Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΣΚΟΙΠ: Αναγκαίος ο ευρύς και ουσιαστικός διάλογος μέσα στην κοινωνία
  • [02] Συνάντηση του Πρ. Παυλόπουλου με τον Χρ. Βερναρδάκη
  • [03] Φ. Γεννηματά: Προσχηματικός ο διάλογος που θέλει η κυβέρνηση
  • [04] Στο ΥΠΟΙΚ χιλιάδες λογαριασμοί Ελλήνων στην Ελβετία
  • [05] Ευ. Τσακαλώτος: Οι τράπεζες έχουν ηθική υποχρέωση να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές
  • [06] ΕΚΤ: Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας περιορίστηκε, αλλά παραμένει υψηλός
  • [07] Να μη γίνεται σύγχυση ανάμεσα σε πρόσφυγες και τρομοκράτες, ζήτησαν οι ευρωβουλευτές
  • [08] Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα
  • [09] Πανελλαδική απεργία στις 3 Δεκεμβρίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ
  • [10] Απογοητευμένοι οι Έλληνες από την υγεία τους, δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • [11] Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σηκώνει αυλαία αύριο
  • [12] «Το Αθέατο Μουσείο»: Η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
  • [13] Για τον «βέβηλο έρωτα της Σαλώμης», μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θεοδώρα Τζήμου
  • [14] Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του Μηνά Χατζησσάβα
  • [15] Συνάντηση Κοντονή με Αλαφούζο
  • [16] Η Άρσεναλ 3-0 τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και θα έρθει για... τελικό στο Καραϊσκάκη
  • [17] «Περίπατος» για την Μπάγερν, 4-0 τον Ολυμπιακό

  • [01] ΚΥΣΚΟΙΠ: Αναγκαίος ο ευρύς και ουσιαστικός διάλογος μέσα στην κοινωνία

    Ευρύ και ουσιαστικό διάλογο θα δρομολογήσει η κυβέρνηση για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στόχος της είναι η μεταρρύθμιση να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου, να διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας στη βάση των αρχών κοινωνικής αλληλεγγύης και το ασφαλιστικό σύστημα να παραμείνει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών.

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) συνεδρίασε σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και μετά την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι προχωρούν οι επεξεργασίες των προτάσεων που αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΥΣΚΟΙΠ θεωρεί αναγκαίο τον πλέον ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του.

    «Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος την οποία εισηγείται η κυβέρνηση εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ.

    [02] Συνάντηση του Πρ. Παυλόπουλου με τον Χρ. Βερναρδάκη

    «Παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το γεγονός ότι η αξιολόγηση δεν οδηγούσε πάντοτε στο να αποδοθούν σε κάθε υπάλληλο «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

    Κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να αξιολογείται έτσι ώστε καθένας να μπορεί να αποδώσει αυτό το οποίο είναι σε θέση ν' αποδώσει» και προσέθεσε: «Δεν έχουμε κάνει την απαιτούμενη αξιολόγηση από πολύ παλιά. Δεν μιλάω ούτε για τώρα, ούτε για τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα ζήτημα τεράστιο, είναι μια παθολογία και παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης το ότι η αξιολόγηση δεν οδηγούσε πάντοτε στο να αποδοθούν σε κάθε υπάλληλο "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ"».

    Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και σε όλους εκείνους που λένε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ προσωπικό.

    «Είναι μεγάλο λάθος σχετικά με τον δημόσιο τομέα. Θα το επαναλαμβάνω κουραστικά, πέρα από τις μειώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ότι αυτό που είχαμε ως πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως οι άνθρωποι δεν είχαν μπει στις σωστές θέσεις», τόνισε ο Πρόεδρος και προσέθεσε: «Δεν είχαν λειτουργήσει τα ζητήματα των μετατάξεων, γιατί δεν επιτρεπόντουσαν οι μετατάξεις, με την ευχέρεια εκείνη που έπρεπε να επιτρέπονται. Με αποτέλεσμα, σε ορισμένες υπηρεσίες να είναι πολλοί άνθρωποι, σε άλλες καθόλου. Και αυτό οδηγούσε στην εικόνα ότι έχουμε πληθώρα προσωπικού». Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να σταματήσουν, και ευχήθηκε η μεταρρύθμιση που θα γίνει να οδηγηθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βερναρδάκης υποστήριξε ότι το Δημόσιο δεν δέχεται περαιτέρω μειώσεις σε προσωπικό, γιατί είναι πια υποστελεχωμένο σε δραματικό επίπεδο. Αντιθέτως, ανέφερε, θα χρειασθούμε αρκετό κόσμο.

