιτζικώστας

    Την εκτίμηση ότι στις 20 Δεκεμβρίου η Νέα Δημοκρατία θα γυρίσει οριστικά σελίδα έκανε σήμερα από τα Χανιά ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Απόστολος Τζιτζικώστας που λίγες ημέρες πριν τις «γαλάζιες» κάλπες επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Κρήτη.

    «Βλέπω δίπλα μου ανθρώπους έτοιμους στις 20 Δεκεμβρίου που έχουμε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου να τα αλλάξουμε όλα. Να γυρίσομε σελίδα, να αφήσουμε πίσω όσα μας στεναχώρησαν και να κρατήσομε τα καλά. Να κάνουμε μια Νέα Δημοκρατία και πάλι ελκυστική, που θα μιλά και πάλι στην κοινωνία, που θα απαντά στις αγωνίες των πολιτών με συγκεκριμένο σχέδιο. Μια Νέα Δημοκρατία που θα ζητήσει και πάλι με αξιώσεις την εμπιστοσύνη όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, κατά την επίσκεψή του στη Δημοτική Αγορά Χανίων και προσέθεσε: «Υπέβαλα την υποψηφιότητα μου γιατί πολύ απλά πιστεύω ότι μπορώ να ξανακάνω τη ΝΔ μια μεγάλη παράταξη που πολύ σύντομα θα βάλει ένα τέλος σε αυτή την καταστρεπτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

    Είπε ακόνη ότι στην παράταξη της ΝΔ υπάρχει ένα «ισχυρό ρεύμα αλλαγής», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αναδειχθεί από τις 20 Δεκεμβρίου ο νέος πρόεδρος, λέγοντας ότι «θα είναι προς το συμφέρον και της χώρας αλλά και της ΝΔ».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν στην εκλογική διαδικασία της 20ης Δεκεμβρίου θα είναι τέσσερις οι υποψήφιοι πρόεδροι, εμφανίστηκε βέβαιος για αυτό, τόνισε ότι τα όποια σενάρια διακινούνται περί λιγότερων υποψηφίων είναι εκ του πονηρού και συμπλήρωσε πώς, «η ΝΔ το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα αλλάξει οριστικά σελίδα, θα είναι μια νέα Νέα Δημοκρατία».

    [02] Μ.Σπυράκη: Η κυβέρνηση να απαντήσει αν μετέφερε στην περίοδο 2014-2020 τα έργα του ΕΣΠΑ που δεν ολοκληρώθηκαν

    «Υπάρχει μία Έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία λέει ότι, κατά την εκτίμησή της, η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει κονδύλια στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εφόσον δεν ολοκλήρωσε, μέχρι το τέλος του 2015 συγκεκριμένα έργα, που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει, εάν έχει μεριμνήσει να μεταφέρει στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 σημαντικά έργα, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης και τα ληξιαρχεία.

    «Ζητά αυτή η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Κομισιόν να μάθει ποιο είναι το σημείο, στο οποίο βρίσκονται αυτά τα έργα και πώς θα γίνει η ανάκτηση των πόρων από το προηγούμενο κοινοτικό πλαίσιο, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει αυτά τα έργα», είπε η κ. Σπυράκη, μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινά», που παρουσιάζουν ο Χρήστος Μάτης και η Νικόλ Καζαντζίδου.

    Η ευρωβουλευτής σημείωσε πως για τα έργα της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 «ήταν προφανές ότι δεν υπήρχε πιθανότητα παράτασης», διευκρινίζοντας ότι «παράταση θα δινόταν μόνο με αλλαγή κανονισμού και η αλλαγή κανονισμού στην προκειμένη περίπτωση αφορούσε μόνο το κομμάτι, να μην κληθεί η Ελλάδα να πληρώσει εθνική συμμετοχή για το 2007-2013».

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα η αύξηση φόρου στα καπνικά προϊόντα

    «Κάθε φορά που αυξάνουμε τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα, χάνουμε περισσότερους φόρους από ό,τι εισπράττουμε». Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, σχετικά με την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας προϊόντων καπνού, και αναγνώρισε ότι η αύξηση της φορολόγησής τους είχε επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα και δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

    «Πρέπει να ξεφύγουμε από τις πολιτικές που, παρά τις αρχικές μας προθέσεις, έχουν καταστροφικά αποτελέσματα και οδηγούν στο κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά και περιπτέρων», επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης.

    Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα προβλέπει ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την ιχνηλασιμότητα των πακέτων τσιγάρων, με στόχο, όπως είπε, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου και να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο.

