Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους
  • [02] Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
  • [03] Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση
  • [04] Συμφωνία για μια βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία
  • [05] Ο Φορτούνης οδήγησε τον Ολυμπιακό στην ισοφάριση του ρεκόρ του Μπούκοβι

  • [01] Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους

    Στον Τούρκο Πρωθυπουργό απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των προσφυγικών ροών και τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

    «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της ευρωτουρκικής Συνόδου. «Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    [02] Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

    Η επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, η οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών καταγράφονται στην κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Τουρκίας.

    Συγκεκριμένα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία με «αρχική» χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της κατανομής των βαρών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», καθώς «η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και έχει ήδη διαθέσει γι΄αυτό το σκοπό 8 δισεκατομμύρια δολάρια».

    Επιπλέον, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επιβεβαιώνει τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις 14 Δεκεμβρίου 2015 για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 της ενταξιακής διαδικασίας, ενώ προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει, «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016», τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα «ενός αριθμού κεφαλαίων».

    Σε ό,τι αφορά τo ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η συμφωνία προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή από την Τουρκία του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2016». Επιπλέον, αναφέρει πως «η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου η Επιτροπή να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου της το φθινόπωρο του 2016, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την κατάργηση της υποχρεωτικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν τον Οκτώβριο του 2016 εφόσον οι απαιτήσεις του οδικού χάρτη πληρούνται».

    Στον αντίποδα, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης το οποίο «θα βάλει τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και θα βοηθήσει στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης». Κατά συνέπεια, σημειώνει η συμφωνία, «οι δύο πλευρές θα εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής και πραγματοποιώντας επιστροφές των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες καταγωγής τους».

    [03] Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση

    O πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα υπάρξει επίλυση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και ότι προς το σκοπό αυτό η ΕΕ αποφάσισε να δεσμεύσει ένα κονδύλι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει η Τουρκία το κόστος υποδοχής των προσφύγων. «Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτό είναι αξιοθαύμαστο από όλες τις απόψεις. Θα θέλαμε να στηρίξουμε την Τουρκία να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Ως προς το θέμα της βίζας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα προωθηθεί η διαδικασία μελέτης του θέματος και ότι μια πρώτη έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016 για να μπορέσει ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2016.Εμμέσως πλην σαφώς πάντως, κατέστησε σαφές ότι το θέμα της βίζας εξαρτάται από την πολιτική που θα τηρήσει η Τουρκία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ.

    Ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ επισήμανε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει τα προβλήματα που υπάρχουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία καθώς επίσης και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου.

    Εξάλλου, ικανοποιημένος δήλωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ επιθυμεί την αναθέρμανση της διαδικασίας προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «δεν ξαναγράφουμε το πλαίσιο των ευρωτουρκικών διαβουλεύσεων».

    Από τουρκικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους επισήμανε κυρίως το ζήτημα της αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι μετά από 11 χρόνια, από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πραγματοποιήθηκε εκ νέου Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ενταξιακή διαδικασία θα επιταχυνθεί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση.

    Ως προς το προσφυγικό ο Αχμέτ ΝΤαβούτογλου τόνισε ότι είναι μια ανθρωπιστική κρίση για την οποία δεν ευθύνεται ούτε η ΕΕ ούτε η Τουρκία, όμως το πρόβλημα είναι κοινό και για τους δύο. Σημείωσε, μάλιστα ότι η Τουρκία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περί τα 8 δις ευρώ μόνο για τα κέντρα υποδοχής.

    Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά

    Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

    Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους

    [04] Συμφωνία για μια βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία συμφώνησαν σήμερα να χορηγηθεί ένα κεφάλαιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια την Τουρκία προκειμένου να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει Σύρους πρόσφυγες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά το τέλος της Συνόδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.

    Οι δύο πλευρές αποφάσισαν επίσης να θέσουν σε εφαρμογή ένα «κοινό σχέδιο δράσης» προκειμένου να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές και να δοθεί εκ νέου ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσαν οι ηγέτες της ΕΕ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

    «Θα αυξήσουμε τη βοήθειά μας προς τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία χάρη σε ένα νέο κεφάλαιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ» εξήγησε ο Τουσκ.

    «Θα ελέγξουμε με κάθε ακρίβεια τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ» υποσχέθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Το κοινό σχέδιο δράσης «που ενεργοποιήθηκε» σήμερα με την Τουρκία «θέτει σε εφαρμογή ένα ξεκάθαρο σχέδιο με στόχο την ταχεία αποκατάσταση της τάξης στα κοινά μας σύνορα» τόνισε ο Τουσκ και διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν ανέμενε από κανέναν να φυλάσσει τα σύνορά της» για λογαριασμό της.

    Ως αντάλλαγμα, «η διαδικασία εισδοχής (της Τουρκίας) πρέπει να επανεργοποιηθεί» προσέθεσε ο ίδιος επιβεβαιώνοντας ότι το Κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ανοίξει.

    Αυτή η σύνοδος «δεν θα μας οδηγήσει στο να ξεχάσουμε τις διαφορές που συνεχίζουμε να έχουμε με την Τουρκία σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την ελευθερία του Τύπου, θα επανέλθουμε» προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα».

    «Είμαι ευτυχισμένος που βλέπω ότι όλοι μου οι συνάδελφοι στην Ευρώπη συμφωνούν στο γεγονός ότι η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζονται την ίδια μοίρα» υπογράμμισε μετά το τέλος της Συνόδου.

    [05] Ο Φορτούνης οδήγησε τον Ολυμπιακό στην ισοφάριση του ρεκόρ του Μπούκοβι

    Ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε πολύ από τον Αστέρα Τρίπολης στα πρώτα 70 λεπτά στο άδειο «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά από τη στιγμή που ο Φορτούνης άνοιξε το σκορ στο 73΄ από τα 11 μέτρα οι φιλοξενούμενοι κατέρρευσαν και δέχθηκαν άλλα δύο γκολ για το τελικό 3-1. Το δεύτερο σημείωσε επίσης ο διεθνής μεσοεπιθετικός στο 80΄ και το τρίτο ο Ιντέγε στο 86΄, ενώ για την ομάδα της Τρίπολης μείωσε στις καθυστερήσεις ο Γιάννου, που πήρε το ριμπάουντ ύστερα από την απόκρουση του Ρομπέρτο στο πέναλτι που εκτέλεσε ο ίδιος. Για την ομάδα του Πειραιά η σημερινή ήταν η 11η νίκη σε ισάριθμους αγώνες στη φετινή Σούπερ Λίγκα, επίτευγμα με το οποίο ισοφάρισε το ρεκόρ που διαρκούσε από την εποχή του Μάρτον Μπούκοβι και την αγωνιστική περίοδο 1966-1967.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 November 2015 - 21:32:23 UTC