Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την παραίτηση του Γ. Σακελλαρίδη, από το βουλευτικό αξίωμα, ζήτησε ο πρωθυπουργός
  • [02] Περαιτέρω μείωση της έκτακτης ρευστότητας ΕLA στις ελληνικές τράπεζες
  • [03] Αλ. Χαρίτσης: Το 19% των πόρων για την Ελλάδα αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  • [04] Πρώτη κατοικία και φόρος στο κρασί, στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια
  • [05] Επείγουσα προσγείωση αεροπλάνου στη Βουλγαρία, λόγω απειλής για βόμβα
  • [06] Μπασάρ αλ-Άσαντ: Η Συρία δεν είναι «λίπασμα» για τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος
  • [07] Άγγελα Μέρκελ: Από αυστηρή κόρη πάστορα σε αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα της Ευρώπης
  • [08] Ένταση στην Ειδομένη
  • [09] Eκκενώθηκε το Ελληνογαλλικό σχολείο, στην Αγ. Παρασκευή, έπειτα από τηλεφώνημα για βόμβα
  • [10] Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τους πλειστηριασμούς διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ
  • [11] Έρευνες για τη σύλληψη 4 ατόμων που δεν σταμάτησαν σε σήμα αστυνομικών για έλεγχο
  • [12] Εικαστική έκθεση με «έναυσμα» την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη
  • [13] Άλλοι 3.352 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στον Πειραιά
  • [14] Μανουέλ Βαλς: Υπάρχει κίνδυνος τρομοκράτες να κάνουν χρήση χημικών όπλων
  • [15] Τα περιστέρια μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο του μαστού τόσο καλά όσο οι γιατροί
  • [16] Ανακαλύφθηκαν βακτήρια ανθεκτικά και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά

  • [01] Την παραίτηση του Γ. Σακελλαρίδη, από το βουλευτικό αξίωμα, ζήτησε ο πρωθυπουργός

    Την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από το βουλευτικό αξίωμα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.

    Αυτό γίνεται γνωστό από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο πως ο Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία.

    [02] Περαιτέρω μείωση της έκτακτης ρευστότητας ΕLA στις ελληνικές τράπεζες

    Kατά 300 εκατ. ευρώ μειώνεται το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA.

    Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος η μείωση του ανώτατου ορίου στα 85,7 δισ. ευρώ, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η ίδια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, καθώς σταθεροποιείται η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων και υποχωρεί η αβεβαιότητα.

    [03] Αλ. Χαρίτσης: Το 19% των πόρων για την Ελλάδα αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    "Το προσφυγικό, είναι ζήτημα που αλλάζει δομικά τη λειτουργία των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικονομιών και για την αντιμετώπισή του πρέπει να λάβουμε τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, ακόμη και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις σε κοινοτικό επίπεδο» υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος συμμετείχε την Τετάρτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής.

    «Η στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται στα εθνικά σύνορα και να είναι αποσπασματική. Μεταξύ άλλων χρειάζεται να ενισχύσουμε τους διαθέσιμους πόρους, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε άλλες κοινωνικές ή αναπτυξιακές προτεραιότητες των διαρθρωτικών ταμείων» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

    Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Οικονομίας, επικεντρώθηκε στη σημασία που διαδραματίζει η Πολιτική Συνοχής για τη σύγκλιση των περιφερειών της ΕΕ και τη μείωση των μεταξύ τους ανισοτήτων κατ' επιταγή της Συνθήκης για οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Χαρακτήρισε την Πολιτική Συνοχής, ως τη βασικότερη πολιτική επενδύσεων της ΕΕ με στόχο τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Μια πολιτική που συμβάλλει και στην επίτευξη στόχων πολλών ακόμη πολιτικών, όπως μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως είναι το προσφυγικό ζήτημα, η ανθρωπιστική κρίση και η αντιμετώπισή τους με πολιτικές κοινωνικής ένταξης.

    Στη συζήτηση για την ανάγκη απλοποίησης της γραφειοκρατικής διαδικασίας, όσον αφορά τη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία από τα οποία χρηματοδοτείται και το ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης τόνισε τη θέση της χώρας μας, ότι αναφορικά με τη χρήση των πόρων οφείλουμε να διευκολύνουμε κατά το δυνατό τους τελικούς ωφελούμενους, αφού εκεί καταγράφεται το τελικό αποτέλεσμα και αξιολογείται η επιτυχία της συγκεκριμένης χρηματοδότησης.

