Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσφυγικό και ασφάλεια στο επίκεντρο των συναντήσεων του Δ. Αβραμόπουλου σε Σουηδία και Γαλλία
  • [02] Ο Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι
  • [03] Ινδονησία: 97 άτομα διασώθηκαν από οχηματαγωγό που βυθίστηκε
  • [04] Παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, στο Παρίσι
  • [05] Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση

  • [01] Προσφυγικό και ασφάλεια στο επίκεντρο των συναντήσεων του Δ. Αβραμόπουλου σε Σουηδία και Γαλλία

    Σειρά κρίσιμων επαφών θα έχει σε Σουηδία και Γαλλία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα στην Στοκχόλμη και αύριο Τρίτη στο Παρίσι.

    Στην Στοκχόλμη, ο επίτροπος θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Anders Ygeman και τον υπουργό Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Morgan Johansson. Το κύριο θέμα των συζητήσεων θα είναι οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και στην ασφάλεια.

    Στο Παρίσι, ο επίτροπος θα μιλήσει στην ειδική σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Στην συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Bernard Cazeneuve και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) Angel Gurr?a.

    [02] Ο Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων του Παρισιού στο θέατρο Μπατακλάν νωρίς το πρωί σήμερα, λίγες ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνια στη γαλλική πρωτεύουσα της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.Μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την δήμαρχο του Παρισιού Αν Χιντάλγκο, απέθεσε λουλούδια στο χώρο όπου σκοτώθηκαν 90 άτομα από οπλισμένους τζιχαντιστές και βομβιστές αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στις 13 Νοεμβρίου.

    Ο Ομπάμα έφτασε στο Παρίσι με το προεδρικό αεροπλάνο λίγο πριν τα μεσάνυχτα σήμερα.Με ελικόπτερα να υπερίπτανται και την αστυνομία να έχει κλείσει τους δρόμους γύρω από εκεί που συνέβη το πιο αιματηρό επεισόδιο των επιθέσεων του Παρισιού, η ατμόσφαιρα στη γαλλική πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα τεταμένη λόγων των μέτρων ασφαλείας, καθώς αναμένονται να συναντηθούν 150 ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο.Η επίσκεψη στο θέατρο Μπατακλάν ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή αφότου άρχισαν να στρέφονται οι διαδηλώσεις για το κλίμα προς τη βία, καθώς αντικαπιταλιστές διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

    [03] Ινδονησία: 97 άτομα διασώθηκαν από οχηματαγωγό που βυθίστηκε

    Σχεδόν 100 άτομα διασώθηκαν όταν ένα οχηματαγωγό που έπλεε προς την Σιγκαπούρη από το νησί Μπατάμ της Ινδονησίας συγκρούστηκε με ένα αντικείμενο που επέπλεε και, σύμφωνα με αναφορές, άρχισε να βυθίζεται, είπαν οι αρχές στη νησιώτικη χώρα.Η ακτοπλοϊκή εταιρεία Batamfast κάλεσε δύο οχηματαγωγά να βοηθήσουν, παίρνοντας τους 90 επιβάτες και το επταμελές πλήρωμα πίσω στην αφετηρία του πλοίου στο Μπατάμ, είπε σε ηλεκτρονική δήλωσή της η Λιμενική και Ναυτική Αρχή της Σιγκαπούρης.

    Πρόσθεσε σήμερα το πρωί ότι είχε λάβει αναφορά για το συμβάν στο οχηματαγωγό «Sea Prince» στις 0345 (ώρα Ελλάδας) την Κυριακή.Μια επιβάτις, η Τσέλα Χο, είπε ότι το πλοίο άρχισε να βυθίζεται αργά στα βαθιά και οι επιβάτες βοηθήθηκαν σε δύο φουσκωτά αλλά και αυτές οι λέμβοι βυθίστηκαν γιατί ήταν υπερφορτωμένες, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Channel News Asia.

