Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το απόγευμα φθάνει στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας
  • [02] ΝΔ: Η πολιτική απάτη αποκαλύπτεται, ο πρωθυπουργός βγάζει χιλιάδες σπίτια στο σφυρί
  • [03] Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ
  • [04] «Αυτά είναι καλά νέα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
  • [05] «Είναι μια καλή μέρα σήμερα» ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί για τη συμφωνία
  • [06] Σε χαμηλό 12μήνου υποχώρησαν οι απόδοσεις των ελληνικών ομολόγων
  • [07] Η ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει 12 δισ. ευρώ για την Αθήνα και τις τράπεζές της
  • [08] Η Γαλλία ζητά «ενίσχυση και βοήθεια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» απο την ΕΕ
  • [09] Συλλήψεις υπόπτων στη Γερμανία για εμπλοκή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι
  • [10] Τραγωδία με εννιά νεκρούς μετανάστες από ανατροπή λέμβου ανοιχτά της Κω
  • [11] Περισσότεροι από 25.000 οι θάνατοι κάθε χρόνο στην Ευρώπη, λόγω κατάχρησης των αντιβιοτικών
  • [12] Σημαντική βελτίωση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
  • [13] Δύο γυναίκες νεκρές από τον σεισμό στη Λευκάδα
  • [14] Νίκος Νιόπλιας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μέσα στο μυαλό μου έχω απομυθοποιήσει τα πάντα»
  • [15] Γαλλική μάρκα λανσάρει πολυτελές crossover
  • [16] UEFA: Οριστικά στη Γαλλία το EURO 2016

  • [01] Το απόγευμα φθάνει στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας

    Το απόγευμα φτάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιήσει επαφές με την τουρκική ηγεσία, με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης να είναι το σημαντικότερο της ατζέντας του.

    Ο Πρωθυπουργός απόψε θα παρακολουθήσει μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου το φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 20.15 στο γήπεδο «Φατίχ Τερίμ» στο Μπαχτσέσεχιρ της Κωνσταντινούπολης.

    Αύριο στις 08.00 το πρωί ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Φανάρι όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την 'Αγκυρα, όπου στις 12:00 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Αχμέτ Ντανούτογλου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και η συνέντευξη τύπου που θα δώσουν οι δύο ηγέτες.

    Δεν είναι προς το παρόν γνωστή η ώρα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με το τουρκόγλωσσο κανάλι «Al Jazeera», υπάρχει ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί και με τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Δημοκρατικού Κόμματων των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

    Διαβάστε επίσης

    Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ

    [02] ΝΔ: Η πολιτική απάτη αποκαλύπτεται, ο πρωθυπουργός βγάζει χιλιάδες σπίτια στο σφυρί

    «Η πολιτική απάτη αποκαλύπτεται. Και ο μύθος της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς καταρρέει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι τον Ιανουάριο εξαπατούσε τους πολίτες λέγοντας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και το Σεπτέμβριο τους εξαπατούσε δεύτερη φορά λέγοντας πως «δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας».

    «Σήμερα ο κ. Τσίπρας βγάζει χιλιάδες σπίτια στο σφυρί», σημειώνει η ΝΔ.

    [03] Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας ¶γγελα Μέρκελ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε με την τουρκική ηγεσία, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αττάλεια, αναφορικά με το προσφυγικό. Παράλληλα, αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

    [04] «Αυτά είναι καλά νέα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

    Tην ικανοποίησή του για την επίτευξη «ουσιαστικής συμφωνίας» που επετεύχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, εξέφρασε σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Ενημερώθηκα ότι επετεύχθη ουσιαστική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες είναι σημαντικές για την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά είναι καλά νέα.», τονίζει στη δήλωσή του προς τη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μαρία Αρώνη, ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

    [05] «Είναι μια καλή μέρα σήμερα» ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί για τη συμφωνία

    «Είναι μια καλή μέρα σήμερα», σχολίασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί για τη συμφωνία θεσμών και ελληνικών αρχών.

