Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Τσίπρα - Αλ Σίσι στο Μαξίμου
  • [02] ΕE: Ο πρώτος νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
  • [03] Τρεις τραυματίες στη Μόσχα από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού
  • [04] Τους Στ. Μπένο και Μ. Ελευθερίου βράβευσε η πολιτιστική έκδοση «Επίλογος»
  • [05] Αλ. Τσίπρας: Στόχος μας οι μεγάλες αλλαγές και όχι η διαχείριση της εξουσίας

  • [01] Συνάντηση Τσίπρα - Αλ Σίσι στο Μαξίμου

    Τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ- Σίσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από σήμερα Τρίτη έως την Πέμπτη, θα υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 15:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Έπειτα από την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, ενώ, τέλος, θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου και του πρωθυπουργού στον Τύπο.

    Αύριο, Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιηθούν Διευρυμένες Τριμερείς Διαβουλεύσεις μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ του Αλέξη Τσίπρα, του Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και του Νίκου Αναστασιάδη. Πριν από την Τριμερή, θα έχουν προηγηθεί κατ' ιδίαν συναντήσεις του κ. Αλ-Σίσι με τον κ. Αναστασιάδη, του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Τσίπρα και κατ' ιδίαν συνάντηση του προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος φτάνοντας σήμερα το πρωί στην Αθήνα, θα επισκεφθεί αρχικά το Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη και εν συνεχεία θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου εν συνεχεία θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Αλ- Σίσι με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Πάνο Καμμένο, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα υπάρξει συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

    [02] ΕE: Ο πρώτος νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

    Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κράτη-μέλη συμφώνησαν χθες στον πρώτο νόμο για τον κυβερνοχώρο που θα απαιτήσει τη δήλωση από διαδικτυακές εταιρείες όπως την Google και Amazon κάθε σοβαρής προσπάθειας κλοπής στοιχείων σε κρατικές αρχές ή να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.Η συμφωνία, μετά από πέντε ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων μελών της ΕΕ, απαντά στις αυξανόμενες ανησυχίες περί επιθέσεων από χάκερ στον κυβερνοχώρο που αποσκοπούν στην πρόσβαση σε ασφαλή και ιδιωτικά στοιχεία.

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για την δικτυακή ενοποίηση της ΕΕ Άντρους Άνσιπ είπε ότι ο νέος νόμος θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τις διαδικτυακές συναλλαγές, ιδιαίτερα μεταξύ κρατών. «Το διαδίκτυο δεν έχει σύνορα - το πρόβλημα ενός κράτους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε ο Άνσιπ, «Γι΄αυτό χρειαζόμαστε λύσεις για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου που καλύπτουν όλη την ΕΕ. Η συμφωνία αυτή είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».

    Ο νέος νόμος, με τίτλο «Οδηγία Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφόρησης», καθορίζει τις διαδικασίες ασφάλειας και αναφοράς εταιρειών σε σημαντικούς κλάδους όπως τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία και τα χρηματιστηριακά. Οι εταιρείες με παρουσία μόνο στο διαδίκτυο θα έχουν λιγότερες υποχρεώσεις, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με αεροδρόμια ή διαχειριστές αγωγών πετρελαίου.Με τον νόμο αυτό, εταιρείες στο διαδίκτυο όπως οι Google, Amazon, eBay και Cisco - αλλά όχι τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook - θα υποχρεωθούν να αναφέρουν σοβαρά επεισόδια στις αρχές των κρατών, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες που δεν κάνουν τις αναφορές που απαιτούνται.

    [03] Τρεις τραυματίες στη Μόσχα από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού

    Μια μικρή έκρηξη τραυμάτισε τρεις ανθρώπους σε στάση λεωφορείου στο κεντρικό τμήμα της Μόσχας χθες βράδυ, πάντως η αστυνομία αντιμετωπίζει την υπόθεση ως μια πράξη χουλιγκανισμού, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Πακρόβκα, στη συνοικία Κρίστιγε Προύντι της Μόσχας, όπου υπάρχουν πολλά μπαρ και καφέ, και πιθανόν οφείλεται σε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που ερρίφθη είτε από διερχόμενο αυτοκίνητο ή από κοντινό κτίριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αντρέι Γκαλιακμπέροφ.

    «Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα γυαλιού. Αυτή τη στιγμή μια ομάδα ερευνητών της αστυνομίας της Μόσχας συλλέγει στοιχεία επιτόπου», είπε ο Γκαλιακμπέροφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.Ο Γκαλιακμπέροφ είπε ότι το επεισόδιο αντιμετωπίζεται ως μια πράξη «χουλιγκανισμού», βάσει του ρωσικού ποινικού κώδικα.Σύμφωνα με το Tass, δύο γυναίκες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο κι ένα τρίτο πρόσωπο δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες επιτόπου καθώς υπέστη ελαφρά τραύματα.

