Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ιταλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Με τον Γάλλο πρέσβη θα συναντηθεί ο Ι. Δραγασάκης, το απόγευμα
  • [03] Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον ΠτΔ
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Ξεκινάει το επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχο των offshore
  • [05] Παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ
  • [06] Νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών
  • [07] Όλ. Γκόλοντετς: Δεν υπάρχουν σχέδια επαναπατρισμού Ρώσων τουριστών από την Τουρκία
  • [08] Ντε Μεζιέρ: Η ΕΕ να ορίσει ένα «γενναιόδωρο» όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται
  • [09] Βενεζουέλα: Δολοφονήθηκε ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης
  • [10] Η Μόσχα ενισχύει τους ελέγχους της στα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία
  • [11] Β. Καρδάσης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το ΕΑΠ: Πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο
  • [12] Πάνω από 2.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά
  • [13] «Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών», βιβλίο - αποκάλυψη των φορολογικών παραδείσων
  • [14] Επαφές κορυφής του πρωθυπουργού σε Ισραήλ και Παλαιστίνη
  • [15] Ευ. Τσακαλώτος: Οι τράπεζες έχουν ηθική υποχρέωση να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές
  • [16] Σχέδιο νόμου για την άμυνα υπέγραψε ο Μπ. Ομπάμα

  • [01] Στην Ιταλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αποδεχόμενος πρόσκληση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

    Σήμερα ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, θα έχει συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Ματαρέλα, καθώς και με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Μπολντρίνι.

    Αύριο θα επισκεφθεί αρχικά τον αρχαιολογικό χώρο Domus Aurea και στη συνέχεια την ελληνική εκκλησία Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος. Ακολούθως θα μεταβεί στον χώρο της πρεσβευτικής κατοικίας, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή παρασημοφόρησης του επίτιμου καθηγητή Νεοελληνικής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, Βιντσέντζο Ροτόλο.Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία, ο κ. Παυλόπουλος θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς και με διακεκριμένους ελληνιστές.

    Διαβάστε επίσης:Πρ. Παυλόπουλος στη «Ρεπούμπλικα»: Πρέπει να σταματήσουμε τους τρομοκράτες, όχι όποιον ζητά άσυλο

    [02] Με τον Γάλλο πρέσβη θα συναντηθεί ο Ι. Δραγασάκης, το απόγευμα

    Mε τον Γάλλο Πρέσβη στην Ελλάδα Christophe Chantepy θα συναντηθεί σήμερα στις 16:00 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

    [03] Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον ΠτΔ

    Το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να είναι τα δύο κρίσιμα θέματα που θα τεθούν στην ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών που ζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να είναι άμεση η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και να γίνει αυτό μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει και πριν από λίγες ημέρες τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα για τα οποία θα επιδιωχθεί συνεννόηση είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η συνταγματική αναθεώρηση, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.

    Τα τελευταία 24ωρα σημειώνεται κυβερνητική κινητικότητα για τρία κρίσιμα ζητήματα.

    Χθες Τετάρτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής συνεδρίασε με αντικείμενο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την οποία δρομολογείται ευρύς και ουσιαστικός διάλογος. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο παρουσίασε το προσχέδιο του νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση που θα ρυθμίζει το ζήτημα της αξιολόγησης, της επιλογής προϊσταμένων και διευθυντών και της στελέχωση όλου του δημόσιου τομέα με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει ευρύ διάλογο και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο διάλογος θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα συμμετέχουν τα κόμματα, στην Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που εντρυφούν στα ζητήματα εκπαίδευσης.

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Ξεκινάει το επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχο των offshore

    Από τις περίπου 6000 offshore εταιρίες που είναι αξιοποιήσιμες ελεγκτικά, έχουν ελεγχθεί συνολικά 384 και έχουν βεβαιωθεί 129,5 εκατ. ευρώ, από τις οποίες οι 321 με βεβαιωμένα ποσά ύψους 94,5 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2014-2015.Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου.

    Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχτηκε ότι πράγματι τα αποτελέσματα των ελέγχων «είναι σταγόνα στον ωκεανό», ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «και αυτές οι υποθέσεις και οι υποθέσεις όλων των λιστών είναι στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών».