    Όπως ανέφερε, «μετά από μέρες και νύχτες διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε συμφωνία σε πολλά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για να ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων».

    Ειδικότερα, ο Γάλλος επίτροπος έκανε αναφορά στη συμφωνία σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων, το νόμο για τη δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος, όπως είπε, θα συμβάλει στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα ανοίξει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

    Σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι ήταν το πιο κρίσιμο κομμάτι των διαβουλεύσεων και πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα «φερέγγυο πλαίσιο»

    [06] Σε χαμηλό 12μήνου υποχώρησαν οι απόδοσεις των ελληνικών ομολόγων

    Οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν σε χαμηλό επίπεδο 12μήνου, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης (0,13 της ποσοστιαίας μονάδας) σήμερα το πρωί, στο 6,79%. Η απόδοση των 2ετών ομολόγων μειώθηκε περαιτέρω κατά 23 μονάδες βάσης στο 5,70%. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι τίτλοι αυτοί είναι οι πιο ευαίσθητοι στον φόβο μίας αθέτησης πληρωμών και τον Ιούλιο η απόδοσή τους είχε εκτοξευθεί στο 29%.

    [07] Η ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει 12 δισ. ευρώ για την Αθήνα και τις τράπεζές της

    Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μια σειρά μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα περίπου 10 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει την αποδέσμευση της υποδόσης της βοήθειας και τη μεταβίβαση των κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα με τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για τον σκοπό αυτόν, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα» στα οποία συμφώνησε με τους πιστωτές της, εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.

    Ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε επίσης σήμερα πως οι διεθνείς πιστωτές αναμένεται να αποδεσμεύσουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα και τις τράπεζές της μόλις το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

    «Αναμένουμε ότι η οριστικοποίηση της διαδικασίας θα λάβει χώρα σύντομα μετά την ταχεία υιοθέτηση της απαραίτητης νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

    «Αυτό θα επιτρέψει στους θεσμούς να οριστικοποιήσουν την αξιολόγηση της συμμόρφωσης ανοίγοντας τον δρόμο ώστε τα κράτη μέλη να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την αποδέσμευση των δόσεων», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει την αποδέσμευση βοήθειας 2 δισ. ευρώ και περίπου 10 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

    [08] Η Γαλλία ζητά «ενίσχυση και βοήθεια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» απο την ΕΕ

    «Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος επικαλείται το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ και έλαβε την ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό είναι μια τεράστια πολιτική πράξη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ο υπουργός άμυνας της Γαλλίας επικαλέστηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και των υπουργών άμυνας το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο, αν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Επικαλούμενη το άρθρο αυτό των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, η Γαλλία ζητά από τις χώρες της ΕΕ την «ενίσχυση και τη βοήθεια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» και την «υποστήριξη»προς τη Γαλλία στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

    [09] Συλλήψεις υπόπτων στη Γερμανία για εμπλοκή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

    Τρία άτομα - δύο γυναίκες και έναν άνδρα - συνέλαβαν νωρίτερα σήμερα οι αστυνομικές αρχές κοντά στο 'Ααχεν, με την υποψία ότι σχετίζονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.

    Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Aachener Nachrichten», τα τρία άτομα συνελήφθησαν ενώ αποχωρούσαν από Γραφείο Εύρεσης Εργασίας της περιοχής, ενώ η αστυνομία έχει πληροφορίες ότι ενδεχομένως κάποιος από τους άνδρες που αναζητούνται ως υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στο Παρίσι να κρύβεται στην περιοχή. Η αστυνομία αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για την ταυτότητα ή την εθνικότητα των τριών προσώπων.

    Το ¶αχεν βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με το Βέλγιο και την Ολλανδία.

    [10] Τραγωδία με εννιά νεκρούς μετανάστες από ανατροπή λέμβου ανοιχτά της Κω

    Στους 9 ανήλθαν οι νεκροί, μετά την ανατροπή λέμβου με 23 μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή Αγ. Φωκά στην Κω.

    Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 4 παιδιά, 4 γυναίκες και ένας ανδρας.

    Δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού και σκάφος της Φρόντεξ πραγματοποιούν απο το πρωί έρευνες για εντοπισμό πιθανόν αγνοουμένων, ενώ εως τώρα έχουν διασωθεί 7 άτομα.

    Στις έρευνες συμμετέχει και ελικόπτερο σούπερ πούμα.

    [11] Περισσότεροι από 25.000 οι θάνατοι κάθε χρόνο στην Ευρώπη, λόγω κατάχρησης των αντιβιοτικών

    Πάνω από 25.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ευρώπη, λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών. Η κατάχρηση αυτή έχει οδηγήσει σε ανθεκτικότητα* πολλά κοινά μικρόβια και μας έχει κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους σε θανατηφόρες λοιμώξεις. Λοιμώξεις οι οποίες δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, καθώς αχρηστεύθηκαν λόγω της αλόγιστης χρήσης τους. Το πιο δραματικό στοιχείο στις επισημάνσεις των επιστημόνων, είναι το «τέλος των αντιβιοτικών», δηλαδή το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει επινοηθεί και παρασκευαστεί ένα καινούργιο πιο ισχυρό αντιβιοτικό από τα ήδη υπάρχοντα. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη ότι δεν θα έχουμε σύντομα καινοτόμα αντιβιοτικά για να καλύψουν τα κενά που έχουν προκύψει στη θεραπεία. Η Ελλάδα δυστυχώς παραμένει πολύ ψηλά στη λίστα της υπερσυνταγογράφισης αντιβιοτικών και της υψηλής αντοχής των αντιβιοτικών στην κοινότητα, ενώ κατέχει τα πρωτεία στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη.

    Τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία ανακοινώθηκαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλες, με αφορμή την 18η Νοεμβρίου που είναι Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά.

    [12] Σημαντική βελτίωση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

    Προστασία μεγαλύτερη, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις του παρελθόντος διασφαλίζει η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Όπως ειδικότερα, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ξεκίνησε με τους θεσμούς να απαιτούν να καλυφθεί μόλις το 16% των δανειοληπτών και σήμερα η συμφωνία κλείνει με πρόνοιες που θα προστατεύουν το 60%. Από το ποσοστό αυτό, το 25%, δηλαδή οι πλέον αδύναμοι δανειολήπτες, θα απολαμβάνουν προστασίας μεγαλύτερης του νόμου Κατσέλη, ενώ για το υπόλοιπο 35% θα απολαμβάνει προστασία αντίστοιχη με εκείνη που παρείχαν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Οι προϋποθέσεις, γι΄αυτό, είναι να μπει ο δανειολήπτης σε διαδικασία διακανονισμού του δανείου του με την τράπεζα. Με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση ο διακανονισμός αυτός θα γίνεται με βάση τη σημερινή αγοραία τιμή του ακινήτου και με βάση τα τρέχοντα εισοδήματα του δανειολήπτη και έτσι θα καθορίζεται η δόση.

    «Πρόκειται για σημαντική βελτίωση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν, και σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και υπενθυμίζουν ότι η σχετική αποκάλυψη είχε γίνει με έγγραφη απάντηση του επιτρόπου Κατάινεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο.

    [13] Δύο γυναίκες νεκρές από τον σεισμό στη Λευκάδα

    Την πληροφορία, για ένα ακόμα θύμα, μετά την 60χρονη στο χωριό Πόντη Βασιλικής, από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα, επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος. Πρόκειται για μια 70χρονη γυναίκα στο χωριό Αθάνι.

    Ψυχραιμία συνιστά σε όλους τους κατοίκους του Ιονίου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.

    «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε όλο το Ιόνιο γιατί τα κτίρια και οι υποδομές αντέχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτή την ώρα, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, μηχανικοί της Περιφέρειας είναι στη Λευκάδα και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους, αρχικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές σε παλιές οικοδομές και κτίρια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, κυρίως νότια της Λευκάδας. «Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται» πρόσθεσε.

    Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Βαγγέλης Ανδρεάτος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαψεύδει την είδηση για τρίτο νεκρό από τον σεισμό.«Πρόκειται για κάποιον που ήταν εγκλωβισμένος, αλλά έχει ήδη εγκλωβιστεί» είπε ο κ. Ανδρεάτος και συνιστά ψυχραιμία.

    Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, έχει κάνει έκκληση στο ΓΕΕΘΑ να αποσταλούν στο νησί σκηνές και υπνόσακοι.Ο κ. Ανδρεάτος, θα βρίσκεται σε λίγη ώρα στη Λευκάδα, ενώ στην Κεφαλονιά, όπου βρισκόταν μέχρι τώρα, διαπίστωσε ότι πολλά κτίρια έχουν «πληγωθεί» από τον σεισμό.«Οι ζημιές είναι μόνο υλικές στην Κεφαλονιά, αλλά πολλά κτίρια έχουν καταπονηθεί», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί. Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ο ΟΑΣΠ

    Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στη Λευκάδα για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών μετά τον πρωινό σεισμό, μεγέθους 6,1 ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί και έγινε αισθητός στη μισή ηπειρωτική Ελλάδα και βρήκαν τον θάνατο 2 γυναίκες.

    «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω από 2,5 ρίχτερ με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

    Στη Λευκάδα μεταβαίνει και ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί αυτή την ώρα μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.

    Ζημιές και στην Ιθάκη από το σεισμό

    Το μικρό νησί του Ιονίου μετρά τις πληγές του από τον σεισμό που έζησε νωρίς το πρωί, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας, «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού».«Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

    Ζημιές και στην Κεφαλοννιά

    Δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο χωριό Ερισσό, στη βόρεια Κεφαλονιά, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας στην Λευκάδα.

    Τα δέκα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το πρωινό χτύπημα του Εγκέλαδου, και σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι των σπιτιών θα φιλοξενηθούν σε πανδοχείο της περιοχής για να περάσουν εκεί τη νύχτα.

    Στην περιοχή της Ερισσού πρόκειται να μεταβεί ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης για δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών.

    Ακόμα, στην περιοχή της Πάλλικής, και πιο συγκεκριμένα στο Ληξούρι, δύο κτίρια που είχαν κριθεί ακατάλληλα στους μεγάλους σεισμούς του 2014 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά κτίρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές.

    Διαβάστε επίσης:

    Μετασεισμός στη Λευκάδα

    «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι ο σεισμός ήταν ο κύριος»

    [14] Νίκος Νιόπλιας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μέσα στο μυαλό μου έχω απομυθοποιήσει τα πάντα»

    Παίκτης απαράμιλλης ποδοσφαιρικής ποιότητας στο παρελθόν και προπονητής υψηλών προδιαγραφών σήμερα, ο Νίκος Νιόπλιας, δεν συμβιβάζεται με το λίγο και αναζητά το καλύτερο. Αυτό που του ταιριάζει και τον εκφράζει ποδοσφαιρικά. Αφετηρία της συζήτησης μαζί του στη συχνότητα του «Πρακτορείου 104.9 FM» και για λογαριασμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν η παρουσία και πάλι πολλών ξένων τεχνικών στις ελληνικές ομάδες και η συνηθισμένη πλέον κατάσταση της απομάκρυνσης τεχνικών με την πρώτη ευκαιρία από τους πάγκους των ομάδων. Παλιά ελληνική ποδοσφαιρική συνήθεια.