    [03] Φ. Γεννηματά: Προσχηματικός ο διάλογος που θέλει η κυβέρνηση

    Από το βήμα της ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απάντησε στην πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο λέγοντας ότι γίνεται για προσχηματικούς λόγους.

    «Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για διάλογο. Τώρα που η κρίση και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του είναι σε όλους ορατά. Ο διάλογος που ζητά είναι προσχηματικός. Αναζητά «συνενόχους», συνυπεύθυνους στις προειλημμένες καταστροφικές αποφάσεις του», τόνισε η κ. Γεννηματά.

    Προσέθεσε ότι η εισήγηση του κ. Κατρούγκαλου στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτική και πώς η κυβέρνηση της «δήθεν» Αριστεράς αποδομεί και διαλύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. «Τον Ιούνιο του 2011 στους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα ο κ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι «φυσάει ένα αεράκι που θα διώξει τα σύννεφα του μνημονίου». Όμως επί ημερών τους έγινε τυφώνας και παρασύρει τα πάντα. Τώρα ως υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ακολουθεί πειθήνια τις εντολές της τρόικας», είπε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Δεν θα βρείτε στο ΠΑΣΟΚ συνενόχους».

    [04] Στο ΥΠΟΙΚ χιλιάδες λογαριασμοί Ελλήνων στην Ελβετία

    Τα στοιχεία από 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων σε τράπεζα της Ελβετίας διαβίβασε στο υπουργείο Οικονομικών η φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Πρόκειται για στοιχεία που θα συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών, θα σταλούν στους οικονομικούς εισαγγελείς προκειμένου να ξεκινήσουν οι έλεγχοι.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα δεδομένα των 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008.

    «Πιάνουμε το νήμα από την αρχή, δίνουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή και έχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης προσερχόμενος στη Βουλή για τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2016 στην αρμόδια Επιτροπή. Ο κ. Αλεξιάδης προσέθεσε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν και θα αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία, δεν θα μείνει τρία χρόνια στα συρτάρια αυτή η λίστα, όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ». Ο κ. Αλεξιάδης εκτίμησε ότι πίσω από αυτά τα ποσά και τα ονόματα πιθανόν να κρύβονται και άλλα πρόσωπα όπως είχε διαπιστωθεί και για τη λίστα Λαγκάρντ.

    [05] Ευ. Τσακαλώτος: Οι τράπεζες έχουν ηθική υποχρέωση να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές

    Έκκληση στις διοικήσεις των τραπεζών για συμμετοχή και των Ελλήνων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου απηύθυνε πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος. Μιλώντας στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής, κατά την ακρόαση του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση, αποκάλυψε ότι πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την οποία ζητούσε η προσφορά μετοχών να γίνει και για τους Έλληνες επενδυτές. Μάλιστα τόνισε ότι η συμμετοχή των εγχωρίων επενδυτών θα ήταν πολύ υψηλή με δεδομένη την χαμηλή τιμή στην οποία γίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι τράπεζες δεν έχουν νομική, αλλά ηθική υποχρέωση να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές.

    Ο κ. Ε. Τσακαλώτος παρουσιάζοντας στην Επιτροπή τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητή κ. Χαράλαμπο Γκότση επεσήμανε ότι επελέγη από την κυβέρνηση όχι απλώς ως ένας τεχνοκράτης, αλλά ως ένας βαθύς γνώστη των οικονομικών με διευρυμένη άποψη για τον αναπτυξιακό ρόλο του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς.

    [06] ΕΚΤ: Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας περιορίστηκε, αλλά παραμένει υψηλός

    Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης έδειξε αντοχές κατά τη διάρκεια διαφόρων κυμάτων αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών στο δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review). Η έκθεση τονίζει ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα μίας απότομης αύξησης του επασφάλιστρου κινδύνου σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς η ανησυχία μετατοπίζεται προς την πλευρά των αναδυόμενων οικονομιών.

    Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι δείκτες, που υποδηλώνουν την ύπαρξη συστημικής πίεσης, παρέμειναν σε συγκρατημένα επίπεδα κατά τη διάρκεια έντονων περιόδων που σχετίζονταν με την αναταραχή στην Ελλάδα το καλοκαίρι, η οποία ακολουθήθηκε από τη μεγάλη διόρθωση των τιμών των κινεζικών στοιχείων ενεργητικού.

    Για την Ελλάδα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας μειώθηκαν από τον Ιούλιο, αλλά παραμένουν υψηλές. «Οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας αυξήθηκαν στην Ελλάδα, εν μέσω υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας έως τον Ιούλιο του 2015 και, αν και μειώθηκαν από τότε, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω ανησυχιών για την ταχεία και πλήρη υλοποίηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδα», σημειώνει η έκθεση. «Στην Ευρωζώνη, οι εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν μία περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων», προσθέτει η ΕΚΤ.

    [07] Να μη γίνεται σύγχυση ανάμεσα σε πρόσφυγες και τρομοκράτες, ζήτησαν οι ευρωβουλευτές

    Να μη γίνεται σύγχυση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους τρομοκράτες, ήταν το βασικό ζητούμενο των ευρωβουλευτών που πήραν το λόγο σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    «Οι σκέψεις μας θα πρέπει να είναι πρώτα με τα θύματα και τις οικογένειές τους», και όχι με τους τρομοκράτες, δήλωσε οεπικεφαλήςτης ομάδας τωνΧριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ(Γερμανία). Τόνισε, ότι είναι «απαράδεκτο» να υποστηρίζουμε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη είναι οι δράστες της τρομοκρατίας, ενώ στην πραγματικότητα, είναι τα «θύματα της τρομοκρατίας}.

    «Πρέπει να προχωρήσουμε με την οδηγία PNR (αρχείο των προσωπικών δεδομένων για τις αερομεταφορές), να σημειώσουμε πρόοδο σχετικά με την Europol, την οδηγία για την προστασία των δεδομένων, την εξάλειψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τη νομοθεσία για την αποθήκευση δεδομένων», προσέθεσε ο κ. Βέμπερ.

    Οεπικεφαλήςτης ομάδαςΣοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα(Ιταλία), επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να αλλάξει λόγω της τρομοκρατίας».

    «Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μία Ευρώπη 11ης Σεπτεμβρίου», προειδοποίησε ο κ. Πιτέλα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη, να αδράξει την ευκαιρία και να επενδύσει σε "έξυπνες" υπηρεσίες πληροφοριών. «Θα εργαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την πρόταση οδηγίας PNR έως το τέλος του έτους», διαβεβαίωσε.

    «Η αλληλεγγύη μας είναι με το λαό της Γαλλίας, της Τυνησίας και με όλα τα άλλα θύματα του Ισλαμικού κράτους», δήλωσε οεπικεφαλήςτωνΕΣΜ(Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές)Σιαντ Καμάλ(Ηνωμένο Βασίλειο).

    «Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από κοινού για να δείξουμε στους τρομοκράτες ότι δεν θα πετύχουν», είπε και προσέθεσε: «Αν κάθε φορά που μας επιτίθενται μειώνουμε τις ελευθερίες μας, δεν θα υπάρχουν στο τέλος ελευθερίες για να τις υπερασπιστούμε».

    ΗεπικεφαλήςτηΕνωτικής Αριστεράς Γκαμπριέλ Τσίμερ(Γερμανία) υπερασπίσθηκε με την παρέμβασή της την υιοθέτηση μιας νέας «Αειφόρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας»

    Η κ. Τσίμερ έκανε κατ' αρχάς έκκληση για «σύνεση και αξιοπρέπεια» και να μην συγχέεται το προσφυγικό με την τρομοκρατία, αποδοκιμάζοντας τη δήλωση του Ούγγρου ηγέτη ότι «όλοι οι τρομοκράτες (στο Παρίσι) ήταν μετανάστες».

    [08] Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα

    Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα, την επομένη του θανάτου ενός ρώσου πιλότου του οποίου το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο αυτό.

    Εκατοντάδες διαδηλωτές, σχεδόν όλοι άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών, συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από τη διπλωματική αποστολή της Τουρκίας όπου φώναζαν συνθήματα εχθρικά προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό το βλέμμα της αστυνομίας η οποία δεν επενέβη.

