Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Δεν ζητάμε στήριξη, ζητάμε υπευθυνότητα και εντιμότητα
  • [02] Το πνεύμα και τη δράση της ελληνικής διπλωματίας ανέπτυξε ο Ν. Κοτζιάς στην Τεχεράνη
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Γοργά βήματα για αποτελεσματική λύση της προσφυγικής κρίσης
  • [04] Με 1.200 στρατιώτες θα συμμετάσχει η Γερμανία στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους
  • [05] Ακτιβιστές σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα στο Παρίσι για το κλίμα
  • [06] Δηλώσεις της Αγγ. Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
  • [07] «Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη», δήλωσαν χιλιάδες Αθηναίοι
  • [08] Ο δήμος Αθηναίων τιμά τη λαογράφο Α. Χατζημιχάλη
  • [09] Ηρεμία επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [10] «Η Τουρκία αξίζει τον σεβασμό και την στήριξή μας»
  • [11] «Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία»

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Δεν ζητάμε στήριξη, ζητάμε υπευθυνότητα και εντιμότητα

    «Oι τεχνητές συγκολλήσεις, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ποτέ δεν χρησίμευσαν στην πολιτική σταθερότητα ή στο κοινό καλό, κι όποτε έγιναν, έγιναν μόνο για την πολιτική επιβίωση ορισμένων προσώπων ή κομμάτων», δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην KontraΝews και στο ερώτημα αν πρέπει να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Τονίζει επίσης ότι σήμερα η κυβέρνηση ζητώντας συνεννόηση, δεν ζητάει στήριξη, ζητάει υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

    «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι και συμπαγής και πολιτικά σταθερή. Το πρώτο ζητούμενο για ένα κόμμα είναι οι κοινωνικές συμμαχίες και η κοινωνική αποδοχή. Δεν είναι μόνο θέμα αριθμών στο κοινοβούλιο. Είναι άσκοπο αυτή τη στιγμή να αναλωνόμαστε σε σενάρια περί οικουμενικών κυβερνήσεων που δεν έχουν καμία λογική και σοβαρότητα», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και για το ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, η κ. Σβίγκου τονίζει ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του πρόταση και είναι πολύ νωπές ακόμα οι μνήμες από τη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. «Δεν νομίζω ότι ο λαός θέλει να τους ξαναδεί να κυβερνούν σύντομα. Το PSI, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, η φτωχοποίηση του λαού, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία μιας διακυβέρνησης σαράντα και πλέον χρόνων δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα. 'Αλλωστε, μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι μάλλον κοινωνικής καταστροφής, αν αναλογιστούμε όχι μόνο το πρόσφατο παρελθόν αλλά και τη σημερινή στάση τους», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Το πνεύμα και τη δράση της ελληνικής διπλωματίας ανέπτυξε ο Ν. Κοτζιάς στην Τεχεράνη

    Τη σφαιρική εικόνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το πνεύμα και τη δράση της σε όλες τις πτυχές της, μιας πολιτικής «ενεργητικής και υπεύθυνης» που «θέλει να ενώνει» και «να αξιοποιεί το παρελθόν για το αύριο», έδωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

    Η ομιλία στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών του ιστορικού πανεπιστημίου της ιρανικής πρωτεύουσας εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσιμης διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ιράν, όπου σήμερα και αύριο ο κ. Κοτζιάς θα έχει πληθώρα επαφών με την ηγεσία της ισλαμικής δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη και αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών.

    Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην κοινή ιστορία εδώ και 4000 χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Ιράν και τόνισε τη σημασία της αξιοποίησής της για το μέλλον με εργαλείο την ενεργητική πολιτική στη διεθνή διπλωματία. Μια πολιτική που στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είπε, χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο ειδίκευσης - διαπραγμάτευση, διαμεσολάβηση, διαιτησία- και ενσωματώνει σήμερα την οικονομική διπλωματία, λόγος που διαφαίνεται και από την συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών στην παρούσα διπλωματική του αποστολή.

