Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όσοι συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, θέλουν να πλήξουν την κυβερνητική προσπάθεια»
  • [02] Στη Βαλέτα ο Αλ. Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό
  • [03] Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς έως το Σάββατο εξέφρασε ο Γ. Σταθάκης
  • [04] Η Lufthansa ακύρωσε 930 πτήσεις λόγω της απεργίας των πληρωμάτων καμπίνας
  • [05] Τουλάχιστον 18 μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Τουρκίας
  • [06] Η Κριστίν Λαγκάρντ καλεί τις πλούσιες χώρες να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες γιατί αυτό θα ωφελήσει την ανάπτυξή τους
  • [07] Η κυβέρνηση της Σουηδίας επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα
  • [08] Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη
  • [09] Το «Spectre» κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες
  • [10] «Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια»
  • [11] Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Τόσκας και Μ. Καλογήρου
  • [12] Βερολίνο: Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για το προσφυγικό

  • [01] «Όσοι συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, θέλουν να πλήξουν την κυβερνητική προσπάθεια»

    Όσους επιχειρούν να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία κατήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με συνέντευξή της στην ΕΡΤ 1. Η κ. Γεροβασίλη κατήγγειλε επίσης ότι κάποιοι επιχειρούν να πλήξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτή την κρίσιμη φάση και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με στόχο την επιστροφή τους στην εξουσία.

    «Γίνεται μια προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Αυτό δεν είναι ανεκτό από εμάς. Οι θέσεις μας για την τρομοκρατία είναι γνωστές, δεν θα απολογηθούμε γι' αυτές και βεβαίως εδώ θίγονται και συγκεκριμένα πρόσωπα και υπολήψεις και ζωές. Γι' αυτό δεν μπορεί να περιφέρονται ζωές στα κανάλια κατά τέτοιον τρόπο», είπε η Κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ο κ. Λάμπρου έχει δώσει έναν αγώνα στη ζωή του υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων που εκτίουν ποινές στις φυλακές και προφανώς έχει συνομιλήσει μαζί τους. «Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να ποινικοποιείται και δεν μπορεί να περιγράφεται ως ?σχέση με την τρομοκρατία'», είπε.

    Η κ. Γεροβασίλη κατήγγειλε επικίνδυνα παιχνίδια από κάποιους που θέλουν να πλήξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της χώρας. «Τώρα σε μια στιγμή ιδιαίτερη για τη χώρα και ιδιαίτερη για τη διαπραγματευτική μας προσπάθεια που γίνεται αυτόν τον καιρό και που ξέρουμε όλοι ότι είναι πάρα πολύ έντονη και καθοριστική. Υπάρχουν κάποιοι, λοιπόν, οι οποίοι θέλουν να πλήξουν και την προσπάθεια, αλλά και τη χώρα, προκειμένου οι ίδιοι να επιβληθούν ξανά στην εξουσία. Υπάρχουν τέτοια σενάρια σε κάποιους κύκλους», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως αυτό δεν είναι καινούργιο, έρχεται από παλιά και αυτά «είναι επικίνδυνα παιχνίδια, όχι γιατί κινδυνεύει και απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση απ' αυτά, αλλά γιατί απειλείται η ίδια η πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας».

    Διαβάστε επίσης:

    Η κυβέρνηση θα επανέρχεται, σχετικά με το θέμα του κ. Πανούση, σε δύο ερωτήματα για τα οποία ακόμα περιμένει απάντηση

    [02] Στη Βαλέτα ο Αλ. Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό

    Με το δείπνο εργασίας συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής της Βαλέτα για τη Μετανάστευση με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της ΕΕ και σειράς χωρών της Αφρικής, ενώ την Πέμπτη η ατζέντα της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ, θα επικεντρώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση του Προσφυγικού.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει εκεί ως αιχμή το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα. Επ' αυτού ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θέλει να πάει εκεί, να θέσει την ατζέντα της ΕΕ, να ακούσει τι έχει να πει η τουρκική πλευρά και τι ζητάει και κατόπιν η Ελλάδα να παίξει ρόλο στην προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το ζήτημα της διαχείρισης των προφυγικών ροών. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσει τις τουρκικές θέσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέμα της συνάντησης τους θα είναι το Προσφυγικό, ο συντονισμός για την άτυπη σύνοδο και το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Επιπλέον, αύριο το πρωί, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

