Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Η πλειοψηφία των 153 βουλευτών και θα αντέξει και θα αυξηθεί
  • [02] «Όχι» Στ. Θεοδωράκη στην πρόταση του Αλ.Τσίπρα για εθνική συννενόηση
  • [03] Π. Ρήγας: Δεν συντρέχουν λόγοι συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή την Ένωση Κεντρώων
  • [04] Νεκρός ένας Παλαιστίνιος που επιχείρησε επίθεση με μαχαίρι
  • [05] Δίωξη για κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των συλληφθέντων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
  • [06] Επιστημονική ημερίδα για τα 93 χρόνια από την εγκατάσταση Μαρμαρινών προσφύγων στη Λίμνη Ευβοίας
  • [07] Σε «αναβρασμό» η ΝΔ μετά την αναβολή της εκλογικής δικαδικασίας
  • [08] Τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης
  • [09] Με κεκτημένη ταχύτητα ο Ολυμπιακός 83-64 τον Κόροιβο
  • [10] Ελαμπντελαουί: «Χαίρομαι που επιστρέψαμε στα σπίτια μας ασφαλείς»
  • [11] Βαρύτατες κυρώσεις περιμένουν τον Παναθηναϊκό

  • [01] Π. Καμμένος: Η πλειοψηφία των 153 βουλευτών και θα αντέξει και θα αυξηθεί

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News, είπε ότι η Γαλλία δεν έχει ζητήσει από την Ελλάδα οτιδήποτε σχετικό με πιθανή στρατιωτική επέμβαση κατά των τζιχαντιστών.

    «Η ενεργοποίηση του άρθρου 47 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει να κάνει με το γενικότερο αίτημα προς την ΕΕ για συνδρομή. Η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς και σχέσεις πέραν των συμμαχιών της με την ΕΕ και το NATO, με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία και βεβαίως η Κύπρος. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα του NATO η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο» επισήμανε ο κ. Καμμένος.

    Υπογραμμίζοντας τον πολύ μεγάλο ρόλο που έχουν στον πόλεμο αυτό η ενημέρωση και οι πληροφορίες, ανέφερε ότι ζήτησε και από την ΕΕ, αλλά και στην προηγούμενη σύνοδο υπουργών του NATO, τη συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών.

    Ταυτόχρονα χαρακτήρισε την υπόθεση του Ισλαμικού Κράτους «η καλύτερα του Daesh ως την «απόλυτη ασύμμετρη απειλή».

    Ερωτηθείς για τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 153 βουλευτών ή τη χρεία σχηματισμού οικουμενικές κυβέρνησης, ανέφερε ότι «η πλειοψηφία των 153 βουλευτών και θα αντέξει και θα αυξηθεί. Δεν χρειάζεται ούτε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ούτε οικουμενική. Πιστεύω, όμως, ότι θα υπάρξουν βουλευτές οι οποίοι θα αντιληφθούν πως αυτή η κυβέρνηση επιτελεί εθνικό έργο και θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση».

    [02] «Όχι» Στ. Θεοδωράκη στην πρόταση του Αλ.Τσίπρα για εθνική συννενόηση

    Αρνητικά απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην έκκληση για συνεννόηση που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας.Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε μήνυμα που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει: «Τέσσερις μεγάλες σελίδες της εφημερίδας «Έθνος» (συν το εξώφυλλο) χρειάστηκε ο κ.Τσίπρας για να καλέσει τις «δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις» σε συνεννόηση για το Ασφαλιστικό, την Παιδεία και την Συνταγματική Αναθεώρηση. Τι λέει στην πραγματικότητα ο κ.Τσίπρας; Ψηφίστε το Ασφαλιστικό που είναι το δυσκολότερο όλων, γράψτε κάποια έκθεση ιδεών για την Παιδεία, συζητήστε για το Σύνταγμα που αφορά την επόμενη τετραετία και αφήστε με να κυβερνήσω. Δώστε μου χρόνο να εδραιώσω το καθεστώς μου. Ταΐστε με ψίχουλα την στέρνα με τα ψάρια όσο εγώ και η παρέα μου θα πετάω δυναμίτες στους κόλπους της κοινωνίας».

