Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Βερναρδάκης: Η κυβέρνηση επιδιώκει 20.000 διορισμούς μόνιμου προσωπικού το 2016
  • [02] Α. Σαμαράς: Η αγωνία μου δεν είναι να επιστρέψω
  • [03] Φ. Γεννηματά: Δεν φοβόμαστε Εξεταστικές
  • [04] Μίνι Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό συγκαλεί στις 17 Δεκεμβρίου ο Β.Φάιμαν
  • [05] Σε κλίμα έντασης ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία
  • [06] Διάγγελμα Ομπάμα απόψε για την τρομοκρατία
  • [07] Στη Σύρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος
  • [08] Επι ποδός η ΕΛ.ΑΣ για τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Α.Γρηγορόπουλου
  • [09] Χωρίς προαστιακό αύριο από τις 17:00 έως τις 22:00
  • [10] Ειδομένη: Μία Κουζίνα Χωρίς Σύνορα
  • [11] «Τριάντα χρόνια-Τριάντα φωτογράφοι» στο Μουσείο Γουναρόπουλου
  • [12] Με αφετηρία το «Here and Beyond, υπερβαίνοντας το εδώ», η υποψηφιότητα «Ιωάννινα-Ήπειρος 2021»

  • [01] Χρ. Βερναρδάκης: Η κυβέρνηση επιδιώκει 20.000 διορισμούς μόνιμου προσωπικού το 2016

    Την επιδίωξη της κυβέρνησης να προσλάβει 20.000 δημόσιους υπάλληλους εντός του 2016, γνωστοποιεί με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, από τις προσλήψεις αυτές, «οι 10.000 διορισμοί μόνιμου προσωπικού το 2016 θα αφορούν εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα των κενών στα σχολεία».

    Αναφορικά με την επιλογή νέων προϊσταμένων στο δημόσιο, ο κ. Βερναρδάκης επισημαίνει: «Θα προσπαθήσουμε να έχουν επιλεγεί όλοι οι προϊστάμενοι μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

    Για το μισθολόγιο, ο υπουργός σημειώνει ότι «οι βασικοί μισθοί δεν θα αλλάξουν (...) Στο νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών και το 55% των υπαλλήλων θα λάβει αυξήσεις από 15 έως 60 ευρώ με την απόδοση των μισθολογικών ωριμάνσεων».

    Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη «Real News» ο κ. Βερναρδάκης εκτιμά ότι η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή δεν κινδυνεύει από κάτι, τάσσεται υπέρ ενός αναλογικότερου και αντιπροσωπευτικότερου εκλογικού νόμου και τονίζει ότι το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «επιβάλλεται να οριοθετήσει τον ρόλο του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση και το κράτος.

    [02] Α. Σαμαράς: Η αγωνία μου δεν είναι να επιστρέψω

    «Δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις» για συγκρότηση μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού ή οικουμενικής κυβέρνησης, εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

    Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνεται της πολιτικής του ως πρωθυπουργός, λέγοντας: «Παραλάβαμε χάος και σε δυόμισι χρόνια παραδώσαμε χώρα σταθεροποιημένη και οικονομία σε ανάπτυξη», ενώ κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα ότι «έφερε τη χώρα σε δεινή θέση και χρειάστηκε να κάνει μια πολύ επώδυνη συνθηκολόγηση. Αναγκάστηκε να δεχθεί όρους που δεν ήταν απαραίτητοι για να βγει η χώρα από την κρίση. Και που τη βάζουν, ίσως, σε πιο βαθιά κρίση...». Σημειώνει δε, ότι «για να μην βρεθεί η χώρα μετέωρη χρειάζονται τρία πράγματα. Πρώτον να παραδεχθεί η κυβέρνηση τα σφάλματά της. Δεύτερον, να πάψει να λέει ψέματα και να πάψει να συκοφαντεί τους αντιπάλους της. Και τρίτον να αλλάξει πολιτική και να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες της σε μια σειρά κρίσιμων τομέων».