    Κεντρικές θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να γίνεται στην Τουρκία η ταυτοποίηση και η επανεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου, και αφετέρου να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Tις θέσεις αυτές έχει ήδη διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το θέμα αυτό θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα. Aπό τη δική της πλευρά η Τουρκία έχει διατυπώσει τις ακόλουθες θέσεις: χαλάρωση της βίζα, επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, χρηματοδότηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και εκκίνηση μιας διαδικασίας συνόδων ΕΕ-Τουρκίας. Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση που ζητείται είναι της τάξης των 3 δισ., ενώ το Ταμείο που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο της Βαλέτας για την αντιμετώπιση οικονομικών και άλλων προβλημάτων που οδηγούν τους ανθρώπους να φεύγουν από τις αφρικανικές χώρες, έχουν ως αρχικό ποσό μόλις 1,81 δισ. ευρώ.

    [03] Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς έως το Σάββατο εξέφρασε ο Γ. Σταθάκης

    Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς έως το Σάββατο, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της 5ωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές και διαπιστώθηκε προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα. Πρόσθεσε δε, ότι στην περίπτωση συμφωνίας, αναμένεται να συνεδριάσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα το Euro Working Group, προκειμένου να την επικυρώσει (και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ). Ενώ, η νομοθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης μπορεί να γίνει αμέσως μετά.

    [04] Η Lufthansa ακύρωσε 930 πτήσεις λόγω της απεργίας των πληρωμάτων καμπίνας

    Η Lufthansa ακύρωσε 930 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη μετά την απόρριψη από το δικαστήριο του αιτήματός της για ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσει η απεργία των πληρωμάτων καμπίνας.

    Τα πληρώματα καμπίνας ξεκίνησαν την απεργία τους την περασμένη Παρασκευή έπειτα από μακρά διαμάχη για τα επιδόματα πρόωρης συνταξιοδότησης και τις συντάξεις με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχουν ακυρωθεί σχεδόν 3.000 πτήσεις προκαλώντας αναστάτωση στα ταξιδιωτικά σχέδια περισσότερων από 330.000 πελατών της Lufthansa.

    [05] Τουλάχιστον 18 μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Τουρκίας

    Άλλοι τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στα ανοιχτά της Χίου, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά παράλια, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων μέσα σε μία ημέρα στα 18, ανακοίνωσε η τουρκική ακτοφυλακή.

    Το πλοιάριο, που μετέφερε συνολικά 28 ανθρώπους, είχε αποπλεύσει από την περιοχή Καραμπουρούν στην επαρχία της Σμύρνης. Οι τέσσερις από τους επιβάτες του πνίγηκαν, άλλοι δύο αγνοούνται αλλά οι υπόλοποι διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Οι συνθήκες του ναυαγίου δεν έχουν διευκρινιστεί.

    Νωρίς σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 7 παιδιά, άφησαν την τελευταία τους πνοή στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την τουρκική ακτοφυλακή, το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν συνολικά 42 επιβάτες είχε αποπλεύσει τη νύχτα από την περιοχή του Αϊβατζίκ. Τα ξημερώματα, ενώ κατευθυνόταν προς τη Λέσβο, ανατράπηκε από μια ριπή ανέμου με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο οι 14 από τους επιβάτες του. Οι υπόλοιποι 27 διασώθηκαν ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός ακόμη που αγνοείται.

    [06] Η Κριστίν Λαγκάρντ καλεί τις πλούσιες χώρες να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες γιατί αυτό θα ωφελήσει την ανάπτυξή τους

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις πλούσιες χώρες να «διευρύνουν τον ορίζοντά τους» και να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, καθώς η τεράστια προσέλευση προσφύγων και μεταναστών με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη θα μπορούσε, όπως έκρινε, να αποδειχθεί τελικά επωφελής για την οικονομική ανάπτυξη.