    [04] Πρώτη κατοικία και φόρος στο κρασί, στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια

    Με τους εισηγητές των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς.Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των βουλευτών με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για πλήρη προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων πληθυσμού και την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι περιορίζεται πλέον δραματικά.

    Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη διάταξη που αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, για την οποία έχουν εκφράσει προβληματισμό και βουλευτές της συγκυβέρνησης, ενώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε.

    Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Η πραγματικότητα για τα «κόκκινα δάνεια» μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς

    [05] Επείγουσα προσγείωση αεροπλάνου στη Βουλγαρία, λόγω απειλής για βόμβα

    Αεροπλάνο με 161 επιβαίνοντες που πραγματοποιούσε πτήση από τη Βαρσοβία με προορισμό το αιγυπτιακό θέρετρο Χουργάντα έκανε επείγουσα προσγείωση στην πόλη Μπουργκάς της Βουλγαρίας, στη Μαύρη Θάλασσα, έπειτα από απειλή για βόμβα, ανακοίνωσαν βούλγαροι αξιωματούχοι.Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα απομακρύνθηκαν από το αεροπλάνο στο οποίο δεν βρέθηκαν εκρηκτικά, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Μπουργκάς και πρόσθεσε ότι ο αερολιμένας παραμένει κλειστός.

    «Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μπουργκάς στις 05.48' (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μετά το αίτημα των πιλότων της πτήσης LLP8015 από τη Βαρσοβία στη Χουργάντα να κάνει επείγουσα προσγείωση, έπειτα από πληροφορία για την παρουσία εκρηκτικών στο αεροπλάνο».Επιβάτης που ειδοποίησε το πλήρωμα για πιθανή ύπαρξη βόμβας παραδέχτηκε στις ερωτήσεις που του έγιναν ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Εκπρόσωπος του εθνικού αερομεταφορέα της Πολωνίας LOT δήλωσε ότι το αεροπλάνο δεν ανήκε στο στόλο του αλλά εκτελούσε πτήσεις τσάρτερ.

    [06] Μπασάρ αλ-Άσαντ: Η Συρία δεν είναι «λίπασμα» για τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

    Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε ότι η χώρα του που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο δεν είναι «λίπασμα» για τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι ευθύνονται για τη γέννησή της, σε συνέντευξη στο ιταλικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai.

    «Μπορώ να σας πω ότι το ΙΚ δεν έχει φυσικό εκκολαπτήριο, κοινωνικό εκκολαπτήριο στο εσωτερικό της Συρίας» τόνισε ο Άσαντ. Επέμεινε στο γεγονός ότι τζιχαντιστές που έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία για να πραγματοποιούν επιθέσεις στο Παρίσι και αλλού, μπορούν να δρουν με τον τρόπο αυτό χάρη στην «υποστήριξη των Τούρκων, των Σαουδαράβων και πολιτών του Κατάρ, και φυσικά χάρη στην πολιτική της Δύσης που έχει υποστηρίξει τους τρομοκράτες ποικιλοτρόπως».

    Το ΙΚ «δεν ξεκίνησε από τη Συρία. Ξεκίνησε στο Ιράκ και πρωτύτερα από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Άσαντ, ο οποίος χρησιμοποίησε μια φράση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ συνέβαλε στη δημιουργία του ΙΚ». «Η παραδοχή του αυτή είναι η πιο σημαντική απόδειξη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συρίας.

    [07] Άγγελα Μέρκελ: Από αυστηρή κόρη πάστορα σε αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα της Ευρώπης

    Κόρη προτεστάντη πάστορα, μεγαλωμένη στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας η Άγγελα Μέρκελ αναρριχήθηκε μέσα σε διάστημα δέκα ετών στην κορυφή της γερμανικής κυβέρνησης, αναδείχθηκε η αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα του κόσμου που ορίζει τον τόνο στην Ευρώπη.

    Η Άγγελα Ντοροτέα Μέρκελ στη διάρκεια των 10 ετών που βρίσκεται στην εξουσία ξεχωρίζει για την αυτοσυγκράτησή της.

    Από τις 22 Νοεμβρίου 2005 που ανέλαβε τα καθήκοντα της καγκελαρίου το στυλ της χαρακτηρίζεται κυρίως από το γεγονός ότι «πάντα περιμένει πολύ καιρό προτού εκφράσει έναν αποφασιστικό λόγο», εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Τίλμαν Μάιερ του πανεπιστημίου της Βόννης.