    [09] Πανελλαδική απεργία στις 3 Δεκεμβρίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ

    Σε 24ωρη Γενική απεργία για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015 αποφάσισε να προχωρήσει η ΓΣΕΕ απέναντι στο νέο και επαχθέστερο μνημόνιο, όπως τονίζει, αλλά και στο γκρέμισμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που προωθείται σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

    Στην ανακοίνωση-εξαγγελία της απεργίας αναφέρεται "οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι της χώρας μας, θα δώσουν δυναμική και αγωνιστική απάντηση στα νέα βάρβαρα, σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που εξαθλιώνουν τον εργαζόμενο, οδηγούν τον άνεργο στην απόγνωση, διώχνουν από την χώρα τη νέα γενιά, καθιστούν τους συνταξιούχους από απόμαχους της δουλειάς απόμαχους της ζωής".

    Στο κάλεσα για συμμετοχή στην απεργία η ΓΣΕΕ βάζει μπροστά τα συνθήματα «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ!!! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!!!». Την ίδια μέρα στις 3 Δεκεμβρίου απεργία αποφάσισε και το ΠΑΜΕ που καλεί σε ξεσηκωμό για να μην περάσει η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η αύξηση των φόρων και των χαρατσιών.

    [10] Απογοητευμένοι οι Έλληνες από την υγεία τους, δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Ένας στους τρεις Έλληνες χαρακτηρίζει μέτρια έως κακή την κατάσταση της υγείας του, ενώ περίπου 2 στους 10 δηλώνουν ότι υποφέρουν από άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα. Μάλιστα, στην Ελλάδα, εκτιμάται αύξηση της συχνότητας της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μέχρι το 2030 κατά 18,6% και 15,4% αντίστοιχα, με σημαντικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας.

    Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα το 2015 παρουσίασε σήμερα η επιστημονική υπεύθυνη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γ. Τουλούμη, η οποία σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, οργάνωσε και υλοποίησε την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.

    Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, η μελέτη στοχεύει στην καταγραφή της νοσηρότητας και των κύριων παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων εστιάζοντας κυρίως σε καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, αλλά και στην αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής των συνιστώμενων μέτρων πρόληψης και των πιθανών φραγμών στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Επίσης στόχος ήταν να γίνει διερεύνηση των κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της μελέτης το 1/3 (28,5%) αυτοαξιολογεί την κατάσταση υγείας του ως μέτρια ή κακή. Τα ποσοστά των ατόμων με συμπτώματα άγχους (24%), ή κατάθλιψης (16%) είναι ανησυχητικά υψηλά και ενδεικτικά μεγάλης και συνεχούς διαχρονικής αύξησης. Επιβεβαιώνεται, και στη μελέτη αυτή, η συσχέτιση του άγχους και της κατάθλιψης με την ανεργία. Παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στις υπηρεσίες υγείας του δημόσιου τομέα, αλλά ταυτόχρονα και μικρή ικανοποίηση από τους χρήστες των υπηρεσιών (μέτρια/κακή/πολύ κακή ικανοποίηση δήλωσε περίπου το 42%). Σημαντικό ποσοστό (22%) δήλωσε ότι είχε πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα παροχής υγείας, με κύριο αναφερόμενο φραγμό το οικονομικό κόστος.

    [11] Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σηκώνει αυλαία αύριο

    Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με τους Έλληνες σινεφίλ, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, επιστρέφει για 28η συνεχή χρονιά, με μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές της πρόσφατης κινηματογραφικής σοδειάς, αλλά και διαχρονικά αριστουργήματα της έβδομης Τέχνης. Από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, στις αίθουσες Ααβόρα (Ιπποκράτους 180 ) και Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48) οι λάτρεις του καλού σινεμά θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες από 50 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία.

    Τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης είναι ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ, για τον οποίο το Φεστιβάλ έχει ετοιμάσει ένα μικρό αφιέρωμα, και ο Διονύσης Σαββόπουλος, οι οποίοι θα παραλάβουν το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ για τη συνολική τους προσφορά, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης.

