Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Κυβέρνηση και κόμμα θα εργαστούν για το δημοκρατικό και ριζοσπαστικό αποτύπωμα στη λειτουργία του κράτους»
  • [02] Κ. Μητσοτάκης για τα γεγονότα του Παρισιού: Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας φοβίσουν
  • [03] Έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις 20 Νοεμβρίου
  • [04] Σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα ο πρωθυπουργός, αύριο και μεθαύριο
  • [05] «Στο κόκκινο» το χρηματιστήριο του Τόκιο
  • [06] Γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους του ΙΚ, στη Ράκα της Συρίας
  • [07] Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους, σε ανταλλαγή πυρών
  • [08] Υπέρ μιας σχεδιασμένης αντιμετώπισης του ΙΚ από τη διεθνή κοινότητα, τάσσεται ο Σταϊνμάιερ
  • [09] Ο επιστήμονας Αρ. Πατρινός, μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το μεγαλύτερο σχέδιο παρακολούθησης ανθρώπων
  • [10] Μετονομασία της «Παναγή Τσαλδάρη» σε οδό «Παύλου Φύσσα», στο Κερατσίνι
  • [11] Με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας φωταγωγήθηκε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
  • [12] Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • [13] Αποκλειστική προδημοσίευση ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Ταξίδι με τον Ηρόδοτο», μια ανταπόκριση πολιτισμού
  • [14] «Έφυγε» ο δημοσιογράφος Γιώργος Ανανδρανιστάκης
  • [15] Ι. Μουζάλας: Να μην υπάρξει σύνδεση της τρομοκρατίας με το προσφυγικό

  • [01] «Κυβέρνηση και κόμμα θα εργαστούν για το δημοκρατικό και ριζοσπαστικό αποτύπωμα στη λειτουργία του κράτους»

    Τη βεβαιότητα ότι η λαϊκή κατοικία που «αποκτήθηκε με κόπο και αίμα από την ελληνική οικογένεια» θα προστατευθεί διατυπώνει ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας με συνέντευξή στην εφημερίδα KONTΡΑ NEWS.

    Για το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν από την κυβέρνηση επιπλέον μέτρα, ο κ. Ρήγας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα και αυτό οφείλουν να κάνουν και οι δανειστές και συνεπώς «καινούργιες απαιτήσεις που μπαίνουν από το παράθυρο δεν θα γίνουν αποδεκτές». Για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την υπογραφή της συμφωνίας, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει πάρει εντολή για να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση με την κοινωνία όρθια. «Γνωρίζουμε πολύ καλά το πόσο δύσκολα είναι τα μέτρα. Αλλά είναι μέτρα που θα κριθούν στη μεγάλη εικόνα, στην διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους. Η κυβέρνηση έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος και θα δοθούν πόροι για την ανάπτυξη. Στα υπουργεία ταυτόχρονα γίνεται μια σοβαρή δουλειά για την έναρξη εφαρμογής του παράλληλου προγράμματος που θα απαλύνει τις πληγές των μέτρων με έμφαση σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο», αναφέρει ο Παναγιώτης Ρήγας.

    Για την συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενόψει δύσκολων ψηφοφοριών στη Βουλή, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα συντεταγμένα και αναλυτικά συζητά όλα τα θέματα και υπηρετούν όλοι το πολιτικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

    [02] Κ. Μητσοτάκης για τα γεγονότα του Παρισιού: Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας φοβίσουν

    «Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας φοβίσουν. Ο φόβος είναι αυτό που επιδιώκουν» είπε σε ομιλία του στον Πειραιά ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι.«Δεν θα μας τρομοκρατήσουν, αλλά από την άλλη απαιτείται μια υπεύθυνη και σοβαρή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο παίρνει πια μεγάλες ευρωπαϊκές διαστάσεις. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να χειριστεί αυτά τα εξαιρετικά επικίνδυνα θέματα» συμπλήρωσε και εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό υπενθύμισε τις δηλώσεις του ότι η χώρα δεν έχει θαλάσσια σύνορα αλλά και τις δηλώσεις της κ. Χριστοδουλοπούλου ότι οι μετανάστες λιάζονται.