    [04] Τους Στ. Μπένο και Μ. Ελευθερίου βράβευσε η πολιτιστική έκδοση «Επίλογος»

    Tον πρόεδρο του σωματείου Διάζωμα και πρώην υπουργό Σταύρο Μπένο, για τη σημαντική προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού και ιδιαίτερα για το πλούσιο έργο του στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τον πολύ σημαντικό λογοτέχνη Μάνο Ελευθερίου, για το σύνολο της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα, βράβευσε η πολιτιστική έκδοση «Επίλογος» που φέτος συμπλήρωσε 24 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα της Ελλάδας.

    Ο «Επίλογος» καταγράφει τα πολιτιστικά δρώμενα όλου του χρόνου, σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, στο θέατρο, τον χορό, τον κινηματόγραφο, τη μουσική, τα εικαστικά, τη φωτογραφία κ.α. και η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    «Είναι μία κιβωτός μνήμης αυτός ο "Επίλογος". Μπορεί να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε ερευνητής. 'Οταν δείτε τις 500 παραστάσεις που αναλυτικά αποθησαυρίζονται, θα καταλάβετε τι περιουσία έχει αυτός ο τόπος και με τι μόχθο αυτά τα παιδιά της περιφέρειας, βάζοντας πολλές φορές από το χαρτζιλίκι τους, κάνουν θέατρο», είπε ο συγγραφέας και σύμβουλος έκδοσης Κώστας Γεωργουσόπουλος, και συμπλήρωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Σταύρο Μπένο και τον Μάνο Ελευθερίου και όσους προηγήθηκαν για την προσφορά τους και να του ευχηθώ να μην χάσουν το κουράγιο τους».

    [05] Αλ. Τσίπρας: Στόχος μας οι μεγάλες αλλαγές και όχι η διαχείριση της εξουσίας

    Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και έχει ξεπεράσει τους δυσκολότερους κάβους, ότι "η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση 4ετίας" και πως αισθάνεται πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153. Υπογράμμισε ότι σε αυτόν τον ορίζοντα 4ετίας υπάρχουν μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ότι για τις κρίσιμες αλλαγές θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, πρώτα απ' όλα στην κοινωνία και, γιατί όχι, αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

    Σημείωσε όμως ότι η επιδίωξη συναινέσεων δεν συνιστά αδυναμία, ότι δεν ζήτησε στήριξη, ότι είναι άλλο πράγμα η συνεννόηση και ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συνδιαλλαγή με κανέναν, απορρίπτοντας διεύρυνση και οικουμενική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές και ότι η κυβέρνηση δεν το χρειάζεται. Επισήμανε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του πριν από μόλις δύο μήνες και πως για πρώτη φορά στα τελευταία 5 χρόνια είχαμε εκλογές αμέσως μετά από μια δύσκολη συμφωνία και εξελέγη η νέα Βουλή με λίστα, όταν όλοι, κυρίως οι πολίτες, γνώριζαν τη συμφωνία και ήταν πάνω στο τραπέζι οι προτάσεις των κομμάτων για το πώς θα τη διαχειριστούν.

    Ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα της διακυβέρνησης τονίζοντας ότι στόχος του, στα 40 χρόνια του που έγινε πρωθυπουργός, δεν είναι η διαχείριση της εξουσίας αλλά να βάλει τις δυνάμεις του για να γίνουν κάποιες μεγάλες αλλαγές.

    "Δεν χρειαζόμαστε στήριξη. Θέλουμε σε μεγάλα ζητήματα που υπερβαίνουν τον ορίζοντας 4ετίας, όπως το ασφαλιστικό που είναι εθνικό θέμα, τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να πούμε όχι σε οριζόντιες περικοπές, να χαράξουμε την εθνική κόκκινη γραμμή", είπε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι η σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών είχε αυτόν τον σκοπό, να διερευνηθούν οι δυνατότητες για εθνική γραμμή πλεύσης. Είπε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να προβεί στην αυτοκριτική της. Τόνισε ότι δεν έχει καμία ανησυχία για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η αστάθεια δεν βρίσκεται στα κυβερνητικά έδρανα αλλά στην άλλη πλευρά και πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ο μόνος πυλώνας σταθερότητας. Υπογράμμισε ότι δεν θα δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να διεκδικήσει να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από αυτή που έχουμε εμείς που δίνουμε την μάχη και ότι "θα πάμε μέχρι τέλος".

    Σχολιάζοντας σχετικά με το δημοσίευμα της "Welt", τόνισε ότι η χώρα μας υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και έχει ξεπεράσει τους δυσκολότερους κάβους και υπογράμμισε πως η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης, η πρεσβεία της στην Αθήνα, διαψεύδει πλήρως το εν λόγω δημοσίευμα, για να προσθέσει πως συντηρητικοί κύκλοι δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλλουν κατά της κυβέρνησης.