    «Έχει δοθεί ήδη εντολή από το υπουργείο προς τους ελεγκτές, να επικεντρωθούν στις μεγάλες υποθέσεις. Να μην σταματήσουν πουθενά και για οποιονδήποτε» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ξεκινήσαμε, έστω και με το λίγο προσωπικό που διαθέτουμε, και το επόμενο διάστημα μπαίνει μπροστά το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχο τους. Δεν θα μείνουν στην τύχη τους αυτές υποθέσεις, ενώ θα υπάρχει μηνιαία αναφορά για την πορεία τους».

    Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, το πρόβλημα με τις offshore εταιρίες που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι διπλό. Αφορά και τη φοροδιαφυγή που κάνει η ίδια εταιρία και τη φοροδιαφυγή που επιτρέπει να κάνουν και άλλες εταιρίες. «Το πρόβλημα των offshore πρέπει να μπει σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι δυνατό χώρες που μας κουνάνε το δάχτυλο στα θέματα της φοροδιαφυγής, να επιτρέπουν να είναι στην αρμοδιότητα του κράτους τους φορολογικοί παράδεισοι» επισήμανε.

    Παράλληλα, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία του ελεγκτικού μηχανισμού, από προσπάθειες ορισμένων φοροφυγάδων να αποφύγουν τον έλεγχο.

    [05] Παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ

    Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ Μιχάλης Βερροιόπουλος, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΑΕ.Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Μιχάλης Βερροιόπουλος παραιτήθηκε για να αναλάβει χρέη Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Για την αντικατάστασή του θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό της εταιρείας διαδικασίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    [06] Νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

    Νέα ρύθμιση με κίνητρα για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να προωθηθεί στη Βουλή ως το τέλος του έτους.

    Στόχος της ρύθμισης που θα έχει το χαρακτήρα τελευταίας ευκαιρίας για τη δικαιολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων, είναι αφενός η αύξηση των δημοσίων εσόδων και αφετέρου η ενίσχυση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της επιστροφής κεφαλαίων από το εξωτερικό.

    Η νέα λίστα των 10.588 Ελλήνων με καταθέσεις σε τράπεζα της Ελβετίας που παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας διευκολύνει σημαντικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθειά του αυτή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καταβολή του φόρου εισοδήματος που δεν είχε καταβληθεί στην εφορία για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα. Μάλιστα η ρύθμιση εξετάζεται να περιλαμβάνει και κίνητρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους με αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό που θα δεχθούν να επιστρέψουν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που υπέστη πλήγμα από την απόσυρση καταθέσεων τους προηγούμενους μήνες. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται να δοθούν κίνητρα σε όσους απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες να τις επιστρέψουν.

    Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι, παράλληλα με τους ελέγχους που θα ξεκινήσει στους 10.588 Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας, θα τους καλέσει - όπως άλλωστε και όλους όσους περιλαμβάνονται στις λίστες που ελέγχονται ήδη με τα εμβάσματα προς το εξωτερικό - να δηλώσουν οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματα τους και να καταβάλλουν το φόρο που τους αναλογεί.

    [07] Όλ. Γκόλοντετς: Δεν υπάρχουν σχέδια επαναπατρισμού Ρώσων τουριστών από την Τουρκία

    Το ρωσικό υπουργικό συμβούλιο δεν εξετάζει σχέδια επαναπατρισμού Ρώσων τουριστών από την Τουρκία, σε συνέχεια της κατάρριψης ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από τουρκικό καταδιωκτικό F-16, δήλωσε την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλγα Γκόλοντετς. «Όχι, δεν συζητάμε αυτό το θέμα», δήλωσε η Γκολοντετς στους δημοσιογράφους, έπειτα από ερώτηση αν η Μόσχα έχει αντίστοιχα σχέδια με εκείνα που αποφάσισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τον επαναπατρισμό Ρώσων τουριστών από την Αίγυπτο, μετά τη συντριβή του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά στις 31 Οκτωβρίου.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ρωσικός σύνδεσμος ταξιδιωτικών πρακτόρων ATOR ανακοίνωσε πως δεν έχει σχέδια επαναπατρισμού τουριστών από την Τουρκία, αλλά ακύρωσε τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων για τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, αυτή τη στιγμή 10.000 με 11.000 Ρώσοι τουρίστες υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Τουρκία.

    [08] Ντε Μεζιέρ: Η ΕΕ να ορίσει ένα «γενναιόδωρο» όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται

    Η Ευρώπη θα πρέπει να ορίσει ένα «γενναίο» όριο στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που θα δέχεται κάθε χρόνο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο ντε Μεζιέρ τόνισε ότι «φυσικά πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι κάπου πρέπει να υπάρξει ένα τέλος» στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.«Ο περιορισμός του αριθμού των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να γίνει μέσω μιας σειράς μέτρων», πρόσθεσε.

