Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαψεύδει σενάρια συνεργασίας με την κυβέρνηση ο Στ. Θεοδωράκης
  • [02] «Κοίτα ποιος μιλάει» για διάλογο και συναίνεση ανέφερε ο Θ. Θεοχαρόπουλος
  • [03] Τρεις νεκροί μετά από εισβολή ενόπλου σε κλινική αμβλώσεων στο Κολοράντο των ΗΠΑ
  • [04] Η Βραζιλία ζητεί 5,2 δισ. δολάρια από τις μεταλλευτικές εταιρίες για την οικολογική καταστροφή στο Ρίο Ντότσε
  • [05] Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αφού τραυμάτισαν επτά Ισραηλινούς στρατιώτες
  • [06] Μεταλλικό φράκτη στα νότια σύνορα της ΠΓΔΜ κατασκευάζει ο στρατός
  • [07] Πυκνό χιόνι στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου
  • [08] Σχεδόν 2000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά
  • [09] Ξεκινά το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
  • [10] Νέες πιέσεις στην Μέρκελ για την κρίση των προσφύγων

  • [01] Διαψεύδει σενάρια συνεργασίας με την κυβέρνηση ο Στ. Θεοδωράκης

    «Το Ποτάμι δεν είναι κόμμα του παρασκηνίου. Ό,τι έχει να πει το λέει δημοσίως. Δημοσίως λοιπόν λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφημερίδα «Αγορά», κλείνοντας ερμητικά την πόρτα σε οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

    Παράλληλα, αναφερόμενος στη «συναίνεση», τον όρο που ανακάλυψε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας, είπε: «Η παρέα του Μαξίμου ενισχύει το κομματικό κράτος, θωπεύει τις συντεχνίες και παζαρεύει με τα συμφέροντα ή δημιουργεί δικά της. Και σε όλα φλέγοντα ζητήματα, προσφυγικό, ασφάλεια, παιδεία κυβερνούν με την ανεμελιά του διαδηλωτή. Πώς να υπάρξει λοιπόν συναίνεση;».

    Στο ερώτημα για μια πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Νομίζω ότι έχουν μαζευτεί πολλοί στο χώρο της κεντροαριστεράς. Και ο κ. Τσίπρας κεντροαριστερός δηλώνει πλέον. Εμείς λοιπόν δεν διαγκωνιζόμαστε για έναν τίτλο που μπορεί και να μην σημαίνει τίποτα. Το Ποτάμι είναι η νέα προοδευτική δύναμη της χώρας».

    [02] «Κοίτα ποιος μιλάει» για διάλογο και συναίνεση ανέφερε ο Θ. Θεοχαρόπουλος

    Αιχμηρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άσκησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πριν από λίγο κατά την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    «Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανιστεί επικοινωνιακά ανοιχτός σε διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις. Εδώ ισχύει ο τίτλος της ταινίας «Κοίτα ποιος μιλάει». Ισχύει αν αναλογιστούμε την στάση που κράτησε για πέντε χρόνια ως αντιπολίτευση, αλλά κυρίως τη στάση που κράτησε μόλις δύο μήνες πριν από τις πρόσφατες εκλογές. Ισχύει αν θυμηθούμε τις εχθρότητες που δημιούργησε προς τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Ισχύει αν συνυπολογίσουμε ότι αντιμετωπίζει τους συσχετισμούς στην Βουλή α λα καρτ», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήξερε πολύ καλά τα προβλήματα, η χώρα παρέμεινε στο ευρώ επειδή κάποιοι έδωσαν συναίνεση παρά την αναποτελεσματική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, πήγε την χώρα σε εκλογές με το διχαστικό σύνθημα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και στη συνέχεια έκανε κυβέρνηση και πάλι με τους ΑΝΕΛ με οριακή πλειοψηφία. H συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργεί ως ο από μηχανής θεός κάθε φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα κυβερνησιμότητας».