    [04] WSJ: Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά 52,5% προβλέπει έγγραφο του ESM

    Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την καθαρή αξία του κατά 52,5%, περιλαμβάνονται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με το έγγραφο, μέρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί να χορηγηθεί αμέσως και μέρος της να συνδεθεί με τον μακροπρόθεσμο έλεγχο για την τήρηση από την Ελλάδα των δημοσιονομικών κανόνων και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Στο έγγραφο - το οποίο συντάχθηκε τον Αύγουστο και δόθηκε στους θεσμούς σε επίπεδο εργασίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM, χωρίς να συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup ή EuroWorking Group -, αναφέρεται ότι «η ισχυρή και διαρκής επιβολή όρων πολιτικής που θα συνδέονται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους».

    «Η αποτελεσματικότητα κάθε μέτρων ανασχεδιασμού του χρέους (debt reprofiling) θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από την ικανότητα και τη βούληση των ελληνικών Αρχών να επιδιώξουν μία συνετή διαδρομή δημοσιονομικής πολιτικής και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνουν τα στελέχη του ESM.

    Το έγγραφο επικεντρώνεται σε τρία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους: Την επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων της ΕλλάδαςΒ· τη σύνδεση των καθορισμένων αποπληρωμών χρέους με το ΑΕΠ της χώραςΒ· και την επιβολή πλαφόν ή τη χρονική μετάθεση της καταβολής τόκων. Οι πιο προβληματικές δεκαετίες για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ESM, αφορούν την περίοδο 2023-2043, όταν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορεί να υπερβούν το 15% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προτάσεις που γίνονται στο έγγραφο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής οι πληρωμές χρέους μπορεί να καθορισθούν ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, εάν η οικονομία της πηγαίνει καλύτερα και λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση.

    [05] Τι ζητούν οι δανειστές για την κατώτατη σύνταξη

    Θέμα με τη 15ετία για τη βασική σύνταξη φαίνεται ότι έθεσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το "κουαρτέτο" δεν ζήτησε κατάργηση της 15ετίας που απαιτείται κατ' ελάχιστον για την καταβολή κατώτατης σύνταξης αλλά υποστήριξε ότι η συνταξιοδότηση με λίγα έτη ασφάλισης, δηλαδή το όριο των 4.500 ενσήμων, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

    Το συγκεκριμένο ζήτημα για λήψη βασικής σύνταξης κατ' ελάχιστον με 20 χρόνια ασφάλισης ή 6.000 ένσημα έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών και στο παρελθόν εγείροντας αντιδράσεις, χωρίς όμως να ληφθεί ποτέ κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

    Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό της σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στις αρχές Ιανουαρίου.

    [06] «Ανάπηρος» προσπάθησε να ληστέψει τράπεζα αλλά όταν απέτυχε έφυγε... τρέχοντας

    Άγνωστος προσποιούμενος τον ανάπηρο προσπάθησε να ληστέψει υποκατάστημα τράπεζας, αλλά όταν ο ταμίας πάτησε το κουμπί του συναγερμού έφυγε ? τρέχοντας. Ο άγνωστος έφτασε στις 10:30 σήμερα το πρωί, στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς, στην πλατεία Καναρίων της Ηλιούπολης, καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και με τα πόδια του σκεπασμένα με μια κουβέρτα.

    Ο «ανάπηρος» περίμενε κανονικά στην ουρά και μόλις έφτασε η σειρά του, τράβηξε όπλο, φωνάζοντας στον ταμία «ληστεία». Ο υπάλληλος της τράπεζας, όμως, δεν έχασε την ψυχραιμία του και πάτησε αμέσως τα κουμπί του συναγερμού. Ο δράστης μόλις το κατάλαβε, σηκώθηκε από το αμαξίδιο και έφυγε τρέχοντας. Η αστυνομία κάνει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του άγνωστου δράστη.

    [07] Στο δημαρχείο της Αθήνας θέλει να υπογραφεί ο Γ. Καμίνης το πρώτο Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού

    Στο δημαρχείο της Αθήνας να υπογραφεί το πρώτο Σύμφωνο Συμβίωσης μεταξύ ομόφυλου ζευγαριού, ζητεί ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Γιώργος Καμίνης. «Θα ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για την Αθήνα» δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, με αφορμή τη σχετική συζήτηση για το θέμα στη Βουλή.

    Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις μέρους της Εκκλησίας, ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι «μερίδα της εκκλησίας με φωτισμένους ανθρώπους διδάσκει την αγάπη και μία άλλη μερίδα κηρύσσει το μίσος, που δεν έχει σχέση με την χριστιανική διδασκαλία».