    Ο κ.Θεοδωράκης κατέληξε: «Ποιο θύμα θα πέσει στην παγίδα; Το Ποτάμι πάντως όχι».

    [03] Π. Ρήγας: Δεν συντρέχουν λόγοι συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή την Ένωση Κεντρώων

    «Οι αντοχές δοκιμάζονται», τονίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του στην Ημερησία, απαντώντας σε ερώτηση αν ανησυχεί για τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

    Ο κ. Ρήγας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν μας είναι ευχάριστες οι εξελίξεις, αλλά η έντιμη στάση - καθώς όλοι και όλες γνώριζαν το περιεχόμενο της συμφωνίας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου - είναι να παραδίδουν την έδρα τους». Στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή την Ένωση Κεντρώων, ο κ. Ρήγας επισημαίνει ότι «δεν συντρέχουν λόγοι κυβερνητικής συνεργασίας με τα κόμματα στα οποία αναφέρεστε» και προσθέτει:

    «Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα που αποκαλούνται προοδευτικά θα πρέπει να αποφασίσουν αν βρίσκονται στην ουρά της ΝΔ και των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη ή εάν θα συμβάλλουν ώστε να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Τη συμφωνία την έχουν ψηφίσει το καλοκαίρι στη Βουλή, καλό είναι να μην καμώνονται τους διαφωνούντες».

    [04] Νεκρός ένας Παλαιστίνιος που επιχείρησε επίθεση με μαχαίρι

    Μία Ισραηλινή τραυματίστηκε σοβαρά σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όταν της επιτέθηκε με μαχαίρι ένας Παλαιστίνιος στον εβραϊκό οικισμό Γκους Ετσιόν, προτού τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν οι ισραηλινές δυνάμεις.

    Το θύμα, μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 20 ετών, διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

    Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επίθεση ή απόπειρα επίθεσης εναντίον Ισραηλινών εντός της ημέρας.

    [05] Δίωξη για κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των συλληφθέντων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

    Σειρά κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος απήγγειλε η Εισαγγελέας στους συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών και την ακύρωση του αγώνα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.

    Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι μεταξύ άλλων για τις κατηγορίες της παράβασης του νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού, έκρηξης, κατοχής εκρηκτικών, βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διατάραξης κοινής ειρήνης και αντίστασης κατά της αρχής.

    Η δικογραφία που σχηματίστηκε ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι.

    [06] Επιστημονική ημερίδα για τα 93 χρόνια από την εγκατάσταση Μαρμαρινών προσφύγων στη Λίμνη Ευβοίας

    Επιστημονική ημερίδα με αφορμή τη συμπλήρωση 93 χρόνων από την εγκατάσταση των Μαρμαρινών προσφύγων στη Λίμνη Ευβοίας και την ευρύτερη περιοχή της,διοργάνωσαν χθες το βράδυ τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τοπικό Αρχείο Λίμνης, στο κινηματοθέατρο Ελύμνιον.Στην αρχή της εκδήλωσης μετά το χαιρετισμό του δημάρχου Μαντουδίου Λίμνης- Αγίας΄Αννας, Χρήστου Καλυβιώτη προβλήθηκε ντοκιμαντέρ και ακολούθησαν οι εισηγήσεις του προϊσταμένου του Τοπικού Αρχείου Λίμνης Θεολόγου ιστορικού Βασίλη Δούκουρη με θέμα: «Εικόνα και ταυτότητα των Μαρμαρινών προσφύγων της Λίμνης Ευβοίας, οι μαρτυρίες των γραπτών πηγών"και του φωτογράφου ερευνητή Γιάννη Φαφούτη με θέμα: «Ο Πολιτισμός των Μαρμαρινών προσφύγων μέσα από τα παραμύθια τους».

    Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με την ακρόαση ενός παραμυθιού από σπάνιο μαγνητοφωνημένο ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο αφηγείται ο αείμνηστος Μαρμαρινός πρόσφυγας πρώτης γενιάς Αγγελής Μαραγκάκης.Εκ μέρους της προσφυγικής κοινότητας ευχαριστίες προς τους διοργανωτές εξέφρασε η Ευαγγελία Μπέικα (Μαραγκάκη), ενώ την ημερίδα συντόνισεη φιλόλογος Σοφία Τζουτζά.

    [07] Σε «αναβρασμό» η ΝΔ μετά την αναβολή της εκλογικής δικαδικασίας

    Την άμεση σύγκλιση της ΚΟ της ΝΔ με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων προέδρων για διαβούλευση για τα επόμενα βήματα ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι η ΝΔ σήμερα, από λάθος χειρισμούς, αντί να προσεγγίσει την κοινωνία βρέθηκε απέναντί της.

    «Το διακύβευμα δεν είναι μόνον η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας αλλά η επιβίωσή της. Ζητώ από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να συγκαλέσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων προέδρων για διαβούλευση ως προς τα ενδεδειγμένα επόμενα βήματα. Στις δύσκολές στιγμές που διανύουμε είναι σημαντικό να ακούσουμε τις απόψεις των βουλευτών για το πως θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει πως ένα είναι σίγουρο, ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το Καταστατικό, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί τη χρονική της παράταση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή της ψηφοφορίας και το αδιάβλητο του εκλογικού αποτελέσματος.

    «Το οφείλουμε στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος που μαζικά προσήλθαν στις κάλπες σήμερα για να βιώσουν αυτήν την τεράστια απογοήτευση. Τους ευχαριστώ από καρδιάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου για μαζική συμμετοχή», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Τις παραιτήσεις Μεϊμαράκη και των μελών της ΚΕΦΕ, ζήτησε ο Απ. Τζιτζικώστας

    Να παραιτηθούν ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος και όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και να συναντηθούν το απόγευμα οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος για να συζητήσουν πως μπορούν να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές, με βάση όσα προβλέπει το καταστατικό, ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος Απόστολος Τζιτζικώστας.

    «Αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι αδιανόητα. Προσβάλλουν τον κόσμο της παράταξης μας, απαξιώνουν τη Ν.Δ. και δίνουν άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Ολες τις προηγούμενες πενήντα μέρες έδωσα έναν τεράστιο αγώνα για να ζητήσω από τους νεοδημοκράτες να έρθουν μαζικά, να γυρίσουμε σελίδα σε αυτή την παράταξη και με τη μαζικότητα τους να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ν.Δ. είναι ένα μεγάλο κόμμα, την ώρα που ορισμένοι όχι μόνο δήλωναν από την αρχή ότι δεν πίστευαν σε αυτή τη διαδικασία, αλλά έκαναν ότι μπορούσαν για να την απαξιώσουν. Πρέπει έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της διαδικασίας αυτής και να οδηγήσει τη Ν.Δ. στην εκλογή του νέου αρχηγού, οφείλει να παραιτηθεί και να οριστεί ένας νέος μεταβατικός πρόεδρος που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία σύμφωνα με τα καταστατικό. Επίσης, ζητώ την παραίτηση του προέδρου και όλων των μελών της ΚΕΦΕ. Και, τέλος, ζητώ σήμερα στις 7 η ώρα το απόγευμα στα γραφεία της Ν.Δ στη Συγγρού, συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας. Λυπάμαι πολύ για τους νεοδημοκράτες οι οποίο στήθηκαν από το πρωί σήμερα στις ουρές. θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω. Να γνωρίζουν κάποιοι ότι η αλλαγή που θα ερχόταν σήμερα, αν γινόταν αυτή η εκλογική διαδικασία, η μεγάλη αλλαγή στη Ν.Δ, θα έρθει και θα είναι πιο ηχηρή την επόμενη εβδομάδα».