    [03] Τρεις νεκροί μετά από εισβολή ενόπλου σε κλινική αμβλώσεων στο Κολοράντο των ΗΠΑ

    Η αστυνομία συνέλαβε τον ένοπλο ο οποίος εισέβαλε σε μια κλινική αμβλώσεων στο Κολοράντο Σπρινγκς κι άνοιξε πυρ με μια καραμπίνα, διαπράττοντας μια επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, δύο πολίτες κι έναν αστυνομικό και τραυμάτισε πάνω από δέκα ακόμη, σύμφωνα με τις αρχές.

    Ο άνδρας, ο οποίος ενεπλάκη σε παρατεταμένη ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, τελικά παραδόθηκε μέσα στο κτίριο, πέντε ώρες αφότου εισέβαλε στην κλινική.

    Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν δύο πολίτες και ένας αστυνομικός.

    [04] Η Βραζιλία ζητεί 5,2 δισ. δολάρια από τις μεταλλευτικές εταιρίες για την οικολογική καταστροφή στο Ρίο Ντότσε

    Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα κινηθεί δικαστικά διεκδικώντας 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μεταλλευτικές εταιρίες που ευθύνονται για τη "μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της χώρας", η οποία προκλήθηκε από τη ρήξη ενός φράγματος αποβλήτων από εξορυκτικές δραστηριότητες στις 5 Νοεμβρίου στη νοτιοανατολική χώρα.

    "Θα καταθέσουμε τη Δευτέρα αγωγή ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης" κατά της εταιρίας Samarco, ιδιοκτήτριας του φράγματος και κατά των δύο εξημισίας μετόχων της, τους μεταλλευτικούς κολοσσούς ( βραζιλιάνικο) Vale και τον βρετανο-αυστραλιανό BHP Billiton, ανακοίνωσε στη Μπραζίλια ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Ανταμς.

    Η αγωγή "έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ρεάλ" (5,2 δισεκ. δολάρια), τα οποία θα χρησιμεύσουν για να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα και για να αποκατασταθεί όσο είναι δυνατόν η σημαντική περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε στην λεκάνη απορροής του ποταμού Ρίο Ντότσε, του δεύτερου μεγαλύτερου στη Βραζιλία μετά τον Αμαζόνιο, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας.

    Η αγωγή θα κατατεθεί από κοινού από το ομοσπονδιακό κράτος της Ενωσης και τα κρατίδια Μίνας Γκεράις και Εσπιρίτο Σάντο, νοτιοανατολικές περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή. Τα ποσά που ζητούνται βασίζονται σε "προκαταρκτική" εκτίμηση, τόνισε ο Ανταμς αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν προτίθεται να μετάσχει στο ταμείο αυτό, το οποίο θα είναι 100% ιδιωτικό.

    Ένα φράγμα αποβλήτων από σιδηρομεταλλεύματα της Samarco υποχώρησε στις 5 του μηνός κοντά στην ιστορική πόλη Μαριάνα, απελευθερώνοντας έναν τεράστιο χείμαρρο λάσπης που καταπλάκωσε το χωριό Μπέντο Ροντρίγκε, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων. Έντεκα άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, χωρίς πλέον ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί.

    [05] Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αφού τραυμάτισαν επτά Ισραηλινούς στρατιώτες

    Δύο νέες επιθέσεις με τη χρήση αυτοκινήτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τραυμάτισαν χθες Παρασκευή επτά Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ οι δύο Παλαιστίνιοι δράστες των ενεργειών αυτών, στο τέλος μιας εξαιρετικά αιματηρής εβδομάδας.

    Το βράδυ ένας Ισραηλινός συνοριοφρουρός τραυματίστηκε σοβαρά στη Ναχαρίγια, σε μια επίθεση με μαχαίρι από έναν άγνωστο ο οποίος διέφυγε, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

    Το πρωί, ένας Παλαιστίνιος έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε Ισραηλινούς στρατιώτες που επάνδρωναν σημείο ασφαλείας κοντά σε έναν σταθμό λεωφορείων κοντά στον ισραηλινό εποικισμό Κφαρ Αντουμίμ, βορειοανατολικά της Ιερουσαλήμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πριν πέσει νεκρός από πυρά ενός Ισραηλινού πολίτη, ανέφερε η ίδια πηγή.