    Αναρωτήθηκε παράλληλα γιατί ακόμα ο Πάνος Καμμένος δεν έχει μιλήσει και υπενθύμισε απειλές του προς την Ευρώπη. «Δεν πήγαν στο Βερολίνο οι τζιχαντιστές. Πήγαν στο Παρίσι» ανέφερε.«Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που στελέχη της, συνδιαλέγονταν με τρομοκράτες. Ακούω τον πρωθυπουργό να μιλάει για την τρομοκρατία. Θα μιλήσω μαζί τους για θέματα τρομοκρατίας όταν αποπέμψει από το κόμμα του όλους αυτούς που συνομιλούν με τρομοκράτες και τότε θα μπορεί να επιδιώξει την εθνική συναίνεση» συνέχισε και ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία, τον κατηγόρησε ότι πηγαίνει χωρίς ξεκάθαρη ατζέντα, χωρίς να έχει συνομιλήσει με κανέναν και χωρίς να έχει συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα εθνικά θέματα δεν χωρούν κομματικές διαφορές, δεν πρέπει το προσφυγικό να γίνει διμερές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και οι σχέσεις της Ευρώπης με τη γειτονική χώρα να αντιμετωπίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Μιλώντας για τη ΝΔ είπε πως πρέπει να αλλάξει και διαβεβαίωσε ότι η ενότητα είναι εγγυημένη.

    «Για την ανανέωση πρέπει να ανησυχείτε διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα και ήδη οδηγεί τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση. Μας έλεγαν, μην κάνετε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, γιατί υπάρχει πολιτικό κόστος. Πολιτικό κόστος σήμερα υπάρχει μόνο από την αδράνεια. Η χώρα έχει πολύ δύσκολα προβλήματα να αντιμετωπίσει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

    [03] Έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις 20 Νοεμβρίου

    Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες συγκαλεί η Λουξεμβουργιανή προεδρία μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας η απόφαση αυτή ελήφθη από κοινού με τις γαλλικές αρχές.

    «Αντιμέτωποι με τη βαρβαρότητα και την τρομοκρατία, η Ευρώπη στέκεται ενωμένη με τη Γαλλία. Μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή απάντηση, εξασφαλίζοντας παράλληλα την παρακολούθηση των μέτρων που έχουν ληφθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

    [04] Σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα ο πρωθυπουργός, αύριο και μεθαύριο

    Επίσκεψη εργασίας στην 'Αγκυρα την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέχεια πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διμερή συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις - με έμφαση στο Προσφυγικό - και στις διμερείς σχέσεις.

    Παράλληλα με την προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού στην 'Αγκυρα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακολουθήσει αύριο 17 Νοεμβρίου τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου Ελλάδας-Τουρκίας μαζί με τον κ. Νταβούτογλου και στις 18 Νοεμβρίου θα μεταβεί στην 'Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [05] «Στο κόκκινο» το χρηματιστήριο του Τόκιο

    Το χρηματιστήριο του Τόκιο ξεκίνησε την εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο έπειτα από την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης για επιστροφή της χώρας στην οικονομική ύφεση και με τις μετοχές των ταξιδιωτικών πρακτορείων, των αεροπορικών εταιριών και του τομέα των εξαγωγών να έχουν πληγεί όλες από τη μειωμένη διάθεση ρίσκου έπειτα από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

    Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 203,22 μονάδες, σε ποσοστό 1,04%, και διαμορφώθηκε στις 19.393,69 μονάδες-το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 6 Νοεμβρίου.

    [06] Γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους του ΙΚ, στη Ράκα της Συρίας

    Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν 20 βόμβες, την Κυριακή, στο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, την πόλη Ράκα της ανατολικής Συρίας, καταστρέφοντας ένα διοικητικό κέντρο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

    «Ο πρώτος στόχος που καταστράφηκε χρησιμοποιούνταν από το Νταές (σ.σ. το ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά) ως κέντρο διοίκησης, κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών και αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Ο δεύτερος στόχος στέγαζε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο.

    Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν δέκα αεροσκάφη.

    [07] Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους, σε ανταλλαγή πυρών

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα δύο Παλαιστινίους στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφεραν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στον καταυλισμό προσφύγων Καλάντια, κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, καθώς στρατιώτες κατεδάφιζαν το σπίτι ενός ενόπλου, ο οποίος σύμφωνα με το Ισραήλ, τον Ιούνιο σκότωσε έναν Ισραηλινό.

    Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση στη διάρκεια της επιχείρισης κατεδάφισης του σπιτιού του Μοχάμεντ Αμπού Σαχίν, ο οποίος τον Ιούνιο σκότωσε τον Ντάνι Γκόνεν στη Δυτική Όχθη. «Οι ύποπτοι άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων και απαντώντας στον άμεσο κίνδυνο (οι στρατιώτες) πυροβόλησαν προς το μέρος τους...», ανέφερε μεταξύ άλλων ο στρατός.

    Από τις αρχές Οκτωβρίου παρατηρείται έκρηξη της βίας στην περιοχή με τουλάχιστον 14 Ισραηλινούς να έχουν χάσει τη ζωή τους από επίθεση με μαχαίρι ή από σφαίρες ή να έχουν παρασυρθεί από αυτοκίνητα. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 78 Παλαιστινίους, 45 εκ των οποίων, σύμφωνα με το Ισραήλ, πραγματοποίησαν ή επρόκειτο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

    [08] Υπέρ μιας σχεδιασμένης αντιμετώπισης του ΙΚ από τη διεθνή κοινότητα, τάσσεται ο Σταϊνμάιερ

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που ήταν παρών στο Σταντ ντε Φρανς κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, τάχθηκε υπέρ μιας «σχεδιασμένης αντιμετώπισης» από τη διεθνή κοινότητα εναντίον των τρομοκρατών, αλλά και μιας στρατιωτικής.Σε συνέντευξή του στο Spiegel Online ο Σταϊνμάιερ, ο οποίος μετά το Παρίσι μετέβη στη Βιέννη για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Συρία, τόνισε ότι: «Εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν βοηθά καμία λέξη, κανένα επιχείρημα και φυσικά όχι το να κλειστούμε στο καβούκι μας. Αντίθετα (το μόνο που βοηθά) είναι η σχεδιασμένη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

    Στη Συρία, το Ιράκ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το ΙΚ έδρασε με «βάρβαρη ασπλαχνία» και γι' αυτό, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, «η βία είναι εντελώς χωρίς σύνορα. Η κλιμάκωση του μίσους και της βίας συνεχίζεται, δεν γνωρίζει ούτε ανθρωπιά ούτε συμπόνια».

    Ο Σταϊνμάιερ μετά το Παρίσι, όπου βρισκόταν την Παρασκευή, πέταξε με καθυστέρηση το βράδυ του Σαββάτου για τη Βιέννη, για να συμμετάσχει στη δεύτερη διάσκεψη για τη Συρία.Εκεί εκπρόσωποι της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας αναζητούν μια ειρηνευτική λύση για τη Συρία.

    [09] Ο επιστήμονας Αρ. Πατρινός, μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το μεγαλύτερο σχέδιο παρακολούθησης ανθρώπων

    Πίσω από το ιστορικό Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Γονιδιώματος πριν 15 χρόνια, βρισκόταν ένας Έλληνας της διασποράς: ο Αριστείδης Πατρινός. Ο ίδιος πολυπράγμων παν-επιστήμων, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι δεν μπορεί να αυτοπεριορισθεί σε ένα μόνο πεδίο έρευνας, βρίσκεται επίσης πίσω από το πιο φιλόδοξο στην ιστορία πρόγραμμα παρακολούθησης, που ήδη προετοιμάζεται να ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη το 2017.