    Το 28ο Πανόραμα θα ξεκινήσει τις προβολές του σήμερα (25/11), στις 22:00, στον κινηματογράφο Άστυ, με την τελευταία δημιουργία του Ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο, «Blood of my blood», που κέρδισε το βραβείο της FIPRESCI (της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας. Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 21:00, στον κινηματογράφο Odeon Όπερα 1, με την πρώτη προβολή του βρετανικού κοινωνικού δράματος «Brooklyn» του Τζον Κρόουλι, με τη Σέρσια Ρόναν στο ρόλο μιας Ιρλανδής μετανάστριας στη Νέα Υόρκη του 1950.

    Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, καταξιωμένοι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές διεκδικούν ένα από τα βραβεία, με 11 νέες ταινίες οι οποίες δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα κινηματογραφική διανομή.

    Το αναλυτικό και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και πληροφορίες για την προπώληση εισιτηρίων, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.panoramafest.org

    [12] «Το Αθέατο Μουσείο»: Η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

    Ένα «σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως», παρουσιάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της δράσης του «Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει». Πρόκειται για μία μαρμάρινη πλάκα με μικρογραφική παράσταση αρχαίου ελαιουργείου που χρησίμευε ως κάλυμμα κιβωτίου για τη συγκέντρωση χρηματικών ποσών, τα οποία ίσως να σχετίζονταν με την παραγωγή του ελαιολάδου. «"Το μαρμάρινο σκεύος παραδόξου χρήσεως" αναδύθηκε τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στην "αίθουσα του βωμού" για να παραμείνει εκεί έως την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που πληροφορεί επίσης για τις ημέρες τις οποίες οι αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τα ασυνήθιστα ευρήματα της αρχαιότητας και την ερμηνευτική τους προβληματική, καθώς και για τη διαδικασία της παραγωγής και της διάθεσης ελαίου στην αρχαία Αθήνα: Στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και στις 20 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει», προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες, ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά. Έχουν προηγηθεί το «δαχτυλίδι του Θησέα», η «Αιγύπτια γάτα Μίου», η «Άρτεμη από τη θάλασσα», ο «καθρέφτη της Ευρώπης» και η «Κυρά της Πρόσυμνας».

    [13] Για τον «βέβηλο έρωτα της Σαλώμης», μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θεοδώρα Τζήμου

    Ο απόλυτος έρωτας δεν μπορεί παρά να ναι μοναξιά, λέει η Θεοδώρα Τζήμου, καθώς ετοιμάζεται να υποδυθεί, από την Πέμπτη 26/11, στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, τη βιβλική Σαλώμη, στην εκδοχή του Όσκαρ Γουάιλντ. Την «κόρη του πάθους», όπως την αποκαλεί ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας στο ομώνυμο θεατρικό του κείμενο του 19ου αιώνα, γεμάτο έντονο ερωτισμό και μια αίσθηση παρακμής.

    Η Σαλώμη και ο Χορός των επτά πέπλων έχουν απασχολήσει τους δημιουργούς σε όλες τις εποχές και τις τέχνες, από τον Ρίχαρντ Στράους ως τον Μποτιτσέλι και τον Μορό, τον Σαρλ Μποντλέρ, τον Καραβάτζιο, τον Πικάσο?

    [14] Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του Μηνά Χατζησσάβα

    Με βαριά κλινική εικόνα εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός ο δημοφιλής ηθοποιός Μηνάς Χατζησσάβας μετά το σοβαρό αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την προηγούμενη Δευτέρα.

    Οι θεράποντες γιατροί κρίνουν την κατάσταση του ασθενούς ως ιδιαίτερα κρίσιμη και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να τον βοηθήσουν για να διαφύγει τον κίνδυνο. Το επιβαρυμένο ιατρικό καρδιολογικό ιστορικό του δυσκολεύει την προσπάθειά τους, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να αναμένουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα για να καθορίσουν τις επόμενες ενέργειές τους.

    [15] Συνάντηση Κοντονή με Αλαφούζο

    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, επισκέφθηκε τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, και συζήτησαν τα διαδραματισθέντα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το περασμένο Σάββατο. «Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Πολιτεία και στην προσπάθεια κάθαρσης του ποδοσφαίρου. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ζήτησε από τον κ. Αλαφούζο να μην λάβει εν θερμώ απόφαση παραίτησης από την προεδρία της ΠΑΕ, ανέφερε ότι η προσφυγή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα κριθεί από τακτικούς δικαστές, βάσει του νέου νόμου που ψήφισε με πρότασή του η Βουλή, και πρότεινε τη συνεργασία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τις διωκτικές αρχές για τη σύλληψη των πρωταιτίων των θλιβερών επεισοδίων, πράγμα που ο κ. Αλαφούζος επιβεβαίωσε ότι ήδη γίνεται» αναφέρει μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού.