    Αναφερόμενος στα εσωκομματικά τονίζει: «Η αγωνία μου δεν είναι να επιστρέψω. Αγωνία μου είναι να σωθεί η χώρα που κινδυνεύει» ενώ διαψεύδει σενάρια που τον φέρουν να ενδιαφέρεται να ιδρύσει νέο κόμμα. Χαρακτηρίζει και τους τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία της ΝΔ αξιόλογους, και υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης «ενότητας, σοβαρότητας και δικαίωσης του έργου που έκανε η παράταξη». Επίσης, σε ερώτηση αν θα αντέξει η ΝΔ την εσωκομματική διαδικασία, απαντά: «Θα αντέξει και θα βγει ισχυρότερη. Γι΄αυτό παλεύουμε...».

    [03] Φ. Γεννηματά: Δεν φοβόμαστε Εξεταστικές

    Κάλεσμα σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να συμφωνήσουν για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της κρίσης και πώς έφθασε η χώρα στα μνημόνια, αλλά και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, απηύθυνε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

    «Ούτε εκβιασμοί περνάνε σε εμάς, ούτε συμψηφισμούς κάνουμε. Όλα στο φως. Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας στελέχη της κυβέρνησης ότι «συκοφαντούν κατά συρροή και αρκετές φορές κατά παραγγελία».

    «Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Ιδού η Ρόδος. Προκαλούμε όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να αποτυπωθεί η αλήθεια, να τη συνυπογράψει. Όποιος όμως αρνηθεί, δεν έχει δικαίωμα να ψελλίζει περί διαφάνειας» επισήμανε η κ. Γεννηματά.

    Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο «για προϋπολογισμό ενός αχρείαστου μνημονίου», ενός μνημονίου, όπως είπε, που «είναι η βαριά κληρονομια της ανικανότητας, της ανεπάρκειας και της αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

    «Στην ύφεση μάς γυρίσατε, κ. Τσίπρα. Όπισθεν ολοταχώς σε όλους τους τομείς» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

    «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε μείωση συντάξεων», τόνισε και πρόσθεσε ότι για «πρώτη φορά ο λαός νιώθει απροστάτευτος».

    [04] Μίνι Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό συγκαλεί στις 17 Δεκεμβρίου ο Β.Φάιμαν

    «Μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, στις 17 Δεκεμβρίου, πριν από την έναρξη του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συγκαλεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος έχει τον ρόλο του συντονιστή των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

    Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Αυστρίας στις Βρυξέλλες και θα έχει ως θέμα της την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία στο Προσφυγικό και την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, θα συμμετάσχουν οι ηγέτες από Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία και Φιλανδία, καθώς επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, στόχος της συνάντησης είναι η εξέταση, σε έναν δεύτερο γύρο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, του πακέτου μέτρων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία την περασμένη Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιότερης κατανομής προσφύγων σε χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι δυνατότητες μιας νόμιμης εισόδου προσφύγων στην ΕΕ απευθείας από τις περιοχές κρίσης και από την Τουρκία. Οι ίδιοι επισημαίνουν τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας- κλειδί στην προσφυγική κρίση.

    [05] Σε κλίμα έντασης ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στη Γαλλία στις 07.00 ώρα Γκρίνουιτς (09.00 ώρα Ελλάδας) για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, που διεξάγονται σε κλίμα έντασης, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις οποίες η ακροδεξιά μπορεί να καταγράψει ιστορική επιτυχία. Για την τελευταία αυτή εκλογική αναμέτρηση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, 44,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα νέα περιφερειακά τους συμβούλια. Τρεις εβδομάδες μετά τις χειρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε γαλλικό έδαφος μετά τον πόλεμο, οι εκλογές αυτές διεξάγονται με τη χώρα να τελεί σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, γύρω από τα εκλογικά τμήματα, κυρίως στην πρωτεύουσα.