    Ο κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ έχει μάλιστα δημιουργήσει τον όρο «Μερκιαβέλι», ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της Μέρκελ και του Μακιαβέλι για να περιγράψει το στυλ της καγκελαρίου.

    «Ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η κλίση της να ?μην δρα?, ?να ενεργεί πιο αργά?», εξηγεί ο ερευνητής.

    Τα πάθη της είναι ταπεινά: η όπερα και οι περίπατοι στο Τιρόλο μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της, έναν γνωστό επιστήμονα, αλλεργικό στις κάμερες και τη δημόσια ζωή, τον Γιόαχιμ Ζάουερ. Συχνά τη συναντά κανείς στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς της στο Βερολίνο να αγοράζει τυρί και ένα μπουκάλι λευκό κρασί.

    Αυτή η διακριτικότητα ήταν χαρακτηριστικό και της ζωής της στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου ο πατέρας της εγκαταστάθηκε οικιοθελώς σε ένα προάστιο στο βόρειο Βερολίνο.

    [08] Ένταση στην Ειδομένη

    Ενταση επικρατεί από χθες, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ καθώς, σύμφωνα με κλιμάκιο της ΄Υπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στην περιοχή, τους ανακοινώθηκε από τη γειτονική χώρα ότι, πλέον, θα επιτρέπεται η διέλευση προσφύγων μόνο από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. «Παλεύαμε»όλη νύχτα προσπαθώντας να καθησυχάσουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στον καταυλισμό ενώ η αστυνομία έλεγχε τα υπηρεσιακά τους σημειώματα ή τα διαβατήρια που κατείχαν προκειμένου να επιτρέψει τη διέλευση μόνο στις συγκεκριμένες εθνικότητες, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Βούλγαρης της Ύπατης Αρμοστείας.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα το πρωί, ομάδα περίπου 100 Ιρανών βρέθηκαν δίπλα στην ουδέτερη ζώνη, ζητώντας να περάσουν με αποτέλεσμα οι αρχές της ΠΓΔΜ να έχουν κλείσει τα σύνορα εδώ και περίπου 2 ώρες.

    [09] Eκκενώθηκε το Ελληνογαλλικό σχολείο, στην Αγ. Παρασκευή, έπειτα από τηλεφώνημα για βόμβα

    Εκκενώθηκε το πρωί το Ελληνογαλλικό σχολείο, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Χλόης και Τρικάλων, στην Αγία Παρασκευή, έπειτα από τηλεφώνημα αγνώστου στην Αμεση Δράση, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται να εκραγεί βόμβα, χωρίς, όμως, να προσδιορίσει το χρόνο.

    Στο σχολείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

    [10] Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τους πλειστηριασμούς διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ

    Για «επαχθές σχέδιο» της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της για «το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες, τα μεσάνυχτα, στη Βουλή», με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και που «μεταξύ των άλλων, ανοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών» και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά σε συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, στις 6:30 μμ, στο Σύνταγμα.

    «Μόνο ως κακόγουστος ευφημισμός μπορεί να εκληφθεί ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί «επώδυνου συμβιβασμού» με τους δανειστές για το πρώτο πακέτο των 48 προαπαιτούμενων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας πως η συμφωνία που επετεύχθη «θα ανακουφίσει μόνο τους τραπεζίτες που χρεοκόπησαν με θαλασσοδάνεια τις τράπεζές τους, οι οποίες "διασώζονται" και πάλι με 10 δισ. ευρώ», ενώ «τα υπόλοιπα 2 δισ. της υποδόσης για την εξυπηρέτηση του επαχθούς χρέους συνοδεύονται από εξαιρετικά οδυνηρά μέτρα, ιδιαίτερα στο σοβαρό θέμα της πρώτης κατοικίας, που θα φέρουν σε απόγνωση δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά».

    Στην ίδια ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι είναι ανοιχτά, επίσης, μια σειρά σοβαρά θέματα για το «επαχθέστερο, πακέτο προαπαιτούμενων», όπως «το φορολογικό, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η δημιουργία του επονείδιστου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και κυρίως η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, που απειλεί να ανατρέψει εκ θεμελίων τα ασφαλιστικά δικαιώματα παλιών και νέων ασφαλισμένων».

