Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γεροβασίλη στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Δεν ζήτησε κανείς συναίνεση χωρίς συζήτηση
  • [02] Διονύσης Καλαματιανός: Κορμός της ενοποίησης των ταμείων, το ΙΚΑ
  • [03] Φ. Καραβίας: Τα χειρότερα είναι πίσω μας
  • [04] Κομισιόν: «Πράσινο φως» για παροχή 2,72 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς
  • [05] Κίνα: Καταδικάστηκαν 14 πρώην αξιωματούχοι για την έκρηξη σε αγωγό αερίου το 2013
  • [06] Άρχισε στο Μπουρζέ η υποδοχή των ηγετών που μετέχουν στη Διάσκεψη για το Κλίμα
  • [07] Πάνω από 3.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά
  • [08] Την Τετάρτη η πανελλαδική απεργία σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας
  • [09] Αύξηση μεταναστευτικών ροών στη Λέσβο λόγω του καλού καιρού
  • [10] Αποκλειστική προδημοσίευση στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Γράμμα σε έναν νέο ποιητή» της Β. Γουλφ
  • [11] Ο δήμος Αθηναίων τιμά τη λαογράφο Α. Χατζημιχάλη
  • [12] Η «Υβόννη» του Γκομπρόβιτς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • [13] Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εμφανίστηκε ανοικτή σε συνεργασία με τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα

  • [01] Γεροβασίλη στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Δεν ζήτησε κανείς συναίνεση χωρίς συζήτηση

    Η κυβέρνηση δεν ζήτησε συναίνεση χωρίς συζήτηση, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατηγόρησε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι προσήλθαν στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου από υποχρέωση και μόνο.Η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Κώστα Μπλιάτκα, είπε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν αποποιήθηκε των ευθυνών της και εξήγησε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήταν απλώς μια «πρόσκληση σε διάλογο» για τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, όπως το προσφυγικό και το ασφαλιστικό.

    «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φρόντισαν να την τορπιλίσουν εκ των προτέρων και με διάφορες δηλώσεις να δείξουν ότι φτάνουν σ΄ αυτό το διάλογο μόνο επειδή είναι υποχρεωμένοι και όχι επειδή έχουν διάθεση να συζητήσουν» υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.Ειδικά για το ασφαλιστικό είπε ότι από ορισμένους «διακινείται μια εικόνα τρόμου» και εξήγησε και ότι υπάρχει η δεδομένη συμφωνία για το 1% επί του ΑΕΠ και -όπως είπε- όχι ότι δήθεν οι δανειστές ζητούν κάθε μέρα και περισσότερα από την κυβέρνηση.

    Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, έχουν βρεθεί τρόποι αυτό το 1% να μειωθεί στο 0,60%.

    [02] Διονύσης Καλαματιανός: Κορμός της ενοποίησης των ταμείων, το ΙΚΑ

    Το ΙΚΑ θα είναι ο κορμός της ενοποίησης των ταμείων μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εκτίμησε ο διοικητής του Ιδρύματος Διονύσης Καλαματιανός μιλώντας στο MEGA.

    «Δεν έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο ακόμα, σκοπείται η ενοποίηση, φαίνεται ότι κορμός θα είναι το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ταμεία θα συγχωνευθούν ή θα υπάρξει ένας ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες» ανέφερε.

    «Είναι δύσκολη η περίοδος» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι με εργατικότητα, συνέπεια και προσήλωση θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα σχέδια για να καταφέρουμε και να επιδιώξουμε τη βιωσιμότητα στο μέλλον του συστήματος. Η ενοποίηση είναι ένα μέρος του σχεδίου αυτού».