    «Ορισμένες χώρες έχουν συμφωνήσει να υποδεχθούν ένα μεγάλο πλήθος προσφύγων και έχουν κάνει τα πάντα εντός των δυνάμεών τους για να τους προσφέρουν τροφή και στέγη», ανέφερε η Λαγκάρντ σε ανάρτησή της στο επίσημο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

    «Άλλες, ειδικά ορισμένες από χώρες με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, θα όφειλαν να εξετάσουν (...) την υποδοχή περισσότερων προσφύγων», συνέχισε η Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας να υπάρξει διεθνής δράση, μερικές ημέρες πριν από τη σύνοδο των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αττάλεια της Τουρκίας.

    Για την Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, εάν αντιμετωπιστεί με τη λήψη «κατάλληλων μέτρων», θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμη για τις χώρες υποδοχής, αυξάνοντας τον ενεργό πληθυσμό τους και τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα.

    [07] Η κυβέρνηση της Σουηδίας επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Άντερς Ίγκεμαν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει προσωρινά συνοριακούς ελέγχους, καθώς η χώρα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την έλευση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα.

    «Η συνολική αποτίμηση από τις πληροφορίες που συλλέγουμε από τις αστυνομικές αρχές, την υπηρεσία πολιτικής προστασίας και την υπηρεσία μετανάστευσης είναι ότι είναι επιβεβλημένη η επιβολή προσωρινών συνοριακών ελέγχων», δήλωσε ο Ίγκεμαν σε συνέντευξη Τύπου.

    [08] Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη

    «Παραλύει» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    «Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα. Όλοι και όλες μαζί αρκεί να το πιστέψουμε. Αρκεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να επιλέξουμε τι είδους ασφάλεια θέλουμε. Κοινωνική ασφάλεια ή ασφάλεια του καναπέ;» υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της και παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    «Η υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου, με μεγάλη μάλιστα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον των εργαζόμενων και των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων», αναφέρει, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, η οποία επίσης καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00.

    Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιήσει κι άλλες συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

    Απεργούν το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους, τις πολεοδομίες, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και οι φαρμακοποιοί).

    Πως θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

    Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι στο μέσο θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 9:00 το πρωί και από τις 9:00 το βράδυ έως και τη λήξη της βάρδιας. Ηλεκτρικός και Τραμ δεν θα λειτουργούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00 π.μ. και από 4.00 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τρένα του ΟΣΕ καθώς και του Προαστιακού λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

    Λιμάνια και αεροδρόμια

    Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από σήμερα, δημιουργεί η πολυήμερη απεργία των εργαζόμενων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, που αντιδρούν στην ένταξη του ταμείου τους σε ενιαίο φορέα ασφάλισης (εξαιτίας της απεργίας, πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευτούν το απαραίτητο έγγραφο ελευθεροπλοΐας, δηλ. ότι η εταιρεία δεν οφείλει στο ΝΑΤ) για τα πλοία από το αρμόδιο τμήμα του Ταμείου. Παράλληλα, χωρίς δρομολόγια πλοίων θα μείνουν την Πέμπτη, όλα τα λιμάνια της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 12:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

    Σε ακυρώσεις πτήσεων προχωρούν η Olympic Air και η Aegean, λόγω της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ΕasyJet, καθυστερήσεις θα υπάρξουν και στο δικό της πρόγραμμα πτήσεων.

    Νοσοκομεία

    Θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Επίσης, στην απεργία συμμετέχει και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, που επίσης θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Σε απεργία έχει καλέσει τους οδοντίατρους και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

    ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μουσεία και ΜΜΕ

    Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ, η οποία καλεί τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα. «Οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, είναι για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με σκληρά και άδικα μέτρα, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια λιτότητας και βάρβαρης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

    Σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Έτσι, θα παραμείνουν κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

    Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι και όλα τα σωματεία του Τύπου. Ως αποτέλεσμα δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης, έως και τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής. Λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις ίδιες ώρες δεν θα ανανεώνεται η ροή του Πρακτορείου. Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό δελτίο. Επιπλέον, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν δικαίωμα προβολής δύο δεκάλεπτων δελτίων ειδήσεων, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις.