    Συνολικά 2.500 νοικοκυριά (περίπου 10.000 άνθρωποι) θα επιτρέψουν σε μια ομάδα επιστημόνων -μεταξύ των οποίων ο Πατρινός έχει ηγετικό ρόλο- να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την καθημερινή ζωή τους: πού πάνε, τι τρώνε, σε ποιον μιλάνε, τι αγοράζουν, τι ψηφίζουν, πώς μεγαλώνουν, από τι αρρωσταίνουν. Και αυτό θα γίνει για 20 ολόκληρα χρόνια!

    Το πρόγραμμα HUMAN (Human Understanding through Measurement and Analysis - Ανθρώπινη Κατανόηση μέσω Μέτρησης και Ανάλυσης), που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Kavli, θα συλλέξει έναν τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια οι επιστήμονες - γιατροί, ειδικοί των υπολογιστών, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι κ.α.- θα αναλύουν για χρόνια.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πατρινός ελπίζει ότι το ΗUMAN θα αποκαλύψει επιτέλους το μεγάλο μυστήριο: πώς και γιατί οι άνθρωποι παίρνουν τις διάφορες αποφάσεις τους. Δηλώνει αισιόδοξος ότι, αν και το κόστος του σχεδίου είναι ακόμη άγνωστο, θα βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση, ενώ δεν ανησυχεί καθόλου για έλλειψη εθελοντών, που θα δεχθούν να θέσουν τη ζωή τους στο μικροσκόπιο.

    Κατανοεί τους φόβους ορισμένων περί «Μεγάλου Αδελφού», αλλά θεωρεί ότι είναι λάθος να «φρενάρουμε» την επιστημονική περιέργεια. Παράλληλα, όμως, επισημαίνει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση, ώστε να ελέγχονται οι όποιες καταχρήσεις από κυβερνήσεις ή εταιρείες. Πιστεύει ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την ολοένα μεγαλύτερη διασύνδεση των ζωών μας και την αξιοποίηση των «Μεγάλων Δεδομένων», τα οποία, όπως λέει, θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Αθήνα και την Ελλάδα να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

    [10] Μετονομασία της «Παναγή Τσαλδάρη» σε οδό «Παύλου Φύσσα», στο Κερατσίνι

    Την επίσημη μετονομασία της οδού «Παναγή Τσαλδάρη» στο Κερατσίνι, σε «Παύλου Φύσσα», θα πραγματοποιήσει στις 12:30 το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση, ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, σε συνεργασία με την οικογένεια και τους φίλους του Παύλου Φύσσα, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με πολλά συγκροτήματα.

    Επίσης, στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.» ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αρη Χατζηστεφάνου.

    «Ένας νεαρός συμπολίτης μας, ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τάγμα εφόδου της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Ήταν μια άνανδρη δολοφονία ενός ανθρώπου που μέσα από τα τραγούδια του και τη γενικότερη στάση του μαχόταν καθημερινά το φασισμό» ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και πρόσθεσε ότι «η δολοφονία του Παύλου έχει σημαδέψει τη μνήμη όλων».

    [11] Με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας φωταγωγήθηκε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

    Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Γαλλικό λαό έπειτα από το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα το βράδυ της Παρασκευής, στο Παρίσι.

    Ο Δήμος Πειραιά, επέλεξε να φωταγωγήσει την πρόσοψη του πλέον εμβληματικού μνημείου της πόλης, το οποίο και αποτελεί σύμβολο πολιτισμού.

    O δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Συμπαραστεκόμαστε στον Γαλλικό λαό και στη Γαλλία, όπως και σε κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη που έρχεται αντιμέτωπη με τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες αφήνουν πίσω τους αθώα θύματα. Ο τρόμος και ο φόβος δεν θα περάσουν».

    [12] Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    Όπως κάθε χρόνο, το Πολυτεχνείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και φιλοξενεί ομιλίες και δράσεις από χθες Κυριακή, μέχρι την 17η του μηνός, όταν θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 15:30 και για τον λόγο αυτό, το συγκρότημα Πατησίων θα ανοίξει αύριο το πρωί στις 9:30 και θα κλείσει στις 13:00.