    Μετά τη θεαματική του άνοδο πέρυσι στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) εμφανίζεται σε θέση να επικρατεί σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, ίσως και τρεις από τις συνολικά 13, κάτι πρωτοφανές στη χώρα. Η πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν, είναι το μεγάλο φαβορί στο βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλαί και Πικαρδία), όπου είναι υποψήφια. Η ανιψιά της, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, είναι επίσης φαβορί στο νότο, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

    Η αβεβαιότητα παραμένει, ωστόσο, για την τελική κατάταξη των τριών μεγάλων πολιτικών δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο: το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί (LR) του Νικολά Σαρκοζί και το FN, που λαμβάνουν από 27% έως 30% των προθέσεων ψήφου, δίνουν μάχη στήθος με στήθος, ενώ ακολουθεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα που λαμβάνει ποσοστό 22-23%. Επιπλέον, το ποσοστό της αποχής δείχνει να είναι υψηλό, περίπου 50%, όπως έχει γίνει πλέον κανόνας σε αυτού του είδους τις ενδιάμεσες εκλογές. Τα εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά έως τις 17.00 ώρα Γκρίνουιτς στις περισσότερες πόλεις, αλλά οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν έως τις 19.00 ώρα Γκρίνουιτς στις μεγάλες πόλεις.

    [06] Διάγγελμα Ομπάμα απόψε για την τρομοκρατία

    Διάγγελμα για την πορεία των ερευνών σχετικά με το μακελειό στο Σαν Μπερναντίνο, και γενικότερα για την τρομοκρατία θα απευθύνει απόψε στον αμερικανικό λαό, στις 20:00 τοπική ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα , όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

    "Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, στις 20:00 (τοπική ώρα) ο πρόεδρος Ομπάμα θα απευθύνει διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο σχετικά με τα βήματα που λαμβάνει η κυβέρνησης μας για να εκπληρώσει την ύψιστη προτεραιότητα: να παραμείνουν ασφαλείς οι Αμερικανοί πολίτες", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Ο πρόεδρος θα μιλήσει για την "ευρύτερη απειλή της τρομοκρατίας", όπως την φύση της απειλής, πως αυτή έχει εξελιχθεί και με ποιον τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε", υπογραμμίζεται.

    [07] Στη Σύρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος

    «Οφείλουμε ν? αντιμετωπίσουμε την προσφυγική τραγωδία υπό όρους Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης και να συμβάλουμε ενεργώς προκειμένου να τεθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη Συρία», ανέφερε από την Ερμούπολη, ο ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλος, σε χαιρετισμό του μετά το πέρας της λιτάνευσης της εικόνας του πολιούχου της Σύρου Αγίου Νικολάου.

    Ο κ. Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του δήλωσε:

    «Τιμούμε σήμερα και στην Σύρο, λάμπουσα ψηφίδα του απαράμιλλου μωσαϊκού του Αιγαίου και εμβληματικό κόσμημα του Πολιτισμού μας, την ιερή μνήμη του Αγίου Νικολάου. Του Αγίου που ιδίως για εμάς, τους Έλληνες, είναι ο σεπτός Προστάτης της θάλασσας και της ναυτοσύνης, στην οποίαν τόσα οφείλει αλλά και από την οποίαν πολλά πάντα προσδοκά η Ιστορία μας και η Οικονομία μας. Ας μου επιτραπεί όμως, υπό την τρέχουσα συγκυρία, αυτήν την γιορτινή μέρα να επισημάνω μόνον τούτο:

    Εύχομαι, μ? αφετηρία την φετινή γιορτή του Αγίου Νικολάου, να συνειδητοποιήσουν όλοι, ιδίως δε οι Εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η γειτονική Τουρκία, ότι οφείλουμε ν? αντιμετωπίσουμε την προσφυγική τραγωδία υπό όρους Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης και να συμβάλουμε ενεργώς προκειμένου να τεθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα στην Συρία. Έτσι ώστε το Αιγαίο να γίνει ξανά η θάλασσα του φωτός και της ειρηνικής συνύπαρξης».

    Ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται να επισκεφθεί το Δημαρχείο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη Σύρου.

    [08] Επι ποδός η ΕΛ.ΑΣ για τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Α.Γρηγορόπουλου

    Επί ποδός βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ,για τις σημερινέςεκδηλώσειςπου γίνονται στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα και επεισόδια σαν τα περσινά. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια στο κέντρο της Αθήνας, με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς.

    Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές, σήμεραόλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό και με τις άλλες δυνάμεις.Σε συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για τις συγκεντρώσεις και πορείες των μαθητών, αλλά και των αριστερών οργανώσεων και αναρχικών, η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε και στην πορεία του Πολυτεχνείου, δηλαδή στενή επιτήρηση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να μην δοθεί ευκαιρία για επεισόδια.

    Όπως είπε ανώτατος αξιωματικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σχεδιασμός των μέτρων στοχεύει στο να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Για τον λόγο αυτό, από τις προηγούμενες μέρες, αστυνομικοί της Ασφάλειας συλλέγουν πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών. Επίσης σήμερα θα πετάει και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, απ' όπου θα δίνονται κατευθύνσεις.

    Οι εντολές είναι τα ΜΑΤ να φρουρούν καλά το Πολυτεχνείο, το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, πολιτικά γραφεία και άλλα κτίρια καιυπηρεσίες, ενώ θα μετατρέψουν τα Εξάρχεια σε «πολιορκημένη» περιοχή, χωρίς όμως να μπουν μέσα και να προκαλέσουν.Ταυτόχρονα όμως έχουν δοθεί οδηγίες να δράσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση καταστροφών, ενώ ομάδες συλλήψεων θα είναι σε επιφυλακή από το πρωί. Επίσης θα διεξάγονται έλεγχοι σε όλη την Αθήνα. Ανάλογα μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    [09] Χωρίς προαστιακό αύριο από τις 17:00 έως τις 22:00

    Δεν θα εκτελούνται τη Δευτέρα τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου, από τις 17:00 έως τις 22:00, λόγω της πεντάωρης στάσης εργασίας, που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Π.Ε.Π.Ε).

    Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τις ώρες της στάσης εργασίαςθα υπάρξουν ματαιώσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του προαστιακού, καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο- Πάτρα και αντιστρόφως. Επίσης, το διάστημα αυτό θα διακοπεί η κυκλοφορία για τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας- Αεροδρόμιο. Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στοwww.trainose.gr

    [10] Ειδομένη: Μία Κουζίνα Χωρίς Σύνορα

    «Μια σούπα, ένα χαμόγελο»... Τόσο κοστίζει το φαγητό στην Κουζίνα Χωρίς Σύνορα που έχουν στήσει εθελοντές -ή «πολιτικοί ακτιβιστές» όπως μετ' επιτάσεως λέει μια νεαρή κοπέλα από την ομάδα- προσφέροντας φαγητό στους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ειδομένη, αλλά και στους πρόσφυγες που περνούν από εκεί και συνεχίζουν, μέσω της πΓΔΜ, το ταξίδι για μια καλύτερη ζωή στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.

    Μεσημέρι στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης. Λίγα μέτρα πέρα από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, δεκάδες άνθρωποι με χαραγμένη την κούραση και την απόγνωση σε κάθε σημείο του προσώπου τους περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους για ένα πιάτο σούπα και δυο-τρεις φέτες ψωμί.

    Ο Τζόνι είναι από τη Γερμανία. Ήρθε στην Ειδομένη μαζί με άλλα οχτώ άτομα- «είμαστε μια πολύχρωμη ομάδα ακτιβιστών από διάφορες περιοχέςΒ· το Αμβούργο, το Ανόβερο, το Βερολίνο, τη Μελβούρνη κ.ά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξηγεί πως αυτό που τους ενώνει είναι το αίσθημα της αλληλεγγύης και η κοινή επιθυμία να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους όσο και όπως μπορούν.

    Η ομάδα μαγειρεύει σχεδόν νυχθημερόν μέσα σ' ένα σταματημένο στις ράγες βαγόνι, για να μπορέσει να παράσχει ένα πιάτο φαγητό, σε καθημερινή βάση, σε περίπου 2000 άτομα. «Η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη από τότε που κάποιες ΜΚΟ αποχώρησαν, μετά τα όσα συνέβησαν προ ημερών, και οι εθελοντές από γειτονικές περιοχές σταμάτησαν να έρχονται. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε μιας που οι ανάγκες σε υλικά έχουν μεγαλώσει» σημειώνει ο Τζόνι. Εκτός από τις ανάγκες σε υλικά, ωστόσο, αυξήθηκαν και οι ανάγκες σε ανθρώπινα «χέρια». Συμπαραστάτες σ' αυτή την προσπάθεια, ο Τζόνι και η παρέα του βρήκαν τους ίδιους τους μετανάστες.

    Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού η χθεσινή (Σάββατο 5 Δεκεμβρίου) και -αν μη τι άλλο- τα χαμόγελα στα πρόσωπα των μεταναστών στην Ειδομένη αποτελούν την καλύτερη απόδειξη πως η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι ...αξία ανεκτίμητη.

    [11] «Τριάντα χρόνια-Τριάντα φωτογράφοι» στο Μουσείο Γουναρόπουλου

    Ομαδική φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Τριάντα χρόνια- Τριάντα φωτογράφοι» φιλοξενεί από τις 16 Δεκεμβρίου 2015 έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2016, το Μουσείο Γουναρόπουλου και αφορά στα τριάντα χρόνια λειτουργίας του «Καλλιτεχνικού Φωτογραφικού Εργαστηρίου» του Δήμου Ζωγράφου.

    «Μια φωτογραφία μπορεί να μην λέει τίποτα, να είναι ανούσια. Μια φωτογραφία όμως μπορεί να λέει και τα πάντα, να εγείρει φιλοσοφικά ερωτήματα, να διανοίγει στοχαστικές οδούς, να αναμοχλεύει υπαρξιακά ζητήματα και να αναδύει οικουμενικές αγωνίες. Συμβαίνει σπάνια, αλλά τότε είναι που ζωογονείται και υποστασιοποιείται, μέσω του καλλιτεχνικού έργου, η αόρατη μεταβίβαση πλούσιων πνευματικών φορτίων μεταξύ του καλλιτέχνη, του κόσμου του και του κοινού. Αυτό αποπειράθηκα να διδάξω επί 30 χρόνια...» αναφέρει ο ιδρυτής του εργαστηρίου, φωτογράφος Νίκος Δημολίτσας, ο οποίος θα έχει και την επιμέλεια της έκθεσης.

    Κατά τη διάρκειά της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου, προβολές, παρουσιάσεις, ανοιχτές συζητήσεις και διαλέξεις για το κοινό, αναφορικά με τη φωτογραφική τέχνη.

    [12] Με αφετηρία το «Here and Beyond, υπερβαίνοντας το εδώ», η υποψηφιότητα «Ιωάννινα-Ήπειρος 2021»

    Με αφετηρία το «Here and Beyond, υπερβαίνοντας το εδώ», η υποψηφιότητα «Ιωάννινα-Ήπειρος 2021» διεκδικεί το χρίσμα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ώστε να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο, τον ξεχωριστό τόπο της.

    Οι Ηπειρώτες ενώνουν τις δυνάμεις τους, γιατί όπως επισημαίνει, σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταξύ άλλων, η καλλιτεχνική διευθύντρια της υποψηφιότητας, σκηνοθέτης Νικαίτη Κοντούρη, «θέλουν να πάνε πέρα από τα σύνορα, τα βουνά, τις λίμνες, τον τοπικισμό και τον όψιμο δισταγμό μας. Να επαναπροσδιορίσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, ισχυροποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητές , το εδώ με το μακριά, την υπέρβαση, την ανταλλαγή, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή».

    «Βασικός μας άξονας, η μεταφυσική σχεδόν σχέση του Ανθρώπου με τη Φύση, έτσι όπως εκδηλώνεται σε πολλές εκφάνσεις της ζωής αλλά και του θανάτου στην Ήπειρο. Η στενή σχέση του παρελθόντος με το παρόν, το «εδώ» και το «αλλού», που ανέκαθεν γνώριζαν οι Ηπειρώτες με την προαιώνια και άοκνη προσπάθεια να ξεπεράσουν τα φυσικά και «άυλα» όρια του τόπου τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ.Κοντούρη

    Ολόκληρη η συνέντευξη στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 December 2015 - 11:32:23 UTC