    Μεγάλη σημασία στην εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε ο κ Κοτζιάς, έχει η ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας που θα εξισορροπεί την απώλεια ισχύος που έχουμε στον οικονομικό τομέα λόγω της επταετούς οικονομικής κρίσης και θα διασφαλίζει νέες δυνατότητες για την οικονομική και κοινωνική πολιτική.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Γοργά βήματα για αποτελεσματική λύση της προσφυγικής κρίσης

    Την ανάγκη να «κινηθούμε γρήγορα», ώστε να επιτευχθεί η επίλυση της προσφυγικής κρίσης με «αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

    Όπως δήλωσε, η Ελλάδα προσβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την Τουρκία εντός του «παρόντος διαπραγματευτικού πλαισίου». «Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να προχωρήσει» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας εξηγώντας πως είναι προς όφελος της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ να βρίσκονται στην ίδια κατέυθυνση με την Τουρκία στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις ροές των προσφύγων.

    Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η συνεργασία με την Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη για «επικοινωνία» και «συνεργασία», ενώ έκανε αναφορά και στις «εποικοδομητικές διαβουλεύσεις» που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργο Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν. «Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο για την Ευρώπη να διαχειριστεί τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ» μόνη της.

    Ο Αλ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας πως η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής βρισκεται «στη σωστή κατεύθυνση», ενώ εξέφρασε την ελπίδα το σημερινό αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό για όλους.

    Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργος θα παραστεί στη συνάντηση των ηγετών που εμπλέκονται στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθει λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία.

    Διαβάστε επίσης:

    «Η Τουρκία αξίζει τον σεβασμό και την στήριξή μας» λέει ο Γιούνκερ

    [04] Με 1.200 στρατιώτες θα συμμετάσχει η Γερμανία στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους

    Περίπου 1200 μέλη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στην Συρία, αναλαμβάνοντας κυρίως αποστολές αναγνώρισης. Οι γερμανικές δυνάμεις αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή αμέσως μετά την σχετική έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, η οποία εκτιμάται ότι θα δοθεί πριν από το τέλος του έτους.

    «Από στρατιωτική άποψη, θα χρειαστούν περί τα 1200 άτομα για τη λειτουργία αεροσκαφών και πλοίων» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag» ο αρχηγός των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Φόλκερ Βίκερ και επισημαίνει ότι θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή συμμετοχή της Γερμανίας στο εξωτερικό.

    Διευκρινίζει πάντως ότι δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των γερμανικών δυνάμεων σε βομβαρδισμούς. «Υπό στρατιωτική έννοια, αυτό που έχει νόημα είναι αυτό που είναι απαραίτητο. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που είναι απαραίτητο είναι η ικανότητά μας στην αναγνώριση» δηλώνει χαρακτηριστικά ο στρατηγός και προσθέτει ότι «τα αεροσκάφη τύπου Tornado - η Γερμανία θα προσφέρει τέσσερα ως έξι - θα συμβάλουν σε αυτό σημαντικά».

    Τα γερμανικά Tornado θα σταθμεύσουν πιθανότατα στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και στο Αμμάν της Ιορδανίας.

    [05] Ακτιβιστές σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα στο Παρίσι για το κλίμα

    Εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν σήμερα μια μακρά ανθρώπινη αλυσίδα σε μεγάλη λεωφόρο του ανατολικού Παρισιού, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, προκειμένου να καταγγείλουν "την επείγουσα κατάσταση του κλίματος", την παραμονή της συγκέντρωσης στη Γαλλία 150 ηγετών για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Κατά μήκος του βουλεβάρτου Βολτέρ οι ακτιβιστές, που αναμένεται να φθάσουν τις "πολλές χιλιάδες" σύμφωνα με τους διοργανωτές, κρατάνε χέρι-χέρι, μερικοί φωνάζοντας "Πιο ζεστά από το κλίμα". Πολλοί από αυτούς έχουν φέρει πλακάτ που όπου αναγράφονται συνθήματα όπως "Θα είναι μεγάλοι μόνο αν είμαστε στα γόνατα" ή ακόμη "Εκμεταλλεύονται, ρυπαίνουν, επωφελούνται! Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι κοινωνική και κλιματική".

    "Θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από την κοινή γνώμη στους ηγέτες. Απογοητευθήκαμε πολύ από την ακύρωση της διαδήλωσης, αλλά είναι μια καλή εναλλακτική για να κινητοποιηθούμε", εξηγεί η Οντ, 29 ετών, που ήρθε μαζί με δύο φίλες της, που είναι, όπως κι εκείνη, ερευνήτριες στις επιστήμες της ζωής στη γη.