    [08] Ζ. Γκάμπριελ: Η λιτότητα της Μέρκελ «ανέβασε» τη Λεπέν

    Στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ στην ευρωκρίση απέδωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την άνοδο του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία και δήλωσε ότι την είχε προειδοποιήσει σχετικά.

    «Προειδοποιούσα συνεχώς την 'Αγγελα Μέρκελ να μην θελήσει να επιβάλει αυτή την πολιτική λιτότητας στην Γαλλία. Αν οι συντηρητικοί είχαν ακούσει πιο προσεκτικά, η κυρία Λεπέν δεν θα είχε προχωρήσει τόσο», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ μιλώντας νωρίτερα στο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι ήταν λάθος να αυξηθεί τόσο η πίεση για λιτότητα στην υπερχρεωμένη Γαλλία. «Δεν μπορούμε να φερόμαστε έτσι σε μια χώρα», τόνισε.

    [09] Ο Άσαντ δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση

    Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση, προσθέτοντας ωστόσο ότι ένας στρατιωτικός σχηματισμός δεν θεωρείται αντιπολίτευση πουθενά στον κόσμο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβοστι.

    Ο Άσαντ υποστήριξε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες και τρομοκράτες, από την μια πλευρά, και της αντιπολίτευσης, από την άλλη, υπογραμμίζοντας πως αντιπολίτευση είναι ένας πολιτικός και όχι στρατιωτικός όρος.

    Χθες, η διάσκεψη εκπροσώπων συριακών πολιτικών παρατάξεων και ανταρτικων οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία, κατέληξε σε συμφωνία για δημιουργία κοινού σώματος, το οποίο θα προετοιμάσει τις προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Άσαντ. Θέτουν όμως ως αίτημα ο πρόεδρος της Συρίας να εγκαταλείψει την εξουσία.

    [10] Ταξίδι στο χρόνο και τη λογοτεχνία από το ΑΠΘ

    Στην οδό Αιγύπτου, στα Λαδάδικα, υπάρχει από σήμερα μια μικρή πινακίδα με την ένδειξη "Thesswiki", την αναφορά στο όνομα του Μανόλη Αναγνωστάκη και την προτροπή στον ανυποψίαστο περαστικό ή τουρίστα να σκανάρει τον γραμμωτό κώδικα δύο διαστάσεων QR με το κινητό του τηλέφωνο. Εκείνος που θα ανταποκριθεί στο"κάλεσμα" της πινακίδας θα δει σε λίγα λεπτά να εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής του τα ακόλουθα:

    "Στην οδό Αιγύπτου - πρώτη πάροδος δεξιά -

    τώρα υψώνεται το μέγαρο της Τράπεζας Συναλλαγών

    Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως

    Και τα παιδάκια δεν μπορούνε πια να παίξουνε από τα τόσα τροχοφόρα που περνούνε

    Άλλωστε τα παιδιά μεγάλωσαν, ο καιρός εκείνος πέρασε που ξέρατε

    Τώρα πια δε γελούν, δεν ψιθυρίζουν μυστικά, δεν εμπιστεύονται

    Όσα επιζήσαν εννοείται, γιατί ήρθανε βαριές αρρώστιες από τότε

    Πλημμύρες, καταποντισμοί, σεισμοί, θωρακισμένοι στρατιώτες

    Θυμούνται τα λόγια του πατέρα: εσύ θα γνωρίσεις καλύτερες μέρες

    Δενέχει σημασία τελικά αν δεν τις γνώρισαν, λένε το μάθημα οι ίδιοι στα παιδιά τους

    Ελπίζοντας πάντοτε πως κάποτε θα σταματήσει η αλυσίδα

    Προς το παρόν στον παλιό δρόμο που λέγαμε, υψώνεται η Τράπεζα Συναλλαγών

    -εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι, αυτός συναλλάσσεται

    Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως

    εμείς μεταναστεύουμε, εσείς μεταναστεύετε, αυτοί μεταναστεύουν -

    Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει, έλεγε κι ο Ποιητής

    Η Ελλάδα με τα ωραία νησιά, τα ωραία γραφεία, τις ωραίες εκκλησιές".