    «Η Ευρώπη έχει καθήκον να ορίσει έναν γενναιόδωρο αριθμό για την υποδοχή προσφύγων (...) Και μια προϋπόθεση για αυτό είναι ότι όταν φτάσουμε σε αυτό τον αριθμό, τότε δεν θα πρέπει να γίνονται άλλες υποδοχές τον χρόνο αυτό», εξήγησε ο Ντε Μεζιέρ.Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η απόφαση ενέχει τον κίνδυνο ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός απάντησε ότι παράλληλα με τον ορισμό ανώτατου ορίου θα πρέπει να υπάρξει και καλή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

    [09] Βενεζουέλα: Δολοφονήθηκε ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

    Τοπικό ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα έπεσε νεκρό από πυρά που δέχτηκε κατά τη διάρκεια δημόσιας συνάντησης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Δεκεμβρίου στην κεντρική πολιτεία Γκαρίκο, ανακοίνωσε σήμερα ο βουλευτής Χένρι Ράμος Αλούπ.

    Ο Λουίς Μανουέλ Ντίας, γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Δράσης στην Αλτραγκράσια ντε Οριτούκο, της πολιτείας Γκαρίκο δολοφονήθηκε δεχόμενος πυρ, έγραψε στο Twitter o βουλευτής, ο οποίος επίσης είναι εθνικός γενικός γραμματέας του κόμματος Δημοκρατική Δράση και υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

    Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι ο Ντίας ήταν εκείνη τη στιγμή σε εξέδρα μαζί με την Λίλιαν Τιντόρι, τη σύζυγο του ηγέτη της ριζοσπαστικής πτέρυγας της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος καταδικάστηκε σε σχεδόν 14 χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση βίας για το ρόλο που φέρεται να είχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2014, στις οποίες 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

    [10] Η Μόσχα ενισχύει τους ελέγχους της στα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία

    Η Ρωσία αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους της στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, επικαλούμενη παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας, δύο ημέρες μετά τη συντριβή ρωσικού βομβαρδιστικού το οποίο καταρρίφθηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

    Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο επικαλείται τον υπουργό Γεωργίας Αλεξάντρ Τκατσόφ που κάνει λόγο για «επανειλημμένες παραβιάσεις των ρωσικών κανονισμών από τους τούρκους παραγωγούς», οι οποίες μπορεί να αφορούν το 15% των γεωργικών προϊόντων που εισάγονται στη χώρα.

    Η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από το Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια των Τροφίμων Rosselkhoznadzor να ενισχύσει τους ελέγχους έπειτα από την έρευνα του υπουργείου Γεωργίας που έδειξε ότι σχεδόν το 15% των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Τουρκία δεν πληρούν τους ρωσικούς κανονισμούς.Η Τουρκία εξάγει κυρίως λαχανικά, φρούτα και προϊόντα κρέατος στην Ρωσία.

    [11] Β. Καρδάσης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το ΕΑΠ: Πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο

    Τα σχέδια για την ακαδημαϊκή και οικονομική ανάπτυξη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), περιγράφει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, καθηγητής Βασίλης Καρδάσης.

    Επίσης, αναφέρει ότι η διοικούσα επιτροπή είναι υποχρεωμένη να ανακαλύψει τρόπους για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των φοιτητών.

    Όσον αφορά τη λειτουργία του ΕΑΠ, σημειώνει ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα επιλύει ζητήματα ακαδημαϊκής δυσλειτουργίας και θεσμικές αντιφάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον ιδρυτικό νόμο του ΕΑΠ.

    [12] Πάνω από 2.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

    Περισσότεροι από 2000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, από δύο πλοία.

    Ειδικότερα, το πλοίο «Μπλου Σταρ 1» αποβίβασε 1286 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 850 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 436 στη Χίο, ενώ το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αποβίβασε 898 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 603 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 295 στη Χίο.

    [13] «Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών», βιβλίο - αποκάλυψη των φορολογικών παραδείσων

    Για τους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη που αποδεικνύονται κόλαση για τους συνειδητούς φορολογούμενους είναι το βιβλίο «Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών» του Γκάμπριελ Ζούκμαν, καθηγητή στο London School of Economics, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πεδίο, με επιστημονική επιμέλεια του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, λέκτορα στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κρήτης.