    Για τον Λεό, φοιτητή Φιλοσοφίας στα παρισινά προάστια, 21 ετών, "αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα είναι μια αντι-εξουσία των πολιτών στην επίσημη διάσκεψη που θα είναι αντι-παραγωγική, γιατί γίνεται μαζί με τους βιομηχάνους που τα συμφέροντά τους είναι αντίθετα με την οικολογία".

    [06] Δηλώσεις της Αγγ. Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Προσερχόμενη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε:

    «Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας».

    «Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων - σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση».

    «Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία».

    «Η σύνοδος κορυφής είναι σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σχετικά με θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».

    «Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας».

    [07] «Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη», δήλωσαν χιλιάδες Αθηναίοι

    Χιλιάδες πολίτες της Αθήνας ένωσαν με τον πλέον δυναμικό τρόπο τη φωνή τους με τα εκατομμύρια των πολιτών σε 2.300 πόλεις από 190 χώρες του κόσμου, προκειμένου να πείσουν τους πολιτικούς ηγέτες να καταλήξουν σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι (COP 21) που θα ξεκινήσει αύριο, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού. Αφού ολοκλήρωσε, μαζί με άλλους συνομηλίκους του, το βάψιμο του κεντρικού πανό της πορείας, στο οποίο αναγράφονταν η φράση: «100% καθαρή ενέργεια», δήλωσε με αποφασιστικό ύφος: «Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη». Ο εξάχρονος Μάριος από το Σύνταγμα, κρατώντας τους γονείς του σφιχτά από τα χέρια, έστειλε από το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, μαζί με τους συμπολίτες του, ένα ηχηρό μήνυμα στο πλαίσιο της παγκόσμιας μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Φαινόμενο, το οποίο, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, αναμένεται να κοστίσει στη χώρα μας περί τα 700 δις ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα.

    Κρατώντας πλακάτ, με σφυρίχτρες και συνθήματα, και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκε από το πρωί της Κυριακής στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και «περπάτησε ενωμένος για το Κλίμα», μέσα από την Πλάκα, μέχρι το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου ζήτησε την άμεση λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις WWF, Greenpeace και Avaaz, οι οποίες συντόνισαν, μεταξύ άλλων, τις δράσεις και στην ελληνική πρωτεύουσα, βασικά ζητούμενα είναι το αν θα κατορθώσουμε να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 20C σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, μέχρι το τέλος του αιώνα. Το αν θα καταστεί εφικτή η κινητοποίηση κεφάλαια ύψους 100 δις δολαρίων από το 2020 για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το αν θα υπάρξει ουσιαστική δέσμευση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι η βασική αιτία εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με ταυτόχρονη αποφασιστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, αλλά και η δημιουργία ενός διαφανή μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής των δεσμεύσεων της συμφωνίας.

    [08] Ο δήμος Αθηναίων τιμά τη λαογράφο Α. Χατζημιχάλη

    Την πρώτη Ελληνίδα λαογράφο Αγγελική Χατζημιχάλη τιμά ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας έκθεση - αφιέρωμα, 50 χρόνια από τον θάνατό της, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

    Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενότητες «Οι Σαρακατσάνοι», «Η Σκυριανή Τέχνη» και «Το Ελληνικό Σπίτι» με παράλληλες εκδηλώσεις και διαλέξεις, με σκοπό την ολοκληρωμένη παρουσίαση της πορείας της ζωής και του πολυσχιδούς έργου της.

    «Η Αγγελική Χατζημιχάλη ήταν μια αστή, η οποία μολονότι ζει σε αστικό περιβάλλον, του οποίου ο τρόπος ζωής συνάδει με την κοσμική καθημερινότητα της Αθήνας, εκείνη ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πορεία. Θέτει ως επίκεντρο της ζωής της την αναζήτηση της παραδοσιακής ρίζας και αναδεικνύει στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού. Μεγαλύτερη έμφαση δίνει στον υλικό πολιτισμό και κυρίως την λαϊκή τέχνη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η λαογράφος και επιμελήτρια της έκθεσης Σταυρούλα Πισιμίση.