    Σε ερώτηση για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να αναλάβει η κ. Γαννάκου μεταβατική πρόεδρος απάντησε ότι όλα αυτά θα τα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα οι τέσσερις υποψήφιοι.

    Σε ό,τι αφορά τις εκλογές τόνισε πως αυτές δεν πρέπει να γίνουν από μηδενική βάση, αλλά να ολοκληρωθούν όπως προβλέπει το καταστατικό.

    Ο κ.Τζιτζικώστας έφτασε στις 11.45 στο εκλογικό κέντρο της Ν.Δ. και τον περίμεναν υποστηρικτές του οι οποίοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα και φωνάζοντας το όνομα του.

    Την άμεση σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ ζητούν, βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος

    Δεκατέσσερις βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ, με επιστολή τους προς τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους και τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητούν την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    «Είναι υποχρέωση μας ως βουλευτές της ΝΔ να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας», αναφέρουν στο κείμενο της επιστολής.

    Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν οι εξής:

    Λευτέρης Αυγενάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Γεωργαντάς,Ελίζα Βόζενμπεργκ, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κασαπίδης και Χρήστος Κέλλας.

    [08] Τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης

    Τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ζητά με επιστολή του προς τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς και τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

    Στην επιστολή του ο κ. Αυγενάκης σημειώνει: «Μετά τα όσα δυσάρεστα και προσβλητικά για την ιστορία και τις αρχές της παράταξής μας συνέβησαν σήμερα, και την προφανή αδυναμία της ΚΕΦΕ να ανταπεξέλθει στην αποστολή της διασφαλίζοντας την ομαλότητα αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ζητώ την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεδομένου ότι είναι υποχρέωση μας, ως βουλευτές της ΝΔ, να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας».

    [09] Με κεκτημένη ταχύτητα ο Ολυμπιακός 83-64 τον Κόροιβο

    Με... φόρα από την ευρωπαϊκή εκτός έδρας νίκη επί της Τσεντεβίτα, ο Ολυμπιακός δεν είχε πρόβλημα να φτάσει στην εύκολη επικράτηση και επί του Κόροιβου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής για την Α1 ανδρών. Οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι αγωνίστηκαν χωρίς τους Σπανούλη, Πρίντεζη, Λοτζέσκι και Γιανγκ, επικράτησαν 83-64 του συλλόγου της Αμαλιάδας και επέστρεψαν στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 13 βαθμούς, έναν λιγότερο από την πρωτοπόρο ΑΕΚ.

    Τα δεκάλεπτα: 24-17, 44-29, 67-47, 83-64

    [10] Ελαμπντελαουί: «Χαίρομαι που επιστρέψαμε στα σπίτια μας ασφαλείς»

    Χαρούμενος που επέστρεψε ασφαλής σπίτι του από το γήπεδο «Απ. Νικολαίδης», εμφανίζεται με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Ομάρ Ελαμπντελαουί. «Είμαι πολύ απογοητευμένος που δεν παίξαμε χθες, αλλά αφότου είδα τα βίντεο και τις φωτογραφίες χαίρομαι που εγώ και η υπόλοιπη ομάδα μου επιστρέψαμε στα σπίτια μας ασφαλείς. Το πάθος είναι ευπρόσδεκτο, αλλά όχι η τρέλα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ποια είναι τα όρια. Τώρα εστιάζουμε στο μεγάλο παιχνίδι της Τρίτης. Πάμε Ολυμπιακέ!», έγραψε ο Νορβηγός μπακ.

    «Καυστικός» ήταν και πάλι ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστας Καραπαπάς, ο οποίος έκανε λόγο για «νέα ζούγκλα» που έζησαν οι «ερυθρόλευκοι», ενώ χαρακτήρισε το γήπεδο της Λεωφόρου ως «ερείπιο» και ακατάλληλο για αγώνες.