    [09] Το «Spectre» κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες

    Απρόβλεπτες εκρήξεις, αγχώδη κυνηγητά ανάμεσα στο πλήθος, ελικόπτερα σε χαμηλές πτήσεις και θεαματική δράση. O θρυλικός ήρωας του Ίαν Φλέμινγκ, ο Τζέιμς Μποντ, ο διασημότερος κατάσκοπος του κόσμου, επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη για 24η φορά, με το «Spectre». Η ταινία που φέρει την υπογραφή του 50χρονου Βρετανού σκηνοθέτη Σαμ Μέντες, κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από τη Feelgood.

    Τον θρυλικό 007 ενσαρκώνει για τέταρτη φορά ο Βρετανός ηθοποιός Ντάνιελ Κρεγκ, μετά τα «Casino Royale» (2006), «Quantum of Solace» (2008) και «Skyfall» (2012). Γυρισμένο στην Ιταλία, στην Αυστρία, στο Μεξικό, στο Μαρόκο και φυσικά στην Αγγλία, το «Spectre» συγκεντρώνει όλα τα παραδοσιακά στοιχεία των ταινιών του Μποντ: άγριες καταδιώξεις, έναν μεγαλομανή κακό -τον οποίο υποδύεται ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ, Κρίστοφ Βαλτς- γοητευτικά κορίτσια στο πλευρό του ευρηματικού μυστικού πράκτορα, που ενσαρκώνουν η εκρηκτική Μόνικα Μπελούτσι και η Γαλλίδα ηθοποιός Λεά Σεϊντού , συναρπαστικά γκάτζετ και διαλόγους διανθισμένους με γερές δόσεις χιούμορ.

    [10] «Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια»

    Τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα ειρήνης, χείρα συνεργασίας, σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν αναφέρει στο μήνυμά του προς την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό του σε φυλάκιο στη Χίο .

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε παράλληλα πως «δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια. Υπερασπιζόμαστε την Χώρα μας, τον Τόπο μας, τα σύνορά μας, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, και επιθυμούμε το ίδιο και από την Τουρκία. Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατά κεραία, να ξεχάσουμε την Ιστορία μας. Κι αυτό για να διδασκόμαστε, και εμείς και οι γείτονες. Γιατί όσο καλύτερα συνειδητοποιήσει καθένας, πια λάθη έκανε στο παρελθόν, τι εγκλήματα ενδεχομένως έγιναν στο παρελθόν, τόσο το καλύτερο για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα μέλλον, όπως ταιριάζει σε χώρες, οι οποίες είναι από τη μοίρα ταγμένες έτσι, ώστε να ζήσουν από κοινού«.

    Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας:

    «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι κοντά σας. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας θέλω να στείλω τα ακόλουθα μηνύματα. Το πρώτο μήνυμα αφορά τον ρόλο σας υπό τις κρίσιμες περιστάσεις που βιώνει ο Τόπος μας, η Ευρώπη, ολόκληρη η Δύση. Είσθε φρουροί όχι μόνο συνόρων, αλλά φρουροί του Ανθρώπου, υπερασπιστές της αξίας του. Υπερασπιστές του πολιτισμού της Δύσης, υπερασπιστές των αρχών της Χριστιανοσύνης, της αγάπης της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς.

    Είστε όμως και ακοίμητοι φρουροί των συνόρων μας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, και αυτό το γνωρίζει καλά η Ευρώπη. Αυτό που θα πρέπει όμως να καταστεί σαφές ?και το κάνω για πολλοστή φορά, για να εμπεδωθεί- είναι ότι με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της Ευρώπης ως εξής: Τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη μέλη. Είστε φρουροί των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα καθορίζει η Ελλάδα κυριάρχως και όπως εσείς τα υπερασπίζεσθε με βάση τους κανόνες της ελληνικής κυριαρχίας.