    Η Αγγελική Χατζημιχάλη ταξίδεψε από το 1920 σε ολόκληρη την Ελλάδα, έφτασε μάλιστα ως την Ιταλοκρατούμενη εκείνη την εποχή Δωδεκάνησο, με στόχο να γνωρίσει από κοντά την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμα, τους δεσμούς τους με τη γη, τις δεισιδαιμονίες, τις τέχνες τα παραμύθια που έλεγαν στα παιδιά τους, τα τραγούδια που τραγουδούσαν στους γάμους τους, το πως ντύνονταν οι γυναίκες και ζώντας μεγάλα διαστήματα μαζί τους, καταγράφει τον τρόπο ζωής τους.

    «Όταν είδαν την Χατζημιχάλη για πρώτη φορά, οι Σαρακατσάνες, μια Αθηναία ντυμένη διαφορετικά, να καπνίζει πάνω στο γαϊδούρι, έλεγε η κόρη της, άρπαξαν πέτρες και την πετροβολούσαν. Είχε, όμως, τόση επιμονή και υπομονή που όχι μόνο πλησίασε αυτές τις γυναίκες, αλλά έγινε δικός τους άνθρωπος. Όταν η είδηση του θανάτου έφτασε στα Σαρακατσάνικα κονάκια, οι βοσκοί έβγαλαν τα κουδούνια από τα πρόβατα, όπως κάνουν όταν πενθούν τον πρωτοτσέλιγκα και οι γυναίκες σφάλισαν τους αργαλειούς τους και με ξέπλεκα μαλλιά κατέβηκαν στην Αθήνα, για να θρηνήσουν έναν δικό τους άνθρωπο» σημειώνει η κ. Πισιμίση.

    [09] Ηρεμία επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης όπου χθες υπήρξε ένταση ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική και την αστυνομία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παράλληλα, από το πρωί συνεχίζονται οι εργασίες για τον φράχτη που ξεκίνησε η γειτονική χώρα και «πυροδότησαν» τα χθεσινά επεισόδια.

    Πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην είσοδό τους στην ΠΓΔΜ και σύμφωνα με την αστυνομία, από χθες έως σήμερα από την ουδέτερη ζώνη έχουν περάσει 3000 άνθρωποι. Στην περιοχή παραμένουν μόνο περίπου 1000 οικονομικοί μετανάστες η διαμονή των οποίων σε πρόχειρα καταλύματα δυσκολεύει από το τσουχτερό κρύο και την αλλαγή του καιρού.

    Εν τω μεταξύ, εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης ο Μαροκινός μετανάστης που υπέστη, χθες το μεσημέρι, εγκαύματα από ηλεκτροπληξία, στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης.

    [10] «Η Τουρκία αξίζει τον σεβασμό και την στήριξή μας»

    Ως «αρχή μιας πιο στενής συνεργασίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία βλέπει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την σημερινή Σύνοδο Κορυφής και εκτιμά ότι η Τουρκία «αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας».

    «Με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση μας με έναν εκ των σημαντικότερων γειτόνων μας - και αυτό όχι μόνο επειδή χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο ένας τον άλλον, αλλά και επειδή θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα από κοινού. Η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας» δηλώνει ο κ. Γιούνκερ στην «Bild Am Sonntag» και συνεχίζει: «Θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία και πέρα από την οξεία προσφυγική κρίση. Εάν στηρίξουμε την Τουρκία προκειμένου να φθάσει πιο γρήγορα τα ευρωπαϊκά στάνταρντς στα οικονομικά θέματα, στην ενέργεια, στην δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα ωφεληθούμε όλοι από αυτό».

    [11] «Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία»

    «Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

    Ο Πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι βασικός στόχος της Συνόδου είναι να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, στο ρόλο της όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μαζί της, όχι μόνο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, αλλά και στο Κυπριακό ζήτημα.

    Συνεχίζοντας ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και κατέληξε λέγοντας: «Ας μην είμαστε αφελείς. Εμείς έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι υποχρέωση καμίας τρίτης χώρας να το κάνει. Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει ιστορία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 November 2015 - 15:32:29 UTC