    Αργά τη νύχτα η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα επεισόδια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, πριν την έναρξη του ντέρμπι «αιωνίων», το οποίο δεν άρχισε ποτέ. «Το ματς με τον Παναθηναϊκό για την 11η αγωνιστική της Super League δεν άρχισε ποτέ με υπαιτιότητα των γηπεδούχων, λόγω σοβαρών επεισοδίων, πριν την έναρξη αυτού και για μεγάλο διάστημα», αναφέρει μεταξύ άλλων και παρακάτω προσθέτει: «Μάλιστα, στη συνέχεια, το γήπεδο μετατράπηκε και σε πεδίο... μάχης για αρκετή ώρα μεταξύ οπαδών και αστυνομικών καθώς υπήρξε μαζική εισβολή κόσμου στον αγωνιστικό χώρο! Το τοπίο έφερε στο νου τα περσινά έκτροπα, με καδρόνια, διαφημιστικές πινακίδες να εκτοξεύονται, ξύλο με πυροσβεστήρες, πέτρες, συρματοπλέγματα... Το γήπεδο θύμισε βομβαρδισμένο τοπίο...».

    [11] Βαρύτατες κυρώσεις περιμένουν τον Παναθηναϊκό

    Πολύ δύσκολο, εάν όχι απίθανο, φαντάζει το ενδεχόμενο να αποφύγει ο Παναθηναϊκός τις βαρύτατες κυρώσεις που προβλέπονται από το νέο αθλητικό νόμο, αλλά και από τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, μετά τα θλιβερά έκτροπα που έλαβαν χώρα εντός κι εκτός της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και που οδήγησαν στην αναβολή του ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό.

    Σχεδόν 9 μήνες πέρασαν από τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί και πάλι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού πριν και κατά τη διάρκεια του ντέρμπι του δεύτερου γύρου της περασμένης περιόδου με τον Ολυμπιακό. Μόνο που τότε το παιχνίδι διεξήχθη κανονικά, οι «πράσινοι» νίκησαν 2-1, αλλά μετέπειτα τιμωρήθηκαν με-3 βαθμούς, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 100.000 ευρώ.

    Αυτή την φορά, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου, «στριμώχνουν» ακόμη περισσότερο το «τριφύλλι», που κινδυνεύει να τιμωρηθεί με πιο βαριές κυρώσεις. Ο νέος αθλητικός νόμος 4326/2015 είναι σαφής σε περιπτώσεις επεισοδίων και αναβολής αγώνων, οπότε θεωρείται απίθανο να γλιτώσει η ΠΑΕ με απλό πρόστιμο και διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές.

    Το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παππάς επικαλέστηκε την αδυναμία της Αστυνομίας για να προχωρήσει στην αναβολή του ντέρμπι δεν αποτελεί ιδιαίτερο? ελαφρυντικό για τους «πράσινους». Κι αυτό γιατί πριν το ματς έγιναν επεισόδια εκτός γηπέδου ανάμεσα σε οπαδούς και αστυνομικούς, εκτοξεύθηκαν φωτοβολίδες εντός του αγωνιστικού χώρου και μία εξ αυτών βρήκε στο πόδι τον Φινμπόγκασον, έπεσε άγριο ξύλο στις εξέδρες, τραυματίστηκε αστυνομικός που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, ενώ με το που έγινε γνωστή η αναβολή του αγώνα το γήπεδο της Λεωφόρου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

    Με τα δεδομένα που υπάρχουν το «τριφύλλι»πολύ δύσκολα θα γλυτώσει την αφαίρεση τριών βαθμών, το πρόστιμο που θα του επιβληθεί μπορεί να έχει και εξαψήφιο νούμερο, ενώ ο αποκλεισμός της έδρας του μπορεί να φτάσει ακόμη και τις τρεις αγωνιστικές.