    [03] Φ. Καραβίας: Τα χειρότερα είναι πίσω μας

    Την εκτίμηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι σημαντικά καλύτερη και ότι ήδη φέτος, παρά τις πολύ αρνητικές αρχικές προβλέψεις, μάς έχει εκπλήξει θετικά, διατυπώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

    «Η εκτίμηση μου είναι ότι, όπως το 2014 η αγορά είχε υποεκτιμήσει τον πολιτικό κίνδυνο, αυτή τη φορά τον έχει υπερεκτιμήσει. Πιστεύω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και αναγνωρίζει την ανάγκn εφαρμογής του προγράμματοs που συμφωνήθηκε με τουs εταiρous μας τον περασμένο Αύγουστο» αναφέρει ο κ. Καραβίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ερωτηθείς για τους περιορισμούς κεφαλαίων επισημαίνει ότι «η διατήρηση των capital controls, πέραν του πρώτου τριμήνου 2016, είναι αντιπαραγωγική για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στην επόμενη φάση χαλάρωσns των capital controls, ξεκινώνταs από την πλήρη απελευθέρωση των χρημάτων που σήμερα βρίσκονται σε στρώματα και συρτάρια, ώστε να επιστρέφουν ξανά στο τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, κάθε ευρώ που επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα να μπορεί να μετακινείται xωρis κανένα περιορισμό».

    [04] Κομισιόν: «Πράσινο φως» για παροχή 2,72 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς

    Στην έγκριση του τροποποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάβοντας επίσης το πράσινο φως για κρατική ενίσχυση ύψους 2,72 δις. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων σχεδίων αναδιάρθρωσης της τράπεζας, καθώς και εκείνα που προβλέπονται στα τροποποιημένα σχέδια, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο δανειστή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα, να αποκαταστήσει τη ροή χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

    Ειδικότερα, κατά τη συνολική αξιολόγηση που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να εξετάσει αν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, διαπιστώθηκε κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 4,93 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Από αυτά, τα 1,93 περίπου δισ. ευρώ καλύφθηκαν από ιδιώτες επενδυτές (υφιστάμενους πιστωτές, μέσω της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέες μετοχές, και νέους επενδυτές) και τα 271 εκατ. από πρόσθετες κεφαλαιακές δράσεις. Το υπόλοιπο των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,72 δισ ευρώ θα καλυφθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.

    [05] Κίνα: Καταδικάστηκαν 14 πρώην αξιωματούχοι για την έκρηξη σε αγωγό αερίου το 2013

    Η Κίνα καταδίκασε 14 πρώην αξιωματούχους της κρατικής επιχείρησης ενέργειας Sinopec και της τοπικής κυβέρνησης σε φυλάκιση που φθάνει έως και τα πέντε έτη, για μία μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε σε αγωγό πετρελαίου το 2013, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Η έκρηξη στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας είχε ως αποτέλεσμα 63 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 156 να τραυματιστούν. Προκάλεσε ζημιές ύψους 751,7 εκατομμυρίων γουάν (117,53 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), ανέφερε το πρακτορείο.

    Οι αξιωματούχοι της Sinopec καταδικάστηκαν για παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για παράλειψη καθήκοντος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης.Η έκρηξη ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πλήξει τις υποδομές στην Κίνα, εγείροντας ερωτήματα για τα επίπεδα ασφαλείας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Τον Αύγουστο, οι εκρήξεις στις αποθήκες ενός λιμανιού είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 160 ανθρώπων στη νοτιοανατολική πόλη Τιανζίν.

    Το 2013 έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου σημειώθηκε στον αγωγό Ντονγκγίνγκ-Χουανγκντάο II που ανήκει στη Sinopec. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει εκείνη την εποχή ότι προκλήθηκε εξαιτίας της διάβρωσης, των παράτυπων εργασιακών πρακτικών και ενός πολύπλοκου δικτύου υπόγειων αγωγών.

    [06] Άρχισε στο Μπουρζέ η υποδοχή των ηγετών που μετέχουν στη Διάσκεψη για το Κλίμα

    Με τον Φρανσουά Ολάντ επί της υποδοχής στο πλάι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ξεκίνησε η διάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται κοντά στο Παρίσι με τη συμμετοχή, περισσότερων από 150 ξένων ηγετών.