    Δύο από τους στρατιώτες, ελαφρά τραυματισμένοι, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο Παλαιστίνιος βρήκε από το αυτοκίνητό του αφού το έριξε στους στρατιώτες κι άρχισε να τρέχει πριν πέσει νεκρός από τα πυρά του πολίτη. Ο δράστης κατονομάστηκε από την ισραηλινή αστυνομία ως Φάντι Χάσιμπ, κάτοικος της Ραμάλας. Ο αδελφός του είχε σκοτωθεί την Κυριακή, αφού και εκείνος είχε διαπράξει επίθεση πέφτοντας με αυτοκίνητο πάνω σε Ισραηλινούς τους οποίους κατόπιν προσπάθησε να τραυματίσει με μαχαίρι.

    Μερικές ώρες αργότερα ένας ακόμη Παλαιστίνιος, ο Όμαρ Ζαακίκ, 20 ετών, σκοτώθηκε αφού τραυμάτισε πέντε Ισραηλινούς στρατιώτες πέφτοντας πάνω τους με αυτοκίνητο κοντά στο Μπέιτ Ούμαρ, κοντά στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

    [06] Μεταλλικό φράκτη στα νότια σύνορα της ΠΓΔΜ κατασκευάζει ο στρατός

    Ο στρατός της ΠΓΔΜ άρχισε σήμερα την ανέγερση μεταλλικού φράκτη στα νότια σύνορα της χώρας με την Ελλάδα στο σημείο το οποίο διασχίζουν οι μετανάστες που κατευθύνονται προς τη δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με φωτογράφο του Reuters που βρίσκεται στο σημείο αυτό.

    Στρατιώτες άρχισαν να τοποθετούν μεγάλους μεταλλικούς στύλους μέσα στο έδαφος και να ξεδιπλώνουν συρματόπλεγμα, υψώνοντας φράγμα παρόμοιο με αυτό που ύψωσε η Ουγγαρία στα νότια σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία προκειμένου να σταματήσει το κύμα των μεταναστών.

    Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί περνούν ανεμπόδιστα μέσω των Βαλκανίων, οι οποίοι έφθασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης από την Τουρκία. Ωστόσο, η διέλευση απαγορεύεται για τους μετανάστες όλων των άλλων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η οποία έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από Ιρανούς, Πακιστανούς, Μαροκινούς και άλλους.

    [07] Πυκνό χιόνι στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου

    Δουλεύουν πυρετωδώς τα μηχανήματα εκχιονισμού από τη νύχτα σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου. Ειδικότερα, πυκνό χιόνι έπεσε στα ορεινά χωριά της Κόνιτσας, του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, καταβάλλεται προσπάθεια σε συνεργασία και με τους δήμους να καθαρίσουν οι δρόμοι από το χιόνι, ώστε το οδόστρωμα να μην είναι επικίνδυνο για τους οδηγούς αλλά και για να μην υπάρξουν προβλήματα αποκλεισμού χωριών. Ωστόσο, από τις καταιγίδες των τελευταίων ημερών έχουν πλημμυρίσει αγροτικές εκτάσεις στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

    [08] Σχεδόν 2000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

    Σχεδόν 2000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από δύο πλοία.

    Ειδικότερα το πλοίο «Μπλου Σταρ 1» αποβίβασε 728 πρόσφυγες εκ των οποίων οι 510 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 218 στη Χίο και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε στον Πειραιά 1115 πρόσφυγες, εκ των οποίων τους 387 από τη Μυτιλήνη, τους 386 από τη Χίο και τους 342 από τη Σάμο.