    [04] Παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, στο Παρίσι

    Οι συμμετέχοντες στην παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα τήρησαν την Κυριακή ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού και η Γαλλία απηύθυνε έκκληση προκειμένου να υπάρξουν «συμβιβασμοί», κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Μπουρζέ, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά σήμερα με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    «Η διαχείριση του χρόνου μας θα είναι απαραίτητη» και «θα χρειαστεί κάθε ημέρα που περνάει να μπορούμε να καταγράφουμε πρόοδο» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και πρόεδρος της COP21, μετά τον φόρο τιμής που απέτισαν οι παρευρισκόμενοι στους 130 νεκρούς των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

    «Μπορώ να υπολογίζω σε εσάς προκειμένου να διαπραγματευτείτε και να προχωρήσετε σε συμβιβασμούς από τις επόμενες κιόλας ώρες» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στους επικεφαλής των 195 αντιπροσωπειών που συγκεντρώθηκαν στο Μπουρζέ για μια σύνοδο εργασίας, πριν από την επίσημη έναρξη της Συνδιάσκεψης αύριο.

    «Εάν θελήσουμε να βασιστούμε στο ψευδεπίγραφο θαύμα της προηγούμενης νύχτας, φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι η καλύτερη λύση» προειδοποίησε ο Λοράν Φαμπιούς, αναφερόμενος στις προηγούμενες συνόδους για την κλιματική αλλαγή.

    Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο γγτου ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να βρουν «ένα πεδίο συνεννόησης» υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία».

    Σήμερα, 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μιλήσουν στη Διάσκεψη, όπως ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ, ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν. Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους 10.000 σύνεδροι αναμένονται καθημερινά για τη διάσκεψη, μια πρόκληση όσον αφορά την ασφάλεια για τους διοργανωτές.

    Υπό την προστασία 2.800 μελών της αστυνομίας και της χωροφυλακής, οι μετέχοντες στη διάσκεψη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κλιματολόγοι προβλέπουν την επιδείνωση φαινομένων που είναι ήδη ορατά: όπως η τήξη των πάγων, η εξαφάνιση των ειδών, η κλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Στο Παρίσι επίσης τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, με την κινητοποίηση 6.300 αστυνομικών και στρατιωτών.

    Διαβάστε επίσης:Ακτιβιστές σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα στο Παρίσι για το κλίμα

    [05] Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση

    O πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα υπάρξει επίλυση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και ότι προς το σκοπό αυτό η ΕΕ αποφάσισε να δεσμεύσει ένα κονδύλι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει η Τουρκία το κόστος υποδοχής των προσφύγων. «Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτό είναι αξιοθαύμαστο από όλες τις απόψεις. Θα θέλαμε να στηρίξουμε την Τουρκία να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Ως προς το θέμα της βίζας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα προωθηθεί η διαδικασία μελέτης του θέματος και ότι μια πρώτη έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016 για να μπορέσει ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2016.Εμμέσως πλην σαφώς πάντως, κατέστησε σαφές ότι το θέμα της βίζας εξαρτάται από την πολιτική που θα τηρήσει η Τουρκία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ.

    Ο Ζ. Κ. Γιούνκερρ επισήμανε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει τα προβλήματα που υπάρχουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία καθώς επίσης και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου.

    Εξάλλου, ικανοποιημένος δήλωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ επιθυμεί την αναθέρμανση της διαδικασίας προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «δεν ξαναγράφουμε το πλαίσιο των ευρωτουρκικών διαβουλεύσεων».

    Από τουρκικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους επισήμανε κυρίως το ζήτημα της αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι μετά από 11 χρόνια, από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πραγματοποιήθηκε εκ νέου Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ενταξιακή διαδικασία θα επιταχυνθεί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση.

    Ως προς το προσφυγικό ο Αχμέτ ΝΤαβούτογλου τόνισε ότι είναι μια ανθρωπιστική κρίση για την οποία δεν ευθύνεται ούτε η ΕΕ ούτε η Τουρκία, όμως το πρόβλημα είναι κοινό και για τους δύο. Σημείωσε, μάλιστα ότι η Τουρκία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περί τα 8 δις ευρώ μόνο για τα κέντρα υποδοχής.

    Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά

    Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

    Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 November 2015 - 5:32:18 UTC