    Η 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (COP 21) διεξάγεται στο Μπουρζέ βόρεια του Παρισιού, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Λίγο μετά την επίσημη έναρξη της COP 21, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και στη συνέχεια ο γάλλος πρόεδρος θα πάρει τον λόγο στις 12:30 ώρα Ελλάδας.

    Ο Φρανσουά Ολάντ είχε υπογραμμίσει έναν χρόνο νωρίτερα τη βούλησή του να «αφήσει το ίχνος του» στην ιστορία αποσπώντας στο τέλος αυτής της διάσκεψης μια «ιστορική συμφωνία για το κλίμα» που θα είναι τόσο «δεσμευτική» όσο και «οικουμενική».

    Όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα επωφεληθεί από τη διάσκεψη προκειμένου να έχει έναν αριθμό διμερών συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου.

    Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.

    Θα συμπροεδρεύσει σε διάφορα στρογγυλά τραπέζια. Το απόγευμα θα καθίσει δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπιλ Γκέιτς για μια «Αποστολή Καινοτομία» που αποσκοπεί να «αυξήσει σημαντικά» τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

    Αργότερα, θα εγκαινιάσει την εκστρατεία του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για μία «Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία», προτού συμμετάσχει σε πάνελ για την τιμή του άνθρακα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

    Το βράδυ ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπαράκ Ομπάμ θα δειπνήσουν σε εστιατόριο του Παρισιού.

    [07] Πάνω από 3.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

    Πάνω από 3.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν και σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, από δύο πλοία.

    Το πλοίο «Τέρα Τζετ» μετέφερε από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά 1459 πρόσφυγες και το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε 1598 από τη Μυτιλήνη και τη Χίο.

    [08] Την Τετάρτη η πανελλαδική απεργία σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας

    Τη μετάθεση της πανελλαδικής απεργίας σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, την οποία είχε προκηρύξει η Ομποσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, κατά μία ημέρα, ώστε να συμπέσει με την απεργία ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου, αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας.Οι γιατροί Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας διεκδικούν προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο ΕΣΥ, επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και θεμελίωση Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ταυτόχρονα διεκδικούν ένα βιώσιμο και δίκαιο Ασφαλιστικό σύστημα που θα διασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών.

    Η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει επίσης, στάση εργασίας την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, όλης της χώρας από τις 11πμ μέχρι το πέρας του ωραρίου, ημέρα που εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΟΕΝΓΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, διεκδικώντας, όπως αναφέρει, «τη θετική έκβαση της προσφυγής μας, κατ΄ αναλογία προς τις προσφυγές δικαστικών και ενστόλων».Χωρίς αλλαγές παραμένει το πρόγραμμα κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και έτσι την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ για την Πέμπτη η Ομοσπονδία αποφάσισε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ.

    [09] Αύξηση μεταναστευτικών ροών στη Λέσβο λόγω του καλού καιρού

    Η χθεσινή καλοκαιρία συνέτεινε στην αύξηση ροών μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες όπου έπνεαν ισχυροί νότιοι άνεμοι.

    Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου χθες Κυριακή πιστοποιήθηκαν 2462 άτομα, ενώ αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με τα πλοία της γραμμής και έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο προς Πειραιά και Καβάλα 2409 άτομα.

    Σήμερα, Δευτέρα,περιμένοντας να αναχωρήσουν, βρίσκονται 1206 μετανάστες και πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Από το πρωί, στη βόρεια και στην ανατολική Λέσβο δεν παρατηρούνται αυξημένες ροές, παρά τον καλό καιρό που επικρατεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του νησιού και των τουρκικών ακτών.