    [11] Έρευνες για τη σύλληψη 4 ατόμων που δεν σταμάτησαν σε σήμα αστυνομικών για έλεγχο

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο και δεν σταμάτησαν σε σήμα αστυνομικών για έλεγχο.

    Το περιστατικό συνέβη τα μεσάνυχτα, στην οδό Βασιλέως Παύλου, στα Σπάτα. Αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης θεώρησαν ύποπτο το ΙΧ, στο οποίο επέβαιναν άγνωστα άτομα και τους έκαναν σήμα να σταματήσουν. Ο οδηγός, όμως, ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και άρχισε η καταδίωξη. Λίγη ώρα αργότερα, οι άγνωστοι εγκατέλειψαν το ΙΧ και τράπηκαν σε φυγή, ενώ αστυνομικός πυροβόλησε για εκφοβισμό στον αέρα.

    [12] Εικαστική έκθεση με «έναυσμα» την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη

    Πώς μπορεί να... ?εικαστικοποιηθεί? η λογοτεχνική δημιουργία;

    Μπορεί το δοκιμιακό κείμενο της ?Ασκητικής? του Νίκου Καζαντζάκη να λάβει ?σάρκα και οστά? στα εικαστικά έργα σύγχρονων δημιουργών 70 χρόνια μετά τη συγγραφή του;

    ?Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή... Μα και ευθύς ως γεννηθούμε, αρχίζει η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάνουμε την ύλη ζωή?... (Καζαντζάκης, Ασκητική, 1945)...

    Πληγωμένες poupee (κούκλες) -εμβληματικά γλυπτά έμπλεα παιδικών τραυμάτων, ο γυναικείος κόλπος με κόκκινο (τραύμα) περίγραμμα, κηλιδωμένοι με αίμα τοίχοι -?κραυγάζουν? το γεγονός της γέννησης του καλλιτέχνη- διαβόλου, γυμνά γυναικεία σώματα ?παλεύουν? με εμβληματικά της ανθρώπινης ζωής αντικείμενα (με θερμοκοιτίδα, ένα παιδικό καροτσάκι, ένα κρεββάτι, ένα πιάνο), ανθρώπινα χεριά τρίβουν και επιχειρούν επιμελώς να καθαρίσουν έναν ανθρώπινο σκελετό (εξοικείωση με το θάνατο) μια ξύλινη στιβαρή κατασκευή σκάλας ?στηρίζεται? σε μια άλλη λεπτή, μεταλλική κι αυτή η δεύτερη ? στην ξύλινη (η ένωση -συνύπαρξη αρσενικού ? θηλυκού), αντικείμενα που συνθέτουν την καθημερινότητα στις παραγκουπόλεις του Μεξικού, μια ?βαλίτσα? - προσευχητάρι (παραπέμπει στα αναθηματικού τύπου εικονοστάσια των δρόμων ? που ανεγείρονται στην Ελλάδα στη μνήμη αποθανόντων σε τροχαία δυστυχήματα), είναι μερικά μόνο από τα έργα των 28 συνολικά καλλιτεχνών που συνδιαλέγονται μεταξύ τους και όλο μαζί με την ?Ασκητική? του στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη.

    [13] Άλλοι 3.352 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στον Πειραιά

    Άλλοι 3.352 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, με τρία πλοία.

    Ειδικότερα, το πλοίο «Μπλου Σταρ Πάτμος» αποβίβασε 1421 πρόσφυγες οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη, το πλοίο «Μπλου Σταρ 1» αποβίβασε 1237, εκ των οποίων οι 425 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 812 στη Χίο, ενώ το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αποβίβασε 694 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 412 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 282 στη Χίο.

    [14] Μανουέλ Βαλς: Υπάρχει κίνδυνος τρομοκράτες να κάνουν χρήση χημικών όπλων

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος τρομοκράτες να κάνουν χρήση χημικών όπλων.

    Επιθέσεις με "χημικά ή βακτηριολογικά όπλα" είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν στη Γαλλία, τόνισε ο πρωθυπουργός ζητώντας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γαλλική εθνοσυνέλευση, έξι ημέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις, την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.

    "Μπορεί επίσης να υπάρχει ο κίνδυνος των χημικών ή βακτηριολογικών όπλων. Είναι η ώρα 'περισσότερο από ποτέ' να υιοθετηθεί ο ευρωπαϊκός φάκελος επιβατών αεροπορικών εταιριών", τόνισε ο Βαλς.