    Πρόκειται για μια αποκαλυπτική έρευνα 133 σελίδων με αποκαλυπτικά στοιχεία για το κόστος των φορολογικών παραδείσων, την ισχύ της χρηματοοικονομίας, τη χρυσή εποχή της Ελβετίας, την «τρύπα» του Λουξεμβούργου, την παρωδία της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, τις οικονομικές κυρώσεις καθώς και τους τελωνειακούς δεσμούς που μπορούν να επιβληθούν για να περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο του κρυμμένου πλούτου που στο τέλος επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, δηλαδή το φορολογούμενο πολίτη.

    Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή:

    Οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία φτάνουν τα 60 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 30% του σημερινού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Το ποσοστό αυτό είναι τεράστιο σε σύγκριση με χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, των οποίων οι καταθέσεις στην Ελβετία δεν ξεπερνούν το 6% και το 9% του ΑΕΠ, αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, η χώρα μας αναδεικνύεται σε παγκόσμια πρωταθλήτρια της offshore φοροδιαφυγής.

    [14] Επαφές κορυφής του πρωθυπουργού σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

    Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ριβλίν.

    Στη συνέχεια θαεπισκεφτεί τον χώρο της ελληνικής Κοινότητας Ιεροσολύμων και κατόπιν, θα αναχωρήσει για την Παλαιστίνη.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12:50 ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο Γιάσερ Αραφάτ.

    Στις 13:00 θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών παρουσία του Πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμουντ Αμπάς και του πρωθυπουργού κ. Hamdallah. Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αμπάς και κοινές δηλώσεις στα ελληνικά και παλαιστινιακά ΜΜΕ. Εν συνεχεία θα παρατεθεί γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Ιερουσαλήμ και θα έχει το απόγευμα στις 16:15 συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ενώ μετέπειτα θα μεταβεί στον Ι. Ν. Αναστάσεως. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης.

    Διαβάστε επίσης: Τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ επιβεβαίωσαν Τσίπρας-Νετανιάχου

    [15] Ευ. Τσακαλώτος: Οι τράπεζες έχουν ηθική υποχρέωση να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές

    Έκκληση στις διοικήσεις των τραπεζών για συμμετοχή και των Ελλήνων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου απηύθυνε πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος. Μιλώντας στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής, κατά την ακρόαση του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση, αποκάλυψε ότι πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την οποία ζητούσε η προσφορά μετοχών να γίνει και για τους Έλληνες επενδυτές. Μάλιστα τόνισε ότι η συμμετοχή των εγχωρίων επενδυτών θα ήταν πολύ υψηλή με δεδομένη την χαμηλή τιμή στην οποία γίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι τράπεζες δεν έχουν νομική, αλλά ηθική υποχρέωση να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές.

    Ο κ. Ε. Τσακαλώτος παρουσιάζοντας στην Επιτροπή τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητή κ. Χαράλαμπο Γκότση επεσήμανε ότι επελέγη από την κυβέρνηση όχι απλώς ως ένας τεχνοκράτης, αλλά ως ένας βαθύς γνώστη των οικονομικών με διευρυμένη άποψη για τον αναπτυξιακό ρόλο του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς.

    [16] Σχέδιο νόμου για την άμυνα υπέγραψε ο Μπ. Ομπάμα

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα εκτεταμένο σχέδιο νόμου που αφορά την πολιτική της άμυνας της χώρας χθες και το οποίο εγκρίνει το ποσό 571,6 δισ. ευρώ (607 δισ. δολαρίων) για έξοδα άμυνας της χώρας.

    Ο νέος νόμος επίσης δυσχεραίνει το κλείσιμο της στρατιωτικής φυλακής στον όρμο Γκουαντάναμο, στην Κούβα. Νωρίτερα το Νοέμβριο, ο Λευκός Οίκος είχε καταστήσει σαφές ότι ο Πρόεδρος θα υπογράψει το σχέδιο νόμο παρά τη διαφωνία του για τη συνεχιζόμενη χρήση του Γκουαντάναμο. Ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό ότι θα κλείσει τη φυλακή, αλλά υπέγραψε το σχέδιο νόμου γιατί οι βουλευτές αντιτίθενται στην μεταφορά των κρατουμένων από το Γκουαντάναμο σε αμερικανικές φυλακές.

    Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος επιτρέπει τη χρηματοδότηση του στρατού της Ουκρανίας με 282,5 εκατομμύρια ευρώ (300 εκατ. δολάρια) και περικοπές σε προγράμματα μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση Σύρων επαναστατών για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 November 2015 - 9:32:26 UTC