    [10] Αποκλειστική προδημοσίευση στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Γράμμα σε έναν νέο ποιητή» της Β. Γουλφ

    Το βιβλίο της ξεχωριστής Βρετανίδας μυθιστοριογράφου και δοκιμιογράφου Βιρτζίνια Γουλφ (1882- 1941 ) «Γράμμα σε έναν νέο ποιητή και άλλα κείμενα», που εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη και θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη βδομάδα, παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύοντας αποκλειστικά το ομώνυμο κεφάλαιο.

    Η γυναίκα, που πλούτισε την παγκόσμια πεζογραφία και το λογοτεχνικό στοχασμό με δεκάδες έργα, με κορυφαίο το «Η κυρία Νταλαγουέϊ», μαχητική φεμινίστρια, με προωθημένες σχέσεις για την εποχή της, χτυπημένη από τη βαριά κατάθλιψη έγραψε το τελευταίο κεφάλαιο της ανατρεπτικής ζωής της επιλέγοντας να πνιγεί στον ποταμό Ουζ, αφήνοντας μια αποχαιρετιστήρια επιστολή στον στωικό σύζυγό της που κατέληγε: «Όλα έχουν χαθεί για μένα, μα βεβαιώνω για την καλοσύνη σου και δεν μπορώ να χαλάω τη ζωή σου».

    [11] Ο δήμος Αθηναίων τιμά τη λαογράφο Α. Χατζημιχάλη

    Την πρώτη Ελληνίδα λαογράφο Αγγελική Χατζημιχάλη τιμά ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας έκθεση - αφιέρωμα, 50 χρόνια από τον θάνατό της, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

    Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενότητες «Οι Σαρακατσάνοι», «Η Σκυριανή Τέχνη» και «Το Ελληνικό Σπίτι» με παράλληλες εκδηλώσεις και διαλέξεις, με σκοπό την ολοκληρωμένη παρουσίαση της πορείας της ζωής και του πολυσχιδούς έργου της.

    «Η Αγγελική Χατζημιχάλη ήταν μια αστή, η οποία μολονότι ζει σε αστικό περιβάλλον, του οποίου ο τρόπος ζωής συνάδει με την κοσμική καθημερινότητα της Αθήνας, εκείνη ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πορεία. Θέτει ως επίκεντρο της ζωής της την αναζήτηση της παραδοσιακής ρίζας και αναδεικνύει στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού. Μεγαλύτερη έμφαση δίνει στον υλικό πολιτισμό και κυρίως την λαϊκή τέχνη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η λαογράφος και επιμελήτρια της έκθεσης Σταυρούλα Πισιμίση.

    Η Αγγελική Χατζημιχάλη ταξίδεψε από το 1920 σε ολόκληρη την Ελλάδα, έφτασε μάλιστα ως την Ιταλοκρατούμενη εκείνη την εποχή Δωδεκάνησο, με στόχο να γνωρίσει από κοντά την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμα, τους δεσμούς τους με τη γη, τις δεισιδαιμονίες, τις τέχνες τα παραμύθια που έλεγαν στα παιδιά τους, τα τραγούδια που τραγουδούσαν στους γάμους τους, το πως ντύνονταν οι γυναίκες και ζώντας μεγάλα διαστήματα μαζί τους, καταγράφει τον τρόπο ζωής τους.

    «Όταν είδαν την Χατζημιχάλη για πρώτη φορά, οι Σαρακατσάνες, μια Αθηναία ντυμένη διαφορετικά, να καπνίζει πάνω στο γαϊδούρι, έλεγε η κόρη της, άρπαξαν πέτρες και την πετροβολούσαν. Είχε, όμως, τόση επιμονή και υπομονή που όχι μόνο πλησίασε αυτές τις γυναίκες, αλλά έγινε δικός τους άνθρωπος. Όταν η είδηση του θανάτου έφτασε στα Σαρακατσάνικα κονάκια, οι βοσκοί έβγαλαν τα κουδούνια από τα πρόβατα, όπως κάνουν όταν πενθούν τον πρωτοτσέλιγκα και οι γυναίκες σφάλισαν τους αργαλειούς τους και με ξέπλεκα μαλλιά κατέβηκαν στην Αθήνα, για να θρηνήσουν έναν δικό τους άνθρωπο» σημειώνει η κ. Πισιμίση.