    Σήμερα, στην οδό Αιγύπτου, παραμένει το μέγαρο που αναφέρεται στο παραπάνω απόσπασμα από τη "Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.Χ." του Μανόλη Αναγνωστάκη. Το σχετικό λήμμα, άλλωστε, επιλέχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας φοιτητών, καθηγητών και βιβλιοθηκονόμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου προκειμένου να αναρτηθούν στην wikipedia δεκάδες λήμματα από λογοτεχνικά έργα που σχετίζονται με συγκεκριμένα σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης, όπου έγινε η επικόλληση αντίστοιχων QR κωδικών. Οι αναφορές θα ενσωματωθούν σε διαδραστικούς χάρτες που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι στο διαδίκτυο.

    "Το κείμενο του Αναγνωστάκη, ενός ποιητή του αστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης, που ήταν και ο αγαπημένος του χώρος, είναι γνωστό σε πολλούς. Δείχνει τη Θεσσαλονίκη σε δύο διαφορετικά χρονικά επίπεδα. Το παρελθόν της κατοχής του εμφυλίου και του πολέμου αντιπαραβάλλεται με το παρόν της εμπορευματοποίησης, της εξαγοράς. Βέβαια υποκρύπτεται και το πολιτικό περιβάλλον της εποχής, δηλαδή η χούντα, ενώ υπάρχει και μια έμμεση συνομιλία με την καβαφική ποίηση ήδη από τον τίτλο του ποιήματος αυτού" σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Μπακογιάννης.

    Μιλώντας για το σχετικό λήμμα που βρίσκεται και αυτό από σήμερα στη wikipedia, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Κόκορης, σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι μεταφέρει την εικόνα και τη ζωντάνια μιας γειτονιάς της πόλης που δεν είναι γενικότερα γνωστή. Σε περισσότερο γνωστά σημεία παραπέμπουν τον επισκέπτη οι αναφορές του Γιώργου Ιωάννου στη Ροτόντα και το Λευκό Πύργο: "Ένα μνημείο που βρίσκεται στο μεταίχμιο, μπορεί και δεν μπορεί να ονομαστεί βυζαντινό, είναι η λεγόμενη Ροτόντα. Το κυκλικό και τεράστιο αυτό μνημείο ένα από τα σπάνια του είδους του, ανήκει στη Ρωμαϊκή εποχή της Θεσσαλονίκης, τότε που ο Γαλέριος την έκαμε έδρα του...." , "...από το λευκό Πύργο, που μονάχα ένα δόντι κατόρθωσε να του βγάλει ο σεισμός, αρχίζει μια παραλιακή λεωφόρος που παρόμοιά της δεν υπάρχει όχι μονάχα στην Ελλάδα αλλά ούτε καν στη Μεσόγειο".

    Η ανάρτηση των λημμάτων και δεκάδων λογοτεχνικών αποσπασμάτων από τους Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιώργο Ιωάννου, Τόλη Καζαντζή, Ζωή Καρέλλη, Μαρία Κέντρου - Αγαθοπούλου, Κλείτο Κύρου, Νίκο Μπακόλα, Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, Περικλή Σφυρίδη και Ντίνο Χριστιανόπουλο, ξεκίνησε νωρίς το πρωί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου λημματογράφησης Wikipedia στο οποίο συμμετέχουν πάνω από εκατό φοιτητές, καθηγητές και βιβλιοθηκονόμοι. "Παράλληλα με τις ομάδες εργασίες που συστάθηκαν για κάθε λογοτέχνη, ομάδες φοιτητών φωτογράφιζαν τα σημεία της πόλης με τα οποία συνδέονται οι λογοτεχνικές αναφορές και τοποθετούσαν τις πινακίδες με τους κωδικούς" επισημαίνει η προϊσταμένη Διεύθυνσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, Κατερίνα Νάστα, η οποία υπογραμμίζει ότι η δράση θα συμπεριληφθεί στα 90 χρόνια του πανεπιστημίου και θα ακολουθήσει η μετάφραση των λημμάτων σε ξένες γλώσσες ώστε να γνωρίσουν με αυτό τον τρόπο την πόλη και οι ξένοι επισκέπτες της.

    "Αυτή τη στιγμή οι επιστημονικές βάσεις υπάρχουν αλλά μπαίνει και η βάση της τεχνογνωσίας για τη συνεργασία με φορείς έξω από το πανεπιστήμιο, όπως ο δήμος" ανέφερε η αντιπρύτανης Αριάδνη Στογιαννίδου και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να γίνουν αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον. "Άλλωστε έχουμε μέσα στο πανεπιστήμιο μια εξαιρετική σχολή καλών τεχνών. Υπάρχει τμήμα κινηματογράφου και θεάτρου και έχουμε ανθρώπους που θα μπορέσουν να συμβάλλουν και να το υποστηρίξουν όλο αυτό" κατέληξε.