    "Είμαστε σε πόλεμο, όχι σε έναν πόλεμο στον οποίο η Ιστορία μας έχει κατά τραγικό τρόπο συνηθίσει. Αλλά σε έναν νέο πόλεμο, εξωτερικό και εσωτερικό, όπου ο τρόμος είναι ο πρώτος στόχος και το πρώτο όπλο", τόνισε.

    [15] Τα περιστέρια μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο του μαστού τόσο καλά όσο οι γιατροί

    Ίσως ήλθε η ώρα τα περιστέρια να βρουν επιτέλους μια νέα δουλειά, από τότε που βγήκαν στην ανεργία ως ταχυδρόμοι. Είναι γνωστό ότι τα πουλιά αυτά έχουν θαυμάσια όραση, ίσως καλύτερη και από την ανθρώπινη (μπορούν, άλλωστε, να ξεχωρίσουν έναν πίνακα του Πικάσο από έναν του Μονέ), αλλά ότι θα κάνουν διάγνωση του καρκίνου του μαστού τόσο καλά όσο οι γιατροί, αυτό ξεπερνά κάθε φαντασία.

    Και όμως, επιστήμονες στις ΗΠΑ, μετά από μια σειρά πρωτότυπων πειραμάτων, ανακάλυψαν ακριβώς αυτό: ένα περιστέρι είναι σε θέση να διακρίνει μια μαστογραφία ή μία βιοψία με όγκους, από μια χωρίς καρκίνο, σχεδόν τόσο καλά όσο οι άνθρωποι.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Λέβενσον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, έβαλαν 16 περιστέρια να «διαγνώσουν» αν οι εικόνες από τις μαστογραφίες και τις βιοψίες, που εμφανίζονταν σε μια οθόνη μπροστά στα πουλιά, έδειχναν ύπαρξη κακοήθους όγκου.

    Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν αρχικά τα πουλιά, ανταμοίβοντάς τα με τροφή κάθε φορά που έκαναν σωστή διάγνωση, τσιμπώντας με την μύτη τους την οθόνη, όταν εμφανιζόταν κάποια εικόνα με καρκίνο. Καθώς τα πουλιά εξοικειώνονταν με τη διαδικασία, το ποσοστό επιτυχούς διάγνωσης αυξανόταν συνεχώς.

    [16] Ανακαλύφθηκαν βακτήρια ανθεκτικά και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά

    Φόβους ότι η ανθρωπότητα πλησιάζει ανεπιστρεπτί στην εποχή μετά τα αντιβιοτικά γεννά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η ανακάλυψη στην Κίνα βακτηρίων, τα οποία, χάρη σε μια νέα γονιδιακή μετάλλαξή τους, είναι ανθεκτικά και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά που υπάρχουν σήμερα, στα λεγόμενα «τελευταίας καταφυγής».Τα ισχυρά αντιβιοτικά πολυμυξίνες -μεταξύ των οποίων κυριότερο είναι η κολιστίνη- χρησιμοποιούνται ευρέως στα ζώα της κτηνοτροφίας. Οι επιστήμονες ζητούν να περιορισθεί η χρήση τους άμεσα, γιατί οι ανθεκτικές βακτηριακές μεταλλάξεις μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο και να γίνουν υπεύθυνες για την πρόκληση επιδημιών.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιάν-Χούα Λίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για λοιμώδεις νόσους «Lancet Infectious Diseases», σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το «New Scientist», βρήκαν ότι το μεταλλαγμένο γονίδιο mcr-1, που παρέχει την αυξημένη ανθεκτικότητα, μπορεί εύκολα να αντιγραφεί και να μεταφερθεί σε άλλα βακτήρια. Η ανακάλυψη του γονιδίου έγινε -σε ποσοστό 15% έως 20%- σε δείγματα βακτηρίων που ελήφθησαν από χοίρους σε σφαγεία, σε κρέας χοιρινού και κοτόπουλα που πουλιούνταν σε αγορές, καθώς και -ακόμη χειρότερα- σε ορισμένους ανθρώπους ασθενείς σε δύο νοσοκομεία.Οι Κινέζοι επιστήμονες έχουν ήδη ενδείξεις ότι η εν λόγω μετάλλαξη ήδη μεταφέρεται σε κοινά βακτήρια, όπως το E.coli και η κλεμπσιέλλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 November 2015 - 9:32:40 UTC