    [09] Ξεκινά το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

    Γεγονός είναι από σήμερα το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ένα από τα κορυφαία στο είδος του. Από αύριο Κυριακή 29/11 ως το Σάββατο 5/12, οπότε θα απονεμηθούν και τα βραβεία, 68 ταινίες για παιδιά και νέους από 45 χώρες που διαγωνίζονται φέτος στο φεστιβάλ, καθώς και πολλές ακόμα που το πλαισιώνουν, θα προβληθούν στις αίθουσες του Πύργου -και όχι μόνον.

    Εκτός από την πρωτεύουσα της Ηλείας, την καρδιά του φεστιβάλ, 7 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθούν στην Πάτρα, στο Αίγιο, στο Αγρίνιο, στα Λεχαινά, στη Ζαχάρω, στο Μεσολόγγι, στην Αμαλιάδα και στη Γαστούνη, πόλεις από τις οποίες δεν θα λείψουν κι άλλες προβολές ταινιών, πρόσφατων και παλαιότερων, που συμμετέχουν σε αφιερώματα εκτός διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη του φεστιβάλ συνοδεύεται με τα καλά νέα των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτά, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του υπουργείου να αγκαλιάσει τον θεσμό προχωρώντας στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας.

    «Οι ταινίες δεν είναι μόνο από τις αναπτυγμένες κινηματογραφικά χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, οι σκανδιναβικές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία ή το Ιράν. Έχουμε και ταινίες από μικρές κινηματογραφίες, όπως από το Λεσότο -χώρα από την οποία, από όσο γνωρίζω, δεν έχει ξαναπροβληθεί ταινία στην Ελλάδα- και από τη Μιανμάρ. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να γνωρίζουν οι θεατές του φεστιβάλ και άγνωστες κινηματογραφίες, γεγονός που προκαλεί ενδιαφέρον και σε άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια θεωρείται το κορυφαίο στο είδος του στην Ευρώπη. «Δεν είναι κάτι που το δηλώνουμε εμείς, αλλά ξένοι εκπρόσωποι. Πρόπερσι που ήταν εδώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, Σελίν Ραβενέλ, δήλωσε ότι είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ της Ευρώπης στο είδος του», σημειώνει.

    [10] Νέες πιέσεις στην Μέρκελ για την κρίση των προσφύγων

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αντιμετώπισε χθες νέες πιέσεις από στελέχη της παράταξής της που απαιτούν να λάβει μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία, καθώς απομένουν πλέον μερικές ώρες ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας που είναι αφιερωμένη σε αυτό το θέμα.

    Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να σωθούν από τους πολέμους και τις στερήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ασία αναμένεται να φθάσουν στο έδαφος της Γερμανίας μέσα στη χρονιά?η πλειονότητα των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη?και οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αντεπεξέλθουν.

    Η Μέρκελ δέχεται έντονες πιέσεις από στελέχη του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), και του αδελφού του βαυαρικού κόμματος, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) να αλλάξει πορεία και να αναιρέσει την πολιτική ανοικτών θυρών που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Η καγκελάριος δέχθηκε χθες νέες προειδοποιήσεις.

    «Η μετανάστευση πρέπει να περιοριστεί σε μια διάσταση που δεν υπερβαίνει την αποδοχή της κοινωνίας και εγγυάται την ικανότητα της χώρας να επιτυγχάνει την ενσωμάτωση μακροπρόθεσμα», ανέφεραν στελέχη των συντηρητικών που είναι αρμόδια για την εσωτερική πολιτική, τόσο σε κρατιδιακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, έπειτα από μια συνάντησή τους στο Βερολίνο.

    Η Γερμανία δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, πρόσθεσαν στην ανακοίνωσή τους τα στελέχη της συντηρητικής παράταξης.

    Σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ την Τετάρτη η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που εφαρμόζει, αψηφώντας τις επικρίσεις από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, οι οποίες εντείνονται εξαιτίας των φόβων για την ασφάλεια που ήγειραν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 November 2015 - 9:32:30 UTC