    «Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών είναι η πάλη για τη βελτίωση της ζωής των επερχόμενων γενιών», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

    Εκδήλωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Τεχνόπολη

    Εκδήλωση-Συζήτηση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διοργανώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σήμερα Δευτέρα στις 19:00 στην Τεχνόπολη.

    Το ΚΚΕ για τα 42 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τα 42 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το 1973 καλεί την νεολαία, τους εργαζόμενους και όλο τον λαό να τιμήσουν το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης παίρνοντας μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις εορτασμού και την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

    Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στον εορτασμό του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου απευθύνουν ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ

    Τα «αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα και απαιτητά όσο ποτέ άλλοτε», αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Αποδίδοντας «φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», η ΓΣΕΕ θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου, ενώ απευθύνει κάλεσμα σε όλους εργαζομένους να λάβουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα και στην καθιερωμένη πορεία διαμαρτυρίας προς την αμερικανική πρεσβεία.

    «Την ώρα που η ελληνική κοινωνία βιώνει δραματικές καταστάσεις από τις συνεχιζόμενες βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» είναι επίκαιρα και απαιτητά όσο ποτέ άλλοτε», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

    Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου απευθύνει και το ΠΑΜΕ, «σε όλες τις ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών και της νεολαίας». Το ΠΑΜΕ θα καταθέσει, επίσης, στεφάνι στο Πολυτεχνείο, σήμερα το απόγευμα, 16/11.

    Τροποποίηση ωραρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για 16 - 17/11

    Λόγω των εορτασμών της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες σήμερα Δευτέρα από τις 9:00 ως τις 16:00 και αύριο, 17 Νοεμβρίου από τις 9:00 ως τις 13:00.

    [13] Αποκλειστική προδημοσίευση ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Ταξίδι με τον Ηρόδοτο», μια ανταπόκριση πολιτισμού

    Σε τόπους που σήμερα λυμαίνονται οι τζιχαντιστές- στην αρχαία Μεσοποταμία - και σε γειτονικά μέρη όπου δοξάζονται άλλα πολιτισμικά ήθη, μας ταξιδεύει ένας σύγχρονος ιστορικός, ο Βρετανός Τζάστιν Μαρότζι, μεταφέροντας στο χαρτί το δρομολόγιο των «Ιστοριών του Ηροδότου»: Από την Αλικαρνασσό (Μπουντρούμ στην Τουρκία) στο Ιράκ (Mεσοποταμία), από εκεί στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα.

    « Όχημα» το βιβλίο «Ο άνθρωπος που επινόησε την Ιστορία-Ταξίδι με τον Ηρόδοτο» που κυκλοφορεί στη χώρα μας την ερχόμενη βδομάδα από τις εκδόσεις Τόπος. Πρόκειται για ένα τουρ γνώσης στους τόπους που γράφτηκε η Ιστορία, στην κυριολεξία, αφού χωρίς αυτόν τον αρχαίο ιστορικό, πολλά ιστορικά συμβάντα θα έμειναν στην αφάνεια.

    Ο συγγραφέας περιηγείται τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία φέρνοντας τον σύγχρονο κόσμο μας σε κοντράστ με τον ηροδότειο πλανήτη. Διαβάζοντάς τις σελίδες του χαίρεσαι την αφηγηματική του ευρηματικότητα, το δηκτικό του στυλ, τον πολιτικό στοχασμό και η δεκτική προσέγγιση σε κάθε πολιτιστική διαφορά.

    [14] «Έφυγε» ο δημοσιογράφος Γιώργος Ανανδρανιστάκης

    Απεβίωσε σήμερα ο δημοσιογράφος Γιώργος Ανανδρανιστάκης, έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία μόλις 48 ετών.

    Ο Γιώργος Ανανδρανιστάκης γεννήθηκε το 1967 στη Νίκαια Αττικής και, μετά την αποφοίτησή του από το Β? Λύκειο Πετρούπολης, συνέχισε τις σπουδές του, αρχικά στη Νομική και εν συνεχεία στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίχως όμως να τις ολοκληρώσει.

    Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε αρχικά ως συνεργάτης της εφημερίδας «Εποχή» και των περιοδικών «Πολίτης», «Αντί», «Μετρό» και «Άλφα».

    Από το 1993 άρχισε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Η Αυγή», ενώ από το 1999 εντάχθηκε στο μισθολόγιο της, ως συντάκτης διαπιστευμένος στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Την περίοδο εκείνη, επίσης, εργαζόταν ως ανταποκριτής στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» και συμμετείχε στις συντακτικές ομάδες των περιοδικών «Οικοτοπία» και «Ενέδρα».

    Στην εφημερίδα «Η Αυγή», πέραν της ενασχόλησής του με τα θέματα της οικονομίας, παρακολουθούσε από προσωπικό ενδιαφέρον και αρθρογραφούσε για θέματα σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, την κίνηση των ιδεών, της οικολογίας και της μουσικής.

    Από τον Μάιο του 2012 και για σχεδόν τριάμισι χρόνια υπέγραφε τη δημοφιλή στήλη της «Αυγής» «Εκλογομαγειρέματα» αρχικά και στη συνέχεια «Στον Αφρό».

    Υπήρξε, επίσης, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων της «Αυγής» αλλά και μέλος του Δ.Σ. της εφημερίδας.

    Από το 2008 είχε αναλάβει τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5» όπου διατηρούσε καθημερινή ενημερωτική εκπομπή.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα τη σύζυγό του και τους οικείους του και αποχαιρετά έναν άξιο συνάδελφο, που είχε να δώσει ακόμη πολλά.

    Συλλυπητήριο μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

    «Η απώλεια του Γιώργου γεμίζει την καρδιά μας πόνο», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Γιώργου Ανανδρανιστάκη. «Έφυγε μόλις στα 48 του χρόνια, με τη ζωή του να έχει ένα αιφνίδιο και τραγικό τέλος, τόσο άδικο για αυτά που ζήσαμε μαζί του και για αυτά που είχαμε να ζήσουμε ακόμα», αναφέρει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι ο Γιώργος Ανανδρανιστάκης, ενεργό και δραστήριο μέλος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ, «ήταν ένας ανιδιοτελής και ακούραστος σύντροφος, ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος, ένας υπέροχος άνθρωπος».

    «Το σαρκαστικό του χιούμορ και η ευγένειά του τον ξεχώριζαν. Το ίδιο και η αρθρογραφία του στην «Αυγή» και παλιότερα στην «Εποχή», όπως και στην «Ενέδρα» της νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, που προκαλούσαν πάντα συζητήσεις και κριτική, όπως έκαναν και οι εκπομπές του στο Κόκκινο, στο οποίο είχε διατελέσει διευθυντής.Θα παραμείνει στις σκέψεις και την καρδιά μας. Θα αγωνιστούμε να πετύχουμε αυτά για τα οποία αγωνίστηκε και ο ίδιος», αναφέρει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στη σύντροφό του Μάρσια, τον γιο του Στέλιο και τη μητέρα του Παναγιώτα.

    [15] Ι. Μουζάλας: Να μην υπάρξει σύνδεση της τρομοκρατίας με το προσφυγικό

    Ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε κοντά στο πτώμα του ενός εκ των ενόπλων έξω από το Stade de France, καταγράφηκε και ταυτοποιήθηκε πλήρως στην Ελλάδα με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες καταγραφής προσφύγων και μεταναστών. Αντίστοιχη καταγραφή του έγινε σε Σερβία και Κροατία, αλλά σε καμία άλλη από τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, από τις οποίες πέρασε.

    Αυτό διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που συγκάλεσε το απόγευμα της Κυριακής.