    Εφόσον, όμως, ο πρόεδρος του πειθαρχικού μονομελούς οργάνου Σπυρίδων Καποδίστριας κρίνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι υπαίτιος, τότε το άρθρο 21, παράγραφος 2α του ΚΑΠ αναφέρει ότι: «Ο αγώνας που δεν τελέσθηκε, χωρίς να ευθύνονται και οι δύο διαγωνιζόμενες ομάδες, επανορίζεται να διεξαχθεί υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από την έκδοση της τελεσίδικης αποφάσεως».

    Την Τρίτη 24/11 η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα κληθεί σε απολογία και την Παρασκευή 27/11 θα απολογηθεί ως κατηγορούμενη σχεδόν για ολόκληρο το άρθρο15του πειθαρχικού κώδικα που αφορά «ποινές σε βάρος των ομάδων για επεισόδια κατά τους αγώνες». Για παράδειγμα οελαφρύς (σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν στο Φ.Α.) τραυματισμός του Φινμπόγκασον μπορεί να επιφέρει στον Παναθηναϊκό πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 60.000 έως 100.000 ευρώ και 2-3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 3β. στοιχείο στ.

    Για τα εκτεταμένα επεισόδια θα ακολουθήσει δίωξηαπό τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέαΚωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, που βρισκόταν στογήπεδο. Το άρθρο, 15, παράγραφος 6 μεταξύ άλλων, προβλέπει πρόστιμο από 70.000 - 150.000 ευρώ, 2-3 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση τριών βαθμών.Βαριές ποινές προβλέπει και το άρθρο 15, παράγραφος 4 για «είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο».

    Στο νέο αθλητικό νόμο 4326/2015, οι ποινές που προβλέπονται είναι επίσης αυστηρές. Ξεκινούν απόπρόστιμο το ύψος του οποίου είναι από 10.000 ευρώ μέχρι και 1.000.000ευρώ, έπειτα από εισήγηση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας.

    Επίσης, όπως έκανε και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, αν και αφορούσε ευρωπαϊκό ματς (σ.σ. με τη Ντόρτμουντ) δικαίωμα να παρέμβει και να επιβάλλει ποινές έχει και η Πολιτεία και πιο συγκεκριμένα ο Σταύρος Κοντονής. Ο υφυπουργός αθλητισμού μπορεί ακόμη και να βάλει «λουκέτο» στη Λεωφόρο (απαγόρευση σε συγκεκριμένους αγώνες, αλλά και διάθεση εισιτηρίων προς μία ομάδα), δηλαδή, μπορεί ακόμη και να κλείσει την θύρα 13. Ο νέος νόμος του δίνει ακόμη το δικαίωμα να επιβάλλει και βαριά πρόστιμα.

    Βαρύ το κλίμα στο Κορωπί

    Με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων, εξαιτίας των όσων συνέβησαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, διεξήχθη η προπόνηση των παικτών του Παναθηναϊκού στις εγκαταστάσεις της ομάδας στο Κορωπί. Οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» δεν είχαν καθόλου όρεξη, όπως επίσης και το τεχνικό τιμ, ωστόσο, απέφυγαν να αναφερθούν εκτενέστερα στα επεισόδια που οδήγησαν στην αναβολή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, προκειμένου να μην ενταθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα.

    Παραμένει ο Αλαφούζος

    Δεν εγκαταλείπει τον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Αλαφούζος. Οι δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τα θλιβερά επεισόδια που προκάλεσαν την αναβολή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αποδείχθηκαν ότι έγιναν κάτω από το βάρος του φορτισμένου κλίματος που επικρατούσε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ θα συνεχίσει κανονικά στα καθήκοντά του.

    Η ΠΑΕ κάλεσε συλλαλητήριο

    Η επίσημη απάντηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα όσα έγιναν και οδήγησαν στην αναβολή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι να καλέσει τον κόσμο σε ειρηνική κινητοποίηση το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης (25/11) στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το «τριφύλλι» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το θέμα των παραιτήσεων του Γιάννη Αλαφούζου και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. παραμένει ανοικτό, ενώ γι΄ άλλη μια φορά η ΠΑΕ καταδίκασε τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 November 2015 - 15:32:21 UTC