    [11] Δ. Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν εργάζεται για την εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης για τις συνεχείς ροές προσφύγων

    «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση και η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο η Ιταλία δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε ευρωπαϊκές λύσεις» δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ομιλία του σε κοινή σύνοδο των κοινοβουλευτικών επιτροπών συνταγματικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας

    Ο κ. Αβραμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους Ιταλούς γερουσιαστές και βουλευτές που έδωσαν «την ευκαιρία να συζητήσουμε την εφαρμογή των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, για την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» επισήμανε: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: ο συνολικός αριθμός των αφίξεων από το Ιανουάριο του 2015 ανέρχεται σε πάνω από 850.000. Η Ιταλία ως κράτος-μέλος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γνωρίζει καλά τι σημαίνει να αντιμετωπίζει αυξημένες ροές προσφύγων επί καθημερινής βάσεως».

    Αναφερόμενος στη δράση και τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συνεχείς ροές προσφύγων, ο Έλληνας αρμόδιος επίτροπος υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως για την εξεύρεση μιας πραγματικά ευρωπαϊκής και ολοκληρωμένης λύσης σε αυτή την πρόκληση, μία λύση που εξισορροπεί την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη». Και προσέθεσε: «Αυτός είναι και ο λόγος που οι προσπάθειές μας κατά τους τελευταίους μήνες έχουν επικεντρωθεί στην παροχή συγκεκριμένων λύσεων και την υλοποίηση μίας νέας προοπτικής όπως εκείνη περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση. Επιτρέψτε μου να σας δώσω κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα: ακολουθώντας το παράδειγμα της επιχείρησης Mare Nostrum, τριπλασιάσαμε την παρουσία της Frontex στη θάλασσα, αυξάνοντας τους διαθέσιμους πόρους για την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων Ποσειδών και Τρίτων της Frontex. Το εν λόγω μέτρο συνέβαλε στη διάσωση χιλιάδων ζωών».

    [12] «Η διαδικασία για την απομείωση του χρέους έχει ξεκινήσει ήδη να οργανώνεται»

    Στα πρώτα μηνύματα που δείχνουν ότι η διαδικασία για την απομείωση του χρέους έχει ξεκινήσει ήδη να οργανώνεται, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

    Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που του είχε απευθύνει η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει μια μεγάλη εθνική επιτυχία η έναρξη της διαδικασίας για την απομείωση του χρέους και επικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο, σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας περιλαμβάνονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την καθαρή αξία του κατά 52,5%.

    Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την αναφορά στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, στην «Ώρα Πρωθυπουργού» στο πλαίσιο της οποίες είχε κληθεί από την βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, να απαντήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για ένα 9σέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 10 Αυγούστου το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συντάχθηκε από τον ESM και διανεμήθηκε σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν και παρουσιάζει επιλογές απομείωσης του χρέους.

    «Δεν υπάρχουν μόνο τα παπαγαλάκια των ακραίων συντηρητικών κύκλων, που διαρκώς παπαγαλίζουν ?έξοδος', ?grexit', ?καταστροφή'. Yπάρχουν και διαρροές που αποδεικνύουν ότι η απομείωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει να οργανώνεται και υπάρχουν σκέψεις σοβαρές», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος απευθύνομενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης είπε: «θα είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία αυτό για την οποία όλοι θα πρέπει να χαίρεστε και όλοι να προχωρήσουμε μαζί ώστε να βγει ο τόπος από αυτή την ομηρία».

    Είχε προηγηθεί μια περισσότερο πολιτική ομιλία του πρωθυπουργού για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και αιχμηρότατες απαντήσεις στην κριτική που διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε εκείνους που πίστευαν ότι «μέσα από μια πιθανή αποτυχία της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα ξαναέφερναν στο προσκήνιο το σενάριο για grexit», και εκείνους τους ακραίους κύκλους-όπως τόνισε- που «καρτερούσαν» να οδηγηθεί σε αποτυχία η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και κάποιες τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση ώστε να αποκτήσουν στη συνέχεια τον έλεγχο τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: «Πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» στο προσφυγικό

    [13] Νέος γύρος επαφών κυβέρνησης - θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια

    Το θέμα των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ήδη, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επαφών ενώ ο δεύτερος αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:30. Στόχος είναι να επέλθει τελική συμφωνία για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

    Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, με συμφωνία των δύο πλευρών για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

    Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβουλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα «κόκκινα» δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

    Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φώς για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 December 2015 - 13:32:26 UTC