    Ασφαλιστικό

    Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, είπε ότι αποτελεί μια συγκροτημένη πρόταση η οποία σε συνδυασμό με διαρθρωτικές αλλαγές, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είχαν τύχη στον εργασιακό τους βίο ή ήταν μακροχρόνια άνεργοι, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας να έχουν μια εθνική σύνταξη ως βάση πάνω στην οποία δομείται η αναλογική σύνταξη.

    Είπε ακόμη ότι μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα έδινε τη λύση για να καλυφθεί το 0,4% για τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης, καθώς για το υπόλοιπο 0,6% η κυβέρνηση έχει ήδη βρει λύσεις.

    Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση επιμένει στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη μείωση στις κύριες συντάξεις. «Το έχω πει και στη Βουλή, το είπα και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Η άποψη και θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια νέα μείωση στις συντάξεις. Εμείς εκεί που βάζουμε κόκκινες γραμμές τις τηρούμε», απάντησε ο πρωθυπουργός και είπε ότι και αυτή ενδεχομένως θα είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν καλύτερο η χώρα να έχει η αντιπολίτευση που συμβάλει στη χάραξη της εθνικής κόκκινης γραμμής. «Δεσμεύτηκα καθαρά. Δηλαδή, τι θέλετε, να βγάλω το σακάκι μου και να σας το δώσω;», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στο ερώτημα δημοσιογράφου εάν δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Συμπλήρωσε ότι αυτή η μάχη θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε μια αντιπολίτευση που να συμφωνεί στην κόκκινη γραμμή αντί να μποϊκοτάρει.

    Προσφυγικό

    Ως προς το προσφυγικό ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανυπολόγιστο κόστος που καταβάλλει η χώρα μας, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη έχει καταθέσει σχέδιο αναγκών για το επόμενο έτος που ανέρχεται στο ποσό περίπου των 500 εκ. ευρώ.

    Σημείωσε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με την δημιουργία αξιοπρεπών χώρων καταγραφής ενώ ετοιμάζονται και άλλοι, και είπε ότι η Frontex δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στα ελληνικά αιτήματα για προσωπικό, σκάφη και μηχανές ταυτοποίησης. Επισήμανε ότι τα άτομα που έλαβαν μέρος στις επιθέσεις στο Παρίσι είχαν ταυτοποιηθεί στα ελληνικά νησιά και στην Σερβία, ενώ στη συνέχεια ταξίδευαν στην Ευρώπη χωρίς κανένα έλεγχο.

    "Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι [...], η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε ως "ανεύθυνους" εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα ελληνικά σύνορα μοιάζουν με "ελβετικό τυρί" και τόνισε ότι το πρόβλημα έγκειται στις τεράστιες προσφυγικές ροές από την Τουρκία. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι στην Σύνοδο των Βρυξελλών για το Προσφυγικό ελήφθησαν ορισμένες αποφάσεις, τις οποίες η Ελλάδα υλοποιεί, αποκλείοντας κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο και επιχειρησιακή τακτική της Frontex στα βόρεια σύνορά της. "Αυτό που θα κάνουμε θα είναι η δημιουργία ενός κέντρου ταυτοποίησης στα βόρεια σύνορα και με την συμβολή της Frontex" είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η φύλαξη των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα.

    ΔΝΤ

    Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "όταν δυο μέρη συμβαλλόμενα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό όχι πηγαίνοντας ο καθένας στην ακραία εκδοχή. Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Το ταμείο λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια".

    Διαπλοκή

    Αναφερόμενος στο φαινόμενο της διαπλοκής είπε ότι το τρίγωνο της αμαρτίας - το πολιτικό, το τραπεζικό και το μιντιακό σύστημα - θα σταματήσει στον τόπο και υπογράμμισε ότι θα μπουν κανόνες που θα ισχύσουν για όλους. "Δεν είμαι Χρυσός Οδηγός, να δίνω ονόματα", βάζω κανόνες", τόνισε, για να συμπληρώσει πως η διαπλοκή στην χώρα, δεν είναι τόσο θέμα ονομάτων, όσο μια διαδικασία.

    ΕΣΡ

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσέλθει στο επόμενο διάστημα συντεταγμένα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. Αν αυτό δεν συμβεί, είπε, θα σημαίνει ότι κάποια άλλα συμφέροντα κρύβονται από πίσω. Αν ανακαλύψουμε - συνέχισε - ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό τότε η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θα διορθώσει δηλαδή το νόμο ώστε να σταματήσει η αντιπολίτευση να μπλοκάρει τη διαδικασία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 December 2015 - 5:32:12 UTC