    [12] Η «Υβόννη» του Γκομπρόβιτς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

    Διακεκριμένος δημιουργός και μαθητής του μεγάλου δασκάλου του πολωνικού και ευρωπαϊκού θεάτρου Κριστιάν Λούπα, ο Κριστόφ Γκαρμπατσέφσκι αναμετριέται με ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης πολωνικής δραματουργίας, το «Υβόννη, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας (1938)» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς. Η βραβευμένη παράσταση ανεβαίνει στις 28-29 Νοεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του τρίτου και τελευταίου κύκλου του γεωπολιτικού φεστιβάλ «Transitions».

    Έχοντας ως αφετηρία ένα κλασικό κείμενο, η εκρηκτική, κυβερνοπάνκ, ανατρεπτική «Υβόννη» του Γκαρμπατσέφσκι, εκπροσώπου μιας νέας γενιάς Πολωνών σκηνοθετών, μιλά για τις ανείπωτες πληγές της κοινωνίας, θέτοντας επιτακτικά ερωτήματα για το παρόν, τη μνήμη, την ταυτότητα, και την Ιστορία.

    Στο έργο, ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ένας νέος με αντισυμβατική συμπεριφορά, αποφασίζει από καπρίτσιο και αντιδραστική διάθεση να παντρευτεί την Υβόννη, ένα απωθητικό και σιωπηλό κορίτσι. Ο γάμος αυτός δημιουργεί περίεργες επιπλοκές στο παλάτι. Η σιωπή της Υβόννης, σε συνδυασμό με την ασχήμια της, προκαλούν απίθανα παράλογες αντιδράσεις. Οι ανεπάρκειες, η αγριότητα και οι φοβίες μιας ολόκληρης κοινωνίας μεγεθύνονται και καθρεφτίζονται σε αυτή την υπέροχα σιωπηλή φιγούρα. Μόνο μία λύση μπορεί να οδηγήσει στη γαλήνη: να την σκοτώσουν!

    Ένα ψυχολογικό θρίλερ με εμφανείς επιρροές από τον Χίτσκοκ, η «Υβόννη» του Γκαρμπατσέφσκι κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ Θεάτρου και Κινηματογράφου. Ακόμα και η σκηνογραφία υπόκειται στους κανόνες ενός κινηματογραφικού πλατό.

    [13] Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εμφανίστηκε ανοικτή σε συνεργασία με τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα

    Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε ανοικτή στη συμμετοχή του συριακού στρατού του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη διεθνή μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, συμφωνώντας με τη θέση της Γαλλίας.«Υπάρχει ένα μέρος των στρατευμάτων στη Συρία που μπορούμε να συμπεριλάβουμε (στη μάχη), όπως και στην περίπτωση του Ιράκ έγινε με επιτυχία η εκπαίδευση τοπικών στρατευμάτων», δήλωσε η συντηρητική υπουργός χθες Κυριακή στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

    Παρόλα αυτά φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «δεν υπάρχει μέλλον με τον Άσαντ και αυτό είναι ξεκάθαρο», ξεκαθαρίζοντας ότι χρειάζεται μια μεταβατική φάση χωρίς τον Σύρο πρόεδρο, στη διάρκεια της οποίας όμως θα διατηρηθεί το κράτος δικαίου στη Συρία.«Γι? αυτό είναι σωστό να συζητήσουμε με τα συριακά στρατεύματα τι θα συμβεί με τον Άσαντ, μόλις ξεκαθαρίσει πότε θα ξεκινήσει αυτή η μεταβατική φάση», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 November 2015 - 9:32:22 UTC