    [16] Η Άρσεναλ 3-0 τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και θα έρθει για... τελικό στο Καραϊσκάκη

    Είναι οριστικό πλέον... Η πρόκριση του Ολυμπιακού στους «16» του Champions League περνάει από το «Γ. Καραϊσκάκης» στο ματς με την Άρσεναλ, στις 9 Δεκεμβρίου. Οι «κανονιέρηδες» νίκησαν εύκολα 3-0 τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Λονδίνο και θα ταξιδέψουν στον Πειραιά για την σχεδόν απίθανη αποστολή της νίκης με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, στέλνει τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση και την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ στο Europa League, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια! Ο Οζίλ στο 29΄ και ο Σάντσες στο 33΄ και στο 69΄ ήταν οι σκόρερ.

    Η Βαρκελόνη έγινε τόπος... μαρτυρίου για τη Ρόμα, καθώς η Μπαρτσελόνα συνέτριψε με 6-1 την ομάδα του Κώστα Μανωλά (βασικός) και του Βασίλη Τοροσίδη (στον πάγκο). Πανδαισία από τους «Μπλαουγκράνα», με τον Μέσι να πετυχαίνει τα πρώτα δύο γκόλ του στο φετινό Champions League.

    Στον 7ο όμιλο η Τσέλσι πήρε τη νίκη που χρειαζόταν στο Τελ Αβίβ (4-0) επί της Μακάμπι, με τον πρώην παίκτη των «μπλε» Ταλ Μπεν Χάιμ να αποβάλλεται στο 40΄. Όμως, η εκπληκτική Ντιναμό Κιέβου πέρασε από το «Ντραγκάο» με 2-0 επί της Πόρτο κι έτσι τα πάντα θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική (Ντιναμό Κιέβου-Μακάμπι Τελ Αβίβ, Τσέλσι-Πόρτο).

    Τέλος, η Γάνδη απέκλεισε τη Λιόν νικώντας τη στο «Ζερλάν» με το τελικό 1-2 να διαμορφώνεται στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων. Πλέον, οι οι πρωταθλητές Βελγίου θα κυνηγήσουν το θαύμα την τελευταία αγωνιστική στο «Μεστάγια».

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής:

    --5ος ΟΜΙΛΟΣ--

    ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ-Λεβερκούζεν 1-1

    Μπαρτσελόνα-Ρόμα 6-1

    --6ος ΟΜΙΛΟΣ--

    Άρσεναλ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ 3-0

    Μπάγερν-Ολυμπιακός 4-0

    --7ος ΟΜΙΛΟΣ--

    Πόρτο-Ντιναμό Κιέβου 0-2

    Μακάμπι Τελ Αβίβ-Τσέλσι 0-4

    --8ος ΟΜΙΛΟΣ--

    Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-Βαλένθια 2-0

    Λιόν-Γάνδη 1-2

    [17] «Περίπατος» για την Μπάγερν, 4-0 τον Ολυμπιακό

    Την ήττα με 4-0 από την Μπάγερν στο Μόναχο γνώρισε ο Ολυμπιακός για την 5η αγωνιστική του Champions League. Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν να χάνουν με 3-0 στο πρώτο εικοσάλεπτο με γκολ των Κόστα (8΄), Λεβαντόφσκι (16'), Μίλερ (20΄), ενώ το τέταρτο πέτυχε ο Κομάν στο 70΄.

    Έτσι, οι Βαυαροί, αν και αγωνίζονταν από το 53΄ με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μπαντστούμπερ, πιστοποίησαν την ανωτερότητά τους και το ότι είναι ίσως η πιο φορμαρισμένη αυτή τη στιγμή ομάδα της Ευρώπης και οριστικοποίησαν την πρώτη θέση του 6ου ομίλου, ενώ ο Ολυμπιακός για να προκριθεί στην επόμενη φάση θα χρειαστεί έναν βαθμό την τελευταία αγωνιστική στο γήπεδο Καραϊσκάκη κόντρα στην Άρσεναλ, η οποία νίκησε 3-0 την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και βρίσκεται 3 βαθμούς πίσω του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 November 2015 - 15:32:27 UTC