    «Έχει σημασία για την ασφάλεια των πολιτών της Ελλάδας και της Ευρώπης ότι η χώρα μας έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταγραφή των ανθρώπων που έρχονται», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: «Έγινε λοιπόν μια πορεία του ατόμου αυτού από τρεις χώρες που τον κατέγραψαν κατά την είσοδό του, αλλά έχουμε μια πιθανότητα να πέρασε από μια σειρά άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Ουγγαρία, αλλά πουθενά αλλού δεν έχει καταγραφεί».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, το άτομο αυτό, «το μοναδικό για το οποίο μας ζητήθηκε μέχρι στιγμής αίτημα από τη γαλλική αστυνομία, που τον κατηγοριοποίησε ως έναν από τους τρομοκράτες», ονομαζόταν Αχμάντ Αλμοχαμάντ (Ahmad Almohammad) και γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1990 στο Εντλίμπ της Συρίας. Ταξίδεψε από την Τουρκία στη Λέρο, όπου εισήλθε στις 3 Οκτωβρίου 2015 με λέμβο, στην οποία επέβαιναν και άλλα 198 άτομα. Καταγράφηκε από τις λιμενικές αρχές και δακτυλοσκοπήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λέρου, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής προσφύγων και μεταναστών που είναι ενιαία για όλες τις χώρες Σένγκεν.

    Στις 4 Οκτωβρίου προσήχθη στην Εισαγγελία Ρόδου και την ίδια μέρα εκδόθηκε η νόμιμη για κάθε πρόσφυγα βεβαίωση αδυναμίας απομάκρυνσης για έξι μήνες. Στις 6 Οκτωβρίου εξέδωσε ακτοπλοϊκό εισιτήριο για Πειραιά, αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αναχώρησε την επομένη και αφίχθη τελικά στον Πειραιά στις 8 Οκτωβρίου.

    Ψάχνοντας τη διαδρομή του σε συνεργασία με τις υπηρεσίες άλλων χωρών, οι ελληνικές αρχές βρήκαν ότι τον Οκτώβριο καταγράφηκε επίσης, στη Σερβία και στην Κροατία. Φαίνεται ότι πέρασε στη Σερβία μέσω ΠΓΔΜ. Μετά πέρασε από άλλες δύο ή τρεις χώρες, αλλά πουθενά δεν ξανακαταγράφηκε.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν πληροφορίες ότι το άτομο αυτό είχε σύνδεση με τρομοκρατία.

    Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να γίνονται από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο και ζήτησε να μην υπάρξει εξαιτίας του συγκεκριμένου τρομοκράτη σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος με την τρομοκρατία. «Μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το χτύπημα αυτό δεν πρέπει να αποδοθεί στους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι γεννημένοι και μεγαλωμένοι σε δυτικές χώρες. Είναι διαφορετικό το να ασκηθεί ένας καλύτερος έλεγχος στα σύνορα, γιατί έχει περάσει σε χώρες κεντρικές ευρωπαϊκές που δεν έχει καταγραφεί πουθενά, από το να αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα, να υψώνονται φράχτες και να γίνεται το προσφυγικό ένα δράμα για τους πρόσφυγες χωρίς να λύνεται το πρόβλημα της ασφάλειας της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

    Αν το τρομοκρατικό χτύπημα συμπαρέσυρε σε αφαίρεση ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες και για τους Ευρωπαίους, συνέχισε, αυτό «θα ήταν νίκη των τρομοκρατών».

    «Είναι εξίσου παράνομο με βάση το νόμο το να κάνεις πλημμελή έλεγχο στα σύνορα και το να παραβιάζεις τα δικαιώματα του πρόσφυγα. Σε νομικό πλαίσιο η παραβίαση του ενός νόμου δεν γίνεται παραβιάζοντας τον άλλο, αλλά ταυτοποιώντας τον και ισορροπώντας σε αυτή τη δύσκολη ομολογουμένως κατάσταση», τόνισε ο ίδιος.

    Τέλος, όπως επισήμανε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει κάτι στο πολιτικό μέρος του σχεδιασμού για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ όσον αφορά σε άλλες αλλαγές «προφανώς έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας απέναντι σε πιθανούς στόχους» και θα υπάρξει και «εντατικοποίηση των ελέγχων, που θα γίνει φτιάχνοντας καλύτερα hotspots, αυξάνοντας τις υπηρεσίες και βοηθώντας παραπάνω τους πρόσφυγες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 November 2015 - 7:32:30 UTC