    «Φέτος δεν έχουμε πολλές αλλαγές ως τώρα τουλάχιστον, αλλά επειδή οι δυο ομάδες της Αθήνας που άλλαξαν τους τεχνικούς τους, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ το έκαναν νωρίς, φαίνεται αυτή η γνωστή εικόνα. Πριν από δυο χρόνια η κατάσταση αυτή, ήταν περισσότερο έντονη και άλλαζαν οι προπονητές στις ομάδες σα να γίνονταν και μεταγραφές μεταξύ τους. Παντού γίνεται αυτό, στην Ελλάδα περισσότερο», λέει αρχικά και προσθέτει:

    «Φταίμε κι εμείς οι προπονητές, να μην τα ρίχνουμε όλα στους άλλους. Μέσα στο μυαλό μου, εγώ που έχω φτάσει στα 50 μου, έχω απομυθοποιήσει τα πάντα. Δεν έχουμε κάτι πίσω μας οι Έλληνες προπονητές και δεν μπορέσαμε να βγούμε έξω, όπως βγαίνουν οι ποδοσφαιριστές στο εξωτερικό και έχουν εικόνες. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα».

    [15] Γαλλική μάρκα λανσάρει πολυτελές crossover

    Οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσθέτουν πολυτελή μοντέλα στη γκάμα τους για να αυξήσουν το ποσοστό που κατέχουν στην αγορά. Μερικές μάρκες όπως η Citroen, δημιουργούν ξεχωριστές εταιρείες, οι οποίες έχουν σαν αποστολή τους την κατασκευή μοντέλων με πολυτελή στοιχεία και καινοτόμες τεχνολογίες. Η προσπάθεια της γαλλικής φίρμας να αποκτήσει εντονότερη παρουσία στη κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων ενσαρκώνεται μέσω της DS. Η γκάμα DS περιλαμβάνει τα πολυτελή μοντέλα DS3, DS3 Cabrio, DS4 και DS5.

    Στην έκθεση αυτοκινήτου "Αυτοκίνηση 2015", παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το νέο μοντέλο DS4 Crossback, το οποίο είναι ένα crossover της μικρομεσαίας κατηγορίας. Τη δυναμική του εμφάνιση τονίζουν τα μαύρα σχεδιαστικά στοιχεία του αμαξώματος, όπως τα προστατευτικά στους θόλους των τροχών και οι ποδιές στους προφυλακτήρες, καθώς και οι γκρίζες ράγες οροφής. Την εικόνα συμπληρώνει το υπερυψωμένο αμάξωμα, το οποίο απέχει από το έδαφος κατά 30 χιλ. περισσότερο σε σχέση με την έκδοση DS4 hatchback.

    Διατίθενται με τους νέους Euro 6 κινητήρες βενζίνης PureTech και ντίζελ BlueHDi. Η παλέτα των μοτέρ περιλαμβάνει τις εξής μονάδες: Βενζίνη 1.2 PureTech 130 ίππων S&S με μέση κατανάλωση 4,9 λίτρα/100χλμ. και εκπομπές CO2 114γραμ./χλμ. Ντίζελ, 1.6 BlueHDi 120 ίππων S&S, 3,8 λίτρα/100χλμ., 100γραμ. CO2/χλμ. και 1.6 BlueHDi 120 ίππων EAT6 S&S, 3,9 λίτρα/100χλμ., 102γραμ.CO2/χλμ.

    Σπύρος Ρέκκας

    [16] UEFA: Οριστικά στη Γαλλία το EURO 2016

    Η τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2016 θα διεξαχθεί κανονικά στα γήπεδα της Γαλλίας, όπως επιβεβαιώθηκε από την UEFA. Η «οικοδέσποινα» του τουρνουά επλήγη την περασμένη Παρασκευή από τρομοκρατικές επιθέσεις στο κέντρο του Παρισιού, στις οποίες δολοφονήθηκαν 129 άνθρωποι. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία με τοποθέτησή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρχές «προκειμένου να εγγυηθεί ένα ασφαλές από όλες τις πλευρές τουρνουά».

    Η κλήρωση της τελικής φάσης θα διεξαχθεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί, στις 12 Δεκεμβρίου στο «Palais des Congres» του Παρισιού. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για μία άρτια διοργάνωση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Οι αγώνες του EURO 2016 θα γίνουν από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου 2016.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 November 2015 - 13:32:20 UTC