    Κατά τα λοιπά, είμαι υποχρεωμένος να τονίσω τούτο, προς την γείτονα Τουρκία, την οποία βλέπουμε απέναντι. Τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα ειρήνης, χείρα συνεργασίας, σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν. Αλλά με μια διευκρίνηση: Σ΄ αυτή την ειρηνική συνύπαρξη που την θέλουμε, την επιδιώκουμε, την χτίζουμε εμείς, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια. Υπερασπιζόμαστε την Χώρα μας, τον Τόπο μας, τα σύνορά μας, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, και επιθυμούμε το ίδιο και από την Τουρκία. Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

    Όπως επίσης προσβλέπουμε στο μέλλον για την ειρήνη. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατά κεραία, να ξεχάσουμε την Ιστορία μας. Κι αυτό για να διδασκόμαστε, και εμείς και οι γείτονες. Γιατί όσο καλύτερα συνειδητοποιήσει καθένας, πια λάθη έκανε στο παρελθόν, τι εγκλήματα ενδεχομένως έγιναν στο παρελθόν, τόσο το καλύτερο για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα μέλλον, όπως ταιριάζει σε χώρες, οι οποίες είναι από τη μοίρα ταγμένες έτσι, ώστε να ζήσουν από κοινού.

    Ξέρω πως για εσάς είναι αυτονόητα πράγματα. Με την πορεία σας, με την στάση σας, με το ήθος σας και το φρόνημά σας γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι έχετε να κάνετε. Αν τα λέω είναι για να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Πολιτεία, εγώ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, όλα τα δημοκρατικά Κόμματα, είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στην αποστολή σας. Και θέλω να σας τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και στις δυνάμεις σας, και ιδίως στο ήθος και το φρόνημά σας. Να είναι ο Θεός μαζί σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε να με έχετε σήμερα κοντά σας».

    [11] Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Τόσκας και Μ. Καλογήρου

    Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, μετά τις καταγγελίες του κ. Γιάννη Πανούση.

    Οι υπουργοί ζητούν να ερευνηθούν εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα παραβίασης απορρήτου μυστικών εγγράφων και υπηρεσιών, υπεξαγωγή εγγράφων κ.λπ. Όπως διευκρινίστηκε από τον κ. Παρασκευόπουλο τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονται διάλογοι που έχουν το χαρακτήρα απορρήτου και ως εκ τούτου ζήτησαν από την κ. Γκουτζαμάνη να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων που αναπαράγουν τα έγγραφα και τους υποτιθέμενους διαλόγους.

    «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες, ότι δημοσιεύονται κείμενα διαλόγου, ούτε εμείς γνωρίζουμε τι είναι αληθινό και τι όχι. Και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην έννομη τάξη και ζητήσαμε να ερευνηθεί», ανέφερε υπουργός Δικαιοσύνης, εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου.

    Τόσο ο κ. Παρασκευόπουλος, όσο και ο κ. Τόσκας, δήλωσαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και πρόσθεσαν πως πιστεύουν ότι θα διερευνηθούν τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί και δημιουργούν τεράστια προβλήματα ασφαλείας.

    Διαβάστε επίσης

    Η κυβέρνηση θα επανέρχεται, σχετικά με το θέμα του κ. Πανούση, σε δύο ερωτήματα για τα οποία ακόμα περιμένει απάντηση

    [12] Βερολίνο: Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για το προσφυγικό

    Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, επισημαίνοντας ότι «οι διαστάσεις της πρόκλησης, για ένα ελληνικό κράτος το οποίο είναι αποδυναμωμένο λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σαφείς σε όλους τους συμμετέχοντες, όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στις Βρυξέλλες».

    «Η εγκατάσταση των hotspots ενδιαφέρει όχι μόνο την γερμανική κυβέρνηση αλλά και τους Ευρωπαίους αρχηγούς», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μάλτα θα διεξαχθεί και πάλι συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο έχει προχωρήσει η εγκατάσταση των hotspots, ενώ θα επισημανθεί ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί πρέπει πράγματι να υλοποιηθεί.

    Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, η προσφυγική κρίση αποτέλεσε βασικό -αν όχι το βασικότερο- ζήτημα στις συνομιλίες που είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πριν από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2015 - 21:32:31 UTC